2021-12-31 Ett riktigt Gott Nytt År
Dags att vända blad. Nytt år. Ny möjligheter. SIMMA går in på sitt 22:a år. En hel del kommer att förändras på sidan. Vänta bara! En händelse vi kommer att uppmärksamma är 50 års jubileet av OS-72.
Tills dess - önskar vi Er alla Ett riktigt Gott Nytt år.!

Pellegrini tar emot publikens jubel efter VM-gulden i Rom 2009

2021-12-30 Simmare som går in i pensionen

Det finns en rad simmare i världen som under den senaste tiden annonserat att man skall lägga av med simningen - mao. bli simpensionärer.
Den största av dem alla är Fredericia Pellegrini, Italien. Sett ur europeisk synvinkel är Laszlo Cseh en gigant. Japans Hagino, Hollands Femke Heemskerk och den tyske simmare med ketchupeffekten, Philip Heintz är också några simmare som är välbekanta på våra breddgrader.
Jamaica Alia Atkinson blir trist att tappa. Andra simmare känns som om dom varit på väg ut under flera år. Hannah Miley är en sådan. Hon har klamrat sig fast idrotten lika länge som några svenska friidrottare har gjort. Kanske beroende på kontrakt och avtal men till slut har ändå rullgardinen ramlat ner. Men Pellegrini är giganten.
Hon har 26 guldmedaljer i internationell simning. Peaken av hennes karriär måste man ändå, förutom OS-guldet 2008, benämna hennes simningar och världsrekord på hemmaplan i Rom under VM 2009. Det var magiska dagar då hon växte till den italienska idrottens störste hjälte. Större än alla fotbollsspelare och större än alla andra. Tiotusen fanatiska hemmasupporter piskade fram henne till guld och världsrekord på 200 och 400m fritt. Stämningen var magisk och ett kvällsljummet  Stadio Olimpico del Nuoto i Foro Italico - i skuggan av Roms Olympiastadion bjöd på simminnen som var fantastiska.
Här är ett axplock av simmare som slutar nu (källa Swim-Swam)

Kosuke Hagino (JPN) Laszlo Cseh (HUN) Alia Atkinson (JAM) Amy Bilquist (USA) Gunnar Bentz (USA) Georgia Davies (GBR) Ella Eastin (USA) Kosuke Hagino (JPN) Julia Hassler (LIE)
Femke Heemskerk (NED) Philip Heintz (GER) Franziska Hentke (GER) Breeja Larson (USA)
Hannah Miley (GBR) Siobhan-Marie O’Connor (GBR) Federica Pellegrini (ITA) Aimee Willmott (GBR) och Akihiro Yamaguchi (JPN)

2021-12-30 Vinnare av Sarah Sjöström badmössan
Idag har vi dragit vinnare i tävlingen om vem som vinner Sarah Sjöström badmössa från ISL-tävlingarna - dessutom signerad !! Vinnare är:  Tina Fagerström i Umeå. Vi gratulerar!!!
Om Tina skickar sin adress till simma@telia.com som kommer badmössan vi snigelpiosten.

2021-12-30 Statistiken
Vi ber att få återkomma med årsstatistiken för 2021 efter helgerna - pga. vissa felkällor. Igår dagens statistiklistor för damer saknas det en del namn som bevisligen finns inne i systemet. Vi kommer tillbaka mao.

