Nyheter från februari 2023

Veckans tävling PAC 12 1-4 mars Federal Way WA. USA - Livetiming

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

2023-02-27  Veckan som kommer
Det vi har sett av de svenska simmarna under conferencesäsongen i USA hittills har inte varit så lysande. Vi noterade att William Lulek var två sekunder över det svenska rekordet på 400y medley men annars inga kanonresultat senaste tiden, rapporterade till oss. Men sedan skall sägas att vi har inte gått genom allt som presterats men normalt så brukar - bra resultat generera information men så har inte fallet varit så här långt.
 Den här veckan är det dags för två av våra bästa simmare att kasta sig in i verksamheten när Robin Hanson och Björn Seeliger simmar för sitt University of California i Pac12 i Federal Way, WA. Det skall bli kul att följa den. Försäsongstiderna från åtminstone Björn lovar mycket. Undrar om Robin har utvecklats vidare eller om han står och stampar. Vi får se under veckan. Tävlingarna börjar på onsdag,

2023-02-27 Louise Hansson i helgen
Louise Hansson är flitig att tävla. Under helgen simmade hon Lausanne Cup (50m) och gjorde en hel del fina lopp för att vara så pass tidigt på säsongen. Hennes segertid på 100m fjärilsim är halvsekunden över hennes världsårsbästa på distansen som lyder på 57,25 från förra månadens  Luxembourg Euro Meet,

4:a på 50m fritt 25.44 (seger Marie Wattel 24.95)
1:a på 50m ryggsim 28.53*
1:a 100m ryggsim 1.00.55
1:A 50m fjärilsim 25,92
1:a 100m fjärilsim 57.71
Till alla resultat - klick

2023-02-26 Idag grattar vi...
Elisbeth Morris-Elenbring (f. Ljunggren) som fyller 75 år. Lisa som var en av våra bästa simmerskor på 1960-talet med OS-deltagande 1964 och 1968. Hennes bästa placering på OS var i Mexico 1968 där hon överraskande simmade till sig en finalplats på 400m fritt efter 4.53 i försöken och 4,51,6 i finalen under höghöjdsförhållande. Lisa tävlande för Neptun och simmade hem totalt 12 SM guld individuellt. och 7 guld i lag.
Hennes peak rent sportsligt kanske dock kan sägas vara bronsmedaljen på 400m fritt i Leipzig 1962. En medalj som kom lite i skymundan för herrarnas prestationer vid de mästerskapen.
Hennes kanske mest anmärkningsvärda medaljer måste den 12-åriga Lisa bägge silvermedaljer på 200m bröstsim från 1960 vara. Totalt slog hon svenskt rekord 23 gånger.
Lisa har också under flera år varit medlem och delaktig i Svenska Simförbundet styrelse,

2023-02-22 Träna tillsammans med Glen Christiansen på T3 - Teneriffa
Här hittar du tre nya läger att anmäla till om du vill träna på en av världens bästa träningsanläggningar - T3 på Teneriffa. 
Mer information hittar du på hans hemsida - klick

ar2023-02-20 Conferencetävlingarna klara. aktuella och kommande (uppdaterat)
PAC 12 simmas 1-4 mars   Federal Way, WA. Följ tävlingarna här - klick
Svenskar på plats: Robin Hanson och Björn Seeliger

ACC simmades 14-18 februari Resultaten hittar du här - klick
Svensk på plats Cecilia Viberg, Wiggo Frodhe, Edith Jernstedt,  Julia Månsson, Gloria Muzito,  Daniel Kertesz

Big Ten (herrar) SImmas 22-25 febr  Följ tävlingarna här - klick
Svenskar på plats:  William Lulek,  Daniel Räisänen

SEC  simmades i  College Station, Texas 14-18 februari  Du hittar resultatlistan här - klick
Svenskar på plats:  Emil Hassling, Isak Wikström,  Victor Johansson, Linus Kahl

CCSA simmades förra veckan och du hittar resultaten här - klick
Svenskar på plats:  Gustav Hansson, Oskar Iwarsson och Hugo Eriksson

(tipsa oss gärna till resultatlänkar med svenskar simma@telia.com)

2023-02-17 Simklubben Ran och 100 år
I fjol så fyllde Malmö-klubben - Simklubben Ran 100 år. SIMMAs Bosse Hultén skrev en artikel om detta i "Skånsk Idrottshistoria 2022". Denna artikel hittar du på den här länken - klick
(det finns en liten slamkrypare i texten. Hittar du den så mejla till simma@telia.com så kan du vinna ett pris)

2023-02-16 Simpodden Hultén & Jansson upplaga nr 223
  Den här dagen i februari 2023 möter vi Marie Louise Bergh som är tidigare chefredaktör på Svensk Idrott, kommunikationschef på Svenska Simförbundet och har en del annat på sitt samvete och CV.
Du får också en liten dos av det senaste i simväg - i Simpodden Hultén & Jansson upplaga 223.
Lyssna på Simpodden via spelaren nedan eller på ställen där poddar finns som tex Spotify, Itunes med flera ställen

2023-02-16 Uppdrag gransknings "Aldrig mer elit"
Igår sände SvT* det första av två program som handlar om saker och ting som har gått snett inom idrott. Först ut var en granskning av missförhållande framförallt i förhållandet gentemot aktiva inom gymnastik och konståkning.

Först några ord om det här med riskområden inom idrotten. I England som under många år har jobbat med att lyfta fram och vara transparenta när det gäller oegentligheter inom idrotten - som tex. sexuella övergrepp, kränkande behandlingar och andra misshälligheter.
Man har det gäller sexuella övergrepp identifierat tre stora riskidrotter. Dessa är gymnastik, hästsport och simning. Men det är ju så att andra idrotter också har stora minerade zoner när det gäller förhållanden mellan aktiva och ledare. Mest utsatta är idrotter som har unga utövare som kommer i en beroendeställning till tränaren . Idrotter som börjar tidigt med elitsatsning och idrotter som är "avklädda" i sitt utövande (typ simning och gymnastik)

Man har under många år jobbat med de här frågorna inom och utanför brittisk idrott. I Sverige har arbetet skett inom RF:s ramar och transparensen har inte varit mycket att yvas över. Gymnastik och som i fallet med den rytmiska sportgymnastiken har under flera år levt i i en gråzon när det gäller förtroende och reportaget igår visade att det fortfarande inte har blivit uppstädat på plats. Gymnastiken är den idrott som internationellt har drabbats hårdast. Glöm inte OS-läkaren som fick livstids straffarbete efter att ha haft fingrar och annat på fel ställen under många år.

När man lyssnar på idrottens representanter så är det inte svaren tagna ur idrottens värdegrund som kommer fram - utan ett famlande efter att uttrycka den sanning borde råda.. Till och med den annars så verbale och uttrycksfulle Björn Eriksson, RF-ordföranden - slirar på svaren och är inte helt klar över vad idrotten behöver göra.
Gymnastikförbundets generalsekreterare Pelle Malmborg framstår inte som den störste och mest påläste idrottsledaren i sammanhanget. Synd och trist. Han sitter på den verkliga katapultstolen i dessa sammanhang.
För att skaffa sig en klar bild över skeendet rekommenderar jag att du tar en titt på programmet, i SvT Play - se länk nedan.


Att gå in och kommentera detaljer och övergreppen låter sig inte göras här men även som idrotts- initierad känns det mil ifrån det jag har varit van med inom idrotten. Jag har dock sett en del otrevligheter - som barrering* av tioåriga gymnastikflickor i DDR. Flickor som grät tyst. Detta och andra konstigheter. Detta var bakom järnridån och var på 1970-talet. Nu är det 2023 och den rytmiska sportgymnastiken i Sverige lämnar drivor av skadade flickor efter sig, för att man, i bokstavlig mening, tänjt på gränserna till det yttersta och längre än så.

När man sedan hör om den stora granskning som konståkningen genomgått och de externa undersökarna t.o.m. hotats efter att ha lagt fram den samstämmiga rapporten där det framkommer att barn och ungdomar rapporterar om emotionella, fysiska och sexuella övergrepp - ja då undrar man var är vi på väg.

Transparens är inget starkt laddat ord inom idrotten och det är viktigt att även tar hänsyn till de svagare inom idrotten nämligen barn och ungdom. Idrotten har för starkt skyddat ledare och anställda. När man läsare förbundens kommentarer. på länkarna nedan - inser man ju att ordbajseriets roll är viktigare än att göra om och göra rätt. Synd!

Inom den idrott som vi oftast skriver om här - simning är det inte heller kristallklart vad som gäller.
Simningen hade i fjol en het diskussion om simmare inblandade i sexövergrepp - där klubbar i Norrland fick kalla in medlare till diskussionerna och där egentligen ingen ville/vågade ta ansvar i frågan från högre instans - utan den skulle mer eller mindre lösa sig själv. RF skickade bla in en tandlös medlare som ställde till mer fel än rätt.

Intressant var vinklingen på slutet på TV-programmet att idrotten borde ha en granskning typ Schweiz med en extern granskande enhet. Du kan läsa deras hemsida också nedan.

Idrotten och simningen inte minst måste vara observant - varje dag och på alla ställen i landet att idrottare och naturligtvis också ledare och tränare får en just behandling. Men i fokus - de yngsta - eftersom de har svårast att komma till tals och försvara sig. Det skall ju inte vara svårare att leva för en ung människa inom idrotten än ute i det vanliga samhället. I skola, yrkesliv är ju det rättsliga skyddet starkare än inom idrotten.
Nästa vecka kommer ett nytt inslag i UG.

Länkar

Se SVT-programmet “Aldrig mer elit” här
Svenska Gymnastikförbundets kommentarer till programmet kan du läsa här 
Svenska Konståkningsförbundets kommentar kan du läsa här 
Riksidrottsförbundets kommentar kan du läsa här 
SafeSport Swedens hemsida   
Swiss Sport Integritys hemsida
https://www.dn.se/sport/johan-esk-fa-foraldrar-vet-om-idrottens-grundproblem/ (Johan Esk/DN)


*Barrering var, den är numera förbjuden, en träningsmetod inom ridsporten där hästen tillfogades smärta i syfte att få den att hoppa högre eller försiktigare . Oftast användes en bambukäpp med nubb/spik. Barrering förekom också vid inlärning i gymnastik.

* I den här spalten har vi stundtals varit kritiska mot SVT kompass med moral när det publicserviceansvaret contra överserveringen av vissa sporter. Men i det här sammanhanget skall man ha mycket beröm. Den här typen av program kan bara SVT göra och kanske Uppdrag Granskning i synnerhet,

2023-02-13 Samarbete med Swimstore?
Är du sugen på samarbete med swimstore.se - då skall du klicka på bilden ovan för att landa i en värld med det bästa av bad- och simprodukter

2023-02-10 Fredag i klorriket - Bosse Hultén

Det rullar rykten om att ISL – den Internationella Simligan skall återkomma under hösten. F-n troet som han sa? Men det hade varit kul. ISL var en energikick i simningen som vi gärna ser att den återkommer.

Det sker stora omflyttningar i den amerikanska collegegemenskapen. BIG12 och SEC skiftar lag och nya lag läggs till. Det är framförallt fotbollen som styr. Simningen får hänga med. Vad resultatet blir får vi se framöver.

Allt är inte vitt i livet. Igår var det svart också. Gamle fine kompisen. Mats Örth i Helsingborgs Simsällskap begrovs i hemstaden. Mats simmade Masters och avled under ett träningspass i Filborna Arena och vi var många simmare som fanns vid hans sida vid begravningen. Mats var Simpodden Hulten & Janssons ”förstelyssnare” och hade alltid tankar efter varje sändning.

VM i simning 2025 flyttas från Kazan i Ryssland till Singapore. Det är det tredje internationella simmästerrskapet som flyttas från Ryssland sedan kriget mot Ukraina inleddes. Singapore-VM blir också det tredje raka VM i Asien. 

IOC fling till Ryssland om att accepteras i den olympiska gemenskapen igen - innan man avslutat kriget i Ukraina - undrar man över…….. Hade man otur när man tänkte?

Det där med att träna i USA är en viktig ståndpunkt som man som simmare måste överväga nog. Tips och råd i frågan kan man få av Simförbundets broschyr i frågan. Läs gärna den här – klick 

Vinter-OS till Sverige. Intressant. Bara det inte skall tas pengar från den ordinarie idrotten. Vilket är en lurig sak.

HELA LISTAN MED ÅRETS VINNARE 2022
För 21:a året utser SIMMA.NU i samarbete med Svenska Simförbundet Årets Simidrottare. Det mesta och det bästa i svensk sim idrott.
Hela listan med årets segrare hittar du här och vi länk längre nmedf kan du se motiveringarna.

Årets kvinnliga simmare: Sarah Sjöström, Södertörns Simsällskap
Årets manliga simmare: Erik Persson, Kungsbacka Simsällskap
Årets kvinnliga juniorsimmare: Olivia Klint Ipsa, KSLS
Årets manliga juniorsimmare: Lukas Humling, LASS
Årets kvinnliga polospelare: Louise Hazell, Järfälla S
Årets manliga polospelare: Andreas Sahlberg, Järfälla S
Årets kvinnliga simhoppare: Emma Gullstrand, Jönköping SS
Årets manliga simhoppare: David Ekdahl, Malmö KK
Årets konstsimmare: Clara Ternström och Anna Högdal, Simklubben Täby Synchro
Årets mastersimmare: Anders Haglund, Simklubben Neptun
Årets Open Water-simmare: Christopher Jedel, Mölndals Allmänna Simsällskap
Årets simidrottstränare senior: Antonio Lutula
Årets simidrottstränare ungdom/junior: Nathan Kim, Göteborg Sim
Årets funktionär: Jonas Åström

Här hittar du hela listan med årets segrare inkl motiveringar klick
Vill du läsa in dig på alla segrare sedan år 2001 så skall du gå till den här sidan - klick

2023-02-08 Simklubben Ran söker Huvudtränare
Så härt skriver man i sin annons "  Som vår nya Huvudtränare Simning blir du ansvarig för vår simidrottsavdelning som inkluderar mer än 200 simmare i alla åldrar och förmågor. Vi söker dig som kan leda föreningens verksamhet mot de uppsatta kort-och långsiktiga målen, där du tar ansvar för verksamheten i form av planering, ledning och uppföljning. Du strävar alltid efter..."

Läs hela annonsen här - klick 

 Du hittar jobbet klickbart ute i högerspalten under Lediga Jobb
och strax över Nyhetsblocket i rutan "Lediga jobb ....." under de närmaste månaderna.

Bilden Ovan: Falusimmare 1974 frv. Sune Sandberg, Anita Zarnowiecki, Lars Dahl, Mats Olzon, Bernt Zarnowiecki, Börje Holmberg, Anders Häggqvist och Sven von Holst, 1974. (foto Falus SS 100-årsskrift)

2023-02-08 Sune Sandberg avliden
En av landets mest framgångsrika simtränare på 1900-talet, Sune Sandberg Falun har avlidit i en ålder av 86 år. Sune Sandberg var verksam som simtränare i Timrå SK, Falu Simsällskap i två omgångar samt i Örebro Simallians. Sune Sandberg var en av de tuffaste coacherna vi har haft i svensk simning och vek sällan en tum för sina åsikter. Kontroversiell men oftast älskad av sina adepter och han var väldigt framgångsrik som tränare.  Han radade ständigt upp fina resultat och hade en fin förmåga att få simmarna att prestera när det gällde som mest.
Bilden ovan visar en drygt handfull simmare därav fem svenska mästare. Falu Simsällskap var stundtals under Sandbergs ledning, landets bästa simklubb.

Nedan artikel ur Sportmagasinet Dalarna från 2016 som snackade med Sune när han strax skulle fylla 80 år. (klicka på bilden för att göra den större på dator)

2023-02-07 Køge Svømmeklub søger Cheftræner/Elitetræner
Här ärt ett mycket intressant Tränarjobb i Danmark för dig som är sugen på att jobba utomlands. Köge söker en Køge Svømmeklub søger Cheftræner/Elitetræner och man vill att du söker snarast för man utvärdertar och interjuvar kontuinuerligt. Men sista ansökningsdag är den 1 maj.
Läs hela annonsen här - klick
Du hittar jobbet klickbart ute i högerspalten under Lediga Jobb
och strax över Nyhetsblocket i rutan "Lediga jobb ....." under de närmaste månaderna.

World Cup i Vintersim - i Skellefteå - foto: Olaf Schneider

2023-02-07  World Cup i Vintersim.
På lördag är det dags för World Cup i Vintersim. Platsen är som vanligt Skellefteå och man tävlar på en uppsågad bana i Skellefteälven på sträckorna 25, 50 och 100 meter. Dessutom genomförs en lagkapp med 46 lag som simmar 4x25 meter.
Detta är den elfte upplagan av denna tävling som arrangeras av  Föreningen för Mörkrets och Kylans Glada Vänner. 

I år blir det 464 starter med simmare från 17 nationer. – Aldrig tidigare har vi haft så många starter och det är också rekord när det gäller antal lag i stafetterna, säger Kalle Viklund, projektledare för vintersimmet i Skellefteå.
Läs mer om tävlingarna på hemsidan - klick
Följ tävlingarna på Livetiming - klick

Veckan var kall i Norrbotten, ner mot 30 grader stundtals - foto: Bo Hultén

2023-02-07 Några dagars break är över....
SIMMA-redaktören har varit i Norrland och friskat upp sina kontakter i Norrbotten men är nu tillbaka på plats i SIMMA-redaktionen. Vad har hänt sedan sist då?

Tyska lagmästerskapen simmades i helgen (när kommer det svenska?) och hela resultatlistan hittar du här - klick. På mästerskapen återfanns simmare som Coleman Stewart, Chad les Clos m.fl. intressanta internationella simmare.


I morgon startar skidskytte-VM. Jag säger bara - det skall bli intressant att läsa vinklingarna om detta mästerskap i hejarklackmedia.

Läste nyss Aftonbladets sportrubriker. Det blir bara värre och värre. Ta gärna en titt men undvik och läs artiklarna. Var är sportmedia på väg?

Bilden nedan - Dronksimmet i Staffanstorp. Barnidrott när den är som bäst. Alla deltagare får ett priws - i form av en Dronk. Sydda av Föräldrarföreningen i SK Triton.

Deltagare på Dronksimmet i Staffanstrop

2023-02-07 WADC återkommer
Lundakonferensen WADC kommer att återkomma i under 2025. Konferensdagarna kommer att bli 12-15 januari. Pricka in det i kalendern redan nu. Då kan man hoppas på att det kommer att6 bli utvärderingar från några länder efter OS 2024. Förhoppningsvis Canada - kan vi hoppas på?
Om moderatorerna från årets konferens finns med då - tja - det kanske är lite för mycket att hoppas på men åtminstone en av dessa på bilden ovan borde hålla......
Läs mer om WADC på den här länken - klick

Emilia Nilsson Garip MKK en av många lovande svenska simhoppare

2023-02-07 Ny landsorganisation i simhopp
Anna Lindberg hoppade av förbundskaptensjobbet i simhopp och sedan dess är det Ulrika Sandmark som har upprätthållit tjänsten men som alla förstår är kanske inte Ullis den optimala kaptenen för simhopp även om hon säkert kan göra ett rakhopp utan krokiga fotleder. Men nu har man utsett en grupp av coacher att samarbeta bl.a - för att plocka fram en ny förbundskapten under våren 2024. Dessa tränare som kommer att lägga grunden för simhoppningens fram tid är:

Malmö KK, Elin Berg
Poseidon, Arvid Strömbeck
Göteborg Sim, Nathan Kim
Polisens IF Simhopp, Stefan Lindahl
Jönköpings SS, Brian Bungum Man kommer dessutom ha ett administrativt stöd i Chris Rye.

Det är ju viktigt att greppa simhoppningen nu när man äntligen har fått fram hoppare värda namnet i svensk simhoppning. Lycka till säger vi på SIMMA och inbjuder till skrivande på SIMMA för svensk simhoppning - något som man inte med blida ögon har sett från landslagsledningen tidigare.

2023-01-01 Sveriges bästa simmare 2022
För första gången på flera år är det lika många herrar och damer på 20 bästa listan i landet. Vi har också en ny etta på listan.  Mer statistik kommer under den närmaste tiden
Här kan du läsa hela listan - klick
Statistik från Svenska Simförbundet och Tempus

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick 
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick

.