Veckans tävling : 
Svenska Masters i Sundsvall fredag 6 - söndag 8 maj
startlista resultatlista Livetiming  Se tävlingarna på webben

Maj 2022 

2022-05-10 USO i Uddevalla - inbjudes du härmed till !!!
Den 9-11 september simmas Uddevalla Sim Open i just Uddevalla. Det är en tre dagars tävling med försök och finaler,
Du hittar hela inbjudan här - klick
Inbjudan återfinns den närmaste tiden ute i vår högerspalt under TÄVLINGAR

Mellan raderna..........................
Sitter och läser resultaten från Vårsimiaden.
Resultatlistor utan ordning.
För vem och var det egentligen så här man hade tänkt ????
Väldigt PK men.....
Vad vad det han sa? "Jag är schepptisk"

2022-05-09 Nya simhallar
Det har byggts en rad nya simhallar i landet de senaste åren och det kommer att byggas ännu fler de närmaste åren. Många av dessa kommer att drivas eller drivs i privat regi. För att detta skall komma till stånd är det viktigt att man bäddar för en upphandling som inte missgynnar simningen - som vi har stort intresse av. 

Den gordiska knuten i sammanhanget är att klubbarna måste komma till tals med kommunerna och få sina behov tillgodosedda. Detta är inte hur lätt som helst. Kommunerna har ofta låg förståelse för behoven från simklubbarna men man har också låg kompetens när det både gäller upphandlingar och drift av simhallar. Ekonomiska faktorer är ledstjärnan för kommunerna när man skall ta beslut i frågan. 
Kärnfrågan när man skall göra upphandlingsunderlag är att man lyssnar på alla parter och gör ett upphandlingsunderlag som inte slår undan benen för simklubbarnas verksamhet. Därför är det viktigt att klubbarna är på tårna redan från början när det gäller planeringen av simhallsbyggen.
Av de stora hallar som byggts de senaste åren är det i flera fall så att klubbarna "har fått det sämre än tidigare" - när det gäller banmängd, tillgänglighet och tillgång till hallarna. Detta är ju inte riktigt det man vill ha.
Sedan är det ju så att kravspecifikationen från klubbarna sida måste ju vara realistisk. Kommunerna vill gärna tro att klubbarna "tar i" när det gäller att specificera behovet. Relevanta kravspecifikationer med en långsiktig planering måste man som klubbledare jobba igenom innan man sätter sig till diskussionsbordet. 
Det är viktigt med att underbygga sina argument. Ta gärna hjälp. Simförbundet är en viktig part i sammanhanget. Notera dock att förbundet också har bindningar gentemot företag....
Undvik helst badkonsulter och liknande. De sitter ofta i knäet på varandra och är inte helst trovärdiga när det gäller att gå klubbarnas ärende. Utgå att kommunen inte "kan allt" - för det kan man bevisligen inte. Kommunerna köper sig fria från ansvar genom att köpa in konsulter.
Något som också har en tendens att raka i höjden är kostnaderna för bantimmar. Täby Sims dubblar kostnader för sin verksamhet i den nya hallen som skall vara klar till hösten. Detta trots att man bara får 20% utrymme i hallen. Ett utrymme som är mindre än det behov man har.
Den typen av ökningar landar ofta - för att skydda kommunernas rykte - på tider typ fredagar 20-22 och söndagar 06.00-08.00. Jobbar man med den typen av tidsökning är det lätt att öka utrymmet - men ändå inte göra det.
Vi kommer att komma tillbaka inom kort med mer om simhallar och klubbarnas förtvivlan men under tiden läs gärna den här artikel om Täbys nya simhall - klick
Kolla in Simförbundets stödmaterial i frågan - klick

2022-05-08 Masters-SM dag 3 -slutställning
Neptun blev "som vanligt" bästa klubb på Masters-SM - ett mästerskap som kanske inte helt speglar hur det egentligen står till i Masterssimningens värld. Men att Neppan vinner är inget snack. Man har största och bästa gänget.
Annette Philipsson och Anders Haglund bäste herre resp dam på tävlingarna.
Vill du se hela resultatlistan i en fil? Ja då skall du klicka här -klick

Klubbstriden senaste 10 åren
2022 SK Neptun
2021 Göteborgs Sim
2019  Göteborgs Sim
2018 Göteborgs Sim
2017  SK Neptun
2016 SK Neptun
2015  SK Neptun
2014  SK Neptun
2013  SK Neptun
2012 Malmö Kappsimningsklubb

2022-05-08  Växjö söker personal
Växjö Simsällskap söker ansvarig för simskola och kursverksamhet - ett jobb för dig med erfarenhet av att jobba med breddverksamhet i simklubbar. MAssor med barn går genom simskolorna i Växj, 800 per termin i klubbens regi och sommarsimskolor för kommunen med plus 1000 deltagare. Det finns med andra jobb att genomföra.

