2024-01-24 Kalmar söker Tränare
Kalmar Simsällskap står inför en intressant framtid. Nästa år har man klart med sin nya 50ia inomhus och som ett led i detta anställer man redan nu en ny Simtränare. En heltidstjänst som du kan läsa allt om här - klick.
Som vanlig finns annonsen här i nyhetsblocket men också ute i högerspalten under rubriken Lediga jobb samt strax över Nyhetsblocket genom att klicka på bilden Lediga jobb inom simningen.

2024-01-23 En tjänst till ledig i SS04
Nu är det dags att skifta Klubbchef i SS04 - Solna Sundbyberg. Den expansiva föreningen skriver bl.a så här i sin annons:

Läs hela annonsen här - klick
SOm vanligt hittar du våra jobbannonser ute i högerspalten under Lediga jobb och strax över Nyhetsblicket på den här sidan genom att klicka på bilder Lediga jobb.
Matz Widerström - foto: Bildbyrån

2024-01-20 Matz Widerström har avlidit

Matz Widerström har avlidit. Han var under många år simtränare i Limhamns Simsällskap och senare också den som var med och startade och kom att bli Malmö Kappsimningsklubb förste tränare 1982. Matz som hade fått sin simuppfostran i Simklubben Poseidon kom också att sitta i Svenska Simförbundets Styrelse under ett antal år. Han deltog också i flera av simningen kommittéer på nationell nivå.

Han var den som låg bakom Steg-2 utbildningen i landet. Skrev tillsammans med Stefan Wiking materialet som under många år använts i svensk simning. Dessutom verksam till Simtränarboken kom till stånd. Ett material som organiserade Steg-3 utbildningen.

Utanför simningen utbildade han sig till Gymnastikdirektör på GIH. Läste in en bilogilärarexamen och kom senare också att läsa till läkare.

Som läkare arbetade han många år på Skånes Universitetssjukhus, Blekingesjukhuset och efter att ha varit klinikchef inom akutsjukvårdens blev han heltidsordförande i Läkarföreningen i Malmö.
Under senare år var han Sjukhusdirektör i Ystad och avslutningsvis Chefsöverläkare på Region Skånes It-avdelning.
Matz Widerström dog den 17 januari och blev 69 år och efterlämnar sambon Elisabet och deras fyra döttrar. 

Bosse Hulten om Matz Widerström
Matz var en unik människa. Oerhört begåvad och kunnig över ett brett fält. Alltifrån arbetsförhållande för städerskor på sjukhus, om fjärilsarter, simteknik och odling av grönsaker i storformat.
Ställde man en fråga till honom så kunde han ofta svara på den. När äldre auktoriteter på 70- och 80-talet gav sig i diskussionen med Matz fick dom ofta svar på tal. En känd landslagstränare från huvudstaden kallade Matz ”Världsmästaren” när hans egna argument inte räckte till och nesan att tappa en diskussion med en trettio år yngre kollega var fullbordad. Jag var med och minns!

Matz kom att bli en av mina bästa vänner och om honom kan man verkligen säga att han ”var sina vänners vän”. Mer vänsäll och engagerad i vänskap fick man leta efter. Ringde man inte upp honom och höll kontakten frekvent - så såg han till att detta inte skedde.

Första gången jag träffade honom så simmade han i moderklubben Poseidon. Han var stel som en lagårdsvägg och simtekniken kunde varit bättre. Men han hade en enorm vilja. När han sedan ständigt drabbades av ”simmaröra” blev den förste manlige simmaren med knäppbar badmössa och enorma lager fetvadd. Han var en unik uppenbarelse i vattnet. Framgångarna i vattnet kunde varit större men hans intresse för simning kunde knappast bli mer utvecklat.

Han gick på GIH, drog till sig en utbildning i biologi och satte sedan igång att plugga till läkare.
Samtidigt jobbade han som huvudtränare i Limhamns Simsällskap. Under årens lopp spirade tanken att klubbarna i Malmö skulle slås ihop och Matz var en av initiativtagarna till detta.

Under resans gång hade han massor med diskussioner på bassängkanten, främst med ”Skånsk simnings Gudfader”, Birger Buhre. Matz och Birgers utgångspunkter i diskussionerna stod oftast väldig lång ifrån varandra och det gillade inte Birger i alla fall.
Birger kunde skälla på Matz likt en bandhund i Transsylvanien och hotade med att nedgöra honom med krönikor i Kvällsposten. Matz svarade med att skriva en fantastisk story kallade ”The BB story – en limledares uppgång och fall” .

Allt var fiktivt men ändå inte. Simledaren Birger Buhre blev till Limledaren BB. Hasse Chrunak förbundskapten” fick här sitt nickname Hatte Nuck” mm. Det hela utspann sig på ett 20-tal sidor som är bland det roligaste som skrivits om simning i det här landet.

Själv raggade Matz mig som damtränare till MKK efter min utbildning på GIH och vi kom att samarbeta under några år. Vänskapen hängde i under årens lopp och samtalen var oräkneliga. Vi kunde ha samtal över telefon tills våra röster var skrovliga och hesa och uppdateringarna om världen, simningen och familjerna var frekventa.

Matz hade näst Biologiska museet – Lunds största fjärilssamling. Han hade akvarier som var stora som swimmingpooler och i fristaden Värmlandsnäs utanför Säffle byggde han och hustrun Elisabeth en rekreationsort på lätt pendlingsavstånd – 55 mil och där tillbringade de massor av kvalitetstid.

Känslan för Värmlandsnäs som han har gett i arv som plattform till sina fyra döttrar. Ett damlag i medley som kanske inte hade de största framgångarna i bassängen utan mer utanför. Matz var omåttligt stolt och förtjust i sitt tjejgäng.

En annan typisk Matz-historia var ett telefonsamtal dagen innan Öresundsbron skulle invigas år 2000. ”Du måste vara här i eftermiddag. Ta med bilen. Vi skall ut och inspektera bron”
.
Han var ansvarig för sjukvården under invigningsveckan runt bron. 300000–400000 människor skulle gå, springa och cykla mellan Danmark och Sverige. Man hade byggt upp ett fältsjukhus vid brons start i Sverige. Matz ansattes hårt i radion varför man satt in sådana resurser och svaret från Matz blev att ”ren statistiskt skall 5-10 personer dö på bron under veckan och det måste vi förhindra. Ingen har dött under byggnationen och då skall alla överleva invigningen också”. Så blev det.

Vi inspekterade bron under några timmar. Klättrade på stegar och kollade allt från alla vinklar. En spännande upplevelse för oss bägge och som Malmöpåg var det en ynnest att få ”inviga bron på det sättet. Helt ensamma därute på det märkliga byggnadsverket!

Åren gick och vi fortsatte att träffas då och då. Tyvärr Inte lika frekvent som tidigare men uppdateringarna över telefon fanns där.

När vi ringdes i oktober 2023 sa vi att vi skulle träffas snart. När jag ringde honom strax före jul och min flyttning till ny bostad var klar så svarade han – ”du jag ligger på sjukhuset”. OK sa jag och lovade komma samma eftermiddag. Gjorde så och en timmes snack blev både två, tre och fyra.
Vi kom överens om att hörs efter helgerna och jag sa ”att du får hålla ut till dess”. Det lovade han.

Men det gjorde han inte. När jag ringde var han så dålig att vi inte kunde träffas och den 17 januari gick han bort.
Nu skall vi som fick förmånen att umgås med Matz kapsla in våra minnen och tänka på honom – det var en av bästa kompisarna jag har haft och må hans diskussioner på annan plats med Birger, Åke Lingon och andra fortsätter där ute i evigheten.

Tack till Elisabeth och tjejerna att vi fick låna Widan då och då!

2024-01-15 SS04 söker Talangutvecklare
"SS04 är en förening på gång, med över 3 000 medlemmar och flera mästerskapsmedaljer både nationellt och internationellt under 2023 vill vi stärka upp med spetskompetens bland våra yngsta träningsgrupper."
Läs om tjänsten som Talangutvecklare här - klick
Som vanligt hittar du SIMMAs annonser ute i högerspalten och via länken strax över Nyhetsblocket "Lediga jobb....."

2024-01-15 Simpodden Hultén & Jansson med NYA Simpanelen.
Idag är det dags för nya Simpanelen att träda fram. Johan, Jonathan, Dennis och Christine är med för första gången och lägger sina kloka synpunkter på tex. den kommande säsongsplaneringen, berättar om sig själva och vad man jobbar med för tillfället, svarar på frågan "vad vill du förändra i svensk simning"? och en hel del annat. Kloka tankar från kloka människor.
Du lyssnar på Simpodden Hultén&Jansson i spelaren nedan eller på ställen där poddar finns !!!!

2024-01-14 Välkomna till Järfälla Nationella
Sista anmälningsdagen till Järfälla Nationella (50m) är den 5 februari.
Läs hela inbjudan här - klick
Tävlingsdagarna är - 16-18 februari 2024

2024-01-14 US GP i Knoxville
Gretchen Walsh var en av segrarna i amerikanska GP som simmats onsdag till lördag. Segertiden på 100m fjärilsim skrev till 56.78 och du kan se loppet ovan.
Veckans tävling US GP (ons-lördag) - alla resultat

2024-01-14 Alla rekord
SwimSwam har gjort en sida alla möjliga rekord som slogs under 2023. Se den här - klick

klicka på bilden så blir den större - foto: Bo HUltén

2024-01-13 Simlegenden sprider kunskap i Malmö
Jonty Skinner - namnet väcker beundran och intresse hos den simintresserade. Tillhör du inte den kategorin så en kort introduktion.
Skinner är född 1954 i Kapstaden, Sydafrika och vid 20 års ålder blev han Sydafrikansk mästare på 100m fritt. Kom till studier i USA och University of Alabama 1974. Vann NCAA på 100y fritt och hade en bra Universitetskarriär i simning. Vid OS-1976 fick han inte delta eftersom hans Sydafrika var bannlyst av IOK. Matchen på 100m fritt ner mot 50- sekundersgränsen skulle ju stå just där och Jim Montgomery vann den före Joe Bottom. Monty blev därmed också förste man under 50 sekunder med segertiden 49,99. Simmade under den gräns som man under många år hade siktat på bland herrfrisimmare. 
Tre veckor senare simmades amerikanska utomhusmästerskapen i Philadelphia med Montgomery och Bottom på startbryggan men också Jonty Skinner.
Skinner var den som hade mest att slåss för i vattnet den dag och lyckades simma på smått otroliga 49.44 och understeg det gällande världsrekordet med 55/100-delar. Ett rekord som kom att stå sig i 5 år. Vid samma tävlingar slog han också världsrekordet på 50m fritt. Detta om hans simning i vattnet.

Hans tränarkarriär startade i Alabama och dit har han återkommit gång efter annan som assistenttränare och headcoch. Men har också haft massor med uppdrag för olika delar av amerikansk nationell simning. Landslagsuppdrag, jobbat med testning och utveckling - en 40-årig tränarkarriär som slutade i Indiana 2020 då han pensionerade sig. Bor fortfarande i  Tuscaloosa, Alabama och i helgen är han i Malmö.

Jonty Skinner mötte 35 svenska simtränare och 10 elitsimmare i Malmö under helgen. Fullt program i Simhallsbadet fredag till söndag. Genomgång av teknik, trix och tips i alla fem simsätten. Teori blandas med genomgångar i vattnet. Allt på badet med arrangemang av Malmö KK, Torsten Buhre och Simförbundsgodkännande.
 Jobb med fasta situationer som start och vändningar. Allt med en grundläggande tanke att "engagera simmarna i processen". Det viktiga är att simmarna skall ta till sig tankarna, känslorna och ha med dem i vattnet. Låta känslan växa inifrån när det gäller alla beståndsdelar i simningen. Låta simmaren ta över med av processen och på så sätt utnyttja tränaren som verktyg. Omstörtande för en del, både simmare och tränare men viktigt för att kunna nå den asboluta toppen.

2024-01-11 Landets alla 3994 bästa simmare 2023
Som vanligt har vi sammanställt namnen på de simmare i landet som har presterat ett resultat som ger min 300 poäng enligt internationella poängtabellen. I år är det 3994 simmare i åldersklasserna 13-99 år som har fixat det. Som ni vet så får man inte presentera resultat på simmare som är 12 år och yngre. Hade vi gjort detta så hade totalsumman varit 4178 stycken.

Årets statistik visar på en nedgång av simmare med ca 13% sedan toppåret 2017 när 4898 simmare klarade gränsen 300 poäng. Vi kan dock ana en liiiten uppgång sedan 2022 med ca 1,5% av antal resultat på 300 p och mer.

2023 Antal simmare 300 poäng och över 3994 st
2022 Antal simmare 300 poäng och över 3938 st - lägst
2021 Antal simmare 300 poäng och över 3996 st
2020 Antal simmare 300 poäng och över 3969 st
2019 Antal simmare 300 poäng och över 4607 st
2018 Antal simmare 300 poäng och över 4667 st
2017 Antal simmare 300 poäng och över 4808 st - högst
2016 Antal simmare 300 poäng och över 4650 st

Här hela listan - klick
Statistiken kommer från Svenska SImförbundet och ICC Media & Sport

Nedan - Sverige Top-25 - klicka på bilden för att se bättre !!!

2024-01-11 Vi gratulerar....
Två svenska simmare av med OS och landslagsklass har firat sina jämna födelsedagar den här veckan och vi gratulerar i efterhand:
Anne Norling (f.Holmström) som fyllde 60 år igår. Annelie som tävlade för Polisen, med på OS 1984 och var första svenska under 1.10 på 100m bröstsim.
Camilla Johansson Sponseller som fyllde 50 år i förrgår. Camilla tävlade för Växjö och Trelleborg - svensk OS-deltagare i Sydney 2000 och tidigare medlem i Simpanelen här på SIMMA.

2024-01-09 Herrarnas 25 meters statistik (Top-100 men SC 2023)
Här är våra top-100 listor på herrarnas kortbane 2023. Detta avslutar denna typ av statsitik. I morgon kommer listan på Sverige alla simmare som har simmat hem 300 poäng eller mer under året. Då kommer vi också att göra en jämförelse med tidigare år - bak till 2016.
Här hittar du herrarnas kortbane-statistik 2023 - klick

Januari 2024

2024-01-08 Internationellt
Kristof Milak har fortfarande inte kommit tillbaka med träning i vattnet. Ungerns största stjärna drog sig ur VM 2023 pga mental ohälsa och tränaren Csaba Sos berättar i Nemzeti Sport  idag att stjärnan fortfarande kör träning enbart på land.


Bättre går det för Katinka Hozzu. Den 34-åriga ungerska simdominanten på damsidan har efter barnafödande nu kommit igång med träning på allvar. Hon har ju som mål att komma upp till 100 internationella simmedaljer och då kanske bli den största alla tider enligt den beräkningsgrunden. Hittills har hon simmat hem 97 st.

 Italienska landslaget är och tränar på tre olika ställen just nu. T3 på Teneriffa, Sydafrika och Rom. Men det verkar som det mesta just nu rör sig runt nationalidolen Federica Pellegrinis nedkomst härmomdag. Dottern Matilde pryder alla italienska tidningar och Fedes egen Instagram flödar över av kommentarer och gratulationen.

2024-01-08 Damer top 100 kortbana
Nu har vi kommit fram till damernas kortbanestatistik för 2023. Tidigare har vi redovisat långbanestatistiken för både damer och herrar. 
Damernas kortbanestatistik (25)- Top-100 kan du se här - klick

Tidigare redovisat:
Herrar långbana 2023 - klick (50m)
Damer långbana 2023- klick (50m)

2024-01-07 Helsingborgs Simsällskap söker.....
En av landets bästa och största simklubbar söker en "Simtränare & Medley-ansvarig". 
Helsingborg med en omfattning på 5000 medlemmar och med 200 tävlingssimmare - letar nu efter dig som kan fylla den viktiga funktionen som Simtränare  och Medley-ansvarig. Heltidsanställning med jobb i klubbens egna anläggning Filbornabadet.
Läs hela annonsen här - klick

Som vanligt hittar du annonsen ute i högerspalten under rubriken Lediga Jobb och strax över Nyhetsblocket genom att klicka på bilden Lediga jobb inom simidrotten - den närmaste månaden

Klicka på bilden för att läsa !!

2024-01-07 Drygt en månad kvar
Redan den 2 februari startar VM i Doha - med start för simprogrammet söndagen den 11. Hela programmet ser du ovan. Klicka på bilden för att kunna läsa den på en dator (på telefon kan det bli svårt) Naturligtvis kommer vi tillbaka om mycket mer om Doha-VM inom kort..

2024-01-05 Årets för podd.
Simpodden Hultén & Jansson går mot ett kvarts tusende i poddar med sin 246:e. Någon undrade häromdagen varför alla poddar har nummer på sina poddar. Är det för att skryta och visa hur duktiga, uthålliga och hur mycket man har gjort? Mitt svar blev  - JA! Men framför allt måste man hålla koll på "alla dessa poddar" och det gör man bäst genom att ge dem ett nummer. Så det så!
Veckans podd innehåller framåt och bakåtblickar som poddar brukar göra runt nyår.
Lyssna på spelaren nedan eller vi ställen som har poddar på sitt program...

Foto: Håkan Fredricsson

2024-01-04 Mer statistik - Top-100 del 2
Idag bjuder vi på herrarnas Långbanestatistik för 2023.
Du kan läsa hela Top-100-listan här - klick.
Statistiken från Svenska Simförbundet och ICC Media&Sport.
Sammanställd av Bo Hultén

2024-01-03 Sverige Top-100 del 1
Idag startar vi med att presentera Sverige-statistiken under år 2023. VI sätter igång med damernas långbanestatstik.
Den hittar du här - klick

2024-01-03 Vi efterlyser !!!!!!!!!!!!!
Bilder, loggo, klipp, program - ja allt som hör samman med SM i simning. Detta för att vi skall kunna lägga in det på SM-sidorna här på SIMMA. Jo SIMMA.NU har en del m,aterial kvar att lägga ut men nu vill vi ha hjälp av dig.
Så här ser tex vår Ute-SM-sida som behöver mer material - klick
Skicka materialet digitalt till - klick

Louise och Sophie Hansson (arkivbild) foto: Bo HUltén

2024-01-03 Snack med Louise och Sophie Hansson
Söndagen den 14 januari kl. 15.00 kan du träffa landslagssimmerskorna Louise och Sophie Hansson i en digital föreläsning arrangerad av Skånes Simuniversitet. Kostar inget. Du anmäler dig via denna länken - klick

2024-01-02 OS-guldmedaljörer i simning
Det finns sju simmare i Sverige som vunnit OS-guld. Tävlingssimmare. Dessa sju simmare ha sammanlagt vunnit nio guld. Listan ser du nederst i denna notis. Jag har haft nöjet att träffa samtliga och håller just på att skriva en artikel om detta och visst det poppar upp massor av goa minnen i dessa sammanhang. Guld medaljörerna är dessa:

1920 Håkan Malmrot 200 och 400m bröstsim
1928 Arne Borg 1500m fritt
1972 Gunnar Larsson 200 och 400m medley
1980 Bengt Baron 100m ryggsim
1980 Pär Arvidsson 100m fjärilsim
2000 Lars Frölander 100m fjärilsim
2016 Sarah Sjöström 100m fjärilsim

2024-01-01 Samma sport - samma problem
Craig Lord - kanske simvärldens mest påläste och insiktsfulla journalist skriver om "Simning, public service och idrottens personlighet" i en artikel lagom inför nyår.
Problemen i England tangerar hur vi har det i Sverige.
Public Service kör snett i diket, simningen själv är mer PR än info och att vi ALLA har en läxa att lära.
Läs gärna den här artikel med svensk simning, skidåkningsöverservering och fotbollens alltför dominanta roll i minnet.
Du har artikeln här - klick
Läs gärna John Leonards kommentar till artikeln - i slutet....

2024-01-01 Simning på nätet
Skall man ta del av simning på nätet så är det ofta via förbundens nyhetsinformation och från sociala medier. Detta från källor där man själva vill styra informationen. Antalet oberoende sidor och källor på nätet har inte ökat de senaste åren utan snarare minskat. Vissa av dessa "oberoende källor" har också samarbeten med olika nationella och internationella förbund och organisationer som gör att man skall analysera dessa material kritiskt. MEN om man är nöjd med "hejarklacksnyheter" skall man naturligtvis följa sina favoritsidor och ge blanka katten i vad som skrivs.

Vill man ta del av hyfsat oberoende material och tyckande så tycker jag att man kan läsa nedanstående websidor med gott samvete.

Swim Swam har tagit över som den mest kreativa simsidan i världen de senaste åren. Man har material om både stort och smått och har en förvånansvärt bredd på sin rapportering.
Sidan hittar du här - klick

Swimming World
är tillsammans med SIMMA den kaske äldsta simisdan på nätet. Från början hette den Swim-info och man kan nå sidan fortfarande på den länken men den officiella länken är idag - klick Sedan i september 2023- har man dessutom ingått ett officiellt avtal om redaktionellt samarbete med US Swimming. 

State of Swimming
som innehåller artiklar av världens kanske mest rutinerade simjournalist, Craig Lord, är den sidan som gräver djupast i simidrotten och genom detta är den mest intressanta. Beroende på vilken typ av material man vill ta del av - klick

Nuoto.com
innehåller mest meaterial från italiensk simning och har hängt med i många år. Tidigare hette den Nuoto.it. Här kan man hitta en hel del intressant internationellt material också - klick

Swimmers Daily
produceras på engelska från Färöarna och innehåller stundtals intressanta artiklar om simning men också en del annat som är mer kopplat till "bad". Läsvärd oftast. Du hittar den här - klick

2024-01-01 Lediga jobb inom simningen 
Här är listan med den senaste månaden annonser när det gäller jobb inom simningen.
Bålsta Simklubb söker tränare - klick
Tyresö söker Simtränare - klick
Stockholms KK söker Tränare - klick
SK Nereus söker Breddansvarig - klick
SK Poseidon söker Simskolechef - klick
Kaanan söker Chefstränare och Simtränare - klick

2024-01-01 Svensk tränare toppar i Europa - Meilutyte Årets simmerska
Det är svenskt i topp bland tränarna när Swim Swam utser årets tränare i Europa. Tränaren på NEC Antonio Lutula fick titeln som Årets tränare i Europa. Ruta Meilutyte simmade till titeln "Årets kvinnliga simmare i Europa".
Se hela listan med utsedda pristagare på Swim Swam - klick

2024-01-01 En historisk tillbakablick innan vi fokuserar på framtiden
Här kommer en sista tillbakablick på en simmerska som kanske hade kunnat skriva in sig i listan av de största simmarna i Sverige om inte om...... hade varit!

Historiens bästa svenskfödda simmerska genom tiderna?

Det här är den underliga historien om en flicka som föddes i Stockholm 1909 och blev den mest framgångsrika svenskfödda simmerskan genom tiderna. Hon fick dopnamnet Märta och efternamnet Norelius. Efternamnet var inte obekant i den svenska simmarfamiljen. Pappan Charles var siminstruktör och en av stöttepelarna i den 1906 år bildade simklubben Neptun i Stockholm. Charles och hans familj skulle komma att utvandra till USA tillsammans med Ernst Brandsten (som gifte sig med Greta Johansson - landets första OS-segrare på damsidan).

Märtha och hennes familj kom till USA. Märta som ungt barn och hennes namn tappad prickarna över a:et och blev Martha Norelius. I och med landsbytet och namnbytet så fick USA en av sina bästa simmerskor genom tiderna.

1924 – som femtonåring så var hon flygfärdig i de stora sammanhangen. Kvalade in till OS i Antwerpen och skulle simma bl.a 400m fritt. En gren som hade hennes landsmaninna Gertrude Ederle som den stora favoriten. Men Märtah simmade hem guldet och efter denna seger var hon sedan obesegrad på alla distanser från 200 yards upp till en engelsk mil under åren 1924 till 1928. Det året, 1928, adderade hon ytterligare en titel individuellt på 400m fritt samt också ett guld i lagkappen 4x100m fritt. Lägger man till detta att hon under tidsperioden simmade till sig 19 världsrekord, vann 11 amerikanska mästerskap och satte mer än 30 amerikanska rekord – ja då måste Märta Norelius rankas tillsammans med Sarah Sjöström som den bästa svenskfödda simmerskan genom tiderna.

Märta gjorde flera bejublade turnéer i det gamla hemlandet. Tillsammans med Arne Borg åkte hon landet runt för att simma och att tjäna en och annan krona. 1929 blev hon professionell simmerska och deltog bl.a. i tuggummikungen Wrigleys långsimning i Lake Ontario, Kanada. Hon vann simningen överlägset och prissumman 10 000 dollar. En astronomisk summa pengar vid den tiden. Omräknat till svenska pengar i dagens pengavärde (2018) skulle summa hamna på 1,1 miljoner kronor. Bra segerpremie.

Märta fick en dotter 1931 och därmed var hennes simkarriär avslutad. Hon avled redan 1955 i samband med en galloperation. 1967 blev hon invald i Swimming Hall of Fame.

Hennes pappa, Charles fortsatte som siminstruktör hela sitt liv. Blev hela 92 år gammal och dog först 1974. Han hade massor med intressanta träningselever. Arne Borg och dottern Martha var två – när det gällde tävlingssimmare. Men han arbetade också som simlärare och bland hans elever märktes Barbera Hutton, en av sin tids största kändisar men också Edvard den VII – den brittiska kungen som sedermera abdikerade och var en av 30-talets och tiden framöver, mest omskrivna personer. Charles fungerade sim simlärare/tränare ända fram till sin 85 årsdag då han föll och bröt höften och detta stoppade hans yrkesliv.

Två svenskar som försvann ut i stora vida världen och inte har fått så mycket uppmärksamhet i media sedan dess. Nu har vi lyft in dem i den svenska simhistorien igen.

Några rader om hur jag ramlade på denna story. Tidningen All Sport – hade 1951 ett Bad och sim nummer. I denna tidning skrev Niklas Skoglund ofta simning under 40-50-talet. Niklas Skoglund eller rättare sagt Nils Skoglund kanske den minnesgode läsaren har noterat som en av medlemmarna i svensk simnings Wall of Fame. Niklas är fortfarande den yngste OS-medaljören genom tiderna på herrsidan - alla idrotter inräknat.

Text: Bo Hulten
Bild: US Swimming

202401-01 Säsongen 2024

Här är en lista över de nationellt och internationellt viktigaste tävlingarna i simning under året 2024. Dessa kommer också att finnas på vår sida med tävlingskalender - klick - som kommer att uppdateras med jämna mellanrum.

11-17 februari Världsmästerskapen i simning Doha, Qatar  (50m) - klick
8-10 mars Svenskt GP (50m) Kungsbacka
22-24 mars Masters-SM Eskilstuna  (25m) - klick
5-8 april Swim Open i Stockholm  (50m) - klick
17-23 juni Europamästerskapen i simning, Belgrad, Serbien  (50m) - klick
3-7 juli Svenska Mästerskapen i simning Linköping  (50m) - klick
10-14 juli Svenska Ungdoms Mästerskapen Sundsvall  (50m) - klick
26 juli-11 augusti Olympiska Spelen i Paris, Frankrike  (50m) - klick
20-22 september Svensk GP Upplands Väsby  (25m) - klick
11-12 oktober Masters-NM Malmö - klick
25-27 oktober Svenskt GP Ystad  (25m) - kllck
9-10 november Sum-Sim Region  (25m) - klick
20-24 november Svenska Mästerskapen i simning Helsingborg (25m) - klick
6-8 december Sum-Sim Riks Uddevalla (25m) - klick

2024-01-01 Simpodden Hulten & Jansson 245
Sista Simpodden för 2023. Det är snack om efterdyningarna till EM i simning. Kan man transformera framgångar på kort bana till lång? Vilka skall sitta i den nya Simpanelen?. Snart är det VM, Swim Open, EM och å OS. Hur skall alla orka med? Danmark har haft sina kortbanemästerskap - hur gick det? Bengt Eriksson. landslagsläkaren mm har gått ur tiden!
Du lyssnar på Simpodden Hultén&Jansson i spelaren nedan eller på ställen där poddar finns !!!!

Hitta tidigare nyheter.................
Massor med grejor att läsa från december månad 2023.
Länken dit och övriga arkivet är denna - klick
Gilla SIMMA på Facebook - klick

.
..