simma.nu/arkiv/1-31 januari 2021
2021-01-31 Serie om "Lopp vi minns" avslutas
I morgon är det dags för oss att avsluta serien "Lopp jag minns". Sällan har det blivit en sådan respons på något som vi skrivit på SIMMA - som just denna serien. Tack för det.
I morgon kommer en initierade artikel av Camilla Johansson Sponseller som minns lopp som hon har med sig från sin elitaktiva tid i bassängerna.
Näst sist ut men många lopp men ovanligt kortfattat är Glen Chistiansen. Vår simmande globetrotter som har följande lopp som har etsat sig fast i hans minne.
Glen Christiansens lopp- nr 18
Vladimir Salnikov 1500m frisim OS 1980
Jörg Hoffmann 1500m frisim i Perth 1991.
Gerald Mörken
100m bröstsim Jönköping 1977. EM. Världsrekord 1.02.86
sedan vill han ha med lopp av tyskan Julia Jung, bröstsimsvärldsmästaren Patrik Isaksson och fd. frun Ann Linder - men det får han inte för man måste begränsa sig.
Känner du att du absolut vill delge läsarna dina tre bästa lopp så får du gärna skriva till oss lista dem. Skicka en mejl via simma@telia.com
2021-01-31 Cal slog USC
I årets första DuelMeet slog Cal (University of California) Usc (University of Southern California med 107-76 för herrarna. Björn Seeliger som var enda svensk i vattnet vann klart 50yards fritt med 19,42 - arton hundradelar långsammare än tiden han inledde lagkappen med igår. I lagkappen på 4x100 avslutade han på 42.02 - tiondelen snabbare än Lasse Frölanders svenska rekord
2021-01-30 Lördagens noteringar från simmarknaden
Björn Seeliger,
simmandes på University of California, var bara hundradelen över sit egna svenska rekord på 50yards fritt vid ett DuelMeet mellan hans Cal och USC på fredagen. 19,24 noterade han på starten i korta frisimslagkappen. Det gick inte lika bra på ryggsimmet där han på 100-ingen noterade en tid över 50 sekunder. På slutsträckan av medley lagkappen hade han 43.22 - dryga sekunden över Lasse Frölanders svenska rekord - alla resultat hittar du här - klick
Så låt oss hjälpa varandra och komma med kul träningstips –när det gäller landträning som håller våra ungdomar motiverade! Svensk Simidrott och simma.nu samarbetar för att peppa simidrottssverige.
Filma en snutt - lägg ut den på Instagram Reels eller Story och tagga den med
#simidrottspeppen
#svensk_simidrott
Skriv ett par rader och berätta vad ni gör – och så är vi igång. Bjud på era idéer och tankar, så får ni tillbaka från andra! Alla kan lägga ut klippen ; simmare, hoppare, polospelare, konsttsimmare, klubbar, tränare mfl.
Längre fram, när vi har kommit in i hallarna igen och pandemin lagt sig så bygger vi vidare med träningstips i vattenmiljö. Men fram till den 7 februari så bombar vi med landträningsidéer och inspirerande klipp!
Av alla som bidragit med klipp med tips och inspiration så kommer vi att lotta ut fina priser!
Kom igen - nu peppar vi varandra!
2021-01-29 Livet återvänder
Favoritstället på Teneriffa, T3 - eller Top Training Teneriffe - har åter börjat befolkas av atleter. I veckan har Israels, Litauens och Österrikiska landslag funnits på plats för att träning på superanläggningen. Svenske Glen Christiansen har haft läger samtidigt men också varit inblandad i Israels landslag när det gäller att simma i simrännan.
Simmerskan uppe till höger är den amerikansk/israeliska
Andrea Murez - som vi såg i ett av ISL-lagen i vintras. Hon har studerat vid Stanford och bakåt i släkten har det varit skrämmande historier med interneringar i koncentrationsläger och annat som hänger samman med andra världskriget - berättelser att fylla många tunga sidor i en bok. Andi som numera driver ett företag som arbetar med översättningar emigrerade från USA till Israel för sju år sedan.
Sakta återvänder livet även till träningsställen som T3...
2021-01-29 "Lopp jag minns" nr 16 och nr 17
Annika Goos - simmade som elitaktiv i Polisen och var med simmade hem Sm-guld i lagkapper och som Masterssimmerska har hon haft svenska rekord i sin åldersklass. På senare engagerad som simfunktionär. Hon har rannsakat sitt simminne och kommit fram till följande:
Mina tre lopp är
följande:
Nr 1 Frölander 100 fjäril i Sydney 2000. Den tystnaden som uppstod i hallen efter att Lasse vunnit gick att ta på, det var mäktigt.
Nr 2 Gabriella Fagundez 1500 fritt ute-SM i Halmstad 2007, hon satte svenskt rekord, det var så vackert att se på och hon gjorde ett magnifikt lopp.
Nr 3 1974, Diana Olsson blev först i Sverige att simma 100 fritt under minuten, en riktig milstolpe. Sen på 4x100 fritt så simmade hon sista sträckan på 58,9 och vi vann. Det var helt jämnt efter tre sträckor (undertecknad simmade sträcka 2), Diana mot Ann Mårdbrink i GKKN, Ann bara skakade på huvudet, hon visste att de skulle bli tvåa....
Frank Pedersen var under många år förbundskapten i norsk simning, sedan har under många år varit kommentator på norska Eurosport och klubbchef i Lambertseter. Nyligen tillträdde han en tjänst som sportchef i Tønsberg Svømmeklubb.
Mine største svømmeopplevelser er følgende;
Nr.1 Alexander Dale Oen sitt gull på 100m. bryst VM
2011 Shanghai.
Du kan se loppet här - klick
Nr.2 Kampen mellom Kiren Perkins (AUS) og Jørg Hofmann (DDR)om gullet 1500 fri VM Perth 1991.
Nr.3 Sverige tar guld VM Roma 1994 4x200 free,
Herrer.
Du kan se loppet här - klick (eller klippet nedan)
Alla "Lopp jag minns" finns på den här sidan - klick
2021-01-28 Fredagsnotiserna
Italienska Simförbundet håller en endags tränarkonferens under lördagen. Man öppnade anmälan till dagen och hade maximerat antalet deltagare till 1000 personer. Det tog bara några timmar så var konferensen utsåld. Stort intresse för simning i Italien mao.
I Holland har det varit en intressant konflikt som legat och pyrt. Vid OS-kvaltävlingen i december så förbjöds Femke Heemskerk att deltaga. Hennes man hade covid 19 och därmed så skulle Heemkerk gå karantän 14 dagar. Hon hade kvalat in till OS på 50m fritt tidigare men nu simmade Valerie van Roon snabbare än vad Heemkerk hade noterat. Det betyder att hon puttar ut den rutinerade holländskan ur OS-laget. Heemskerk har protestera mot förfarandet och nu skall en skiljedomstol inom idrott avgöra vad som är rätt eller fel. Den andra OS-plasten är sedan tidigare vikt för Ranomi Kromowidjojo efter hennes insatser på VM 2019.
USA:s OS-kval kommer att delas upp i två tävlingar. Tävling ett simmas 4-7 juni och del två 13-20 juni. Bägge tävlingarna i Omaha, Nebraska. Den första deltävlingen har något sämre kvaltider en den andra.
Vid en ålder av 96 år, med simmare som simmade hem nio olympiska guld och femtiotvå världsrekord - dog en av en stora tränarlegender i Australien häromdagen. Harry Gallagher. Mest känd som tränare till Dawn Fraser (OS-guld 100m fritt damer 1956-60-64 mm.)
Han var The Coach i Australien mellan 1956-1968 och valdes in i Swimming HAll of Fame 1989. Sista året som han verkade som headcoach för landslaget - 1968 simmade man hem 17 medaljer i Mexico och simmarna som tog dessa hade en medelålder på 16 år !!!
"Han lärde mig allt", kommenterade Dawn Fraser dödsfallet. ”För mig har det alltid varit Mr. Gallagher, jag kallade honom aldrig vid namn, men vi hade ett förhållande med stor ömsesidig tillgivenhet. Utan honom hade jag inte varit framgångsrik. Han lärde mig självdisciplin. Han var en del av min familj, och jag var en del av hans ”.
2021-01-28 "Lopp jag minns"- nr 15 - Torsten Buhre
Torsten Buhre - fd simmare (SM-silver 1976), simtränare och numera
Lektor i idrotts- vetenskap med inriktning idrottsfysiologi, pedagogik och coachning. Uppvuxen i den välkända simfamiljen Buhre i Malmö - fick simningen med modersmjölken. Han skriver så här om sina tre mest minnesvärda lopp genom tiderna:
1.400m medley herrar - Munchen 1972
Min klubbkompis Gunnar Larsson vann sitt första OS-guld 1972 på 400 medley med minsta möjliga marginal, 2 tusendelar. Det är minnesvärd på många sätt, dels för att min far som var på plats tydligen blev hysterisk på läktaren och förlorade all sin journalistiska objektivitet och utropade (sanningshalten i detta kan betvivlas): "Han vann, han vann, min pojke han vann". Vilket kanske delvis stämde, eftersom pappa hade lurat över Gunnar från SK Ran till Malmö Simsällskap med en glass i 10 års ålder (detta är också tveksamt, men gör en bra historia).
Dels är det minnesvärt eftersom Gunnar aldrig ledde loppet förrän vid målgången, efter första 100 meter fjäril var han sjua, , efter ryggsimmet vid 200 meter v ar han 6:a och då ledde Gary Hall som var världsrekordhållare med över 8 sekunder, (tror jag). Bröstsimmet och frisimmet var Gunnars starka sidor det visste amerikanarna. Kanske var det därför Gary Hall hade öppnat som en galning. Lite oklart men det hade förekommit vissa psykningar dagarna innan i träningsbassängen, tydligen. På bröstsimmet kroknar i alla fall Gary Hall rejält och Tim McKee (numera boende i Australien) tar över ledningen, avståndet mellan Gunnar och ledaren har nu minskat och är lite drygt två sekunder. 10 meter in i frisimmet har Gunnar simmat förbi både Hall och Hargitay och nu är det bara en kamp om det är tillräckligt lång sträcka kvar för att han ska hinna i kapp Tim McKee.
Jag är precis 15 år fyllda och sitter hemma i vardagsrummet och kollar loppet på TV med övriga familjen, från att ha varit uppgiven och förlorat hoppet efter 200 meter ökar hela tiden sannolikheten att det är möjligt att Gunnar kan vinna, för varje meter som simmas vrålar jag mer och mer, kom igen Gunnar, kom igen. Det blir mera och mera likt ett djuriskt vrål, och när Gunnar slår handen i kaklet så blinkar det en kort stund en lampa vid hans bannummer på resultattavlan. Jag vrålar ännu mer, kanske lika mycket som min far sedan jublade i Munchen: Han vann, han vann.
Dock förbytts denna glädje i en osäkerhet, när tavlan sedan visar att det är två 1, bana 4 och bana 7. Jag hävdar hela tiden att, fast med mindre och mindre övertygelse, att han har vunnit och att jag vet det. Resten av min familj har inte varit lika snabba i sin uppfattningsförmåga och är mera tveksamma. Vad som verkar vara en evighet, men i själva verket är cirka 6-7 minuter lever världen i ovisshet om vem som har vunnit. Gunnar och Tim sitter tillsammans på bassängkanten, utmattade och osäkra på vem som egentligen har vunnit. Målgången spelas upp om och om igen på TV, ingen kan med blotta ögat avgöra i slowmotion vem som har vunnit. När tusendelarna kommer upp och det visar sig att Gunnar var först i mål med 2/1000 sekund, har min första övertygelse bekräftats. 10 minuter senare står Gunnar, med en besviken Tim McKee och ungraren Andreas Hargitay och tar emot guldet.
Efterspelet till detta är att min far tror sig veta exakt
förklaringen till att Gunnar vann, att han medvetet rullade sig över på vänster
sida och ”förlängde” sträckningen av armen. Men om Gunnar. Var så medveten med
en kropp fylld av mjölksyra tror jag knappast han minns själv. Men det är i
alla fall en bra historia.
2. 100 meter frisim, Amerikanska Utomhusmästerskapen, 1976 i Philadelphia
Jonty Skinner, som jag har känt sedan 1976 och som jag har simmat tillsammans med. Men också varit tränare tillsammans med på klubbnivå och universitetssimning i 8 år. Vi har dessutom spelat fotboll tillsammans med i 4 år - satte detta året världsrekord på 100 frisim med över en halv sekund. Ett världsrekord som sedan stod sig i 5 år. Rowdy Gaines behövde två försök i en pool (Austin, Texas) med endast en medtävlare (William Paulus) för att slå. Detta världsrekordet stod sig sedan i ytterligare 4 år, innan Jonty´s världsrekord slogs på riktigt av Matt Biondi, 1985. Om man bortser från Rowdy´s mellanspel, så har inget världsrekord på 100 frisim herrar stått sig så länge, förutom det nuvarande som innehavs av Cesar Cielo och sattes med de numera förbjudna hajdräkterna 2009.P.g.a. sitt sydafrikanske medborgarskap, kunde inte Jonty delta i OS i Montreal. Detta har vi haft många samtal om och om hur han sedan förberedde sig inför AAU Nationals. Det var klart ganska tidigt på våren. När han förstod det började han fundera hur snabbt man behövde simma för att slå både det gällande världsrekordet på 50,59 (Jim Montgomery) och vad det nya världsrekordet skulle bli efter OS.
Montgomery skulle sannolikt vinna OS, och hade varit outstanding på distansen sedan VM 1973 och var världsrekordhållare sedan 1975. Jonty spekulerade och trodde att kanske runt 50 sekunder blankt skulle de kunna simma i Montreal. För att vara på säkra sidan satte han sitt mål till 49,5. Detta målet delade han sedan upp i mellantiderna 23,8 och 25,7 och började träna visuellt med klockan i handen och slutna ögon. Så från maj till augusti gjorde han detta en gång om dagen. Klockan var till för att se om hans visualisering stämde tidsmässigt. Ju mer och mer han tränade ju mera precis blev hans tidsuppfattning, sista veckorna innan loppet satt mellantiderna perfekt utifrån hur han såg sig själv simma loppet. Han hade också bestämt sig för att accelerera (dvs öka frekvensen) in i vändningen till 50 meter, från 40 meter efter starten, förbi denna punkten skulle det bara vara framåt med en perfekt målgång och en andra 50:a med fullt fokus på målkaklet.
Nu hör det till saken att Jim Montgomery blev första man i världen under 50 sekunder, 49,99 i Montreals superpool, tillräckligt djup och med bra skvalprännor som minimerade vågsvallet. Bassängen i Philadelphia var 91,5 cm djup vid start och vändning, lite djupare i mitten 152,5 cm. Vi som kan våra bassänger och hur konstruktionen påverkar skvalp och vågor när stora herrar simmar 100 frisim max, vet att konstruktionen inte är optimal.
Loppet har jag bara sett i efterhand via Youtube. Men det är riktigt roligt att lyssna på Mark Spitz som är expertkommentator, som nästan uteslutande pratar om John Naber. Först när det är 10 meter kvar och Jonty är 5 meter före John Naber konstaterar Spitz att : "John Naber is out of it". Den slutsatsen hade vem som helst dragit när Jonty kommer upp efter vändning vid 50 meter. När Jonty sätter handen i kaklet har övriga fältet 4 meter kvar till målgång. Det är ett av de mest överlägsna loppen på 100 meter frisim som jag någonsin har sett.
När jag senare samma höst träffade och blev kompis med Jonty, frågade jag honom om loppet så sa han ungefär så här: - "Du vet det enda jag egentligen kommer ihåg från själva loppet är startskottet och den där punkten som jag hade hittat på botten ungefär tio meter innan vändningen när jag skulle ta fart för andra delen av loppet. Jag var bara i min simning hela tiden, kroppen tog över, den var så välprogrammerad att allt medvetande var borta. Sedan minns jag bara mitt hopp upp ur vattnet när jag såg tiden på resultattavlan och att det stod WR, bredvid tiden. Du vet det riktigt roliga var att när jag sedan tittade på den faktiska tiden och min mellantid vid 50 meter, vilket var en lång stund senare, såg jag att tiden var 49,44 (23,86 och 25,58). Min visualisering hade gått ut på 23,8 och 25,7 så det var inga stora marginaler jag missade med i verkligheten, men det var verkligen ”mind over matter”."
3. 1500 frisim, OS i Seoul, 1988
Som alla de andra loppen har även detta en personlig historia. Vladimir Salnikov var först i världen under 15 minuter på 1500 meter frisim med tiden 14.58,27 på. OS i Moskva 1980. Hans karriär sträckte sig från VM i Berlin 1978, då han vann både 400 och 1500 meter frisim till OS i Seoul tio år senare, 1988 då han krönte sin karriär med OS guld på 1500 meter frisim. Han dominerade sträckorna 400, 800 och 1500 meter frisim, framförallt mellan 1978 och 1986, dock kom han endast fyra på VM 1986 i Madrid. Fram till dess hade han vunnit 61 raka 1500meters lopp. Då trodde de flesta att han snart skulle avsluta sin karriär, men den avslutades först 2 år senare och jag hade förmånen att vara på plats vid detta tillfället.
Jag har träffat och pratat med Vladimir tre gånger i mitt liv, hälsat och växlat ord med honom vid ett antal tillfälle, i USA på olika träningsläger, och faktiskt också druckit vodka med honom, Brian Goodell och Casey Converse, en sen kväll på ett träningsläger i Mission Viejo 1979. 1980 träffade jag honom återigen tillsammans med min far när de ryska landslaget var på träningsläger i Fort Lauderdale. Vi pratade både om träning, grenarnas utveckling och hur han upplevde USA. Nästa gång jag hade chans att samtala med honom var efter försöken vid på 1500 meter frisim Vid Europa Mästerskapen i Strassbourg, 1987. Jag hade fått i uppdrag att ta hand om Stefan Perssons återhämtning inför en eventuell final. I avsimningsbassängen låg Vladimir och Stefan och simmade av tillsammans, de hade simmat i samma heat. Jag stod vid sidan och rapporterade mellantider från de sista heatet för att hålla dem informerade om möjliga final plats. Stefan låg bra till men Vladimir lite sämre för att nå finalen. Jag frågade Vladimir om hans lopp, 15.28 om jag minns något så när, han flinade och sa att det är inte nu det gäller det är nästa år. Stefan gick till final och blev fyra, medan Vladimir missade finalen och fick fortsätta sin träning.
Vid OS i Seoul var jag en del av den svenska tränarstaben. Då det var dags. Förfinalen på 1500 frisim, smög jag upp ovanför deltagarläktaren och fann min barndomskompis Hans Österberg, som är en stor idrottsnörd. VI hade förmånen att sitta på trappstegen långt upp i Olympiastadion och beskåda loppet. Matt Zetlinski från USA var favorit, Salnikov hade kvalificerat sig som två till finalen efter Matt. Långt om länge var det ett ganska jämt lopp där även Uwe Dasssler och Stefan Pfeiffer hängde med, men när det var simmat 650 meter gick Vladimir upp i täten, 200 meter senare började han utöka sitt avstånd och drog ifrån. Från den stunden visste jublet i hallen inga gränser, de flesta av åskådarna kunde sin historia, i drygt 6 minuter stod hela publiken upp och hejade bara på en simmare, Vladimir Salnikov. Alla visste att detta var slutet på en magnifik karriär, jag får tårar i ögonen när jag återupplever detta ögonblick. Men det häftigaste var inte vad som hände efter målgången utan vad som hände i matsalen drygt en timme efter prisceremonin.
Vi hade kommit in ett par minuter tidigare än gruppen med
ryska simmare. När Salnikov kommer in i matsalen (som lite mer än halvfull),
ställer sig alla idrottare en efter en, säkert 3000 tusen stycken, och
applåderar i tre, fyra minuter. En förlägen och glad Salnikov vinkar och ler.
Vi var alltså en del av dem som fick vara med och uppleva den respekten inte
bara för en idrottsprestation utan också för den personen som Vladimir Salnikov
var och sannolikt fortfarande är. En helt vanlig människa som tog sig tid att
prata med alla, alltid hade ett leende på läpparna, och visste vad han ville
med sin idrottskarriär.
Tidigare "Lopp jag minns" hittar du här - klick
2021-01-28 Uppdaterat
Nu har vi uppdaterat sidan "Historik-Mästerskap -Personer mm, som du hittar överst ibland våra rubriker - klick
2021-01-26 Varbergs Sim söker Simskoleansvarig
Så här skriver Varbergs Sim i sin annons "
Varbergs Sim söker dig som vill ansvara för och utveckla vår simskola. Du är intresserad
av att arbeta med barn och även med kontakterna med föräldrar. Du är en tydlig ledare
för våra unga simskolelärare och kommer ansvara för att alla får löpande utbildning,
dessutom har du förmågan att finna och rekrytera nya simlärare. Du sköter planering
och administration av hela simskoleverksamheten.
Du kan läsa hela annonsen här - klick
Du hittar den också den närmaste månaden ute i högerspalten och via orange knappen ovan nyhetstexten med "Lediga jobb".
2021-01-27 Anna Karin Kammerling listar sina "Tre lopp att minnas" - nr 14
Anna Karin Kammerling, svensk simlegend med massor av internationella medaljer, sju världsrekordlopp på fjärilsim och numera bl.a Radiosportens expertkommentator.
Anna-Karin skriver så här:
Inte det lättaste att plocka ut tre men de som kommer upp först i minnet är:
Finalen 100 fjäril, OS i Sydney 2000 när Frölander tar guld. Slår de två favoriterna från Australien och hela arenan kokar.
50 bröstsim vid VM Ryssland/Kazan 2015när Jennie Johansson vinner. Det var helt oväntat och det gör idrotten fantastisk att bli överraskad som åskådare.
100 fjäril final, kortbane-VM 1997 i Skandinavien när Misty Hyman och kickar under vattnet typ hela distansen. Det var före tiden då det fanns regler hur långt man fick kicka under vattnet och jag satt i publiken med pappa. Starkt minne av den tävlingen - som gjorde ett stort intryck hos mig. Fantastiskt evenemang och ett framgångsrikt mästerskap att uppleva från åskådarplats.
