2021-01-24 180 dagar kvar - vilken är Sveriges beredskap?
Idag är det ett halvår kvar till OS i Tokyo. 180 dagar - 6 månader och orosmolnen hopar sig. Arrangörslandet har just nu cirka 6000 nya coronafall/dag och just nu avlider ungefär 100 personer per dygn. Japanska politiker, arrangörerna och internationella OS-delegater förnekar att spelen kommer att ställas in. Men ute i världen börjar det nu så smått växa en oro att det här OS:et inte kommer att bli av. Ryktena är många men ett rykte som har varit stadigt under en längre tid är att - om spelen kommer att ställas 2021 så kommer de inte att flyttas tiill 2022. Då kommer det hela att bli helt inställda och Japan får söka om från början igen eller kanske tilldelas spelen 2032 efter Paris och Los Angeles.

MEN frågan är - vilken beredskap har Sverige i sammanhanget? Borde inte Sverige ha en plan B i vår egen bakficka om allt blir till intet? När det gäller framförallt så borde svensk idrott arrangera nationella mästerskap för de individuella idrottsarena. Kanske på samma tid som OS. Från 1 augusti och en vecka framåt. Flytta SM-veckan dit, sprid den på fler platser och ge idrotten ett sommarmål om allt barkar åt skogen.

SM-veckan sommar skall gå i Halmstad  30 juni - 6 juli 2021 - flytta den 4 veckor framåt om OS ställs in. Mycket hade varit vunnet med det. Låt det gå på tre platser istället. Jobba ihop fler TV-bolag och sänd dagen lång i 10 dagar.

2021-01-24 Lopp jag minns - Malin Fransson
Malin Fransson skriver simning och annan sport på dagens Nyheter. Uppskattad journalist och äkta intresserad av simning noterar hon sina tre favoritlopp ur minnet så här:

1. Jennie Johansson VM-guld på 50 meter bröst 2015 i Kazan Det var VM:s sista dag. Sjöström hade redan simmat hem 2 guld och 1 silver så det var redan klart att det skulle bli ett lyckat svensk mästerskap. Men det som hände den sista dagen var likväl det som gjorde starkast intryck. När finalen på 50 meter bröstsim är avgjord blinkade den röda lampan vid Jennies bana. På pressläktaren tittade vi på varandra. Stämde resultatlistan? För överst stod Jennie Johanssons namn. Och visst stämde det. På läktaren satt Jennies föräldrar och när de visades på jumbotronen var det så mycket lycka i den där simarena. Jennie grät, föräldrarna grät, Michelle grät och allt vara bara ett underbart kaos. En timme senare simmade de svenska damerna hem ett VM-silver i medleylagkappen. Hur Jennie kunde ta sig samman och göra ett kanonlopp även i lagkappen kommer jag aldrig förstå. Men jag är så otroligt tacksam att jag fick uppleva det på plats.

2. Sarah Sjöströms OS-guld på 100 meter fjäril i Rio 2016 Jag skulle kunna räkna upp tio -ja, kanske till och med det dubbla - minnesvärda lopp som Sarah har bjudit på. Men ett OS-guld är något alldeles extra. Den pressen hon hade på sig var nästan omänsklig, och sättet hon hanterade det på visar vilken stor idrottare hon är. När finalen skulle avgöras valde jag att lämna pressläktaren och sätta mig för mig själv på en tom plats på den vanliga läktaren. Jag ville inte bli störd, jag ville inte prata med någon. Allt jag ville var att vara i nuet för att vara säker på att jag i all evighet skulle minnas varje sekund av den här finalen.

3. Therese Alshammar, VM-guld på 50 meter frisim i Shanghai 2011 Fram till den sista VM-dagen hade det varit ett mästerskap som med svenska ögon varit stolpe ut. Sjöström samlade på fjärde platser, och Alshammar som var stor guldfavorit på 50 meter fjärilsim missade guldet. Visserligen tog hon silver, men det hjälpte inte. Alshammar var rejält besviken efter den finalen. Ett dygn senare var bilden annorlunda. Med 14 hundradelars marginal tog Therese Alshammar sitt första VM-guld i långbana på 50 meter frisim. När jag sprang genom hela hallen för att komma till mixed zon hade jag på mig solglasögon. För journalister bör undvika att visa när de gråter.

Du kan läsa fler "Lopp jag minns" på den här sidan - klick

Sophie Hansson i NS-States badmössa - foto: North Carolina State University

2021-01-24 Dubbla pallplatser för Sophie Hansson
En seger en och en andraplats blev det för Sophie Hansson när hennes  North Carolina State University mötte Virginia. Seger på 200yards bröstsim med 2.11.89 (jfr SR 2.05.59) och en andraplats på 100yards bröstsim med 1.00.26 (jfr SR 57.74)
Du hittar alla resultat här - klick

2021-01-24 Kosuke Kitajima Cup 2021
Just nu simmas en av de viktigaste nationella simtävlingarna i Japan under säsong - Kosuke Kitajima Cup. Alla de bästa japanska simmarna finns på plats och från resultaten kan vi notera ett nytt nationsrekord på 200m fritt av  Katsuo (Katsuhiro) Matsumoto 1.45.13. Bäst i världen just i år. Notabelt är också att cancerdrabbade  Rikako Ikee kvalade in till de japanska OS-kvalen i april med en fjärdeplats på 100m fritt med 55.35. På väg med andra ord.
Du kan se alla loppen på Japanska Simförbundets YouTube-lkanal - klick

2021-01-22 Simidrotts-Peppen
Vi är glada att simidrottare födda 2005 och senare nu återigen kan träna i bassängerna runt om i vårt land! Men för våra äldre simidrottare som väntar och hoppas att få komma in i simhallen den 7 februari så behöver vi pepp för att hålla igång!
Så låt oss hjälpa varandra och komma med kul träningstips –när det gäller landträning som håller våra ungdomar motiverade!

Filma en snutt 20-59 sekunder, lägg ut den på Instagram reels och tagga den med

#simidrottspeppen
# svensk_simidrott

skriv ett par rader och berätta vad ni gör – och så är vi igång. Bjud på era idéer och tankar, så får ni tillbaka från andra!
Alla kan lägga ut klippen - simmare, hoppare, polospelare, konsttsimmare, klubbar, tränare mfl.
Längre fram, när vi har kommit in i hallarna igen och den förhatliga pandemin lagt sig så bygger vi vidare med träningstips i vattenmiljö.
Men fram till den 7 februari så bombar vi med landträningsidéer och inspirerande klipp!
Av alla som bidragit med klipp med tips och inspiration så kommer vi att lotta ut fina priser!
Hänger du på ??
(samarbete mellan Svenska Simförundet och www.simma.nu)

Kaylee McKeown persade i morse på 50m ryggsim - foto: Ian Hanson Media

2021-01-22  Kaylee McKeown fortsätter i rekordform
Australiska ryggsimmerskan  Kaylee McKeown fortsätter där hon slutade i fjol. Då blev det nytt australisk rekord på 100m ryggsim att addera till meriten som gällande världsrekordinnehavare på 200m ryggsim i kort bassäng. I morse satte hon personligt rekord på den kortaste av ryggdistanser - 50 meter 27,38, bara hundradelen över Emily Seebohms nationsrekord. Mao. mycket att vänta av denna simmerska som också vann 200m bröstsim och idag skall fortsätta att simma medley och ryggsim. Allt på   South Australian State Open i Adelaide.
Resultaten kan du hitta här - klick

2021-01-22 Bill tycker så här.....
Bill Strömberg, simnörd. Svensk mästare i simning (lag) samt flerfaldig VM medaljör i fridykning. Driver numera simhallar i Norge där han lever sedan 10 år tillbaka.

