Juli  månad 2021

2021-08-05 Simpodden Hulten & Jansson nr 187
Vi sammanfattar OS 2021 på vårt eget vis. Genom att klicka på spelaren nedan eller gå in på Spotify eller Itunes - kan du lyssna på veckans upplaga.

2021-07-31 I natt är det sista tävlingspasset.............
... för bassängsimningen med Sarah Sjöström i vattnet på 50meter fritt och damernas medleylag i final. Sista passet startar kl 03.30 och vi rapporterar på Mästerskapssidan.
Mästerskapssidan hittar du här - klick
Open Watersimning tisdag/onsdag
Men simningen är inte slut riktigt ändå. På tisdag kl 23.30 och onsdag 23.30 så kommenterar Bosse Hultén och Thomas Jansson damernas resp. herrarnas 10 km Open Water simning på Discovery. Du kan följa  Open Water eller Marathonsimningen också Mästerskapssidan - klick
Simhopp
Emma Gullstrand missade finalhoppningen på 3 meters svikten med mindre än en poäng. Se resultatlistan här - klick

2021-07-31 Vattenpolo i OS
Den lagsport som varit med längst i de Olympiska spelen är, vilket säkert inte många skulle gissa, vattenpolo. För över 120 år sedan debuterade sporten i OS och har varit en given gren ända fram till idag. Bland deltagande nationer var Sverige alltid med fram till 1950-talet. Varför inte än idag? Initialt kan några viktiga förklaringar ha varit: Det bistra nordiska klimatet (svårt med bassängtider året runt, där tävlingssimning tog allt mer focus) samt ökat professionellt utövande, i framförallt syd- och mellaneuropeiska länder, gjorde att vi successivt halkade på efterkälken.

Senast Sverige deltog i OS var i Moskva 1980 då ett antal bojkott-avhopp gjorde det möjligt för deltagande. Vattenpolo i landet Sverige lever men behöver tid, ekonomiskt stöd och hårt arbete för att utvecklas! I dessa dagar är drömmen om ett svensk deltagande i OS vattenpolon något som lever men som troligen får vänta i många år.

Chansen att se vattenpolo på högsta nivå från OS i Tokyo finns dock för oss alla. Det krävs dock att man i första hand har tillgång till Discovery+
Har själv kollat en hel del gruppspelsmatcher och tycker (förutom att kommentatorer saknas) att det varit bra, intressant, spännande och lärorikt så här långt. Ser mycket fram mot när finalspelet drar igång!
Ses förhoppningsvis snart vid bassängen!
Göran Kron

2021 Dragning i "Jakten på simbassängerna"
Det är jämnt 10 stycken som har svarat rätt i vår sommartävling "Jakten på simbassängerna" - det betyder att vi måste ha dragning för att få fram segraren.
Vi låter simningens stora sköta dragningen. Vi använder hundradelen av segertiden på damernas final på 1500m fritt som utslagsmekanism. Det betyder att ni som har tippat rätt får följande slutsiffror.

0 Philip Carlsson
1 Stefan Glawing
2 Cecilia Glawing
3 Lina Westerlund
4 Riitta André
5 Robert Johnsson
6 Kristina Hallman
7 Kajsa Rudqvist
8 Elina Carlsson
9 Karin Sandberg

Blir segertiden 15.32.55 så vinner den med nr 5 som slutsiffra!
1500m fritt damer simmas i final på fredag.

2021-07-22 Open Waters Junior-EM

Junior-EM är tävlingen där de flesta öppet vattensimmarna i världsklass börjar sin internationella karriär. I år går tävlingarna i Paris och Sveriges landslag kommer med fyra unga simmare som är debutanter på den internationella scenen.  

Först ut är Upsala Simsällskaps Filip Hallin på 5KM följd av Väsbys Elsa Svahn på samma sträcka. De tävlar i 14.15-årsklassen på fredag förmiddag. På eftermiddagen simmar Skurus Ted Wiker och Jönköpings Moa Holmquist 7,5KM.  

- Mina förväntningar är att simmarna ska lära sig formatet så mycket de kan och ta med det som inspiration i sin resa mot hög internationell klass i både bassäng och öppet vatten, säger förbundskapten Mikael Rosén.  

På söndagen simmar alla fyra den mixade lagkappen över 4x1,25KM. På plats i den Coronasäkrade bubblan finns också Svenska SImförbundets funktionär Hasse Nilsson.

