Januari 2022

foto: ISL

2022-01-31 ISL-säsongen 2022 - säsong 4
Mäktigare, större, längre och vad ni vill. Nu siktar ISL - The International Swimming League ännu mer. Det visar när man idag presenterade det nya tävlingsprogrammet för säsongen 2022. Sammanlagt 24 matcher med de tio lagen och med matcher spridda över nästan hela världen.
Start den 3 juni och med finaler strax innan jul

Foto: Kungsbacka Kommun

2022-01-31 GP i Kungsbacka verkar blii av !!
Pandemin tuggar vidare men hur kommer det att påverka simsäongen och då främst GP i Kungsbacka i mitten av mars. Ja det försöker SSF och KbSS sia om i ett uttalande idag!

GP arrangören KbSS och Svenska Simförbundet bedömer i nuet att de restriktioner som föreligger till i första hand 9 februari inte bör att vara desamma under tillfället när GP arrangeras.

Med anledning av det så fortsätter planeringen av ett GP genomförande i Kungsbacka  11-13 mars. För de föreningar som ännu inte har bokat logi rekommenderar vi att de gör det snarast, om/när restriktioner försvinner kommer hotell med stor trolighet att bokas på kvickt.
Mer information hittar ni här.

2022-01-30 Skall svensk simning ta fullt ansvar för sin historia?
Svensk simidrott har en stolt historia. Vi är ett litet land som har haft massor med duktiga idrottare och speciellt inom simidrotten.
Simhoppningen i Sverige var världsledande i början av förra seklet och efterhand så har tävlingssimningen också haft stora stjärnor som gjort avtryck i simhistorien.
Men vi har också haft ledare och tränare som varit betydelsefulla och varit nyttiga för simidrotten nationellt OCH internationellt.
Internationellt så samlas de mest betydelsefulla personerna i det man kallar ”Swimming Hall of Fame”. En organisation som består museum och simarena, placerade i Fort Lauderdale i Florida, USA. Denna organisation förvaltar simidrottens historia på ett bra sätt. Kanske något vinklat mot USA men resten av världen får också sin beskärda del. Varje år väljs nya idrottare, ledare och tränare in och dessa bjuds in till en invigningsceremoni som uppmärksammas stort.

I Sverige har vi det som kallas ”Wall of Fame” i Eriksdalsbadet. En vägg med stora vepor med 15 av de 35 invalda. De femton sist invalda. Äldre stjärnor finns inte med. De 35 borde vara ett antal till. Det tycker i alla fall skrivaren av dessa rader. Statuterna för att komma med i Wall of Fame är att man skall ha:
 
a/ tagit en Individuell medalj på OS
b/ tagit individuellt guld på VM 50m eller VM 25m
c/ gjort särskilda insatser för Svensk Simidrott

Om man rannsakar de 35 simidrottarna som finns med på listan så uppfyller alla utom en kriteriet a eller b. Den ende som inte gör det är Anna Lindberg, simhopperskan. Anledningen till hennes inval borde vara kriteriet c men det framgår inte vad vi kan läsa oss till. Eller rättare sagt inte, läsa oss till.

35 stycken i Wall of Fame kan tyckas lite snålt. Det finns simmare som har tagit guld på lång bana, individuellt – fem stycken och i kort bassäng – sex stycken. Dessa borde också finnas med i sammanhanget. Det är faktiskt inte för sent att ändra på det!!
Sedan saknar också svensk simning ”Wall of Fame”- kategorin ledare och tränare. Där finns namn att välja bland. Ernst Brandsten, den svenske hopptränaren som var världsledande i början av 1900-talet och byggde upp Sverige till världens ledande simhoppsnation och sedan emigrerade till USA och gjorde sammaledes – finns med i ”Swiming Hall of Fame” men inte i den svenska motsvarigheten. Andra namn som borde komma i fråga är Erik Bergvall, svensk simning störste ledare genom tiderna och grundaren av bla. Svenska Simförbundet och FINA. Birger Buhre är ett annat namn som borde uppmärksammas.

Ja man skulle kunna skriva en halv bok om detta - men när man kokar ner det hela – så önskar man att Simförbundet öppnar upp och ge oss en större och bättre Wall of Fame , inte bara fysiskt. Media slickar i sig detta och vi behöver all PR vi kan få. Kunskapen och motivationen finns väl att ta jobbet?

Läs om alla namn och uppställningar om ”Wall of Fame” på vår specialsida. Notera också den senast invalda – Therese Alshammar.

Du hittar texten och namnförslagen här – klick

Vi vill vårda vår simhistoria – gör inte du det?

2022-01-30 Bröstsimsteknikövningar
Kanske inte det mest revolutionerande i drillsamlingarna - men snyggt foto och teknikövningar är alltid  kul att jobba - både för unga och äldre simmare. Klicka igång ovan.

2022-01-29 Breddansvarig i Tureberg
Turebergs Simklubb med verksamhet i Sollentuna Simhall i norra Stockholm söker Breddutvecklare. Jobbet kan utformas som en 75-100% tjänst och senast ansökningsdatum är den 7 mars - men uppföljning sker fortlöpande - så är du intresserad ? Sök snarast!
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt är annonsen klickbar den närmaste månaden från vår högerspalt - Lediga Jobb och strax över Nyhetsblocket från bilden Lediga jobb,

2022-01-29 Årets Simidrottare
Det är tjugonde året som SIMMA.NU utser Årets Simidrottare i Svensk SImning. Vi startade 2001 och sedan 2006 är det samarrangemang med Svenska Simförbundet.
Det är ett antal jurys som utser vinnarna men du som läsare kan tycka till och puffa för dina favoriter. 

Läs om vilka kategorier man kan välja och läsa om tidigare vinnare här - klick
Tyck till om vilka som du tycker skall nomineras på vår Facebookssida - klick

2022-01-28 Fortfarande tyst från FINA.
Ännu så länge har FINA, det internationella simförbundet inte meddelat att VM i japanska Fukuoka skall ställas in. Hela simvärlden har förstått att så är fallet och FINA har också via ryske delegaten Salnikov läckt att så är fallet. Märkligt agerande av FINA. Förmodligen kommer man att skylla på avtalsregler när man sent omsider meddelar "nyheten".
Många delar av världen skakar ganska lätt av sig informationen och är kanske mer lättade än sorgsna över att VM försvinner. Större delat av klotet har redan någon form av mästerskaps under året, tex Samväldesspelen och EM. De som inte har något är USA som nu går i väntas tider för att det skall stickas in någon form av internationellt mästerskaps som kan passa alla det landets topp simmare. Amerikanarna hade egentligen  Pan Pacs att luta sig emot men eftersom VM flyttades till 2022 som ströks detta. Skulle egentligen gått i Canada.
Simvärlden är inte längre som den brukar....

Ovan: Teaser om Fukuoka 2022

2022-01-27 Flytt av Järfälla Nationella
Järfälla Nationella flyttar tävlingsdatum från februari till 8-10 april. Du kan läsa hela inbjudan här - klick

2022-01-27 Neptun bästa SM-klubb 2021*
Simklubben Neptun blev bästa SM-klubb under 2021. Detta i kraft av en bredd med poäng i samtliga discipliner. Helsingborgs på andraplatsen och Jönköping treor.
Du kan se hela liistan på SSF:s hemsida - klick

Ranomi Kromowidjojo foto: ISL

2022-01-27 Ranomi Kromowidjojo slutar
En av klotets bästa simmerskor drar sig tillbaka meddelar hon på socila medier. Efter en enastående simkarriär kommer den nederländska simmerskan med surinamska rötter att sluta med professionell simning.
På hennes meritlista kan man hitta:  3 OS-guld, 3 VM-guld i lång bana, 12 VM-guld i kort bassäng, 6 EM-guld i lång bana och 18 EM-guld i kort plus tonvis med silver och brosnmedaljer. Karriären sträcker sig över 16 år med första medaljen i lagkapp på EM 2006 till de dubbla EM-gulden 2021.
Toppen av karriären var naturligtvis de dubbla OS-gulden i London 2012 med segrar på 50 och 100m fritt.

2022-01-27 Svensk elitsimning i siffror
Idag avslutar vi årets statistik redovisning av Svensk elitsimning. På det bifogade PDF-arket så kan du se ett antal statistiskt bevisade resultat hur svensk simning mår och kanske också dra ett antal slutsatser om hur satsningen är i vårt land. Man kan också om man är klok dra slutsatser om vilka grenar bör man stasa på om man vill hävda sig i simningen åtminstone nationellt sett.
Först några jämförande tal om en stor grupp simmare.

I kolumnen med FINA poäng för de 10 bästa simmarna minus 50ry, 50br, 50fj så kan vi jämföra med siffror från 2015 och 2016:

Damer 2021 - 95865 poäng   2016 -  99188 poäng   2015 - 98146 poäng
Herrar 2021 - 95638 poäng   2016 -  98684 poäng   2015 - 97285 poäng

Här kan man se att den samlade summan av resultat för de 10 bäst resultaten på dam- resp. herrsidan har sjunkit sedan 2016. Orsaken? Kan kanske bero på Corona men de bästa har dock simmat toppade några gånger under 2021, så Corona är nog inte hela sanningen 

Hela sammanställningen ser du här - klick

2022-01-25 Simpodden Hultén & Jansson nr 199 med Victor Johansson
Den här veckan har vi Victor Johanssons som gäst som berättar om vad som verkligen hände när han bröt fingret innan VM i december och fick lämna återbud och så ko0mmer han med ett scoop inför nästa år. Hultén & Jansson avslutar med att snacka lite statistik runt simning under 2021.
Du kan lyssna på podden genom spelaren edan eller via ställen där poddar finnes bl.a på:
SpotifyPodtoppen 

2022-01-24 Tränarjobb på Island
Är du sugen på ett riktigt spännande tränarjobb - på Island - ja då skall du definitivt läsa den här annonsen och den kan ändra på ditt liv. Jobbet är i beläget i  Akureyri -  som är den största staden på Island utanför huvudstadsområdet, med omkring 25.000 invånare i staden och närområden. Staden med sina omgivningar är ett paradis för utomhussporter med sin vackra natur och vänliga invånare.
Du kan läsa annonsen här - klick och sedan finns den klickbar ute i högerspalten under LEDIGA JOBB den närmaste månaden. Du kan också nå den strax över NYHETSBLOCKET vid orange knappen - LEDIGA JOBB.

2022-01-24 VM flyttas
Brasilianska Swim Channel meddelar (inte officiellt från FINA ännu) att årets VM i japanska Fukuouka kommer att flyttas från maj 2022 till juli 2023. Analogt med detta kommer VM i Doha som skulle gått i november 2023 flyttas till januari 2024. Enligt nyhetssidan kommer denna information att komma ut de närmaste dagarna.
Bör noteras att läckan av information dementeras av FINA !

Läs Swim Channel här - klick

2022-01-23 Skåningar på OS i simidrotter
En gång per år så ger Idrottsmuseets vänner i Malmö ut en bok om skånsk idrottshistoria. Boken som oftast är mellan 160-200 sidor skrivs av en salig blandning skånska idrottsjournalister och bland dessa så finns SIMMAs Bosse Hultén som skriver simartiklar, mestadels. I år har han skrivit om skåningar som har simmat eller hoppat på OS, det tunnsått med skånska polospelare och konstsimmare i OS-sammanhang. Trots att skånsk simning under många år var en stor spelare  i svensk simning är det inte många skåningar som deltagit på OS. Bara 44 stycken nämligen. Detta utgör blott 5,5 % av samtliga svenska OS-deltagare i simidrotter sedan 1896. Stockholm är den stora dominanten i sammanhanget.


Årets artikel av Bosse Hultén hittar du här - klick


Omslaget pryds av Emy Machnow. Vem är hon då undrar vän av ordning. Ju under åren 1913,15,16,17, dvs under 1:a världskriget, var hon svensk sprintdrottning. Vann fyra SM-guld på 100m fritt och fanns med i det svenska bronslaget på 4x100m fritt i Antwerpen 1920.
För Malmöidrotten är hon också betydelsefull. När hon 1913 vann SM-guldet på 100m fritt så var hon den första Malmöidrottare på spinnsidan - alla idrotter inkluderade - som kunde kalla sig Svensk Mästarinna.

Fotnot/ Bör nämnas att Therese Svendsen, Ran saknas i sammanställningen. Hon står i SOK:s rullor som simmare för Spårvägen därför saknas hon och dessutom saknas Eric la Fleur som simmade i ett lag som diskades på OS 2004. Där har författaren brustit i uppkoll.

Info:     Sarah Sjöströms Knattesim är flyttat till 24 april.....

Robin Hanson och Björn Seeliger begick säsongspremiär - photocred CAL

2022-01-23 Säsongspremiärer för Hanson och Seeliger
Tandemparet Björn Seeliger och Robin Hanson gjorde årspreniärer för sitt University of California i helgen. Matcher mot ASU och Arizon fredag och lördag med skiftande resultat. Här är en listning på deras alla resultat under helgen.

Fredag -  match mellan Cal vs Arizona
Björn Seeliger 50 yards fjäril i lag 20.90 (flygande start)
 Robin Hanson 50 y fritt i lag 19.92 (flygande start)
Björn Seeliger 100y fritt individuellt 43.11
Björn Seeliger 100y fritt lag 43.08 (flygande start)
Robin Hanson 100y fritt i lag 44.11 (startsträckan)

Lördag – match mellan Cal vs ASU
Björn Seeliger 50 yards fritt i lag 19.38 (flygande start)
Robin Hanson 200y fritt individuellt 1.36.96
Björn Seeliger 50y fritt individuellt 19.43
Björn Seeliger 100y fritt individuellt 43.38
Robin Hanson 100y fritt individuellt 45.26
Björn Seeliger 50 yards fritt i lag 19.64 (startsträckan)
Robin Hanson 50 y fritt i lag 20.11 (flygande start)


Läs mer här och kompletta resultatlistor - klick
Att jämföra med de svenska rekorden på yards - klick

2022-01-21 SS04 söker Talangutvecklare
SS04 - Solna Sundbyberg utvecklas och utvecklar. Nu söker man en Talangutvecklare. Man vill ha din ansökan innan den 28 februari och du kan läsa annonsen i sin helhet här - klick
Som vanligt hittar du våra annonser klickbara ute i högerspalten - under Lediga jobb eller strax över Nyhetsblocket - orange knappen med Lediga jobb i Sverige och Norge

2022-01-21 Sverige Top-100 i lång bana 2021 (Sweden Top-100 LC 2021)
  Nu har nöjet att presentera tillsammans med Tempus/ICC Media & Sport samt Simförbundet - Top-100 listorna på alla distanser i Sverige under 2021. Nedan hittar du lång bana 1 jan-31 december
Damer Sverige Top-100 under 2021 - 50meters bana - klick
Herrar Sverige Top-100 under 2021 - 50meters bana - klick

Otopeni-anläggningen i Bukarest

2022-10-19 EJM går i Rumänien
Årets upplaga av Europamästerskapen i simning (liksom kortbane-EM 2023) kommer att simmas i Bukarest, Rumänien. Det är första gången tävlingarna arrangeras i landet och Rumänien blir det 25:e landets som arrangerar tävlingstypen. Arenan ligger 15 km från Bukarest centrum och innehåller 6 pooler. Den största arenan, 50 meters bassängen har läktare för ca 3000 åskådare.
Vill du se listan med årets viktigaste internationella och nationella mästerskap så kan du gå till vår tävlingskalender - klick

Open Water Sm i Malmö 2022 - Peter Trägårdh Foto

2022-01-18 Open Water SM till Malmö
100-års jubilerande Simklubben Ran kommer att arrangera Open Water-Sm i år. Man kör arrangemanget tillsammans med sin egen tävling - Malmö Open Water.
Så här ser tävlingsprogrammet ut:
12 augusti Lagkappen 4x1250 meter i seniorklass och ungdomsklass
13 augusti  Sum-Sim yngre och äldre - distans 2500 meter
13 augusti Seniorer och juniorer - distans 5000 meter
13 augusti Mastersklasserna - distans 2500 meter
Info följer på den här sidan - klick

2022-01-18 Bara en vanlig tisdagkväll
Idrottsgalan är överstökad. Inga priser till simningen men inte heller till idrottare med
skidor på fötterna. Det senare ett sundhetstecken. Fast egentligen så skall ju
Tove Alexandersson också tituleras skidalpinist inte bara orienterare. Vet du
inte vad skidalpinism är? Kolla på OS 2026 då är säkert den idrotten med på
programmet. Vi i södra Sverige är ju lika intresserade av skididrott som av bandy och det
är ju skönt när inte bandylandslaget får priset som årets lag på galan.

Katinka Hosszu skall inte sluta meddelar hon. Tränar för fullt på T3, Teneriffa
och siktar på att bli den första simmaren i Ungern i alla fall som kan simma
hem 100 internationella guld. Kan uppnås på nästa kortbane-EM.

Nu börjar SHL-lagen sparka sina tränare. Speciellt om lagen finns på nedre
halvan av tabellen. Malmö skickar ut sin tränare i kylan - tja han har ju
precis skrivit ett två års kontrakt så han behöver kanske inte gå och leta
efter pantburkar direkt. Frågan är hur mycket coronatstöd man som elitklubb kan
få för en sparkad tränare. Coronastödet verkar att vara förunnat de som skriker
högst. Devisen att "rätta mun efter matsäcken" har inte nått in i
dessa skrikiga kamrar.

När man läser kvällstidningarna websidor inser man vet som har makten i
idrotts-Sverige. Rubriksättarna. Det är dom som styr mediaflödet genom att
skapa klickmonster påp webben. Det är inte idrotten i sig som är det viktiga
utan hur skruvade och twistade rubriker man orka jobba fram. Ett kritisk
läsande av dessa är helt galet - sett ur en idrottsintresserads ögon.

Jerringpriset sänkte sig själv när det gäller sin grundmening under åren när skidskytten
Magdalena Forsberg fick priset fyra gånger. Sedan dess så är det ett
popularitetspris. Får gärna förbli detta men för guds skull kalla det vid sitt
rätta namn då....skönt att den segdragna sketchen med Novak Djokovic är slut
och att förhoppningsvis fokus kan riktas mot spelande tennisspelare
istället. Novak Djokovic har också det senaste dygnet fått klart för sig
att han inte är välkommen till Franska Öppna, ovaccad. Novak
Djokovic-affären är ytterligare en spegling av hur skruvad idrottsbevakningen
har blivit numera
Ja idrott är både galet och tokigt men också helt underbart
- som det sägs i någon Disneyfilm.
Ha en bra tisdagskväll!!

Emelie Fast ansluter till Tennesse hösten 2023 - foto: Emelie Fast Instagram

2022-01-17 Emelie Fast klar för Tennessee
Hösten 2023 är det dags för VM-12:an Emelie Fast att ta steget över till amerikansk collegesimning. Det meddelade hon på sitt Instagramkonto igår.
Gå till Tennessee Swimmings hemsida - klick
Gå till Emelie Fast Instagramkonto - klick

Hur stelnad är den internationella simningen?

2022-01-16 Hur skall den internationella simningen få tillbaka trovärdigheten?
Det har skett ett generationsskifte inom FINA, det internationella simförbundet. Men fortfarande så sker exponeringen av de högsta ”folkvalda” på samma sätt som gamla Sovjetrepubliker. Ett sätt som sticker i ögonen på alla som är involverade i idrotten.

Det är inte bara Fina som gör så. Det Europeiska Simförbundet LEN fungerar på samma sätt. Allt frontade i media och webben tillskrivs ordförande och ingen annan gör sig mödan besvär. Det gör också att toppstyrningen blir ännu mer uttalad.
Rekordet i FINAs tidning, FINA-Bullentinen när det gäller antal foto av ordförande och då den förre ordföranden Julio Maglioni, är arton. Arton bilder på samma lilla skinntorra gubben. Mannen som kom in som ordförande i FINA 2009 under VM i Rom, lovade att sitta ett år och avgå 2010 och sedan nästan fick bäras ut 2021. Han handgångne man, Corel Marculescu som lyckades hålla sig fast i direktörsstolen under 35 år – har också åkt ut med badvattnet och nu skall det tas nya tag.
Hur skall det gå? Det är tungt OK att vända skutan, ge trovärdighet, ta till sig omvärldens kritik men också att analysera det som sker i omvärlden. Man hade ju hoppats att man ganska snart skulle ta diskussionen med ISL-utbrytarna om att på något sätt hitta någon samarbetsform.  Man kan ana att det blir tuffa tag ganska snart. Men med en befarad krock på högsta nivå under 2023. Detta när man har tilldelat Qatar VM i simning och att detta skall läggas i november. Se fotbolls-VM 2022 som ett parallellfall – och blir man orolig. När sedan man nästan sliter ner simhallen i ryska Kazan med mästerskap under perioden 2021-2024 så blir oron ännu större. Är det bara en typ av stater som skall arrangera mästerskap?
När skall simningen komma hem? Då menar jag inte att det är i politiskt knepiga Ungern med Budapest som allt skall simmas - även om simningen vagga i Europa stod just i den staden. När skall simningen hitta mästerskapsarenor i England, USA, Tyskland, Spanien och kanske tom. i Sydamerika. Var finns arrangörerna i Afrika? Just nu pekar det definitivt inte åt rätt håll.

Det är många frågor som simningen står inför de närmaste 10 åren. Detta samtidigt när all annan idrott tar språng i utvecklingen som är monstruösa. Se bara på den trampolineffekt som damfotbollen inne i. Snart är damfotbollen lika stor som herrarnas dito. Jo, det kommer att ta ett tag men det kommer.
Andra idrotter har det svårare. Friidrotten ligger år efter simningen i utveckling och är på väg att tappa rejält. Mycket på grund av bollsporterna och lagidrotternas framtidstro. Vi har en lång väg att vandra.

Men frågan är om det finns någon som bryr sig?
Är det så att det mediala trycket kan bidra?
Knappast.
Då får också småpåvarna regera vidare!

ISL kommer i kläm under säsongen 2023 - foto: ISL Mike Lewis

2022-01-16 Det där med den internationella planeringen.
Internationella Simförbundets roll i planeringen av simningen på det internationella planet verkar bli allt mer "konstruerad". Året 2022 som vi befinner oss i just nu kommer vara fullsmockat av mästerskap som ligger på tider som egentligen inte passar det internationella schemat - men 2023 verkar att bli minst lika stökigt.
Världsmästerskapen i simning på lång bana skall ju under 2023 ligga i Qatar (Doha) och placeringen är tänkt till november månad. Detta kommer då att slå sönder den planering för en kortbanesäsong som ISL men också FINA med sina World Cup tävlingar. Att VM skall ligga så sent beror på den höga dagstemperaturen som förväntas ligga under normal schematid (juli) och då runt 50 grader på dagarna.
Qatar 2023 är ytterligare i flört till de pengastinna arrangörerna i regionen där idrottens bästa åsidosätts. Kanske ett faktum vi får leva med i framtiden?

Internationella mästerskap 2022-2024
2022
13-29 maj VM i simning (50m) Fukuoka, Japan
11-21 augusti EM i simning (50m) Rom Italien
13-28 augusti Junior-VM (50m) Kazan Ryssland
17-22 december VM i simning (25m) Kazan, Ryssland
2023
November VM i simning (50m) Doha Qatar (exakta dagar ej klara)
2024
26 juli-11 augusti Olympiska Spelen, Paris, Frankrike
December  VM i simning (25m) Budapest, Ungern  (exakta dagar ej klara)

klicka på bilden så blir den större

2022-01-15 Flest världsrekord 2001-2021
SwimSwam har samlat ihop statistiken på de simmare som har slagit flest världsrekord under perioden 2001-2021. Katinka Hosszu och Mike Phelps är det som är de stora giganterna i sammanhanget men det finns också två svenskor på listorna. Sarah Sjöström och Therese Alshammar. Klick apå bilderna ovan så ser du lite bättre.

2022-01-15 Alia Atkinson slutar
Som vi tidigare meddelat skall världsrekordhållerskan i bröstsim, Jamaica Alia Atkinson sluta med simningen vid 33 års ålder. Hör henne berätta det på videon ovan.

2022-01-14 Juniorvärldsrekorden i bröstsim
Ibland svämmar simningen över av nyheter och ibland går utvecklingen som tåget. Vi vet som följde kortbane-VM i simning, i december, att det kan hända saker som känns som om det är en blixt från klar himmel. Rekord slås och i vissa simsätt sätts historiska aspekter och en normal utveckling helt åt sidan.
På herrarna bröstsim har det varit så under senare delen av 2021. Simmare som tidigare har haft svårt att ta sig u8nder 27 sekunder är nu nere på under 26 sekunder - och världsrekordet är sänkt på 50m bröstsim under den magiska  sekundgränsen, nämligen på 24 och höga. Om detta är med regler ett korrekt rekord återstår att se. Turken  Emre Sakci blev ju diskad på VM och det är väl få i världens som riktigt tror på att han putsat sin simning från VM fram till han slog rekordet på de nationella mästerskapen i Turkiet. Bröstsim har alltid varit ett simsätt där man nuddad gråzonen av regler. Bröstsimmare är ju lite extra påhittiga och aningen mer innovativa än andra så därför gäller det ha koll på dessa.
Strax efter VM så simmades de italienska mästerskapen och på dessa simmades det fort på bröstsim. Inte av de vanliga och etablerade simmarna utan av Simone Cerasuolo som på både 50 och 100 m bröstsim slog Juniorvärldsrekord.  25.85 och 56.66, på respektive sträcka. Simone känns ju som ett kommande mästarämne. Född  2003 och med storleken 188 cm - 89 kg - med andra ord en simmare i rätt storlek.
Hans 50 meterslopp kan du se i Youtubeklippet ovan.

från Florian Wellbrocks Instakonto

2022-01-14 Vilket år för Wellbrock
Dubbla OS-guld, VM-guld på 1500m fritt och nu gift med tyska rekordhållerskan Sarah Köhler. Det är inget taskigt bokslut Florian Wellbrock kan göra tillsammans med sin Sarah. Det hela ägde rum för några veckor sedan och sorteras in i avdelningen simskvaller på SIMMA. Till Instagram

2022-01-13 Top-100 damer och herrar
Nu har nöjet att presentera tillsammans med Tempus/ICC Media & Sport samt Simförbundet - Top-100 listorna på alla distanser i Sverige under 2021. Idag startar vi med att visa Top-100 på kort bana (25m)

Damer Sverige Top-100 under 2021 - 25meters bana - klick
Herrar Sverige Top-100 under 2021 - 25meters bana - klick

2022-01-13 VM-simmare skjuten
Den pakistanske rekordhållaren på bröstsim,  Muhammad Mustafa Awan, sköt igår ihjäl utanför sitt hem i  Jatli, Rawalpindi.  Awan deltog på senaste  kortbane-VM:et i december.
Enligt den statliga polisen har ingen gripits för dådet ännu. Läs mer här - klick

Emma Gullstrand Jönköpings Sim - är en av fyra simidrottare som tagits ut till SOK Topp- och talang.

2022-01-11 Fyra nya simidrottare till ToT 
Emelie Fasth, Björn Seeliger och Sara Junevik samt simhopparen Emma Gullstrand - har alla uttagits tiill Svenska Olympiska Kommitténs Topp- och talangprogram. 18 idrottare togs ut och av dessa var alltså fyra simidrottare. Läs mer på SOK:s hemsida - klick

2022-01-11 Sveriges 3897 bästa simmare
varje år brukar vi lista alla svenska simmare som har noterat 300 poäng eller mer enligt den internationella poängtabellen. I år räknar vi bara simmare som är 13 år och äldre (detta enligt de nya tävlings och exponeringsreglerna)
I årets tabell har vi med 3897 men egentligen skall det vara 3987 stycken - så det är det tal som vi använder som jämförelsetal i sammanhanget. Det betyder att nedgången av simmare med 300 poäng eller mer - har stoppats. Mellan åren 2019 till 2020 hade vi ju en nedgång med 14% av antalet resultat. En klar corona-effekt. Vi har mätt antalet simmare i denna kategori sedan 2016 och listan ser ut så här:

Antal resultat på 300 FINA poäng eller mer:
År 2021 3987 simmare (vår tabell visar bara simmare åldern 13-99 år dvs 3897 st)
År 2020 3969 simmare (en nedgång sedan året före med 14%)
År 2019 4607 simmare
År 2018  4667 simmare
År 2017 4808 simmare (toppåret)
År 2016 4650 simmare

Var finns du i rankingen över alla simmare?
Kul att läsa för alla simmare mellan 13-99 år. Du hittar listan här - klick

2022-01-11 Swim Open skalar ner !!!
Coronarestriktionerna gör att Swim Open redan i det här skedet skalar ner tävlingen i Eriksdalsbadet den 9-12 april. Bara 500 simmare tillåts att deltaga och du kan läsa all information på Swim Opens hemsida.
Observera att föranmälan om deltagande skall vara inne senast den 14 januari - det är på fredag!
Här är länkar att läsa om nyordningen:
Till hemsidan - klick
Läs den svenska NYA inbjudan - klick
Här är anmälningsformuläret, det preliminära - klick som skall vara inne senast 14 januari.

2022-01-11 Samarbetet simklubb/simhall/kommun
I vår senaste podd tar vi upp ett antal aktuella exempel på hur illa samarbetet kan vara mellan klubbarna, simhalls-aktörer och kommuner. Vi gör det utan att nämna dessa vid namn MEN när man skrapar på ytan så är det problem i massor av kommuner. Vi står naturligtvis på klubbarnas sida men hur veka och flata är egentligen klubbarna i sitt agerande mot simhall/kommuner. Är man nöjd med bara en liten nerskärning av aktivitetstiderna när kommunerna handlar upp tex. en privat entreprenör. Är klubbarna svaga i sitt argumenterande. 
Så hur är det egentligen ställt ute i sim-Sverige.
Kan man träna obehindrat.
Har ni fått neddraget träningstider?
Har klubben egen nyckel till simhallen.
Tar kommunen ut enorma kostnader om man skall arrangera en tävling?
Hur är det.?
Vi tar gärna emot mejl för publicering på SIMMA och i Simpodden Hultén & Jansson. Får vi nämna simhallens/kommunens namn och att du har kurage att stå för det som skrivs - notera detta. Vill du att ditt exempel inte skall namnges men ändå finnas med - skriv detta.
Vi tänker ta ett krafttag i frågan och det är dags för simklubbarna att agera. Kan man få stöd i frågan är det naturligtvis bra. 
Skriv till simma@telia.com

2022-01-10 Simpodden Hultén & Jansson nr 198
Nu har vi årets första podd på plats.  Solen går upp för ett nytt simår - 2022. Hur mycket skall vi tåla av inskränkningar i våra träningsanläggningar - dvs. simhallarna, innan vi skriker högt - eller bryr sig inte klubbarna och står med i mössan i vacker hand när kommunerna styr och ställer?
Skidskyttarna och mediafolket som skriker om att OS inte skall arrangeras i Kina - stannar de hemma från tävlingarna - konsekvensens namn? Hur har våra stjärnor skolats?
Simpodden som tittar utanför Stockholms tullar är tillbaka på webben.

Spela upp podden på spelaren nedan eller på ställen där poddar finnes:
Spotify, Itunes eller Podbean

2022-01-10 Harvard Swimming
I ett reportage från Swim Swam kan du se träningsvardag från Harvard med bl.a svenske Marcus Holmqvist, Jönköpingssimmaren som har tränat på det ansedda universitet under några år. Klicka på filen ovan.

Adam Paulsson slutar - foto: Adam Paulssons hemsida/SK Elfsborg

2022-10-09 Adam Paulsson slutar
En av landets bästa simmare, Adam Paulsson - har nu bestämt sig för att sluta definitivt. Han fanns inte med på höstens mästerskap och nu har han definitivt tagit steget över till ett liv utanför simningen.


SIMMA
Är det slut nu på riktigt Adam?
Adam Paulsson
Helt! Ja, jag känner att jag är klar med elitsatsning! Har fysiken helt klart att fortsätta men psykiskt så känner jag att jag inte vill i poolen och satsa mot framtida mästerskap
SIMMA
Synd tycker vi.  Det kändes som om du hade en del ogjort i bassängerna - men lycka till med det som kommer nu!
Adam Paulsson
Haha många säger så! Klart jag tycker det är synd också, men känner att livet på andra sidan lockar lite mer just nu!   Tack så mycket! God fortsättning och ha det gött. Vi kanske ses vid en pool förr eller senare!!

Adam Paulsson
Född: 1995
Klubb: SK Elfsborg Borås
Meriter: 13 SM-guld, 15 JSM-titlar, 22 SUM-SIM-guld
Två fjärdeplatser på Universiaden som bäst 2017 och 2019. Åtta på EM individuellt och i lag

2022-01-09 Sverige Top-100 herrar lång bana

Då har vi kommit till den fjärde statistikredovisningen av svenska simmare under 2021. Det gäller herrarna 50 meters bana - lång bassäng där vi redovisar de 100 bäst herrarna enligt FINA-tabellen. Man får räkna ett resultat per simmare dvs det bästa och så rankar vi dem enligt Internatonella Simförbundets poängtabell. En tabell som baserar sig på världsrekorden som bass och skall spegla utvecklingen i simningen.

Här hittar du top-100 listan - klick

Tittar vi in på TOP-10 listan så har du den här.


Herrar Top-10
1  Erik Persson
2  Victor Johansson
3  Björn Seeliger
4  Robin Hanson
5  Adam Paulsson
6  Johannes Skagius
7  Gustav Hökfelt
8  Isak Eliasson
8  Samuel Törnqvist
10  Oskar Hoff
2022-01-08 Damer lång bassäng 2021
Då har vi kommit fram till damernas statistik när det gäller Top-100 2021. Varje simmare får tillgodoräkna sig ett resultat dvs från den gren som har gett dem högst FINA-poäng (enl. Internationella Simförbundets poängtabell). Sedan rankas simmarna enligt denna poängtabell. Tittar man på top-10 så ser tabellen ut så här:

1 Sarah Sjöström
2 Louise Hansson
3 Sophie Hansson
4 Michelle Coleman
5 Emelie Fast
6 Sara Junevik
7 Klara Thormalm
8 Hanna Rosvall
9 Alma Thormalm
10 Lisa Nystrand

Hela Top-100listan hittar du här - klick
Statistiken presenteras i samarbete med Sv Simförbundet.
I morgon kommer herrlistorna på 50 meters bana

2022-01-07 Euro Meet inställt
Nu meddelas det att Euro Meet i Luxemburg är inställt i år. Tävlingen som hög internationell klass skulle simmats den 28-30 januari. Covid-utbredningen är naturligtvis orsaken. Läs mer här - klick

2022-01-05 Järfälla Nationella
Den 18-20 februari simmas Järfälla Nationella i nya badet i Jakobsberg. Injudan till tävlingarna hittar du här - klick

2022-01-05 Uppdaterad statistik.
Nu kan du läsa vilka simmare i landet som utgör TOP-100 i kort bassäng under 2021. Resp lista når du nedan via länkarna. Listan baserad på FINA-poäng, dvs internationella simförbundets poänglista.
Damer 25 meters bassäng under 2021 (ett resultat = bästa resultatet räknas) - klick
Herrar 25 meters bassäng under 2021 (ett resultat = bästa resultatet räknas) - klick

Top-5 damer
1 Sarah Sjöström
2 Louise Hansson
3 Sophie Hansson
4 Hanna Rosvall
5 Michelle Coleman

Top-5 herrar

1 Erik Persson
2 Isak Eliasson
3 Johannes Skagius
4 Oskar Hoff
5 Gustav Hökfelt

SIMMA kommentar
Vi har nu uppdaterat statisken för kort bassäng 2021. Det visade sig att det fanns en bugg i systemet men det har man löst nu. Problemet var att om en simmare hade mer än en gren som hade samma topp-poäng, tex om man hade samma FINA-poäng både på 200m bröstsim och 400m medley - ja då försvann simmaren helt från listan. Detta drabbade tex Emelie Fast, Lisa Nystrand och Moa Bergdahl.
Nu skall det vara löst MEN vi är tacksam om du kollar att det inte finns ytterligare fel. Skulle det finnas fel - kolla gärna om simmarens resultat finns i Tempus Open innan ni skriver till oss. Det kan ju i vissa undantagsfall ligga på saknade inrapporteringar av tider....

2022-01-03 SS04 Solna-Sundbyberg söker Simlärare
Nu kan du som vill jobba som simlärare hitta en bra anställning i uppåtgående klubben SS04 - Solna Sundbyberg. Tjänsten kan vara 50 till 75 % tjänst alternativ en timanställning om det skulle passa bättre.
Läs annonsen genom att klicka här.
Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under "Lediga jobb" OCH strax över nyhetstexten vid knappen" Lediga jobb i Sverige och Norge" - den närmaste månaden.

2022-01-03 Trollhättan söker Simskoleansvarig
Trollhättans Simsällskap söker nu en Simskoleansvarig till sin verksamhet som omfattar 1500 medlemmar, har fyra anställda och ett 40-tal instruktörer.
Läs mer om tjänsten i annonsen - klick.
Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb OCH strax över nyhetstexten vid knappen Lediga jobb i Sverige och Norge - den närmaste månaden.

Alicia Lundbladh och Lisa Nystrand går bägge till Simklubben Neptun - foto: Svenska Simförbundet

2022-01-02 Neptun värvar två nya simmare
Simklubben Neptun får två nya simmare i januari månad. Helsingborgs Alicia Lundbladh som pluggar i Stockholm lämnar för Neptun och coming stjärnan, Lisa Nystrand som i fjol gick från moderklubben Sala till Väsby Simsällskap tar nu steget till huvudstadsklubben Neptun - också hon! Bra eller dåligt? Ja det får framtiden utvisa!

Liliana Szilagyi:s Instagramkonto

2022-01-02 Ungersk simskandal
Liliana Szilagyi - en av Ungersk simning allra bästa. EM-tvåa och väldigt framgångsrik juniorsimmerska en gång i tiden - anklagar sin pappa för övervåld och sexövergrepp under uppväxten. Den 25-åriga simmerskan får nu mothugg av sin lillasyster Gerda, 18 år och också ungersk toppsimmerska. Läs om hela affären som skakar ungersk simning på Swim-Swam - klick

2022-01-02 Statistik och en del annat....
Vi hoppas att så snart som möjligt under året presentera statistik för Er här på SIMMA. Tyvärr har det visat sig att OCTO Statistik har en del buggar som vi hoppas att man löst innan vi kan presentera denna. Ett stort antal av er läsare har ju uppmärksammat detta och vi återkommer i frågan.
Nedan hittar du en del intressanta arrangemang som kommer att "drabba" oss inom simning under året. Vi hoppas att kunna vägleda er alla till dessa senare under säsongen.
Vi noterar att även 2022 innehåller tre GP-tävlingar för svensk del. Man kanske skulle naämna dem GP 1 till 3 eller liknande. Två av dem på kort bana under hösten och en på lång bana under våren. 

2022-01-02 Vad händer under SImåret 2022 ?
När vi rotar i kalendern för Simåret 2022 så hittar vi följande begivenheter som kan vara värda att se fram emot. Värt att notera - VM i simning går i maj månad och EM i augusti.

11-13 mars GP, Kungsbacka (50m)
18–19 mars: Svenska Mastersmästerskapen, Sundsvall, (25m)
9–12 april: Malmsten Swim Open Stockholm, (50m)
13–29 maj: Världsmästerskapen Fukuoka i Japan (50m)
31 maj – 10 juni: Masters-VM, Fukuoka i Japan (50m)
29 juni – 3 juli: SM/JSM/PARA Linköping, (50m)
9-10 juli Nordiska Ungdoms Mästerskapen
13–17 juli: Sum-Sim, Norrköping(50m)
11–21 augusti: Europamästerskapen Rom i Italien(50m)
23-28 augusti Junior-VM i simning Kazan, Ryssland (50m)
23-25 sept GP 1 Upplands Väsby (25m)
28-30 oktober GP 2 Ystad (25m)
27-29 oktober  Stockholm Golden Masterstävling, Stockholm (25m)
9–11 november: Region(s)finalerna Sum-Sim (25m)
23-27 november SM/JSM Stockholm (25m)
9-11 december Riksfinalerna Sum-Sim (25m)
plus - World Cup i simning och ISL upplaga 4 - om denna blir av?

2022-01-01 Ett riktigt Gott Nytt År
Dags att vända blad. Nytt år. Ny möjligheter. SIMMA går in på sitt 22:a år. En hel del kommer att förändras på sidan. Vänta bara! En händelse vi kommer att uppmärksamma är 50 års jubileet av OS-72. Tills dess - önskar vi Er alla Ett riktigt Gott Nytt år.!

 

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick.