Aktuella tävlingar:
EM i simning i Rom 11-18 augusti - klick
Duel in the Pool Sydney fredag 21 aug till söndag 23 aug - klick

Nyheter från augusti 2022

2022-08-17 Duel in the Pool
Fredag till söndag simmas simningens egen Ryder Cup - Duel in the Pool. I Australien, i Sydney. Tävlingarna kan du hitta hitta här - klick

2022-08-14 Open Water- SM i Malmö
I Malmö läs Limhamn - runt Ön simmades Open Water-SM i simning fredag och lördag. Varmt i vattnet och goda förhållande. Alla resultat hittar du här - klick

2022-08-14 Memory Lane of Alabama
Simning är inte bara att redovisa resultat och identifiera träningsmetoder. Det är också ett sätt att leva och ett sätt att mötas. Mötas kan man göra många år efter karriären. Gänget på bilden ovan är kanske inte så lastgamla (nåja) och simmade tillsammans eller i alla fall någon gång på University of Alabama i  Tuscaloosa.
I helgen möttes man för en promenad längs Memory Lane. Inte i  Tuscaloosa men väl i Dalarna. Gott så.
På bilden ovan ser du:  Arne Borgström, Stefan Pärlklo, Tommy Lindell, Gunilla Siljebäck, Torsten Buhre, Lena de Val, Ragnheiður Runólfsdóttir och Sofia Kraft

2022-08-10 Torsdag morgon = EM-start
Nu är det då dags. Europamästerskapen i simning anno 2022. Simmas i Rom på sportområdet Foro Italico. Ett område som ursprungligen omfattade friidrottsanläggningen som stod färdig 1938 och byggdes som manifestationsarena för de italienska fascisterna under ledning av Benito Mussolini och var tidstypiskt för arenabyggandet vid den tiden. Anläggningen härbärgerade de Olympiska Spelen 1960. Idag är det fotbollslagen LAzio och AC Roma som har anläggningen som hemmaplan. Innan OS, 1959 byggdes också simanläggningen -  Stadio Olimpico del Nuoto .
Nu är det dags igen för oss att följa tävlingarna och det gör du via vår EM-sida - klick

Gummidräkternas peak - var under 2009

2022-08-09 EM börjar på torsdag.
Varje mästerskaps har sina minnen. 2009 var det visserligen inget EM men väl ett VM. I detta sammanhang har det ingen betydelse för minnena från den gången var den oerhörda värmen i Rom. Mellan 55-60 grader på pressläktaren på förmiddagen och alla de världsrekord som slog. Dessa slogs ju för att dräktgalenskapen med gummidräkterna nådde son peak just då innan de blev förbjudna och om detta skriver den dårvarande förbundskapten Thomas Jansson idag - i försnacket till EM-simningarna.

Minnen från Rom 2009

Med bara dagar kvar till EM i Rom påminns jag om VM 2009 och dessa superdräkter.

Vi hade vårt uppladdningsläger i Decenzano i södra delen av Gardasjön. Ett härligt och bra läger som Anne Forsell hjälpt till med att fixa. Bra mat och framförallt alla härliga ostar är i minnet. Men hajdräkterna överskuggar det mesta.

Vi hade fått en tilldelning av Arena och vi övade att ta på oss dräkterna. Det krävdes klippta naglar och handskar samt en uppsjö av tålamod. I takt med att dräkter förstördes fick vi nya av Arena. Efterhand tröt deras tålamod och jag var tvungen att returnera de trasiga dräkterna för att få nya. Flera av simmarna kom till mig, nästan med gråten i halsen, för att det var så svårt och stressande med detta för simningen nya momentet av materialhantering. Inget som kanske en slalomåkare hade höjt ögonbrynen för. Men för oss var det nytt.

En dräkt fattades dock och den hade en av simmarna ”gömt” undan vilket hen berättade om i media många år senare.

Jag själv provade den största dräkten för att kunna sätta mig in i hur svårt det var och för att kanske kunna ge råd. Dräkten tryckte upp magen till bröstet, överskottslagren på bröstet åkte upp till halsen och huvudet. Det finns ett kort på mig som visar en underlig figur. En från förbundets anställda vid den tiden har den väl bevarad och har avgett ett löfte att den för alltid skall vara hemlig. Skönt!

Väl i Rom hade Arena sitt lager på en av båtarna invid vattnet vid simstadion. Så rutinen var att varje morgon passera båten, lämna in trasiga dräkter och kvittera ut nya. Det var ett ganska stort stressmoment.

Under resans gång lärde sig de flesta hur man lugnt, säkert och systematiskt skulle kunde krypa in i en dräkt. På simstadion gällde det att hitta skugga eller ett rum med kylanläggning.

VM avseende dräkterna gick med bara små intermezzon. Jag tror en av killarna i 4x100 laget fick simma med en sprucken dräkt. Fyra år av finalsimningar för detta lag bröts.

Nu är det andra tider och nu är det EM med många härliga simningar framför oss, inte minst med tanke den svenska truppen. Den kan överraska!

Nu kör vi! Thomas  

Nystrand, Persson, Stymne och Piehl - foto: Bildbyran

Svensk Simning har vunnit åtta lagkapper genom tider - sedan 1926 - när EM-inleddes. Det senaste herrguldet kom 2008 och Thomas Jansson var svensk förbundskapten den gången. Här skriver om det loppet inför EM i simning som startar den 11 augusti och som du kan följa på SIMMA) till EM-sidan

2022-08-04  EM-guld och svenskt rekord i Eindhoven 2008 (utan Frölander, vilket överraskade många)

Jag hade lyxen som förbundskapten att förfoga över sex sprinters med internationell kapacitet. Tre av dem, var på ett vis självklara till kommande OS i Beijing. Nämligen Petter Stymne, Stefan Nystrand och Jonas Persson. Därutöver hade vi Lars Frölander (som fick fightas för sin OS-plats i sin mer seriösa comeback), Christoffer Vikström och Marcus Piehl. EM var också uttagning till OS. Lagkappen gick första dagen och efter samtal med Lars beslöt vi att han inte skulle ingå i laget. Lars som alltid under mina år intog en ödmjuk attityd inför de frågeställningar vi hade. Däremot hade han starka inspel på hur vi skulle disponera lagen när vi simmade finaler Han skulle simma till sig sin OS-plats via det individuella loppet, där han senare i veckan hade 50,14. Sedan beslöt vi innan lagkappen att Christoffer skulle få sin individuella tid via startsträckan i försöken (50,67) och Marcus i finalen (50,56). På det viset fick dessa tre var sin chans till en tid med fast start.

Vi visste att vårt lag var medaljmässiga. Jonas hade övertygat stort i USA och Stymne var bättre än någonsin. Sen hade vi Nystrand, en världsartist. Men att det skulle räcka till guld, var en överraskning och vilken final det blev.

Marcus växlar som sjua efter en fin startsträcka, strax över sitt personliga rekord. Sedan hoppar Stefan i och simmar på 47,52 och för upp oss till 3:e plats, stressande Ryssland som då överväxlar. Petter Stymne gör ingen besviken (49,30) och vi växlar 2:a inför sista sträckan, två tiondelar före Italien som har Filippo Magnini som slutman. En av våra ledare vänder sig till mig och säger, det går inte, guldet kan vi glömma. Det här fixar Jonas, svarar jag.

Vilken fight det blev, efter vändningen vid 350 har avståndet ökat med 5/10 delar. Jonas öppnar på 22,45 och Magnini på 23,09. Italienaren närmar sig centimeter för centimeter men Jonas gör formidabla sista 25 meter och vi vinner. Jonas simmar på 48,03 mot Filippos 48,20. EM-GULD!!!!

Värt att notera att detta är med dräktgenerationen före OS-2008, då vi fick ytterligare justerade dräkter och därefter kom superdräkten 2009. Jonas Persson är tillsammans med Petter Stymne några av våra bortglömda stjärnor. Jonas simmade sedermera semifinal på OS och var med i vårt lag som blev femma. Då hade Lars Frölander anslutit till laget, ett fenomenalt 4x100 frisimslag.

2022-08-05 Ariarne Titmus efter Samväldesspelen
Hon vann 4 guld på Samväldssspelen förra veckan och hon är på väg att ta över titeln världens bästa simmerska. Ariarne Titmus Australien intervjuvas av Swim Swam

2022-08-03 Sundsvallstränare skiftar klubb

Tränarduon Kevin och Sophie Lai lämnar sina jobb som huvudtränare och verksamhetschef i Sundsvalls Simsällskap. Detta säger man till Sundsvalls Tidning häromdagen. "Med till den nya klubben följer också några av Sundsvalls elitsimmare. – Vi fick ett erbjudande som var omöjligt att avstå", säger Sophie Lai.
Från Väsby Simsällskap säger man onsdag kväll att " Kevin kommer arbeta med våra Niu och elitsimmare (han blir inte huvudtränare). Sophie kommer framförallt jobba med våra yngre Sum-Simmare."
Tränarparet i Sundsvall och Sundsvalls Simsällskap har blivit omskrivna i pressen under våren och sommaren men nu tycks man lämna sin förening och sina jobb.

2022-08-03 Simpodden Hultén & Jansson nr 211
I den här upplagan av Simpodden är Simpanelen med, Camilla Johansson Sponseller och Marcus Wernström och man pratar om 17-åringarna i Svenska simning som blir undanskuffade, resultaten och erfarenheterna av SM, Sum-Sim, EJM och Eyof som precis simmats. Hur bra eller dåliga är vi inom den internationella ungdomssimningen. Man blickar också framemot kommande EM-tävlingar. Plus en hel den annat inom simningen underbara värld.
Lyssna på pdden nedan eller vi ställen som har poddar, Spotify, Itunes, Paodcaster etc.

2022-08-03 Samväldesspelen i Birmingham
Två världsrekord har slagits hittills på Samväldesspelen. Det var damernas 4x200m fritt som vi redovisat tidigare men det är nu också Juniorvärldsrekordet på 200m medley för damer som Summer McIntosh från Canada underskred i går. Det nya rekordet lyder på 2.08.70. Här är de senaste dagarna Top-3 i alla grenar:

100m bröstsim damer
1.Lara van Niekerk (RSA), 1:05.47  2.Tatjana Schoenmaker (RSA), 1:06.68  3.Chelsea Hodges (AUS), 1:07.05

200m ryggsim herrar
1.Brodie Williams (ENG), 1:56.40 2.Bradley Woodward (AUS), 1:56.41  3.Pieter Coetze (RSA), 1:56.77

200m fjärilsim damer
1.Elizabeth Dekkers (AUS), 2:07.26  2.Laura Stephens (ENG), 2:07.90  3.Brianna Throssell (AUS), 2:08.32

100m fritt damer
1.Mollie O’Callaghan (AUS), 52.63  2.Shayna Jack (AUS), 52.88  3.Emma McKeon (AUS), 52.94

100m fjäril herrar
1.Josh Liendo (CAN), 51.24  2.James Guy (ENG)  2.Matt Temple (AUS), 51.40

50m bröstsim herrar
1.Adam Peaty (ENG), 26.76  2.Sam Williamson (AUS), 26.97  3.Ross Murdoch (SCO), 27.32

800m fritt damer
1.Ariarne Titmus (AUS), 8:13.59 Samväldesrekord  2.Kiah Melverton (AUS), 8:16.79  3.Lani Pallister (AUS), 8:19.16

4x100m mixed medley
1.Australia, 3:41.30  2.Canada, 3:43.98  3.England, 3:44.03

100m fritt herrar
1.Kyle Chalmers (AUS), 47.51  2.Tom Dean (ENG), 47.89  3.Duncan Scott (SCO), 48.27

200m ryggsim damer
1.Kaylee McKeown (AUS), 2:05.60 2.Kylie Masse (CAN), 2:07.81  3.Katie Shanahan (SCO), 2:09.22

200m medley damer
1.Summer McIntosh (CAN), 2:08.70 Juniorvärldsrekord  2.Kaylee McKeown (AUS), 2:09.52  3.Abbie Wood (ENG), 2:10.68

50m ryggsim herrar final
1.Andrew Jeffcoat (NZL), 24.65  2.Pieter Coetze (RSA), 24.77   3.Javier Acevedo (CAN), 24.97

50m fjäril damer
1.Emma McKeon (AUS), 25.90   2.Erin Gallagher (RSA) 26.05  3.Holly Barratt (AUS), 26.05

4x200m fritt herrar
1.Australia, 7:04.96  2.England, 7:07.50  3.Scotland, 7:09.33  

Bengt Bedrup och Birger Buhre blev klassiska i samband med EM i Leipzig 1962

2022-08-01 Tio dagar till Europamästerskapen - förhands nr 4
Bosse Hultén skriver lite förhandssnack till Europamästerskapen som startar den 11 augusti:

Under EM-historien
i simning har Sverige vunnit åtta lagkappsfinaler. Fyra för herrar och fyra för damerna. EM-historien startade 1926 och nu den 11 augusti 2022 är det start igen. Denna gång i Rom. Den eviga staden.

De åtta segrarna är:
1947 Monaco herrar 4x200m fritt (se text den 26 juli)
1950 Venedig herrar 4x200m fritt
1962 Leipzig herrar 4x200m fritt (text nedan)
1999 Istanbul damer 4x100m medley
2000 Helsingfors damer 4x100m medley
2000 Helsingfors damer 4x100m fritt
2008 Eindhoven herrar 4x100m fritt (kommer under veckan)
2014 Berlin damer 4x100m fritt

Lagkapperna i EM-historien har satt sina spår. Guldet på 4x200m fritt är klassiskt men det kanske allra mest omtalade guldet och det med störst ikon-status är simningen i östtyska Leipzig 1962.
I denna ikonstatus finns några ingredienser som gör att laget har funnits med i snacket in i vår tid.

En av de bidragande orsakerna är att EM i simning 1962 var ett av de första simmästerskapen som televiserades i Sverige. Hösten 1961 hade simningen fått ett medialt genombrott genom att SvT sände Sju-Nationers tävlingen som gick i Malmö. Alla visste med ens vilka de bästa simmarna var i landet.
Två – att Per Ola Lindberg hade blivit den första USA-exporten inom simningen. Hans USA-träning var lika omskriven som de första svenskarna som spelade i NHL.
Tre - sedan var det den svenske expertkommentatorn, Birger Buhre som kommenterade tävlingarna tillsammans med Bengt Bedrup.

Kan också nämnas det var ju så att laget var väldigt jämnt också. En riktig laginsats. Bäst var ju egentligen Mats Svensson, Elfsborgs simmaren som simmade startsträckan. Per Ola var mer sprintinriktad och bättre på 100 meter och Hasse Rosendahl bättre på distanserna över 200 meter. Det stora lyftet i laget stod Lars Erik Bengtsson. Han liksom resten av laget simmade in på 2.04 på sin sträcktid.
Sverige hade fighten om segern med Frankrike. Fransoserna med storstjärnan Alain Gottvalles på sista sträckan och det klassiska som hände i loppets sista vändning, efter 750 meter var att Per Ola Lindberg voltvände. Det hade ingen svenska simmare gjort tidigare och detta kom att avgöra loppet. Dessutom fick den svenska TV-publiken veta det, nästan utan att man behövde mikrofoner. Birger Buhre reste sig upp i den skrangliga minimala Tv-Hytten och skrek på härligt skånska ”Han våååltvääänder” och resten är svensk idrottshistoria. Hytten blev efter detta mer eller mindre ”spinkeved” som vi säger på skånska.
Jag kan också fortfarande höra Bedrup på sin ”bedrupianska”, fråga Per Ola efter loppet – ”och du Peeerola ( man kunde bara ana bindestrecket) hur vågade du voltvända?”

Loppet har blivit klassiskt för främst två saker – Per Ola Lindbergs voltvändning och för Birger Buhres sätt att förmedla detta till TV-publiken. Fram till dess hade de sk expertkommentatorerna inte tagit plats i TV-rutan men det kan med fog säga att Birger gjorde.

Herrarna som simmade lagkappen var Mats Svensson 2:04.4, Lars-Erik Bengtsson 2:04.6 , Hans Rosendahl 2:04.6 och Per-Ola Lindberg 2:04.8

En bonushistoria till detta är:
2005 skulle jag köpa en bil. Den andra tjänstebilen som jag köpte från en Vd på ett av landets mer bekanta livsmedelsföretag. En kompis till mig. När jag kom till företaget så slussades jag in till finaschefen som skulle genomföra köpet så att inga oegentligheter skedde. Denne var av typen ”sport och simintresserad” men också den där typen som gillar frågesport. Han sa så här ” Kan du namnet på killarna som vann 4x200m fritt på EM i Leipzig 1962 så bjuder jag på 15 000 kronor i rabatt. Jag kontrade med ”Om jag kan namnet på deras fruar bjuder du på ytterligare 5.000: -” Det var OK och jag rabblade namnen. Han visste ju inte att jag hade delat bord med dessa personer på Simförbundets 100 års jubileum några månader tidigare. Värdelöst vetande blev inte så värdelöst….

Nedan lagkappslaget på 4x200m fritt i Rekordmagasinets version som samlarbild.

2022-08-01 Samväldesspelen i Birmingham dag 3
Världsrekord på 4x200m fritt damer blev det under söndagens finalpass på Samväldesspelen i Birmingham. Mycket tack vare att Ariarne Titmus simmade in på den snabbaste deltiden någonsin i en damlagkapp, 1.52.82.
Anmärkningsvärt också att Adam Peaty inte tog medalj på 100m bröstsim. En fjärdeplats blev det för honom. Han är inte återställd ännu. Det var vara åtta veckor sedan han bröst foten, så det kan anses acceptabelt.

Top-3 resultaten under söndagen

200m fjäril herrar

1.Lewis Clareburt (NZL) — 1:55.60   2.Chad Le Clos (RSA) — 1:55.89   3.James Guy (ENG) — 1:56.77
50m fritt damer
1.Emma McKeon (AUS) — 23.99   2.Meg Harris (AUS) — 24.32   3.Shayna Jack (AUS) — 24.36
200m bröstsim damer
1.Tatjana Schoenmaker (RSA) — 2:21.96   2.Jenna Strauch (AUS) — 2:23.65  3.Kaylene Corbett (RSA) — 2:23.67
100m ryggsim damer
1.Kaylee McKeown (AUS) — 58.60  2.Kylie Masse (CAN) — 58.73   3.Medi Harris (WAL) — 59.62
100m bröstsim herrar
1.James Wilby (ENG) — 59.25   2.Zac Stubblety-Cook (AUS) — 59.52   3.Sam Williamson (AUS) — 59.82

4x200m fritt damer

1 Australia 7:39.29 Världsrekord
WILSON Madison 1:56.27  MELVERTON Kiah 1:55.40  O'CALLAGHAN Mollie 1:54.80  TITMUS Ariarne 1:52.82
2 Canada 7:51.98 12.69
3 England 7:57.11

Länkar att följa tävlingarna med: Hemsida   Resultat  Startlista

2022-08-01 Ferlindoppet i Filipstad
I lördags simmades det 1300 meter långa Ferlindoppet i Filipstad - arrangerat av Filipstads SK. Eftersom det var 40:e gången som loppet avgjordes så gjorde man det extra festligt och bjöd in alla tidigare segrare, 27 av 35 stycken kom. Dessa fick VIP-behandling med egen tröja, namnskylt, badmössa, plats på den nya vinnarstenen (se bild) också var man med i banketten på kvällen efter loppet där alla funktionärar och segrare fanns med.

Damklassen vanns av Malva Eriksson Neptun före Hanna Persson Jönköping - här alla resultat. I herraklassen vann Johan Jönsson före Erik Pellfolk - resultat.
Tävlingen simmades i seniorklass och en Mastersklass plus 50 samt en lagtävling. Allt hittar du via länkarna ovan.
 

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick

Umeå Simsällskap söker:
Simskoleansvarig klick
Föreningsassistent Simskola - klick.