Aktuella tävlingar:
Nordiska Masters Mästerskapen i Torshavn, Färöarna
Inbjudan och info  Startlista  Resultat  Livetiming  Tävlingstider: Fredag 18.30 Lördag 10.00 och 1730 (svensk tid)

Nyheter från september 2022

2022-10-01 SK Poseidon i Lund söker medarbetare
Så här skriver man bl.a i sin annons:  Arbetsuppgifter: Aktivt hålla i undervisning och vara mentor åt andra instruktörer. Arbeta som siminstruktör och kantansvarig. Under de tider då simskolorna inte är igång är du delaktig i föreningens övriga aktiviteter och arbetsuppgifter....

Läs hela annonsen här - klick

DEn här annonsen hittar du också ute i högerspalaten under Lediga Jobb och
strax över Nyhetsblocket via bilden "Lediga jobb inom simningen".

2022-09-30 Nordiska Mästerskapen för Masterssimmare
Under fredag och lördag simmas NM för Masters på Färöarna. I huvudstaden Torshavn som är på hugget att arrangera tävlingar med Nordisk anknytning. Du hittar länkarna strax ovanför/nedanför här med rubriken veckans tävling. Start idag fredag klockan1 8.30 - svensk tid. Skiljer en timma mellan Sverige och Färöarna.

Nordiska Masters Mästerskapen i Torshavn, Färöarna
Inbjudan och info  Startlista  Resultat  Livetiming 
Tävlingstider: Fredag 18.30 Lördag 10.00 och 1730 (svensk tid)

2022-09-30 Norska Gjelleråsens IF söker Huvudtränare
Gjelleråsens IF finns i Slattum - en stad med 24000 invånare och med fina träningsförhållande. Två stycken 25 meters bassänger disponerar man över, i denna flersektionsförening.
Intressant tränarjobb i Norge med andra ord.

Den här annonsen hittar du också ute i högerspalten under LEDIGA JOBB och strax över nyhetsblocket under LEDIGA JOBB INOM SIMNINGEN.

Läs hela annonsen här - klick

2022-09-30 Tränarjobb i Ägir Östersund
Ägir i ÖStersund erbjuder nu ett tränarjobb på heltid (100%) som Ungdoms- & Juniortränare. Östersund som är landets mest fjällnära simklubb och detta ger dig chansen till ett härligt friluftsliv vid sidan av jobbet!!
Läs hela annonsen här - klick
Den här annonsen hittar du också ute i högerspalten under LEDIGA JOBB och strax över nyhetsblocket under LEDIGA JOBB INOM SIMNINGEN.

2022-09-30 Ystad GP next i tour...
Helgen som gick bjöd på den första omgången av Svenskt Grand Prix. Ystads GP-tävling är den andra av dessa två nationella tävlingar som simmas under hösten.
Ystad som har visat sig vara en duktig arrangör i simsammanhang bjuder på ett stort gäng duktiga simmare på tävlingarna. Tävlingar som kommer att sändas på webben och kommenteras av Bosse Hulten och Thomas Jansson.

Tävlingsdagar: 28-30 oktober
Plats: Ystad Arena 25 meter
Prispengar: 140.000 i höstens tävling
Inbjudan och information hittar du här - klick


Bilden nedan visar några simmare som kommer till Ystad i oktober -  den finska bröstsimmaren Jenna Laukkanen och den danska frisimmaren Alexander Aslak Nörgaard - i den övre raden. Nederst svenske OSkar Hoff och Isak Eliassson

2022-09-27 Ny simhall - ny tävling - kom till Linköping i mars 2023
Linköping är på väg att få en av Skandinaviens finaste simhallar - nya Tinnerbäcksbadet. Detta firar man med en ny 3-dagars tävling i mars 2023- Du hittar all info om tävlingen på den här länken och sedan också ute i högerspalten på Nyhetssidan - det närmaste halvåret

Bengt Gingsjö efter Europarekordet på 1500m fritt - foto: Simsport

2022-09-27 Thomas Jansson skriver om vännen Bengt Gingsjö
Simpoddens Thomas Jansson simmade samtidigt och gick i skola samtidigt som Bengt Gingsjö i S02 och i Göteborg. Han skriver så här efter dödsbeskedet häromdagen:

Bengt Gingsjö
Det är så oerhört trist, ledsamt och alldeles förtidigt, att höra att Bengt har gått bort. Självklart sänder jag massor av tankar till hans närstående med deltagande.

Att Bengt var en ypperlig idrottsman, med individuella OS-finaler, VM och EM-medaljer, Europarekordhållare och massor av medaljer från de svenska mästerskapen, råder det ingen tvekan om. Hade han haft dessa framgångar i en mer medial idrott, hade han varit känd ute i stugorna också. Under OS i München 1972 och under VM i Belgrad 1973 försvann hans framgångar delvis i Gunnar Larsson framfart.

Jag hade förmånen att bo i Göteborg och simma för SO2. Klubben var under första hälften av 70-talet Sveriges bästa simklubb. Bengt försvann till USA året efter jag började tävla för SO2. Listan på egenskaper som gör en stor idrottsman uppfylls på alla punkter av Bengt. Han kan sorteras in under begreppet träningsprodukt. Han gav envisheten ett ansikte. Jag pratade nyss med Bo Hultén om Bengt och berättade för honom om just Bengts envishet.

Nu tänkte jag ta en helt annan historia om Bengt, än simning.

Året är 1970 och jag befinner mig i Skatås och det har varit skol-DM på skidor. Inte många dagar på året som man kunde genomföra skidtävlingar i Göteborg. Trots en skral skidteknik ställde Bengt upp och jag retades lite med honom att någon skidåkare var han inte. Om jag minns rätt var jag dryga 2 minuter före honom på 5 km. Kändes skönt då jag trots allt året innan representerat Värmland på TV-skidan. Jag åkte sista sträckan och vi blev två och hade femte tid av Sveriges 16 åringar.

Nåväl, åren gick och Bengt och jag möttes mest i samband med SM-tävlingar. Jag var tränare i Filipstad, dit jag flyttat hem och han var en av stjärnorna i landslaget. Vi snackade en del när vi möttes men aldrig om skidtävlingen i Skatås. Bengt slutade simma efter OS i Montreal. Han började bland annat att springa långlopp och gjorde många fina lopp på Lidingöloppet. Men där var en annan simmare hans överman, Anders Bellbring.

Bengt åkte sitt första Vasalopp 1975 och i början av 80-talet såg jag att han alltmer närmade sig mina tider och placeringar på Vasaloppet. 1984 kom han hem till oss och hälsade på och han passade samtidigt på att åka ett lokalt lopp, Tegnérloppet på 50 km. Tyvärr hade jag nyligen opererat mig så vi kunde inte mäta krafterna med varandra. Bengt gjorde heller inget lyckat lopp och vara nära att hamna efter min far då 61 år i resultatlistan. Det skilde bara några minuter. Så han fick ytterligare gliringar av mig.

Några år senare ringer det en kväll på telefonen, året är 1987. Jag hade själv inte åkt Vasaloppet det året och bästa placering för min del var 371, några år tidigare. Det var Bengt i telefonen. - Hej sa han!  Åkte du i år frågade han? - Nej blev mitt svar! Vid den tiden fick man vänta till tidningarna kom innan man hade full koll på alla resultat. - Åkte du frågade jag? Ja svarade Bengt, sedan påminde han mig om skol-DM, 17 år tidigare i Göteborg och att jag sagt att han inte kunde åka skidor. Oj minns du det blev mitt svar!

Sedan berättade Bengt att blivit 119:e! Han som inte kunde åka skidorJmen han satte verkligen punkt på denna historia. Bengt vann en utklassningsseger över mig!

Bengt är kanske den idrottsman, alla kategorier, som klarat av att vara världsklass i simning, elitlöpare, cyklist i svensk toppklass på veteransidan mm. Sedan deltog han också i hundtävlingar, med riktiga fartvidunder.

I början på 90-talet sov jag över hos Bengt en helg, sedan träffade jag honom på en World-cup i Stockholm. Tyvärr blev de alltför få kontakter genom åren.

Bengt du var ett idrottsligt föredöme med din hundraprocentiga attityd. Vila i frid!

Thomas

Prispallen på 200m fjärilsim - foto: Malin Bornesjö

2022-09-27 Svenska Simspelen i Upplands Väsby
Under helgen har det simmats Simspelen/Svenskt GP i Upplandsväsby. Många svenska toppsimmare på plats och på länken nedan kan du botanisera i alla resultaten från helgen.

Hels resultatlistan från  Svenska Simspelen - klick
Bengt Gingsjö är avliden - foto: SOK

2022-09-25 Bengt Gingsjö är död.
En av de stora stjärnorna i svensk herrsimning på senare delen av 1900-talet är död. Bengt Gingsjö född 1952 och som simmare representerande S02 i Göteborg. Bengt avled efter en olyckshändelse i trädgården i sitt hem den 14 september.
Bengt Gingsjö började simma tidig men var aldrig en barnstjärna. Hans mognad som simmare kom med den tiden mått relativt sent. Supporterad av pappa Rudolf som var polischef i Göteborg och gravt simintresserad kom han att i den sena tonåren utvecklas väldigt starkt som simmare.
Han representerade Sverige i två Olympiska Spel, 1972 och 1976 och nådde anmärkningsvärt bra resultat på grenar som svenska simmare bara skulle drömma om att kunna kombinera idag.
Han sena utveckling i simning kom bland annat efter en  olycka i barndomen när han blev överkörd av en spårvagn i Göteborg och skadade ena benet allvarligt. Att han överhuvudtaget kunde nå så långt inom idrotten är mycket anmärkningsvärt.
I simbassängen kan vi notera följande meriter:

OS 1972 Munchen

4:e plats på 1500m fritt och Europarekord i finalen
&.e plats på 400m medley (Gunnar Larsson vann)
6:e plats på 400m fritt (satte Olympiskt rekord i försöken när han simmade i heat två)
4:e plats i lagkappen 4x200m fritt

VM i Belgrad 1973

3:a på 400m fritt

EM 1974 i Wien

2:a på 400m fritt
3:a på lagkappen 4x200m fritt

OS 1976 Montreal
Här simmade han lagkappsfinal på 4x200m fritt och blev sjua med det svenska laget.
På 200 och 400m fritt gick han inte vidare från försöken
Svenska Mästerskapen
Vann han 17 individuella guld och 15 lagkappsguld
De individuella gulden vanns på följande grenar:
100, 200, 400, 1500 frisim
100, 200 fjäril
200 rygg
200, 400 medley

Bengt Gingsjö jobbade mestadels av sitt arbetsliv på Banken SEB och med datautveckling. Banken hade redan tidigt gått in och satsat på honom som resurs och idrottare och han för blev sin arbetsgivare trogen under många år.
På senare år förvandlade han sitt stora idrottsintresse till cykling där han ägnade mycket tid och var framgångsrik.
SIMMA och Svensk Simning deltar i sorgen runt vår vän,  härlige Bengt Gingsjö och kommer alltid att minnas honom med glädje. Det var en artist och kämpe i vattnet och en "go gubbe på terra firma". Främst går våra tankar till hans närmaste anhöriga.

2022-09-24 Mölndal söker Verksamhetsansvarig träning och tävling
Nästa år så har Mölndal klart med sin nya simhall. Detta tillsammans med en bred förening med 2500 medlemmar och en målsättning att vara Top-10 bland simklubbar i landet gör det här jobbet extra intressant.
Läs hela annonsen här - klick
Den här annonsen hittar du också ute i högerspalten under LEDIGA JOBB och strax över nyhetsblocket under LEDIGA JOBB INOM SIMNINGEN.

2022-09-23 Helgens stortävling i Sverige
Svenska Simspelen i Upplands Väsby / Svenskt GP
Under helgen är det Simspelen/Svenskt GP i Upplands Väsby. Drygt 90.000 kronor i prispengar och nedan hittar du alla hållpunkter för tävlingen:
Fredag: 16.00 försök/direktfinaler  Lördag: 09.30 försök  1630 B-finalerna  1745 A-finalerna
Söndag:  Lördag: 09.00 försök 1600 B-finalerna 1715 A-finalerna
Inbjudan och info  Startlista  Resultat  Livetiming  Se tävlingarna på webben

2022-09-23 Simpodden Hultén & Jansson upplaga 214
Simpodden och Simpanelen möts idag med snack runt bland annat:
Sverige saknar tränare ?!?!? Hur går det med Swim Open?  Lagkappsförsöket - hur länge?
GP-tävlingarna i höst !  Säsongsplaneringen....  Hur många Europamästare har vi - egentligen?
och en del annat - precis som vanligt
Lyssna på den via spelaren nedan eller på ställen där poddar finns.

2022-089-21 Sundsvalls Simsällskap söker Huvudtränare
Sundsvall har anställt ny klubbchef och ny Simskoleansvarig. Nu är det dags för en ny Huvudtränare. Du kan läsa hela annonsen här - klick.
Den här annonsen hittar du också ute i högerspalten under LEDIGA JOBB och strax över nyhetsblocket under LEDIGA JOBB INOM SIMNINGEN.

Tomoe Hvas lägger av med simningen - foto: Bildbyrån

2022-09-21 Blandat från skvalprännan
Thea Brunjes, fjolårets överraskande svenska mästarinna på 200m fjärilsim i lång bana har skiftat klubb från Kiviks SK till Sjöbo. Om hennes och andras övergångar mellan klubbarna kan du läsa här - klick

Tomoe Zenimoto Hvas
- Norges bäste simmare har valt att sluta. Detta gör han vid bara 22 års ålder. Märkligt kan man tycka men han har plågats av motgångar med hälsa och tycker att det senaste året har varit tungt. Läs om han avslut på Barumsvommernes Facebooksida - klick

En som inte skall sluta är, Sarah Sjöström. Hon säger till Swimming World att hon siktar inte bara till OS 2024 utan också till OS 2028. Just nu är det bara fyra simmare som gjort sex OS-starter hittills, Lars Frölander, Therese Alshammar, Tunisiens  Oussama Mellouli och Turkiets  Derya Buyukuncu.  Läs hela artikeln här - klick

2022-09-21 Århundradets simlopp
Ja så kallas redan finalen på 200m fritt vid Aten-OS år 2004. Loppet med Ian Thorpe som inför detta hade vunnit 400m fritt, Piter van den Hoogenband som var den regerande mästaren från år 2000, Mike Phelps som hade vunnit 400m medley dagarna innan. Där fanns också Grant Hacket världsrekordhållare på 1500m fritt. Den omskrivne storamen av Capitolium 2021 - Klete Keller (dömd till två år fängelse just nu) och sedan också tre stora simmare som Burnett, Say och Brembilla.
Se loppet ovan och läs resultaten nedan. Framförallt, njut av stor simkonst!

2022-09-20 Tränarjobb i Köge Danmark
Här finns ett intressant tränarjobb i Danmark. I toppklubben Köge, som verkar i Köge några mil söder om Köpenhamn på Själland. Bra organisation och på gång. 
Läs mer i annonsen - klick
Den här annonsen hittar du också ute i högerspalten under LEDIGA JOBB och strax över nyhetsblocket under LEDIGA JOBB INOM SIMNINGEN.

2022-09-20 Simspelen till helgen
Under hösten simmas det två stycken GP-tävlingar i Sverige. Den första Svenska Simspelen i Upplands Väsby simmas nu till helgen fredag till söndag och nummer två kommer i slutet av oktober och då i Ystad. Strax över nyhetsblocket på den här sidan hittar du länkar så att du kan följa tävlingarna under helgen.
Inbjudan och info  Startlista  Resultat

2022-09-17 Ny klubbchef i Sundsvalls SImsällskap
Så här skriver Sundsvalls Simsällskaps styrelse i ett pressmeddelande idag:


Sundsvalls simsällskap har gjort klart med en klubbchef. Från och med den 12 december kommer Annika Edin att vara anställd som klubbchef för Sundsvalls simsällskap.

Annika kommer senast från Sundsvalls kommun men har en lång historik inom simningen både lokalt och hos Svenska simförbundet. Vi är jätteglada att Annika vill jobba med oss och fortsätta att utveckla verksamheten inom Sundsvalls simsällskap samt simningen i regionen.

Annika kommer fram till att hon påbörjar sin anställning vara oss behjälpliga i diverse frågor och vi önskar henne varmt välkommen.

2022-09-16 Vad hände sen?
Vår nya serie "Vad hände sen" startar med simmaren i landslaget som landade i fallskärmslandslaget och samlade på sig massor med SM-tecken i bägge idrotterna. Läs om Michael Alpfors på den här sidan på SIMMA - klick

2022-09-15 Järfälla Nationella 2023
Järfälla Simsällskap har det stora nöjet att bjuda in till Järfälla Nationella 2023. Tävlingen genomförs över fem tävlingspass och erbjuder ett brett tävlingsprogram med samtliga mästerskapsdistanser vilket ger åldersklasserna 18 år och äldre, 16-17 år samt 13-15 år tillfälle att tävla över alla distanser samt lagkappslag. 50 meters bana
Du hittar inbjudan här - klick

Åke Hansson (1942-2014) här på bild med barnbarn år 2009

2022-09-15 Flygplanskapningen på Bulltofta
Vi har varit rejält förskonade från flygplanskapningar i Sverige. Den enda som varit i Sverige sticker dock ut rejält och det var den som utspelades mestadels på Malmö gamla flygplats Bulltofta. Den 15-16 september 1972. (Läs mer om kapningen på Wikipedia - klick)
Vad har den att göra med simning och idrott säger ni!! Jo en man som senare skulle bli simtränare, landslagstränare och dessutom vara mannen bakom det numera nedlagda simcentrat i Älvsbyn - Åke Hansson var med på kapningen.  När vi på sent 80-tal snackade om det hela berättade han att han fortfarande hade ont i axlarna efter det den historien. Alla passagerare fick sitta med armarna över huvudet hela tiden och axlarna det tog rejält stryk. Till slut löstes kapningen upp och ingen av passagerarna kom till skada.
Denna händelse skedde alltså idag - för exakt 50 år sedan!

När vi är inne på gamle vännen Åke (1942-2014) så kan vi dra historien om hans match i det franska fotbollslandslaget.
När VM skulle spelas i Sverige 1958 låg Frankrike på träningsläger i idylliska Nora. Här spelade ovan nämnde Åke fotboll. Hans lag Nora mötte Frankrike i en träningsmatch. i Halvtid, för att jämna ut lagen fick lagens bägge centrar skifta plats. Den 16-årige Åke hade centerpositionen i Nora. I Frankrikes spelade Just Fontaine, center. Denne Fontaine. kom sedan att bli målkung under VM-58. Åke fick behålla hans svettiga tröja efter matchen. Hur den slutade, nej det vet vi inte men det blev ett minne för livet för den unge Nora-sonen.

Hur kommer det att bli med utveckling av simhallarna under en borglig regering?

2022-09-15 Simningen efter valet,
Hur kommer det att gå för idrotten efter den borgliga valsegern? Kostnadsläget stiger med mellan 10-20 procent under 2022 och idrottens får allt svårare att hävda sig. Sedan vet vi att borgliga regeringar brukar inte gynna idrotten. Fast mycket at det som skall investeras i idrotten görs på lokal nivå men även styrningen på lokal nivå har gått hand i hand med rikstrenden och med alltmer moderatledda kommuner så kommer privatiseringsvågen inom skola, omsorg och vård plus idrotten - inte att avta.
Simningen som har allt svårare att hävda sig lokalt där privata företag som tex Medley roffar åt sig verksamhet som egentligen/historiskt till simningen. Inte alltid Medleys fel allt utan snarare skall de kommuner som skall upphandla det hela ställas i skamvrån-
Ansvaret på Simförbundet att leda och informera kommunerna om HUR man skall upphandla blir allt större! Har SSF den kompetensen?

Inga Jönsson - SK Rans första SM-vinnare från år 1933

20022-09-11 Ran i Malmö fyller 100
Simklubben Ran passerade häromdagen 100 årsdagen. Den 1 september var det exakt på dagen som man fyllde år. Riktigt när man skall fira vet vi inte än. Men senare i höst kommer vi tillbaka med en längre artikel där vi berättare om bl.a de 81 Sm-gulden som man simmat hem under årens lopp. Simmat och simmat - ett av dessa har varit i vattenpolo men lite simning är det ju inblandat där också.. Det allra första guldet simmades in av Inga Jönsson år 1933 och grenen var 200m bröstsim. Fram till vi skriver vidare önskar vi Ran - Malmös andraklubb ett stort grattis till sekeldagen.

2022-09-07 Stockholm Golden inställd
Den tänkta stortävlingen för Masters-Simmare på kort bana - Stockholm Golden ställs in. På Swedish Masters Facebooksida skriver man så här: 

"Svensk Simidrott har tyvärr tvingats ta det tunga beslutet att ställa in masterstävlingen Stockholm Golden. Dels var underlaget av funktionärer för lågt för att kunna genomföra tävlingen, och dels var antalet anmälda deltagare färre än budgeterat för och vad som matchar den ekonomi och organisation tävlingen av planerad utformning kräver. Dvs skulle tävlingen bli av, skulle de negativa ekonomiska konsekvenserna bli allt för stora.
Samtliga inbetalda startavgifter kommer att återbetalas i sin helhet inom kort."

2022-09-07 S02 söker klubbchef
En av landets mest klassiska simklubbar Simklubben S02 i Göteborg söker en klubbchef.
Läs hela annonsen här - klick
Du hittar annonsen ute i vår högerspalt den närmaste månaden under lediga jobb samt under fliken LEdiga jobb i Sverige och Norge strax över Nyhetstexten

2022-09-07 Simpodden Hultén & Jansson nr 213
Simpodden rotar i Masters-EM. Kollar nya projektjobb på SSF. BOsse har varit på träningsläger. Ett strövtåg längs minnenas allé med Diana-avtal, säsongsplanering och Gunnar Larsson 1972.
OCH vad händer i höst?
Lyssna på podden i spelaren nedan eller hitta den på Spotify, Itunes, Podmasters eller på andra ställen där poddar finns

2022-09-07 Anmäl till  World Aquatic Development Conference med Early Bird-pris
Nu är det snart dags för den 6:e upplagan av WADC i Lund. Den internationellt uppmärksammade konferensen om simning i Lund - i januari 2023. En grej som DU inte skall missa.


Anmälan till konferensen World Aquatic Development Conference i Lund är nu öppen. Konferensen är mellan 12-15 januari. Anmäler ni er senast 15 september får ni Early bird pris. Då är priset för Competitive Swimming 4495 kr - och för Learn to Swim 3595 kr. Efter 15 september ökas priset med 500 kr.

I år har Svenska Simförbundet valt att stödja er som deltar från svenska simföreningar med 1000 kr per deltagare. Detta gäller deltagare på både Learn to Swim och Competitive Swimming. (Föreningen ansöker själva för detta i efterhand via utbildningsstödet i IdrottOnline)

Det är 6: gången WADC blir arrangerad. Första gången var i 2012. Konferensen består av två spår; Competitive Swimming - som går över 4 dagar och riktar sig mot simtränare på alla nivåer. Det andra spåret är Learn to Swim som riktar sig mot simskoleinstruktörer/simskoleansvariga. WADC samlar mellan 300-400 deltagare från över 20 olika länder. Föreläsare på tidigare konferenser har bl.a varit: Dana Vollmer, David Salo, John Rud, John Atkinsson, Lise-Lotte Christensen, Ulrika Faerch. I år är det klart at följande kommer: Craig Lord (UK) från Swim Vortex, Kathie Wickstrand (USA) – som är en ledarskap coach med erfarenheter från simning, Jo Wilson från Aqua Sensory (Storbritanien), John Mogensen (Danmark), Dagmar Dahl (Norge) och Milton Nelms (Australien). Det jobbas med att få på plats flera föredragshållare och de kommer publiceras efterhand.

Ta möjligheten till att delta på en internationell konferens på hemmaplan. Utvidga ditt nätverk och dina vyer. Läs mera och anmäld dig på www.wadc.se

2022-09-02  Masters-EM i Rom med svenska seger
Fredagsförmiddagen bjöd på tre svenska segrar på Masters-EM. Först Glen Christiansen på 200m fjärilsim. Hans först seger sedan spräckte skallen för nio år sedan. Bra jobbat tillbaka säger vi som sett delar av resan.  Segern kom 25 år sefter att han vann sitt första EM-guld på 200m fjärilsim. Vän av ordning undrar kanske varför det inte är så mycket bröstsim av den forne världsrekordhållaren på bröstsim men meniskproblam sätter käppar i bröstsimshjulet,
Bitte Axling, Danderyd - alltid i topp i sin åldersklass vann 50m bröstsim på 47.96. Vi konstaterar att Bitte är 76 år ung. Caroline Magnusson, Täbysimmerskan vann bröstsimmet i klassen 65-69 år på fina 41.93. Nu är två stycken i familjen internationella mästare.

200m fjäril herrar
Klassen 65-69 år 1. Glen Christiansen Göteborg
50m bröstsim herrar
200m fjärilsim damer
50m bröstsim damer
Klassen 75-79 år 1. Britt Marie Axling Danderyd  47.96
Klassen 65-69 år 1. Caroline Magnusson Täby 41.93
100m ryggsim herrar (startade 16.00)
100m ryggsim damer   (startade 16.00)
50m fritt herrar (startar 17.30)
50m fritt damer   (startar 17.30)

2022-09-02 Per Östergren avliden
Svensk simning historia är också en del av svenska badmästares historia. Åtminstone om man startar runt år 1900 och fram till 1975-80. Många av de simhallar som byggdes under de mest byggnadsintensiva under 1950-70 talet anställde badmästare som till bisyssla hade uppgiften att vara simtränare. Det finns massor av bra exempel på den kombon. Men redan tidigare fanns den här kombinationen. På Strömbadet i Stockholm på tidigare 1900-tal mfl ställen.
Jag själv har alltid varit fascinerad av att detta – att man kunde kombinera badmästarjobbet och simtränarjobbet. Det var naturligtvis så att det här skedde med kommunernas goda vilja – en vilja som var lite vidare och större dåförtiden - men att också orka med att åka med och matcha simmare på helgerna det var en tuff uppgift. Så var det då och svensk simning har alla dessa badmästare att tacka för mycket. Namn som Olle Jernberg i Borlänge, Egon Lundberg i Trelleborg och många fler gjorde mycket för simidrotten.
En av de sista som hade den här kombinationen var Per Östergren. Ursprungligen i Simklubben Poseidon i Lund där han tillsammans med Pelle Persson under 1950 hade ett simgäng som bland annat innehöll simmare som slog världsrekord på 4x100m medley herrar, vann SM-guld på 100m fritt som Karin Grubb-Prellner och många andra duktiga idrottare.
Per Östergren flyttade sedan till Lomma där han var med och byggde upp Simklubben Hajen till en ”fin liten simklubb” från 1970 fram till 1977. Gladträning med sprintiga talanger var epitet och man nådde lite Sum-Simlagkapper som bäst.
Undertecknad fick själv nöjet sedan att överta ruljangsen efter Per och mellan 1977 till 1979 lyckades vi Pers goda träningsgrund svälla verksamheten - så att vi på SM i Ronneby sommaren 1979 hade 26 simmare inkvalade. En bra volym för en liten klubb ”från landet”.
Per Östergren fanns kvar på Pilängbadet fram till sin pension strax innan millennieskiftet och gick allmänt i Lomma Kommun under epitet ”Per på badet”. Ansvarade för badet och för simskola och så till att kustnära Lomma hade ett av de högsta simkunnighetstalen i landet. Men han var också n välkänd profil i samhället och ”alla kände honom”
Nu har han avlidit. 89 år gammal eller ung. För han var en påg hela livet. Själv är jag glad att få vara med på en del hans resa eftersom jag också jobbade som idrottslärare i lokalerna som han ansvarade för. Men allra helst peka på vilken oerhörd nytta och tjänster som Per och många av hans kolleger gjorde simningen – där bak i tiden under det förra århundradet.

Bild ovan: 
Malin Nilsson Göteborg och Camilla Johansson Sponseller är två av de svenska Masterssimmarna i Rom - foto: Geir Andersen


2022-09-01 Masters-EM i Rom onsdag -torsdag
Masters-EM i Rom fortsätter. Nedan hittar ni svenska medaljer under onsdagen och torsdagen men under länkarna döljer sig massor av andra fina siminstaser från svenskar. Kolla gärna dessa!

200m fritt herrar
Klassen 60-64 år 2. Anders Haglund 2.14.69
200m fritt damer
200m medley herrar
Klassen 65-69 år  2.Glen Christansen Göteborgs Sim 2.48.87
200m medley damer
200m bröstsim damer
50m fjärilsim damer
200m bröstsim herrar
Klassen 65-69 år 2.Glen Christansen Göteborgs Sim 3.06.83
50m fjärilsim herrar
Klassen 70-74 år 2.Leonard Bielicz Göteborgs Sim   32.58

200m ryggsim damer
200m ryggsim herrar

4x50m medley damer
Klassen 160-199 år 3.Göteborgs SIm 2.17.12
4x50m medley herrar

 

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick


.

Umeå Simsällskap söker:
Simskoleansvarig klick
Föreningsassistent Simskola - klick

.