April månad 2021

2021-04-14 EM-truppen klar
24 simmare finns med i den EM-trupp som förbundskaptenen Ulrika Sandmark presenterade idag. Elva damer och 13 herrar. En hel del debutanter på seniornivå och det är roligt att få vara med oss deras första resa. Yngsta simmare på damsidan är Emelie Fast född 2004 och Lisa Nystrand född 2006. Vi noterar också att det är två syskonpar på damsidan, Sophie och Louise Hansson samt Alma och Klara Thormalm.
Ynst på herrsidan är Malmös Elia Persson som är född 2002 tillsammans med Robin Hanson född 2001. Äldst i hela gänget är Simon Sjödin, född 1986. Äldst av alla är läkaren René Tour som har varit med på så många mästerskap att ingen kommer ihåg. Född 1954 är han i alla fall. EM simmas  17-23 maj i Budapest.

Simmare
Damer = 11 st
Hannah Brunzell Västerås SS
Michelle Coleman Spårvägen SF
Emelie Fast Södertörn SS
Louise Hansson Helsingborg S
Sophie Hansson Helsingborg S
Sara Junevik Falu SS
Ida Liljeqvist Helsingborg S
Lisa Nystrand Väsby SS
Hanna Rosvall Helsingborg S
Alma Thormalm Jönköping SS
Klara Thormalm Jönköping SS

Herrar = 13 st
Isak Eliasson Spårvägen SF
Robin Hanson Spårvägen SF
Oskar Hoff Landskrona S
Marcus Holmquist Jönköping SS
Gustav Hökfelt SK Neptun
Victor Johansson Jönköping SS
Adam Paulsson SK Elfsborg
Elias Persson Malmö KK
Erik Persson Kungsbacka SS
Björn Seeliger Stockholms KK
Simon Sjödin SK Neptun
Johannes Skagius SK Neptun
Samuel Törnqvist Täby S

Ledare
Ulrika Sandmark Stockholm

Tränare
Carl Jenner Stockholm
Johan Wallberg Stockholm
Antonio Lutula Stockholm
Sverker Maltesjö Helsingborg
Karl Johan Gårdström Bergen
Marcelo Machado Upplands Väsby

Läkare
Rene Tour Stockholm

Idrottspsykolog
Göran Kenttä Stockholm

Fysioterapeut
Gustav Nilsson Malmö
Press

Anna Hammar Stockholm

2021-04-11 Bergens Svømme Club söker Elittränare
Norges äldsta simklubb,  Bergens Svømme Club, söker en Elittränare. Intressant arbete för rätt person. Läs hela annonsen här - klick.
Du hittar annonsen ute i vår högerspalt den närmaste månaden men också under Lediga arbete - orange knapp strax ovanför Nyheterna - den närmaste månaden.

Claire Curzan Foto: Jack Spitser/Spitser Photography

2021-04-11 USA i natt.......
Björn Seeliger simmade final i amerikanska GP igår kväll. Detr blev en sjundeplats på 50m fritt i lång bana och tiden 22.52. Vann gjorde Bruno Fratus på 21.80 före Caleb Dressel 21.83.

I staden Cary, i North Carolina simmas under helgen en tävling som kallas Tac Titans. I finalen på 100m fjärilsim damer – notera att detta inte är amerikanska GP utan en age-grouptävling – noterade den 16-åriga Claire Curzan världens snabbaste tid på 100m fjärilsim det här året – 56.20. Som om det inte var nog så simmade 18-åriga Torri Huskie in på andraplatsen med 56..69. Oj vad trångt det blev i toppen på 100m fjärilsim damer nu.
Resultaten från amerikanska GP - klick
Resultaten från Tac Titans - klick

2021-04-07 Swim Open på Mästerskapssidan
Under perioden torsdagen den 8 april tom. söndagen den 11 april följer vi Swim Open Stockholm på Mästerskapssidan. MEN det kommer också att finnas en del nyheter här på SIMMA under dagarna - tex. från de japanska OS-uttagningarna och en del annat. Så ta vägen om SIMMA när du följer SOS på Eriksdalsbadet.
Swim Open på Mästerskapssidan - klick

2021-04-10 Tyrs Pro Swim Serie
I dagarna simmas Amerikanska GP i Mission Veijo och i natt simmades försöken på 50m fritt herrar (och damer). Svenske Björn Seeliger gick vidare till finalen på 50m fritt med  tiden 22.53. Finalen simmas under lördagen med bl.a simmare som Dressel, Fratus (snabbast i försöken), Adrian, Andrews m.fl. En lagom mumsbit för svensken att matcha emot.  Vi noterar att "gamle", 39-årige Tony Erwin, numera 39 år vorden hamnade en bra bit ner i resultatlistan.
Alla resultat hittar du här - klick

2021-04-06 Simpodden 176 på plats
Simpodden Hultén & Jansson ger dig här försnacket till Swim Open i Stockholm som simmas torsdag-söndag. Naturligtvis avslutas också med en del simnyheter som du inte vill missa.
Lyssna på den via spelaren nedan eller vi ställen där poddar finnes - Spotify, Itunes, Podcaster etc.

2021-04-04 Ikee klar för OS
Det var synnerligen känslosamt efter damernas 100m fjärilsim vid de olympiska OS-uttagningarna i Tokyo Olympic Aquatics Centre. Rikako Ikee som för två år sedan diagnostiserades med leukemi - stod nu överst på prispallen och hade kvalat in till sitt andra OS. Stort, känslosamt och oerhört kul. Segertiden skrevs till 57.77 Se loppet och snacket efteråt i klippet ovan !!  Se resultatsidorna - klick

2021-04-04 Nytt under Swim Open
Det är kul att persa – och under Swim Open även lönsamt!
Under Swim Open kommer vi i samarbete med Tillsammans för fler i rörelse
(ett projekt mellan RF och Svenska Spel) att dela ut två priser till de svenska
simmare som förbättrat sig mest i förhållande till deras anmälningstid
procentuellt sett. En riktigt kul grej - Bäste dam respektive herre får 5000 kr
vardera! Och inte nog med det, som en extra boost får dessutom respektive
pristagares klubb 5000 kr!
Äras den som äras skall – prispengarna haglar för de som visar framfötterna
lite extra mycket på årets Swim Open Stockholm, kanske är det du
som vinner?
Prisutdelning sker digitalt på TEAMS efter Swim Open, med liten intervju
tillsammans med Swim Open´s Dennis Fredriksson.
Givetvis publicerar vi snygga kort på pristagarna på Simförbundets medier,
och detsamma gör Tillsammans för fler i rörelse.

Just nu bygger vi hemsidan (Mästerskapssidan) för Swim Open Stockholm.
Smygtitta här - klick

2021-04-01 Stavanger söker Elittränare
Norges största simklubb söker en Elittränare. Stavanger erbjuder ett två års kontrakt på fulltid med möjligheter till förlängning. Ett av de mest intressanta tränarjobben i Skandinavien med en rutinerad omgivning som support.
Du hittar länken till jobbet nedan och ute i vår högerspalt (om du läser på dator) samt överst på sidan på orange knappen med Lediga jobb - den närmaste månaden.

Läs hela annonsen här - klick

Påfågelsöga för SIMMAs redaktionslokalers yttervägg under veckan.

2021-04-01 Påsktider

Allra först. En riktigt Glad Påsk till Er alla. Vi lever under märkliga tider. En del bryr sig tydligen inte. Andra tar det på blodigt allvar och väntar bara på ljuset i tunneln och att få komma ut på andra sidan. Jag tillhör en av dem. Så väntan är lång. Fast återigen så lovar Sydsvenskan idag att jag skall få min första spruta redan den här månaden. F-n troet. Sprutor och covid är inget man bakar in i aprilskämten. Där undgår vi dessa. Jag har inte haft ”skämta aprillo” som specialgren, historiskt sett. Men nån gång under SIMMA historia har vi fått till det. Jag minns en gång i begynnelsen när vi skämtade om att grannklubben i Malmö skulle skifta färg på sin träningsoverall och ändra klubbfärger. Då blev det ett jävla liv. Riktigt hur minns jag inte men det föranledde en del ilskna telefonsamtal minns jag.

Såg också SVT kavalkad av aprilskämt. När man började gräva upp Råsunda för satt man hade hittat lite guld var en klassiker. Tidernas svenska aprilskämt var dock när Kjell Stensson, den gamle tekniknörden som var anställd på SvT Malmö en gång på 60-talet lurade att om man täckte den svartvita TV-rutan med en nylonstrumpa skulle man få färg-TV. Stort genomslag. Av en händelse så har jag delar av denne Stensson samling av stenkakor (googla) i mina samlingar. Hur dom hamnat där en en lång historia som i sig skulle kunna vara ett aprilskämt. Det skall jag dock bespara er.


Nästa vecka är det Swim Open. Om allt går som det skall så beger vi oss in i den bubblan på onsdag kväll och sändningarna från Stockholm startar på torsdag morgon. Vi kommer också att köra Swim Open via Mästerskapssidan. Denna kommer att finnas på plats i slutet av påsken eller senast på tisdag förmiddag.
Skall verkligen bli spännande och se hur simningen har övervintrat under Corona. Det är många simmare som inte alls har tävlat och dessa skal nu fram i rampljuset. Riktigt spännande.

ISL har annonserat att man också skall köra en tredje säsong. Hur detta når Sverige via TV är inte klart och det finns anledning att tro att detta kommer att ta sin tid. Om nu inte SVT tar hand om detta för pengarna man får över efter att man blir av med den vanliga skidåkningen. Där borde vara många miljoner att pytsa in på simning. Igår så hade man tydligen köpt rättigheter till gymnastiken på internationell nivå. En idrott som har lite högre status än skidor.

2021-04-01 Simpodden nr 175
Simpodden Hultén & Jansson med Simpanelen om tex vara Förbundskapten för en dag och mycket annat i simningen värld.
Dessutom ett nyhetsblock om bl.a NCAA. Kanske också med en och annan påskhälsning.
Spela upp podden på spelaren nedan eller plocka den från ställen där poddar finns - Itunes, Spotify mm.

Ladda upp din bild och sitt på läktaren under Swim Open

2021-04-01 Vi vill se dig som åskådare på Swim Open !!!!
Det är en sanning med modifikation. Inte helt sant då inga åskådare slöpps in på Eriksdalsbadet under tävlingarna MEN vi vill gärna ha din bild på plats i simhallen under hela tävlingarna. Ja du får tom. övernatta i simhallen. Du köper en publikplats för 300 kronor. Det skall du göra senast 4 april. Sedan tillvirkas du i en snygg upplaga och placeras ut på just din plats och garanterat att du kommer med under de rikhaltiga TV-sändningarna från tävlingarna !  Du hanterar din publikfigur genom den här länken och du blir en del av Swim Open - klick

TV-sändningar från Swim Open

Torsdagen den 8 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna  Kommentator: Bo Hultén  - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Roberto Vacchi och Thomas Jansson Eurosport
Fredagen den 9 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Roberto Vacchi och Thomas Jansson Eurosport

Lördagen den 10 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Roberto Vacchi och Thomas Jansson Eurosport  

Söndagen den 11 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson Eurosport   

Hitta tidigare nyheterDå skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick


Gilla SIMMA på Facebook - klick.


.