Aktuella tävlingar:
Masters-EM i simning Rom 28 augusti - 4 september - klick
Nyheter från augusti 2022
2022-08-30 50 års sedan guldet.
Det var den 30 augusti 1972. Aldrig förr eller senare har ett OS-guld vunnits med en mindre segermarginal. Aldrig tidigare eller senare har ett simlopp av en svensk blivit så mytomspunnet. Jag snackar naturligtvis om Gunnar Larsson segerlopp på 400m medley i München på OS 1972. Idag för exakt 50 år sedan.
Jag minns dagen som igår. Vi som inte simmade längre än till SM det året (i Borås) hade fått några lediga veckor innan plugget skulle börja igen. Själv jobbade jag som badvakt på Segevångsbadet i Malmö. Men jag kunde naturligtvis inte missa loppet. Det viktiga loppet för min klubbkamrat i Malmö Simsällskap. Det ösregnade den dagen i Malmö och den Luxor-TV i miniformat som jag hade tänkt ta med med ut till jobbet, packades in i en plastpåse och sattes bak på cykeln Jag for från hemmet i Slottstaden ut till Segevång. Väl där ute blev det en lång dags väntan. På lunchen cyklade jag ånyo en bit för att hämta en beställd tårta. Jag skulle tillsammans med mina arbetskamrater fira guldet plus att det var sista dagen på sommarjobbet.
Finalerna närmade sig och regnet fortsatte att ösa ner. Bra tänkte jag, inga badande och man kunde se loppet utan att störas av påträngande kunder. Jag hade dock inte räknat att mottagningen på TV skulle försämras av att det nästan var omöjligt att se loppet. TV:n hade en antenn. Ni vet ett sånt där långt spröt av teleskopsmodell. Till slut fick vi in en bild som var hyfsad och loppet kom igång. Efter sju sorger och ett jävligt bra bröstsim och Larsson tjurskalle på slutet blev det ju en seger. En seger med - till slut två tusendelar. När resultatet till slut blev klart. satt jag där och bara stirrade in i TV och tårarna rann. Rann så där stilla som dom bara kan göra när man är riktigt lycklig. Vad omgivningen tyckte vet jag inte. Troligen tyckte man att den där grabben med TV och tårta var nog inte riktigt klok.
Idag firade Gunnar 50 års jubileet av denna händelse med en liten baluns på Stockholms Stadion.
Ett
30-tal inbjudna gäster fick lyssna till Gunnars livfulla berättelse i Stadions
innandömen, till levande bilder om sitt simmarliv, på dagen 50 år efter LOPPET.
Två tusendelarnas race.
Bland gästerna Pålle förstås, Lars Eric Paulsson - Gunnars tränare i Malmö.
Förre förbundskaptenen Sven von Holst och nuvarande Martina Aronsson. Äldre simmarprofiler som före detta Europarekordhållerskan på 100m fritt Ann-Christin Hagberg,
OS-simmarna Bosse Westergren, Per-Ola Lindberg, Mats Svensson,
Lars-Erik Bengtsson, Janne Lundin, simhopparen Göran Lundquist, idel ädel adel
i och kring simbassängen. Och alpina legendaren Pernilla Wiberg, minsann! Plus en del annat folk som kände historiens vingslag i den gamla Olympiaborgen.
(Tack Anders Bergfeldt och Bosse Westergren för input och foto.)
Läs gärna Bosse Hultén artikel om Gunnar i Idrottsmuseets Årsbok - klick
2022-08-30 Masters-EM
Två medaljplatser blev det på Masters-EM idag. Seger som vanligt för Bitte Axling i 75-klassen och 50m ryggsim. Via länkarna nedan hittar du övriga svenska resultat:
100m bröstsim damer
50m ryggsim damer
75-79 års 1.Bitte Axling Danderyd 43.22
60-64 år 3-Annika Svanberg S77 39.67
100m bröstsim herrar
50m ryggsim herrar
400m medley damer
400m medley herrar
2022-08-29 Masters-EM 2022
Nu är Masters-EM i Rom igång. Få grenar per dag men enkelt att följa svenska simmare för oss alla. Resultaten hittar du här - klick
Svenska Top-3
800m fritt herrar 65-69 3. Mindemark, Conny Göteborg 11.12.85
800m fritt herrar 60-65 2. Anders Haglund Neptun 10.04.98
400m fritt herrar 60-65 2. Anders Haglund Neptun 4.54.00
2022-08-29 Väggalägret
Varje år arrangerar KSLS-simmerskorna, på Masters-nivå, Maria Norberg och Karin Elmberg - ett gäng Mastersimmare att träna en helg i Karlshamn. I år igen, på nyrenoverade Väggabadet. Simma-redaktören hade nöjet att guida simmarna under fyra dagar med träning i bassäng och i Open Water miljö. Toppenhelg för både simmare och tränare. Ovan några bilder från helgen och har du chansen, häng på nästa år. Förmodligen i maj månad. Sök Väggalägret på Facebook för mer info
Thomas Jansson har skrivit krönikor på SIMMAs EM-sida hela veckan och nu är det dags att summera händelserna i Rom. Det gör han skriftligen nedan men du kan också höra en sammanfattning över EM i Simpodden Hultén & Jansson som gavs ut igår. Hittas längre ner på sidan.
2022-08-19 Dags
att summera EM
Först några kommentarer från sista finalpasset. Ben Proud vinner 50 frisim och har därmed en trippel i sommar med VM-guld, Samväldesmästare och nu Europamästare. Stort och som skedde lite i tysta.
Sophie Hansson når en 6:e plats och simmar på 31,02! Det speglar hennes form denna vecka. Sedan de underbara lagkapperna som stängde bassängdelen av detta EM. Italien som inför en hängiven publik pulveriserade motståndet och så tydligt symboliserade denna vecka ur hemmanations synpunkt.
Sedan vårt Guld!!! Det var nionde guldet i EM-historien för Sverige (i lagkapp) och det tredje på 4x100 medley. Vi vann också grenen 1999 som 2000. Då var följande svenska simmare inblandade, Therese Alshammar, ryggsträckan bägge gångerna, Johanna Sjöberg fjärilsim bägge gångerna. Bröstsimmare var Maria Östling 2000 och Emma Igelström 1999, medan Louise Jöhncke och Malin Svahnström var frisimmare vid var sitt tillfälle. Att vinna just medleylagkappen kan jag tycka vara extra fint, trots att jag inte vill värdera de olika disciplinerna. Så här simmade onsdagens hjältar
Hanna Rosvall simmar på PR vid exakt rätt tillfälle med 1.00,66 PR och ett klokt upplagt lopp. Redan då kände jag guldvibbarna men ett frågetecken ytterligare, behövde rätas ut. Sophie Hansson som haft en svag vecka, lyckas få ut mesta möjliga ur innevarande form och simmar på 1.06,26. Det är klart uttryckte jag tydligt i soffan. Sedan var det ingen diskussion. Louise Hansson simmar på 56,29, återigen med en långsam växling. Ett klart utvecklingsområde för henne. Sedan defilerar Sarah Sjöström i mål på 52,04. Sluttiden blev 3.55,25 och en suverän simning.
I Kazan 2015 på VM blev det
silver och Europarekord 1/100 snabbare. Men det svenska nationsrekordet är från
Tokyo OS 2021 där man blev femma på 3.54,27. Numera, efter att Danmark också
haft Europarekordet är det Ryssland som är innehavare av Europarekordet.
fortsätter nedan
Mina drömmar inför Paris 2024
Det blir guld i Paris med följande högst realistiska delsträckor! Rosvall/Coleman 59,0, Hansson 1.05,0, Hansson 55,0 och Sjöström 50,99. Nytt världsrekord 3.49,99. USA har rekordet med 3.50,40! Ett sådant lopp slår ut det uttjatade fotbollsbronset från -94. Då egentligen bragdguldet skulle gått till vårt 4x200 frisim som vann VM guld. Men även det får stå tillbaka. Alla former av skidlagguld med obefintlig konkurrens ej värda att nämnas i detta sammanhang. Så det vore det största som svensk simning gjort! Jag tänker drömma denna dröm var och varannan natt de närmaste 23 månaderna.
Summering av EM-dagarna
Det blev ett tunt EM resultatmässigt! Jag hoppas det beror på den omfattande och helt tokiga internationella planeringen som råder med för många internationella mästerskap. Såväl LEN, Europas motsvarighet till FINA som ansvarar för världsimningen behöver hitta lösningar. Sedan finns ju ISL, proffsligan som är satt på paus, som också vill ha en bit av kakan och behövs.
Är detta inte skälet, befarar jag att simningen är på väg in i friidrottsträsket. Bara för att nämna några resultat från den idrotten. Man vinner ett silver i längdhopp, 91cm kortare än ett 30-år gammalt världsrekord. En svensk blir 4:a på 5000m, sju sekunder över vad Anders Gärderud gjord för 50 år sedan och minuten långsammare än nuvarande världsrekord. Höjdhopparna når knappt över 2.30 etc etc. Så trist att kolla på en negativ utveckling!
Vad sticker ut och lever kvar i mitt minne från EM-simningarna!
Det virvlar förstås massor av tankar från veckan. Men jag fastnar för följande. Nytt världsrekord på 100 frisim genom Popovici som också simmade in sig på topp tre rankingen genom alla tider på 200 frisim.
Duellen på 1500 frisim mellan Myhaylo Romanchuk och Gregorio Paltrinieri med vinst för Myhaylo ett par sekunder över Europarekordet. Det var nära världsrekord på 50 bröstsim genom pånyttfödda Ruta Meilutyte. Sarahs kross på 50 fjärilsim och frisim var mäktig. Sedan blir jag att tänka på att den vackra sagan om Katinka Hosszu nog är slutskriven.
Mina tankar om det svenska laget blir ganska positivt trots allt, även om det är en hiskligt lång väg till en OS-final för de flesta i laget. Men vi har 7-8 med potential till OS-final, varav fem av dem har medaljvittring. De flesta lagkapperna som svenskarna simmade landade väl med bara några undantag. Hoppas att satsningar på stora trupper och lagkapper fortsätter. En annan dröm vore om alla hinder i form av svenska kvaltider, togs bort. Uttagningarna fixar Martina vår numer nya förbundskapten.
Övriga nationer
Italien var outstanding i nationsstriden vinner på 1190 poäng och simmar hem 35 medaljer. Sverige blir åtta i den striden med 316 poäng och 6 medaljer. Lite perspektiv, vi har på 2000-talet varit på topp-tiorankningen på VM. Jag aktar mig för att fokusera på bara medaljligan. Den blir löjligt då ett guld är värt mer än 19 silver. Jag vet inte varför de olika ledarna inte lyfter poängligan lika högt som medaljutfallet. Trots att den varit en fin läsning vid ett flertal mästerskap sedan lång tid tillbaka.
Tyskland fortsätter sin väg tillbaka med små steg i Europa precis som Kina gör i världssimningen! Jag imponeras av Ungern och Nederländerna som år efter år och genom många årtionden håller hög klass. Kul med framgångar för Österrike, Portugal och Schweiz. Sedan såg vi många ”nya” Spanska simmare. Frågan är om dessa nationer syntes för att det var ett svagt EM-resultatmässigt.
Var tog Danmark och Norge vägen i resultatlistorna?Snart kommer en kortbanesäsong, som vi av hävd övervärderar!
Thomas Jansson2022-08-18 Simpodden Hulten & Jansson med Simpanelen nr 212
Eftersnack till EM i simning, Rom 2022. Vad var bra, vilket var dåligt, överraskningarna men också lite om Öppet Vatten -SM i Malmö (plus en del annat smått och gott)-
Spela upp den på spelaren nedan eller hitta den på Spotify, Itunes eller andra ställen med poddar.
2022-08-18 Efterskörd EM
Vi vill ju gärna skölja EM-känslan över oss igen, En del gick bra en del gick mindre bra. Lyssna gärna på vad Simpodden Hultén & Jansson tillsammans med Simpanelen, Camilla Johansson och Marcus Wernström tycker i Simpodden nr 211
Ovan poängställningen mellan länderna. Sverige på åttonde plats och medaljställningen på femte
2022-08-17 Duel in the Pool
Fredag till söndag simmas simningens egen Ryder Cup - Duel in the Pool. I Australien, i Sydney. Tävlingarna kan du hitta hitta här - klick
2022-08-14 Open Water- SM i Malmö
I Malmö läs Limhamn - runt Ön simmades Open Water-SM i simning fredag och lördag. Varmt i vattnet och goda förhållande. Alla resultat hittar du här - klick
2022-08-14 Memory Lane of Alabama
Simning är inte bara att redovisa resultat och identifiera träningsmetoder. Det är också ett sätt att leva och ett sätt att mötas. Mötas kan man göra många år efter karriären. Gänget på bilden ovan är kanske inte så lastgamla (nåja) och simmade tillsammans eller i alla fall någon gång på University of Alabama i
Tuscaloosa.
I helgen möttes man för en promenad längs Memory Lane. Inte i
Tuscaloosa men väl i Dalarna. Gott så.
På bilden ovan ser du:
Arne Borgström, Stefan Pärlklo, Tommy Lindell, Gunilla Siljebäck, Torsten Buhre, Lena de Val,
Ragnheiður Runólfsdóttir och Sofia Kraft
2022-08-10 Torsdag morgon = EM-start
Nu är det då dags. Europamästerskapen i simning anno 2022. Simmas i Rom på sportområdet Foro Italico. Ett område som ursprungligen omfattade friidrottsanläggningen som stod färdig 1938 och byggdes som manifestationsarena för de italienska fascisterna under ledning av Benito Mussolini och var tidstypiskt för arenabyggandet vid den tiden. Anläggningen härbärgerade de Olympiska Spelen 1960. Idag är det fotbollslagen LAzio och AC Roma som har anläggningen som hemmaplan. Innan OS, 1959 byggdes också simanläggningen -
Stadio Olimpico del Nuoto .
Nu är det dags igen för oss att följa tävlingarna och det gör du via vår EM-sida - klick
2022-08-09 EM börjar på torsdag.
Varje mästerskaps har sina minnen. 2009 var det visserligen inget EM men väl ett VM. I detta sammanhang har det ingen betydelse för minnena från den gången var den oerhörda värmen i Rom. Mellan 55-60 grader på pressläktaren på förmiddagen och alla de världsrekord som slog. Dessa slogs ju för att dräktgalenskapen med gummidräkterna nådde son peak just då innan de blev förbjudna och om detta skriver den dårvarande förbundskapten Thomas Jansson idag - i försnacket till EM-simningarna.
Minnen från Rom 2009
Med bara dagar kvar till EM i Rom påminns jag om VM 2009 och dessa superdräkter.
Vi hade vårt uppladdningsläger i Decenzano i södra delen av Gardasjön. Ett härligt och bra läger som Anne Forsell hjälpt till med att fixa. Bra mat och framförallt alla härliga ostar är i minnet. Men hajdräkterna överskuggar det mesta.
Vi hade fått en tilldelning av Arena och vi övade att ta på oss dräkterna. Det krävdes klippta naglar och handskar samt en uppsjö av tålamod. I takt med att dräkter förstördes fick vi nya av Arena. Efterhand tröt deras tålamod och jag var tvungen att returnera de trasiga dräkterna för att få nya. Flera av simmarna kom till mig, nästan med gråten i halsen, för att det var så svårt och stressande med detta för simningen nya momentet av materialhantering. Inget som kanske en slalomåkare hade höjt ögonbrynen för. Men för oss var det nytt.
En dräkt fattades dock och den hade en av simmarna ”gömt” undan vilket hen berättade om i media många år senare.
Jag själv provade den största dräkten för att kunna sätta mig in i hur svårt det var och för att kanske kunna ge råd. Dräkten tryckte upp magen till bröstet, överskottslagren på bröstet åkte upp till halsen och huvudet. Det finns ett kort på mig som visar en underlig figur. En från förbundets anställda vid den tiden har den väl bevarad och har avgett ett löfte att den för alltid skall vara hemlig. Skönt!
Väl i Rom hade Arena sitt lager på en av båtarna invid vattnet vid simstadion. Så rutinen var att varje morgon passera båten, lämna in trasiga dräkter och kvittera ut nya. Det var ett ganska stort stressmoment.
Under resans gång lärde sig de flesta hur man lugnt, säkert och systematiskt skulle kunde krypa in i en dräkt. På simstadion gällde det att hitta skugga eller ett rum med kylanläggning.
VM avseende dräkterna gick med bara små intermezzon. Jag tror en av killarna i 4x100 laget fick simma med en sprucken dräkt. Fyra år av finalsimningar för detta lag bröts.
Nu är det andra tider och nu är det EM med många härliga simningar framför oss, inte minst med tanke den svenska truppen. Den kan överraska!
Nu kör vi! Thomas
Svensk Simning har vunnit åtta lagkapper genom tider - sedan 1926 - när EM-inleddes. Det senaste herrguldet kom 2008 och Thomas Jansson var svensk förbundskapten den gången. Här skriver om det loppet inför EM i simning som startar den 11 augusti och som du kan följa på SIMMA) till EM-sidan
2022-08-04 EM-guld och svenskt rekord i Eindhoven 2008 (utan Frölander, vilket överraskade många)
Jag hade lyxen som förbundskapten att förfoga över sex sprinters med internationell kapacitet. Tre av dem, var på ett vis självklara till kommande OS i Beijing. Nämligen Petter Stymne, Stefan Nystrand och Jonas Persson. Därutöver hade vi Lars Frölander (som fick fightas för sin OS-plats i sin mer seriösa comeback), Christoffer Vikström och Marcus Piehl. EM var också uttagning till OS. Lagkappen gick första dagen och efter samtal med Lars beslöt vi att han inte skulle ingå i laget. Lars som alltid under mina år intog en ödmjuk attityd inför de frågeställningar vi hade. Däremot hade han starka inspel på hur vi skulle disponera lagen när vi simmade finaler Han skulle simma till sig sin OS-plats via det individuella loppet, där han senare i veckan hade 50,14. Sedan beslöt vi innan lagkappen att Christoffer skulle få sin individuella tid via startsträckan i försöken (50,67) och Marcus i finalen (50,56). På det viset fick dessa tre var sin chans till en tid med fast start.
Vi visste att vårt lag var medaljmässiga. Jonas hade övertygat stort i USA och Stymne var bättre än någonsin. Sen hade vi Nystrand, en världsartist. Men att det skulle räcka till guld, var en överraskning och vilken final det blev.
Marcus växlar som sjua efter en fin startsträcka, strax över sitt personliga rekord. Sedan hoppar Stefan i och simmar på 47,52 och för upp oss till 3:e plats, stressande Ryssland som då överväxlar. Petter Stymne gör ingen besviken (49,30) och vi växlar 2:a inför sista sträckan, två tiondelar före Italien som har Filippo Magnini som slutman. En av våra ledare vänder sig till mig och säger, det går inte, guldet kan vi glömma. Det här fixar Jonas, svarar jag.
Vilken fight det blev, efter vändningen vid 350 har avståndet ökat med 5/10 delar. Jonas öppnar på 22,45 och Magnini på 23,09. Italienaren närmar sig centimeter för centimeter men Jonas gör formidabla sista 25 meter och vi vinner. Jonas simmar på 48,03 mot Filippos 48,20. EM-GULD!!!!
Värt att notera att detta är med dräktgenerationen före OS-2008, då vi fick ytterligare justerade dräkter och därefter kom superdräkten 2009. Jonas Persson är tillsammans med Petter Stymne några av våra bortglömda stjärnor. Jonas simmade sedermera semifinal på OS och var med i vårt lag som blev femma. Då hade Lars Frölander anslutit till laget, ett fenomenalt 4x100 frisimslag.
2022-08-05 Ariarne Titmus efter Samväldesspelen
Hon vann 4 guld på Samväldssspelen förra veckan och hon är på väg att ta över titeln världens bästa simmerska. Ariarne Titmus Australien intervjuvas av Swim Swam
2022-08-03 Sundsvallstränare skiftar klubb
Tränarduon Kevin och Sophie Lai lämnar sina jobb som huvudtränare och verksamhetschef i Sundsvalls Simsällskap. Detta säger man till Sundsvalls Tidning häromdagen. "Med till den nya klubben följer också några av Sundsvalls elitsimmare. – Vi fick ett erbjudande som var omöjligt att avstå", säger Sophie Lai.
Från Väsby Simsällskap säger man onsdag kväll att "
Kevin kommer arbeta med våra Niu och elitsimmare
(han blir inte huvudtränare). Sophie kommer framförallt jobba med våra yngre
Sum-Simmare."
Tränarparet i Sundsvall och Sundsvalls Simsällskap har blivit omskrivna i pressen under våren och sommaren men nu tycks man lämna sin förening och sina jobb.
2022-08-03 Simpodden Hultén & Jansson nr 211
I den här upplagan av Simpodden är Simpanelen med, Camilla Johansson Sponseller och Marcus Wernström och man pratar om 17-åringarna i Svenska simning som blir undanskuffade, resultaten och erfarenheterna av SM, Sum-Sim, EJM och Eyof som precis simmats. Hur bra eller dåliga är vi inom den internationella ungdomssimningen. Man blickar också framemot kommande EM-tävlingar. Plus en hel den annat inom simningen underbara värld.
Lyssna på pdden nedan eller vi ställen som har poddar, Spotify, Itunes, Paodcaster etc.
2022-08-03 Samväldesspelen i Birmingham
Två världsrekord har slagits hittills på Samväldesspelen. Det var damernas 4x200m fritt som vi redovisat tidigare men det är nu också Juniorvärldsrekordet på 200m medley för damer som Summer McIntosh från Canada underskred i går. Det nya rekordet lyder på 2.08.70. Här är de senaste dagarna Top-3 i alla grenar:
100m bröstsim damer
1.Lara van Niekerk (RSA), 1:05.47 2.Tatjana Schoenmaker (RSA), 1:06.68 3.Chelsea Hodges (AUS), 1:07.05
200m ryggsim herrar
1.Brodie Williams (ENG), 1:56.40 2.Bradley Woodward (AUS), 1:56.41 3.Pieter Coetze (RSA), 1:56.77
200m fjärilsim damer
1.Elizabeth Dekkers (AUS), 2:07.26 2.Laura Stephens (ENG), 2:07.90 3.Brianna Throssell (AUS), 2:08.32
100m fritt damer
1.Mollie O’Callaghan (AUS), 52.63 2.Shayna Jack (AUS), 52.88 3.Emma McKeon (AUS), 52.94
100m fjäril herrar
1.Josh Liendo (CAN), 51.24 2.James Guy (ENG) 2.Matt Temple (AUS), 51.40
50m bröstsim herrar
1.Adam Peaty (ENG), 26.76 2.Sam Williamson (AUS), 26.97 3.Ross Murdoch (SCO), 27.32
800m fritt damer
1.Ariarne Titmus (AUS), 8:13.59 Samväldesrekord 2.Kiah Melverton (AUS), 8:16.79 3.Lani Pallister (AUS), 8:19.16
4x100m mixed medley
1.Australia, 3:41.30 2.Canada, 3:43.98 3.England, 3:44.03
100m fritt herrar
1.Kyle Chalmers (AUS), 47.51 2.Tom Dean (ENG), 47.89 3.Duncan Scott (SCO), 48.27
200m ryggsim damer
1.Kaylee McKeown (AUS), 2:05.60 2.Kylie Masse (CAN), 2:07.81 3.Katie Shanahan (SCO), 2:09.22
200m medley damer
1.Summer McIntosh (CAN), 2:08.70 Juniorvärldsrekord 2.Kaylee McKeown (AUS), 2:09.52 3.Abbie Wood (ENG), 2:10.68
50m ryggsim herrar final
1.Andrew Jeffcoat (NZL), 24.65 2.Pieter Coetze (RSA), 24.77 3.Javier Acevedo (CAN), 24.97
50m fjäril damer
1.Emma McKeon (AUS), 25.90 2.Erin Gallagher (RSA) 26.05 3.Holly Barratt (AUS), 26.05
4x200m fritt herrar
1.Australia, 7:04.96 2.England, 7:07.50 3.Scotland, 7:09.33
2022-08-01 Tio dagar till Europamästerskapen - förhands nr 4
Bosse Hultén skriver lite förhandssnack till Europamästerskapen som startar den 11 augusti:
Under EM-historien
i simning har Sverige vunnit åtta
lagkappsfinaler. Fyra för herrar och fyra för damerna. EM-historien startade
1926 och nu den 11 augusti 2022 är det start igen. Denna gång i Rom. Den eviga staden.
De åtta segrarna är:
1947 Monaco herrar 4x200m fritt (se text den 26 juli)
1950 Venedig herrar 4x200m fritt
1962 Leipzig herrar 4x200m fritt (text nedan)
1999
Istanbul damer 4x100m medley
2000 Helsingfors damer 4x100m medley
2000 Helsingfors damer 4x100m fritt
2008 Eindhoven herrar 4x100m fritt (kommer under veckan)
2014 Berlin damer 4x100m fritt
Lagkapperna i EM-historien har satt sina spår. Guldet på 4x200m fritt är
klassiskt men det kanske allra mest omtalade guldet och det med störst
ikon-status är simningen i östtyska Leipzig 1962.
I denna ikonstatus finns några ingredienser som gör att laget har funnits med i
snacket in i vår tid.
En av de bidragande orsakerna är att EM i simning 1962 var ett av de första
simmästerskapen som televiserades i Sverige. Hösten 1961 hade simningen fått
ett medialt genombrott genom att SvT sände Sju-Nationers tävlingen som gick i
Malmö. Alla visste med ens vilka de bästa simmarna var i landet.
Två – att Per Ola Lindberg hade blivit den första USA-exporten inom simningen.
Hans USA-träning var lika omskriven som de första svenskarna som spelade i NHL.
Tre - sedan var det den svenske expertkommentatorn, Birger Buhre som
kommenterade tävlingarna tillsammans med Bengt Bedrup.
Kan också nämnas det var ju så att laget var väldigt jämnt också. En riktig
laginsats. Bäst var ju egentligen Mats Svensson, Elfsborgs simmaren som simmade
startsträckan. Per Ola var mer sprintinriktad och bättre på 100 meter och Hasse
Rosendahl bättre på distanserna över 200 meter. Det stora lyftet i laget stod
Lars Erik Bengtsson. Han liksom resten av laget simmade in på 2.04 på sin
sträcktid.
Sverige hade fighten om segern med Frankrike. Fransoserna med storstjärnan
Alain Gottvalles på sista sträckan och det klassiska som hände i loppets sista
vändning, efter 750 meter var att Per Ola Lindberg voltvände. Det hade ingen
svenska simmare gjort tidigare och detta kom att avgöra loppet. Dessutom fick
den svenska TV-publiken veta det, nästan utan att man behövde mikrofoner.
Birger Buhre reste sig upp i den skrangliga minimala Tv-Hytten och skrek på
härligt skånska ”Han våååltvääänder” och resten är svensk idrottshistoria.
Hytten blev efter detta mer eller mindre ”spinkeved” som vi säger på skånska.
Jag kan också fortfarande höra Bedrup på sin ”bedrupianska”, fråga Per Ola
efter loppet – ”och du Peeerola ( man kunde bara ana bindestrecket) hur vågade
du voltvända?”
Loppet har blivit klassiskt för främst två saker – Per Ola
Lindbergs voltvändning och för Birger Buhres sätt att förmedla detta till
TV-publiken. Fram till dess hade de sk expertkommentatorerna inte tagit plats i
TV-rutan men det kan med fog säga att Birger gjorde.
Herrarna som simmade lagkappen var Mats Svensson 2:04.4, Lars-Erik Bengtsson
2:04.6 , Hans Rosendahl 2:04.6 och Per-Ola Lindberg 2:04.8
En bonushistoria till detta är:
2005 skulle jag köpa en bil. Den andra tjänstebilen som jag köpte från en Vd på
ett av landets mer bekanta livsmedelsföretag. En kompis till mig. När jag kom
till företaget så slussades jag in till finaschefen som skulle genomföra köpet
så att inga oegentligheter skedde. Denne var av typen ”sport och simintresserad”
men också den där typen som gillar frågesport. Han sa så här ” Kan du namnet på
killarna som vann 4x200m fritt på EM i Leipzig 1962 så bjuder jag på 15 000
kronor i rabatt. Jag kontrade med ”Om jag kan namnet på deras fruar bjuder du
på ytterligare 5.000: -” Det var OK och jag rabblade namnen. Han visste ju inte
att jag hade delat bord med dessa personer på Simförbundets 100 års jubileum
några månader tidigare. Värdelöst vetande blev inte så värdelöst….
Nedan lagkappslaget på 4x200m fritt i Rekordmagasinets version som samlarbild.
2022-08-01 Samväldesspelen i Birmingham dag 3
Världsrekord på 4x200m fritt damer blev det under söndagens finalpass på Samväldesspelen i Birmingham. Mycket tack vare att Ariarne Titmus simmade in på den snabbaste deltiden någonsin i en damlagkapp, 1.52.82.
Anmärkningsvärt också att Adam Peaty inte tog medalj på 100m bröstsim. En fjärdeplats blev det för honom. Han är inte återställd ännu. Det var vara åtta veckor sedan han bröst foten, så det kan anses acceptabelt.
Top-3 resultaten under söndagen
200m fjäril herrar
1.Lewis Clareburt (NZL) — 1:55.60 2.Chad Le Clos (RSA) — 1:55.89 3.James Guy (ENG) — 1:56.77
50m fritt damer
1.Emma McKeon (AUS) — 23.99 2.Meg Harris (AUS) — 24.32 3.Shayna Jack (AUS) — 24.36
200m bröstsim damer
1.Tatjana Schoenmaker (RSA) — 2:21.96 2.Jenna Strauch (AUS) — 2:23.65 3.Kaylene Corbett (RSA) — 2:23.67
100m ryggsim damer
1.Kaylee McKeown (AUS) — 58.60 2.Kylie Masse (CAN) — 58.73 3.Medi Harris (WAL) — 59.62
100m bröstsim herrar
1.James Wilby (ENG) — 59.25 2.Zac Stubblety-Cook (AUS) — 59.52 3.Sam Williamson (AUS) — 59.82
1 Australia 7:39.29 Världsrekord
WILSON Madison 1:56.27 MELVERTON Kiah 1:55.40 O'CALLAGHAN Mollie 1:54.80 TITMUS Ariarne 1:52.82
2 Canada 7:51.98 12.69
3 England 7:57.11
Länkar att följa tävlingarna med: Hemsida Resultat Startlista
2022-08-01 Ferlindoppet i Filipstad
I lördags simmades det 1300 meter långa Ferlindoppet i Filipstad - arrangerat av Filipstads SK. Eftersom det var 40:e gången som loppet avgjordes så gjorde man det extra festligt och bjöd in alla tidigare segrare, 27 av 35 stycken kom. Dessa fick VIP-behandling med egen tröja, namnskylt, badmössa, plats på den nya vinnarstenen (se bild) också var man med i banketten på kvällen efter loppet där alla funktionärar och segrare fanns med.
SIMMA AB © Copyrights 2020 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén