2023-12-30 Svensk tränare toppar i Europa - Meilutyte Årets simmerska
Det är svenskt i topp bland tränarna när Swim Swam utser årets tränare i Europa. Tränaren på NEC Antonio Lutula fick titeln som Årets tränare i Europa. Ruta Meilutyte simmade till titeln "Årets kvinnliga simmare i Europa".
Se hela listan med utsedda pristagare på Swim Swam - klick

2023-13-30 En historisk tillbakablick innan vi fokuserar på framtiden
Här kommer en sista tillbakablick på en simmerska som kanske hade kunnat skriva in sig i listan av de största simmarna i Sverige om inte om...... hade varit!

Historiens bästa svenskfödda simmerska genom tiderna?

Det här är den underliga historien om en flicka som föddes i Stockholm 1909 och blev den mest framgångsrika svenskfödda simmerskan genom tiderna. Hon fick dopnamnet Märta och efternamnet Norelius. Efternamnet var inte obekant i den svenska simmarfamiljen. Pappan Charles var siminstruktör och en av stöttepelarna i den 1906 år bildade simklubben Neptun i Stockholm. Charles och hans familj skulle komma att utvandra till USA tillsammans med Ernst Brandsten (som gifte sig med Greta Johansson - landets första OS-segrare på damsidan).

Märtha och hennes familj kom till USA. Märta som ungt barn och hennes namn tappad prickarna över a:et och blev Martha Norelius. I och med landsbytet och namnbytet så fick USA en av sina bästa simmerskor genom tiderna.

1924 – som femtonåring så var hon flygfärdig i de stora sammanhangen. Kvalade in till OS i Antwerpen och skulle simma bl.a 400m fritt. En gren som hade hennes landsmaninna Gertrude Ederle som den stora favoriten. Men Märtah simmade hem guldet och efter denna seger var hon sedan obesegrad på alla distanser från 200 yards upp till en engelsk mil under åren 1924 till 1928. Det året, 1928, adderade hon ytterligare en titel individuellt på 400m fritt samt också ett guld i lagkappen 4x100m fritt. Lägger man till detta att hon under tidsperioden simmade till sig 19 världsrekord, vann 11 amerikanska mästerskap och satte mer än 30 amerikanska rekord – ja då måste Märta Norelius rankas tillsammans med Sarah Sjöström som den bästa svenskfödda simmerskan genom tiderna.

Märta gjorde flera bejublade turnéer i det gamla hemlandet. Tillsammans med Arne Borg åkte hon landet runt för att simma och att tjäna en och annan krona. 1929 blev hon professionell simmerska och deltog bl.a. i tuggummikungen Wrigleys långsimning i Lake Ontario, Kanada. Hon vann simningen överlägset och prissumman 10 000 dollar. En astronomisk summa pengar vid den tiden. Omräknat till svenska pengar i dagens pengavärde (2018) skulle summa hamna på 1,1 miljoner kronor. Bra segerpremie.

Märta fick en dotter 1931 och därmed var hennes simkarriär avslutad. Hon avled redan 1955 i samband med en galloperation. 1967 blev hon invald i Swimming Hall of Fame.

Hennes pappa, Charles fortsatte som siminstruktör hela sitt liv. Blev hela 92 år gammal och dog först 1974. Han hade massor med intressanta träningselever. Arne Borg och dottern Martha var två – när det gällde tävlingssimmare. Men han arbetade också som simlärare och bland hans elever märktes Barbera Hutton, en av sin tids största kändisar men också Edvard den VII – den brittiska kungen som sedermera abdikerade och var en av 30-talets och tiden framöver, mest omskrivna personer. Charles fungerade sim simlärare/tränare ända fram till sin 85 årsdag då han föll och bröt höften och detta stoppade hans yrkesliv.

Två svenskar som försvann ut i stora vida världen och inte har fått så mycket uppmärksamhet i media sedan dess. Nu har vi lyft in dem i den svenska simhistorien igen.

Några rader om hur jag ramlade på denna story. Tidningen All Sport – hade 1951 ett Bad och sim nummer. I denna tidning skrev Niklas Skoglund ofta simning under 40-50-talet. Niklas Skoglund eller rättare sagt Nils Skoglund kanske den minnesgode läsaren har noterat som en av medlemmarna i svensk simnings Wall of Fame. Niklas är fortfarande den yngste OS-medaljören genom tiderna på herrsidan - alla idrotter inräknat.

Text: Bo Hulten
Bild: US Swimming

2023-12-29 Säsongen 2024

Här är en lista över de nationellt och internationellt viktigaste tävlingarna i simning under året 2024. Dessa kommer också att finnas på vår sida med tävlingskalender - klick - som kommer att uppdateras med jämna mellanrum.

11-17 februari Världsmästerskapen i simning Doha, Qatar  (50m) - klick
8-10 mars Svenskt GP (50m) Kungsbacka
22-24 mars Masters-SM Eskilstuna  (25m) - klick
5-8 april Swim Open i Stockholm  (50m) - klick
17-23 juni Europamästerskapen i simning, Belgrad, Serbien  (50m) - klick
3-7 juli Svenska Mästerskapen i simning Linköping  (50m) - klick
10-14 juli Svenska Ungdoms Mästerskapen Sundsvall  (50m) - klick
26 juli-11 augusti Olympiska Spelen i Paris, Frankrike  (50m) - klick
20-22 september Svensk GP Upplands Väsby  (25m) - klick
11-12 oktober Masters-NM Malmö - klick
25-27 oktober Svenskt GP Ystad  (25m) - kllck
9-10 november Sum-Sim Region  (25m) - klick
20-24 november Svenska Mästerskapen i simning Helsingborg (25m) - klick
6-8 december Sum-Sim Riks Uddevalla (25m) - klick

2023-12-23 Tyresö söker Simtränare 100%
Nu letar man efter en Simtränare för en heltidstjänst i Tyresö Simsällskap. Så här skriver man bl.a i annonsen:
Tränartjänsten gäller vår näst högsta tävlingsgrupp, A-gruppen, där du kommer att
ansvara för gruppens hela verksamhet från planering till utförande, utvärdering och
utveckling. Utöver det heltäckande ansvaret för A-gruppen kommer ett administrativt
ansvar för våra yngre tävlingsgrupper C, D-röd och D-blå som är i åldern för
Simiaden.
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt hittar du annonsen ute i högerspalten under rubriken Lediga Jobb och strax över Nyhetsblocket genom att klicka på bilden Lediga jobb inom simidrotten - den närmaste månaden

2023-12-23 Simlärare och tränare i Bålsta
Så här skriver man i sin annons bl.a:
Vi söker en simtränare lägst nivå 2 i utbildningsstegen på deltid upp till (75%) som har kompetens att arbeta i vår simskole- såväl som tävlingsverksamhet.
Det är en kombinerad roll som simlärare och simtränare och du har följaktligen erfarenhet av att arbeta inom simidrotten alt. som simidrottsutövare. Ett intresse för att bidra till utveckling inom simidrotten och vår förening är en förutsättning.
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt hittar du annonsen ute i högerspalten under rubriken Lediga Jobb och strax över Nyhetsblocket genom att klicka på bilden Lediga jobb inom simidrotten - den närmaste månaden

2023-12-23 Den 23 luckan i min adventskalender 2023
Under december månad har SIMMAs Bosse Hultén skrivit ett antal olika minnen om simning och annat och sparat det till en adventskalender. Här kommer LUCKA 23

Bosse !
Du som har sett så många lopp i simning.
Vilket är det bästa?
Det var en person som frågade mig det för ett tag sedan.

Tjaa sa jag och lite tvekade i svaret.
Det är man ju inte alltid man får den här frågan.
Så här tänkte jag direkt - att han måste ju få tre alternativ från mig.

Jo, sa jag! Så här tänker det här fallet! Du skall få tre svar!

1, Det lopp som berört mig allra mest.
2.Det vackraste och tekniskt mest fulländade jag sett.
3.Det mest monstruösa i lagkapp jag varit med om.

Jag har som sagt sett ett antal lopp. Kommenterat säkert 200 lopp i TV där det har blivit världsrekord. Det räcker nog inte. Varit arena-speaker på 20-30 lopp med utfall i världsrekord och också sett lopp där jag varit mer eller mindre passiv åskådare.
Många lopp är det!

Men OK låt oss ta dem då och liktydigt med svar på personens fråga.

Den vassaste lagkapp jag sett:
är herrlagkappen på 4x100m fritt herrar i OS i Beijing 2008. Favoriterna Frankrike en kroppslängd före efter tre sträckor och man hade Alain Bernard, världens snabbaste man på sista sträckan.
USA hoppade i som tvåa och denna lagkappen skulle man vinna för att Mike Phelps rekordrad av OS-guld skulle hålla. Men efter tre sträckor var det helt omöjligt. För alla.
Utan USA:s siste simmare. Jason Lezak
Han tog in hela avståndet. Vann med 8/100-delar och gav USA  segern. Hans split i loppet 46.06 var det allra snabbaste loppet som gjorts på 100m fritt. Monstruöst.

Det vackraste loppet jag sett.
Utan tvekan Therese Alshammars rekordsimning på VM i kort bana år 2000. Hon noterade 52.17.
Det gjorde henne till favorit på OS 2000 men där det höll inte. Men hennes teknik och vattenläge i Athen, i mars 2000, var unikt. Vackert och det finaste lopp jag sett.

Det lopp som berört mig mest är finalen på 400m medley i München 1972. Gunnar Larsson skulle fightas med Gary Hall om guldet. Men det blev inte riktigt så. Gary körde slut på bensinen efter 200m meter och det blev, som Åke Strömmer sa i radion, ”gossen McKee”, som skulle fightas med Gunnar.

Själv sommarjobbade jag på Segevångsbadet i Malmö och dagen till ära hade jag köpt en prinsesstårta. Dessutom släpade med mig en Radiola TV (se bilden) på cykel ut till badet för att kunna följa den här händelsen. Cykelavstånd ca 12 km från hemmet. Det ösregnade när jag cyklade. TV på pakethållaren i en svart sopsäck. Tårtan i en plastpåse.

En bordsantenn som gav en väldigt gryning bild och laddat och klart för OS-final. Inga badande på badet. Alla kunde se på TV.
Jag kände ingen av mina arbetskamrater på badet men det var poppis att man bjöd på tårta. Jag såg hela loppet genom att hålla i bordsantennen. Efter målgång strömmade tårarna ner för kinderna. Arbetskamraterna undrade varför han med TV och tårtan grät. Hans klubbkamrat hade ju vunnit inte förlorat. Jag fick se loppet några gånger till. Fast under något bättre förhållanden och förstod att det här var något som jag aldrig skulle kunna glömma i hela mitt liv.
De 12 km hemåt var lättare att cykla än dit. Men eftersom man bor i Malmö så var det motvind och dessutom regn åt bägge hållen.

2023-12-21 Simpodden Hulten & Jansson 245
Sista Simpodden för 2023. Det är snack om efterdyningarna till EM i simning. Kan man transformera framgångar på kort bana till lång? Vilka skall sitta i den nya Simpanelen?. Snart är det VM, Swim Open, EM och å OS. Hur skall alla orka med? Danmark har haft sina kortbanemästerskap - hur gick det? Bengt Eriksson. landslagsläkaren mm har gått ur tiden!
Du lyssnar på Simpodden Hultén&Jansson i spelaren nedan eller på ställen där poddar finns !!!!

2023-12-20 Bosse Hulten minns

Svensk simning har sju stycken simmare som har tagit guldmedaljer på de Olympiska Spelen. Förste man att simma hem denna idrottens finaste medalj var Håkan Malmrot vid de olympiska spelen i Antwerpen 1920.  Håkan Malmrot vann den gången 200 och 400m bröstsim

Malmrot är kanske den mest okände av alla dessa duktiga svenska simmare som vunnit OS-guld. (se fotnot) Naturligtvis för att han var den förste och hans glansdagar ligger långt tillbaka. Man kan jämföra honom med Arne Borg som i mångt och mycket var en simmande folkpark. Extrovert, publik och fanns med i simvärlden långt in på 1960-talet. Malmrot var inte alls av samma kaliber och hans simkarriär blev relativt kort. Han hann dock simma hem två OS-guld och fem svenska mästerskap.
Han kom att bli väldigt god vän med Arne Borg. De var nästan jämnåriga. Malmrot född 1900 och Borg 1901. De bägge lärde känna varandra åren strax innan 1920.
Några år In i den nya decenniet, det glada 20-talet, turnerade de bägge runt i USA och ”visade upp” sina simkunskaper. Kan nämnas i detta sammanhang att Borg under den här perioden skrev sina memoarer långt innan han tog OS-guldet 1928. Hans bok ”Hur jag simmad jorden runt” kom redan 1924. Arne Borg viste hur att marknadsföra sig själv.

Malmrot avslutade den svenska delen av simkarriären 1923 – då 23 år gammal – för att flytta till USA och praktisera och sedan också jobba. Han kom tillbaka åtta år senare och flyttade till Karlskrona. En stad som han som bl.a gasverksingenjör, blev trogen hela sitt.

Somrarna tillbringade han i Båstad ibland och där mötte jag honom en sommar när jag var 16 år.
Vårt träningsgäng fanns oftast placerade i Hemmeslöv för träning i Herrgårdspensionatets 50 meters bassäng. Ett träningsmecka för bla simmare från Malmö men också för andra.

Min coach Lars Eric Paulsson hade väl inte riktigt fått kläm på hur han skulle förfara med bröstsimmare Hultén och när tillfället yppade sig att de två bästa bröstsimmarna i landet på dam och herrsidan - Yvonne Brage och Thomas Jonsson skulle träna i Malens Havsbads saltvattens-50ia inne i Båstad så skickades jag dit.
Cykel på morgonen till Malen och träning under den barske Skövde-tränaren Olle ”Tjänis” Karlsson. En man som inte drog på smilbanden varje dag men som jag har hört av sentida vittnen, hade ett gott och stort hjärta. ”Tjänis” skulle få ordning på mitt bröstsim och SM-trean på dambröstsim, Karin Pettersson från Markaryd gjorde mig sällskap från Hemmeslöv till Malen.

Det blev mycket bröstsim den sommaren och efter ett pass då de övriga i lugn och ro skulle gå upp och käka lunch på Malenrestaurangen skulle jag cykla tillbaka de 10 km till Hemmeslöv. Men först en bastu och för värme och vila och sedan iväg. Simbassängerna vid den tiden höll bara 22 graders värme och efter två timmar så var, en då senig, Malmöpåg alldeles blå.

Men inne i bastu satte en äldre herre som började snacka med mig och efter några minuter så var jag tvungen att gå ut. Han gjorde sammaledes och frågade om han fick bjuda på en glass innan jag cyklade tillbaka. Jag hade orienterat honom om tingens ordning och vem jag var.

När vi satte oss ner och tog den glassen frågade jag honom om han haft något att göra med simning i sitt liv? Jo det hade han och berättade att han i runt 1920 hade vunnit SM-guld i just bröstsim. Det var därför hade han blivit nyfiken när han såg oss fyra ligga och träna ut i bassängen tidigare. Jaså? - sa jag. Då var du duktig menade jag. Jo - det tillstod han. Nästa fråga var om han simmat något internationellt också. Det fanns ju trots allt en liten spirande ådra av journalist i den 16-årige simmaren från Malmö. Jo det har jag sa han. Jag simmade i Antwerpen 1920 – på OS. Jaså- sa jag? Hur gick det då? Jag vann två guld! Då ramlade polletten ner från de där böckerna av Henry Eidmark och Arne Borg som man läst i barndomen, lånade på Malmö Stadsbibliotek - Slottstadenfilialen. Håkan Malmrot – visst ja!

Många år senare skrev jag om detta och kom i kontakt med hans systersonson. Han hade läst det jag skrivit och skickade över digital form av all dokumentering om Håkan Malmrots simkarriär. Från en nörd ytterligare till en dito. Det betyder att jag träffade Håkan Malmrot en gång (och fö flera) och det är inte alla som kan säga i min simgeneration.

Fotnot
Svenska OS-segrare i simning 1896-2020
1920 Håkan Malmrot 200 och 400m bröstsim
1928 Arne Borg 1500m fritt
1972 Gunnar Larsson 200 och 400m medley
1980 Bengt Baron 100m ryggsim
1980 Pär Arvidsson 100m fjärilsim
2000 Lars Frölander 100m fjärilsim
2016 Sarah Sjöström 100m fjärilsim

2023-12-18 Ett stycke simhistoria
"Året är 1973" (kan ni höra Hans Villius säga det?) Det är några veckor före det första Världsmästerskapet i simning. Det skulle simmas i Belgrad i september det året och Sverige hade en rad duktiga simmare som skulle vara med.
En av dem var Gunnar Larsson som året innan hade vunnit 200 och 400m medley i OS München. Efter detta hade hade tagit det rejält lugnt när det gäller simträningen. Gunnar som hade anlag för att lägga på sig några hekto under viloperioder hade just gjort detta när träningen inför VM skulle starta och hans motivation var inte på topp. 
Hans tränare Lars Eric Paulsson hade lockat ner honom till spanska Sabadell - en förstad till Barcelona - för att få en rejäl träningsperiod. Men träningen gick inte så bra och det behövdes en dos motivationshöjande insats för att locka fram det bästa ur Gunnar.

Tre år tidigare hade Europamästerskapen i simning avverkats i just Barcelona. I simarenan Estadio Las Piscinas Bernat Picornell, . En arena som sedan också skulle inrymma de olympiska simtävlingarna många år senare - 1992.
Men nu var det 1973 och tränare Paulsson hade tyckt att ett besök i den arena som Gunnar vann tre EM-guld och ett silver, dessutom slog två världsrekord i - kunde vara en bra träningsanläggning för en dag. Sagt och gjort.

Lars Eric Paulsson säger själv så här om påhittet: 

Som förberedelser inför VM i Belgrad valde Gunnar Larsson att träna ett par veckor i Sabadell Spanien där jag var tränare. För att få en ganska håglös OS guldmedaljör att tända till provades olika motivationstrix. Ett var att jag genom kontakter lyckades hyra EM bassängen från 1970. Helt ensamma kunde v disponera bassängen under en timme. Detta hade en positiv effekt på Gunnar och resultatet blev ett bragdartad VM guld. I bland måste man våga ovanliga grepp.

Några veckor senare avgjorde VM i Belgrad och Gunnar gjorde en heroisk insats. Inte fullt i form lyckades han vinna det första svenska VM-guldet någonsin - och då på favoritdistansen 200m medley. Efter detta var simkarriärens slut. 22 år och rik på ära och berömmelse. Nu väntade ett annat liv som innebar utbildning och arbete eftersom simningen vid den tiden inte gav ekonomisk rikedom.

Detta 50 år och några månader senare kan man minnas tillbaka på. Då en varm sommar när Gunnar Larsson avslutade en simkarriär som skulle ge honom titeln "Århundradets idrottsman" i Skåne 1999.

(Bilder; Lars Eric Paulsson)

2023-12-15 Klubben som slog ett världsrekord
Det är inte ofta det har hänt. Att en klubb slagit ett världsrekord i lagkapp. Definitivt inte ett svenskt lag. Någon gång har ett svenskt klubblag legat högst i världsstatistiken i lagkapp. Jag vill minnas att Helsingborg gjorde det med ett damlag under 1990-talet. Tror också att Malmö KK ledde världsstatistiken på 4x200m fritt damer en kort period under år 2004. Men att slå ett världsrekord, det är få förunnat. En klubb som dock gjorde detta var SK Poseidon och året var 1953. Den historien har jag skrivit om i Idrotts Museets Årsbok 2023 och du kan läsa den här - klick

2023-12-15  Sum-Sims Riksfinal
Förra helgen så följde vi på SIMMA - Sum-Sims riksfinal rätt stymoderligt. Minst sagt. Vi hade samtidigt ett EM som lockade över 100000 besökare till hemsidan och vårt fokus fick ligga på det istället. Här är i alla fall medaljlistan över klubbarna som den slutade. Väsby och Helsingborg tog flest medaljer men Väsby högst upp eftersom man tog 12 guld inte illa. Medaljlistan kan slå ojämnt och inte alltid spegla hur bra klubben var - tex finns det i listan någon klubb som bara hade en simmare representerade bland medaljörerna. Men så blir det ibland. Här är i alla fall listan över de 20 bästa klubbarna.

Medaljlistan klubbar
Pl Förening Guld Silver Brons Totalt
1 Väsby Simsällskap 12 7 1 20
2 Täby Sim 9 5 4 18
3 Helsingborgs Simsällskap 6 7 7 20
4 Simklubben Neptun 6 2 1 9
5 Malmö Kappsimningsklubb 5 4 5 14
6 Umeå Simsällskap 5 2 4 11
7 Skövde Simsällskap 5 0 0 5
8 Stockholms Kappsimningsklubb 4 5 3 12
9 Simklubben Poseidon 4 1 4 9
10 Kungälvs Simsällskap 3 1 0 4
11 Ängelholms Simsällskap 2 2 1 5
11 Simklubben Elfsborg 2 2 1 5
13 Simklubben S02 2 0 1 3
14 Simklubben Alingsås 2 0 0 2
15 Ystads Simsällskap 1 4 1 6
16 Linköpings Allmänna SS 1 2 5 8
17 Sjöbo Simsällskap 1 2 4 7
18 Föreningen Uddevalla Sim 1 2 1 4
18 Harnäs Skutskär Simsällskap 1 2 1 4
20 Södertörns Simsällskap 1 1 1 3

2023-12-16 Sim-EM år 2024 äntligen på plats
Det tog väldigt långt tid innan man fick loss ett datum och en plats för Sim-EM 2024. Platsen blev Belgrad och landet Serbien. Datum för bassängsimningen är 17-24 juni. Kan nämnas att EM kolliderar med Sju Kullars Trofé i Rom som går 21-23 juni. Risken är att EM blir tidernas blekaste tillställning.

Då skulle man kunna ge en säsongsplanering som ser ut så här då:
11-17 februari Världsmästerskapen i simning Doha,  Qatar - klick
5-8 april Swim Open i Stockholm - klick
17-23 juni Europamästerskapen i simning, Belgrad, Serbien - klick
3-7 juli Svenska Mästerskapen i simning Linköping - klick
26 juli-11 augusti Olympiska Spelen i Paris, Frankrike - klick
20-24 november Svenska Mästerskapen i simning Helsingborg (25) - klick

2023-12-13 Förre landslagsläkaren Bengt Eriksson har avlidit.
Bengt Eriksson var för många inom idrotten en förkämpe mot dopning och hade under många år rollen som landslagsläkare inom Svenska Simförbundet. Han var också professor emeritus i barnkardiologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet.
Han har varit vice ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission och ordförande i dess dispenskommitté samt medicinska råd. Tidigare var han ordförande i Svensk Idrottsmedicinsk Förening. För idrottare utanför simningen kan man ha mött honom som svensk olympialäkare vid tre olympiader. Har haft ett mångårigt internationellt engagemang i Internationella Simförbundets (FINA) och Europeiska Simförbundets (LEN) medicinska kommittéer.
Bengt Eriksson begravs den 29 december kl. 14.00 i St Birgittas Kapell i Göteborg.
Svensk simning sörjer en profil inom simningen och skall vara tacksamma för många års arbete och diskussioner på barrikaderna.

Susanne Brokop - simlandslagets tidigare fysioterapeut - skriver så här om sin samarbetspartner och vän Bengt Eriksson.

Jag hade glädjen och förmånen att jobba med Bengt i ca 25 år i min roll som fysioterapeut i simlandslaget, inom dopingarbetet och inte minst inom idrottsmedicinen. Bengt var en personlighet som kunde sticka ut och därför inte älskad av alla, men han var en man med stort hjärta och en stor nypa humor. Inom idrottsmedicinen var han en gigant och ett namn som nämndes och fortfarande nämns med vördnad runt om i världen. Han var med och startade Svensk Idrottsmedicinsk Förening och han skrev en lysande avhandling om träning av simmare som gjorde genomslag runt om i världen. Han var inte rädd för att skapa opposition och diskussioner och han backade inte en tum när det gällde dopingfrågor. Utöver allt detta var Bengt i sin dagliga gärning en mycket klok och skicklig barnkardiolog med särskilt forskningsintresse för enkammar hjärtan. Bengt älskade sin familj, det var alltid ett letande efter presenter till barnen och hustrun när vi var på våra landslagsresor runtom i världen. Bengt älskade också en god bok, citronkola och ett glas vitt. Tack för din vänskap, all kunskap, goda samtal och så många roliga stunder. Vila i frid Bengt!

2023-12-12 Kansliet och WeUnite
Om det är dags att bara syssla med idrotten i din förening?
Ja då skall du ta dig en titt på vad Kansliet och WeUnite kan göra för dig.
Läs introbrevet här - klick
Läs mer om Kansliets tjänster - klick så att du kan lägga mer tid på idrotten
WeUnite tar hand om allt det där andra som inte är ekonomi men ändå står i vägen för att jobba med de viktiga kärnvärdena i idrotten - klick
(Du såg dem som sponsorer på Sum-Sim Riksfinal och du når dem via vår högerspalt - längst upp!)

2023-12-12 Ernst Brandsten - en svensk idrottsinnovatör
Säger namnet Ernst Brandsten dig något? Kanske inte. Men han är ändå en av de mest inflytelserika idrottstränarna som Sverige någonsin har exporterat.

Vi tar det från början. Han föddes i den lilla orten Karlsdal, Karlskoga Kommun. Det är ungefär där beteckningen Bergslagen startar - söderifrån.

Karlsdal var ett litet järnbruk startat av en herre under 1700-talet som döpte det efter sig själv. När Ernst föddes så hade han efternamnet Andersson och denna födelse inträffade i nådens år 1883. Han kom att ta sig från Bergslagens djupa skogar till Stockholm och vid 29 års ålder så kvalade han in som simhoppare till de Olympiska Spelen i Stockholm.

Han blev sjua i raka hopp och slogs ut i försöken av svikthopp och varierande hopp. Hans vann inga medaljer på OS 1912 men väl en kvinna. Greta. Vi återkommer till henne.

Efter spelen odlade han vänskapen med sin Greta och de bägge gifte sig och 1914 flyttade man till USA. I USA uppträdde både Ernst och Greta i professionella simhoppscirkusar – ja det fanns sådana och personalen bestod av de bästa simhopparna i världen men också de mest dumdristiga och modiga.

Efter att ha kuskat några varv runt i USA kom han till Stanford University och fick där en anställning som simhoppstränare och ganska snart hade han blivit inte bara headcoch för Stanfords hopplag utan också headcoach i amerikanska OS-laget. Han ledde USA:s simhoppning 1920 – 1924 – 1928 och 1932 som huvudtränare. Nämnas bör att under tävlingarna 1920 tog hans manliga hoppare från Stanford hem samtliga sex simhoppsmedaljer som stod på spel under OS.
Under den här mest intensiva arbetsperioden uppfann han också den moderna avsmalnade sviktbrädan och det var han som plockade fram det ställbara underredet för simhopp där man kunde variera styvheten på sviktbrädan.

Tillsammans med sin fru Greta Johansson sedermera Brandsten jobbade han med simhopp under hela sitt långa liv. ”Guld-Greta” kom att bli den svenska idrottens första olympiska guldmedaljör men Ernst kom att kallas för all framtid den ”amerikanska simhoppningens fader”:

1966 valdes han in som en av de första i Internationella Swimming Hall of Fame och rankas 100 år senare fortfrande en av de största coacherna i simidrottsvärlden i USA.

Har han uppmärksammats i sitt hemland Sverige undrar du då?
Här har man inte ens valt in honom i ”Swimming Wall of Fame”. Där platsar nämligen inga coacher.

Text: Bo Hultén
Bilder: Idrottsmuseet och Stanford Uni

2023-12-11 SKK söker Ungdomselittränare för B-gruppen
En gammal klubb som är på väg att bli en av landets mest coming klubbar - SKK - söker en Ungdomselitränare för sin B-grupp.
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt hittar du annonsen ute i högerspalten under rubriken Lediga Jobb och strax över Nyhetsblocket genom att klicka på bilden Lediga jobb inom simidrotten - den närmaste månaden

En och annan reklamtext finns på skidåkare - foto: Bildbyrån

.2023-12-11 Thomas Jansson foliosoferar om SvT satsningar på olika idrotter

OLIKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Låt oss jämföra två olika idrottsliga händelser under senaste veckan
Den ena idrotten (låt oss kalla den simning)
En världsidrott, som på VM har cirka 200 deltagande länder.
Varav cirka 120 länder med kvalificerade landslagsprogram.
Nära 20 miljoner utövare exkl motionärer.
Är en olympisk idrott.
Dominerar den första veckan under ett OS.
Vid EM senast över fyrtio deltagande länder.
Över 20 erövrade medaljer.
Svenskarna vinner många medaljer och har en gedigen meritlista.
Hade mycket TV (SVT) -tid på 60-talet då man också sände SM.
När TV sänder satsar man på en expertkommentator.
Man sänder de mästerskapen, dock ej försöken, vilket innebär i snitt under en olympisk period ca 40 timmar per år
Tid i Sportspegeln eller förhandsreportage, lyser oftast med sin frånvaro.
Fram till senaste mästerskapet har även en studiovärd funnits med.
Men funktionen försvann senaste veckan.(ingen på plats fysiskt på mästerskapet)
Begränsade möjligheter att exponera sina sponsorer.
Innebärande begränsade ekonomiska möjligheter för idrottsmännen.

Den andra idrotten, eller mer riktigt uttryckt, en liten utvikningen av en redan pytteliten idrott. (Låt oss kalla den LångdistansCupen på skidor)
Utvikningen är inte ett landslag utan reklamfinansierade lag.
Ingen olympisk förankring.
Antalet utövare exkl motionärer färre än 5000 stycken.
Vid TV (SVT) sändningar TVÅ experter och en studiovärd (Som man ”knyckt” från simningen från och med denna helg)
Obegränsade möjligheter till exponering. (Upp till 12 synliga sponsorer vid intervjuer).
Helt ogenerat upprepar reportrarna och experterna lagens namn som ÄR LIKA MED ETT FÖRETAG
Ger dess utövare massor av möjligheter att tjäna pengar
Är inte TV (SVT) reklamfri???
Idrottsgrenen är ny och saknar mästerskap.
TV-tiden uppgår till över 50 timmar på årsbasis.
Men då ingår inte de ca 100-talet timmar som sänds (TV-6) i den ursprungliga idrotten.
Sedan ingår inte sponsringen av Vasaloppet som SVT.
Med betraktande av ovanstående undrar jag på vilka sportsliga grunder som den skattefinansierade kanalen använder sig av? Svaret har jag själv............
INGA sportsliga eller journalistiska grunder används, tyvärr!!
I ljuset av simlandslagets fina simningar under EM förra veckan, blir ovanstående än mer anmärkningsvärt.

Thomas Jansson  

EM i Otopeni blev en stor tävling för Louise Hansson - foto: BIldbyrån

2023-12-11 Sammanfattning av EM i Otopenu, Rumänien av Bosse Hultén

Det här kortbane-EM tävlingarna har på något sätt förflyttat oss i rätt riktning när det gäller tävlande. Tillbaka till EM-tävlingar som visar en bredd på svensk simning och som märks i resultatlistorna. Tretton svenska starter med i finalpasset under lördagen är ju som på Hasse Chrunaks tid som förbundskapten. Jo jag vet att det är kortbane. Långbana är något annorlunda MEN detta EMet var viktigt mentalt inför OS nästa år. Vi har ett antal simmare som verkligen har på OS att göra.
Revanschtid för Michelle Coleman som för första gången på länge får ut en del av den talang som hon innehar. Olyckskorpen Victor Johansson kan snart leva upp till sitt förnamn. Louise Hansson står upp och simmar utifrån sin höga nivå. En drös av de inte lika starka simmarna underifrån sticker upp och simmar fort. Sara Junevik har äntligen överbryggat sin enorma juniortalang till senior-dito. Tålamodet personifierat i svensk simning. Detta och mycket annat gott bär vi med oss in i nästa säsong.
På plussidan också att några unga simmare fick chansen att vara med. De här yngsta fick debutera i skuggan av äldre simmare. Det är bra. Jag tänker på damerna som heter Klint-Ipsa, Hällkvist och Luc. Simmare som Häll, Bergman och Nystrand fick göra sin säsongsavslutning också dom lite under radarn. Bergman och Nystrand i EM-final. Inte illa. Luc hade varit i semi om hon inte varit tredje svenska. Osv.

På minussidan är att man inte fullt ut satsar på mixlagkapperna. Där skulle ytterligare två finalplatser har erövrats. Hade varit ett viktigt statement inför framtiden. Det slarviga ”mixarvet” måste suddas ut. Känns också som några simmare kanske borde tävlat sig mer i form. Hanna Rosvall borde tex fått simma tre finaler i stället för en. Hade kanske gått med annorlunda matchning. Sedan sticker det ut för många - att ledarstabens numerär var gigantisk. Hoppas att ekonomiska bidrag kommer från utomstående för bekosta detta.

Sammantaget dock. Stort plus i kanten.
SvT dock borde satsa bättre. Kommentatorer på hemmaplan och Maria Wallberg tvingas hålla på med skidjobb (jag skrev inte skitjobb). Där personalsatsningen inte lika stark.


2023-12-08 SK Nereus söker Breddansvarig på heltid
Simklubben nerus är en nybildad i Kävlinge och innehåller simmare från SK Lödde och Sk Iden som har samlats i huvudorten i Kävlinge kommun och det nya Harjagersbadet. 900 medlemmar söker en Breddansvarig som erbjuds en heltidstjänst.
Läs hela annonsen här - klick.
Som vanligt hittar du annonsen ute i högerspalten under rubriken Lediga Jobb och strax över Nyhetsblocket genom att klicka på bilden Lediga jobb inom simidrotten - den närmaste månaden

2023-12-06 Simskolechef i en av landets mest coming klubbar
Simklubben Poseidon i Lund söker en Simskolechef. Stor verksamhet, bra uppbackning, bra anläggningar - mao. bra förutsättningar för dig som vill jobba med simskolor.
Läs annonsen här - klick
Annonsen hittar du klickbar ute i högerspalten under lediga jobb hela december. Finns också strax ovanför Nyhetsblocket - klicka på bilden Lediga jobb ...

2023-12-06 Simpodden Hultén&Jansson upplaga 244
  I veckans Simpodden Hultén & Jansson gör Simpanelen Camilla Johansson Sponseller och Marcus Wernström sin sista insats i detta sammanhang. Under tre år har de bägge medverkat och höjt diskussionsnivån i Simpodden. Nu är det dags för byte i besättningen. I denna sista upplaga för Simpanelen snackas det Sim_SM, Säsongsplanering och SIM-EM. Dessutom får programledarna "Tre snabba " från panelen. Hur detta går? Ja lyssna på Simpodden 244.

Du lyssnar på Simpodden Hultén&Jansson i spelaren nedan eller på ställen där poddar finns !!!!

2023-12-04 EM simningarna i Otopeni
I morgon tisdag startar EM-simningarna i Rumänien. Vi följer naturligtvis tävlingarna på SIMMA och du hittar vår EM-sida här - klick

2023-12-04 Thomas Jansson om historielöshet inom sportjournalistiken

Skam på torra land

Nyhetsjournalistik är för mig något jag då och då imponeras av. Man gräver och undersöker och försöker ge en nyanserad bild av situationen, i den mån det är möjligt, när vi hjärntvättas av ett nyhetsflöde som ofta pekar åt bara ett håll.

Värre är det med sportjournalistiken. Den är kass, den är onyanserad och den är mestadels känslostyrd. I helgen nådde vi nya bottennoteringar där det åter är skidor som skildras utan någon form av perspektiv.

Historielös världscups (VC) seger

I så väl TV 6, SVT-sport, SR-sport som DN med flera beskrev man skiddamerna som vann en lagkapp u Gällivare som unik. Unik??? Det var i och för sig sant att det var 15 år sedan det hände senast. Men hallå, så sent som 2018 vann damerna OS-guld.

Charlotte Kalla hyllades som en hjälte för att hon åkte ikapp och förbi två ganska mediokra löpare från Tyskland och Finland.

Dessutom har damerna tagit silver på VM-2011-13-15 och 2017 med andra ord att hylla stafettsegern i Gällivare utan beakta historien är dålig sportjournalistik.

I idrotten finns bara i undantagsfall grävande, reflekterande och bra journalistik! Dag efter dag matas man med känslor istället för sportjournalistik. Det gynnar inte idrotten, snarare tvärtom och det ger en falsk bilder av verkligheten.

Historisk 17-åring

I helgen fick vi höra om en historisk 17-åring. Även här blev det utan sans och vett. Det första felet som en gång för alla måste upphöra var att ”journalisterna” på fullt alvar tror det är svårare att lyckas i skidor som 17-åring än i andra idrotter. Självklart är det inte så. Skulle fler skidåkare träna mellan 12-17 år som simmarna gör skulle vi få se många många fler 17-åringar som tävlar internationellt.

Det man bland annat missade var, att vi haft damer i längdskidor som varit 17 år och tävlat internationellt. Helt plötsligt hyllar man en idrottare utan grund. Det är långt ifrån säkert att idrottaren är gynnad av denna dåliga sportjournalistik. Vi kan räkna upp många i vår egen idrott som vi utan perspektiv hyllat alldeles för tidigt. Friidrotten är också fylld av sådana exempel. Minns Irene Ekelund!

Mer journalistik och mindre oinitierade infallsvinklar till den sportintresserade.

Signerat Thomas Jansson

2023-12-01 Två tjänster lediga Kanaans SImsällskap
Man söker en och så en Simtränare/Simlärare. Kan det vara något för dig. Då skall du läsa den här annonsen - klick - som finns ute på vår sida fram till mitten av januari!
Annonsen hittar du klickbar ute i högerspalten under lediga jobb hela december. Finns också strax ovanför Nyhetsblocket - klicka på bilden Lediga jobb ...

2023-12-01 Nordiska Mästerskapen i Tartu
Nu är vi igång. Nordiska Mästerskapen för seniorer och juniorer i estländska Tartu. Du kan se tävlingarna på Livestreaming gratis!
Här hittar du tävlingslänkarna:
Startlistor / Resultat  Inbjudan    Livestreaming
Tävlingstider 08.30 och 16.00

Resultat Nordiska Mästerskapen dag 1 - finalpass / segrare och svenksreusltaten

Seniorklasserna
400m fritt damer seniorer
1. JENSEN Caroline Wiuff 04 Den 4:12.38
5. EKMAN Christine 94 Sweden 4:20.06
7. ORBAN Kristina 04 Sweden 4:26.98
400m fritt herrar senior
1. LINDHOLM Frederik 04 Den 3:50.93
4. HUMLING Lucas 05 Sweden 3:52.77
7. MARTIN Morris 04 Sweden 3:56.96
50m ryggsim damer
1. VELDEN Alice 05 Sweden 27.47 776
6. NILSSON Isabella 08 Sweden 28.99
200m ryggsim herrar seniorer
1. SMOK Alan 05 Estonia 1:57.15
7. JUHLIN FREDRIKSSON N.05 Sweden 2:04.34
200m fjäril damer seniorer
1. WINBLAD Tea 04 Sweden 2:15.25
100m fjäril herrar seniorer
1. DANIELSSON Jacob 98 Sweden 53.00
4. ROSENGREN Melker 03 Sweden 53.69
200m bröstsim damer seniorer
1. PEDERSEN Josefine B. 99 Den 2:27.48
2. BORAKER Saga 04 Sweden 2:28.70
50m fritt damer seniorer
1. MADAR Kirke 07 Estonia 25.57
50m fritt herrar seniorer
1. SIIM Cevin Anders 97 Estonia 22.32
3. DANIELSSON Jacob 98 Sweden 22.59
8. ROSENGREN Melker 03 Sweden 23.18

Juniorerklasserna
400m fritt herrar junior
1. SORENSEN Sander Kiar 07 Norge 3:50.23
8. HOLST Viggo 06 Sweden 4:02.92
200m fjäril damer juniorer
1. SOINI Aliisa 07 Finland 2:14.22
400m fritt damer juniorer
1. RANDVALI Maari 09 Estonia 4:19.57
5. HULTBERG KULLBERG Wilma 07 Sweden 4:22.14
200m bröstsim damer juniorer
1. KRAGH Ida Skov 06 Den 2:28.16
4. SJOHOLM Lovisa 06 Sweden 2:34.02
100m fjäril herrar juniorer
1. ELMEDYB Elias 06 Den 54.33
5. WANNEM Emil 06 Sweden 55.41

Paraklasserna
400m fritt damer para
1. HANSEN Asta Sejr 09 Den 5:03.11 444
BERGQVIST Signe 09 Sweden 6:20.43 224
ANDERSSON WULF Ida 98 Sweden 6:20.47 224
400m fritt para
1. HILLHOUSE Alexander 04 Den 4:13.21 S14
PERSSON Felix 00 Sweden 4:52.38 S14
HAKANSSON Robin 89 Sweden 4:53.35 S9
SODERLIND Edvin 05 Sweden 6:19.68 S6
100m fjäril herrar Para
1. HILLHOUSE Alexander 04 Den 55.62
3. KLASSON Tobias 00 Sweden 1:12.90
50m ryggsim para
1. FROKJAR Johanne Oland 09 Den 35.31 768 S9
3. BERGQVIST Signe 09 Sweden 43.83 735 S6
4. FALTMAN Helena 80 Sweden 36.42 586 S10
100m bröstsim Para
1. LIKSOR Robin 99 Estonia 1:10.78 888 SB8
3. SODERLIND Edvin 05 Sweden 1:47.45 432 SB6 50.00 57.45
4. NORDH Andreas 91 Sweden 1:25.90 362 SB14 39.45 46.45
50m fritt para
1. KAUL Susannah 99 Estonia 28.74 849 S10
5. BERGQVIST Signe 09 Sweden 39.89 631 S6
6. FALTMAN Helena 80 Sweden 31.93 619 S10
50m fritt herrar Para
1. HILLHOUSE Alexander 04 Den 24.46 927 S14
4. KLASSON Tobias 00 Sweden 27.00 689 S14
7. PERSSON Felix 00 Sweden 30.39 483 S14

2023-12-01 US Open
I greesboro, USa pågår just nu US Open Championships (50m) med många av världens bästa simmare på plats. Gåt till resultatsidan - klick

2023-12-01 Tävlingar i December
Så här ser det bl.a ut i tävlingskalendern i den månad som vi just nu är inne i:
1-3 december Nordiska Mästerskapen Tartu Finland
Tartu, Estland
5-10 december Europamästerskapen (25m)
Otopeni/Bukarest, Rumänien
8-10 december Sum-Sim Riksfinaler (25m)
Eriksdalsbadet, Stockholm
15-17 december Norrländska Mästerskapen (25m)
Härnösand

2023-11-30 Kom och jobba i Värnamo
Nu är det dags att komma till underbara Värnamo för att jobba med simning!!!
Läs hela annonsen här - klick
Annonsen hittar du klickbar ute i högerspalten under lediga jobb hela december. Finns också strax ovanför Nyhetsblocket - klicka på bilden Lediga jobb ...

2023-12-01 Fler utvärderingar av Sm-resultaten från Göteborg i helgen

Vi hade en jämförelse i måndag där vi visade på hur olika tider på Sim-Sm hade utvecklats sedan 2022.

Vi mätte då följande tider:
Segertiden i finalen
Åttonde tiden i försöken
Sextonde tiden i försöken.

Vi har gjort samma jämförelse med året 2013 – då Sm gick senast i Göteborg och då får vi fram följande jämförelse. Notera att vi använt enbart olympiska grenar (inte 50 meter på rygg, bröst och fjäril samt 100m medley och inga lagkapper)


När det gäller segrartiden så fick vi fram följande:
I elva (11) lopp var segertiden bättre 2023 jämfört med 2013
I femton (15) lopp var det sämre segertiden 2023

När det gäller åttonde platsen kom det fram fölajnde resultat:
I åtta (8) lopp var segertdien bättre 2023
I arton (18) lopp var det sämre 2023 jämfört med 2013

slutligen – när det gäller sextonde platsen så kom vi fram till följande:
I elva lopp (11) var segertiden bättre
I femton (15) lopp var segertiden sämre.

Slutsats – en lätt tillbakagång på alla tre nivåerna under dessa tio åren. Förvånande? Nej knappast!

2023-12-01 Växjö Simsällskap söker Simtränare
Så här skriver man bl.a i sin annons: 
Tjänsten ligger till största delen inom sektionen för tävlings- och träningssimning, vilken är
föreningens största tävlings- och träningssektion som idag består av cirka 150 aktiva barn- och
ungdomar.
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt hittar du annonser om jobb den närmaste månaden ute i högerspalten under rubriken Lediga jobb och genom att strax över Nyhetsblocket klicka på bilden Lediga jobb inom simningen.

2023-12-01 Simpodden 243 kan du lyssna på nu!
Veckans innehåll i Simpodden:
Dessa vinner på Idrottsgalan !
Skidfritt, nästan och man gråter!
Rör inte mitt Sum-Sim !!
Snart SM och ........
Nej till Vinter OS från Podden.
Ny Simpanel på gång!

Lyssna på podden i spelaren nedan eller via ställen där poddar finns (tex Spotify)

Hitta tidigare nyheter.................
Massor med grejor att läsa från november månad. Länken dit är denna - klick
Gilla SIMMA på Facebook - klick

.

















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































.