Maj månad 2021

Therese Alshammar - foto från dagens prssskonferens!

2021-05-31 Alshammar gör comeback
Idag hölls en digital presskonferens från Canet - där Sarah Sjöström skall göra comeback i morgon - men den stora nyheten var att Therese Alshammar skall göra comeback och simma 50 och 100m fritt under tävlingarna.
Intresset var stort för dagens presskonferens med samtliga större medier i landet på plats på nätet för att få höra om Sarah Sjöströms tankar om sina tävlingslopp i Canet, tisdag och onsdag samt hennes fortsatta tävlingar i Rom under Sju Kullars trofé. "Jag gör stora framsteg - och det har varit bland det roligaste under den här perioden. Man märker verkligen hur man utvecklas och stegen jag har tagit, små steg har varit härliga att nå. Frisimmet stor i fokus och min målsättning är att kunna simma utan att det göra ont." Det enda som hon förklarade en viss fråga och skepticism till var målgången med höger arm. "Att daska i handen hårt vågar man ju inte."

Seden var det dags för Therese Alshammar som efter fem år tävlingsuppehåll nu tar chansen till comeback." Jag älskar ju simning och simmar för livet. Tanken vaknade efter sommaren i fjol och sedan dess har jag tränat i snitt fyra pass i veckan och känner man i hyfsat god form just nu. Då kändes en plats i OS- laget som en motivation. Nu har simmare nummer fyra och fem  i lagkappslaget tagit stora steg i sin utveckling och jag kommer vara rejält nervös och får säkert hålla Sarah i handen i morgon när jag skall simma. Men det skall bli kul.
Jag har funnits med på Wadas och RF-lista för elitverksamhet i åtta månader nu så det är OK att tävla igen den 44-åriga svenska simstjärnan!

2021-05-30 Söker Simsällskap söker Breddansvarig

Expansiva Växjö Simsällskap söker breddansvarig för tävlings/träningsimningen.
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt hittar du annonsen ute i vår högerspalt under Lediga jobb samt strax över nyhetsblocket genom den orange knappen "Lediga Jobb i Sverige och Norge" - den närmaste månaden

2021-05-30 Sommarens mästerskap
Det blir ett Sm i Halmstad, det blir ett Sum-Sim äldre i Kungsbacka, det blir ett Open Water-SM. Läs om allt detta på Simförbundets hemsida - klick

Däremot så kommer Vansbrosimningen att ställas in. Läs mer om detta här - klick. Du kan också läsa mer om det hela på Vansbrosimningens hemsida - klick  Har du betalt startavgift till Vansbro? Hur gör du med den? Kolla på Vansbrosimningen hemsidam,

2021 Mare Nostrum del 2 - Canet
På tisdag starter den andra av tre deltävlingar i årets upplaga av Mare Nostrum. Första delen simmas i franska Canet och för svensk del är tävlingen av speciellt intresse eftersom Sarah Sjöström deltar. Simmar sin första tävling efter armbågsskadan och naturligtvis är det så att landets bästa idrottare har allas ögon på sig inför den tävlingen.
Vi kommer naturligtvis att följa tävlingarna med länkar, resultat och kommentarer under veckan. Resultat sidan hittar du här - klick

2021 Mare Nostrum Monaco 
Under lördag och söndag 29 och 30 maj simmas Mare Nostrum del 1 - i Monaco. Tävlingarna har intre riktigt samma status som under tidigare år och för svensk del är det tävlingen i Canet som är av större intresse,
Vill du ta del av alla resultat? - ja då hittar du dem här - klick

2021-05-27 Simpodden nr 182 finns på plats
Eftersnack till EM i Budapest bjudes det på i veckans Simpodden Hultén & Jansson. Du kan lyssna på den via spelaren nedan eller från ställen där poddar finns (Spotify, Itunes, Podcaster etc.)

2021-05-27 SOK, Sveriges Olympiska Kommitté kväver svensk idrott

Det finns inga vetenskapliga stöd för att den metod SOK använder i sina bedömningar av vilka som skall få representera Sverige i OS är den bästa metoden.

I de olika olympiska idrotterna finns det regelverk som reglerar vilka som får starta i ett OS. Dessa regler kan handla om alltifrån kvalturneringar för lag, kvotplatser eller kvaltider. I simningen är det enkelt uttryckt en A och en B kvaltid. Har två klarat A-tiden får båda starta. Sedan är det ett inbjudningssystem för den enklare (B) kvaltiden. Friidrotten har ett liknande system.

Regelverket är de olika förbundskaptenerna väl förtrogna med, när de gör en framställan till SOK vilka idrottare de vill ha med. I exempelvis friidrott och simning har SOK tuffare krav än det internationella kravet. Det innebär att var fjärde år, räcker inte förbundskaptenens kompetens att ta ut sin trupp. Kan undra om SOK också petar i vilka backar eller vem som skall vara målvakt i lagidrotterna.

Detta upplägg är inte bra för svensk idrott! Det är till och med kontraproduktivt. Jag kan undra hur många OS- medaljer vi missat inom svensk idrott, för att satsningar har störts av SOKs övervakande öga. Deras inblandning, gör ju också att det för många blir en jakt på en OS-plats istället för att kunna ha en mer planerad träning, mot det stora målet. Tittar man bakåt på de sent tillkomna biljetterna har de inte gett några framgångar på OS när det är dags.

Denna form av överstatlighet, där förbundskaptener, sportchefer eller liknande kommer bugande till SOK är otidsenligt och har inget vetenskapligt stöd.

Det är dags för de olympiska idrotterna att gå samman och kräva ändring. SOK skall fortsätta sitt arbete med att vara en stödapparat för sådant som idrotten själva vill ha hjälp med. Det gör dom bra.

Själva uttagningen skall de dock inte sköta. Det är till och med fånigt att ha en så otidsenlig modell.

För mer olympiska medaljer!  Thomas Jansson  Fd Förbundskapten i simning  

2021-05-27 Fyra nya simmare klara för OS
Under onsdagen utsåg Svenska Olympiska Kommittén fyra nya simmare till OS i Tokyo - detta plus två lagkappslag.
Sophie Hansson, simning, 100 bröst
Michelle Coleman, simning, 50 fritt
Robin Hanson, simning, 200 fritt
Emelie Fast, simning, 100 bröst
samt två stycken lagkappslag
4x100 fritt damer, simning
4x100 medley damer, simning
Läs mer här - klick

2021-05-25 Karlskrona SImsällskap söker Klubbchef
Karlskrona simsällskap söker en driven, trygg och utvecklingsinriktad klubbchef som ska leda och ansvara för den dagliga verksamheten samt arbetet med vår fortsatta utveckling utifrån vår vision att bli sydöstra Sveriges ledande simförening inom simskole- och tävlingsverksamhet.
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt hittar du annonsen ute i vår högerspalt under Lediga jobb samt strax över nyhetsblocket genom den orange knappen "Lediga Jobb i Sverige och Norge" - den närmaste månaden

Simlandslaget i Budapest - maskerade och inte. Foto: Anna Hammar

EM i simning - Budapest 17-23 maj
Måndagen den 17 maj - söndagen den 23 maj så kommenterar vi EM i simning på Mästerskapssidan. Men kom gärna den här vägen- för här lägger vi andra nyheter från simningen värld (som du inte vill missa).
Tyvärr har vår poddsammanfattning fått utgå underveckan pga. tekniska problem. Vi ber om ursäkt för detta!

2021-05-16 Dagens program på EM
Idag är det sista dagen innan bassängsimningen tar fart i Budapest och då kommer den tuffa 25 km simningen att avgöras. Se idrottens tuffaste gren. Damerna och herrar simmar tillsammans, se loppet här klick
09.25 Open Water 25 km både damer och herrar - klick.
12.00 Herrar höga hopp försök - klick

Emma Gullstrand väntar på domarsiffrorna. Foto Chris Rye

2021-0515 Emma tog första EM-medaljen
Efter en miss på 1 meters svikten kom idag Emma Gullstrand, Jönköpings och Miami-hopperskan starkt tillbaka när det var dags för 3 meters på EM. En stark försökshoppning gav henne en andraplats in i finalen och när väl finalen var igång så blev det en bronsmedalj till slut. Sveriges första EM-medalj i simhopp sedan 2012.
Emilia Nilsson Garip som hoppade så bra på 1  meters svikten hamnade idag utanför finalen med en 13:e plats i försöken.

Emma Gullstrand kan ha tagit en kvotplats till OS. En av FINAs/IOC kvotplatser men detta får hon veta först 28 juni. Nu gäller det att träna vidare, göra upp med SOK att det blir OS-plats och kvotplasten ramlar in....... MEN är denna logistik möjlig. Ulrika Knape får använda deb skarpa blicken när hon möter SOK

Till resultatlistorna från finalen - klick

(Bilden nedan med Jönköpingsledaren  Brian Bungum - amerikanen som gifte sig med Susanne Wetteskog och flyttade till Sverige efter sin simhoppskarriär. Ben som kvalade in till USA-bojkottade Moskva-OS 1980, hamnade i Gränna norr om Jönköping till slut)

Foto Chris Rye

2021-05-15 Dagens program på EM i Budapest
Idag fortsätter EM-tävlingarna i Budapest. Startlistor och resultat hittar du på länkarna nedan men varför inte kolla in försöken i simhopp med start 12.00

12.00 Försök Damernas 3 meters svikt - klick
Svenska deltagare: Emilia Nilsson Garip och Emma Gullstrand
14.30 Lagtävlingen Open Water - klick
Ingen svensk deltagare
14.30 Lagfinalen konstsim klick
Ingen svensk deltagare
Se tävlingarna på LENs hemsida - klick

2021-05-15 USA GP i Indianapolis
Tredje dagen av simningar i Indianapolis gav en hel del bra resultat från de ameriaksnak simmarna. En som definitivt är på gång är omskrivne Michael Andrews som simmade sitt vassast på 100m fjärilsim, 50, 80 - en bra uppföljning av sittt fina 100m bröstsim i torsdags. En simmare på gång. Tidigare har det kanske varit mer snack än verkstad men nu levererar han verkligen.
Värödsrekordhållerskan Regan Smith blev tvåa på 200m ryggsim. Frågan är om hon kommer tillbaka till formen från 2019 ? Nedan hittar du top-3 från gårdagen !
Alla resultat -klick

Top-3
200m fritt damer

Paige Madden (UVA), 1:57.47 Allison Schmitt (SUN), 1:57.59 Emma Nordin (SUN), 1:57.68
200m fritt herrar
Grant House (SUN), 1:47.69 Blake Pieroni (SAND), 1:48.06 Marwan El Kamash (ISC), 1:48.23
200m ryggsim damer
Phoebe Bacon (UN), 2:06.84 Regan Smith (RIPT), 2:06.90 Mariella Venter (CW), 2:12.11
200m ryggsim herrar
Thomas Watkins (UN), 1:59.21 Will Grant (VS), 1:59.43 Alex Gliese (WOLF), 1:59.75
400m medley damer
Hali Flickinger (SUN), 4:37.73 Ally McHugh (WA), 4:40.89 Kathryn Ackerman (CW), 4:44.09
400m medley herrar
Jarod Arroyo (UN), 4:18.57 Hector Ruvalcaba Cruz (AGS), 4:19.47 Charlie Swanson (CW), 4:20.86
100m fjärilsim damer
Regan Smith (RIPT), 57.68 Kelsi Dahlia (CARD), 57.75 Kate Douglass (UVA), 57.76
100m fjäril herrar
Michael Andrew (RPC), 50.80 Zach Harting (CARD), 52.22 Danny Kovac (UMIZ), 52.26

Kaylee McKeown - foto: Swimming Australia

2021-05-15 Nära världsrekordet
Kaylee McKeown var snubblande nära världsrekordet på 100m ryggsim, Sydney Open. Med tiden 57.63 var hon bara sex hundradelar över  Regan Smiths rekord från 2019 (57.57)
Resultaten från tävlingarna hittar du här - klick

2021-05-14 Amerikanska GP i Indianapolis
Just nu simmas det GP i USA. Indianapolis. Resultaten från de två första av fyra tävlingsdagar ser du nedan (top-3). Man kan notera att Swim Open-deltagaren Linnea Mack vann 100m fritt, efter en simning på under 54 i försöken blev det 54.00 i finalen.
Michael Andrews vann 100m bröstsim på tidernas näst bästa USA-tid, 58.67, bara tiondelar över nationsrekordet. Lilly King vann damernas motsvarighet. Hennes tid 1.05.47, tiondelen över hennes världsårsbästa från i mars.

Du hittar alla resultat här - klick

100m fritt damer
Linnea Mack (TE), 54.00 Kate Douglass (UVA), 54.30 Catie Deloof (CA-Y), 54.36
100m fritt herrar
Blake Pieroni (SAND), 48.76 Nathan Adrian (UN), 48.91 Ryan Held (NYAC), 49.21
100m bröstsim damer
Lilly King (ISC), 1:05.47 Emily Escobedo (COND), 1:07.66 Miranda Tucker (UN), 1:07.71
100m bröstsim herrar
Michael Andrew (RPC), 58.67 Alex Evdokimov (PRVT), 1:00.83 Tommy Cope (CW), 1:00.88
200m fjäril damer
Hali Flickinger, (SUN) 2:06.70 Regan Smith (RIPT), 2:07.59 Kelly Pash (CSC), 2:08.79
200m fjäril herrar
Zheng Quah (CAL), 1:56.94 Zach Harting (CARD), 1:57.64 Corey Gambardella (ISC), 1:57.67
400m fritt damer
Emma Nordin (SUN), 4:04.60 Leah Smith (UN), 4:04.83 Paige Madden (UVA), 4:09.49
400m fritt herrar
Marwan El Kamash (ISC), 3:48.17 Alfonso Mestre (UN), 3:49.16 Chris Wieser (DART), 3:50.26
1500m fritt damer
Ally McHugh (WA), 15:59.54 Emma Nordin (SUN), 16:01.37 Sierra Schmidt (UN), 16:06.85
1500m fritt herrar
Zane Grothe (BCH), 15:20.96 Charlie Clark (OSU), 15:21.30 Ricardo Vargas (CW), 15:23.13

2021-05-14 Dagens program på EM
Konstsim och 3 meters svikt herrar står på programmet under fredagen i Budapest

09.00 Final konstsim par startlista och resultat

12.00 Försök herrar 3 meters svikt startlista/resultat
Max Burman och  David Ekdahl, tävlar för Sverige

2021-05-14   Förr 30 år sedan....
För ganska precis 30 år sedan så var vi ett gäng (Matz Widerström, Sven von Holst, Pär Arvidsson, Magnus Kjellberg m.fl) som skrev något som kom att heta "Simtränarboken". Vid städning i bokhyllorna hittade jag den igår och slog i den. Avslutningsvis skrev jag en artikel om simklubbar i Sverige och avslutade med några tips. En del står sig faktiskt ännu idag. Se bilden ovan

2021-05-13 Open Water 10 km
idag var det dags för den olympiska distansen i Open Water. Damernas lopp startade kl.10.00
Segarinnan på halva distansen,  Sharon van Rouwendaal inledde lugnt och låg först på 15:e plats efter 1250 meter men sedan jobbade hon upp sig och efter drygt halva loppet så var hon i ledningen. En ledning som hon aldrig släppte. Ett tag så låg hon fyra fem sekunder före de andra men när det var 700 meter kvar så simmade ungerskan Anna Olasz upp jämsides och försökte söta ett par gånger. Men  Sharon van Rouwendaal släppte aldrig hemmasimmerskan före sig trots att det såg ut som Olasz hade bäst speed så segade holländskan på och kunde vinna loppet tre tiondelar före Olasz och med italienskan Bruni som trea. Rutinerat folk längst fram,  28-28 och 31 år.
Resultaten hittar du här - klick

Även på herrsidan blev det samma segrare som på halva loppet. Italienska Paltrineri vann klart loppet. Hela 11 sekunder före tvåan i mål, Olivier - också tvåa på 5 km och trean, tyske Wellbrock som sedan var trea och tätt bakom fransmannen.
Hela resultat listan hittar du här - klick

Intressant att vi fick två stycken tidigare storsimmare, ja Palten är ju det fortfarande, som segrare i dagens olympiska lopp i Open Water. Det visar att det kommer bli en grym simning på strax runt 1.50 på OS i Tokyo. Om nu bara inte värmen knäcker simmarna?

2021-05-13 Fösrnack till EM i Budapest med Ulrika Sandmark
Hur går det egentligen i Budapest. Har förbundskaptenen Ulrika Sandmark facit till framgångarna på på EM nästa vecka. Simpodden Hultén & Jansson tar pulsen på förbundskaptenen i upplaga 180 av Simpodden.
Naturligtvis ett nyhetsblock också. Förra veckans podd slog längdrekord. Nu har vi kortaste podd någonsin. Strax över 30 minuter. Lagom lång för 6-7 km löpning, promenad till jobbet, dammsuga lägenheten eller något annat som du gör när du lyssnar på den riktiga Simpodden.
Lyssna på spelaren nedan eller ladda ner den från ställen där poddar finns (Itunes, Spotify, Podcaster mm)

2021-05-13 Torsdagens program på EM i Budapest

Under torsdagen finns det inga svenska deltagare i vattnet på EM i Budapest MEN det finns gott om intressanta grenar att hålla koll på. Nedan har du dagens program på EM. Vill du se det hela - så kan du antingen se simhoppet på Sportkanalen eller så kan kan du titta på Open Water via LEN-TV (gratis) - klick

09.00 Konstsim final lag -
klick

10.00 Open Water 10 km damer- startlista och resultat - klick
12.00 Höga hopp damer - startlista och resultat - klick
14.00 Open Water 10 km herrar- startlista och resultat - klick
19.30 Herrar syncro 3 meter final - damer höga hopp final - klick

David Ekdahl och Emilia Nilsson Garip i finalen på syncro under onsdagkvällen. Foto: Chris Rye

2021-05-13 Ny final i simhopp
Detr blev en ny final för de svenska hopparna idag. Malmö-hopparna David Ekdahl, 18 år och Emilia Nilsson Garip, 17 år - fick till en final i 3 meters syncro. Det blev en sjätteplats för de unga Malmö-hopparna deras första syncro-final någonsin. Andra finalplatsen för Emilia under Europamästerskapen, så här långt. Finalresultaten syns här - klick

2015-05-12 Södertörn söker..............
Två mycket intressanta jobb i en av landets största simklubbar, med 3000 medlemmar, Södertörn. Söker en Klubbchef och en Sportchef.
Läs mer om jobben på länkarna nedan.

Läs annonsen med Klubbchefsjobbet - klick
Läs annonsen med Sportchefsjobbet - klick

Annonsen är också länkade ute i vår högerspalt, under Lediga jobb samt via orange knappen ovan med beteckningen Lediga jobb i Sverige och Norge - den närmaste månaden.

2021-05-21 Open Waterlopp avgjorda på EM
De första simloppen har avgjort under EM. Det var damernas och herrarnas 5 km:s lopp i Open Water som simmas i Balatonsjön.
Segarinnan på damsidan blev  Sharon van Rouwendaal som vann loppet med fyra sekunder.
Bland herrarna blev det också ett känt namn överst. Världsrekordhållaren på 1500m fritt, Grigori Paltrineri vann 1.8 sek före Oliver från Frankrike.

Damernas kompletta resultatlista - klick
Herrarnas kompletta resultatlista - klick

2021-05-12 Idag gratulerar vi.....
Gunnar Larsson som idag fyller 70 år. Gunnar Larsson dubbel olympisk guldmedaljör!!!

Emilia Nilsson Garip - foto Chris Rye

2021-05-12 Emilia tar steget in på arenan
Emilia Nilsson Garip från Malmö Kappsimningsklubb tog igår steget in på allvar på seniorarenan bland simhopparna. Tidigare har hon hoppat till sig medaljer på EJM och Junior-VM men i seniorsammanhang har hon inte lyckats, riktigt, förrän igår. " Hennes peak så här långt i seniorsammanhang" säger hennes tränare Pär Berg. "I Budapest hoppade hon på den nivå som hon varit ett tag , trots att hon dras med en liten skada. Emilia drog handen i svikten häromdagen och hoppar med en skena på handen. Detta gör att hon inte kan göra sin hopp i gruppering och greppa benen utan har fått välja att göra en serie med enbart pikerade hop. Trots detta aber så blev det en femteplats i den knivskarpa konkurrensen, Inte långt från medalj alls, fyller Pär på med. 

Emma Gullstrand gick inte till finalen men det var små marginaler. Den USA-tränade hopperskan är lika bra som Emilia, säger Pär och med dessa två så känns det som simhoppskostymen återigen börjar fyllas efter abdikerade drottningen Anna Lindberg.

Alla resultat hittar du här - klick
Från simningen börjar vi skriva på måndag.
Detta händer på Mästerskapssidan och den hittar du här - klick

Emilia på 1 meters svikten i Budapest - foto: Chris Rye

2021-05-11 Sommarjobb som Simlärare
Simskolan Små Grodorna söker simlärare, förskolelärare, lågstadielärare, idrottslärare, kolloledare, siminstruktörer och simtränare (heltid) till sin sommarsimskola. Du blir del i ett lag som undervisar grupper om högst tio till tolv barn i simning.
Är du inte redan simlärare så får du certifierad utbildning av Små Grodorna och du jobbar med erfarna kollegor. Simskolan utbildar dig även i säkerhet, barn-HLR samt i sin egen pedagogik.
Jobbet är väldigt givande, du får undervisa barn och ta del av deras glädje och stolthet när de lärt sig något nytt eller vågat något de tidigare varit rädda för. Det är mycket lek, skratt och glad stämning. Se gärna mer här - klick
Du får både fast lön samt bonus som avgörs bl.a. av hur nöjda föräldrar och barn är.

Arbetsuppgifter
Tillsammans med två kollegor kommer du att turas om att leda och assistera simlektioner för barn.
Genom pedagogiska lekar lär ni barnen om säkerhet i och kring vatten, vattenvana (flyta, glida, våga hoppa ifrån kanten, våga doppa huvudet, mm.) och att simma.
Ni ser efter barnen, ger instruktioner, visar och låter barnen öva. När barnen övar - ofta med flythjälp - hjälper ni barnen att få till rätt simtag.
Små Grodornas simlektioner brukar vara glada, busiga och spralliga. När barnen leker och har kul så lär de sig bättre och det blir en härlig stämning och kul även för simlärarna.
För att veta mer om simskolan kan du läsa mer t.ex. på sidan om simskola i Stockholm eller se Simskolan Små Grodornas film - se klippet ovan !!

Platser
Simskolan söker simlärare till:
Göteborg Haninge Huddinge Järfälla Lidingö Nacka Norrtälje Skåne Sollentuna Stockholm Tyresö Täby Uppsala. Här kan du se var man håller till - klick

Meriter
Du bör ha antingen:
Erfarenhet/utbildning som simlärare
eller
Erfarenhet/utbildning/pågående utbildning till förskolelärare/lärare/idrottslärare.
Dessutom måste du vara simkunnig; du ska klara att simma 1000 meter varav 200 meter på rygg.
Meriterande (men ej krav) är också: körkort, tillgång till bil, utbildning inom poollivräddning, första hjälpen och HLR.
Vi välkomnar alla att söka, oavsett hudfärg, kön, ålder eller religion – det är din personlighet, talang och kunskap som räknas.

Hur du ansöker
För att ansöka, vänligen skicka CV, ett kort personligt brev (ca 1/3 A4-sida) och eventuella utbildningsintyg via vår sida om sommarjobb som simlärare.
Innan du anställs måste du också skicka in utdrag ur belastningsregistret (beställs från Polisen). Läs mer här - klick
Det finns även chans till extrajobb som simlärare under inomhusperioden.
Vi hanterar ansökningar löpande och tjänsterna kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum.
Varmt välkommen med din ansökan!

2021-05-11 SM flyttas och annat i sommarens mästerskapsplanering
Det blir ytterligare en annorlunda sim-sommar för svenska simmare. Idag togs beslut på hur det kommer att bli i sommar - ÄVEN om ingenting är definitivt ännu. De tre nedanstående arrangemangen kräver ändringar i FHM nuvarande restriktioner. Vi har klippt exakt texten från Simförbundets hemsida nedan:

SM/JSM i Halmstad
Flyttas fram och kommer preliminärt att arrangeras i Halmstad under vecka 32, mer information och exakta datum kommer inom kort.

Sum-Sim i Sundsvall
Ställs in nuvarande datum och plats. Västernorrland har hög smittspridning för närvarande och en senareläggning av mästerskapet i Sundsvall i sommar är inte möjlig. Vi undersöker i dagsläget möjligheten att arrangera Sum-Sim SK i anslutning till SM/JSM i augusti. Mer besked kommer inom kort.

JSM/Sum-Sim Äldre i Kungsbacka
Vi behåller datum och plats för tillfället. Svensk Simidrott och arrangören Kungsbacka SS ambition är att detta mästerskap ska kunna genomföras som planerat. Slutgiltigt besked kommer efter 1 Juni.

Samtliga av ovanstående arrangemang kräver förändringar i Folkhälsomyndighetens nuvarande restriktioner avseende resor inom landet, åldrar och etc för att kunna arrangeras. Det är vår förhoppning är att nödvändiga lättnader kommer att ske och att vi ska kunna genomföra våra mästerskapstävlingar.

2021-05-07 KInesiska OS-kvalen
Vi börjar komma in på avslutningsdagarna på de första kinesiska OS-kvalen i simning. Spetesresultatet internationellt sett under den här dagen var   Wang Jianjiahe segertid på damernas 800m fritt, 8.20.38 - världstvåa efter Katie Ledecky under året.

100m fjäril herrar
Sun Jiajun – 51.97  Hong Jinquan – 52.37   Chen Juner – 52.87

200m ryggsim damer
Liu Yaxin – 2:08.26  Peng Xuwei – 2:09.75   Wang Jiayin – 2:10.87

800m fritt damer
Wang Jianjiahe – 8:20.38  Li Bingjie – 8:25.31  Hou Yawen – 8:30.82

OS-kvaltävlingar i Qingdao, China - 50 meters bana - 30 april - 8 maj
Länk till asiatiska rekord i simning - klick
Länk till kinesiska rekord i simning - klick

Simmare som under kvaltävlingarna simmat under FINAS A-standard

Herrar
Ji Xinjie – 200 fritt
Qin Haiyang – 200 medley
Wang Shun – 200, 400 IM, 200 fritt
Xu Jiayu – 100, 200 rygg
Yan Zibei – 100 bröst

Damer
Chen Jie – 100 rygg
Chen Xinyi – 200 medley
Li Bingjie – 200, 400, 800, 1500 fritt
Liu Yaxin – 200 rygg
Peng Xuwei – 100, 200 rygg
Tang Muhan – 400 fritt
Tang Qianting – 100 bröst
Wang Jianjiahe – 800, 1500 fritt
Wu Qingfeng – 100 fritt
Yang Junxuan – 100, 200 fritt
Yu Jingyao – 200 bröst
Yu Liyan – 200 fjäril
Yu Yiting – 200, 400 medley
Zhang Yufei – 100, 200 fjäril

2021-0507 Blågula hjältar
Alhaji Jeng, expertkommentator och fd. stavhoppare står bakom serien Blågula Hjältar - som balnad sina medverkande har simmaren Simon Sjödin. Serien som som handlar om den öppna och dolda rasismen inom svensk idrott skall du naturligtvis följa. På SvT Play.
Länk till programmet med Simon Sjödin - klick

2021-05-06 Simpodden Hultén & Jansson nr 179 med Pia Zätterström - Simförbundets ordförande som gäst.
I Simpodden Hultén & Jansson så möter du Svenska Simförbundets ordförande Pia Zätterström. En mycket rutinerad doldis i idrottsverige som har sett idrotten från alla håll och kanter - som elitidrottare, tränare, fysio, ledare, utbildare och som folkvald. Lyssna på hennes story från födelsestaden New York till dagens roll i yrkeslivet och som ordförande i Svenska Simförbundet. Dessutom bjuder Hultén & Jansson på ett nyhetsblock i denna fullmatade podd.
Spela upp podden i spelaren nedan eller hitta den där poddar finns (Spotify/Itunes/ etc)

2021-05-06 Kinesiska OS-kvalen
Fyra grenar kom till avslut och final i gårdagens kinesiska OS-uttagningar.  Wang Shun vann herrarnas 200m medley på nästbästa tiden i världen i år - 1.56.78. Damernas 100m fritt vann Yang Junxuan på 53.21 - tre tiondelar över nationsrekordet. Zhang Yufe - fjärilsimsegrainnan på 100 och 200 meter, var snabbast i försöken när hon simmade under 53 sekunder och tangerade det kinesiska rekordet men hon strök sig sedan till förmån för en finalsimning på 200 meter fjäril. 

Top-3
200m bröstsim damer
Yu Jingyao – 2:25.27  Ye Shiwen – 2:27.54  He Yun – 2:27.84

200m ryggsim herrar
Xu Jiayu – 1:56.92  Li Guangyuan – 1:58.66  Jin Yan – 2:00.13

100m fritt damer
Yang Junxuan – 53.21  Wu Qingfeng – 53.84   Cheng Yujie – 53.91

200m medley herrar
Wang Shun – 1:56.78 Världsårstvåa  Qin Haiyang – 1:59.43  Liu Zongyu – 2:02.74

OS-kvaltävlingar i Qingdao, China - 50 meters bana - 30 april - 8 maj
Länk till asiatiska rekord i simning - klick
Länk till kinesiska rekord i simning - klick

2021-05-05 SOK:s spik i tån
Nu är det dags för SOK att vakna upp ur sin törnrosasömn när det gäller att se till att simmare blir klara till OS 2021.
Klara för OS i dagens läge är tre simmare:
Sarah Sjöström, flera distanser
Erik Persson, 200 m bröst
Louise Hansson, 100 m fjäril
I pipelinen finns simmare som borde få klartecken NU - och dessa är Michelle Coleman, Sophie Hansson och de svenska lagen för damer på 4x100m medley och 4x100m fritt. Sen borde redan nu Robin Hanson och Björn Seeliger få klartecken i fållan får framtidssatsningar. Nej matchningen av simmarna har mycket övrigt att önska.


SOK har gjort klart 11 friidrottare, flera av kvalitet som är klart sämre än Coleman/Hansson. Men friidrotten verkar ha en gräddfil till OS. Senast igår släpptes några stycken damer ut på långlopp på Stockholms Stadion för att klara OS-kval. Mycket märkligt om dessa får OK!!
Hela listan hittar du här - klick 

2021-05-05 SM och Sum-Sim i sommar
Det var ingen högoddsare att man skulle ställa in SM-veckan i Halmstad. Coronans utbredning i samhället har inte avtagit, snarare tvärtom - även om många äldre nu har vaccinerats. Generellt kan man säga så här:
Nya regler och förhållanden kommer inte att presenteras förrän den 17 maj. Innan dess kan inga definitiva beslut i frågan om SM, tas.
Nästa vecka skall arrangörerna, Simförbundet, Halmstad Kommun, SK Laxen och Smittskydd Halland snacka sig samman om hur man skall agera.
Klart är - att man i dagens läge inte kan arrangera ett SM eftersom maximalt 50-60 simmare kan deltaga - simmare som räknas vara professionella idrottare. Ett SM med så få deltagare är inget SM.
I bollsporterna kan man hålla igång verksamheten eftersom man beräknas kunna leva på sin idrott. Frågan är bara hur mycket man tänjt på gränserna. Vill man från simningens sida  skämtsamt raljera och jämföra med friidrotten som avhållit SM redan så går gränsen i den idrotten för professionalism - vid att man skall kunna knyta ett par spikskor. På den nivån vill inte simningen verka.
Som det ser ut just nu är ett SM i perioden, månadskiftet juni/juli en bra bit bort. Snarare är ett SM senare i augusti mer något som man kan tro på. Notera att man endast får resa inom distriktet = närområdet för att tävla och det betyder att Sum-Sim också hänger löst.
När det gäller ungdomstävlingar hade det dock varit bra om simningen kunde få ihop distrikts Sum-Sim, inte region utan distrikt för att kunna motivera simningen för de yngre.
Mycket att jobba med - med andra ord och många osäkra beslut att ta.

Foto: Suzy Hazelwood - by Pexel photo

2021-05-05 Kinas OS-kval
När det är tre dagar kvar av de första av två OS-kvaltävlingar för Kinas simmare - så är det 14 simmare som har kvalat in till OS.I slutet av maj simmas den andra OS-kvaltävlingen innan man spikar OS-truppen 2021.
Från den här dagen kan bl.a noteras att Zhang Yufei, som simmade fort på 100m fjärilssim också simmar fort på dubbla distansen. 2.05.44 innebär att hon är snabbast i världen det här året. Nedan hittar du top-3 resultat från dagens finalsimningar.

OS-kvaltävlingar i Qingdao, China - 50 meters bana - 30 april - 8 maj
Länk till asiatiska rekord i simning - klick
Länk till kinesiska rekord i simning - klick

Herrar 800m fritt
Cheng Long – 7:55.43  Ji Xinjie – 7:58.63  Zhang Ziyang – 8:03.22

Herrar 200m bröstsim
Yan Zibei – 2:10.80  Qin Haiyang – 2:11.16   Yu Zongda – 2:12.79

200m fjäril damer
Zhang Yufei – 2:05.44 Världsårsbästa  Yu Liyan – 2:07.03   Zhang Yifan – 2:08.16

100m fritt herrar
He Junyi – 48.71   Pan Zhanle – 48.74   Yang Jintong – 48.94

2021-05-04 SM-veckan inställd
Idag togs beslutet att SM-veckan i Halmstad, återigen ställs in. Detta naturligtvis pga. rådande pandemi!
Frågan om SM i simning också får stryka på foten ställde vi till informationschefen Anna Hammar på Simförbundet  direkt efter besked från RF kom. Hon säger så här till SIMMA:
Vi jobbar på att få ett klart besked i frågan inom en vecka. Alla berörda, smittskydd, kommun, klubb och förbundet har planerat in möte i frågan och vi skall reda ut frågan. Om det går att genomföra och hur.
Svar i frågan alltså inom en vecka, ungefär och tills dess får simmar-Sverige hålla ut.

2021-05-04 Dagens notiser (fylls på efterhand)
Tre kvinnor från simningens värld ingår i SOK:s satsning på olympiska ledare. Claire Vilshed, Maria Öhman och Jenny Gustavsson. KLICK

Deltävling två av Fina Marathon Serie - 10 km - som skulle simmats i Victoria/Seychellerna den 9 maj - är inställd pga. coronaregler i landet. KLICK

2021-05-04 Umeå Simsällskap söker Simskoleverksamhetsansvarig
Umeå simsällskap är Norrlands största förening och har en expanderande verksamhet. Vi söker en person till tjänsten simskoleansvarig. Denna tjänst är på heltid och innefattar även administrativt kansliarbete. Tjänsten är ett vikariat på 1 år med möjlighet till förlängning. Man kommer att jobba i nära samarbete med vår ungdomsbreddansvarig, övriga simskolepersonal och sportchef.
Läs hela annonsen här - klick.
Som vanligt kan du också söka den här annonsen ute i vår högerspalt under Lediga jobb och strax över Nyhetsavsnittet - med hjälp av den Orange knappen "Ledig Jobb i Sverige och Norge"

Foto från Pixabay

2021-05-04 Kinesiska OS-uttagningarna
Yu Yiting heter den nya juniorvärldsrekordhållerskan på 200m medley. Simmade under Riake Ikees rekord i försöken och sedan i finalen sänkte hon rekordtiden ytterligare. Slutligen hamnade det nya rekordet på 2.09.64.
På 200m fritt sänkte   Yang Junxuan nations- och asiatiska rekordet ner till fina 1.54.57. Tiden 1.59 sekunder över det gällande världsrekordet och den åttonde bästa genom tiderna på damernas 200m fritt.

Qingdao, China - 50 meters bana - 30 april - 8 maj
Länk till asiatiska rekord i simning - klick
Länk till kinesiska rekord i simning - klick

Top-3 senaste finalpasset

100m bröstsim damer

Tang Qianting – 1:06.82  Yu Jingyao – 1:07.73  Yang Chang – 1:08.26

200m fjäril herrar
Chen Juner – 1:56.77   Wang Yifei – 1:57.38  Yu Yingbiao – 1:57.42

200m fritt damer
Yang Junxuan – 1:54.57 Nationsrekord  Li Bingjie – 1:56.64  Tang Muhan – 1:57.83

200m medley damer
Yu Yiting – 2:09.64 Juniorvärldsrekord  Chen Xinyi – 2:11.58  Ye Shiwen – 2:12.57

1500m fritt damer
Wang Jianjiahe – 15:49.07  Li Bingjie – 15:58.35   Hou Yawen – 16:12.06

2021-05-04 Kamminga näst bäst
Häromdagen simmade Arno Kamminga, Nederländerna det näst snabbast 100m bröstsimmet som beskådats genom tiderna. 57.90. En simning i Eindhoven. Hans lopp ger en Top-5 lista i världen som ser ut så här:

du kan se mer och framförallt lyssna på Kamminga på den här länken - klick

OS-uttagningarna simmas ute vid östkusten i staden Qingdao.

2021 Kinesiska OS-kvalen
Nu har det simmats tre dagar av de kinesiska OS-kvalen i Qingdao. Resultat nedan visar på att det finns som vanligt en del bra att redovisa.  Zhang Yufei noterade tex värlsårsbästa på 100m fjärilsim med sina 55.73, bara tiondelen över det egna nationsrekordet. Vi återkommer med mer resultat de närmaste dagarna.

Qingdao, China - 50 meters bana - 30 april - 8 maj

Top 3 resultat första dagarna
400m medley herrar
Wang Shun – 4:12.03  Qin Haiyang – 4:17.36   Liu Zongyu – 4:17.80

400m fritt herrar
Zhang Ziyang – 3:48.14  Ji Xinjie – 3:48.58   Cheng Long – 3:48.59

400m medley damer
Yu Yiting – 4:37.88  Ge Chutong –4:39.23   Ye Shiwen – 4:44.29

100m fjäril damer
Zhang Yufei – 55.73 Världsårsbästa 2021   Yu Yiting – 58.13   Wang Yichun –58.65

100m bröstsim herrar
Yan Zibei – 59.25  Sun Jiajun – 1:00.24   Yu Zongda – 1:00.71

400m fritt damer
Li Bingjie – 4:02.36 Världstrea 2021  Tang Muhan – 4:05.15  Wang Jianjiahe – 4:05.68

200m fritt herrar
Wang Shun – 1:46.55  Ji Xinjie – 1:46.75   Hong Jinquan – 1:47.30

100m ryggsim damer
Chen Jie – 59.75   Peng Xuwei – 59.89  Wang Xueer – 1:00.64

100m ryggsim herrar
Xu Jiayu – 52.88   Li Guangyuan – 54.63   Jin Yan – 55.17

2021-05-03 Måndags notiser
Sarah Sjöström gör tävlingscomeback i Canet den 1-2 juni. Så blir det, säger den svenska simstjärna till Dagens Nyheters Malin Fransson. Fortfarande ingen tryck i fjärilsimmet och fokus på frisim inledningsvis. Läs mer här - klick
Marianne "Flax" Stridh, simmerska i Malmö Simsällskap och med ett antal SM-guld i lagkapp, vann ett SM-guld på 100m ryggsim (Ronneby 1962), hade svenskt rekord på 100m ryggsim 1964 med 1.10.5och idag fyller hon 75 år.

2021-05-03 Alshammar tillbaka i Mästarnas Mästare
Therese Alshammar tog sig tillbaka i Mästarnas Mästare. Genom att vinna Mästarkvalet och att slå ut Bengan Gustavsson i en direktavgörande match i gårdagens program. Sedan gick det bra för Tessan i Kvartsfinalen och hon tog sig vidare till semifinalen nästa veckan. Utslagen den här veckan, Frida Östberg, fotbollsspelare

2021-05-03 250 timmar simning på TV och webben under 2021
Det kommer att bli massor av TV- och Web-sändningar under det kommande året. Förutsatt att alla tävlingar blir av. Den nya satsningen Simidrotts-TV som har fått en ny plattform tillsammans med linjära TV-bolag och med 2 x EM, VM, OS och ISL-serien i bagaget – är det som ger detta stora utbud av sändningar.
I bifogade dokument kan du se alla sändningar. En del information är preliminär men de linjära sändningar är klara och kontrollerade. Läs mer här - klick (uppdaterad)

2021-05-03 Simpodden 178
Veckans gäst i Simpodden Hulten & Jansson är vår bäste distanssimmare, Victor Johansson som tar oss med längs vägen till OS för hans del. I nyhetsblocket kommer du få en lista med 18 stycken förslag till efterträdare till Ulrika Sandmark som förbundskapten. Hon avgår som bekant efter OS i sommar!
Du kan lyssna på podden på spelaren nedan eller vi Spotify, Itunes och andra ställen där poddar finnes.
Äldre poddar hittar du här - klick

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick


Gilla SIMMA på Facebook - klick


.