Tävlingsprogrammet feradg-söndag

Fredag 23 juli09.30 5 km Junior 1- herrarResults
11.00 5 km Junior 1 - damerResults
14.30 7,5 km Junior 2 - herrarResults
16.30 7,5 km Junior 2 - damerResults
Lördag 24 juli09.30 10 km herrarResults
14.30 10 km damerResults
Söndag 25 juli09.30 5 km U16 mixedlagkappResults
11.00 5 km U169mixedlagkapp Results
Streaming - klick

2021-07-22 Jakten på bassängerna - sista delen
Nu är det dags att lämna in ditt svar till oss på den stora sommartävlingen "Jakten på bassängerna". Senast på söndag vill vi ha ditt svar. De sista två bassängerna i jakten hittar du på tävlingssidan - klick

2021-06-19 Svensk vattenpolo går för nystart! (av Göran Kron)
Efter tio månaders uppehåll kommer, om allt går som man hoppas, seriespelet i vattenpolo dra igång igen i augusti.
Sedan en tid tillbaka har lag i alla åldersgrupper åter tillåtelse att träna och spela matcher i begränsad skala. Om allt går som planerat så sker en återstart vecka 32 av Elitserien för både damer och herrar.
Efter att senaste matchen för säsongen 2020-2021 spelades i slutet av oktober 2020 är många lag och dess spelare rejält spelsugna, och efter semestrarna rivstartar åter seriespelet. Elitserien gör en återstart efter ett ofrivilligt uppehåll och även U16 och J20 för tjejer och killar återupptar sitt seriespel vecka 32. U18 för killar och tjejer drar igång vecka 38. Samtliga dessa serier kommer att ha sina slutspel, där Svenska mästare utses, under hösten 2021 enligt följande:
⁃ Elitserien dam & herr: Slutspel och placeringsmatcher sker 2-3 oktober i Eriksdalsbadet, Stockholm.
⁃ U16: Slutspel i Ängelholm 9-10 oktober.
⁃ J20 killar & tjejer: Slutspel i Eriksdalsbadet helgen 19-21 november.
⁃ U18 killar & tjejer: Slutspel 17-19 december i Stockholm.

Utöver nämnda mästerskapsserier ska klubbarna spela ett antal internationella serier och cuper. Olika landslagskategorier ska förberedas (träningshelger) och tas ut för att spela bl a UNM i Kuopio, Finland.
En minst sagt intensiv höst väntar alltså för alla inom svensk vattenpolon "en del av Svensk Simidrott"!
Rapporter från ett urval av ovanstående arrangemang kommer att refereras på Simma.nu under hösten.                                            

2021-07-19 Bassängerna del 3
Nu är det dags att fortsätta gnugga geniknölarna i vår sommartävling - "jakten på bassängerna" - klick

2021-07-16 Jakten på Bassängerna del 2 (av 4)
Idag fortsätter vår sommartävling där du skall försöka komma fram till vilka bassänger som Thomas Jansson och Anna har simmat i. Gå till tävlingssidan - klick

2021-06-16 Simpodden 186

Eftersnack till Svenska Mästerskapen och Europajuniormästerskapen. Hur etiskt är det att träna i höghöjdstält, med syrgastält och med nya superskor. Vi följer upp SvT:s serie. Vad har vi rätt att förvänta oss av OS i Tokyo. Rasar medaljerna in för Sverige? Dessa och andra tankar om simning kan du höra på Simpodden Hultén & Jansson nr 186. Lyssna på podden i spelaren nedan eller på ställen där poddar finnes. (Spotify / Itunes etc)

2021-07-14 Idag start jakten på Simbassängerna. (del 1/4)
Var med i SIMMA traditionella sommartävling. Vi kommer tillbaka ytterligare tre dagar under den närmaste tiden med nya bassänger - totalt elva stycken! Förvirrande? Läs mer om tävlingen här - klick

2021-07-13 Elittränare i Triton-Lilleström
Norska Triton Lilleström söker en Elittränare och skriver så här i sin annons:
Triton- Lillestrøm svømme- og triatlonklubb er en av Norges største svømmeklubber og har ca 2400 medlemmer. Konkurransepartiene teller ca 100 lisensierte utøvere. Klubben er i god utvikling, og vi presterer regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vi har en heltidsansatt stab på 10 personer fordelt på 3 avdelinger (konkurranse-, bredde- og kursavdeling.

Tjänsten är en 100%-anställning och ansökningstiden går ut 10 augusti.
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt finns annonsen klickbar ute i högerspalten under "Lediga jobb" och överst på nyhetsblocken - orange knappen "Lediga jobb i Sverige och Norge" - den närmaste månaden.

2021-07-13 Onsdag kväll startar Jakten på Bassängerna.
Vår årliga tävling där det gäller att gissa vilka utebassänger som Thomas Jansson simmat i - startar i morgon kväll. Då presenterar vi de tre första baljorna som du skall gissa på. Text och bild prsenteras och sedan kommer under fyra dagar bassängerna att presenteras. När alla bilder och texter är presenterade - så är det dags att skicka in ditt svar. 1000:- i pris till den som klarar av den inte helt enkla frågesporten.

