Årets första tävling i landet - 5 och 6 januari 2023      Gå till startlistan för Palles MInne - klick

Nyheter från december 2022

2022-12-31 Gott Nytt År
Idrottens makt blir allt större i samhället. Idrott är numera storpolitik och kan mer eller mindre vara en del av det som styr världsordningen. Stater som inte sköter sina kort straffas med bojkotter på det idrottsliga planet. Ibland kan dessa ses som populistiska utspel ibland kan de vara av stor nytta.
Idrottens pengar växer med oroväckande hastighet. När den portugisiske fotbollsspelaren Ronaldo skriver kontrakt med en arabisk klubb som är värt över fyra miljarder kronor så har anständighetens ribba sjunkit allt lägre. De stora pengarna på girighetens altare blir alltmer svårförstådda av människor. Undrar om den dagen kommer när man vänder ryggen åt denna frossa i oanständighet?
Pengar dränker i alla fall inte simningen. Det har kanske har varit så i den absoluta ledartoppen på internationell nivå - men nu skall städkvasten nå in även dit. Kanske når vi hela vägen.

Nationellt har vi haft ett hyfsat bra år. Vårt landslag som aldrig varit så stort och brett - är idag efter svenska förhållande riktigt bra. Det kan bli bättre och vi behöver definitivt några toppar på herrsidan innan det känns mer gediget. Optimisten i mig tror att så kan bli fallet men det måste hända saker under 2023. Året där de svenska herrarna måste ta steget upp till den nivå när man sedan kan växla upp från till  OS-året 2024. Vi håller tummarna för att så blir fallet.

Sarah Sjöström, vår storstjärna laddar om. Gjorde några fina mästerskap 2022. Var klok och skippade kortbane-VM och lät andra svenskor glänsa men nu hoppas vi att det verkligen skall bli åka av 2023-24. Åren när den här gyllene generationens damer skall kräma ur sitt allra bästa.

Återväxten under landslaget ser ut som den brukar. Lite spridda skurar med några verkliga guldklimpar. Det kan bli bra men det kan också bli några rejäla luckor den närmaste 10-årsperioden. Vi skall dock höja den positiva fanan högt.
Sedan skall man påbörja ett reformarbete när det gäller svensk simning årsplanering. Det är min förhoppning att det inte bara blir ett svenskt - jaså - av det. Låt inga kor vara heliga och tänk framåt. Våga ta beslut och låt inte tränarnas sommarsemester styra! Lycka till säger jag till Fredrik Lundin och hans arbete tillsammans med många andra.

2022-12-31 Detta händer under 2023
Simprogrammet växer. Nedan hittar du några av de hållpunkter som vi kommer att träffa på under det närmaste året. De nationella tävlingarna i Sverige och internationella mästerskap och tävlingar. Förutom detta finns det naturligtvis massor med andra tävlingar som vi kommer att uppmärksamma och följa på SIMMA.


Februari
10-12 Grand Prix i Kungsbacka (50m)
April
13-16 Swim Open Stockholm (50m)
Juni
26-2 juli Sm/JSM i Umeå (50m)
Juli
4-9 Europa Junior Mästerskapen Belgrad SRB (50m)
8-9 Nordiska Ungdoms Mästerskapen SWE (50m)
23-30 Världsmästerskapen Fukuoka JAP (50m)
24-28 EYOF Maribor SLO (50m)
28-3 aug Universiaden Chengdu (CHN) (50m)
Augusti
10-13 U-23 EM Dublin IRL (50m)
September
22-24 Grand Prix Upplands Väsby (25m)
Oktober
27-29 Grand Prix Ystad (25m)
November
11-12 Sum-Sim Region (25m)
22-26 SM/JSM Göteborg (25m)
December
5-10 Europamästerskapen Bukarest RUM (25m)
8-10 Sum-Sim Riksfinaler Stockholm (25m)

2022-12-30 Sveriges bästa simmare 2022
För första gången på flera år är det lika många herrar och damer på 20 bästa listan i landet. Vi har också en ny etta på listan.  Mer statistik kommer under den närmaste tiden
Här kan du läsa hela listan - klick
Statistik från Svenska Simförbundet och Tempus

Aliaksandra Herasimenia - foto: Bildbyrån

2022-12-27  Aliaksandra Herasimenia dömd till 12 års fängelse
OS-medaljösen (OS-silver 2012 x 2 samt OS-brons 2016) har dömts till 12 års fängelse av en belarusisk domstol -  i sin frånvaro för " causing harm to the national security of Belarus". Översatt till svenska  "uppmaningar om sanktioner" och andra handlingar " med syfte att skada den nationella säkerheten".
Heresmenia som har flera VM/EM-guld  bla på 100m fritt har levt i exel sedan 2020. Den belarusiske oppositionsledaren i exil,  Sviatlana Tsikhanouskaya, fördömmer det hela via Twitter och kallar det hela "skamligt".
Efter domen så beslagtogs Hereemenias tillgångar i hemlandet. En halv miljon kronor i bankmedel och hennes bil.
Läs mer om henne på WIKIPEDIA - klick

2022-12-22 Täby Sim söker Ansvarig för simkunnighet
Täby Sim söker "Simkunnighetsansvarig" och skriver bl.a så här i sin annons -
Täby Sim har i dagsläget drygt 2500 medlemmar och bedriver från årsskiftet huvudsakligen verksamhet i Täby Nya Simhall samt under sommarhalvåret även i Norskogsbadet och Kvarnbadet. Nu har den efterlängtade flytten av verksamheten till den nya simhallen i Täby blivit av. Där kommer vi att kunna bedriva en ännu större och efterfrågad verksamhet.

Är detta något för dig? Då skall du läsa hela annonsen som du hittar här - klick

Annonsen finns som vanligt, när det gäller jobbannonser - klickbar ute i högerspalten under rubriken Lediga jobb och strax över blocket med nyheter via bilden "Ledig jobb" - den närmaste månaden

2022-12-20 Simpodden Hultén & Jansson upplaga 219
Ur dagens innehåll:
Eftersnack till VM i Melbourne. Vilka länder stack ut? De tre bästa simmarna under mästerskapen. Skillnad mellan lång och kort bassäng. Årets som har gått. Hur ser vårt medleylag ut 2024? Vi ger dig kombinationerna! Finalsimmare i Paris!!! Detta och mycket mer i årets sista Simpodden Hultén & Jansson.
Spela upp podden på spelaren nedan eller via ställen där poddar finnes. Spotify, Itunes etc.

Per Ola Lindberg som 21 åring på USC och i Stockholm 30 aug 2022.

2022-12-20 Per Ola Lindberg är död
En av svensk simning verkliga banbrytare har avlidit. Per Ola Lindberg dog under söndagen i sviterna efter en hjärtoperation i USA. Per Ola var den främste manlige simmaren i Sverige under inledningen av 1960-talet då simningen gjorde sitt intåg i TV. Per Ola var också den förste svensk som simmade på amerikansk college och banade därmed väg för hundratals andra simmare under många år. Han var den förste svensk som lärde sig att voltvända och i ett klassisk lopp under EM i Leipzig 1962 fick han Birger Buhre att nästan riva pressläktaren när han reser sig upp i skriker i skånsk falsett "han våååltvääänder".
EM-guldet säkrade han den gången i lagkappen på 4x200m fritt och i OS-sammanhang blev det som bäst en femteplats. I SM-sammanhang blev det 10 guld individuellt och alla i lång bana.

Gunnar Larsson skriver så här på Svenska Olympier sida:

En av mina förebilder och inpirationskälla inom svensk simning Per-Ola Lindberg avled igår efter sviter utav en hjärtoperation.

Han deltog på OS 1960 och 1964 med en femte placering som bäst.

Per-Ola var den förste svenska simmare som fick ett scholarship i USA och banade vägen till att flera 100 svenska simmare fått möjligheten att studera och simma vid amerikansaka universitet. Han simmade för USC i Los Angeles. 1963 vann han amerikanska skolmästerskapen på 100 yards frisim.

Är så glad över att han den 30 augusti kom till mitt firande av att det vat 50 år sedan jag vann mina OS guld.

Tack för alla roliga och trevliga minnen både här hemma i Sverige och i ditt hem i USA.

Gunnar Larsson

Mats Svensson lagkamrat i 4x200-laget 1962 skriver så här till SIMMA
Jag har det tråkiga meddelandet att ge att Per Ola gick bort igår den 19:e efter en hjärtoperation som inte lyckades. Han har under en längre tid haft hjärtbesvär men ändå varit aktiv med golf och lite simning.

Som ni säkert känner till var Per Ola den första svenska simmare som fick ett scholarship i USA och banade vägen för flera 100 som senare fått möjligheten att simma och studera vid amerikanska universitet. Han var hos Peter Daland på USC, dit han även välkomnade mig till en träningssejour våren -64. Mitt främsta minne av honom är när vi sam hem EM.guldet på 4x200 i Leipzig, då han som första europe i ett mästerskap voltvände vid 150 m och Birger Buhre och Bengt Bedrup var nära att hoppa i vattnet direkt från kommentatorsbåset.

(
foto: Simsport, SOK och Bosse Westergren)

Jane Cederqvist och OS-ettan på 400m fritt 1960, Chris von Salza

2022-12-19 Jane Cederqvist har ALS.
Bragdguldsvinnare och OS-tvåan i simning, Jane Cederqvist berättar nu för Svenska Dagbladet att hon har drabbats av sjukdomen ALS. Läs mer i expressen - klick

Fotnot _ Jane Cederqvist vann silver på Os 1960 i Rom. Detta gav henne Dagbladsguldet för årets idrottsprestation i Sverige. Men hon var också banbrytare genom att vara den första kvinnliga idrottsjärnan värd namnet i vårt land. Jane slog världsrekord på 800 och 1500m fritt under hösten 1960. Året efter simmade hon under Europarekorden på 200 och 400m fritt men svenska Simförbundet glömde bort att anmäla tiderna och dessa blev aldrig godkända.
Chris von Salza som vann OS-guldet på 400m fritt 1960 blev tvåa på 100m fritt. Hon kom till finalen där stjärnan Dawn Fraser psykade henne inför start så att amerikanskan simmade mer än sekunden över sitt bästa. Von Salza var egentligen svenskättad. Hennes farfar hade utvandrat från vårt land i början av seklet och hon tillhör(de) den svenska adliga ätten von Salza och kallade under sina simår hos George Haines - "The baroness"

2022-12-19 Klubbchef i Väsby Simsällskap
Klubbchefsjobbet i en av landets bästa simklubbar blir snart ledigt. Väsby Simsällskap har under många år funnits med i svensktoppen av simning och har en intressant bakgrund och framtid. Vill vara del av detta - skall du söka tjänsten senast den 20 januari.
Läs om jobbet här - klick
Annonsen finns som vanligt, när det gäller jobbannonser - klickbar ute i högerspalten under rubriken Lediga jobb och strax över blocket med nyheter via bilden "Ledig jobb" - den närmaste månaden

2022-12-19 FINA fasas ut till förmån för World Aquatics
Det internationella Simförbundet är på väg att reformeras. Många av de later och märkvärdigheter som bl.a vi påtalat här på SIMMA skall skrotas och en modernisering skall ske. Vid FINA-kongressen i Melbourne tog man ett första steg genom att skifta marknadsföringsnamn på hela härligheten från FINA till World Aquatics. Namnbytet skall på ett bättre sätt visa vad organisationen står för. Inte bara simning utan fler idrotter.
Fler förändringar som kommer - är att from OS 2024 skall 40% av ledamöter i den ledande byrån vara kvinnor. Underhållet av gamla ledamöter som fram tills nu har åtnjutit samma förmåner som aktiva ledamöter - skall slopas. Åldersgräns vid 75 år mm.

Läs om transformeringen på FINAs hemsida - klick

Läs mer om vad som skall hända på längre sikt på State of Swimming - klick

Läs mer om namnbytet på State of Swimming - klick

Klicka på bilden blir den större (foto: Patrik Weiler)

2022-12-18 Sum-Sim Riks pass nr 5 söndag eftermiddag

Top-3
Resultat 59 400m frisim F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 4:17.69
2 Nina Gustavsson 2006 Växjö Simsällskap 4:26.57
3 Nina Mirkhan 2006 Värnamo Simsällskap 4:28.88

Resultat 60 100m frisim P16
1 Ted Nilsson 2006 Landskrona Simsällskap 51.68
2 Anton Windeman 2006 Kungsbacka Simsällskap 52.10
3 Leo Güleryüz 2006 Täby Sim 52.38

Resultat 61 200m ryggsim F15
1 Elsa Svahn 2007 Väsby Simsällskap 2:16.71
2 Wilma Hultberg Kullberg 2007 Helsingborgs Simsällskap 2:20.68
3 Alma Strömberg 2007 Simklubben Elfsborg 2:21.13

Resultat 62 200m fjärilsim P15
1 Eddie Peng 2007 Väsby Simsällskap 2:04.69
2 William Lagerlöf 2007 Täby Sim 2:10.95
3 Tage Helin 2007 Upsala Simsällskap 2:14.39

Resultat 63 100m ryggsim F13-14
1 Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 1:03.29
2 Isabella Nilsson 2008 Simklubben Poseidon 1:03.68
3 Astrid Lönn 2008 Harnäs Skutskär Simsällskap 1:03.69

Resultat 64 100m frisim P13-14
1 Samuel Lönnberg-Flores 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 54.19
2 Kasper Prahl 2008 Helsingborgs Simsällskap 54.60
3 Troy Sevonen 2008 Täby Sim 55.22

Resultat 65 50m frisim F16
1 Sara Strömsöe 2006 Njurunda Simsällskap 26.20
2 Filippa Sjögren 2006 Föreningen Varbergs Sim 26.61
3 Sara Lofter 2006 Simklubben Neptun 26.78

Resultat 66 100m bröstsim P16

1 Jacob Olsson 2006 Kristianstads SLS 1:01.64
2 Axel Gladher 2006 Karlskrona Simsällskap 1:01.79
3 Vincent Johnson 2006 Osby Simsällskap 1:03.10

Resultat 67 200m bröstsim F15
1 Vicky Luc 2007 Kristianstads SLS 2:36.35
2 Wilma Hultberg Kullberg 2007 Helsingborgs Simsällskap 2:39.93
3 Sofie Jönsson 2007 Sjöbo Simsällskap 2:40.50

Resultat 68 800m frisim P15
1 Eddie Peng 2007 Väsby Simsällskap 8:26.87
2 Vincent Nordlander 2007 Simklubben Neptun 8:41.85
3 Felix Tetli 2007 Södertälje Simsällskap 8:43.32

Resultat 69 100m bröstsim F13-14
1 Alice Christensen 2008 Helsingborgs Simsällskap 1:13.16
2 Sofia Pojmark 2008 Helsingborgs Simsällskap 1:14.60
3 Lilly Frost 2008 Vellinge-Näsets Simklubb 1:14.78

Resultat 70 100m fjärilsim P13-14
1 Olof Karlsson 2008 Linköpings Allmänna SS 59.42
2 Samuel Lönnberg-Flores 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 59.65
3 Oliver Rundström 2008 Simklubben Neptun 59.81

Resultat 71 200m ryggsim F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 2:13.94
2 Elvira Lönnberg Flores 2006 Stockholms Kappsimningsklubb 2:20.13
3 Ida Nordberg 2006 Simklubben Poseidon 2:23.28

Resultat 72 50m ryggsim P16
1 Jacob Glans 2006 Kristianstads SLS 25.57
2 Emil Wannem 2006 Simklubben Laxen 27.00
3 Szymon Machaj 2006 Kalmar Simsällskap 27.02

Resultat 73 100m frisim F15
1 Vicky Luc 2007 Kristianstads SLS 57.63
2 Thea Bergström 2007 Solna Sundbyberg SS 04 57.86
3 Olivia Staafgård 2007 Kungsbacka Simsällskap 57.96

Resultat 74 100m bröstsim P15
1 Oliver Munn 2007 Väsby Simsällskap 1:01.69
2 Linus Hedström 2007 Simklubben Laxen 1:04.83
3 Stefan Ivan 2007 Malmö Kappsimningsklubb 1:04.94

Resultat 75 100m fjärilsim F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 1:00.81
2 Elise Käck 2006 Vansbro AIK Simklubb 1:02.24
3 Hilda Hou Vasiiliagou 2006 Helsingborgs Simsällskap 1:03.31

Resultat 76 400m medley P16
1 Axel Gladher 2006 Karlskrona Simsällskap 4:31.45
2 Leo Karlsson 2006 Örebro Simallians 4:31.69
3 Gustav Storell 2006 Södertörns Simsällskap 4:36.22

Resultat 78 4x100m frisim P13-14
1 Stockholms Kappsimningsklubb 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 3:41.90
2 Helsingborgs Simsällskap 2008 Helsingborgs Simsällskap 3:43.53
3 Simklubben Neptun 2008 Simklubben Neptun 3:45.81


Poängställningen mellan klubbarna

Bästa förening
Pl Förening Poäng
1 Helsingborgs Simsällskap 694
2 Simklubben Neptun 660
3 Täby Sim 398
4 Väsby Simsällskap 376
5 Kristianstads SLS 356
6 Stockholms Kappsimningsklubb 294
7 Simklubben Laxen 289
8 Malmö Kappsimningsklubb 249
9 Simklubben Poseidon 234
10 Kungsbacka Simsällskap 232
Medaljställning mellan klubbarna
Medaljlista
Pl Förening Guld Silver Brons Totalt
1 Simklubben Neptun 14 6 8 28
2 Väsby Simsällskap 10 7 2 19
3 Kristianstads SLS 10 4 5 19
4 Täby Sim 8 5 4 17
5 Helsingborgs Simsällskap 5 12 7 24
6 Stockholms Kappsimningsklubb 5 3 4 12
7 Njurunda Simsällskap 4 1 0 5
8 Malmö Kappsimningsklubb 3 3 1 7
9 Karlskrona Simsällskap 3 2 0 5
10 Landskrona Simsällskap 3 0 0 3

Pristagare - foto: Patrik Weiler

2022-12-18 Sum-Sim pass 4
Top-3 Sum-Sim pass 4

Resultat 41 400m frisim P16
1 Viggo Holst 2006 Helsingborgs Simsällskap 4:02.36
2 Jonatan Eriksson 2006 Väsby Simsällskap 4:03.45
3 Leo Karlsson 2006 Örebro Simallians 4:05.45

Resultat 42 100m frisim F16
1 Sara Strömsöe 2006 Njurunda Simsällskap 57.45
2 Kerstin Cederlund 2006 Helsingborgs Simsällskap 58.12
3 Nina Mirkhan 2006 Värnamo Simsällskap 58.47

Resultat 43 200m ryggsim P15
1 Ivar Mengelbier 2007 Malmö Kappsimningsklubb 2:09.87
2 Vincent Forss 2007 Simklubben Neptun 2:11.66
3 Victor Sandrup 2007 Helsingborgs Simsällskap 2:12.75

Resultat 44 200m fjärilsim F15
1 Nellie Björkqvist 2007 Sjöbo Simsällskap 2:25.05
2 Althaea Süsskind 2007 Linköpings Allmänna SS 2:25.51
3 Anna Eneroth 2007 Simklubben Neptun 2:28.78

Resultat 45 50m frisim P16
1 Leo Güleryüz 2006 Täby Sim 23.42
2 Alwin Edqvist 2006 Växjö Simsällskap 23.89
2 Anton Windeman 2006 Kungsbacka Simsällskap 23.89

Resultat 46 50m ryggsim F16
1 Alice Bitzén 2006 Simklubben Hajen 29.38
2 Sara Lofter 2006 Simklubben Neptun 29.65
3 Hilda Hou Vasiiliagou 2006 Helsingborgs Simsällskap 29.77

Resultat 47 200m frisim P13-14
1 Samuel Lönnberg-Flores 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 1:57.90
2 Troy Sevonen 2008 Täby Sim 1:59.37
3 Noah Brylski 2008 Kristianstads SLS 2:01.92

Resultat 48 200m bröstsim F13-14
1 Astrid Newsham 2008 Sundsvalls Simsällskap 2:42.76
2 Louise Ahlstedt 2008 Simklubben S02 2:43.54
3 Tyra Rundgren 2008 Ystads Simsällskap 2:44.19

Resultat 49 200m ryggsim P16
1 Jacob Glans 2006 Kristianstads SLS 2:05.29
2 Emil Wannem 2006 Simklubben Laxen 2:08.17
3 Adam Wahlberg 2006 Upsala Simsällskap 2:08.83

Resultat 50 100m bröstsim F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 1:07.55
2 Leah Ishaq 2006 Solna Sundbyberg SS 04 1:12.60
3 Alexandra Alkas Alias 2006 Spårvägen Simförening 1:12.68

Resultat 51 200m bröstsim P15
1 Oliver Munn 2007 Väsby Simsällskap 2:16.58
2 Stefan Ivan 2007 Malmö Kappsimningsklubb 2:22.21
3 Felix Sandstedt 2007 Jönköpings Simsällskap 2:24.96

Resultat 52 800m frisim F15
1 Wilma Hultberg Kullberg 2007 Helsingborgs Simsällskap 9:08.97
2 Tosca Nilbo Burren 2007 Helsingborgs Simsällskap 9:16.24
3 Amelia Hultqvist 2007 Växjö Simsällskap 9:25.06

Resultat 53 100m fjärilsim P16
1 William Erneholm 2006 Spårvägen Simförening 56.69
2 Szymon Machaj 2006 Kalmar Simsällskap 56.83
3 Jacob Glans 2006 Kristianstads SLS 57.19

Resultat 54 400m medley F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 4:42.02
2 Valeriia Khatsarevych 2006 Simklubben Laxen 5:03.70
3 Malva Eriksson 2006 Simklubben Neptun 5:09.76

Resultat 55 200m medley P13-14
1 Samuel Lönnberg-Flores 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 2:12.63
2 Troy Sevonen 2008 Täby Sim 2:14.84
3 Kasper Lee 2008 Simklubben Neptun 2:15.02

Resultat 56 400m frisim F13-14
1 Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 4:30.86
2 Bella Prytz 2008 Umeå Simsällskap 4:31.07
3 Isabell Wertheim 2008 Kungsbacka Simsällskap 4:32.69

Resultat 58 4x100m medley F15-16
1 Simklubben Neptun 2006 Simklubben Neptun 4:16.93
2 Väsby Simsällskap 2006 Väsby Simsällskap 4:17.46
3 Helsingborgs Simsällskap 2006 Helsingborgs Simsällskap 4:20.39

2022-12-17 Sum-Sim pass 3. Lördag eftermiddag

Andra dagen av Sum-Sim i Helsingborg avklarat. Många fina resultat. Kolla gärna in de totala resultaten från tävlingarna via länkarna nedan. Här har vi Top-3 resulaten. Foto från Patrik Weiler.


Top-3 andra passet
Startlista  Resultat  Aqua-TV  Livetiming

Resultat 21 200m medley F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 2:13.46
2 Valeriia Khatsarevych 2006 Simklubben Laxen 2:21.68
3 Elvira Lönnberg Flores 2006 Stockholms Kappsimningsklubb 2:23.27

Resultat 22 200m fjärilsim P16
1 William Erneholm 2006 Spårvägen Simförening 2:05.37
2 Jacob Glans 2006 Kristianstads SLS 2:07.61
3 Mario Orrego 2006 Eskilstuna Simklubb 2:08.87

Resultat 23 100m ryggsim F15
1 Vicky Luc 2007 Kristianstads SLS 1:02.82
2 Elsa Svahn 2007 Väsby Simsällskap 1:03.73
3 Alma Strömberg 2007 Simklubben Elfsborg 1:04.08

Resultat 24 100m ryggsim P15
1 Ivar Mengelbier 2007 Malmö Kappsimningsklubb 57.98
2 Lucas Langell 2007 Helsingborgs Simsällskap 59.37
3 Vincent Forss 2007 Simklubben Neptun 59.62

Resultat 25 50m fjärilsim F16
1 Sara Strömsöe 2006 Njurunda Simsällskap 28.05
2 Elise Käck 2006 Vansbro AIK Simklubb 28.14
3 Matilda Wassblad 2006 Föreningen Uddevalla Sim 28.53

Resultat 26 50m bröstsim P16
1 Hugo Swanson 2006 Gävle Simsällskap 28.00 16
2 Axel Gladher 2006 Karlskrona Simsällskap 28.04
3 Jacob Olsson 2006 Kristianstads SLS 28.58

Resultat 27 200m frisim F13-14
1 Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 2:05.24
2 Bella Prytz 2008 Umeå Simsällskap 2:06.60
3 Isabell Wertheim 2008 Kungsbacka Simsällskap 2:08.96

Resultat 28 200m ryggsim P13-14
1 Kasper Lee 2008 Simklubben Neptun 2:07.71
2 Björn Johansson 2009 Skövde Simsällskap 2:09.57
3 Lucas Bouchet 2009 Stockholms Kappsimningsklubb 2:11.74

Resultat 30 200m frisim P16
1 Ted Nilsson 2006 Landskrona Simsällskap 1:53.53
2 Leo Karlsson 2006 Örebro Simallians 1:53.67
3 Leon Rössger 2006 Föreningen Uddevalla Sim 1:53.99

Resultat 31 400m medley F15
1 Vicky Luc 2007 Kristianstads SLS 4:59.34
2 Wilma Hultberg Kullberg 2007 Helsingborgs Simsällskap 5:04.02
3 Sofie Jönsson 2007 Sjöbo Simsällskap 5:06.70

Resultat 32 400m medley P15
1 Eddie Peng 2007 Väsby Simsällskap 4:32.91
2 Tage Helin 2007 Upsala Simsällskap 4:44.91
3 Gustav Karlsson 2007 Simklubben Laxen 4:50.23

Resultat 33 100m fjärilsim F13-14
1 Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 1:00.03
2 Astrid Lönn 2008 Harnäs Skutskär Simsällskap 1:04.90
3 Stella Svensson 2009 Södertörns Simsällskap 1:05.94

Resultat 34 100m bröstsim P13-14
1 Hans Feng 2008 Föreningen Göteborg Sim 1:07.47
2 Oliver Rundström 2008 Simklubben Neptun 1:07.57
3 Wilmer Jakobsson 2008 Norrköpings Kappsimningsklubb 1:08.96

Resultat 35 200m bröstsim F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 2:24.77
2 Malva Eriksson 2006 Simklubben Neptun 2:34.32
3 Alexandra Alkas Alias 2006 Spårvägen Simförening 2:34.70

Resultat 36 100m ryggsim P16
1 Jacob Glans 2006 Kristianstads SLS 56.50
2 Leo Güleryüz 2006 Täby Sim 57.82
3 Christopher Dufva 2006 Väsby Simsällskap 58.20

Resultat 37 100m bröstsim F15
1 Vicky Luc 2007 Kristianstads SLS 1:12.52
2 Anna Jörgensen 2007 Simklubben Triton 1:13.87
3 Hanna Masoumi 2007 Simklubben Poseidon 1:14.38

Resultat 38 100m frisim P15
1 Ivar Mengelbier 2007 Malmö Kappsimningsklubb 52.71
2 Alejandro Poller 2007 Kungsbacka Simsällskap 52.96
3 Oliver Munn 2007 Väsby Simsällskap 53.46

Resultat 39 4x100m frisim F13-14
1 Täby Sim 2008 Täby Sim 4:00.94
2 Malmö Kappsimningsklubb 2008 Malmö Kappsimningsklubb 4:02.53
3 Linköpings Allmänna SS 2008 Linköpings Allmänna SS 4:05.67

2022-12-17 Sum-Sim pass 2
Här är andra dagens Top-3 på Sum-Sim i Helsingborg

Top-3 andra passet
Startlista  Resultat  Aqua-TV  Livetiming

Resultat 1 200m medley P16
1 Axel Gladher 2006 Karlskrona Simsällskap 2:07.09
2 Leo Karlsson 2006 Örebro Simallians 2:07.66
3 Gustav Storell 2006 Södertörns Simsällskap 2:08.53

Resultat 2 200m fjärilsim F16
1 Elise Käck 2006 Vansbro AIK Simklubb 2:20.43
2 Ella Renholm 2006 Väsby Simsällskap 2:23.25
3 Valeriia Khatsarevych 2006 Simklubben Laxen 2:24.78

Resultat 3 100m ryggsim P13-14
1 Kasper Lee 2008 Simklubben Neptun 59.21
2 Björn Johansson 2009 Skövde Simsällskap 1:00.31
3 Samuel Lönnberg-Flores 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 1:01.04

Resultat 4 100m frisim F13-14
1 Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 56.54
2 Bella Prytz 2008 Umeå Simsällskap 58.11
3 Stella Svensson 2009 Södertörns Simsällskap 59.42

Resultat 5 200m frisim P15
1 Eddie Peng 2007 Väsby Simsällskap 1:53.15
2 Filip Lindeberg 2007 Väsby Simsällskap 1:57.65
3 Felix Tetli 2007 Södertälje Simsällskap 1:57.92

Resultat 6 200m frisim F15
1 Elsa Svahn 2007 Väsby Simsällskap 2:05.37
2 Vicky Luc 2007 Kristianstads SLS 2:05.85
3 Wilma Hultberg Kullberg 2007 Helsingborgs Simsällskap 2:06.72
4 Amelia Hultqvist 2007 Växjö Simsällskap 2:09.70

Resultat 7 50m fjärilsim P16
1 Ted Nilsson 2006 Landskrona Simsällskap 25.50
2 Szymon Machaj 2006 Kalmar Simsällskap 25.56
3 Jacob Glans 2006 Kristianstads SLS 25.66

Resultat 8 50m bröstsim F16
1 Sara Strömsöe 2006 Njurunda Simsällskap 32.74
2 Leah Ishaq 2006 Solna Sundbyberg SS 04 33.00
3 Sara Sjölander 2006 Karlstads Simsällskap 33.31

Resultat 9 200m bröstsim P13-14
1 Wilmer Jakobsson 2008 Norrköpings Kappsimningsklubb 2:31.56
2 Elliot Eldh 2008 Linköpings Allmänna SS 2:32.90
3 Nils Franzen 2008 Järfälla Simsällskap 2:33.70

Resultat 10 200m ryggsim F13-14
1 Isabella Nilsson 2008 Simklubben Poseidon 2:22.03
2 Astrid Lönn 2008 Harnäs Skutskär Simsällskap 2:22.89
3 Tyra Rundgren 2008 Ystads Simsällskap 2:23.36

Resultat 12 200m frisim F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 2:01.48
2 Sara Strömsöe 2006 Njurunda Simsällskap 2:05.77
3 Kerstin Cederlund 2006 Helsingborgs Simsällskap 2:06.25

Resultat 13 100m fjärilsim P15
1 Eddie Peng 2007 Väsby Simsällskap 56.55
2 Oliver Munn 2007 Väsby Simsällskap 56.78
3 William Lagerlöf 2007 Täby Sim 58.54

Resultat 14 100m fjärilsim F15
1 Nellie Björkqvist 2007 Sjöbo Simsällskap 1:03.57
2 Sofie Jönsson 2007 Sjöbo Simsällskap 1:03.82
3 Althaea Süsskind 2007 Linköpings Allmänna SS 1:04.66

Resultat 15 200m bröstsim P16
1 Axel Gladher 2006 Karlskrona Simsällskap 2:15.53
2 Jacob Olsson 2006 Kristianstads SLS 2:17.20
3 Vincent Johnson 2006 Osby Simsällskap 2:17.50

Resultat 16 100m ryggsim F16
1 Lisa Nystrand 2006 Simklubben Neptun 1:01.42
2 Sara Lofter 2006 Simklubben Neptun 1:03.59
3 Hilda Hou Vasiiliagou 2006 Helsingborgs Simsällskap 1:04.20

Resultat 17 400m frisim P13-14
1 Samuel Lönnberg-Flores 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 4:12.16
2 Troy Sevonen 2008 Täby Sim 4:14.62
3 Noah Brylski 2008 Kristianstads SLS 4:17.57

Resultat 18 200m medley F13-14
1 Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 2:21.25
2 Alma Brorson 2008 Stockholms Kappsimningsklubb 2:25.72
3 Louise Ahlstedt 2008 Simklubben S02 2:25.86

Resultat 19 4x100m medley P15-16
1 Kristianstads SLS 2006 Kristianstads SLS 3:54.42
2 Helsingborgs Simsällskap 2006 Helsingborgs Simsällskap 3:55.71
3 Simklubben Laxen 2006 Simklubben Laxen 3:56.05

Bästa förening
Pl Förening Poäng
1 Helsingborgs Simsällskap 224
2 Simklubben Neptun 195
3 Väsby Simsällskap 142
4 Kristianstads SLS 129
4 Täby Sim 129
6 Malmö Kappsimningsklubb 111
7 Simklubben Laxen 100
8 Stockholms Kappsimningsklubb 97
9 Växjö Simsällskap 80
10 Kungsbacka Simsällskap 76


Idag var det invigning och start på Sum-Sims Riksfinaler i Helsingborg

2022-12-16 Sum-SIms Riksfinal pass 1 fredag
Idag inleddes årets upplaga av Sum-Sims Riksfinal. Helsingborg står som värdar för femte gången och tävlingen har numera massor med år på nacken - starten för tävlingarna var Västerås 1961 och sedan har det rullat på. Fredagen innehöll lagkapper och 1500m fritt för tjejerna och grabbarna i den äldsta klassen. Nedan hittar du Top-3 i varje gren och nedan för detta länkar till alla resultat

Top-3 från fredagens tävlingar - resultat från pass 1

Resultat 20 4x100m frisim F15-16
1 Helsingborgs Simsällskap 3:56.18
2 Kristianstads SLS 3:57.28
3 Simklubben Neptun 3:57.33

Resultat 40 4x100m medley P13-14
1 Simklubben Neptun 4:08.14
2 Helsingborgs Simsällskap 4:08.73
3 Stockholms Kappsimningsklubb 4:09.15

Resultat 57 4x100m frisim P15-16
1 Väsby Simsällskap 3:30.27
2 Helsingborgs Simsällskap 3:33.70
3 Täby Sim 3:34.72

Resultat 77 4x100m medley F13-14
1 Simklubben Neptun 4:32.16
2 Malmö Kappsimningsklubb 4:34.31
3 Södertörns Simsällskap 4:36.34

Resultat 29 1500m frisim F16
1 Nina Gustavsson 2006 Växjö Simsällskap 17:41.56
2 Miranda Wahlstedt 2006 Karlstads Simsällskap 18:14.45
3 Ida Svensson 2006 Upsala Simsällskap 18:22.4

Resultat 11 1500m frisim P16
1 Viggo Holst 2006 Helsingborgs Simsällskap 16:13.36
2 Jonatan Eriksson 2006 Väsby Simsällskap 16:17.18
3 Carl Bönnemark 2006 Norrköpings Kappsimningsklubb 16:36.06

Bästa förening
Pl Förening Poäng
1 Helsingborgs Simsällskap 124
2 Simklubben Neptun 82
3 Malmö Kappsimningsklubb 58
4 Väsby Simsällskap 57
5 Kristianstads SLS 43
6 Växjö Simsällskap 42
7 Kungsbacka Simsällskap 32
7 Jönköpings Simsällskap 32
9 Järfälla Simsällskap 31
10 Stockholms Kappsimningsklubb 28

Startlista  Resultat  Aqua-TV  Livetiming

2022-12-15 Möt Swimstore på SUM-SIM
Massor med badkläder och simprodukter hittar du i Swimstores monter på Sum-Sim i Helsingborg.
I morgon är det dags då startar hela härligheten. På Filbornabadet, i Helsingborg. Kolla gärna in deras butik på nätet också - klick (finns alltid klickbar ovanför nyhetsblocket här på SIMMA)

2022-12-15 Sum-Sim startar i morgon
Årets höjdpunkt när det gäller ungdomssimning i landet - Sum-Sims Riksfinal. Helsingborgs Simsällskap är det som står som arrangör och man simmar på Filbornabadet.
Tävlingstider Fredag: 16.00  Lördag 09.00 och 16.00   Söndag  09.00-16.00

Helgens tävling Svenska Ungdomsmästerskapen i simning SUM-SIM i Helsingborg.
Startlista  Resultat  Aqua-TV  Livetiming

2022-12-12 I natt är det dags
VM ismning, i Melbourne, i Australien - startar.
Försökstävlingar klockan 01.00 och finaler kl. 09.30
Följ VM via vår Specialsida - klick

Start på juniorrdamernas 200m medley där Lisa Nystrand vann!

2022-12-12 Nordiska Mästerskapen dag 3
Thilda Häll går från klarhet till klarhet. Seger igår på 400m fritt och dah fixade hon det där Svenska Juniorrekordet på 800m fritt som hon missade på Sm. Tiden idag  8.31,74 och seger på 800m fritt. 

Lisa Nystrand och Hanna Bergman vann bägge 200m medley, i junior resp. seniorklassen och bägge simmade under 2.11 för första gången och simmade in på alla tiders Top-10 listan i landet. LIsa med ett nytt åldersklassrekord - och fyra sekunder ner till det svenska juniorrekordet. Men hon har ytterligare tre år på sig att slå det.

På damernas 100m fjärilsim så noterade vi ett nytt åldersklassrekord av Täbys Emmy Hällkvist. Hennes tid 58.77 var två tiondelar bättre än hennes personliga rekord. Hällkvist född 2008 fick stryk av danskan Damborg så vann på 58.43. Danskan året äldre än Emmy.
I seniorklassen blev Ida Liljeqvist två med 59.58

Elvira Mörtstrand har utvecklats starkt den här säsongen. Vann 100m fritt på 54.70 och blev Nordisk Mästarinna.

Finalresultaten under de tre

Resultat finalerna måndag
Resultat finalerna söndag
Resultat finalerna lördag

2022-12-10 Nordiska Mästerskapen i simning
Nedan kan du kolla länkarna för att kunna följa Nordiska Mästerskapen i simning i Ad=-arenan i Bergen. Vi följa upp lördagens tävlingar under söndag förmiddagen. Tyvärr känns det tidigare rätt hyfsade norska systemet MEDLY.NO, idag aningen föråldrat så du får pyssla lite med att ladda upp en del filer för att kunna följa tävlingarna via deras Livetiming. Dock är web-TV OK och själva resultatsidorna också....
Resultat finalerna söndag
Resultat finalerna lördag

Tävlingsdagar
: Lör 10 dec, sönd 11 dec, mån 12 dec
Tävlingstider: Försöken 09.00   Finalerna  17.00 (måndag startar finalerna 16.00)
Startlistor/Resultatlistor/Livetiming - klick
Websändningarna - klick

2022-12-07 Ny simhall och då behöver man:
Simtränare och administrativ personal till Västersviks Simsällskap. Nedan kan du läsa förutsättningarna för tjänsterna. Bägge tjänsterna är på halvtid och ansökan senast den 15 januari.
Läs annons om Tränarjobbet här - klick
Läs annons om Administrativa jobbet här - klick

 Läs annonsen ute i högerspalten under Lediga jobb eller strax över Nyhetsblocket under Lediga jobb inom simningen - de närmaste månaden.

2022-12-06 Trollhättan söker Tränare.
Med drygt 2000 medlemmar söker Trollhättan nu en simtränare med en tjänst på halv upp till heltid.
Läs i annonsen om alla förutsättningarna - klick.
Läs annonsen ute i högerspalten under Lediga jobb eller strax över Nyhetsblocket under Lediga jobb inom simningen - de närmaste månaden.

2022-12-06 Simpodden Hultén & Jansson med Simpanelen
Har du aldrig lyssnat på SImpodden? Har du aldrig lyssnat på en podd. Då är det dags att du gör det nu. Simpodden Hultén & Jansson har tankar och idéer om svensk simning. Man kan säga att vi TYCKER om svensk simning men man också säga att vi TYCKER OM - svensk simning. Det finns de som anser att vi inte skall blanda oss och inte vara en nagel i ögat på det som styr svensk simning - men _ nej så fel man kan ha. Vi bryr oss. Vi vill att simningen skall utvecklas. Vi gör inte som andra poddar om simning - stryker medhårs utan vi vågar säga till om det som behöver sägas till om.
I dagens upplaga som är den 218 i raden (och kommer ha drygt tusen lyssnare per dygn) ja där snackar Herrar Jansson och Hultén tillsammans med Simpanelens kloka Camilla Johansson Spionseller och Marcus Wernström om:
Hur var SM i dina ögon
Saknades stjärnorna eller inte?
Sum-Sim region har det blivit en gäspning i svensk simning?
Är Simförbundet ett modernt idrottsförbund?
Tre bara och tre mindre bra saker i svensk simning
Ditt bästa simminne under året som gick!
Lyssna på podden i spelaren nedan eller på ställen där poddar finnes.

2022-12-06 VM-sändningarna i SvT
Alla passen av kortbane-VM i simning sänds via Kunskapskanalen. Man sänder inte försöken som går mitt i nattens svensk tid utan finalpassen i Melbourne Australien simmas med start 09.30.
Niklas Nord och Lasse Frölander kommenterar tävlingarna från studion i Stockholm

2022-12-05 Träningsläger med YAK Sport 2023
YAK Sport är en dansk resebyrå med träningsläger för just simning. Man har arrangerat lägerresor sedan 2008. Man har 14 danska simklubbar som fasta kunder och har hittat ett fast koncept för sina läger i Turkiet.
En av deras fasta kunder är Ricki Clausen från Herlevs  Svømning - som har arbetat med över 40 danska landslagssimmare de senast decennierna.
Vill du ställa frågor om YAK Sport får du gärna göra detta till Sverigebekantingen Ricki. Du når honom på rc@rickiclausen.dk
Läs hela Erbjudandet om träningsläger i Turkiet ovan i PDF-format - klick
Gå till YAK-Sports hemsida - klick

2022-12-05 Landskrona Simsällskap söker simtränare
LS eller Landskrona Simsällskap söker Simtränare till sina mästerskapssimmare. Är du killen eller tjejen att ta steget till en av landets bästa simklubbar? Ja då skall du anmäla ditt intresse innan den 22 december.
Läs hela annonsen här -klick
Läs annonsen ute i högerspalten under Lediga jobb eller strax över Nyhetsblocket under Lediga jobb inom simningen - de närmaste månaden.

2022-12-05 December månads tävlingar
Till helgen är det dags för den första stora bataljen i simningens topp-månad, NM i Bergen Norge. Sedan följer VM i kort bana nästa vecka och nästa helg är det Sum-Sim i Helsingborg.
Vi återkommer med underlag och länkar under veckan.
10-12 december Nordiska Mästerskapen i Bergen
13-18 december Världsmästerskapen i simning - 25 meters bassäng - Melbourne Australia
16-18 december Sum-Sim Riksfinaler i Helsingborg

 

En betraktelse över Svenska Mästerskapen i simning på 25 m bana 2022

Det blev bara två dagars njutning av fina simningar på plats i Stockholm, resterande tävlingspass fick bli via dator. Jag var där som en betalande (finalpasset fredag stod SSF för, jag hade varit på ett öppetvattenmöte före) turist. På samma sätt var jag en åskådare i somras i Linköping och förra året i Stockholm. Att vara på plats och bara ta in upplevelserna skapar massor av funderingar. Det kan jag rekommendera alla, som på något sätt skall ta beslut om vår idrotts framtid.

Vem arrangerar vi SM för?

Det blir en väldigt tydlig känsla, att vi arrangerar för de redan invigda i vår idrott. SM blir lite av en firmafest. Arrangören måste i första hand tillse att tränare och simmare är nöjda. Lyckas man med det och det är en del härliga kamper, några rekord, möjlighet för speakrarna att få vråla rekooord, är det mesta frid och fröjd.

Min känsla och övertygelse är att vi måste vara många som betraktar, analyserar och betydligt djupare funderar på vad vi vill uppnå. Några av de många frågorna som hänger kvar i mitt huvud är;

-         Varför finns ingen debatt, frustration eller missnöje över att bara de närmast sörjande kommer och tittar?

-         Varför finns ingen debatt, frustration eller missnöje över att det är ett 50-tal grenar exklusive juniorgrenarna på programmet? Det innebär 150 seniorpristagare. Till det skall läggas juniormedaljörerna. Jag försökte minnas hur många jag kunde räkna upp när jag skriver detta. Pröva själva! Fundera på hur en journalist, skall kunna hålla intresset uppe i detta massutskick av medaljörer.

I ett av passen satt jag på startsidan. Olyckligtvis fungerade inte högtalarna där. Men det var också svårt att se pristagare och prisutdelare. Synd att man inte kunde se dem ordentligt på en storbild i denna fantastiska arena som Eriksdalsbadet är. 50 grenar, 150 medaljörer, intressanta prisutdelare.

Är det som så att vi är nöjda med att SM enbart är en firmafest kan jag delvis förstå, att exempelvis SVT bland de stora medierna, inte är intresserade. 150 medaljörer blir inte greppbart.  

Resultaten i det 69:e inomhusmästerskapet

Låt mig börja med att konstatera att SM, blir firmafestligt även när namn som Victor, Björn, Robin, Louise, Sophie med flera saknas. Det är bra att ha med sig i funderingarna på när SM skall fastställas i årshjulet. Hur skall man utvärdera ett SM? Antal Svenska rekord? Antal simningar över 800 fina poäng? Antal personliga rekord? Antal årsbästa? Jag vill knappt ta det ordet i mun, än mindre skriva det. Bevare mig från friidrottsvokabulären. Hade vi fler simningar med över 800 FINA poäng 2022 än 2021? Ja, frågorna är många och jag efterlyser en mall att utvärdera ifrån. Jag efterlyser också än mer statistik, vilka klubbar har högst andel personliga rekord, procentuellt sett? Vilka har störst resultatutveckling? Vilka har flest egna produkter? Frågorna är många! Fakta behövs, framförallt för att komma ifrån det känslomässiga tyckandet, som i och för sig är viktigt men döljer för ofta fakta.

Innan jag skrev dessa rader lyssnade jag på Simpodden Hultén & Jansson som vi gjorde efter inomhus-SM 2021. Där knabbades Bosse och jag om utfallet. Vi tyckte SM var bra och ett steg i rätt riktning. Bosse lyfte många bra saker som jag försökte slå håll på. Känslan är densamma detta år, det finns många bra saker att lyfta upp. Här ett axplock av trevligheter!

-         Neptun SK, den kompletta föreningen

-         MKK har något intressant på gång

-         Simon Sjödin, vilken kille

-         Elfsborg SK, ett föredöme på många sätt

-         Thilda Häll har också något stort på gång

-         Emmy Hällkvist fortsatt megaintressant

-         Elias Persson lyfte och kan komma att flyga än högre framöver

-         En herre och fyra damer över 850 FINA-poäng

Listan kan göras mycket längre på härliga händelser! Det negativa då? Den listan har också många rader men det får bli i ett annat sammanhang.

En titt framåt

Sedan 2014/15 och fram till 2021 har det varit en negativ utveckling avseende FINA-poängen som nu (2021) delvis har brutits. Det är bra! Vi kan till och med åka till kommande VM utan Sarah Sjöström och ändå sätta avtryck i resultatlistorna och på prispallen.


Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick (tyvärr är novemberfilen 2022 skadad
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick
-