Här har du mina ’toppar’ ...det är inte lätt då det finns ca 10 lopp som sticker ut. 
1. 4x100fr på OS 2008.. sista sträckan av Jason Lezak, 46,0. Kom ifatt och slog Bernard (FRA) på sista metern. Simning på sin topp och något man önskar man sett på plats.

2. AdO guld på VM 2011 på 100br. Han öppnar första 50 på pers och nordiskt rekord, och vinner med nytt rekord. Detta var någon dag efter terrordådet på Utøya och han var osäker på om han kunde simma över huvud taget. Extremt (!) känsloladdat.

3. OS 1996, 200fr herrar Sievinen och Palmer fick båda delad 8 plats i försöken med 1.49,05. Så det blev ’swim-off’ för att se vem som skulle simma finalen. De simmade sida vid sida helt ensamma i bassängen och lyckades få exakt samma tid igen, 1.48,89 i swim-off loppet. Och det skulle simmas ett tredje lopp... men finnen var helt slut och strök sig. 

Värt att nämna:
Bengt Baron, guld, 100ry på OS 1980. Extremt oväntat, väldigt kul och finns i minnet för evigt.

Mats Örth - Masterssimmare från Helsingborg har hittat gemensamma nämnare till alla sina tre favoriter - nämligen att de kom bakifrån. Så här resonerar han:

 Halloj, svensk lojal medborgare tycker så här om mina svenska favoritlopp,
OS 1972 400 IM herrar - Gunnar Larsson,
OS 2000 100 fjäril herrar Lars Frölander,
EM 2008 100 fjäril damer Sarah Sjöström.
En personlig kommentar, alla kommer bakifrån. 

Alla loppen hittar du här - klick

Sara Nordenstam tar brons i Pekning. Per Rune Ekenes och Kung Harald

2021-01-21- Nr 8 - Loppen jag minns - Per Rune Ekenes
Per Rune Ekenes eller Pepsi som hans smeknamn är var under många år ordförande i Norges Simförbund men också med i LENs ledande byrå (Europeiska Simförbundet) och har i dessa egenskaper varit på många internationella mästerskap. Bilden ovan är när han tillbringar OS-finalerna i Peking med kung Olav och drottning Sonja och bilden tagen precis i målgången av damernas 200m bröstsim och Sara Nordenstam simmar hem ett överraskande brons. Bilden utgjorde dagen efter mittsupslaget i VG - Norges största tidning.(mer om detta efter artikeln)

Pepsis tre bästa lopp

Nr. 1 David Wilkie sin verdensrekord  i OS 1976 på 200 meter brøstsim. John Hencken var favoritt og hadde vunnet 100 meter brøstsim, og var tittelforsvarer. Hencken ledet også klart etter 100 meter, og Wilkie åpnet på 1.08. Imidlertid svømte Wilkie negativt og svømte de siste 100 meterne på 1.07, kom i mål på 2.15.11. Han knuste Hencken med over 2 sekunder.
Se loppet här - klick 

Nr. 2. Alexander Dale Oen sitt gull i Shanghai 2011. 25 .juli. var datoen og Alex dedikerte hele seieren til det norske folk som nettopp hadde opplevd 22. juli og Brevik som drepte 77 personer. Det var en særdeles sterk opplevelse.
Läs mer om loppet här - klick 

Nr. 3 Sara Nordenstam sin bronse under OS i Peking. Sara hadde i mai vært helt utenfor under Europamesterskapet og svømte på rundt 2.35, og ble egentlig bedt om å legge opp. Så trente hun fantastisk, og i OS ble det først semifinale, så finale og bronse med tiden 2.23,02. en fobedring på noen måneder som egentlig ikke skulle gå an.
Se loppet här - klick

Bosse Hultén kommenterar....
Lopp nummer tre med Sara Nordenstam i huvudrollen för nordisk del har en svensk twist också. Sara hade ju något år innan skiftat nationalitet från svensk till norsk och träningsställe från Väsby Simsällskap till Lambertseter. Under OS 2008 kommenterade jag och Christer Magnusson tävlingarna från Peking och satt i Sundbyberg och gjorde detta. När man sitter och kommenterar på hemmaplan hade man då, två TV-monitorer. I den ena låg den sk. feeden. Den råa TV-bilden som kom i realtid (plus/minus ngt tiondel) och så hade vi en bild som låg ca 4 sekunder senare, samma bild som TV-tittarna hade - med grafik och ljud. Jag kommenterade och Christer följde Saras framfart. Men han gjorde misstaget att följa feeden samtidigt som jag kommenterade från den senare TV-bilden. I pur glädje som Väsby-engagerad så reste han sig sista 10 meterna av loppet och när Sara satte händer i väggen skrek han - yes,yes,yes - men det var bara det att jag hade fyra sekunder kvar att kommentera Sara in i mål. Men hon blev trea också på monitor nummer två. Annars skulle det varit trist. Jag minns också hur tyst herr Magnusson blev när han uppdagade sitt misstag och vi fick ägna en stund att snacka bort det hela. Men Sara Nordenstam minns jag....

Alla "Loppen jag minns" finns samlade här - klick

Vi söker simklubbars historia på nätet !!!

2021-01-21 Vi söker simklubbars historia
På en av våra sidor samlar vi på länkar till simklubbars historia. Du hittar dessa länkar här - klick. Vi har några stycken till artiklar som Bosse Hultén har skrivit MEN det måste finnas många fler på nätet. HJÄLP oss att samla in dessa. Skicka länken till - klick


Gilla SIMMA på Facebook - klick

2021-01-20 Top-25 of the World
Websidan Swimming Wolrd har listat de 25 bästa damerna och 25 bästa herrarna inför OS-året 2021. Hur tänker man - ja det kan du läsa på deras hemsida (och hur ser man på Sarah Sjöström). Damernas lista hittar du här - klick och herrarna här - klick

Borås Speedo Meet flyttas till juni

2021-01-20 Borås Speedo Meet flyttas
Arrangörerna av Borås Speedo Meet har beslutat att flytta tävlingen framåt i tiden pga. smittläget i Sverige. Från 27-28 februari - nytt datum är 12-13 juni 2021 och då kommer man kunna SM-kvala i världsrekordbassängen, Alidebergsbadet. Sista SM-kvalchansen !!!
Inbjudan finns klickbar ute i högerspalten - under rubriken TÄVLINGAR, fram till tävlingsdags.
Inbjudan hittar du också här - klick

2021-01-20 Nr 7 - Thomas Jansson minns tre lopp som sitter i hans hjärna
Simmare, tränare, styrelsemedlem i SSF, Förbundskapten och expertkommentator på Eurosport , och poddsnackare i Simpodden Hultén & Jansson. Det är några beteckningar man kan klistra på Thomas Jansson. Han har samlat ihop till massor av lopp på sin minnes allé när det gäller lopp i simningen. Så här skriver han:

När jag söker i minnet efter lopp jag minns kommer det nästan 40-lopp från OS-VM-EM de senaste 60 åren. Merparten, ja nästan alla av dem är med svensk anknytning. För det har ju gjorts så många härliga, medryckande lopp med svenskar såväl förr som i närtid. Jag väljer alltså bort alla fantastiska utländska simmare jag sett på mästerskap världen över.  Mina tre, blir lopp jag själv kan relatera till, på lite olika sätt. 

Första blir en kombo från 1967 och 1980
Min bror Göran Jansson vinner sitt första SM-guld på 100 frisim i Landskrona. Det spektakulära var att han inte hade haft tid att träna utan förberedelserna skede mestadels i Molkomsjön några gånger i veckan under sommaren. Stor favorit i loppet var Lester Eriksson. Göran satsar på nock och har mer än en kroppslängd vid 50 meter. Sedan på vägen hem blir det vid ca 70 meter tungt väldigt tungt. Lester och övriga fältet närmar sig decimeter för decimeter. Men Göran vinner och lillebror har glädjetårar. I denna kombo tar jag också med Sveriges damer på 4x100 frisim i Moskva. Sverige blir två efter dåvarande Östtyskland (så guld egentligen) och tiden hade inte räckt mot USA om de varit med men mot övriga världen. Min adept Carina Ljungdahl simmade första sträckan på nytt personligt rekord. Även denna gång blev det en tår. Övriga i laget var Tina Gustafsson, Agneta Mårtensson och Agneta Eriksson.  Carina var förövrigt 10:a individuellt på 100 frisim. 

Nästa på min topp tre, är lagkappen på OS  2008
Det är första dagen på OS i Beijing och final på 4x100 frisim herrar. Sverige har satt svenskt rekord i försöken och var ute efter att klara måltiden 3.12 som hade växt fram sedan Lars Frölander 2006 bestämt sig för att förlänga sin karriär. Dessutom hade vi Petter Stymne, samt Jonas Persson som dessutom var i semifinal på distansen och så Nystrand förstås. Luften vibrerade, bara 20 meter från mig där jag satt nära målet fanns USAs dåvarande president. Det skulle bli en kamp om guldet mellan USA, Frankrike och kanske Australien. Outsiders var vi och Italien. Ni som minns kommer ihåg de sista metrarna när USA via en gigantisk sista 50 meter besegrar Frankrike. Sverige slåss med Italien om 4:e platsen, vi blir femma men simmar under 3.12. Det är nog den häftigaste lagkapp jag skådat. 

Det tredje loppet, VM i Rom 2009, 100 fjärilsim
Sarah äger de två första dagarna i Rom. Svenskt rekord i försöken Världsrekord i både semi och final. Så kylig hon var i finalen, de andra simmarna rusade iväg. Men Sarah 15 år gammal behöll lugnet, strategin från Carl Jenner och säkert Magnus Kjellberg var att hålla frekvensen och inte förivra sig. Sedan blev andra femtio meter en enda lång triller, meter för meter närmade hon sig guldet. Men det jag också minns är de sista 40 minuterna innan finalen, det var oerhört varmt, dräkterna skulle på, bara det ett spektakel i sig. Men Josef Michlevitz allas vår Josef tillsammans med Rene Tour skapade ett lugn för Sarah. Kanske det ändå var nyckeln till att klara av guldet. Hoppas på en upprepning i sommar, både av taktik och placering. 

Fler "Lopp att minnas" hittar du här - klick

Köpenhamn syns bra vissa dagar från skånsk horisont. Nästan Lerinkänsla i den här bilden .

2021-01-20 Onsdag i januari
Idag är det skånsk vinter på riktigt. Tre grader, tio sekunder meter och ett sånt där kallt och otrevligt regn. "Inge kul alls." Det enda som är bra den här dagen är kanske att det blir aningen annorlunda borta i det stora landet i väster. Fast det kommer nog att ta lång tid innan man hämtar sig. Sanningen har kommit på skam och fake har blivit det nya argument. En viss smitta av detta har också tagit sig in i vår världsdel....! Det finns mycket att upprätta och jobba med.

Idrottens kämpar med näbbar och klor för att överleva. Bubblor och nyordningar gör att idrottsvärlden försöker visa vad man kan. Tennis och Australian Open är ett exempel på hur osannolikt och världsfrånvänt man agerar. Handbolls-VM Egypten är ett annat exempel. Tennis och handbollsmästerskap borde läggas på is men då kanske man hade platsat i Vinterstudion? 

Ishockey-VM är ett annat svart kapitel. Inte bara för att man borde höja värdet på turneringen genom att bara spela vartannat eller var tredje år. Nu visade sig att skilsmässan från Belrus som arrangör, var segsliten. En ordförande som inte förstått att vi har tagit steget in i 2000-talet - gjorde att man inte förstod vad sysslade med. Nu blev det rätt till slut. Men ishockeyns corona-record, åtminstone på hemmaplan är inget att skryta med.

Idrottsgalan var inget lätt kapitel att arrangera. Men med Kristin Kaspersen vid rodret brukar det gå bra. Hon är i en klass för sig själv i branschen. Alla wannabees i genren har mycket att lära av henne. Många val blev rätt den här gången. Enda gången jag blev riktigt rädd var när Duplantis och Linn Svahn var kvar i Jerringpriset. Nu vann han med en stav och det visade sig att han vann mer överlägset än någon annan gjort. Tur det. Jerringpriset har många gånger balanserat på trovärdighetens gräns. Linn Svahn vann ett dampris som tröst. Ett pris som Isabelle Haak borde haft istället. Men världssporten volleyboll står sig slätt mot Sverige/Norge-fighter i skidspåret. Läs gärna också Åke Stolt i Idrottens Affärer när han tycker till om Idrottsgalan - klick

Jag snackade med en av landets största driftare av gym igår. Simanknutne Per Kersmark i Helsingborgs Simsällskap. Hans framtidsspaning för gym - och träningslokaler är spännande. Förändrade träningsordningar. Annan organisation. Mer hemmaträning och annat. Själv körde jag ett hemmapass igår med hjälp av en skånska som tydligen är störst på det där med hemmapass - Sandra Fröberg. Riktigt bra faktiskt.

Ljuset i tunneln finns där håll ut. Jag har hört talas om att det finns ett vaccin någonstans och förlita dig på det och tvätta handen. Ofta! Ha en bra lillelördag!

2021-01-19 Keller bad Schubert om ursäkt!
Klete Keller, OS-simmaren som vunnit två OS-guld deltog i stormningen av Capital Hill för drygt en vecka sedan. Nu har han bett sin förre tränare Mark Schubert om ursäkt. Schubert ringde upp sin förre adept och ville förhöra sig om vad som hänt och då bröt Keller samman och bad sin gamle tränare om ursäkt eftersom han skämt ut honom och amerikansk simning. Keller förklarade vilka problem han hade haft under resans gång med skilsmässa, hemlöshet, vårdnadstvister och kunde egentligen inte riktigt förklara varför han tagit steget att följa mobben till Kapitolium och ta sig in i den absoluta kärnan och tecknet för demokrati i det som kallats "demokratins främsta nation". Keller som nu riskerar 15 års fängelse för sin gärningar släpptes fri utan borgen häromdagen
Läs gärna mer om det hela i New York Times - klick (

2021-01-18 Loppen jag minns nr 6
Christer Magnusson sitter i Svenska Simförbundets styrelse men är också svensk simnings röst i Europeiska Simförbundets högsta beslutande organ, LEN Byrån. Han har under många år också kommenterat simning på Eurosport och har funnits på bassängkanten under många stora mästerskap de senaste decennierna. Han plockar tre lopp som han minns väldigt väl:

1.Lars Frölanders OS-guld i Sydney 2000 Så efterlängtad guldmedalj när han tystade hemmapubliken.

2.Sarah Sjöströms OS-guld i Rio 2016 Den kanske svåraste guldmedaljen att erövra - den som bara kan förloras - men lycka när det väl lyckas.

3. Federica Pellegrini VM-guld i Rom 2009 Eller rättare sagt den efterföljande prisutdelningen med italiensk nationalsång på hemmaplan.

Vi samlar alla "Loppet jag minns" här - klick

Foto: Västerås Simsällskap och VLT

2021-01-19 Vi grattar simprofilen Jan Olof "Falla" Fahlén idag
Falla fyller 75 år idag - simmare, polospelare, klubbtränare, landslagstränare. En man som alltid hade och har åsikter och har berikat svensk simning under många år. SIMMA gratulerar till födelsedag och önskar många bra år till.
På Västerås SImsällskaps FB-flöde skriver man så här idag:
Grattis Jan-Olof "Falla" Fahlén, 75 år idag! Falla var en betydande idrotts-, tränar- och ledargestalt för VSS under klubbens framväxt till att bli en av Sveriges framgångsrika simklubbar från 70-talet och framåt. Han avslutade sin gärning i klubben i mitten av 90-talet. Under hans tid var Agneta Eriksson och Thomas Lejdström de starkast lysande fixstjärnorna för klubben i nationella och internationella sammanhang. 1980 var VSS bästa klubb i samtliga nationella mästerskap. Falla hade som aktiv framgångar som simmare, men framförallt som vattenpolospelare med över 100 landskamper.

2021-01-18 Simpodden 166 med Simpanelen är här !!!!
Simpodden Hultén & Jansson är på plats. Först ett avsnitt där vi möter Simpanelen (Camilla Johansson Sponseller och Marcus Wernström) och sedan ett block med aktualiteter. Jansson berömmer SvT Sport. De ni! Lyssna på spelaren nedan eller där poddar finnes ( Itunes och Spotify mm.)

2021-01-18 Loppen jag minns nr 5
Femte inlägget i vår serie "Lopp jag minns". Lopp som svenska simpersonligheter minns, kanske inte bara för att de var så bra utan mer för att man har något speciellt kopplat till händelserna. Idag är det dags för OS-silvermedaljören Pelle Holmertz minns några lopp speciellt mycket.......

AAU (Amerikanska Mästerskapen) Austin Texas Mars 1980.
Första dagen slår Pär Arvidsson världsrekord ! På 100m fjäril. Som vanligt delar vi rum och lyckas faktiskt somna hyfsat utan firanden etc. Nästa dag är det 200m fjäril. Vid 150m ligger Pära mer än en hel sekund under världsrekordfart. Vid 185 m kommer Steinwayflygeln (och landar på ryggen). De sista 4-5 såg det ut som om han bara kickade (typ spasmer). Han landar på typ 1-2 sekunder över gällande världsrekord. Då blir det helt tyst i denna stora fyllda arenan och alla kollar på resultattavlan och så hör man bara ett riktigt gött asgarv. Det var Päras garv!

Ett annat var ett SUMSIM i Södertälje. Kommer inte ihåg vilket år. Sarah (Sjöström) var mycket ung. Och hon var redan fantastisk duktig och simmade flera grenar varje dag. Jag var verksam inom Södertörn som styrelsemedlem och följde tävlingen. Det sista loppet var en lagkapp 4x200 och SSS har Sarah på sista sträckan och de låg redan i topp. Hon går ut STENHÅRT. Allt för hårt. Men hon kämpar sig igenom i fantastiskt stil. Jag kommer inte ihåg tiden men jag kommer ihåg inställningen.  

Sista - 50 fr 1986 i Malmö. Jag slog svenskt rekord på morgonen efter 24 månader som bankir. Nisse Liedberg, Karlstad vann finalen. Jag sponsrat Nisse personligen. Du var speaker. Ett för mig minnesvärt lopp av eget fabrikat.

Tidigare "Loppet jag minns" hittar du här - klick
På den här sidan hittar du information om Pelles verksamhet idag - hotell, tränings och rekreationsanläggning i Italien - klick

Ryan Murphy vann 200m ryggsim i San Antonio - foto: ISL

2021-01-18 Sista dagen av USA-GP i San Antonio och Richmond
De tudelade GP-tävlingarna i USA, i San Antonio och Richmond har nedan en gemensam resultatlista (med arrangörsort längst till höger.)
Trenden visar på på klar försäsong, ju längre sträckan är och resultaten får tas för vad de är. Dock pekar en del på att det rikliga tävlandet för en del av toppsimmarna under ISL, har gjort att man idag är i bättre form än för 12 månader sedan....
Resultatsidorna - klick   Streamingsidan - klick

Top-3 sista dagen av USA GP i San Antonio och Richmond

1500m fritt herrar
1 15:10.29 Zane Grothe BCH San Antonio
2 15:24.77 Will Gallant MVN San Antonio
3 15:30.06 David Johnston TEX San Antonio

200m medley damer
1 2:10.30 Kathleen Baker TE San Antonio
2 2:11.22 Madisyn Cox TXLA San Antonio
3 2:15.21 Beata Nelson WA San Antonio

200m medley herrar
1 1:59.38 Kieran Smith UN San Antonio
2 2:01.20 Will Licon TXLA San Antonio
3 2:01.66 Arsenio Bustos WAC Richmond

200m ryggsim damer
1 2:09.31 Isabelle Stadden UN San Antonio
2 2:10.51 Phoebe Bacon NCAP San Antonio
3 2:13.33 Josephine Fuller NOVA Richmond

200m ryggsim herrar
1 1:56.82 Ryan Murphy CAL San Antonio
2 1:58.04 Shaine Casas TAMU San Antonio
3 2:00.14 Austin Katz TEX San Antonio

100m fritt damer
1 54.33 Catie DeLoof CA-Y Richmond
2 54.67 Olivia Smoliga ABSC San Antonio
3 55.13 Abbey Weitzeil CAL San Antonio

100m fritt herrar
1 49.18 Justin Ress WOLF Richmond
2 49.52 Michael Chadwick NCAC Richmond
3 49.76 Austin Surhoff UN Richmond

2021-01-17 Loppen jag minns nr 4
Swim Open generalen Dennis Fredriksson drar sig till minnes de simlopp som har etsat sig fast i hans simhjärna och delar med sig:

1.Första svenska OS guldet på 20 år! Lasse Frölander fantastiska uppvisning i Aquatic Center 2000 ger mig rysningar varje gång jag ser loppet i repris, varje gång. Visst hoppades man, men efter ganska trevande simningar i både försök och semi såg både grymme Klim och explosive Heugill som satte WR i semi klart hetare ut inför finalen. De hade hemmaplan dessutom, och starten, och första 75, men inte avslutningen. Lasse ägde loppet och hela arenan sista 15 meterna, skåpade ut dem totalt när det verkligen blev allvar på typiskt stilfullt Lassemanér. Bragdguld så klart!

2.1999 hade jag äran att hänga med Patrik Isaksson till VM i Hong-Kong. Han var då regerande världsmästare på 100 bröstsim efter det överraskande loppet i Göteborg-97. Förberedelserna 1999 hade dock varit sämsta möjliga, förkylningar och feber under större delen av World Cup serien som föregick VM, och dessutom en magsjuka på förlägret i Macao. Så han såg knappast ut som en vinnare på plats. Men kropp & knopp hade han, och viljan & modet och allt annat som behövs för att försvara ett VM-guld fanns där. Förvisso ett kassaskåp på ryggen sista tio metrarna och italienaren Fioravanti såg ut att flyga fram bakom Patrik, men han fixade det, 59.37 var bra, guldet viktigast - en grym känsla och upplevelse även för unge coach Dennis.

3.Som 15-åring satt jag och kikade på VM i Madrid på SVT (de sände simning på den tiden) och såg ett bröstsim som förändrade hela simsättet till det vi ser idag och tvingade fram regeländringar. Han såg lite lurig ut i simstilen den där Jozsef Szabo på 200 bröstsim, doppade huvudet fast min tränare hade sagt att man inte fick. Och dessutom simmade han inte så kraftfullt som kanadensaren och WR hållaren Victor Davis bredvid, ungraren slängde istället fram armarna och fick en lustig vågrörelse. Men snabbast simmade han och vann VM guldet, året efter EM guld och sen OS guld 1988. Sen tog hans träningskompis Mike Barroman över scenen och vann både VM 1991 och OS 1992 med ett WR på 2.10.16 som höll i över 10 år (Kitajima-04). Dessa två killar hade en och samma coach, ungraren Jozsef Nagy. Genom att tänka helt olikt normen som gällde då utvecklade coach Nagy med sin wave-action en egen simstil för sina simmare som gjorde dem överlägsna på 200 bröstsim. Jag har sett otaliga klipp på Szabo & Barromans lopp, de var en stor motivation för mig när jag var coach och har präglat alla mina bröstsimmares rörelsemönster.
Tidigare "Loppet jag minns" hittar du här - klick

2021-01-17 GP-tävlingarna i San Antonio
OS-säsongen har inletts i amerikansk simning. GP-tävlingarna i San Antonio såg ut som det brukar på försäsongen i lång bana - spretande resultat och inte helt övertygande. Tidigt på säsongen och säkert en av de tävlingarna som bjuder på mest världårsbästa - men det är mer eller min kuriosa. Nedan hittar du alla Top-3 från fredagen och lördagen och länkar till annat: Resultatsidorna - klick   Streamingsidan - klick

TOP-3

200m fritt damer
1 IVEY Isabel UN-PC 2:00.24
2 CROM Katie MVN 2:01.67
3 COMERFORD Mallory CARD 2:02.29

200m fritt herrar
1 LITHERLAND Jay DYNA 1:52.40
2 PINFOLD Brett SHAC 1:52.86
3 APPLE Zach MVN 1:53.03

100m bröstsim damer
1 KING Lilly ISC 1:07.14
2 BAKER Kathleen TE 1:08.44
3 BERNHARDT Rachel GAME 1:09.00

100m bröstsim herrar
1 FINK Nic ABSC 1:00.84
2 MILLER Cody SAND 1:01.42
3 LICON Will TXLA 1:01.64

100m fjäril damer
1 SMITH Regan RIPT 58.55
2 BRAY Olivia UN-ST 59.16
3 NELSON Beata WA 59.44

100m fjäril herrar
1 CASAS Shaine TAMU 51.94
2 KOVAC Danny UN-MV 52.84
3 SMACHLO Miles CW 52.86

400m medley damer
1 McHUGH Ally WA 4:41.90
2 WEYANT Emma SYS 4:43.57
3 PFEIFER Evie TEX 4:46.81

400m medley herrar
1 KALISZ Chase ABSC 4:17.26
2 LITHERLAND Jay DYNA 4:18.24
3 FOSTER Jake TEX 4:21.37

200m fjäril damer
1 SMITH Regan RIPT 2:10.10
2 GINGRICH Leah HURR 2:10.64
3 CROM Katie MVN 2:10.85

200m fjäril herrar
1 FOSTER Carson TEX 1:58.60
2 SMACHLO Miles CW 1:59.10
3 HARTING Zach CARD 1:59.16

50m fritt damer
1 WEITZEIL Abbey CAL 24.97
2 5 GEER Margo MVN 25.46
=3 FANZ Casey CARD 25.58
=3 SMOLIGA Olivia ABSC 25.58

50m fritt herr
1 APPLE Zach MVN 22.69
2 HELD Ryan NYAC 22.76
3 FARRIS Dean VS 23.00

200m bröstsim damer
1 KING Lilly ISC 2:25.83
2 COX Madisyn TXLA 2:26.52
3 GALAT Bethany AGS 2:30.54

200m bröstsim herrar
1 FINK Nic ABSC 2:11.28
2 LICON Will TXLA 2:11.30
3 MILLER Cody SAND 2:13.12

100m ryggsim damer
1 SMITH Regan RIPT 59.75
2 SMOLIGA Olivia ABSC 59.94
3 BAKER Kathleen TE 59.97

100m ryggsim herrar
1 MURPHY Ryan CAL 53.55
2 CASAS Shaine TAMU 54.32
3 GRANT William VS 55.09

400m fritt damer
1 ANDERSON Haley MVN 4:11.13
2 WEYANT Emma SYS 4:11.81
3 SIMS Bella SAND 4:13.09

400m fritt herrar
1 SMITH Kieran UN-FL 3:49.37
2 GROTHE Zane BCH 3:53.07
3 JOHNSTON David TEX 3:55.06

2021-01-15 "Loppen jag minns" - Nr 3 Gunnar Larsson - OS-guldmedaljör mm.
Vilken härlig respons från Er läsare. Många har hört av sig och tyckt det har varit roligt att vi presenterar bekanta simprofilers bästa lopp. Ja, kanske inte deras egna bästa lopp utan snarare lopp som de sett och har sorterat in i hjärnans skrymslen av någon speciell anledning. En som har gett oss andra speciella lopp är Gunnar Larsson. den dubble OS-guldmedaljören från 1972. Han ger oss följande lopp att minnas:

Här kommer mina top 3 minnen som jag har varit med och upplevt på plats. Tar dem i årsordning. 

1) 1976 OS Montreal 400 m medley herrar. Tim McKee leder loppet när han närmar sig mål, men blir snuvad på segern än en gång.Tiden 4.24.62 då mot 4.31.983 fyra år tidigare. Han lada av efter OS 72 och jobbade som lifeguard i Florida. Började träna i mars 1976.En person som jag verkligen unnade att få vinna ett OS-guld. 

2) 1981 EM Split 1981 herrarnas 400 m frisim med de jugoslaviska bröderna Borut och Darjan Petric på hemmaplan. Det är den högsta ljudnivå jag upplevt i en simarena. Trodde att taket skulle lyfta. Borut vann.(Jfr största tystnaden var när Lars Frölander vann 100 fjärilsim före hemma favoriterna Michael Klim och Geoff Huegill på OS 2000)  

3)  OS 1988  Vladimir Salnikovs vinst på 1500 m fritt. Hans segertid 15.00.40,  så nära att bli först under 15 minuter. 28 år gammal var han den gången och då var man gammal  som simmare. Han vann 1500 m fritt redan på OS 1980 i Moskva. Missade OS 1984 pga. bojkott, annars hade det blivit tre raka OS-guld på distansen. En av de längsta stående ovationer jag varit med om. Hoppas att detta duger! Det finns många andra stora ögonblick!
Salnikovs lopp kan du se här - - klick
Tidigare "Loppet jag minns" hittar du här - klick (fortsätter under helgen)

2021-01-15 Amerikanska GP
De bägge 800 meters loppen på amerikanska GP avgjordes natten till fredagen i  San Antonio, Texas. Fortsättning följer fredag till söndag och vi följer upp på SIMMA. Du kan se resultatsidan här - klick

Top-3 dag 1
800m fritt damer
1.Haley Anderson, MVN, 8:34.93  2.Erica Sullivan, SAND, 8:38.46 3.Bella Sims, SAND, 8:41.24
800m fritt herrar
1.Zane Grothe, BCH, 7:59.05   2.Kieran Smith, UN-FL, 7:59.27  3.Will Gallant, MVN, 8:04.80

2021-01-15 Klete Keller arresterad efter Capitolium
De dubble OS-segraren i lagkapp, Klete Keller har arresterats efter kravallerna på Capital Hill i Washington. Iförd en jacka med USA-landssymboler var han lätt att känna igen och fördes tidigt bort av polis. Keller blir nu också av med jobbet som mäklare och sällar sig till gruppen av tidigare elitidrottsmän som har svårt att etablera sig i samhället efter elitkarriären. Han har bl.a varit hemlös under perioder. Läs mer om saken i New York Times - klick

2021-01-13 Loppen jag minns - Nr 2 Robert Johnsson (Klubbchef SK Triton, EM-simmare)
Andra dagen av presentationer av de loppen som våra medarbetare har upplevt som speciella. Vill du läsa alla inläggen skall du gå till den här sidan (där vi fyller på kontinuerligt) - klick. Idag är det dags för Robert Johnsson, tidigare simmare i Malmö och Norrköping, EM-medaljör i lagkapp och numera Klubbchef i SK Triton:

Robert Johnsson 

1. 200m frisim damer i Berlin 2002
Jag var på plats om blev tagen av den storm av känslor som simmaren och självklart publiken i simmarens hemmaarena bjöd på. Det är det närmsta som jag varit med om att få "taket skall lyfta". Fransicka Van Almsick gjorde comeback och resten är historia. 

2. Jason Lezak sista stäckan 4x100m frisim OS 2008
"On the third night of the 2008 Beijing Olympics, Jason Lezak was a super human. He split 2.50% faster than the existing world record of 47.24, which was set by Eamon Sullivan from Australia with his lead-off leg about 100 seconds earlier. 46.06 still stands today as the fastest relay split in history" - bättre kan det inte beskrivas! 

3. Sarah Sjöström 50m fjärilsim 24,43 i Borås på SM
Världsrekord i 50m bassäng i svenskt vatten. Är detta det mest perfekta loppet hittills? Om 10, 20 eller 50 år vet vi kanske.

2021-01-13 Bosse Hultén om OS 2021
Jag börjar tveka! Ja verkligen! Jag tror inte att det kommer att bli ett olympiskt spel i Tokyo 2021. Arrangörslandet Japan genomgår en rejäl ”lockdown” för tillfället och för att få ordning på det hela till den 23 juli verkar ju hart när omöjligt.

Från arrangörshåll har man sagt att blir det inte 2021 – så blir det inte av alls. Ett års ytterligare uppskjutande av tävlingarna är inte aktuellt. Kostnader för den personal som är anställd skulle bli för kostsam. Idag har man mellan 3000-4000 människor anställd och att hålla kvar dem ytterligare ett år verkar inte att hålla i en marknadsekonomi som Japan. Annars kunde man tycka att ett uppskjutande till 2022 hade lugnat världsidrotten betydligt och att man hade sluppit de märkliga omständigheterna som idrotten just nu genomgår. VM i handboll är bara ett exempel på hur knas det kan bli. Länder som får lämna återbud i sista minuten för att man har testat positivt på någon i truppen.
Skulle det nu bli så att man kommer fram till att OS 2021 ändå skall genomföras så kommer man att ha folkopinionen mot sig. Två stycken oberoende undersökningar de senaste veckorna har visat att ungefärligen 80% av befolkningen är emot spelen. Ingen bra grogrund att genomföra det hela i alla fall.
Blir spelen av så kommer det med all sannolikhet bli med mycket stora modifieringar. Pressbevakningen på plats kommer att krympas rejält. Det vet man redan nu. Onsitebevakning kommer bara att finnas i undantagsfall. Det mesta kommer att kommenteras från resp. hemmaplan. Det går bra men är inte samma sak som att bevaka på plats. Ja det är mycket att bekymra sig om i spåren av corona. I stort som smått.

2021-01-13 Årets……. Simmare/ledare/tränare/hoppare mm – inställd
Under många år så har SIMMA.NU tillsammans med Svenska Simförbundet utsett Årets simmare, Årets hoppare och ett antal andra vinnare i överblicken från fjolåret. För året 2020 har vi beslutat att ställa in utnämningarna och komma tillbaka igen – 2021 – förhoppningsvis.
Vill du läsa om tidigare års utnämningar så kan du läsa detta här - klick

2021-01-12 Loppen jag minns - Nr 1 Bo Hultén
Idag startar vår serie med "Loppen jag minns". Svenska och utländska simprofiler och simintressserade listar tre mest minnesvärda lopp genom tiderna. Tre lopp som har berört dem på olika sätt. Det kan ha varit för att man varit involverad som klubbkompis eller tränare. Det kan har varit att känslan i simhallen den dagen var så magisk eller kanske för att loppet bara så j-kla bra. Anledningarna kan vara många men det gemensamma är att man har ett klart minne om hur det hela gick till och att det sitter inpräntat i skallen på vederbörande. Först ut i gänget är SIMMA-redaktören Bosse Hultén som listar tre av sina lopp. Vi samlar sedan alla inlägg på denna sidan så kan du avnjuta dem utan att bläddra så mycket - klick

Loppen jag minns - Nr 1 Bo Hultén 

Jag inleder den här skrivningen ungefär som många andra kommer att göra - "Det är svårt att välja, jag har ju sett så många" men jag skall ändå välja tre lopp som jag minns på ett speciellt vis. Jag har ju gjort några dagar som speaker under mitt liv och som arenaspeaker jag jag nog snackat till 20-30 Världsrekord och som TV-kommentator hundratals men de här loppen vill jag lyfta fram:

1. SM-finalen på 1500m fritt 1977 i Umeå.

Händelsen är ifrån 1977 och SM gick i Umeå. Norrköpingsimmaren sedermera tävlande för Kristianstad – distansdominanten Gary Andersson var simmaren. Han gjorde den gången ett formidabelt 1500m fritt som slutade i ett svenskt rekord. Segertiden den gången var 15.11.97 – 37 sekunder bättre än hans segertid året innan. Garys simning var ett riktigt lyft och vi var många som gladdes åt denna insats i Umeås Simhall. Jag minns loppet som något som många samlades runt och supporten var från alla håll riktade mot den tufft satsande simmaren i vattnet. Just när en hall fokuserar och stöttar en simmare – då är det njutbart att finnas med i sim sammanhang. Gary blev bäst i Sverige men nådde inga skyhöga höjder som internationell simmare, tyvärr. Men den kvällen han gav oss i Umeå -77, minns jag med stor värme.
2.VM-finalen på 100m fritt i Aten 2000
Therese Alshammar hade gråtit tårar i Sydney under OS år 2000. När vi sedan kom till höstens kortbanemästerskap så var det dags för revansch. Tessan simmade bättre än vad hon gjort förr eller senare. På 100m fritt var det ren poesi att se henne vinna med nästan en sekund, notera 52.17 och sätta världsrekord. Balansen och simning där och då var magisk. Hennes teknik i förhållande till vattenläge, form, vikt och mental mognad stod i zenit. Ett av tidernas vackraste lopp.

3. Extralopp i lagkapp på SM i Malmö 1989.
Kortbanerkorden skulle börja att ratificeras och benämnas riktiga världsrekord. För sakens skull så hade rikttider angivits och på herrarnas 4x100m fritt var tiden 3.15.00. När vi kom till SM i Malmö det året hade Sverige ett lag som hade chansen att slå detta rekord. Simhallen i Malmö var fullsatt. Det gick in 1200 personer men jag kan lova att det inte var under 2000 pers den kvällen när lagkappen skulle simmas som extralopp.
Cirka en minut innan start så presenterade jag de fyra herrarna som skulle simma i laget: Tommy Werner, Anders Holmertz, Michael Söderlund och Joakim Holmqvist. Sedan lyckades jag få tyst på publiken, där ALLA stod upp strax innan startens kommande. Efter det sa jag inget. Jag skrek mellantiderna efter varje simmare men ingen hörde. När jag märkte en minimal nedgång på ljudvolymen, så skrek jag ett ööhhh sedan skakade simhallen igen och när man satte handen i mål för 3.14.00 och simmat sekunden under rikttiden så lyfte taket. Dårhuset i Malmö var ett faktum. Jag har fortfarande kvar VHS-bandet och man hör absolut inget mer än en ljudmassa. Tiderna i loppet då - Tommy Werner (48.33) Anders Holmertz (49.07) Michael Söderlund och (49.10) Joakim Holmqvist (47.50) World Record !!!

2021-01-11 Årets 10 bästa lopp 2020
Vilka är då de tio bästa loppen under 2020? MySwimPro har klippt ihop sitt favoritval som du kan se på klippet ovan

2021-01-11 Vem är årets klättrare i simstatistiken?
Av all den statistik som vi kört fram kan man naturligtvis leka vidare. Ett sätt är se hur utvecklingen sett ut bland de 30 bästa simmarna i Sverige under fjolåret.
Det kan du se i listan ovan (klicka på den så syns det bättre). Där kan man konsatera en del saker - tex att unga Lisa Nystrand är den som har hoppat upp flest placeringar bland de 30 första. Hela 76 placeringar sedan 2019. Den som har klättrat mest i poäng är en annan ung simmerska, nämligen Kristina Orban från Malmö KK som är simmat till sig 77 poäng mer under 2020 jämfört med 2019. (enligt FINA-tabellen). Den som har tappat mest är ju Victor Johansson, både placerings- och poängmässigt. Men skador och sjukdomar har ju konstrat till simningen för hans del! Läs och kolla!

2021-01-09 Sveriges Top 100 - lång bassäng (Sweden Top-100 LC 2020)
Idag är det massor med ny statistik. Långbanestatistiken för fjorlåret. Kanske inte lika bra som vanligt men med en pandemiår bakom oss så kan det bara bli bättre nästa år !!!!

Damer 50 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick
Herrar 50 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick

Vi samlar all statistik här - klick

2021-01-08 Sveriges Top 100 - kort bassäng
Idag fortsätter vi att gräva ur Tempus/Simförbundets statistikgruva med resultat. Dagens redovisning för året 2020 innehåller de 100 bästa resultaten från kortbana (25 meters) i varje gren. I morgon hittar du lång bane resultaten hos oss!

Damer 25 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick
Herrar 25 meters bana 2020 (1 jan-31 dec) - klick

2021-01-08 Simteknikföreläsning
Carl Jenner och Johan Wallberg höll en föreläsning om Simteknik häromdagen på Simidrotts-TV. Du kan i efterhand se hela föreläsningen här - klick

Svensk sommarbassäng - något att längta efter?

2021-01-08 Fredagnotiser

IOC-medlemmen Dick Pound brukar sticka ut hakan ibland. Nu har han gjort det igen. Han förordar att deltagare till OS i Tokyo skall gå före i vaccinationskön under året. Tveksamt om det skall få allmän acceptens. Så stark är inte idrottens i samhället!

Det svenska Junior-VM laget i ishockey kraschlandade i sitt slutspel. Media som pumpar upp den här ballongen gör en mycket tveksam insats i sammanhanget. Låt ungdomsidrotten leva sitt liv och låt den vara på lek och inte det allvar som understödet i media ger den. Support av denna typ av idrott är lika tveksam som medias uppumpning av ballongen där Petter Northug finns inuti.. Sportjournalistiken borde ta ett varv i tankerummet under 2021 när det gäller vad man skall skriva och rapportera om och inte bara vara populistiska och följa strömmen som den alltid har flutit. Jag väntar bara på när man skall börja skriva om volleyboll - det vackraste bollspelet som finns.....

2021-01-07 Sveriges 3969 bästa simmare år 2020
Som vanligt så presenterar SIMMA en lista på alla simresultat som har passerat gränsen 300 FINA-poäng. Just 300 poäng har vi sett som en gränsen in i de lägsta tävlingsnivån och i år så är det 3969 simmare som har passerat denna gräns. Varje simmare får tillgodoräkna sig ett resultat och detta underliga simår är det allts 3969 simmare som har passerat nålsögat.

Dessa resultat består av 60% damer och 40 % herrar i avrundade tal. Samma siffror som vi sett tidigare år!

Antal resultat på 300 FINA poäng eller mer:
År 2020  3969 simmare  en nedgång sedan året före med 14%
År 2019  4607 simmare
År 2018   4667 simmare
År  2017 4808 simmare
År 2016  4650 simmare

I år hade vi 3 resultat på 900 poäng eller mer (jämfört med 5 under fjolåret)
I fjol (2019) var antalet resultat över 800 poäng 28 st, i år (2020) var det 17 st

Läs hela listan här - klick
(statistik från Tempus/Svenska Simförbundet/ICC Media & Sport)

2021-01-06 Gör om och gör rätt Simförbundet !!!
Simpanelen på SIMPODDEN Hultén & Jansson har i sina respektive klubbars namn skrivit en motion till Svenska Simförbundet om en ny säsongsplanering för Svensk Simning i framtiden. Motionen har signerats av Motala SS, Umeå SS, Filipstads SK. Hela materialet har skickats till Svenska Simförbundet och kommer också i dagarna att skickas till Svenska Simklubbar. Ni i klubbarna får gärna ta del av materialet genom att ladda ner filerna under denna artikel. Så här har man motiverat sitt arbete:

Svensk simnings säsongsplanering har genomgått ett sk. utvecklingsarbete under 2020. Grunden till arbetet har varit att göra förändringar för att utveckla elitsimningen. En elitsimning som har stått och stampat på samma fläck i flera, ja i många år nu.

Simresultaten har inte utvecklats och svensk simning har dalat på världsbästalistan. Jo, vi har någon eller några toppar som håller greppet och som märkts i media. Men vårt land behöver mer än Sarah Sjöström i världstoppen för att vi skall kunna kalla oss ”stadda under utveckling”.
Men svensk elitsimning är inte bara några få landslagssimmare – utan flera hundra SM-simmare som räknas in den svenska simeliten.

Det utvecklingsarbete som redovisats och beslutats har rejäla brister:

a/  Det sk. ”Simlandslaget” har stått helt i fokus under arbetet och övriga 300-400 elitsimmare i landet får stå tillbaka för detta. Vi har gjort oss ”för” beroende av internationell tävlingsplanering.

b/ Vi hade och vi har fått en planering som INTE tar hänsyn till att utnyttja våra simanläggningar under sommarperioden. Det betyder att stora resurser inte utnyttjas och också kan bli en fråga för nedläggning i en framtid.

c/ För starka hänsyn har tagits för att anställda inom vår organisation skall ha ledigheter, dvs semesterperioder som gör att simträningen blir lidande.

d/ De förändringsgrepp som har tagit är för små och av kosmetisk natur. Vill vi ha en förändring på riktigt. Förhoppningsvis kan mer radikala grepp ge en utveckling, värd namnet.

e/ Den planering som nu skall användas är alltför mycket en tjänstemannaprodukt där för få delar av våra organisation har kommit till tals.


Dokumenten som vi länkar till - har författats av:
Camilla Johansson-Sponseller, Umeå SS;
Marcus Wernström, Motala SS,
Thomas Jansson, Filipstads SK
samt Bosse Hultén www.simma.nu

Läs här:
Motion om ang. Svensk simnings säsongsplanering - klick
Tävlingskalender - klick
Åldersindelning - klick
Lagtävling för att kora Bästa svenska simklubb - klick

2021-01-04 Årets första Simpodden Hultén & Jansson
Vi kommer nu in på det sjunde året av Simpodden Hultén & Jansson. I detta premiäravsnitt under 2021 blickar man bakåt, framåt och uppåt. Missa inte detta.
Du kan höra podden i spelaren nedan men också på ställen där poddar finns (Spotify och Itunes etc.)

2021-01-03 Wadalistan gällande för i år
Nu har det publicerats. Den kompletta listan med förbjuda preparat enligt WADA och med en speciallista med ändringar.
Här kan du läsa ändringar i WADAs lista för 2021 - klick
Hela listan med förbjudna substanser hittar du här - klick

2021-01-02 Välkomna till ett nytt år på SIMMA.NU
Vi b närmar oss numera vår 21 årsdag och vi hoppas att kunna bjuda på en hel del nytt under det kommande året. Men allra främst hoppas vi att simningen kommer igång igen på riktigt.
Kanske kan vi har tankar om att simtävlingar som vi minns dem - kommer igång i juli 2021. Men vi kan inte riktigt veta. En sak som är säker, det verkar so om man har bestämt sig för att OS skall bli i alla fall. Kanske inte riktigt som vi minns det från förr i tiden, lite mindre folk på läktarna och inte så mycket mediafolk på plats men, ändå ett OS. Låt oss hålla tummarna för detta.
På SIMMA kommer det att bli poddar artiklar och mycket synpunkter på svensk och internationell simning. Redan på tisdag kan det finnas material på plats som kan intressera alla som har intresse av svensk simning. Missa inte det. Nästa vecka kommer det också en hel del statsitik att begrunda. En ny podd och en hel del till. Redan vecka två blir det en rivstrat på SIMMA.

2021-01-02 Har du missat detta på SIMMA?
Det kommer artiklar under året som ibland faller tillbaka lite för snabbt i flödet och som du kanske har missat. Här påminner vi dig!

Simpodden Hultén & Jansson med Per "Senan" Johansson - klick
Bosse Hultén artikel om Tio skånska simfamiljer - klick
I Simpodden 161 mötte vi Anna Karin Kammerling - klick
Artikeln om simningen Superstar Willy den Ouden av Owe Fröberg - klick
Specialaren om EM 1970 - ett EM för 50 år sedan - klick
Vi hade en hel serie artiklar om Lars Eric Paulsson liv i simningen - klick

Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från december månad (last month) ?
Gå till - kick
.