2021-07-13 Det närmar sig.....
Det är inte långt kvar nu... till Olympiska Spelen i Tokyo. Simlandslagetr åkte på sin precamp igår och vi startar att bygga upp OS-sidan idag. OS-sidan på nätet.
Till helgen är det Sum-Sim och JSM i Kungsbacka. JSm-delen något rumphuggen men när det gäller Sum-Sim är det gott om folk i vattnet. Du hittar Sum-Sim-sidan här - klick

Nordiska Ungdoms Mästerskapen NUM - simmas i Klapeida 10-11 juli.
Resultatsidan hittar du här - klick

2021-07-09 Södertörn söker Breddansvarig
Så här skriver man bl.a i sin annons: 
Södertörns Simsällskap är en av Sveriges största klubbar med närmare 3000 medlemmar och har under decennier utvecklat simmare till landslagssimmare. Södertörns Simsällskap grundades år 1967 och verkar i 2 kommuner med verksamhet i Torvalla-, Huddinge-, Skogås -samt i Vårby simhall där Södertörn även står för driften av hallen. Klubben bedriver såväl simskola som tävlingssimning, från nybörjare till bäst i världen
Läs hela annonsen här - klick

Anders Molin till höger - på en arkivbild tillsammans med Bosse Westergren

2021-07-09 Anders Mohlin om det där med träning
I förra veckan under SM-i Halmstad så stod   Thea Brünjes från Kiviks Simklubb för den största sensationen - genom att vinna 200m fjärilsim. Hon simmade också hem juniormedaljer på 100m fjärilsim- Kivik hade en simmerska med ytterligare på SM,  Olivia Hansson. En simmerska som har frisim som specialitet. Ju längre distansen är desto snabbare simmar hon. Det gav bl.a medalj på 800m fritt.

Deras tränare Anders Molin har varit med i leken en stund och är 70+ vid det här laget och har haft bra simmare i träning alltsedan Umeå-tiden och där det fanns simmare som Gunilla Lundberg (Rasmusson) i klubben. Anders fick naturligtvis massor med samtal efter SM och skriver så här på SIMMA ang. frågor om tränings som han fått under veckan:

Om det där med träning ( av Anders Molin)
På SVT sport:s Facebooksida finns en artikel om skridskoåkaren Van Der Pools unika träning. Enligt artikeln tränar han, när han åker skridsko, väldigt lite och enligt artikelförfattaren, bara i maxfart. Simtränarkollegan Christian i SKK kommenterar att det är "sjukt intressant". Och det är det !!

I Kiviks Simklubb där undertecknad är ansvarig för träningen har vi sedan länge övergett svensk sidlinjes förlegade synsätt om meterjagande i låg fart. Vi tränar bara i tävlingsfart, dvs den fart som simmaren ska hålla på given distans vid tävling. Annan, långsammare fart, är av flera skäl (förändrad teknik inte minst) ointressant. Av samma skäl använder vi inte någon utrustning i träningen och tränar inte heller någon benspark.
Vi tränar på det som simmaren ska göra vid tävling, dvs. simma sammansatt simning fort. Träningen vi bedriver innebär bl a att passen inte blir så långa, varken i tid eller meter.

Våra bästa simmare tränar f.n sex simpass i veckan - på mellan 1 tim 15min och 1tim 45min. De som satsar lite mer - gör (sedan nov. 2020) också 2 styrkepass i veckan.
Vi har ännu inte några morgonträningar utom möjligen under lov. En trött simmare tillgodogör sig inte mycket om ens något av träningen. Det ger liten eller ingen träningseffekt. Då är sömn  bättre.
Om vi kan få till det på ett för de äldre (17+) simmarna tillfredställande sätt, ska vi till hösten bygga på med något mer simpass.
Det finns mycket vetenskaplig forskning som är grunden för den träning, USRPT (Ultra Short Race Pace Training), som vi bedriver. En numera etablerad världssimmare som också tränar USRPT, är amerikanen Michael Andrew.

Efter att under flera år gnetat bort sina liv i bassängen är det kanske inte så märkligt att många tidigt lämnar simningen. Vi måste bort från de onödigt tidsödande och tveksamt effektiva simpas som idag är det nästan allomfattande sättet att träna på och våga ta till oss vad den moderna som även äldre forskning visar. Det finns mängder fakta att studera.
Det fanns en gång i tiden den lika allomfattande och envisa åsiktre att jorden var platt, trots vetenskapliga bevis för att den är rund. Men till slut så...

2021-07-09 Victor siste man in
Victor Johansson blev siste man in i den svenska OS-truppen. Det fanns internationella platser kvar eftersom inte alla heat fyllts upp på OS och genom att ge Victor en "framtidsplats" från SOK så blev det att packa OS-kappsäcken för vår bäste simmare. Det är bara att gratulera till att han tar plats i OS-truppen.

2021-06-07 Beställ utrustning till JSM/Sum_Sim
Nu kan du besälla utrustning som är kopplade till Kungsbackas JSM och Sum-Sim. Läs mer här - klick

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick


Gilla SIMMA på Facebook - klick

.


.