Välkommen att söka tjänsten senast 6 juni-
Läs hela annonsen här - klick
Du hittar som vanligt våra jobbannonser också ute i högerspalten under "Lediga jobb" men också strax över Nyhetstexten under bild rutan "Lediga jobb inom simningen"

2022-05-08 Söndagens Masters-SM
Via Youtube-länken nedan kan du se söndagens tävlingar på Masters-SM i SUndsvall. Tävlingspass fyra som är det sista startar kl 10.00

Anders Haglund -Europarekord i klassen 60-64 med 2.09.99 på 200m fritt - foto Sophie Lai

2022-05-07 Masters-SM dag 2 (pass 2 och pass 3)
Som vanligt massor med bra resultat på Masters-SM. Spetsen i dagens övningar var Anders Ahglund - Neptunsimmaren som i klassen 60-64 år som slog Europarekord på 200m fritt och simmade under 2.10 - med marginal 2,09.99.
Du kan kolla in alla resultat från den första två dagarna här - klick
Nedan bilder från Sundsvall. Foto: Sophie Lai och Karin Elmberg

2022-05-06 Masters-SM i Sundsvall
Fredag på Masters-SM brukar betyda två medleygrenar och två distansgrenar - så också idag.
Du kan följa tävlingarna här under helgen och vi återkommer med kommentarer under helgen.

Tävlingspassen under helgen
Pass 1 - Fredag 6/5 kl. 17:00 (insim kl. 15:30)
Pass 2 - Lördag 7/5 kl. 09:00 (insim kl. 07:30)
Pass 3 - Lördag 7/5 kl. 14:00 (insim kl. 13:00)
Pass 4 - Söndag 8/5 kl. 10:00 (insim kl. 08:30)

Startlista  Resultatlista  Livetiming   Se tävlingarna på webben
Se tävlingarna nedan !!

2022-05-05 Södertörn söker Breddansvarig
En av Sveriges största simklubbar söker en nyckelperson - den Breddansvarige. Är du rätt person för detta jobb så skall du läsa annonsen redan nu och kanske ansöka om jobbet redan idag. 
Läs hela annonsen här -klick
Du hittar som vanligt våra jobbannonser också ute i högerspalten under "Lediga jobb" men också strax över Nyhetstexten under bild rutan "Lediga jobb inom simningen".

2022-05-05 Simpodden Hulten & Jansson nr 206
I denna upplaga snackas det om USA:s VM-uttagningar, Ystad Grand Prix, Svenska Simförbundets nya styrelse, talangutvecklingen i Sverige - sorterar vi talangerna fel? Plus en del annat simsnack!
Lyssna på den via speklaren nedan eller vi ställen som har poddar (Itunes, Podmaster, Spotify etc

2002-05-03 Ran söker vattenpolotränare
Simklubben Ran i Malmö blev svenska mästare i vattenpolo 2008. Sedan bommade man igen föreningens anläggning men nu håller man på att jobba sig tillbaka i svensk vattenpolo och söker en tränare. Så här skriver man bl.a i sin annons:

"Som Huvudtränaren är du ansvarig för den sportsliga utvecklingen av vattenpoloavdelningen. Tjänsten innebär bland annat att träna ett eller flera ungdomslag under träning och matcher, att utveckla vattenpoloprogrammet och att vägleda assistent-tränarna. Du arbetar tillsammans med Klubbchefen till att skapa en trivsam och bra arbetsmiljö där alla kommer att trivas. Positionen är för 10-20 tim/vecka. Träningen sker på Simhallsbadet och Hylliebadet i Malmö"

Hela annonsen läser du här - klick

Du hittar som vanligt våra jobbannonser också ute i högerspalten under "Lediga jobb" men också strax över Nyhetstexten under bild rutan "Lediga jobb inom simningen".

2022-05-01 SKK söker elittränare
En av landet framgångsrikaste simklubbar genom tiderna söker en ny Elittränare -  Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100% men är uppdelad i två ansvarsområden. Dels ansvarig tränare för SKK:s elitgrupp, dels att vara chefstränare för SKK:s tävlingsgrupper.
Läs mer om tjänsten här - klick
Du hittar som vanligt våra jobbannonser också ute i högerspalten under "Lediga jobb" men också strax över Nyhetstexten under bild rutan "Lediga jobb inom simningen".

Oskar Hoff efter det svenska rekordet på 50m fjärilsim. Foto: Bildbyrån Mathilda Dahlberg

2022-05-01 Hoff hade en bra helg.
Landskronas Oskar Hoff hade en bra helg i Ystad under Korsvikrekssimningarna/Ystad GP 1. Han satte svenskt rekord på 50m fjärilsim - 22.87. Vann 50m bröstsim på fina 27.50 och sedan under söndagen var det seger också på 100m fjärilsim - 51,77. Han simmade också 50m ryggsim och vann enkelt med 25.10.
D hittar alla resultat från Ystad-tävlingarna här - klick

2022-05-01 Järfälla Söker Ass Simtränare
Den här tjänsten i Järfälla Simsällskap omfattar en arbetstid på mellan 50-75%:s arbetstid.

Tanken är att du skall:
Leda och assistera vid träningspass för våra olika nivågrupper i tävlingsverksamheten.
Viss administration kring tävlingsgrupperna.
Tränare på tävlingar och läger efter överenskommelse med tränarteamet.
Bidra till utvecklingen av tävlingsverksamheten.
Medverka på tränarmöten.

Du hittar hela annonsen här - klick
Du hittar som vanligt våra jobbannonser också ute i högerspalten under "Lediga jobb" men också strax över Nyhetstexten under bild rutan "Lediga jobb inom simningen".

2022-05-01 Dag 4 av USA:s VM-uttagningar i Greensboro

Man kan lugnt säga att amerikanerna tävlade sig i form under de amerikanska VM_uttagningarna. Resultatnivån har bara blivit bättre och bättre. Som ni kan se nedan är massor av resultat från den sista dagen - toppresultat i världen under innevarande säsong.
Katie Ledecky bevisade att hon verkligen inte 'r slut. Seger också på 400m fritt och som enda kvinna under fyra minuter under säsongen. Hon drg med sig Lea Smith till VM i sommar.
Hunter Armstrong som slog världerkord på 50m ryggsim igår kunde också vinna 100m ryggsim före världsrekordhållaren Ryan Murphy. Kan vara tronskifte på gång. På riktigt!
Nic Finc på 100m bröstsim och Reagan Smith på damernas 100m ryggsi9m är två andra som simmade snabbare än någon annan i världen i år.

Top- 3 sista dagen av USA:s VM-uttagningar
400m fritt damer
1 Katie Ledecky, Unattached – 3:59.52 (Rank 1 i världen 2022)
2 Leah Smith, Longhorn Aquatics – 4:03.15 (Rank 5 i världen 2022)
3 Bella Sims, Sandpipers of Nevada – 4:06.61

400m fritt herrar
1 Kieran Smith, Florida – 3:46.61
2 Trey Freeman, Florida – 3:46.93
3 Ross Dant, NC State – 3:47.11

100m bröstsim damer
1 Lilly King, Indiana Swim Club – 1:05.67 (Rank 2 i världen 2022)
2 Annie Lazor, Indiana Swim Club – 1:06.12
3 Kaitlyn Dobler, Unattached – 1:06.19

100m bröstsim herrar
1 Nic Fink, Metro Atlantic – 58.37 (Rank 1 i världen 2022)
2 Michael Andrew, MA Swim Academy – 58.51 (Rank 2 i världen 2022)
3 Charlie Swanson, Nova of Virginia – 1:00.06

100m ryggsim damer
1 Regan Smith, Unattached – 57.76 (Rank 1 i världen 2022)
2 Claire Curzan, TAC Ttitans – 58.39 (Rank 3 i världen 2022)
3 Rhyan White, Alabama – 58.59 (Rank 5 i världen 2022)

100m ryggsim herrar
1 Hunter Armstrong, Ohio State – 52.20 (Rank 1 i världen 2022)
2 Ryan Murphy, Cal – 52.46 (Rank 2 i världen 2022)
3 Justin Ress, Mission Viejo – 52.73 (Rank 3 i världen 2022)

Amerikanska VM-uttagningarna Greensboro NC. 26-30 april (50m)
startlista resultatlista hemsida  streaming

2022-05-01 Eskilstuna söker Simskoleansvarig
Vill du vara med och utveckla Eskilstuna Simklubb utifrån en roll som Simskoleansvarig? Du skall du ta en titt på hela deras annons - klick

 

Hitta tidigare nyheter.................
Under april månad skrev vi bla. om de Maerikanska VM-uttagningarna i Greensboro, Swim Open Stockholm, Brittiska och Franska Mästersakpen. Du hittar april månads texter här - klick
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick

..