Sim-EM i Barcelona 5-12 september 1970 - jämnt 50 år sedan - klick
Läs om Sim-SM 1970 i Varberg - klick
Lyssna på senaste Simpodden Hultén & Jansson - klick

2020-09-13  Det blir SM och Sum-Sim i år !!!
Svensk Simidrott har beslutat att genomföra mästerskapstävlingarna SM/JSM och SUM-SIM med restriktioner under 2020. SM/JSM kommer att gå den 11-15 november i Helsingborg och SUM-SIM kommer att avgöras den 12-13 december i Göteborg.

Tävlingarna kommer på grund av Corona-pandemin att arrangeras på ett något annorlunda sätt än mästerskapen vanligtvis genomförs på.

- Vi har haft ett tätt samarbete och bra samtal med de arrangerande föreningarna och har kommit fram till att vi utifrån förutsättningarna kan genomföra tävlingarna på ett säkert sätt, säger Mikael Jansson Förbundschef på Svensk Simidrott.

Samtliga föreningar kommer att bli inbjudna till ett informationsmöte på tisdag den 15 september kl 19.00 där all information kring arrangemangen kommer att ges.

2020-09-10 EM i simning för 50 år sedan
Just den här veckan är det precis 50 års sedan Europamästerskapen i simning avverkades i Barcelona. Tävlingarna som kom innebära ett genombrott för dn moderna svenska simningen och födelsen för den första moderna svenska superstjärnan i svensk simning, Gunnar Larsson. Tävlingarna kommenterades och refererades i Tidningen Simsport av simjournalisten Bosse alm. Vi har återanvänt hans texter, vi har tidigare inte publicerade bilder och vi har nutida kommentarer från simmare som var med, positiva och negativa - i denna sammanställning som tillhör allmänbildningen - åtminstone om man är simintresserad. Läs och njut, dröm dig tillbaka eller varför inte upptäck på nytt.
Läs hela artikeln här - klick

2020-09-10 Fyra svenskar klara för ISL
Fyra svenska simmare är klara för året upplaga av ISL, the International Swimming Leauge. Sarah Sjöström fortsätter för sitt Energy Standards, Erik Persson skiftar från Iron Swim i Budapest till nya Toronto Titans i Canada. Till detta nya lag i Toronto, det nionde i raden av ISL  lag ansluter också de bägge svenskorna Michelle Coleman och Louise Hansson. Bägge nya i lagen. Förutom Toronto är Tokyo ny spelare i leken och ISL cirkusen omfattar nu 10 lag spridda över hela världen. Exakta datum och detaljer kommer att finnas tillgängliga inom de närmaste dagarna.
Men man kan notera att under perioden 15 okt till 15 november kommer kvaltävlingarna att äga rum i Duna Arena i Budapest. Runt 1 december kommer semifinalerna att simmas och finalerna blir i slutet av december (och förmodligen i Tokyo)

Läs mer om lagen på ISL:s webplats - klick
Se presskonferensen här - klick

En skål exakt på dagen 50 år efter Gunnars första världsrekord.

2020-09-08 På dagen 50 år efter det första världsrekordet
Igår var det precis 50 år sedan Gunnar Larsson slog sitt första världsrekord i simbassängen. Det var på EM i Barcelona och distansen var 400m fritt. Detta firade Gunnar med att träffa tränaren Lars Eric Paulsson hemma hos denne på Torö.
Vi vill ju gärna ge er spänningen från den där dagen 1970 - en spänning som du kan läsa om nedan.

Vi hämtar referatet om Gunnars 400m fritt från Tidningen Simport i september 1970. Bosse Alm, Göteborgsposten sportchef och dagboksskribenten i Simsport skriver så här:

"Pålle" har haft 100 I puls tio minuter tidigare, 120 när segerceremonin för damernas bröst håller på att avslutas.Det finns inte lid för flera kontroller. De åtta står på sina pallar. Svensk-kolonin är mer spänd än någonsin. Gunnar mer laddad än han varit I sill unga liv, omvärlden är bortkopplad, våra hejarop fjärran ifrån.

Det blir ett lopp efter planerna. Gunnar lurar vid sidan av tysken, som simmar otäckt spänstigt. Hans höga armlyft avslöjar kraftfulla armar, armar som verkar starkare än någonsin. Otäckt starka. Men Gunnar är mästerlig där bredvid, driver på med samma lugna och perfekta rytm som alltid, simmar nästan majestätiskt. Det är så lite plask och rörelser kring honom, inte den yvighet som hos många andra. Många lurar sig på hans aktioner, tycker inte det går fort. I det här ögonblicket kan dock Ingen tveka. Det är bra tryck I simningen, även om det Inte ar tal om någon knockout-öppning.

Första längden på 28,6. För båda. Gunnar tappar inget i sin vändning. Bra. I försöken hade han haft visst trassel med Esteva. Upp mot 100 exakt samma situation. Esteva, som hänger på Fassnacht på andra sidan, tysken och svensken tag I tag. 59,5. Ingen tillstymmelse till stötande. Enbart en jämn hårddragning. Ett lurande på varandra.
- Det bllr som Gunnar trott, viskar "Pålle". Det är samma masklnmässighet på den tredje längden, exakt lika vändning igen. På mina papper antecknar jag 1.30,4 på 150. Det börjar bli riktigt livat hos oss. Stämningen sliger, nervositeten likaså. På 100 1.01,6. Långsamt tycker många, även om det råkar vara så att inte särskilt många någonsin orkar ned tlll en sådan tid på enbart 100.
Fötterna i väggen samtidigt för de två duellanterna.
Upp mot 150. Än livligare. Det kokar I bassängen. Det gör det runt om.
"Pålle", som står upp, förvarnade om "kuppen":
- Titta nu, nu kommer det att hända. Gunnar kommer att stöta.
Vid 140 meter kommer stöten. Gunnar trycker sig till några centimeters övertag, klockan dock fortfarande lika för de två - 1.31,7. På sin svaga längd börjar det bil än mer liv i Gunnars simning. Upp mot 300 blir centimetrarna tag för tag allt fler. Det är inget stort avstånd men upphetsningen river rejält tag i annars tysta svenskar. Gunnar är först på 3.03,3 mot Fassnacht 3.03,6.
Det är ingen ordning på någonting. Det är inte simning längre. Det är ett enda stort drama. Det är ändå så att de två inte simmar om ett guld utan om ett helt EM. Och det är Gunnar som för!

Längden upp till 350, de femtio tunga metrar då Gunnar enligt planerna skulle "vila" upp sig Inför slutstriden, är samma tag - i - tag - thriller. Tysken kommer inte närmare men ör nära nog. 3.33,8 för Gunnar - 3.34,1 för Fassnacht. Men i det läget vet jag inte riktigt om tiderna stämmer. Det är omöjligt hålla reda på klocka och penna.
Så här efteråt avslöjar anteckningarna hur vi kände oss. Mina siffror är inte annat än darriga streck.
Esteva är vid det här laget för länge sedan glömd. Det finns bara två man i bassängen, de två där på banorna fyra och fem. Och det är fortfarande Gunnar som har grepp om guldet.Men efter vändningen stöter Fassnacht. Däruppe där vi står, ganska nära målet, där ser det ut om tysken tar In. Här 375 passeras är det fruktansvärt. Fassnacht ser ut att vara ifatt. Mer än så knappast någon registrera något. Redan i det skedet är de flesta utrop mest förtvivlade nödrop. Vi svenskar vill så otroligt gärna se Gunnar som segrare. Det enorma rusande! blir allt enormare. Tio meter kvar. Fassnacht fortfarande i närheten. Men då slutar Gunnar "andas". Han bara borrar sig framåt, trycker på än hårdare i benen, får ytterligare några centimeter. Han är segraren!
Klockorna är bortglömda. Tiden spelar ju heller ingen roll. Det är segern som räknas.Slutsynen är magnifik. Gunnar vräker in handen I väggen, kastar upp huvudet åt vårt håll, ser inte tysken, som i sin tur har blickarna på Gunnar. Förtvivlade blickar.
Det blir en hastig blick på tavlan. 4.02,6 har tänts. Gunnar är fortfarande inte medveten om det. Vi på läktaren ylar men upptäcker snabbt alt det inte "bara" blivit guld utan också VÄRLDSREKORD. VÄRLDSREKORD!!! Av en svensk!
Det är otroligt. Scenerna är otroliga. Gunnar glider ut i bassängen, möter några finalister på väg in mot mål, tittar på nytt upp mot stora tavlan och fattar vad som hänt.
Alt det blivit världsrekord också. Den största 400-meterssimningen har gett oss vår störste segrare. De svenska hejaropen, lockropen ekar väl fortfarande mellan väggarna på Plcornell.

Gunnar Larsson och Hans Fassnacht i målgången på 400m fritt Fotocred: Simsport
Frv.Hasse Ljungberg och Gunnar Larsson efter EMfinalen på 200m medley 1970
2020-09-04 Hans Ljungberg avliden
En av svensk simning största simmare har avlidit. Hasse Ljungberg. Hasse Ljungberg finns bland de simmare som vunnit allra flest SM-guld individuellt - 20 stycken och till detta skall adderas peaken som simmare - EM-bronset i Barcelona 1970. Nästan på dagen femtio år sedan. Hasse Ljungberg hade en bredd på sin simning som få. SM-.medaljerna förutom de 20 gulden stod som spön i backen på distanser 100m bröstsim upptill 1500m fritt. Han var den perfekte lagkappsimmaren. Kunde stoppas in överallt. Själv hade jag nöjet att ta SM-medaljer tillsammans med honom året 1969 då han representerade Malmö SImsällskap. Han var i det läget tungan på vågen att Malmö den gången vann klubb-titeln på SM. Tillsammans med Gunnar Larsson formligen håvade han in SM-medaljer.
På meritlistan stod förutom EM-medaljen 1970 också två olympiska spel. Lagkappen i Munchen med en fjärdeplats på 4x200m fritt var toppen där.
Många år senare, efter den aktiva karriären runt år 2000 gav Hasse Masterssimningen några år. Hasse Ljungberg tillbringade också några år i Long Beach och med träning under Don Gambrill. Han var en stor tillgång för svensk simning och ligger på en 20:e plats i listan om flest antal SM-guld på herrsidan. 
Under sina dagar i simningen representerade han Stockholms KK, Bromma, Malmö Simsällskap och Timrå AIF och som Masterssimmare - Hellas.
Hasse Ljungberg blev 72 år och hans sörjs närmast av två söner, brodern Bosse också med stark simanknytning samt sin mamma. 
Bosse Hultén

2020-09-04 Simpodden med Simpanelen
Första upplagan av Simpanelen på SImpodden Hultén & Jansson med fokus på säsongsplanering. Vad tycker man egen tligen om det som komma skall i svensk simning? Intressant snack! Plus simnyheterna. Plus några rallarsvingar i idrottsvärlden.

Lyssna på spelaren nedan eller via ställen där poddar finnes - Spotify / Itunes etc

2020-09-03 Borås Speedo Meet 2021
Äntligen börjar inbjudningarna komma upp ur tankarna. Speedo Meet i Borås är en tävlings som har vuxit rejält de senaste åren och arrangeras i Borås Simaren sista dagarna av februari nästa år. 
All information, inbjudningar - ja allt hittar du här - klick
Du hittar också tävlingsloggan klickbar ute i vår högerspalt under tävlingar fram till tävlingsdags.

2020-09-01  Vestkansvømmerne söker Ungdomstränare
Vill du jobba med Ungdomssimning i Norge och i  Vestkansvømmerne som finns strax utanför Bergen så är detta rätta jobbet för dig.

Läs hela annonsen här för att veta mer - klick

 Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb och överst på sidan under Lediga jobb i Sverige och Norge - under de närmaste veckorna.

2020-09-01 Bosses arkiv
Vi skall rota lite i redaktör Hulténs arkiv den närmaste tiden. Där finns en delintressant och föralldel också ointressanta prylar att titta på. Klippet ovan är från Svenska Dagbladet och har deras dåvarande simreporter Anders Bergfeldt som upphovsman.

2020-09-01 Har svensk simning drabbats av minnesförlust?
Är Gunnar Larssons träningsprogram inför OS 1972 och VM 1973 värda att bevaras för framtiden? Frågan ställdes på sin spets när Lars-Eric Paulsson nyligen förklarade att träningsprogram var färskvara och att han nu fyllt en hel pappkasse som skulle gå till återvinning eller eldas upp. Vi var många som reagerade och ville se en annan lösning, t ex genom Simförbundets försorg. Eller att någon eller några eldsjälar tog hand om materialet för bearbetning. Helst då inom ramen för en simförening eftersom det öppnar tillgång till Föreningsarkiven och de kommunala arkiven där materialet kan få en tryggad framtid. Vilken av ”Pålles” tidigare klubbar ställer upp?  

De senaste 15 åren har sannolikt mycket av svensk simhistoria försvunnit ut i cyberrymden. Ofta i samband med att föreningarna skaffar nya hemsidor. I min egen förening, Väsby, försvann hela den  period när klubben gick från 0 - 180 SM-guld. Den gamla hemsidan lades på en extern server som efter bara något år inte längre gick att nå.

Den vanligaste anledningen till att historien raderas är att en förenings eldsjäl, ofta en före detta ordförande, avlider och att det material som denne samlat på sig genom åren försvinner: protokoll, medlemsförteckningar, berättelser från träningsläger och värst av allt - fotografier. Även detta drabbade oss i Väsby. När klubben fyllde 40 år gjorde vi en jubileumsskrift (se bild). Det visade sig då att det mesta av de första 20 åren inte fanns bevarat. Men tack vare några styrelsemedlemmar från förr blev det ändå en berättelse.

Fram till millennieskiftet och ytterligare några år var svensk simnings historia synliggjord på ett helt annat sätt än idag. Främst genom tidningen Simsport och senare Simförbundets och Neptuns jubileumsböcker. Och inte att förglömma; Erik Bergvalls praktverk ¨Boken om Simning¨ från 1948!

Förvaltaren av svensk simhistoria är naturligtvis Simförbundet. Men är man tillräckligt intresserade? Tittar man på hemsidan är det historiska innehållet magert jämfört med andra europeiska simförbunds hemsidor. Tyska simförbundet är inte oväntat ett föredöme, där finns t ex alla OS-, VM, och EM-medaljörer presenterade.

Hur gör din förening med sina minnen? Är det viktigt att de bevaras? Eller är det en färskvara som bara tar plats på kansliet eller på hemsidan?
Hör gärna av dig till simma.nu med synpunkter.(epost - klick)

Janne Larsson

Väsby Simsällskap, hedersmedlem

Svensk simnings verkliga bibel. Boken om simning.

2020-09-01 Janne har rätt !!!!
Vi har påpekat det många gånger..... Svensk simning får inte glömma sina rötter. Vi måste bevara, vårda och ta sköta det som har hänt. Detta utan att vår idrott blir ett museum. Vi kommer att komma tillbaka med en del material i den här världen av forntid samtidigt som vi gärna vill blicka framåt och hålla vår idrott ren, fin och modern. Happy september på Er alla!

Vill du läsa om Erik Bergvall - författaren till "Boken om simning" så hittar du en länk till en artikel som Bosse Hultén har skrivit om honom. Den hittar du här - klick

Rikako Ikee Instagramkonto igår efter comebacken i bassängen!

2020-09-01  Rikako Ikee tillbaka
26,32 och en femteplats blev resultatet för den 20 åriga japanska Rikako Ikee som efter 594 dagars upphåll och en tuff match mot leukemi - åter var i vattnet och tävlade. En tävling som gick i  Tatsumi International Swimming Centre och som innehöll hela den japanska eliten. Vi är glada att hon är tillbaka!

 
Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från aug månad (last month) ? Gå till - klick


 
 

 

.