2021-12-29 Sverige Top-100 damer 
Idag börjar vi att redovisa svensk simstatistik från det gånga året - 2021. Först ut är damerna och kort bana. Vi redovisar Top-100. Senare under veckan kommer alla svensk resultat att finnas med här. 
Du hittar damernas Top-100 här - klick - med ett resultat/simmare

Emelie FAst - en god representant för det nya Sim-Sverige

2021-12-29 Nära årsslutet
Nyårsafton stormar emot oss med stora steg. Snart är även året 2021 slut. Ett år fyllt med massor avsimning, precis som vanligt om man nu undantar 2020 då allt ställdes på kant.
Det svenska simåret avslutades lite med flaggan i topp med ett antal världsklassiga insatser av en del av våra landslagssimmare på VM. Vi behövde den tävlingen. Inte bara för att på något sätt kunna hissa den svenska simflaggan lite högre utan också för att få något stort att jubla åt inom svensk simning. Det går naturligtvis att rannsaka och kritisera delar av simningen och det som sker runt simningen i Sverige. Det har klagats på att herrarnas utveckling inte har varit den bästa. Det har gnällts över att det nationella simcentrat, NEC, har knakat i fogarna. Det har gnällts på att den svenska ungdomssimningen är under i sen och visst det är inte bra överallt. Det är ett tufft klimat att konkurrera i. Vissa idrotter får massor med uppmärksamhet fast den internationella spridningen inte är större än varpan. Några idrotter, speciellt en som spelas på gröna mattor tror att dom skall kunna köra över allt och alla inom svensk idrott. Andra kämpar på och utvecklas stötvis. Den svenska damidrotten är på väg uppåt. Det ser vi i några bollsporter. Volleyboll och basket är på väg. Fotbollen har börjar ta sig upp ur skyttegravarna bland damerna. Handbollen är minst lika sevärd på damsidan som herrarna och i simningen är man i vissa fall bättre än alla andra. Låt oss glädjas åt det och känna styrka i arbetet framåt.

2021-12-28 Vinn ISL-segarinnan Sarah Sjöströms Energy badmössa med autograf.
Sarah Sjöström blev ju årets individuella segrare i ISL. NU kan du vinna hennes Energy Standard-badmössa med autograf.
Gör så här: 
1/Gilla SIMMA.NU Sveriges sida OCH skriv i kommentatorsfältet nedan att du vill vara med i utlottningen. Gå till Facebooksidan - klick

Utlottningen sker torsdagen den 30 november kl. 19.00.

Ni som redan har anmält er intresse på Simning på TV:s Facebooksida (under ISL-programmen) deltager du också i utlottningen.  klick

2021-12-28 Sarah Sjöströms Knattesim
Simtävlingen för dig på Torvallabadet den 13 februari enligt de nya enklare simreglerna och enligt intentionerna för simtävlingar för yngre.
Läs hela inbjudan här - klick
Du hittar inbjudan klickbar ute i högerspalten de närmaste veckorna - under tävlingar.

2021-12-26 Årets sista Simpodden Hultén & Jansson med Simpanelen
Vi har kommit fram till årets sista Simpodden och denna gång kryddad med Simpanelens kloka synpunkter och tankar. Lite eftersnack till VM och framåtblickar, tankar om nya simledningen i Simförbundet och en del annat - hör du i den här upplagan av Simpodden.
Lyssna på spelaren nedan eller hitta den på ställen där poddar finnes - Spotify, Itunes mfl.

Bosse Hultén tv - som speaker i Wiener Stadthalle på EM 2004

2021-12-21 Bosse Hultén - SIMMAs Redaktör gjorde sin sista dag som redaktör för Simförbundets Mästerskapssida. 20 år har han skrivit för SSF och så här såg det ut på sidan idag:

Det har varit en lång resa – från då till nu!


Vi började med Mästerskapssidan 2002. Den första tävlingen som bevakades överhuvudtaget var kortbane-VM i Moskva. Dessa tävlingar arrangerades den 3-7 april det året.

Hur började det och varför togs sidan fram?
Mästerskapssidan togs fram för att popularisera och informera ifrån de stora nationella och internationella simtävlingarna, långt innan det här som sociala medier hade slagit igenom. Undertecknad hade två år tidigare startat websidan Simma.nu och hade via den gjort de första webreportagen från simtävlingar i landet. Det första större bevakningsjobbet som gjordes där var OS i Sydney och det blev en läsarsuccé med tusentals besök varje dag. Simförbundet vaknade två år senare och bad mig göra något liknande för dem och som sagt - i april 2002 startade vi.

Den gången sågs det faktiskt som något lite märkvärdigt - det här med webben.. Internet och skapandet av hemsidor låg i sin linda men snabbt blev det bra respons. Uppdraget den gången från Simförbundet Gunnar Cornelius var -  ”gör som på SIMMA, tyck till och ta ut svängarna och skaffa läsare” och så blev det.

Mestadels har mottagandet varit mycket positivt för Mästerskapssidan - som den kom att heta - men det fanns naturligtvis också kritiska röster.
Under den perioden var jag klubbchef i Malmö Kappsimningsklubb och vid den tiden – med en peak 2004 var vi landets absolut bästa simklubb. Det betydde att kritikerna hade rejäl koll på om man hade för mycket skånskt och speciellt malmöitiskt med på Mästerskapssidan. Det fanns de som räknade antalet bilder och gjorde geografisk statistik och skickade till mina uppdragsgivare – så det gällde att hålla tungan i rätt mun.

Tränarna, speciellt några som sökte rejält med uppmärksamhet – var kritiska att jag inte skrev lite mer om deras simmare – hörde av sig med intressanta mejl.

Om detta var några avvikande, kanske lite negativa reaktioner så har det positiva varit överväldigande.

De svettigaste stunderna var kanske tillfällena då jag förutom skrivandet kombinerat skrivandet med jobbet som speaker.
Vid några tillfällen kombinerade jag skrivandet med att vara speaker på arenor i samband med EM. Under sju/åtta år var jag Europeiska Simförbundets speaker runt omkring på mästerskap och dessa arbetsdagar var grymma.
Uppkopplingstekniken var inte som idag. Då kunde det kosta tusentals kronor att koppla upp sig under ett mästerskap på arenan.

Jag vill minns att uppkopplingsavgiften på EM i Dublin låg på 6000 SEK per uttag så det var inte att tänka på. Då fick jag sitta i truppbussen och skriva för att sedan snabbt få över text och bilder via en Teliauppkoppling på Irland.
Andra - numera preskriberade insatser var veckovisa tjuvuppkopplingar via RAI:s, italienska statliga TV-bolaget datauttag på två sydeuropeiska arenor. Den gången var det uppringt internet och kostnader var skyhöga. Oj va busigt.....

Även om det kanske är de stora mästerskapen man minns allra bäst så är kanske Sum-Sim och då speciellt Region(s)finalerna som har varit det roligaste. Dessa tävlingar är också de som har haft flest besökare. Under några år så låg antalet besök på sidan - under just regionsfinalerna, runt 100.000 st. Inte unika dock - men det var en grym trafik.

Just Sum-Sim som senast bevakades förra veckan, har jag som sagt klockarkärlek för. Jag har i någon form varit engagerad på Sum-Sim varje år sedan 1962, dvs alla år utom det första 1961 – som simmare, funktionär, starter, speaker, tränare, kommentator.

Det har varit 20 år med i snitt 60 dagars jobb per år. - med Mästerskapssidan. Slarvigt uträknat ca 1200 dagar som gått åt att rodda sidan. Många timmar, många helger och många kvällar.

Höjdpunkterna då..... Ja dom är många!
Alshammars simningar när hon simmade som bäst. Hennes simteknik var ju som poesi. VM i Rom när jag kommenterade Sarahs 100m fjärilsim samtidigt som jag twittrade om det. Lena Hallanders EM-silver 2002 var för Malmösimintresserad omtumlande. Sum-Sim engagemanget och naturligtvis VM-2021 - vilken slutpunkt.

Men nu är det slut. VM-sidan från 2021 är det sista som jag kommer att producera i formen av Mästerskapssidan för Simförbundet.

Jag vill tacka SSF för samarbetet. Det har varit främst den medieansvarige under åren som har varit min kontakt. Mediaansvariga som Karin Sundqvist, Anna Hammar och Marie Louise Bergh. Mästerskapssidan är den enda i sitt format i hela simvärlden och dessutom har den varit konsekvent i alla dagar. Bra det.

Mycket gott samarbete har jag också haft med IC Control. Speciellt Erik Fornander har varit en klippa när det gäller att fixa till resultat till sidan. Jag vill också tacka alla er som har hjälpt till och stöttat med bilder. Klubbledare som plåtat, fotointresserade ungdomar som har fått en duvning i att prya som pressfotografer och alla ni andra.

Men nu är det slut. VM-rapporteringen är slutet på dessa 20 år. Jag kommer att fortsätta att skriva på SIMMA – men hur Mästerskapssidan kommer att gestalta sig i framtiden är upp till Simförbundet att ansvara för. Man kommer säkert att vårda arvet, utveckla och göra bättre för att hålla upp infon om simning.
Jag tackar för förtroendet och önskar Er alla en riktigt God Jul.

Er tillgivne
Bosse Hultén

2021-12-17 Norrländska Mästerskapen i Härnösand
Under helgen så simmas årets upplaga av Norrländska Mästerskapen i Härnösand. Du kan följa de fem tävlingspassen via länkarna nedan.

Pass 1: https://youtu.be/1Ynoj8x4TKQ
Pass 2: https://youtu.be/ahvl7OBvRJ8
Pass 3: https://youtu.be/yeja79CzQ1A
Pass 4: https://youtu.be/8DbZI7luExY
Pass 5: https://youtu.be/WCxlJ2pRiU8

2021-12-15 Världsmästerskapen i simning i Abu Dhabi
Nu är det dags för för VM i simning - äntligen. I Abu Dhabi. Nio svenska simmare som förhoppningsvis skall göra stordåd i bassängen.
Vi följer tävlingen på Mästerskapsidan klick

2021-12-11 Simpodden 196 på nätet nu !!
Vi hade lite taskig tajming, vi vet - MEN strax efter inspelningen så kom då Svenska Simförbundets pressinfo om hur den framtida organisationen kommer att se. Vi berör den lite i podden men i övrigt så är det bara att hålla med SSF - man valde en av våra två kandidater så nu kan det inte bli fel. Bra att det blev en dam på posten men kanske inte så mycket input från landet bortom tullarna i den framtida organisationen?
I podden annars - eftersnack till ISL och försnack till VM och en del annat!
Spela upp den nedan eller lyssna där poddar finns - Itunes, Spotify mm.

Martina Aronsson och Ulrika Sandmark

2021-12-10 Ny förbundskapten klar

Nu är det klart med ny förbundskapten för Svenska Simlandslaget. Det är Martina Aronsson som från den 1 februari kommer att ta över uppdraget att leda simmarna fram över OS i Paris 2024.

Martina är ett känt namn för många inom simidrotten. Hon har tidigare varit simmare och efter avslutat simkarriär så var hon aktiv som simtränare samtidigt som hon utbildade sig till idrottspedagog. Under de första åren på tvåtusentalet arbetade Martina som förbundskapten för junior- och ungdomslandslaget. Från 2001-2008 deltog hon som landslagstränare på både EM, VM och OS, parallellt med sin roll som verksamhetschef i Spårvägen SF. De senaste sju åren har hon arbetat som Club Manager på friskvårdskedjan SATS. Martina har även varit engagerad i föreningen Svensk Elitsimning, SES, från 2014 till 2020

- Efter åren då jag varit ifrån simningen är jag nu väldigt sugen på att komma tillbaka igen, jag känner en längtan till miljön som landslagslivet och internationella elitmiljöer ger. Jag har erfarenhet och det kontaktnät som krävs för, att inte bara skapa rätt förutsättningar för simmare och ledare att nå sina mål, utan också för framtida tillväxt och framgång för det svenska simlandslaget, säger Martina Aronsson.

Samtidigt är det nu klart att Carl Jenner kommer att ta rollen som utvecklingsansvarig för Svensk Simidrotts ungdoms- och juniorsimning, en roll som syftar till att ge ungdomar och juniorer de bästa förutsättningarna att förbereda sig för att ta steget till internationell simkarriär på seniornivå.

Det är sedan tidigare klart att Antonio Lutula tar över rollen som ny huvudtränare på NEC. Johan Wallberg kommer att finnas kvar som en resurs för det Nationella Elitcentrat, NEC, där han kommer att fokusera på testning och utveckling kring landslaget.

- Vi har haft en lång och gedigen process med många kompetenta sökanden till våra tjänster. Det känns skönt att vi nu äntligen har landat organisationen kring landslaget och NEC. Jag är glad att vi har lyckats rekrytera och behålla så mycket kompetens och kunskap inom organisationen och tror att det här teamet har alla förutsättningar att utveckla svensk simning och simlandslaget till nya framgångar framöver, säger Sportchef Ulrika Sandmark.

2021-12-05 Simklubben S02 söker ny Headcoach
Simklubben S02 verkar och driver tävlings- och träningsverksamhet inom simning och parasimning samt simskola för alla åldrar. Vi söker nu en chefstränare och fler tränare på olika nivåer.
Läs hela annonsen - här - klick
Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb den närmaste månaden men också under orange knappen strax över Nyhetstexten " Lediga jobb i Sverige och Norge"

Segrande Energy Standards - foto: Jeroen Meuwsen/Orange Pictures / ISL

2021-12-05 Energy Standard vann ISL
Segrare 2019 och segrare 2021 - Energy Standard vann för andra gången ISL-säsongen - en säsong som sträckt sig över 18 omgångar och tävlingar under 36 dagar i september, november och december.  MVP - Most valuable Player för hela säsongen blev Sarah Sjöström och hon simmade hem totalt US Dollar.

Resultaten från finalmatchen - klick


Slutställningen mellan lagen
1.Energy Standard, 534.0
2.Cali Condors, 522.0
3.London Roar, 393.5
4.LA Current, 305.5

MVP-ligan individuellt top-10
1 SJOSTROM Sarah ENS  269,125
2 HAUGHEY Siobhan ENS  195,625
3 SHYMANOVICH Ilya  170,200
4 NELSON Beata CAC  155,800
5 SCOTT Duncan LON  140,825
6 DAHLIA Kelsi CAC  127,950
7 DRESSEL Caeleb CAC  114,325
8 KING Lilly CAC  108,875
9 SHIELDS Tom LAC  92,300
10 STEWART Coleman CAC  91,525
Summorna i US dollar (1 US dollar = SEK 9.10)

2021-12-05 Nordiska Mästerskapen i Upplands Väsby
Det finns säkert bra förklaringar och säkert är det så att skrivaren av dessa rader inte riktigt begriper. Men Nordiska Mästerskapen - för vem, varför och varför så svaga svenska insatser. Inte bara i år år utan tillbaka i tiden. Varför simmar man så pass långsammare än på ett SM i samma toppningscykel. Varför saknas så pass många svenska simmare?
Frågorna hopar sig.
Gör om det hela till något bättre som skapar prestige, lagkänsla och bättre resultat!
Här är svenska segrare under lördagen och söndagen.  

100m rygg damer juniorer - 1 Alice Velden 2005 Sweden 1:01.41
100m ryggsim damer PARA - 1 Agnes Kramer 1998 Sweden 1:29.55 S7
100m bröstsim damer PARA 1 Saga Hållander 2004 Sweden 1:22.34
100m fritt damer Para - Saga Hållander 2004 Sweden   1:07.02 S10
100m fritt damer seniorer 1 Alicia Lundblad 2001 Sweden 55.73
Till alla resultat - klick

Kelsi Dahlia plockade Sarah Sjötröms rekord på 100m fjärilsim i kvällen ISL-finaler - foto: ISL
2021-12-03 Kelsi Dahlia slog Sjöströms världsrekord
Amerikanskan Kelsi Dahlia sänkte vid den första kvällen av ISL-finaler i Eindhoven, Sarah Sjöströms sju år gamla världsrekord på 100m fjärilsim. I en inspirerad simning noterade hon en tid av 54.50 att jämföra med Sarahs rekordtid 54.61.

Resultatlistan på 100m fjärilsim
1.Kelsi Dahlia (CAC), 54.59 WR
2.Emma McKeon (LON), 55.66
3.Marie Wattel (LON), 56.01
4.Sarah Sjostrom (ENS), 56.17
5.Anna Ntountounaki (LAC), 56.26
6.Erika Brown (CAC), 56.297.
7.Madeline Banic (ENS), 57.07
- Mikaela Dahlke (LAC), DNS

Sarah Sjöström tog revansch på sig själv genom att simma hem 50m fritt senare under passet med 23.27 i en överlägsen simning.

Efter den första dagen så är den sammanlagda ställningen följande:
1.Energy Standard, 271.0
2.Cali Condors, 250.0
3.London Roar, 206.0
4.LA Current, 171.0

Tävlingarna fortsätter under lördagen med sändning i Discovery Plus och Eurosport 2 - mellan kl 19.00-21.00

2021-12-03 Bara tre svenska segrar på Nordiska och ett världsrekord
Det blev bara tre svenska segrar på Nordiska Mästerskapen när dessa inleddes i Upplands
Väsby.
50m ryggsim damer - Alice Velden 28.02
200m bröstsim damer juniorer - Olivia Klint Ipsa   2:29.46
20m bröstsim damer seniorer - Hilja Schimmel 2:26.94

Men sedan kom det allra största och  dagens kanske bästa svenska prestation, Pernilla Lindberg från S02 som i Paraklassen S14 slog ett svenskt rekord på 400m fritt i S14-klassen med sex sekunder och dessutom ett världsrekord i kort bassäng. Man skall också veta att hon persade efter 200 med att vända på 2.08.60 och gick i mål på 4.27.80.  Stort Pippi !!!
Tre svenska segrar och sedan Pernillas monsterlopp. Ruskigt bra.

2021-12-01 Två lediga jobb i Turebergs SK
Nu har du chansen att hitta jobb i Stockholmsregionen om du vill jobba med unga simmare. Två stycken intressanta jobb i Turebergs SK.
Simskoleansvarig - klick
Breddutevecklare - klick
Du hittar mer om jobben på länkarna ovan - länkar som också finns nåbara under december månad från vår högerspalt - under Lediga jobb samt ovanför Nyhetstexten på knappen lediga jobb i Sverige och Danmark

2021-12-01 Simpodden Hulten & Jansson nr 195
Eftersnack till SM i Stockholm plus en hel del annat om simning. Herrarna är inte ense i podden skall ni veta. Spela gärna upp den nedan eller hitta den poddar finns

 

2021-12-01 Stockholm Golden - inofficiellt VM i kort bana för Masterssimmare

Nu är det klart att Svensk Simidrott kommer att starta upp en ny internationell simtävling för seniorer s.k. "masterssimmare". Tävlingen kommer att hållas på Eriksdalsbadet i Stockholm den 27-29 oktober 2022 och beräknar första året locka deltagare från över 10 länder.

Stockholm Golden blir ett årligt och öppet evenemang för alla masterssimmare som vill vara del av världens främsta kortbanetävling. Målsättningen är att etablera och därefter kontinuerligt utveckla och befästa Stockholm Golden som världens främsta och mest intressanta simarrangemang i kortbana för masterssimmare. Initialåret 2022 arrangeras tävlingen under tre dagar i slutet av oktober, men från 2023 flyttas arrangemanget till augusti.

- Efter fem års utveckling av Swim Open Stockholm som internationell tävling i utvecklingens framkant har Svensk Simidrott idag ett starkt varumärke som tävlingsarrangör. Vår målsättning är att etablera Stockholm Golden med en professionell organisation likt Swim Open Stockholm och kunna erbjuda en upplevelse bättre och mer attraktiv än någon annan masterstävling i världen. Vi har höga ambitioner med tävlingen och målet är att 2022 nå 800 deltagare från 10 länder och redan 2024 är målet är att ha över 2000 deltagare från 20-30 nationer på plats, säger projektledare Dennis Fredriksson.

Stockholm Golden arrangeras i Eriksdalsbadets 25 meters bassäng som erbjuder gott om plats för deltagarna att både tävla och skapa sociala möten. I planen finns även att från 2024 kunna erbjuda prispengar, vilket skulle göra Stockholm Golden än mer unik och attraktiv för duktiga masterssimmare runt om i världen.

- Idén med ett årligt återkommande globalt mästerskap för masterssimmare i kortbana är lika enkel som genial. Det finns en växande grupp människor som vill ha fler kvalitativa mastersarrangemang, och det saknas idag en internationell tävling med bra standard i kortbana. Att utnyttja de kunskaper och den erfarenhet vi har från Swim Open för att arrangera Stockholm Golden utvecklar både Svensk Simidrotts varumärke och stärker både förbundets och Stockholms arrangemangsutveckling inom simidrotten, säger kommunikationsansvarig Anna Hammar

Tävlingen genomförs i samarbete med Stockholm Business Region och Stockholms Stad.

*Masterssimning är en tävlingsform för alla som har fyllt 25 år. Deltagarna delas in och tävlar i femårs-åldersintervaller, för att främja rättvis konkurrens. I Sverige tävlar strax 600 personer framgångsrikt i masterssimning. Internationellt är tävlingsverksamheten utbredd och vid internationella mästerskap såsom Europamästerskap eller Världsmästerskap i masterssimning deltar ofta över 10 000 personer. Förutom att tävla innebär masters också ett sätt att hålla sig frisk, stark och hälsosam och det bidrar till en stark gemenskap som överskrider åldrar, ambitioner, målsättningar och landsgränser.
Läs mer på hemsidan - klick

Simma kommenterar
Bra initiativ av Svenska Simförbundet. Masterssimningen är en bred folkrörelse som generar mycket pengar till besöksnäringen och med en årlig tävling förlagd i slutet av den svenska semesterperioden så kommer man också kunna erbjuda vettiga hotellpriser i skarven mellan familjesemestrarna och näringslivets åkande under hösten. Nu gäller det bara att hitta en motiverad lokalarrangör som går in för det här med hull och hår.
Det finns all anledning att tro att detta skall kunna bli en succé. Hoppas inte den äter energi från Swim Open för elitsimmarna - en tävling som kommer att konkurrensutsättas rejält i framtiden.

2021-12-01 ISL-finalen fredag och lördag
36:e dagen med simning på TV under hösten - nu med ISL-finalen i Eindhoven. Det är nu dags för de fyra finallagen att göra upp. En svensk finns med på startbryggan och det är Sarah Sjöström. Räkna med att det går fort i baljan. Minst två världsrekord utlovas.....
Nedan hittar du några hållpunkter för finalerna.

Match 18 - finalen

Cali Condors (CAC)
Energy Standard (ENS) med Sarah Sjöström
LA Current (LAC)
London Roar (LON)
Grand Final - Eindhoven

Dag 1 2021-12-03 Fredag 19.00     Marcus Buhlund och Thomas Jansson kommenterar Discovery Plus    
Dag 2 2021-12-04 Lördag 19.00     Bo Hultén och Thomas Jansson kommenterar   Discovery Plus och Eurosport 2
Startlistor och resultat - klick

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick

.
.