Alla de andra "Loppen jag minns" hittar du här - klick
2021-01-27 SImpodden Hultén & Jansson nr 167
OS inställt ? Hur blir simsommaren då? Simhallarna öppnar igen!: Mer om den danska
simskandalen. Tävlingar i Japan, Holland och Australien Olika nivåer av dopning - skillnad?
Vilket blir årets första V-rek ?
Spela upp på spelaren nedan (eller ladda ner) på ställen där poddar finns, Itunes, Podbean, Spotify eller Podcaster.
Äldre poddar hittar du här - klick
2021-01-26 "Loppen jag minns" 13 - Lasse Ekdal, Startpallen, Västerås
Lase Ekdahl har arbetat och verkat i Västerås under nästan oöverskådlig tid. Inte alltid med simning som huvudsyssla men de senaste åren har han varit engagerad med sitt multiträningsföretag - Startpallen - där tränar och instruerar folk som simmar i olika åldrar men också med träning utanför bassängerna ram. Masterssimmare och mycket annat. Här är hans bidrag till serien "Loppen jag minns"
(fler lopp hittar du här - klick - på vår samlingssida med lopp man minns!
Hello Bosse, inte en lätt uppgift att försöka rangordna Men tror att dessa tre kan ligga i topp, har alltid varit svag för lagkapper
1/ JSM Västerås 1977 - 4x100 fr damer seger för VSS med då blott 12-åriga Agneta Eriksson,.Det var då man förstod att VSS hade något riktigt stort på ”G” .
2/ Inne SM i Linköping 1981 - Seger på 4x100 medley damer för Västerås över Polisen som hade haft abonnemang på den distansen. För övrigt ett fantastiskt SM för VSS med 10 guld av 30(?) möjliga
3/ OS i Sidney 2000 Australiensiska segern på 4x100 fritt herrar, vilken simning !!!!!!!
Som joker har jag ”Lejans” vinst på 100 fr på Inne SM i Järfälla (1983?), mest för att Pålle tydligt deklarerade innan start att ”nu startar SM” med Senans tänkta defilering på distansen, tji fick han!! Ja listan kan göras lång när man tänker tillbaka.....
2021-01-26 Rekordutvecklingen på 200m ryggsim damer.
Kaylee McKeown simmade fort i helgen på 200m ryggsim. Hon har rekordet på kort bana men på lång bana är det storsensationen från VM 2019 - Regan Smith som har rekordet. Men liksom i grenen nedan, 200m bröstsim så är det ett rekord som hänger löst nästa gång det blir mästerskap. Smith,
Kaylee McKeown,
Emily Seebohm, Atherton och Hosszu kommer att vara med och slåss om rekordet - när det är dags.
2021-01-26 Världsrekordets utveckling på 200m bröstsim herrar
I helgen fick vi den femte simningen under 2.07 på herrarnas 200m bröstsim. Alla fem simmarna som simmat under gränsen är fortfarande aktiva och rekorden på både lång och kort bana hänger löst. Ovan ser du världsrekordets utveckling sedan 1992. Mike Barrowman var den siste som hade rekordet över 2.10 i och när han slog det på OS -92 hade han fem gånger tidigare slagit rekordet.
2021-01-25 Sato fyra genom tiderna
Vid Kosuke Kitajima Cup i Tokyo fick vi se en riktigt fin simning på herrarnas 200m bröstsim. Den japanska specialgrenen. Shoma Sato simmade på 2.06.83 som är världens fjärde snabbast tid genom tiderna. Man börjar nu samla ihop ett bra gäng under 2.07 på distansen och nästa gång det här blir simmad i internationell mästerskapsform skall det bli väldigt intressant. För samtliga under 2.07 är ju fortfarande aktiva.
Top-5 i världen genom tiderna ser ut så här just nu:
2:06.12, Anton Chupkov, RUS, 2019
2:06.67, Ippei Watanabe, JPN, 2017
2:06.67, Matthew Wilson, AUS, 2019
2:06.83, Shoma Sato, JPN, 2021
2:06.85, Arno Kamminga, NED, 2020
Loppet kan du se i klippet ovan.
2021-01-25 Pia Holmen kostades på efter fått sparken
Ekstrabladet i Danmark avslöjar att danska simförbundet i sin räkenskaper för 2020 har med följande siffror i bokslutet:
Tre månadslöner á DDK 76000
Bonus DKK 500.000
samt en kostnad på DDK 100.000 för av avskedsreception i September (dock inställd pga. coronaläget)
Det innebär en totalkostnad på SEK 1 159 000 för en människa som får sparken inom idrotten. Dansk simning adderar ytterligare ett misstag i sin "list of records"
Läs mer här - klick
2021-25 Mer från helgen i simbassängerna
Flandern Open (50m) som är en OS-kvaltävling i Holland såg en en del bra resultat.
Kira Toussaint vann 100m ryggsim på 59.79,
Arno Kamminga vann herrarnas 100m bröstsim på 59.17, Femke Heemskerk vann 100m fritt på 53.76 i och 200m fritt på 1.59.05.
Du hittar alla Flandernresultaten här - klick
I Adelaide har man simmat tre dagar av
South Australian State Open (50m) och
Kaylee McKeown, ryggsimmerskan noterade igår 2.05.51. Det betyder att hon de tre senaste månaderna har simmat 200m ryggsim fyra gånger och alla noteringarna återfinns på 16-bästa listan genom tiderna på distansen. När man skall vaska fram två stycken australiska simmerskor på 200m ryggsim till OS skall det bli intressant. McKeown och Emily Seebohm tillsammans med Minna Atherton har alla gjort under 2 minuter i kort bana och McKeown har världsrekordet just på kort. (om det nu blir något OS?)
2021-01-25 Loppen jag minns nr 12 - Owe Fröberg
Owe Fröberg måste betecknas som allätarna och mångkunnig när det kommer till idrott. Fast fotboll och en dragning åt AIK kanske väger tyngst i hans vågskål. Dock har han gjort simningen en eller flera stora tjänster. Han skrev den mäktiga 100-årsboken som SK Neptun gav ut 2006. Ett mästerverk i sin
genrer
. Bättre jubelbok för en idrottsförening finnes knappast i detta land. Här minns han lopp från simbassängen.
1. NÄR SARAH ”BESEGRADE” ”FRÖLLA” HEEELT SJUKT!
Sarah Sjöström 24.43, Lars Frölander 24.49
En av den svenska idrottshistoriens absolut främsta prestationer!
Resultaten på 50 meter fjärilsim vid SM i Borås: där Sarah vann, medan ”Fröla” slutade fyra - bland herrarna. I det loppet var de bästa tiderna: 24.21, 24.35, 24.37, 24.49, 24.53 och 24.80. Hennes tid är faktiskt bara mindre än en sekund långsammare än den tid (23.50) som Jeff Huegill noterade då han vann sträckan så sent som vid VM 2001! Förutom att Sarah ”besegrade” ”Lasse” Frölander så var hon bara 8/100 från silver i herrloppet.
Förutsättningarna var att Therese Alshammar innehade världsrekordet på 25.07. Bästa ”textiltid” var Jeanette Ottesens 25.24 medan Sarahs pers låg på 25.52. Hennes målsättning var att ta världsrekordet några 100-delar – ja, kanske en tiondel, under 25 sekunder. Men det blev så mycket mer än så eftersom hon krossade (tidernas understatement?) rekordet med otroliga 64/100 och perset med 1.09 . . . på 50 meter.
Swimvortex.com
SARAH SJOSTROM STORMS TO A BEAMONESQUE
24.43 WORLD RECORD IN 50 BUTTERFLY IN BORAS
Beamonesque . . . vilket härligt ord!
SwimVortex.com jämförde Sarahs rekordförbättring med ”Bob” Beamons monsterhopp i längdhopp vid OS i Mexico City 1968.
Långlivade världsrekord i längdhopp:
8.13 1935 ”Jesse” Owens förbättring med 15 cm - stod sig i 25 år.
8.90 1968 ”Bob” Beamon förbättring med 55 cm - stod sig i 23 år.
8.95 1991 ”Mike” Powell förbättring med 5 cm - har stått i 30 år.
Förutom några få och små rekordförbättringar, av Ralph Boston och Igor Ter-Ovanesyan, under 1960-talet, så har Owens, Beamon och Powell innehaft världsrekordet under de senaste 86(!) åren.
2. DEN MAGISKA TRIUMFEN - HAN VOOOLTVÄNDER!
Trots att Sverige rekordsimmade (8:30.9) i försöken slutade de tvåa, sex sekunder bakom europarekordhållarna och storfavoriterna, Frankrike. Lagledaren Hasse Hellbrand föreslog att man skulle överlåta till Per-Ola, att förbereda finalkvartetten på 4x200 meter med pep-talk! Något om var okänt i Sverige men som Per-Ola hade tagit med sig hem från studierna i USA.
De fyra Per-Ola Lindberg (pers.rek. 2:05.7), Lars-Erik Bengtsson (2:08.6), Mats Svensson (2:06.0) och Hasse Rosendahl (2:08.3) vek inte från varandras sida under det sista dygnet före finalloppet. De byggde upp en självkänsla av att vara oslagbara. Trots att man snittat 2:09 vid SM och att det svenska rekordet löd på 2:05.7 (och Europarekordet inför säsongen låg på 2:04.0) så enades man om att inte tolerera en simning över 2:05. Detta trots att Lars-Erik simmat på över 2:10 i försöken, men ”Åke Johan” (Johansson) stod på sig: - Inga ändringar i laget.
Inför den slutliga träningen och insimningen hoppade de glatt tjoande i vattnet. De ville visa att de inte var det minsta tagna av stundens allvar. Samma sak när de väntade på inmarschen där Per-Ola gick fram och torkade bort svetten från pannan på en ständigt nervös fransman.
Mats öppning var enorm (1:00.6) och han landade på nytt svenskt rekord (2:04.4) – sedan fick man nästan slänga i en livboj till honom. Lars-Erik öppnade ännu snabbare och ledde med 1.5 meter före världsstjärnan Alain Gottvalles. Nu fick han äntligen utlopp för sin talang och visade dessutom upp en tidigare okänd fighterförmåga. Med tiden 2:04.6 krossade han sitt pers med hela fyra sekunder och därmed även ”skamgränsen” 2:05.
Hasse (2:04.6) tappade marginellt och sedan avslutade Per-Ola som gick ut bakom fransmannen och öppnade på 58.8(!). Avgörandet blev en TV-klassiker som repriserats gång på gång. Inför den sista vändningen reste han sig nästan ut vattnet, rusade mot kaklet och gjorde en perfekt voltvändning. Fransmannen doldes bakom den vattenkaskad som Per-Olas fötter sprutade i väg.
Birger Buhre: -Per-Olas sista längd, hans sista 15 meter, blev en uppvisning av en världsstjärna. De stod som en fontän bakom honom, han låg med halva kroppen ovanför vattnet, det var en mästare som i stridens hetaste stund, kunde kosta på sig en delikatess. Han avslutade på 2:04.8. Det resulterade i nytt europarekord med 7.5 sekunder, 8:18.4, en förbättring från försöken med 12,5 sekund!
Reglerna föreskrev handen-i-väggen, vilket försämrar ovanstående tider med nästan tre sekunder i snitt. Per-Ola hade på träning visat en voltvändning, där man i efterskott touchar väggen med fingrarna: - Den har börjat användas i USA, Mycket vägvinnande men jäkligt krävande. Om jag har ork vid sista vändningen skall jag slå på den, sa Per-Ola.
Buhre: - Detta kände jag till så när jag, i TV-sändningen, vrålade mitt klassiska: Han voooltvänder, så var det en segerfanfar. Rers.rek. förbättringar: Mats: - 1.6s, Lars-Erik: -4.0s, Hans: -3.7s och Per-Ola: -0.9s; totalt - 10.2s. Och alla under 2:05.
3. NÄR NEPTUN LADE SORDIN PÅ USA:s GULDFIRANDE.
Herrarnas OS-final, på 100 meter frisim i Rom 1960, utmynnade i en riktig palaver. I ledande roller fanns Neptunduon Nils-Erik Paulson (måldomare) och Henry Runströmer (måldomarchef). De var alltså i alla högsta grad inblandade. De som såg målgången från höger hade en åsikt, medan de till vänster tyckte tvärtom. Eftersom domarsiffrorna var 3-3 så låg avgörandet i Henrys händer. Beslutet gick emot amerikanen Lance Larson men till fördel för australiensaren John Dewitt - silvermedaljören från Melbourne.
Genom Per-Ola Lindberg var Neptun även inblandad i det rent sportsliga. Sjätte semifinaltid och svenskt rekord (56.4) ingav vissa, överdrivna, förhoppningar. Han satte dock allt på ett kort och vände som tvåa på 25.5 men till slut passerade hela fältet.
Medan man med spänning avvaktade beslutet bröt dock glädjejublet ut i amerikanska kretsar och Larson spelade upp hela serien av segersötmans glädjeyttringar. Så kom domslutet. Varför hade då Larson räknat med seger? Jo tidtagarchefen, en amerikan, hade helt emot reglerna varskott om att han hade bästa tiden. De tre klockorna på Larson hade nämligen visat på bättre tid än de på Dewitt. Men det hjälpte inte.
Då Dewitt utropades som segrare istället för Larson, som hela tiden varit i ledningen, utbrast en ilsken och grånad Chicagoreporter på Stadio del Nuoto: - Damned robbers. Man kan tänka sig att det ungefär lät som Ernst-Hugo Järegårds: - Danskjääävlar, 34 år senare. Eller kanske ett av de, i tiden nära, trumpska valresultatsutbrotten. Det betecknar i stort sett den fräna amerikanska åsikten om den omskrivna fotofinishen där nere i det våta.
USA-ledningen lade omedelbart in en kraftfull protest mot beslutet. Då denna avslogs skrev man omgående en ny protest men tävlingsledaren Bertil Sällfors stod upp, och gick i god, för sina funktionärer. De gav sig inte och skaffade, per jetplan från New York, in en filmremsa från TV-kameran vilken man anser bevisa att Larson skulle ha haft guldpengen.
När den historiska vattendusten utkämpades råkade Henry Eidmark (All Sport) sitta precis bakom TV-gubbarna: - Jag bestrider att denna TV-film kan accepteras som bevis eftersom kameran inte befann sig i linje med bassängkanten utan cirka två meter framför målet. Speciellt som det yviga vattenplasket framför kakelväggen effektivt kamouflerade de stridande.
Men amerikanerna gav sig inte en millimeter. De hävdade att de officiella tidtagarna på Larson hade bättre tid än de av sina kollegor som knäppte Dewitts målgång - men det håller inte:
- Det är nämligen inte tidtagarna som avgör placeringarna i ett lopp utan måldomarna, klargjorde Sällfors. Båda fick tiden 55.2.
Eftermälet till beslutet, och ett bevis på amerikansk långsinthet (USA first!), visade sig vid förbundets nästa kongress. Då USA, som repressalie och med asiatisk hjälp, avsatte Sällfors som förbundets sekreterare och ersatte honom med en japan: - Desto mer oväntat för amerikanerna så kom jag igen som vicepresident och det kan ju smälla lika högt, sa Sällfors.
BUBBLARE: Givetvis vill man ha med Gunnar Larssons lopp i München på ett hörn. Speciellt hans uppladdning vid det sista träningspasset. Han såg då att amerikanerna satt på läktaren. Därför gjorde han ett pass out-of-this-world. När han avslutade och gled fram till bassängkanten hävde han sig direkt upp på pool-side och gick ”oberörd” ut ur hallen. Där, bakom hörnet, rasade han ihop. Kanske grundades 1000-delen där?
Alla loppen som man minns hittar du här - klick
_______________________
Efter publicerandet av artikel ovan fick vi in en kommentar från Gunnar Larsson om loppet nr 3 - Gunnar skriver så här:
Hej!
Följer med glädje, lopp jag minns, och dagens om 100 m fritt
i Rom. Jag trodde inte att någon idag skulle komma ihåg detta! Dessa båda
herrar har jag lärt känna på sent 60-tal.
Lance bodde i närheten av Long Beach där jag studerade och
simmade 1969-72. Han var duktig mastersimmare och tränade med oss ibland.
När jag förbereder mig inför OS 72 och kommer på idén att
dra ut mina visdomständer så att de inte ställer till problem, kontaktar jag
Lance om han kan fixa detta. Han var nämligen tandläkare.....
Tur att han inte ville ta ut någon hämnd får att jag var
svensk....
Håll till godo! Gunnar
2021-01-24 180 dagar kvar - vilken är Sveriges beredskap?
Idag är det ett halvår kvar till OS i Tokyo. 180 dagar - 6 månader och orosmolnen hopar sig. Arrangörslandet har just nu cirka 6000 nya coronafall/dag och just nu avlider ungefär 100 personer per dygn. Japanska politiker, arrangörerna och internationella OS-delegater förnekar att spelen kommer att ställas in. Men ute i världen börjar det nu så smått växa en oro att det här OS:et inte kommer att bli av. Ryktena är många men ett rykte som har varit stadigt under en längre tid är att - om spelen kommer att ställas 2021 så kommer de inte att flyttas tiill 2022. Då kommer det hela att bli helt inställda och Japan får söka om från början igen eller kanske tilldelas spelen 2032 efter Paris och Los Angeles.
MEN frågan är - vilken beredskap har Sverige i sammanhanget? Borde inte Sverige ha en plan B i vår egen bakficka om allt blir till intet? När det gäller framförallt så borde svensk idrott arrangera nationella mästerskap för de individuella idrottsarena. Kanske på samma tid som OS. Från 1 augusti och en vecka framåt. Flytta SM-veckan dit, sprid den på fler platser och ge idrotten ett sommarmål om allt barkar åt skogen.
SM-veckan sommar skall gå i Halmstad
30 juni - 6 juli 2021 - flytta den 4 veckor framåt om OS ställs in. Mycket hade varit vunnet med det. Låt det gå på tre platser istället. Jobba ihop fler TV-bolag och sänd dagen lång i 10 dagar.
Skulle nu TV och RF vara trögfotade. Arrangera ett Nordiskt Mästerskap istället under OS-dagarna. Men ha beredskapen.
2021-01-24 Lopp jag minns nr 11 - Malin Fransson
Malin Fransson skriver simning och annan sport på dagens Nyheter. Uppskattad journalist och äkta intresserad av simning noterar hon sina tre favoritlopp ur minnet så här:
1. Jennie Johansson VM-guld på 50 meter bröst 2015 i Kazan
Det var VM:s sista dag. Sjöström hade redan simmat hem 2 guld och 1 silver så det var redan klart att det skulle bli ett lyckat svensk mästerskap.
Men det som hände den sista dagen var likväl det som gjorde starkast intryck.
När finalen på 50 meter bröstsim är avgjord blinkade den röda lampan vid Jennies bana.
På pressläktaren tittade vi på varandra. Stämde resultatlistan? För överst stod Jennie Johanssons namn.
Och visst stämde det. På läktaren satt Jennies föräldrar och när de visades på jumbotronen var det så mycket lycka i den där simarena.
Jennie grät, föräldrarna grät, Michelle grät och allt vara bara ett underbart kaos.
En timme senare simmade de svenska damerna hem ett VM-silver i medleylagkappen.
Hur Jennie kunde ta sig samman och göra ett kanonlopp även i lagkappen kommer jag aldrig förstå. Men jag är så otroligt tacksam att jag fick uppleva det på plats.
2. Sarah Sjöströms OS-guld på 100 meter fjäril i Rio 2016
Jag skulle kunna räkna upp tio -ja, kanske till och med det dubbla - minnesvärda lopp som Sarah har bjudit på.
Men ett OS-guld är något alldeles extra.
Den pressen hon hade på sig var nästan omänsklig, och sättet hon hanterade det på visar vilken stor idrottare hon är.
När finalen skulle avgöras valde jag att lämna pressläktaren och sätta mig för mig själv på en tom plats på den vanliga läktaren.
Jag ville inte bli störd, jag ville inte prata med någon. Allt jag ville var att vara i nuet för att vara säker på att jag i all evighet skulle minnas varje sekund av den här finalen.
3. Therese Alshammar, VM-guld på 50 meter frisim i Shanghai 2011 Fram till den sista VM-dagen hade det varit ett mästerskap som med svenska ögon varit stolpe ut.
Sjöström samlade på fjärde platser, och Alshammar som var stor guldfavorit på 50 meter fjärilsim missade guldet. Visserligen tog hon silver, men det hjälpte inte. Alshammar var rejält besviken efter den finalen.
Ett dygn senare var bilden annorlunda. Med 14 hundradelars marginal tog Therese Alshammar sitt första VM-guld i långbana på 50 meter frisim. När jag sprang genom hela hallen för att komma till mixed zon hade jag på mig solglasögon.
För journalister bör undvika att visa när de gråter.
Du kan läsa fler "Lopp jag minns" på den här sidan - klick
2021-01-24 Dubbla pallplatser för Sophie Hansson
En seger en och en andraplats blev det för Sophie Hansson när hennes
North Carolina State University mötte Virginia. Seger på 200yards bröstsim med 2.11.89 (jfr SR 2.05.59) och en andraplats på 100yards bröstsim med 1.00.26 (jfr SR 57.74)
Du hittar alla resultat här - klick
2021-01-24 Kosuke Kitajima Cup 2021
Just nu simmas en av de viktigaste nationella simtävlingarna i Japan under säsong - Kosuke Kitajima Cup. Alla de bästa japanska simmarna finns på plats och från resultaten kan vi notera ett nytt nationsrekord på 200m fritt av
Katsuo (Katsuhiro) Matsumoto 1.45.13. Bäst i världen just i år. Notabelt är också att cancerdrabbade
Rikako Ikee kvalade in till de japanska OS-kvalen i april med en fjärdeplats på 100m fritt med 55.35. På väg med andra ord.
Du kan se alla loppen på Japanska Simförbundets YouTube-lkanal - klick
2021-01-22 Simidrotts-Peppen
Vi är glada att simidrottare födda 2005 och
senare nu återigen kan träna i bassängerna
runt om i vårt land! Men för våra äldre simidrottare som väntar
och hoppas att få komma in i simhallen den 7 februari så behöver vi pepp för
att hålla igång!
Så låt oss hjälpa varandra och komma med kul träningstips –när det
gäller landträning som håller våra ungdomar
motiverade!
Filma en snutt 20-59
sekunder, lägg ut den på Instagram reels och tagga
den med
#simidrottspeppen
# svensk_simidrott
skriv ett par rader och berätta vad ni gör – och så är vi igång. Bjud på era
idéer och tankar, så får ni tillbaka från andra!
Alla kan lägga ut klippen - simmare,
hoppare, polospelare, konsttsimmare, klubbar, tränare mfl.
Längre fram, när vi har kommit in i hallarna igen och den
förhatliga pandemin lagt sig så bygger vi vidare med träningstips i vattenmiljö.
Men
fram till den 7 februari så bombar vi med landträningsidéer och inspirerande klipp!
Av
alla som bidragit med klipp med tips och inspiration så kommer vi att lotta ut
fina priser!
Hänger du på ??
(samarbete mellan Svenska Simförundet och www.simma.nu)
2021-01-22
Kaylee McKeown fortsätter i rekordform
Australiska ryggsimmerskan
Kaylee McKeown fortsätter där hon slutade i fjol. Då blev det nytt australisk rekord på 100m ryggsim att addera till meriten som gällande världsrekordinnehavare på 200m ryggsim i kort bassäng. I morse satte hon personligt rekord på den kortaste av ryggdistanser - 50 meter 27,38, bara hundradelen över Emily Seebohms nationsrekord. Mao. mycket att vänta av denna simmerska som också vann 200m bröstsim och idag skall fortsätta att simma medley och ryggsim. Allt på
South Australian State Open i Adelaide.
Resultaten kan du hitta här - klick
2021-01-22 Bill tycker så här.....
Bill Strömberg, simnörd. Svensk mästare i simning
(lag) samt flerfaldig VM medaljör i fridykning. Driver numera simhallar i Norge där han lever sedan 10 år tillbaka.
2. AdO guld på VM 2011 på 100br. Han
öppnar första 50 på pers och nordiskt rekord, och vinner med nytt rekord. Detta
var någon dag efter terrordådet på Utøya och han var osäker på om han kunde
simma över huvud taget. Extremt (!) känsloladdat.
3. OS 1996, 200fr herrar Sievinen och
Palmer fick båda delad 8 plats i försöken med 1.49,05. Så det blev ’swim-off’
för att se vem som skulle simma finalen. De simmade sida vid sida helt ensamma
i bassängen och lyckades få exakt samma tid igen, 1.48,89 i swim-off loppet.
Och det skulle simmas ett tredje lopp... men finnen var helt slut och strök
sig.
Värt att nämna:
Bengt Baron, guld, 100ry på OS
1980. Extremt oväntat, väldigt kul och finns i minnet för evigt.
Mats Örth - Masterssimmare från Helsingborg har hittat gemensamma nämnare till alla sina tre favoriter - nämligen att de kom bakifrån. Så här resonerar han:
Halloj, svensk lojal medborgare tycker så här om mina svenska favoritlopp,
OS 1972 400 IM herrar - Gunnar Larsson,
OS 2000 100 fjäril herrar Lars Frölander,
EM 2008 100 fjäril damer Sarah Sjöström.
En personlig kommentar, alla kommer bakifrån.
Alla loppen hittar du här - klick
2021-01-21- Nr 8 - Loppen jag minns - Per Rune Ekenes
Per Rune Ekenes eller Pepsi som hans smeknamn är var under många år ordförande i Norges Simförbund men också med i LENs ledande byrå (Europeiska Simförbundet) och har i dessa egenskaper varit på många internationella mästerskap. Bilden ovan är när han tillbringar OS-finalerna i Peking med kung Olav och drottning Sonja och bilden tagen precis i målgången av damernas 200m bröstsim och Sara Nordenstam simmar hem ett överraskande brons. Bilden utgjorde dagen efter mittsupslaget i VG - Norges största tidning.(mer om detta efter artikeln)
Pepsis tre bästa lopp
Nr. 1
David Wilkie sin verdensrekord i OS 1976 på 200 meter brøstsim. John
Hencken var favoritt og hadde vunnet 100 meter brøstsim, og var
tittelforsvarer. Hencken ledet også klart etter 100 meter, og Wilkie åpnet på
1.08. Imidlertid svømte Wilkie negativt og svømte de siste 100 meterne på 1.07,
kom i mål på 2.15.11. Han knuste Hencken med over 2 sekunder.
Se loppet här - klick
Nr. 2. Alexander
Dale Oen sitt gull i Shanghai 2011. 25 .juli. var datoen og Alex dedikerte hele
seieren til det norske folk som nettopp hadde opplevd 22. juli og Brevik som
drepte 77 personer. Det var en særdeles sterk opplevelse.
Läs mer om loppet här - klick
Nr. 3
Sara Nordenstam sin bronse under OS i Peking. Sara hadde i mai vært helt
utenfor under Europamesterskapet og svømte på rundt 2.35, og ble egentlig bedt
om å legge opp. Så trente hun fantastisk, og i OS ble det først semifinale, så
finale og bronse med tiden 2.23,02. en fobedring på noen måneder som egentlig
ikke skulle gå an.
Se loppet här - klick
Bosse Hultén kommenterar....
Lopp nummer tre med Sara Nordenstam i huvudrollen för nordisk del har en svensk twist också. Sara hade ju något år innan skiftat nationalitet från svensk till norsk och träningsställe från Väsby Simsällskap till Lambertseter. Under OS 2008 kommenterade jag och Christer Magnusson tävlingarna från Peking och satt i Sundbyberg och gjorde detta. När man sitter och kommenterar på hemmaplan hade man då, två TV-monitorer. I den ena låg den sk. feeden. Den råa TV-bilden som kom i realtid (plus/minus ngt tiondel) och så hade vi en bild som låg ca 4 sekunder senare, samma bild som TV-tittarna hade - med grafik och ljud. Jag kommenterade och Christer följde Saras framfart. Men han gjorde misstaget att följa feeden samtidigt som jag kommenterade från den senare TV-bilden. I pur glädje som Väsby-engagerad så reste han sig sista 10 meterna av loppet och när Sara satte händer i väggen skrek han - yes,yes,yes - men det var bara det att jag hade fyra sekunder kvar att kommentera Sara in i mål. Men hon blev trea också på monitor nummer två. Annars skulle det varit trist. Jag minns också hur tyst herr Magnusson blev när han uppdagade sitt misstag och vi fick ägna en stund att snacka bort det hela. Men Sara Nordenstam minns jag....
Alla "Loppen jag minns" finns samlade här - klick
2021-01-21 Vi söker simklubbars historia
På en av våra sidor samlar vi på länkar till simklubbars historia. Du hittar dessa länkar här - klick. Vi har några stycken till artiklar som Bosse Hultén har skrivit MEN det måste finnas många fler på nätet. HJÄLP oss att samla in dessa. Skicka länken till - klick
Gilla SIMMA på Facebook - klick
2021-01-20 Borås Speedo Meet flyttas
Arrangörerna av Borås Speedo Meet har beslutat att flytta tävlingen framåt i tiden pga. smittläget i Sverige. Från 27-28 februari - nytt datum är 12-13 juni 2021 och då kommer man kunna SM-kvala i världsrekordbassängen, Alidebergsbadet. Sista SM-kvalchansen !!!
Inbjudan finns klickbar ute i högerspalten - under rubriken TÄVLINGAR, fram till tävlingsdags.
Inbjudan hittar du också här - klick
2021-01-20 Nr 7 - Thomas Jansson minns tre lopp som sitter i hans hjärna
Simmare, tränare, styrelsemedlem i SSF, Förbundskapten och expertkommentator på Eurosport , och poddsnackare i Simpodden Hultén & Jansson. Det är några beteckningar man kan klistra på Thomas Jansson. Han har samlat ihop till massor av lopp på sin minnes allé när det gäller lopp i simningen. Så här skriver han:
När jag söker i minnet efter
lopp jag minns kommer det nästan 40-lopp från OS-VM-EM de senaste 60 åren.
Merparten, ja nästan alla av dem är med svensk anknytning. För det har ju
gjorts så många härliga, medryckande lopp med svenskar såväl förr som i närtid.
Jag väljer alltså bort alla fantastiska utländska simmare jag sett på
mästerskap världen över. Mina tre, blir lopp jag själv kan relatera till,
på lite olika sätt.
Första blir en kombo från
1967 och 1980
Min bror Göran Jansson vinner
sitt första SM-guld på 100 frisim i Landskrona. Det spektakulära var att han
inte hade haft tid att träna utan förberedelserna skede mestadels i Molkomsjön
några gånger i veckan under sommaren. Stor favorit i loppet var Lester
Eriksson. Göran satsar på nock och har mer än en kroppslängd vid 50 meter.
Sedan på vägen hem blir det vid ca 70 meter tungt väldigt tungt. Lester och
övriga fältet närmar sig decimeter för decimeter. Men Göran vinner och
lillebror har glädjetårar. I denna kombo tar jag också med Sveriges damer på
4x100 frisim i Moskva. Sverige blir två efter dåvarande Östtyskland (så guld
egentligen) och tiden hade inte räckt mot USA om de varit med men mot övriga
världen. Min adept Carina Ljungdahl simmade första sträckan på nytt personligt
rekord. Även denna gång blev det en tår. Övriga i laget var Tina Gustafsson,
Agneta Mårtensson och Agneta Eriksson. Carina var förövrigt 10:a
individuellt på 100 frisim.
Nästa på min topp tre, är
lagkappen på OS 2008
Det är första dagen på OS i
Beijing och final på 4x100 frisim herrar. Sverige har satt svenskt rekord i
försöken och var ute efter att klara måltiden 3.12 som hade växt fram sedan
Lars Frölander 2006 bestämt sig för att förlänga sin karriär. Dessutom hade vi
Petter Stymne, samt Jonas Persson som dessutom var i semifinal på distansen och
så Nystrand förstås. Luften vibrerade, bara 20 meter från mig där jag satt nära
målet fanns USAs dåvarande president. Det skulle bli en kamp om guldet mellan
USA, Frankrike och kanske Australien. Outsiders var vi och Italien. Ni som
minns kommer ihåg de sista metrarna när USA via en gigantisk sista 50 meter
besegrar Frankrike. Sverige slåss med Italien om 4:e platsen, vi blir femma men
simmar under 3.12. Det är nog den häftigaste lagkapp jag skådat.
Det tredje loppet, VM i Rom
2009, 100 fjärilsim
Sarah äger de två första
dagarna i Rom. Svenskt rekord i försöken Världsrekord i både semi och final. Så
kylig hon var i finalen, de andra simmarna rusade iväg. Men Sarah 15 år gammal
behöll lugnet, strategin från Carl Jenner och säkert Magnus Kjellberg var att
hålla frekvensen och inte förivra sig. Sedan blev andra femtio meter en enda
lång triller, meter för meter närmade hon sig guldet. Men det jag också minns
är de sista 40 minuterna innan finalen, det var oerhört varmt, dräkterna skulle
på, bara det ett spektakel i sig. Men Josef Michlevitz allas vår Josef
tillsammans med Rene Tour skapade ett lugn för Sarah. Kanske det ändå var
nyckeln till att klara av guldet. Hoppas på en upprepning i sommar, både av
taktik och placering.
Fler "Lopp att minnas" hittar du här - klick
2021-01-20 Onsdag i januari
Idag är det skånsk vinter på riktigt. Tre grader, tio sekunder meter och ett sånt där kallt och otrevligt regn. "Inge kul alls." Det enda som är bra den här dagen är kanske att det blir aningen annorlunda borta i det stora landet i väster. Fast det kommer nog att ta lång tid innan man hämtar sig. Sanningen har kommit på skam och fake har blivit det nya argument. En viss smitta av detta har också tagit sig in i vår världsdel....! Det finns mycket att upprätta och jobba med.
Idrottens kämpar med näbbar och klor för att överleva. Bubblor och nyordningar gör att idrottsvärlden försöker visa vad man kan. Tennis och Australian Open är ett exempel på hur osannolikt och världsfrånvänt man agerar. Handbolls-VM Egypten är ett annat exempel. Tennis och handbollsmästerskap borde läggas på is men då kanske man hade platsat i Vinterstudion?
Ishockey-VM är ett annat svart kapitel. Inte bara för att man borde höja värdet på turneringen genom att bara spela vartannat eller var tredje år. Nu visade sig att skilsmässan från Belrus som arrangör, var segsliten. En ordförande som inte förstått att vi har tagit steget in i 2000-talet - gjorde att man inte förstod vad sysslade med. Nu blev det rätt till slut. Men ishockeyns corona-record, åtminstone på hemmaplan är inget att skryta med.
Idrottsgalan var inget lätt kapitel att arrangera. Men med Kristin Kaspersen vid rodret brukar det gå bra. Hon är i en klass för sig själv i branschen. Alla wannabees i genren har mycket att lära av henne. Många val blev rätt den här gången. Enda gången jag blev riktigt rädd var när Duplantis och Linn Svahn var kvar i Jerringpriset. Nu vann han med en stav och det visade sig att han vann mer överlägset än någon annan gjort. Tur det. Jerringpriset har många gånger balanserat på trovärdighetens gräns. Linn Svahn vann ett dampris som tröst. Ett pris som Isabelle Haak borde haft istället. Men världssporten volleyboll står sig slätt mot Sverige/Norge-fighter i skidspåret. Läs gärna också Åke Stolt i Idrottens Affärer när han tycker till om Idrottsgalan - klick
Jag snackade med en av landets största driftare av gym igår. Simanknutne Per Kersmark i Helsingborgs Simsällskap. Hans framtidsspaning för gym - och träningslokaler är spännande. Förändrade träningsordningar. Annan organisation. Mer hemmaträning och annat. Själv körde jag ett hemmapass igår med hjälp av en skånska som tydligen är störst på det där med hemmapass - Sandra Fröberg. Riktigt bra faktiskt.
Ljuset i tunneln finns där håll ut. Jag har hört talas om att det finns ett vaccin någonstans och förlita dig på det och tvätta handen. Ofta! Ha en bra lillelördag!
2021-01-19 Keller bad Schubert om ursäkt!
Klete Keller, OS-simmaren som vunnit två OS-guld deltog i stormningen av Capital Hill för drygt en vecka sedan. Nu har han bett sin förre tränare Mark Schubert om ursäkt. Schubert ringde upp sin förre adept och ville förhöra sig om vad som hänt och då bröt Keller samman och bad sin gamle tränare om ursäkt eftersom han skämt ut honom och amerikansk simning. Keller förklarade vilka problem han hade haft under resans gång med skilsmässa, hemlöshet, vårdnadstvister och kunde egentligen inte riktigt förklara varför han tagit steget att följa mobben till Kapitolium och ta sig in i den absoluta kärnan och tecknet för demokrati i det som kallats "demokratins främsta nation". Keller som nu riskerar 15 års fängelse för sin gärningar släpptes fri utan borgen häromdagen
Läs gärna mer om det hela i New York Times - klick (
2021-01-18 Loppen jag minns nr 6
Christer Magnusson sitter i Svenska Simförbundets styrelse men är också svensk simnings röst i Europeiska Simförbundets högsta beslutande organ, LEN Byrån. Han har under många år också kommenterat simning på Eurosport och har funnits på bassängkanten under många stora mästerskap de senaste decennierna. Han plockar tre lopp som han minns väldigt väl:
1.Lars Frölanders OS-guld i Sydney 2000
Så efterlängtad guldmedalj när han tystade hemmapubliken.
2.Sarah Sjöströms OS-guld i Rio 2016
Den kanske svåraste guldmedaljen att erövra - den som bara kan förloras - men lycka när det väl lyckas.
3. Federica Pellegrini VM-guld i Rom 2009
Eller rättare sagt den efterföljande prisutdelningen med italiensk nationalsång på hemmaplan.
Vi samlar alla "Loppet jag minns" här - klick
2021-01-19 Vi grattar simprofilen Jan Olof "Falla" Fahlén idag
Falla fyller 75 år idag - simmare, polospelare, klubbtränare, landslagstränare. En man som alltid hade och har åsikter och har berikat svensk simning under många år. SIMMA gratulerar till födelsedag och önskar många bra år till.
På Västerås SImsällskaps FB-flöde skriver man så här idag:
Grattis Jan-Olof "Falla" Fahlén, 75 år idag! Falla var en betydande idrotts-, tränar- och ledargestalt för VSS under klubbens framväxt till att bli en av Sveriges framgångsrika simklubbar från 70-talet och framåt. Han avslutade sin gärning i klubben i mitten av 90-talet. Under hans tid var Agneta Eriksson och Thomas Lejdström de starkast lysande fixstjärnorna för klubben i nationella och internationella sammanhang. 1980 var VSS bästa klubb i samtliga nationella mästerskap. Falla hade som aktiv framgångar som simmare, men framförallt som vattenpolospelare med över 100 landskamper.
2021-01-18 Simpodden 166 med Simpanelen är här !!!!
Simpodden Hultén & Jansson är på plats. Först ett avsnitt där vi möter Simpanelen (Camilla Johansson Sponseller och Marcus Wernström) och sedan ett block med aktualiteter. Jansson berömmer SvT Sport. De ni! Lyssna på spelaren nedan eller där poddar finnes ( Itunes och Spotify mm.)
2021-01-18 Loppen jag minns nr 5
Femte inlägget i vår serie "Lopp jag minns". Lopp som svenska simpersonligheter minns, kanske inte bara för att de var så bra utan mer för att man har något speciellt kopplat till händelserna. Idag är det dags för OS-silvermedaljören Pelle Holmertz minns några lopp speciellt mycket.......
AAU
(Amerikanska Mästerskapen) Austin Texas Mars 1980.
Första dagen slår Pär Arvidsson världsrekord ! På 100m fjäril. Som vanligt delar
vi rum och lyckas faktiskt somna hyfsat utan firanden etc. Nästa dag är det 200m fjäril. Vid 150m ligger Pära mer än en hel sekund under världsrekordfart. Vid
185 m kommer Steinwayflygeln (och landar på ryggen). De sista 4-5 såg det ut som om han bara
kickade (typ spasmer). Han landar på typ 1-2 sekunder över gällande världsrekord. Då blir det helt tyst
i denna stora fyllda arenan och alla kollar på resultattavlan och så hör man
bara ett riktigt gött asgarv. Det var Päras garv!
Ett annat var ett SUMSIM i Södertälje. Kommer inte ihåg vilket år. Sarah (Sjöström) var
mycket ung. Och hon var redan fantastisk duktig och simmade flera grenar varje dag.
Jag var verksam inom Södertörn som styrelsemedlem och följde tävlingen. Det
sista loppet var en lagkapp 4x200 och SSS har Sarah på sista sträckan och de
låg redan i topp. Hon går ut STENHÅRT. Allt för hårt. Men hon kämpar sig igenom
i fantastiskt stil. Jag kommer inte ihåg tiden men jag kommer ihåg
inställningen.
Sista - 50 fr 1986 i Malmö. Jag slog svenskt rekord på morgonen efter 24 månader som
bankir. Nisse Liedberg, Karlstad vann finalen. Jag sponsrat Nisse personligen. Du var
speaker. Ett för mig minnesvärt lopp av eget fabrikat.
Tidigare "Loppet jag minns" hittar du här - klick
På den här sidan hittar du information om Pelles verksamhet idag - hotell, tränings och rekreationsanläggning i Italien - klick
2021-01-18 Sista dagen av USA-GP i San Antonio och Richmond
De tudelade GP-tävlingarna i USA, i San Antonio och Richmond har nedan en gemensam resultatlista (med arrangörsort längst till höger.)
Trenden visar på på klar försäsong, ju längre sträckan är och resultaten får tas för vad de är. Dock pekar en del på att det rikliga tävlandet för en del av toppsimmarna under ISL, har gjort att man idag är i bättre form än för 12 månader sedan....
Resultatsidorna - klick Streamingsidan - klick
Top-3 sista dagen av USA GP i San Antonio och Richmond
1500m fritt herrar
1 15:10.29 Zane Grothe BCH San Antonio
2 15:24.77 Will Gallant MVN San Antonio
3 15:30.06 David Johnston TEX San Antonio
200m medley damer
1 2:10.30 Kathleen Baker TE San Antonio
2 2:11.22 Madisyn Cox TXLA San Antonio
3 2:15.21 Beata Nelson WA San Antonio
200m medley herrar
1 1:59.38 Kieran Smith UN San Antonio
2 2:01.20 Will Licon TXLA San Antonio
3 2:01.66 Arsenio Bustos WAC Richmond
200m ryggsim damer
1 2:09.31 Isabelle Stadden UN San Antonio
2 2:10.51 Phoebe Bacon NCAP San Antonio
3 2:13.33 Josephine Fuller NOVA Richmond
200m ryggsim herrar
1 1:56.82 Ryan Murphy CAL San Antonio
2 1:58.04 Shaine Casas TAMU San Antonio
3 2:00.14 Austin Katz TEX San Antonio
100m fritt damer
1 54.33 Catie DeLoof CA-Y Richmond
2 54.67 Olivia Smoliga ABSC San Antonio
3 55.13 Abbey Weitzeil CAL San Antonio
100m fritt herrar
1 49.18 Justin Ress WOLF Richmond
2 49.52 Michael Chadwick NCAC Richmond
3 49.76 Austin Surhoff UN Richmond
2021-01-17 Loppen jag minns nr 4
Swim Open generalen Dennis Fredriksson drar sig till minnes de simlopp som har etsat sig fast i hans simhjärna och delar med sig:
2021-01-17 GP-tävlingarna i San Antonio
OS-säsongen har inletts i amerikansk simning. GP-tävlingarna i San Antonio såg ut som det brukar på försäsongen i lång bana - spretande resultat och inte helt övertygande. Tidigt på säsongen och säkert en av de tävlingarna som bjuder på mest världårsbästa - men det är mer eller min kuriosa. Nedan hittar du alla Top-3 från fredagen och lördagen och länkar till annat: Resultatsidorna - klick Streamingsidan - klick
TOP-3
200m fritt damer
1 IVEY Isabel UN-PC 2:00.24
2 CROM Katie MVN 2:01.67
3 COMERFORD Mallory CARD 2:02.29
200m fritt herrar
1 LITHERLAND Jay DYNA 1:52.40
2 PINFOLD Brett SHAC 1:52.86
3 APPLE Zach MVN 1:53.03
100m bröstsim damer
1 KING Lilly ISC 1:07.14
2 BAKER Kathleen TE 1:08.44
3 BERNHARDT Rachel GAME 1:09.00
100m bröstsim herrar
1 FINK Nic ABSC 1:00.84
2 MILLER Cody SAND 1:01.42
3 LICON Will TXLA 1:01.64
100m fjäril damer
1 SMITH Regan RIPT 58.55
2 BRAY Olivia UN-ST 59.16
3 NELSON Beata WA 59.44
100m fjäril herrar
1 CASAS Shaine TAMU 51.94
2 KOVAC Danny UN-MV 52.84
3 SMACHLO Miles CW 52.86
400m medley damer
1 McHUGH Ally WA 4:41.90
2 WEYANT Emma SYS 4:43.57
3 PFEIFER Evie TEX 4:46.81
400m medley herrar
1 KALISZ Chase ABSC 4:17.26
2 LITHERLAND Jay DYNA 4:18.24
3 FOSTER Jake TEX 4:21.37
200m fjäril damer
1 SMITH Regan RIPT 2:10.10
2 GINGRICH Leah HURR 2:10.64
3 CROM Katie MVN 2:10.85
200m fjäril herrar
1 FOSTER Carson TEX 1:58.60
2 SMACHLO Miles CW 1:59.10
3 HARTING Zach CARD 1:59.16
50m fritt damer
1 WEITZEIL Abbey CAL 24.97
2 5 GEER Margo MVN 25.46
=3 FANZ Casey CARD 25.58
=3 SMOLIGA Olivia ABSC 25.58
50m fritt herr
1 APPLE Zach MVN 22.69
2 HELD Ryan NYAC 22.76
3 FARRIS Dean VS 23.00
200m bröstsim damer
1 KING Lilly ISC 2:25.83
2 COX Madisyn TXLA 2:26.52
3 GALAT Bethany AGS 2:30.54
200m bröstsim herrar
1 FINK Nic ABSC 2:11.28
2 LICON Will TXLA 2:11.30
3 MILLER Cody SAND 2:13.12
100m ryggsim damer
1 SMITH Regan RIPT 59.75
2 SMOLIGA Olivia ABSC 59.94
3 BAKER Kathleen TE 59.97
100m ryggsim herrar
1 MURPHY Ryan CAL 53.55
2 CASAS Shaine TAMU 54.32
3 GRANT William VS 55.09
400m fritt damer
1 ANDERSON Haley MVN 4:11.13
2 WEYANT Emma SYS 4:11.81
3 SIMS Bella SAND 4:13.09
400m fritt herrar
1 SMITH Kieran UN-FL 3:49.37
2 GROTHE Zane BCH 3:53.07
3 JOHNSTON David TEX 3:55.06
2021-01-15 "Loppen jag minns" - Nr 3 Gunnar Larsson - OS-guldmedaljör mm.
Vilken härlig respons från Er läsare. Många har hört av sig och tyckt det har varit roligt att vi presenterar bekanta simprofilers bästa lopp. Ja, kanske inte deras egna bästa lopp utan snarare lopp som de sett och har sorterat in i hjärnans skrymslen av någon speciell anledning. En som har gett oss andra speciella lopp är Gunnar Larsson. den dubble OS-guldmedaljören från 1972. Han ger oss följande lopp att minnas:
Här kommer mina top 3 minnen som jag har varit med och upplevt på plats. Tar dem i årsordning.
1) 1976 OS Montreal 400 m medley herrar. Tim McKee leder loppet när han närmar sig mål, men blir snuvad på segern än en gång.Tiden 4.24.62 då mot 4.31.983 fyra år tidigare. Han lada av efter OS 72 och jobbade som lifeguard i Florida. Började träna i mars 1976.En person som jag verkligen unnade att få vinna ett OS-guld.
2) 1981 EM Split 1981 herrarnas 400 m frisim med de jugoslaviska bröderna Borut och Darjan Petric på hemmaplan. Det är den högsta ljudnivå jag upplevt i en simarena. Trodde att taket skulle lyfta. Borut vann.(Jfr största tystnaden var när Lars Frölander vann 100 fjärilsim före hemma favoriterna Michael Klim och Geoff Huegill på OS 2000)
3)
OS 1988 Vladimir Salnikovs vinst på 1500 m fritt. Hans segertid
15.00.40, så nära att bli först under 15 minuter. 28 år gammal var han den gången och då var
man gammal som simmare. Han vann 1500 m fritt redan på OS 1980 i
Moskva. Missade OS 1984 pga. bojkott, annars hade det blivit tre raka OS-guld
på distansen. En
av de längsta stående ovationer jag varit med om. Hoppas
att detta duger! Det finns många andra stora ögonblick!
Salnikovs lopp kan du se här - - klick
Tidigare "Loppet jag minns" hittar du här - klick (fortsätter under helgen)
2021-01-15 Klete Keller arresterad efter Capitolium
De dubble OS-segraren i lagkapp, Klete Keller har arresterats efter kravallerna på Capital Hill i Washington. Iförd en jacka med USA-landssymboler var han lätt att känna igen och fördes tidigt bort av polis. Keller blir nu också av med jobbet som mäklare och sällar sig till gruppen av tidigare elitidrottsmän som har svårt att etablera sig i samhället efter elitkarriären. Han har bl.a varit hemlös under perioder. Läs mer om saken i New York Times - klick
2021-01-13 Loppen jag minns - Nr 2 Robert Johnsson (Klubbchef SK Triton, EM-simmare)
Andra dagen av presentationer av de loppen som våra medarbetare har upplevt som speciella. Vill du läsa alla inläggen skall du gå till den här sidan (där vi fyller på kontinuerligt) - klick. Idag är det dags för Robert Johnsson, tidigare simmare i Malmö och Norrköping, EM-medaljör i lagkapp och numera Klubbchef i SK Triton:
Robert Johnsson
1. 200m frisim damer i Berlin 2002
Jag var på plats om blev tagen av den
storm av känslor som simmaren och självklart publiken i simmarens hemmaarena
bjöd på. Det är det närmsta som jag varit med om att få "taket skall
lyfta". Fransicka Van Almsick
gjorde comeback och resten är historia.
2. Jason Lezak sista stäckan 4x100m frisim OS 2008
"On the third night of
the 2008 Beijing Olympics, Jason Lezak was a super human. He split 2.50% faster
than the existing world record of 47.24, which was set by
Eamon Sullivan from Australia with his lead-off leg about 100 seconds earlier.
46.06 still stands today as the fastest relay split in history" - bättre kan det inte beskrivas!
3. Sarah Sjöström 50m fjärilsim 24,43 i Borås på SM
Världsrekord i 50m
bassäng i svenskt vatten. Är detta det mest perfekta loppet hittills? Om 10, 20
eller 50 år vet vi kanske.
2021-01-13 Bosse Hultén om OS 2021
Jag börjar tveka! Ja verkligen! Jag tror inte att det kommer
att bli ett olympiskt spel i Tokyo 2021. Arrangörslandet Japan genomgår en
rejäl ”lockdown” för tillfället och för att få ordning på det hela till den 23
juli verkar ju hart när omöjligt.
Från arrangörshåll har man sagt att blir det inte 2021 – så blir det inte av
alls. Ett års ytterligare uppskjutande av tävlingarna är inte aktuellt.
Kostnader för den personal som är anställd skulle bli för kostsam. Idag har man
mellan 3000-4000 människor anställd och att hålla kvar dem ytterligare ett år
verkar inte att hålla i en marknadsekonomi som Japan. Annars kunde man tycka
att ett uppskjutande till 2022 hade lugnat världsidrotten betydligt och att man
hade sluppit de märkliga omständigheterna som idrotten just nu genomgår. VM i handboll
är bara ett exempel på hur knas det kan bli. Länder som får lämna återbud i
sista minuten för att man har testat positivt på någon i truppen.
Skulle det nu bli så att man kommer fram till att OS 2021 ändå skall genomföras
så kommer man att ha folkopinionen mot sig. Två stycken oberoende undersökningar
de senaste veckorna har visat att ungefärligen 80% av befolkningen är emot
spelen. Ingen bra grogrund att genomföra det hela i alla fall.
Blir spelen av så kommer det med all sannolikhet bli med mycket stora
modifieringar. Pressbevakningen på plats kommer att krympas rejält. Det vet man
redan nu. Onsitebevakning kommer bara att finnas i undantagsfall. Det mesta
kommer att kommenteras från resp. hemmaplan. Det går bra men är inte samma sak som att bevaka på plats. Ja det är mycket att bekymra sig om i spåren av corona. I stort som smått.
2021-01-13 Årets……. Simmare/ledare/tränare/hoppare mm – inställd
Under många år så har SIMMA.NU tillsammans med Svenska Simförbundet utsett
Årets simmare, Årets hoppare och ett antal andra vinnare i överblicken från
fjolåret. För året 2020 har vi beslutat att ställa in utnämningarna och komma
tillbaka igen – 2021 – förhoppningsvis.
Vill du läsa om tidigare års utnämningar så kan du läsa detta här - klick
2021-01-12 Loppen jag minns - Nr 1 Bo Hultén
Idag startar vår serie med "Loppen jag minns". Svenska och utländska simprofiler och simintressserade listar tre mest minnesvärda lopp genom tiderna. Tre lopp som har berört dem på olika sätt. Det kan ha varit för att man varit involverad som klubbkompis eller tränare. Det kan har varit att känslan i simhallen den dagen var så magisk eller kanske för att loppet bara så j-kla bra. Anledningarna kan vara många men det gemensamma är att man har ett klart minne om hur det hela gick till och att det sitter inpräntat i skallen på vederbörande. Först ut i gänget är SIMMA-redaktören Bosse Hultén som listar tre av sina lopp. Vi samlar sedan alla inlägg på denna sidan så kan du avnjuta dem utan att bläddra så mycket - klick
Loppen jag minns - Nr 1 Bo Hultén
Jag inleder den här skrivningen ungefär som många andra kommer att göra - "Det är svårt att välja, jag har ju sett så många" men jag skall ändå välja tre lopp som jag minns på ett speciellt vis. Jag har ju gjort några dagar som speaker under mitt liv och som arenaspeaker jag jag nog snackat till 20-30 Världsrekord och som TV-kommentator hundratals men de här loppen vill jag lyfta fram:
1. SM-finalen på 1500m fritt 1977 i Umeå.
Händelsen är ifrån 1977 och SM gick
i Umeå. Norrköpingsimmaren sedermera tävlande för Kristianstad – distansdominanten Gary Andersson var
simmaren. Han gjorde den gången ett
formidabelt 1500m fritt som slutade
i ett svenskt rekord. Segertiden den
gången var 15.11.97 – 37 sekunder bättre än hans segertid året innan. Garys
simning var ett riktigt lyft och vi var
många som gladdes åt denna insats i
Umeås Simhall. Jag minns loppet
som något som många samlades runt
och supporten var från alla håll riktade mot den tufft satsande simmaren i
vattnet. Just när en hall fokuserar och
stöttar en simmare – då är det njutbart
att finnas med i sim sammanhang.
Gary blev bäst i Sverige men nådde
inga skyhöga höjder som internationell simmare, tyvärr. Men den kvällen
han gav oss i Umeå -77, minns jag med
stor värme.
2.VM-finalen på 100m fritt i Aten 2000
Therese Alshammar hade gråtit tårar i Sydney under OS år 2000. När vi sedan kom till höstens kortbanemästerskap så var det dags för revansch. Tessan simmade bättre än vad hon gjort förr eller senare. På 100m fritt var det ren poesi att se henne vinna med nästan en sekund, notera 52.17 och sätta världsrekord. Balansen och simning där och då var magisk. Hennes teknik i förhållande till vattenläge, form, vikt och mental mognad stod i zenit. Ett av tidernas vackraste lopp.
3. Extralopp i lagkapp på SM i Malmö 1989.
Kortbanerkorden skulle börja att ratificeras och benämnas riktiga världsrekord. För sakens skull så hade rikttider angivits och på herrarnas 4x100m fritt var tiden 3.15.00. När vi kom till SM i Malmö det året hade Sverige ett lag som hade chansen att slå detta rekord. Simhallen i Malmö var fullsatt. Det gick in 1200 personer men jag kan lova att det inte var under 2000 pers den kvällen när lagkappen skulle simmas som extralopp.
Cirka en minut innan start så presenterade jag de fyra herrarna som skulle simma i laget:
Tommy Werner, Anders Holmertz, Michael Söderlund och Joakim Holmqvist. Sedan lyckades jag få tyst på publiken, där ALLA stod upp strax innan startens kommande. Efter det sa jag inget. Jag skrek mellantiderna efter varje simmare men ingen hörde. När jag märkte en minimal nedgång på ljudvolymen, så skrek jag ett ööhhh sedan skakade simhallen igen och när man satte handen i mål för 3.14.00 och simmat sekunden under rikttiden så lyfte taket. Dårhuset i Malmö var ett faktum. Jag har fortfarande kvar VHS-bandet och man hör absolut inget mer än en ljudmassa. Tiderna i loppet då -
Tommy Werner (48.33) Anders Holmertz (49.07) Michael Söderlund och (49.10) Joakim Holmqvist (47.50) World Record !!!
2021-01-11 Årets 10 bästa lopp 2020
Vilka är då de tio bästa loppen under 2020? MySwimPro har klippt ihop sitt favoritval som du kan se på klippet ovan
2021-01-11 Vem är årets klättrare i simstatistiken?
Av all den statistik som vi kört fram kan man naturligtvis leka vidare. Ett sätt är se hur utvecklingen sett ut bland de 30 bästa simmarna i Sverige under fjolåret.
Det kan du se i listan ovan (klicka på den så syns det bättre). Där kan man konsatera en del saker - tex att unga Lisa Nystrand är den som har hoppat upp flest placeringar bland de 30 första. Hela 76 placeringar sedan 2019. Den som har klättrat mest i poäng är en annan ung simmerska, nämligen Kristina Orban från Malmö KK som är simmat till sig 77 poäng mer under 2020 jämfört med 2019. (enligt FINA-tabellen). Den som har tappat mest är ju Victor Johansson, både placerings- och poängmässigt. Men skador och sjukdomar har ju konstrat till simningen för hans del! Läs och kolla!
2021-01-09 Sveriges Top 100 - lång bassäng (Sweden Top-100 LC 2020)
Idag är det massor med ny statistik. Långbanestatistiken för fjorlåret. Kanske inte lika bra som vanligt men med en pandemiår bakom oss så kan det bara bli bättre nästa år !!!!
Damer 50 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick
Herrar 50 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick
Vi samlar all statistik här - klick
2021-01-08 Sveriges Top 100 - kort bassäng
Idag fortsätter vi att gräva ur Tempus/Simförbundets statistikgruva med resultat. Dagens redovisning för året 2020 innehåller de 100 bästa resultaten från kortbana (25 meters) i varje gren. I morgon hittar du lång bane resultaten hos oss!
Damer 25 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick
Herrar 25 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick
2021-01-08 Simteknikföreläsning
Carl Jenner och Johan Wallberg höll en föreläsning om Simteknik häromdagen på Simidrotts-TV. Du kan i efterhand se hela föreläsningen här - klick
2021-01-08 Fredagnotiser
IOC-medlemmen Dick Pound brukar sticka ut hakan ibland. Nu har han gjort det igen. Han förordar att deltagare till OS i Tokyo skall gå före i vaccinationskön under året. Tveksamt om det skall få allmän acceptens. Så stark är inte idrottens i samhället!
Det svenska Junior-VM laget i ishockey kraschlandade i sitt slutspel. Media som pumpar upp den här ballongen gör en mycket tveksam insats i sammanhanget. Låt ungdomsidrotten leva sitt liv och låt den vara på lek och inte det allvar som understödet i media ger den. Support av denna typ av idrott är lika tveksam som medias uppumpning av ballongen där Petter Northug finns inuti.. Sportjournalistiken borde ta ett varv i tankerummet under 2021 när det gäller vad man skall skriva och rapportera om och inte bara vara populistiska och följa strömmen som den alltid har flutit. Jag väntar bara på när man skall börja skriva om volleyboll - det vackraste bollspelet som finns.....
2021-01-07 Sveriges 3969 bästa simmare år 2020
Som vanligt så presenterar SIMMA en lista på alla simresultat som har passerat gränsen 300 FINA-poäng. Just 300 poäng har vi sett som en gränsen in i de lägsta tävlingsnivån och i år så är det 3969 simmare som har passerat denna gräns. Varje simmare får tillgodoräkna sig ett resultat och detta underliga simår är det allts 3969 simmare som har passerat nålsögat.
Dessa resultat består av 60% damer och 40 % herrar i avrundade tal. Samma siffror som vi sett tidigare år!
Antal resultat på 300 FINA poäng eller mer:
År 2020 3969 simmare en nedgång sedan året före med 14%
År 2019 4607 simmare
År 2018 4667 simmare
År 2017 4808 simmare
År 2016 4650 simmare
2021-01-06 Gör om och gör rätt Simförbundet !!!
Simpanelen på SIMPODDEN Hultén & Jansson har i sina
respektive klubbars namn skrivit en motion till Svenska Simförbundet om en ny
säsongsplanering för Svensk Simning i framtiden. Motionen har signerats av
Motala SS, Umeå SS, Filipstads SK. Hela materialet har skickats till Svenska
Simförbundet och kommer också i dagarna att skickas till Svenska Simklubbar. Ni
i klubbarna får gärna ta del av materialet genom att ladda ner filerna under
denna artikel. Så här har man motiverat sitt arbete:
Svensk simnings säsongsplanering har genomgått ett sk.
utvecklingsarbete under 2020. Grunden till arbetet har varit att göra
förändringar för att utveckla elitsimningen. En elitsimning som har stått och
stampat på samma fläck i flera, ja i många år nu.
Simresultaten har inte utvecklats och svensk simning har dalat på
världsbästalistan. Jo, vi har någon eller några toppar som håller greppet och
som märkts i media. Men vårt land behöver mer än Sarah Sjöström i världstoppen
för att vi skall kunna kalla oss ”stadda under utveckling”.
Men svensk elitsimning är inte bara några få landslagssimmare – utan flera
hundra SM-simmare som räknas in den svenska simeliten.
Det utvecklingsarbete som redovisats och beslutats har rejäla
brister:
a/ Det sk. ”Simlandslaget” har stått
helt i fokus under arbetet och övriga 300-400 elitsimmare i landet får stå
tillbaka för detta. Vi har gjort oss ”för” beroende av internationell
tävlingsplanering.
b/ Vi hade och vi har fått en planering som INTE tar hänsyn till att utnyttja våra simanläggningar under sommarperioden. Det betyder att stora resurser inte utnyttjas och också kan bli en fråga för nedläggning i en framtid.
c/ För starka hänsyn har tagits för att anställda inom vår organisation skall ha ledigheter, dvs semesterperioder som gör att simträningen blir lidande.
d/ De förändringsgrepp som har tagit är för små och av kosmetisk natur. Vill vi ha en förändring på riktigt. Förhoppningsvis kan mer radikala grepp ge en utveckling, värd namnet.
e/ Den planering som nu skall användas är alltför mycket en tjänstemannaprodukt där för få delar av våra organisation har kommit till tals.
2021-01-04 Årets första Simpodden Hultén & Jansson
Vi kommer nu in på det sjunde året av Simpodden Hultén & Jansson. I detta premiäravsnitt under 2021 blickar man bakåt, framåt och uppåt. Missa inte detta.
Du kan höra podden i spelaren nedan men också på ställen där poddar finns (Spotify och Itunes etc.)
2021-01-02 Välkomna till ett nytt år på SIMMA.NU
Vi b närmar oss numera vår 21 årsdag och vi hoppas att kunna bjuda på en hel del nytt under det kommande året. Men allra främst hoppas vi att simningen kommer igång igen på riktigt.
Kanske kan vi har tankar om att simtävlingar som vi minns dem - kommer igång i juli 2021. Men vi kan inte riktigt veta. En sak som är säker, det verkar so om man har bestämt sig för att OS skall bli i alla fall. Kanske inte riktigt som vi minns det från förr i tiden, lite mindre folk på läktarna och inte så mycket mediafolk på plats men, ändå ett OS. Låt oss hålla tummarna för detta.
På SIMMA kommer det att bli poddar artiklar och mycket synpunkter på svensk och internationell simning. Redan på tisdag kan det finnas material på plats som kan intressera alla som har intresse av svensk simning. Missa inte det. Nästa vecka kommer det också en hel del statsitik att begrunda. En ny podd och en hel del till. Redan vecka två blir det en rivstrat på SIMMA.
2021-01-02 Har du missat detta på SIMMA?
Det kommer artiklar under året som ibland faller tillbaka lite för snabbt i flödet och som du kanske har missat. Här påminner vi dig!
Simpodden Hultén & Jansson med Per "Senan" Johansson - klick
Bosse Hultén artikel om Tio skånska simfamiljer - klick
I Simpodden 161 mötte vi Anna Karin Kammerling - klick
Artikeln om simningen Superstar Willy den Ouden av Owe Fröberg - klick
Specialaren om EM 1970 - ett EM för 50 år sedan - klick
Vi hade en hel serie artiklar om Lars Eric Paulsson liv i simningen - klick
SIMMA AB © Copyrights 2020 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén