April månad 2021

2021-04-29 250 timmar simning på TV och webben under 2021
Det kommer att bli massor av TV- och Web-sändningar under det kommande året. Förutsatt att alla tävlingar blir av. Den nya satsningen Simidrotts-TV som har fått en ny plattform tillsammans med linjära TV-bolag och med 2 x EM, VM, OS och ISL-serien i bagaget – är det som ger detta stora utbud av sändningar.
I bifogade dokument kan du se alla sändningar. En del information är preliminär men de linjära sändningar är klara och kontrollerade. Läs mer här - klick

2021-04-28 Simpodden 178
Veckans gäst i Simpodden Hulten & Jansson är vår bäste distanssimmare, Victor Johansson som tar oss med längs vägen till OS för hans del. I nyhetsblocket kommer du få en lista med 18 stycken förslag till efterträdare till Ulrika Sandmark som förbundskapten. Hon avgår som bekant efter OS i sommar!
Du kan lyssna på podden på spelaren nedan eller vi Spotify, Itunes och andra ställen där poddar finnes.
Äldre poddar hittar du här - klick

Klicka gärna på bilden så blir den stor: Foto: Privat

2021-04-28 Sven Rune Malmberg har avlidit
Simtränaren och simentusiasten Sven Rune "Senne" Malmberg är död. Under mer än 50 år var han verksam som tränare i  Markaryds Simsällskap, Växjö Simsällskap, Trelleborg Simsällskap, Södertörn SS, SK Neptun, Spårvägen och inte minst i Svenska Simlandslaget.
Han avled efter en längre tids sjukdom och blev 76 år gammal.
En av hans bästa simmare, Camilla Johansson Sponseller skriver så här om sin fd. tränare:

När jag var tretton år gammal flyttade min familj till Växjö. Och det var där i simhallen som jag först träffade honom, Sven-Rune ”Senne” Malmberg. Vad jag inte visste då var hur mycket han skulle komma att betyda för mig och simmarna runt om, och vilket äventyr som skulle ta sin början.

Man kunde inte ta miste på Senne, han var en stor man, både i sitt tänk och i sin fysik. Med sina 2 meter och stora kroppsform gick det inte att ta miste utan han kändes lätt igen var han än befann sig. För oss var han klippan som ledde oss på ständigt nya äventyr och vars orubbliga tilltro till oss och våra förmågor lyste upp vår tillvaro.

När jag ser tillbaka på den tiden, i en sliten simhall och på 3 kortbanor så är det svårt att förstå hur han fick allt att hända. I vårt lilla gäng med ungdomar som var runt 12-14 år lyckades han vaska fram ett flertal svenska mästare, svenska rekord innehavare och två stycken Olympier. Framgångarna kom snabbt och de var många. Höjden var när lilla Växjö från Småland lyckades bli andra bästa klubb i Sverige år 1995!  

Senne brukade slänga ur sig något som vi simmare tyckte var befängt, som t.ex ”ni kommer att ta medalj på medley lagkappen på SUM-SIM Riks”, när vi inte ens trodde att vi skulle lyckas kvala in till mästerskapet, men som sedan visade sig bli en bronspeng. Eller då han sa till mig att ”Millan, du kommer att göra 2.10 på rygg”, när jag hade ett pers som var många sekunder sämre än det. Själv skrattade jag åt kommentaren, det var ju totalt orealistiskt. Men han hade rätt. Det hade han ofta, oavsett hur orimligt optimistiskt det lät när han först gjorde sina förutsägelser. Men han fick oss att tro på oss själva och tillsamman kunde vi rubba berg.

Det jag kommer ihåg mest är hur roligt vi hade. Typ hela tiden. Jag kommer aldrig ihåg att vi hade tråkigt, fast det måste onekligen funnits tillfällen då vi hade det. Jag minns alla bilfärder till tävlingar och läger i PeGes minibussar, som trots sin storlek, knappt rymde Senne. Jag minns hur dåligt lokalsinne han hade och hur han inte trodde på kartor vilket gjorde att vi ofta var sena till insimmet.  Han var alltid väldigt nyfiken som simtränare och var ofta först med att prova nya saker. Vi var ”försökskaniner” för många idéer, inte alla bra, men de flesta. Jag minns alla konstiga och härliga ställen som vi bodde på under tävlingar och läger, allt från en ridskola i mitten av ingenstans till finaste hotellet i Monte Carlo. Jag minns alla resor till fantastiska, underbara ställen, och till de som var mindre fantastiska som t.ex. den där sommaren som vi bodde flera månader i en barack med tre våningssängar i ett övningsfält för brandkåren i Ronneby. Som verksamhetsledare själv förundras jag över hur han lyckades att ta med oss på alla dessa resor. Vi var t.ex. i Budapest i Ungern 1988 när landet fortfarande var bakom järnridån och vi åkte dit på tåg genom Europa som vaktades av män med militärhundar och k-pistar. Tur att våra föräldrar inte hade koll på allt vi var med om kan man tänka i efterhand. Tillsammans med Senne reste vi runt världen och samlade på oss upplevelser och växte som människor och idrottare.

Men det jag minns bäst är gemenskapen hade skapade för oss simmare. Trots sin storlek höjde Senne sällan rösten. Man lyssnade ändå. Men man kunde däremot höra hans skratt eka genom simhallen, vilket hände ofta. Och vi vet hur högt han värdesatte oss simmare, och hur han satte oss först, vilket gjorde att vi även blev väldigt nära med hans familj (fru Polly och sönder Simon och David) eftersom de fick följa med när helger och lov vigdes åt simning. Och det var det som gjorde skillnaden. Han betydde oerhört mycket för oss alla. Vi är många som har honom att tacka för våra karriärer inom simningen. Men mer att tacka honom för den karaktär han har gett oss, som fått oss att bli bättre människor och för den tilltro vi har till oss själva som han har skapat.

I morse nåddes vi av den sorgliga nyheten att Senne har somnat in. Vi sörjer en stor man som med sitt bidrag till simningen i Sverige har ändrat dess riktning. Och som genom sin person påverkat många av våra liv. Våra tankar är med Sennes familj och närmaste. Detta är en stor förlust för oss alla.

2021-04-28 Emelie Fast historisk
Södertörns Emelie Fast blev historisk i svensk simning på söndagen. Hon blev första svenska som simmat under 30 sekunder på alla fyra simsätten. Detta när hon gjorde 29.82 på 50m bröstsim. Hon spädde på med att också simma 100m fjärilsim på 59.92.
Hennes personliga rekord på 590 meters sträckor:

50 fj 27,01
50 ry 28,82
50 br 29,82
50 fr 25,91

Närmast att kunna matcha detta är Helsingborgs Sophie Hansson som noterat 30,8 på ryggsim. Eller finns det fler???

2021-04-26 Simhelgen bakom och simlivet framför oss.
Hur blir det med OS i Tokyo? Det är ju frågan alla ställer sig. Men ingen verkar på riktigt oroad för att det inte kommer att bli av. Alla, idrottare, ledare, TV-bolag, press jobbar som om det kommer att bli av. Vad man nu förstår så kommer det inte att finnas utländska åskådare på plats. Även om Japan har haft ovanligt låga döds och smittotal av covid (drygt 9000 döda på
130 miljoner invånare, jämfört med Sveriges knappt 14000 på 10 miljoner invånare.
Tittar vi på hur svensk TV kommer att behandla OS - så kommer nästan alla kommentatorer finnas på hemmaplan. Friidrottens och några av fotbollens reportrar kommer att finnas p´å plats, plus några till. Det blir alltså annorlunda mot hur det brukar vara. Som ni vet så är det Discovery som sänder OS i år (Viasat 2016).

Vitryssland eller Belarus som det skall kallas numera - simmade Belarus Open den här helgen. Tre nya nationsrekord. Bäst kanske Ilya  Shymanovich när han noterade 26.46 på 50m bröstsim. Världstvåa i år. Se hela resultatlistan här - klick

Brasilien tog ut 15 simmare till sin OS-trupp efter kvaltävlingar under veckan. Tyvärr är deras resultatsida allvarligt infekterad av virus så vill vill inte länka vidare. Det är inte bara människor i Barsilien som är sjuka idagarna.

Silvia di Pietro, italienskan med fjärilsim som specialitet - slog nationsrekord på 50m fjärilsim och frisim i helgen. Under 24 sekunder på frisimmet och 25.18 på fjärilsim. Notabelt att det gällde kort bana.

På Irland har man också simmat OS-kval. Irland är ett bara exempel på hur starkt simningen har gått fram i Europa de senaset åren och hur bara resultatnivå det finns. Vi tycker kanske att Irland är en B-nation i simning men icke. Här finns det en hel del simmare som skulle göra sig bra i Sverige. Läs deras resultat från helgen här - klick

Michelle Coleman cann 50 och 100m fritt vid Helsinki Meet i förra veckan. 24.94 och 54.53 blev hennes tider. Hela resultatlistan från Helsinki Meet hittar du här - klick

På onsdag kommer en Simpodden Hultén & Jansson som du helt klart inte vill missa.

2021-04-22 Helsinki Meet idag och i morgon
De senaste åren har det ju funnits en Nordisk Simtour. En del av denna har varit Helsinki Meet. I år finns ingen tour men Helsinki Meet finns och idag kan du se den på webben:
Sändning: 17.00-19.00 torsdag och fredag
Web: Discovery Plus
Kommentatorer: Paul Ahlgren och Thomas Jansson
Tävlingarnas hemsida - klick
Startlista och resultat - klick

Foto: The Super League och ISL

2021-04-22 Girighetens ansikte
Fotbollens superliga lät girighetens ansikte sticka ut. I 48 timmar. Sedan hade fansen, fotfolket,sågat, grävt ner och begravt idéen. 

Tolv stycken giriga klubbar med giriga klubbledare vill ha mer. Mycket mer. Superligan grundtanke är att, just de - mao de tolv klubbarna -  är fotbollens fundament. Men inget kan vara mer fel. De visade fansens resoluta agerande. 

Vem vill se FC Barcelona möta Man City tio gånger varje år? Ingen!
Stängd liga. Vem vill ha det? Ingen!
Man kan sympatisera med avskyn att fotbollens pampar under åren, Blatter, Platini m.fl. - skott sig själv och att fotbollen måste revolutioneras. Men att göra det med stängda ligor, ge mer pengar till de redan rika etc - är fel väg att gå.
Bara det där att hugga av de öppna ligorna är ett generalfel. Situationer som tex Leicesters ligaseger häromåret, Malmö FF:s resa ner i Superettan runt år 2000 i Sverige och HV71 snubbel i den svenska ishockeyn - är ju det som ÄR idrott.

I simningen har vi motsvarigheten ISL - International Swimming League. I år inne på tredje året. Startad som en reaktion på att simpamparna roffade åt sig pengarna själv och inte lät idrottarna få del av dessa. Här har vi dock en skillnad mot fotbollen. Dessutom har simningen varit handlingsförlamade på högsta förbundsnivå att utveckla arrangemang. World Cup i simning har stått och stampat på samma ställe sedan början av 90-talet. Detta var också ett agerande mot, som ISL stod för. De urusla medierapporteringen och andra svagheter var annat som bäddade för ISL.
Skillnaden är också att ISL erbjöd FINA samarbete. Men där anade FINA ugglor i mossen och svarade inte ens. Så gick det som det gick.
Nu är frågan om ISL klarar att jobba vidare. Det har kostat hundratals miljoner de första två åren och nu går man på ett tredje. FINA kan sitta lugnt i båten och sedan ta över igen när intressefartyget ISL seglat färdigt.

2021-04-21 Arenas OS-kollektion 2021 - Bishamon Collection

2021-04-21 Adi Ramovic och Nelly Rasmusson får Hejapriset!
Den 8–11 april genomförde Svensk Simidrott tävlingen Swim Open på Eriksdalsbadet i Stockholm. Där fick Uppsalasimmaren Adi Ramovic och Helsingborgssimmaren Nelly Rasmusson motta Hejapriset. Hejapriset delas ut i samarbete med Svenska Spels och Riksidrottsförbundets gemensamma initiativ Tillsammans för fler i rörelse. Priset delas ut till de två simmare (en man och en kvinna) som har förbättrat sig mest i förhållande till sin anmälningstid. Efter ett väldigt väl genomfört lopp på 50 meter ryggsim, stod det klart att Ramovic vann 5 000 kronor att skänka till valfri simförening. Ramovic väljer att donera prispengarna till moderklubben Upsala Simsällskap. Prispengarna ska gå till simföreningens verksamhet för att få fler fysiskt aktiva. 

– Det känns som ett naturligt val, säger Adi Ramovic. Jag har simmat i Upsala Simsällskap i över tio år, utan dem hade jag inte varit där jag är idag. Det känns väldigt fint att kunna bidra, säger Adi Ramovic. 

Även Nelly Rasmusson, som efter sitt fina lopp på 50 meter frisim vann 5 000 kronor väljer att skänka pengarna till sin moderklubb Helsingborgs Simsällskap. 

– Det känns jättekul att kunna bidra till Helsingborgs Simsällskap. Det är en jättebra klubb på alla sätt och vis. Vi har duktiga tränare och simmare på alla nivåer och en bra gemenskap i klubben, säger Nelly Rasmusson. 

– Svensk Simidrott är naturligtvis väldigt glada att få vara en del av Tillsammans för fler i rörelse. Vi ser att stillasittandet ökar oroväckande bland barn och unga. Att få fler i rörelse är därför ett prioriterat område, inte minst nu i corona-tider. Att vi kan vara med och bidra till att flera aktiverar sig på ett säkert sätt genom våra olika simidrotter känns därför extra stimulerande, säger Mikael Jansson, förbundschef Svensk Simidrott. 

Tillsammans för fler i rörelse drivs sedan våren 2017 gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet. Målet är att tillsammans med specialidrottsförbunden skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett förutsättningar. 

– Vi är så glada över att få vara med och stötta Svensk Simidrott i deras verksamhet för att få fler fysiskt aktiva och att jag hoppas att medlen ytterligare kan hjälpa Upsala Simsällskap och Helsingborgs Simsällskap i deras arbete med att sänka tröskeln till rörelse, säger Linn Rydstedt, projektledare för Tillsammans för fler i rörelse på Svenska Spel.

2021-04-21 Jule, 15-årig tyska vill till Sverige
Inom ramen för STS Värdfamiljsprogram har en 15-årig tyska hört av sig till SIMMA för att kolla om det finns någon svensk familj som vill ha henne boende hos sig en period. Jule är 15 år och simmar. Läs alla aktuella dokument och kontaktuppgifter på den här sidan hos oss - klick

2021-04-21 Tyska OS-kvalen i Berlin
I helgen har det simmats tyska OS-kval i Berlins Europasportpark. Det fanns grenar där antalet simmare var lågt eller inga alls eftersom få såg chansen att kvala in till OS men i de allra flesta grenarna var det skaplig bredd i startfälten. Nedan hittar du Top-3 resultaten av de tre dagarnas tävlingar och man kanske slås av att de tyska distanssimmarna är på uppgång. VIsssa grenar är mindre bra - speciellt jämfört med de dagar som tysk simning var främst i Europa. Inga nationsrekord slogs under tävlingarna.

Samtliga resultat - klick


200m bröstsim herrar
Marco Koch – 2:10.28  Max Pilger – 2:10.63 Yannis Willim – 2:12.22

200m bröstsim damer
Kim Herkle – 2:25.40  Bente Fischer – 2:25.90

200m ryggsim damer
Jenny Mensing – 2:11.71  Sonnele Öztürk – 2:12.47  Lisa Graf – 2:13.68

1500m fritt herrar
Florian Wellbrock – 14:36.45  Lukas Märtens – 15:05.36  Oliver Klemet – 15:07.81

200m fritt damer
Sarah Köhler – 8:23.82  Isabele Gose – 8:31.94  Jeannette Spiwoks – 8:36.12

200m medley herrar
Jacob Heidtmann – 1:59.56  Danny Schmidt – 2:01.31  Felix Ziemann – 2:03.42

200m medley damer
Kathrin Demler – 2:12.12  Zoe Vogelmann – 2:13.28  Marie Pietruschka – 2:13.93

50m fritt herrar
Arten Selim – 22.47  Damian Wierling – 22.61   Sebastian Pierre-Louis – 22.82

50m fritt damer
Hannah Küchler – 25.26  Annika Bruhn – 25.29  Jessica Felsner – 25.30

100m fritt damer
Annika Bruhn 53.93  Lisa Höpink 54.65  Marie Pietruschka 54.73  Hannah Küchler 54.88

100m fritt herrar
Damian Wierling 48,48  Marius Kusch 48,91 Christoph Fildebrandt 49,05  Josha Salchow 49,09

400m medley damer
Kim Herkle, 4:41,76  Giulia Goerigk, 4:42,97

400m fritt herrar
Florian Wellbrock 3:44,36  Lukas Märtens 3:44,86  Henning Mühlleitner 3:45,36

400m fritt damer
Isabel Gose 4:05,19 Sarah Köhler 4:05,99   Leonie Kullmann 4:06,25

200m fritt herrar
Lukas Märtens – 1:46.41  Jacob Heidtmann – 1:46.98  Poul Zellmann – 1:47.53

200m fritt damer
Isabel Gose – 1:56.93  Annika Bruhn – 1:57.17  Leonie Kullmann – 1:57.64

1500m fritt damer
Sarah Köhler – 15:52.20  Jeannette Spiwoks – 16:26.09  Celine Rieder – 16:27.74

100m bröstsim herrar
Fabian Schwingenschlögl – 59.30   Lucas Matzerath – 59.42  Marco Koch – 1:00.28

100m bröstsim damer
Anna Elendt – 1:07.17  Jessica Steiger – 1:07.63   Bente Fischer – 1:08.36

100m fjäril herrar
Marius Kusch – 51.75  Ramon Klenz – 52.82  Björn Kammann – 52.87

100m fjäril damer
Lisa Höpink – 58.07   Aliena Schmidtke – 1:00.01   Jessica Felsner – 1:00.06

100m ryggsim herrar
Ole Braunschweig – 53.87  Marek Ulrich – 53.99  Christian Diener – 54.24

100m ryggsim damer
Laura Riedemann – 59.85  Lena Riedemann – 1:01.96  Sonnele Öztürk – 1:02.22

800m fritt herrar
Florian Wellbrock – 7:48.12

2021-04-20 Simpodden 177 med Simpanelen
Vi kollar på det som hände under Swim Open Stockholm 2021. Vi snackar också om tillståndet i svensk simning med massor av intressanta vinklingar. Naturligtvis ett nyhetsblock och sedan spekulerar Hultén & Jansson om vem som blir nästa förbundskapten i simning. Vem är din favorit?
Lyssna på Simpodden på spelaren nedan eller ta hem den via sidor där poddar finnes - Spotify, Itunes mfl.

2021-04-19   Växjö Simsällskap söker ansvarig för simskola och kursverksamhet
Växjö Simsällskap med över 2000 medlemmar, däribland 800 stycken i simskolor söker nu en  "Ansvarig för simskola och kursverksamhet". Tjänsten är en heltidstjänst. Skrädarsydd för dig som vill jobba med att organisera simskolor och köra någon timme själv i vattnet.
Läs hela annonsen här - klick
Du kan också läsa annonsen som vanligt när det gäller våra jobbannonser finns ute i högerspalten (om du läser på en dator och längre ner på sidan om du surfar på en telefon) under Lediga jobb. MEN du kan också hitta annonsen under knappen "Lediga jobb i Sverige och Norge" strax över nyhetstexten. Allt finns där den närmaste månaden.

Bild: Janne Danielsson/SVT

2021-04-19 Alshammar åkte ur Mästarnas Mästare
Ett pussel på strandkanten blev för knepigt för Therese Alshammar i Mästarnas MÄstare och hon fick lämna tävlingen på söbdagskvällen. Se avsnittet igår här - klick

Emilia Nilsson Garip Malmö KK - foto Chris Rye

2021-04-19 EM-hopparna klara
Mellan 10-16 maj 2021 arrangeras EM i simhopp. Mästerskapet hålls i Budapest och Sverige representeras av fem simhoppare. Dessa är Vinko Paradzik SPIF, David Ekdahl MKK, Max Burman JSS, Emma Gullstrand JSS och Emilia Nilsson Garip MKK.

Duncan Scott (fotocred ISL)

2021-04-19 Brittiska OS-kvalen.
Under fem dagar har man simmat de brittiska OS-kvalen i London. I OS-arenan från 2021. Det slogs fyra nationsrekord. Tre av dem stod Duncan Scott för och det fjärde av Molly Renshaw, bröstsimmerskan. Massor av fina resultat som du kan se av TOP-3 listorna nedan.

Låt oss bara ta ett exempel på hur hög klass man just nu har på brittisk simning:
På 200m fritt slog Duncan Scott på1:44.47 British rekord, Tom Dean var strax efter och noterade 1:44.58; 18-årige Matt Richards simmade på 1:45.77; 2015 världsmästare James Guy hade 1:46.04; Calum Jarvis på 1:46.47 och Cameron Kurle on 1:47.36 ger en sextett som kan vara hyfsad att bygga ett 4x200m fritt lag på, under OS 2021.

De närmaste dagarna kommer vi att gå igenom fler OS-kval. I morgon de australiska mästerskapen. Samtliga resultat - klick

Herrar 1500 frisim
14:51.49 DANIEL JERVIS, OS-kvalad
15:01.35, TOBIAS ROBINSON
15:07.71, LUKE TURLEY

Damer 1500 frisim
LEAH CRISP, 16:46.09
LUCY CHARLES-BARCLAY, 16:46.26
EMILY CLARKE, 16:59.68

Damer 100 bröstsim
SARAH VASEY, 1:06.37 OS-kvalad
MOLLY RENSHAW, 1:06.72 OS-kvalad
KARA HANLON, 1:08.00

Herrar 200 ryggs medley
LUKE GREENBANK, 1:56.70 förkvalad
ELLIOT CLOGG, 1:57.77
BRODIE WILIAMS, 1:58.76

Damer 50 frisim medley
ANNA HOPKIN, 24.79
ISABELLA HINDLEY & LUCY HOPE 25.13

Herrar 200 frisim medley
DUNCAN SCOTT, 1:44.47 *Nationsrekord, OS-kvalad
TOM DEAN, 1:44.58 OS-kvalad
MATT RICHARDS, 1:45.77*

Damer 100 frisim
Freya Anderson 53.40
Anna Hopkin 53.49
Lucy Hope 54.19

Herrar 50 frisim
Ben Proud 21.42
Yusuke Legard 22.10
Jacob Whittle 22.55

Damer 200 ryggsim
Kathleen Dawson 2:08.14
Cassie Wild 2:10.94
Honey Osrin 2:11.76

Herrar 100 fjäril
James Guy 51.44
Jacob Peters 51.66
Edward Mildred 52.67

Damer 200 medley
Abbie Wood 2:09.23
Alicia Wilson 2:09.61
Candice Hall 2:13.67

Herrar 400 medley
MAX LITCHFIELD, 4:12.67 OS-kvalad
BRODIE WILLIAMS, 4:12.95 OS-kvalad
MARK SZARANEK, 4:17.44

Damer 200 fjäril
ALYS THOMAS, 2:08.09 OS-kvalad
KEANNA MACINNES, 2:08.86
LAURA STEPHENS, 2:09.53

Herrar 100 frisim
DUNCAN SCOTT, 47.87 *tang. Nationsrekord, OS-kvalad
MATT RICHARDS, 48.23 OS-kvalad
TOM DEAN, 48.51

Damer 400 frisim medley
HOLLY HIBBOTT, 4:07.03
LEAH CRISP, 4:14.03
TAMRYN VAN SELM, 4:16.17

Damer 800 frisim medley
LEAH CRISP, 8:44.67
EMILY CLARKE, 8:52.42
LAUREN WETHERELL, 8:56.58

Herrar 800 frisim medley
DANIEL JERVIS, 7:50.33
KIERAN BIRD, 7:50.75
LUKE TURLEY, 7:54.27

Herrar 200 FLY
JAMES GUY, 1:55.20 OS-kvalad
JAY LELLIOTT, 1:56.76
EDWARD MILDRED, 1:58.04

Damer 100 ryggs medley
KATHLEEN DAWSON, 58.24 OS-kvalad
CASSIE WILD, 59.51 OS-kvalad
GEORGIA DAVIES, 1:00.01

Herrar 100 ryggs medley
JOE LITCHFIELD, 54.04
LUKE GREENBANK, 54.12
ELLIOT CLOGG, 54.65

Damer 200 bröstsim
MOLLY RENSHAW, 2:20.89 *Nationsrekord, OS-kvalad
ABBIE WOOD, 2:21.69 OS-kvalad
JOCELYN ULYETT, 2:24.40

Damer 200 frisim medley
FREYA ANDERSON, 1:56.80 OS-kvalad
ABBIE WOOD, 1:57.48
LUCY HOPE 1:57.65

Herrar 400 frisim
KIERAN BIRD, 3:46.00 OS-kvalad
TOM DEAN, 3:47.48
DANIEL JERVIS, 3:47.61

Damer 400 medley
E WILLMOTT, 4:35.70 OS-kvalad
LILY BOOKER, 4:43.40
HANNAH MILEY, 4:45.00

Herrar 100 bröstsim
ADAM PEATY, 57.39 förkvalad till OS
JAMES WILBY, 58.76 förkvalad till OS
ROSS MURDOCH, 59.51

Damer 100 FLY
HARRIET JONES, 57.79 OS-kvalad
LAURA STEPHENS, 57.98
ALYS THOMAS, 58.63

Herrar 200 medley
DUNCAN SCOTT, 1:55.90 *Nationsrekord, OS-kvalad
JOE LITCHFIELD, 1:57.74, OS-kvalad
MAX LITCHFIELD, 1:58.43

2021-04-17 Väsby Simsällskap söker Simskoleansvarig
Väsby Simsällskap är verksamma i Upplands Väsby, norr om Stockholm och den framgångsrika simklubben söker nu en Simskoleansvarig. Viktig post i varje simklubb, numera. Kanske den allra viktigaste. Där skall du läsa annonsen nedan - som du också som vanligt när det gäller våra jobbannonser finns ute i högerspalten (om du läser på en dator och längre ner på sidan om du surfar på en telefon) under Lediga jobb. MEN du kan också hitta annonsen under knappen "Lediga jobb i Sverige och Norge" strax över nyhetstexten. Allt finns där den närmaste månaden.

Läs hela annonsen här - klick

2021-04-17 Osäkert om SM-veckan 
Igår skulle det tagits beslut om SM-veckan 2021 MEN detta beslut om genomförande har skjutits upp till den 5 maj (det kan du läsa mer i länken nedan).
Men skall man tolka utfallet av Swim Open och hanteringen runt detta så är det positivt att tävlingarna för simningens del kommer att äga rum. Men räkna inte med att tävlingarna kommer att ha publik. MER om detta får vi alltså veta i början av maj.
Läs mer här - klick

2021-04-14 EM-truppen klar
24 simmare finns med i den EM-trupp som förbundskaptenen Ulrika Sandmark presenterade idag. Elva damer och 13 herrar. En hel del debutanter på seniornivå och det är roligt att få vara med oss deras första resa. Yngsta simmare på damsidan är Emelie Fast född 2004 och Lisa Nystrand född 2006. Vi noterar också att det är två syskonpar på damsidan, Sophie och Louise Hansson samt Alma och Klara Thormalm.
Ynst på herrsidan är Malmös Elia Persson som är född 2002 tillsammans med Robin Hanson född 2001. Äldst i hela gänget är Simon Sjödin, född 1986. Äldst av alla är läkaren René Tour som har varit med på så många mästerskap att ingen kommer ihåg. Född 1954 är han i alla fall. EM simmas  17-23 maj i Budapest.

Simmare
Damer = 11 st
Hannah Brunzell Västerås SS
Michelle Coleman Spårvägen SF
Emelie Fast Södertörn SS
Louise Hansson Helsingborg S
Sophie Hansson Helsingborg S
Sara Junevik Falu SS
Ida Liljeqvist Helsingborg S
Lisa Nystrand Väsby SS
Hanna Rosvall Helsingborg S
Alma Thormalm Jönköping SS
Klara Thormalm Jönköping SS

Herrar = 13 st
Isak Eliasson Spårvägen SF
Robin Hanson Spårvägen SF
Oskar Hoff Landskrona S
Marcus Holmquist Jönköping SS
Gustav Hökfelt SK Neptun
Victor Johansson Jönköping SS
Adam Paulsson SK Elfsborg
Elias Persson Malmö KK
Erik Persson Kungsbacka SS
Björn Seeliger Stockholms KK
Simon Sjödin SK Neptun
Johannes Skagius SK Neptun
Samuel Törnqvist Täby S

Ledare
Ulrika Sandmark Stockholm

Tränare
Carl Jenner Stockholm
Johan Wallberg Stockholm
Antonio Lutula Stockholm
Sverker Maltesjö Helsingborg
Karl Johan Gårdström Bergen
Marcelo Machado Upplands Väsby

Läkare
Rene Tour Stockholm

Idrottspsykolog
Göran Kenttä Stockholm

Fysioterapeut
Gustav Nilsson Malmö
Press

Anna Hammar Stockholm

2021-04-11 Bergens Svømme Club söker Elittränare
Norges äldsta simklubb,  Bergens Svømme Club, söker en Elittränare. Intressant arbete för rätt person. Läs hela annonsen här - klick.
Du hittar annonsen ute i vår högerspalt den närmaste månaden men också under Lediga arbete - orange knapp strax ovanför Nyheterna - den närmaste månaden.

Claire Curzan Foto: Jack Spitser/Spitser Photography

2021-04-11 USA i natt.......
Björn Seeliger simmade final i amerikanska GP igår kväll. Detr blev en sjundeplats på 50m fritt i lång bana och tiden 22.52. Vann gjorde Bruno Fratus på 21.80 före Caleb Dressel 21.83.

I staden Cary, i North Carolina simmas under helgen en tävling som kallas Tac Titans. I finalen på 100m fjärilsim damer – notera att detta inte är amerikanska GP utan en age-grouptävling – noterade den 16-åriga Claire Curzan världens snabbaste tid på 100m fjärilsim det här året – 56.20. Som om det inte var nog så simmade 18-åriga Torri Huskie in på andraplatsen med 56..69. Oj vad trångt det blev i toppen på 100m fjärilsim damer nu.
Resultaten från amerikanska GP - klick
Resultaten från Tac Titans - klick

2021-04-07 Swim Open på Mästerskapssidan
Under perioden torsdagen den 8 april tom. söndagen den 11 april följer vi Swim Open Stockholm på Mästerskapssidan. MEN det kommer också att finnas en del nyheter här på SIMMA under dagarna - tex. från de japanska OS-uttagningarna och en del annat. Så ta vägen om SIMMA när du följer SOS på Eriksdalsbadet.
Swim Open på Mästerskapssidan - klick

2021-04-10 Tyrs Pro Swim Serie
I dagarna simmas Amerikanska GP i Mission Veijo och i natt simmades försöken på 50m fritt herrar (och damer). Svenske Björn Seeliger gick vidare till finalen på 50m fritt med  tiden 22.53. Finalen simmas under lördagen med bl.a simmare som Dressel, Fratus (snabbast i försöken), Adrian, Andrews m.fl. En lagom mumsbit för svensken att matcha emot.  Vi noterar att "gamle", 39-årige Tony Erwin, numera 39 år vorden hamnade en bra bit ner i resultatlistan.
Alla resultat hittar du här - klick

2021-04-06 Simpodden 176 på plats
Simpodden Hultén & Jansson ger dig här försnacket till Swim Open i Stockholm som simmas torsdag-söndag. Naturligtvis avslutas också med en del simnyheter som du inte vill missa.
Lyssna på den via spelaren nedan eller vi ställen där poddar finnes - Spotify, Itunes, Podcaster etc.

2021-04-04 Ikee klar för OS
Det var synnerligen känslosamt efter damernas 100m fjärilsim vid de olympiska OS-uttagningarna i Tokyo Olympic Aquatics Centre. Rikako Ikee som för två år sedan diagnostiserades med leukemi - stod nu överst på prispallen och hade kvalat in till sitt andra OS. Stort, känslosamt och oerhört kul. Segertiden skrevs till 57.77 Se loppet och snacket efteråt i klippet ovan !!  Se resultatsidorna - klick

2021-04-04 Nytt under Swim Open
Det är kul att persa – och under Swim Open även lönsamt!
Under Swim Open kommer vi i samarbete med Tillsammans för fler i rörelse
(ett projekt mellan RF och Svenska Spel) att dela ut två priser till de svenska
simmare som förbättrat sig mest i förhållande till deras anmälningstid
procentuellt sett. En riktigt kul grej - Bäste dam respektive herre får 5000 kr
vardera! Och inte nog med det, som en extra boost får dessutom respektive
pristagares klubb 5000 kr!
Äras den som äras skall – prispengarna haglar för de som visar framfötterna
lite extra mycket på årets Swim Open Stockholm, kanske är det du
som vinner?
Prisutdelning sker digitalt på TEAMS efter Swim Open, med liten intervju
tillsammans med Swim Open´s Dennis Fredriksson.
Givetvis publicerar vi snygga kort på pristagarna på Simförbundets medier,
och detsamma gör Tillsammans för fler i rörelse.

Just nu bygger vi hemsidan (Mästerskapssidan) för Swim Open Stockholm.
Smygtitta här - klick

2021-04-01 Stavanger söker Elittränare
Norges största simklubb söker en Elittränare. Stavanger erbjuder ett två års kontrakt på fulltid med möjligheter till förlängning. Ett av de mest intressanta tränarjobben i Skandinavien med en rutinerad omgivning som support.
Du hittar länken till jobbet nedan och ute i vår högerspalt (om du läser på dator) samt överst på sidan på orange knappen med Lediga jobb - den närmaste månaden.

Läs hela annonsen här - klick

Påfågelsöga för SIMMAs redaktionslokalers yttervägg under veckan.

2021-04-01 Påsktider

Allra först. En riktigt Glad Påsk till Er alla. Vi lever under märkliga tider. En del bryr sig tydligen inte. Andra tar det på blodigt allvar och väntar bara på ljuset i tunneln och att få komma ut på andra sidan. Jag tillhör en av dem. Så väntan är lång. Fast återigen så lovar Sydsvenskan idag att jag skall få min första spruta redan den här månaden. F-n troet. Sprutor och covid är inget man bakar in i aprilskämten. Där undgår vi dessa. Jag har inte haft ”skämta aprillo” som specialgren, historiskt sett. Men nån gång under SIMMA historia har vi fått till det. Jag minns en gång i begynnelsen när vi skämtade om att grannklubben i Malmö skulle skifta färg på sin träningsoverall och ändra klubbfärger. Då blev det ett jävla liv. Riktigt hur minns jag inte men det föranledde en del ilskna telefonsamtal minns jag.

Såg också SVT kavalkad av aprilskämt. När man började gräva upp Råsunda för satt man hade hittat lite guld var en klassiker. Tidernas svenska aprilskämt var dock när Kjell Stensson, den gamle tekniknörden som var anställd på SvT Malmö en gång på 60-talet lurade att om man täckte den svartvita TV-rutan med en nylonstrumpa skulle man få färg-TV. Stort genomslag. Av en händelse så har jag delar av denne Stensson samling av stenkakor (googla) i mina samlingar. Hur dom hamnat där en en lång historia som i sig skulle kunna vara ett aprilskämt. Det skall jag dock bespara er.


Nästa vecka är det Swim Open. Om allt går som det skall så beger vi oss in i den bubblan på onsdag kväll och sändningarna från Stockholm startar på torsdag morgon. Vi kommer också att köra Swim Open via Mästerskapssidan. Denna kommer att finnas på plats i slutet av påsken eller senast på tisdag förmiddag.
Skall verkligen bli spännande och se hur simningen har övervintrat under Corona. Det är många simmare som inte alls har tävlat och dessa skal nu fram i rampljuset. Riktigt spännande.

ISL har annonserat att man också skall köra en tredje säsong. Hur detta når Sverige via TV är inte klart och det finns anledning att tro att detta kommer att ta sin tid. Om nu inte SVT tar hand om detta för pengarna man får över efter att man blir av med den vanliga skidåkningen. Där borde vara många miljoner att pytsa in på simning. Igår så hade man tydligen köpt rättigheter till gymnastiken på internationell nivå. En idrott som har lite högre status än skidor.

2021-04-01 Simpodden nr 175
Simpodden Hultén & Jansson med Simpanelen om tex vara Förbundskapten för en dag och mycket annat i simningen värld.
Dessutom ett nyhetsblock om bl.a NCAA. Kanske också med en och annan påskhälsning.
Spela upp podden på spelaren nedan eller plocka den från ställen där poddar finns - Itunes, Spotify mm.

Ladda upp din bild och sitt på läktaren under Swim Open

2021-04-01 Vi vill se dig som åskådare på Swim Open !!!!
Det är en sanning med modifikation. Inte helt sant då inga åskådare slöpps in på Eriksdalsbadet under tävlingarna MEN vi vill gärna ha din bild på plats i simhallen under hela tävlingarna. Ja du får tom. övernatta i simhallen. Du köper en publikplats för 300 kronor. Det skall du göra senast 4 april. Sedan tillvirkas du i en snygg upplaga och placeras ut på just din plats och garanterat att du kommer med under de rikhaltiga TV-sändningarna från tävlingarna !  Du hanterar din publikfigur genom den här länken och du blir en del av Swim Open - klick

TV-sändningar från Swim Open

Torsdagen den 8 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna  Kommentator: Bo Hultén  - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Roberto Vacchi och Thomas Jansson Eurosport
Fredagen den 9 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Roberto Vacchi och Thomas Jansson Eurosport

Lördagen den 10 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Roberto Vacchi och Thomas Jansson Eurosport  

Söndagen den 11 april
09.30 Försöken Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
16.30 C och B-finalerna Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson - Simidrotts-TV
18.00 A-finalerna: Kommentator: Bo Hultén och Thomas Jansson Eurosport   

Hitta tidigare nyheterDå skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick


Gilla SIMMA på Facebook - klick



























.






















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































.