Det kan bli många Black Friday framöver

2020-04-03 Fredag i coronans tecken
Det är helt otroligt vad något kan forma ens omgivning - som nu coronavirusets framfart. Jag har varit medialt medveten om Dag Hammarskiöld död 1961, Kennedymordet 1963, Pragvåren och alla händelser runt detta, Palmemordet, Estoniakatastrofen, 9/11-händelserna och mycket annat som har format vårt samhälle. Men aldrig har samtalen varit likformade som de är i dessa dagar runt mars/april 2020.
Inställt, uppskjutet, ångest, rädsla och massor av andra känslor surrande i luften. Media går på tomgång. Just nu fungerar media som sportjournalistiken brukar vara dagarna innan OS-invigningen. Allt skrivande går på tomgång. Inget nytt framkommer. Det som skiljer idrottsjournalistiken från de här dagarna i mars/april är de obehagliga siffrorna för alla drabbade i coronans tecken. Drabbade och döda adderas till gårdagens hemska siffror och blir ännu mer hemska. Antalet drabbade blir fler. Antalet döda växer. Ångesten stiger.

SvT är kanske de som fortfarande känns mest trovärdiga när Aftonbladet har tagit vägen över "Mammons ängar" för att skaffa sig fler läsare och låser in sina värsta lockelser bakom betalväggar. Betalväggar som tidigare inrymde övergreppsartiklar från Paradise Hotel och inkomstligor i de olika kommunerna. Aftonbladet kommer ur den här krisen med mycket kvällstidningsförakt hängande som en svans efter sig.


SvT är inte hela tiden helt trovärdiga. I gårdagens Aktuellt spelade upp ett scenario där man spekulerade i hur coronasmittade skulle tyna bort och dö i hemmen. Hemska ångestskapande bilder. Du som har en förälder som bor ensamhushåll bör hålla bra kontakt med den så att de inte får all sin nattsömn förstörd av TV-nyheterna.

Mitt i kaoset står en jeansklädd statsepidemiolog vid namn Anders Tegnell. Om honom har många åsikter. Fler har åsikter om honom än de som kan uttala hans titel. Anders Tegnell inleder sin arbetsdag med att ge intervjuer redan på tåget till jobbet. Han tokhyllas på en del ställen, andra tycker att han och hans medarbetare tar för lätt på sitt ansvar. Han fick frågan idag "Om han personligen känner ansvarig för att gamla dör på äldreboende i landet". Reportern ifråga på Aftonbladet har kölhalats på sociala medier under hela dagen. Frågorna och twistningen i media blir allt hårdare och råare i ton. Man måste jaga klick på nätet och de interna applåderna hör aldrig vi, läsare.
Själv lider man när vänner inom min idrott, i Italien skriver på sociala medier. Ger utryck för sin ångest och rädsla. Naket och öppet. Hur skall den sensitiva befolkningen i det landet - landa på andra sidan corona-tunneln?

Vi alla biter ihop och jobbar vidare. En dag i sänder. Inställda fotbollsallsvenskor. Bortsopade slutspel i ishockey (minns gnällrövarna inom ishockeyn för tre veckor sedan) och snart ställs min idrott, simning helt in under sommaren. Det blir en tung påsk. Men på andra sidan kommer något annat. Just nu undrar man bara vad?


Läs hela Expressenartikeln omAnders Tegnell här - klick

2020-04-03 Del 5 Christer Junefelt
Idag ser vi det femte klippet om när Christer Junefelt simmade från Visingsö till Jönköping. Läs om projektet under notiser den 15 mars 2020

2020-04-02

Hur kommer simsäsongen att se ut 2020 och 2012? Detta om hur det flyttas och ställs in i coronatider! Dagens gäst är talangutvecklaren Jenny Gustavsson som ger smarta råd till simmare och ledare i kristider. Plus ett nyhetsblock - precis som vanligt med Hultén & Jansson.

Lyssna på podden i spelaren nedan eller gå till platser där poddar finnes - Spotify, Itunes mm
Äldre poddar hittar du här - klick

2020-04-02 Utmana dig själv och andra i nya SVERIGE SIMMAR

Vi kan i nuläget inte genomföra vår tävlingssäsong som planerat, men vill fortsatt stimulera våra aktiva till att göra den träning som krävs framåt. Därför har nu Simförbundet skapat Sverige Simmar-serien som startar nästa vecka!

Detta är en träningstävling där alla på lokal nivå kan ha något att se fram emot i en tävling med träningskompisarna!

Föreningens simmare avverkar sträckorna enligt grenordningen under en 2-veckorsperiod i samband med sina ordinarie träningar. Tidtagning sker med ordinarie tränare på kanten med vanligt tidtagarur. Inga funktionärer behövs. Alla simmare i föreningen, nya som gamla, med eller utan licens kan vara med.

Läs mer här - klick

Här hittar du filen att rapportera med - klick

2020-04-01 Dagens Corona tips
Har du verkligen inget att göra? Tycker du att den rådande Coronasituationen är riktigt tråkig? Vill du nörda ner dig i något som har med idrott att göra? Då tycker jag att du skall titta på OS-invigningen från 2012. Kanske inte den mest imponerande genom tiderna i storskalighet men med en del riktigt kul ingredienser. Undertecknad hade själv nöjet att kommentera invigningen på Eurosport den gången det begav sig men här hittar du en Youtubeversion där du slipper en besvärlig skånsk röst som babblar fakta om brittisk pop från 60-talet och annat. Fyra timmar njutning. Du hittar hela invigningen här - klick

2020-04-01 OS datumen klara
När ledningen för OS väl fått upp farten och börjat ta beslut har det gått snabbt. Igår lades de nya OS-datumen ut och det kommer bli enligt följande för vattensporterna:
 
Bassängsimningen 24 juli - 1 augusti
Open Water 4-5 augusti
Konstsimmet 2-7 augusti
Vattenpolo 24 juli - 8 augusti
Simhopp 25 juli - 7 augusti

I princip är det så att man bara har kiopierat årets planering och flyttat fam den en dag. Klokt beslut även om man hade kunnat tänka sig att man hade gjort så att man flyttat det ytterligare en månad framåt för att undvika den värsta värmen i Tokyo.
Mycket tyder nu på att VM i simning får maka sig till 2022. Detta också i Japan som bekant.

2020-04-01 Var har idrottsjournalistiken tagit vägen på SVT och TV 4

En andra artikel om tingens ordning i mediavärlden av Peter Rohmée  Analytiker av större internationella idrottsevenemang

En journalists viktigaste uppgift är att på ett objektivt sätt beskriva olika delar av samhället. I detta arbete ska journalisten hålla sig fristående till den eller de som berörs. Detta gäller också idrottsjournalistiken med ett särskilt ansvar på Public Service kanalen SVT och dess sportsändningar, men också på TV 4 Sporten. Både vad gäller idrottsnyheter och rapportering från tävlingar. Under de senaste åren tycker jag att idrottsjournalistiken har tagit flera steg bakåt och ersatts med journalister och expertkommentatorer som i första hand ägnar sig åt underhållningsjournalistik. Men ännu värre är att arbetet i dessa TV kanaler till stor del styrs av vilka sändningsrättigheter kanalen köpt in.

Sändningsrättigheterna bestämmer hur Sportkanalerna marknadsför ”sina” idrotter. De idrotter som dominerar i sändningsutbudet av evenemang, innehållet i sportnyheterna och på kanalernas hemsidor är just de idrotter som kanalen har sändningsrättigheter för. Här tappar idrottsjournalistiken sin viktiga roll att skapa helhetsbilder, balans och objektivitet. Ibland går det så långt att kanalerna utgör det viktigaste marknadsföringsverktyget för i dessa idrotter berörda enskilda idrottare och för berörda lagsporter.

Låt mig ge två exempel, först från SVT Sporten.

SVT-Sporten har en tydlig inriktning att deras inslag i Sportnytt och Sportspegeln på längre sikt ska vara jämt fördelade mellan manlig och kvinnlig idrott. Idag ligger de på ca 55 respektive 45 % fördelning *. Denna målsättning är helt OK om den också kopplas till ett tydligt kvalitetskrav och inte enbart ett kvantitetskrav. Under de senaste åren har SVT Sporten marknadsfört de svenska damkronorna i ishockey, särskilt med väldigt många reportage från den nationella damligan i hockey. Damkronorna representerar en mycket liten global idrott och framgångarna internationellt för damkronorna har under de senaste åren varit mycket begränsade. Trots detta fortsätter SVT Sporten att producera inslag om svensk damhockey som om det vore en idrott av stort globalt intresse. För att få in så många reportage som möjligt blir till slut innehållet i varje reportage ganska ointressant. Trots att de flesta matcher i damligan spelas inför ”de närmast anhöriga”, förutom i Luleå och kanske i Huskvarna, nämner aldrig SVT Sporten detta i sina matchreportage. Inte heller hur stort den kommersiella marknadens intresse är av sponsring av ligan och enskilda lag. Det är givetvis bra att visa upp den svenska nationella ligan i nyhets- och tävlingssammanhang, men att göra detta enbart i ett kvantitativt syfte (antalet reportage) och inte på något sätt att beakta kvalitetsaspekten, håller inte i längden om SVT Sporten ska ta sitt ansvar för idrottsjournalistikens roll.

TV 4 Sporten satsar i sina sändningar av internationella handbollstävlingar (turneringar) mycket på underhållningsjournalistiken. Genom att fokusera på denna ”stör” man inte situationen om de svenska lagen åker ut tidigt i tävlingen. Kommentatorerna och experterna gör istället allt de kan för att undvika negativa kommentarer (idrottsjournalistiken) och i stället fokuserar till stora delar på underhållsvärdet (underhållsjournalistiken). Precis som på SVT Sporten ger detta inte en trovärdig helhetsbild och balans och framförallt ingen objektivitet.

 För att återta en del av vad idrottsjournalistiken har tappat under de senaste åren vill jag;

- att mer bevakning görs av internationella idrotter så att vi tittare och läsare kan skapa oss en objektiv bild av vad vi står internationellt inom olika idrotter

- att i sportnyheter och i tävlingsreportage fokusera mindre på de svenska deltagarna och istället mer på själva tävlingen; ett OS, VM, EM och World Cup arrangeras inte för enbart svenska deltagare

- att de ”hemma- reportage” som produceras ska visa helhetsbilden av idrotten och vara helt fristående mot de som bevakas

- att den kommersiella kanalen TV 4 lever på reklamintäkter och därmed är beroende av tittar-siffror får vi acceptera men aldrig att SVT som public service kanal gör det samma; SVT Sporten har en betydligt viktigare roll att ge oss tittare en internationell, bred och objektiv idrottsjournalistik snarare än underhållningsjournalistik.

* Dessa procentsiffror gäller nyhetsrapportering. När det gäller evenemangssändningar är procentandel vida större för herrsporterna (reds. anmärkning)

Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från mars månad ? Gå till - klick
Last months news - qlick


.