Nyheter från maj 2023

2023-06-07 Simpodden Hulten & Jansson med Petter Lövberg som gäst
Möt en av världens mest rutinerade landslagsledare - norske förbundskaptenen Petter Løvberg. Man snackar om simning i allmänhet och norsk simning i synnerhet. Ett mycket intressant snack för dig som tycker att simning ärt idrotten nr 1.
Lyssna på spelaren nedan eller på ställen där poddar finns - Spotify - Apple - Podcaster mfl

2023-05-30  Simning är världens viktigast sport." del 2
Det måste skramlas ute i Simmar-Sverige. Märks vi inte - finns vi inte så är det bara. Vi kan inte dö en sotdöd som idrott samtidigt som kommunerna göder de privata simbolagen med dåliga avtal bara för att man själv har tappat kompetens att driva simhallar.
Hur politiska korrekta skall klubbar och förbund vara i agerandet mot de som håller i  simhallarna?

Två länkar att begrunda och läsa om simningens villkor:
1. Spårvägens Sim efterlyser mer plats i simhallarna (SvT). klick
2. Kalla Fakta TV4 om Badhuskungen - klick  

2023-05-29 Öppet brev till Svensk simning
Så här skriver  Niklas Eriksson f.d. ordförande i SK Ägir och engagerad simförälder den många många år tillbaka.

 

Nu återstår det ca 1 månad till årets simfest, SM/JSM-tävlingarna i Umeå.
En höjdpunkt för alla våra äldre simmare att se fram emot och ha som mål att kvala till. Men hur ser egentligen de nya kvaltiderna från 2023 ut och hur slår det för våra simmare? Och varför har det inte diskuterats i simsverige vad konsekvenserna blir??? 

De nya kvaltiderna för juniorer är from 2023 uppdelade i två kategorier, 13-17 år och 18-19 år. Ambitionen tror jag varit god från simförbundet med att de vill ge en mjukare övergång för simmare som lämnar Sum-Sim åldern och blir juniorer i och med att Sum-Sim åldern nu mera är upp tom 16 år. Men varför sänkte man samtidigt kraven för yngre simmare att kvalificera sig till SM/JSM? Om syftet var att man ville få med fler simmare på SM/JSM vore det väl smartare att ha lättare kvaltider för de som verkligen är juniorer och inte försämra kvaltiderna för ungdomar som fortfarande i de allra flesta fall borde ha Sum-Sim som sitt stora mål? 

Som det ser ut nu med kvaltiderna så kommer det vara möjligt för simmare i åldern 13-16 år att simma JSM/SM samtidigt som juniorsimmare som är minst lika bra eller bättre inte ges möjlighet att delta på sitt egna JSM. Detta känns som ett ytterst märkligt agerande av simförbundet och än konstigare att inga simtränare runt om i landet gjort sin röst hörd och påpekat det märkliga i detta. Och skillnaderna blir som störst bland tjejerna där vi dels vet att vi har ett stort tapp på simmare i junioråldrarna samtidigt som vi vet att tjejerna i äldre tonåren oftast inte kan simma lika snabbt som tidigare pga av den naturliga puberteten som försvårar framfarten i vattnet och kräver att mer styrka behöver utvecklas vilket tar tid att bygga upp. 

För att verkligen belysa dilemmat har jag tittat på en gren specifikt (valde att begränsa mina analyser till en gren då det var mycket klipp och klistra tillexcel från tempus Open och tog en hel del tid). Den gren jag analyserat djupare är damer 100m ryggsim. Kvaltiderna mellan 13-17 år och 18-19 år skiljer knappt 2 sekunder. 

Antal tjejer i åldern 13-16 år som i år kommer få möjlighet att tävla på SM/JSM på 100m ryggsim är just nu 37 tjejer. Av dessa 37 tjejer skulle det endast ha varit 13 st som fått simma SM/JSM om dessa ungdomar haft samma kvaltider som 18-19 års tjejerna har. Tittar vi på åldersgruppen 18-19 år så är siffran som just nu kvalat in till SM/JSM 13 stycken. Hade däremot det gällt samma kvaltider för 18-19 åringarna som för 13-16 åringarna hade den siffran varit 34 st. 

Det svensk simning gjort med de nya kvaltiderna är alltså att man har förändrat åldersfördelningen på SM/JSM så att det kommer vara möjligt för betydligt fler yngre simmare i åldrarna 13-16 år att simma SM/JSM medan man fortsätter att ha likvärdiga kvaltider som tidigare år för de som verkligen är juniorer, vilket jag inte tror kommer leda till att fler juniorer på damsidan kommer fortsätta simma under gymnasieåldern. 

Det som är bra i de nya kvaltiderna är att man möjliggör för 17-åringar att enklare kunna kvala in till SM/JSM så att hoppet från Sum-Sim inte blir så stort. Men som det är nu så blir hoppet rätt stort till det året de fyller 18 år med att de behöver sänka sina tider med ca 2 sekunder på 100m ryggsim vilket alla som håller på med simning vet att det inte är så lätt i övre tonåren. 

Mitt förslag till Svensk simning och uppmaning till alla simtränare och ledare i landet är att tänka om när det gäller kvaltider till SM/JSM. Jag säger inte att yngre simmare som verkligen är förtjänt av att vara med på SM/JSM inte ska få vara det men att yngre simmare i så stor utsträckning som det är just nu tar platser av ”riktiga” juniorer tycker jag vi bör förändra omgående. Vad kan vi då göra? Jo följande:

1.       För SM/JSM år 2023 behåller vi nuvarande kvaltider för 13-17 åringar så att ingen som redan har kvalat in till SM/JSM ska hamna i kläm.

2.       För SM/JSM år 2023 korrigera alla kvaltider för 18-19 åringarna så att de blir identiska med kvaltiderna för 13-17 åringarna

3.       Från 2024 förändra kvaltiderna så att kvaltiderna blir tuffare för simmare i åldern 13-16 år i förhållande till simmare i åldern 17-19 år och att dessa kvaltider blir lika för alla juniorer så att inte de som är 18 eller 19 år ska känna att varför får en 17-åring vara med på SM/JSM då jag ju har en bättre tid än den personen. 

Men går detta att förändra redan nu??? Ja, varför inte. Vill man i Sim-Sverige ställa saker och ting till rätta när man gjort något fel så är det väl bara att fatta ett snabbt beslut om detta. Eller är prestigen för stor från förbundet att man inte kan göra om och göra rätt???  

Niklas Eriksson

f.d. ordförande i SK Ägir och engagerad simförälder den många många år tillbaka. 

PS!

Som bilaga till mailet finns också en excel-sammanställning till statistiken från Tempus Open jag tagit fram och nedan en snabbsammanställning. (obs ligger ej på SIMMA)

2023-054-29 Idag är dagen vi glömt

Idag är det annandag pingst. Inte i Sverige men väl på köpcentra i Malmö (heter det så pluralias). Danskar som idag får 1.56 i svenska pengar för sin krona. En viss skillnad. När jag var mindre än två skitar hög och upp till studenten stod kronan i  0.78 Dkr. ungefär.

Tiderna förändras. Men inte på fotbollsarenor i huvudstaden. Huvudlöst eller är det huvudlöss i huvudstaden det skall uttryckas som? Idrottsverige är förbannat. Men några få tror att idrott är öl och bengaler. Hur fel har man inte!

I P1 i morse uttalade sig några personer om det här simskolor i Sverige. Spårvägens Jonathan Wiik sa att "Simning är världens viktigast sport." Bra oneliner Jonte! Gäller att säga rätt saker när man vet att man kommer att bli hårt klippt. Men så är det. Simning är världens viktigaste idrott. Skall den fortsätta att vara det måste bara alla ge lite mer hjärta så kan den utvecklas. Idag är det för lite hjärta och för mycket PK. Ibland saknar jag 90-talets Hasse Chrunak som kunde säga det rätta så att det lyfte i spalterna. Nu låter vi SvT svämma över oss med skidor året runt. Bara fotbollen och dessa skidåkare med vapen på ryggen kan konkurrera. Som pacifist tycker jag skidskytte skulle förbjudas.

VM-truppen togs ut häromdagen. Bra att man utsåg reserver också. Bra också att Victor Johansson kom med. Hur det kommer att gå? Tja 5-6 finalplatser kan vi hoppas på och 1-2 medaljer. Inte mer.

Har ni följt med Kalla Faktas serie om Badhuskungen? Om inte gör det. Vi kommer tillbaka i från snart här på SIMMA.

2023-05-26 VM-truppen till Fukuoka klar !
Idag har VM-truppen till sommarens mästerskap presenteras. Den ser ut så här:

DAMER:
Michelle Coleman, Spårvägen
Louise Hansson, Helsingborgs S
Sophie Hansson, Helsingborgs S
Sara Junevik, Falu SS
Hanna Rosvall, Helsingborgs S
Sarah Sjöström, Södertörns S
Sofia Åstedt, SK Elfsborg

HERRAR:
Isak Eliasson, Spårvägen S
Robin Hanson, Spårvägen S
Oskar Hoff, Landskrona S
Victor Johansson, Jönköpings SS
Elias Persson, Malmö KK
Erik Persson, Kungsbacka SS
Björn Seeliger, SK Neptun

RESERVER:
Olivia Klint Ipsa (4x100 medley)
Marcus Holmqvist (4x100 frisim)

- Denna tävling är ett viktigt avstamp inför nästa års OS, och jag är glad över att kunna presentera en trupp som består av sju tjejer och sju killar. Vi har tio individuellt kvalade simmare och fyra lagkappssimmare i truppen. I år har vi även valt att ta ut två reserver som är redo att vara med i lagkapperna 4x100 medley damer samt 4x100 frisim herrar,
säger Förbundskapten Martina Aronsson

Martina Aronsson berättar att de förhandsnominerade simmarna Sarah Sjöström, Louise Hansson och Erik Persson har haft bra träningsförberedelser och visat bra form på tävlingar under våren, vilket bland annat visade sig under Mare Nostrum-tävlingarna förra veckan. Övriga simmare i truppen har också tagit viktiga steg framåt under säsongen, och nu fokuserar de på att finslipa sin form och fortsätta med de sista förberedelserna inför tävlingarna.

Med tanke på förra årets framgångar och simmarnas starka prestationer har truppen förhoppningar om att ta flera medaljer på VM.
- På pappret har vi fem till sex medaljchanser, och nu är vi alla fyllda av förväntan inför tävlingarna. Simmarna är redo! avslutar Martina Aronsson.

2023-05-25 Notiser
Ronald Shoeman kommer att simma  för Sydafrika på VM. 43 år ung.
Inne-SM 2024 simmas i Helsingborg 20-24 november. Läs mer här - klick

2023-05-25 Simpodden Hulten & Jansson nr 229
Victor Johansson har alltid en historia att berätta. Dessutom är han både glad och bra på att berätta den. Hör honom i Simpodden berätta om de senaste händelserna i hans liv. Massor som ni inte hört innan. Missa inte detta nummer av Simpodden Hultén &Jansson.

Lyssna på på podden genom spelaren nedan eller via sidor som har poddar, Apple Podcast, Spotify mm

2023-05-23 En dos simhistoria - En simmerska med en lång livsresa
Fyra simmerskor från Limhamns Simsällskap. Året är 1954 och flickorna har tagit hem ett SM-silver i lagkapp. Platsen är Linköping och de heter Karin Wallgren, Monica Peters, Birgitta Sam-Petsson och Barbara Peters.
Tvåan uppifrån och simmerskan längst ner är syskon. Vi fokuserar på tvåan uppifrån. Monica. Hon har gjort en märklig resa i livet.
Hon (liksom syster Barbara) föddes i Rom - året var 1936. Pappan var tysk utrikeskorrespondent och mamman var sångpedagog och kom från Limhamn.
När andra världskriget bröt ut, flyttade hela familjen till Turkiet där flickorna kom att växa upp.
Efter krigsslutet 1945 flyttade flickorna och mamman hem till trygga Limhamn och pappan till New York.
Monica gick i skola på Kommunala Flick i Malmö och sedan Spyken i Lund.
Började sin simkarriär tidigt i Limhamns Simsällskap och vann JDM 1949 och 1950. När hon skulle till att simma på tävlingarna 1951 visade det sig att hon fortfarande var tysk medborgare och det fixades snabbt så att hon fick behålla sina insimmade medaljer.
När första Svenska Mästerskapet simmade i kort bassäng 1953 (25 meter) vann hon 50m fritt. Under åren därefter vann hon ytterligare tre SM-guld. Den gången i den numera nedlagda grenen Livräddning.

Efter avslutad skolgång flyttade damerna till pappan i New York men Monica stannade bara ett år. Hon hade träffat sin blivande man, simmaren Rolf Dahl (avliden i april 2023) och kom att fortsätta stuider i Lund och under många år av sitt liv arbete hon bl.a på Malmö Museum.
1984 träffade hon sin andra man Yngve Brink som hon kom att leva tillsammans med under resten av sitt liv. Ett liv som slutade 2019,.

Alltid närvarande på simtävlingar i Monaco - Prins Albert av Monaco foto. Bildbyrån

2023-05-21 Mare Nostrum Monaco dag 2
Sarah Sjöström är i form............ojojoj. I finalen på 50m fjäril simmade hon snabbare än på 4 år. Hennes sjunde snabbaste lopp genom tiderna. Semin på 50m fritt är hennes snabbast också det på fyra år och hennes femte snabbaste gom tiderna.
Finalloppen blev överlägsna för vår svenska kanon. Sarah är  i form, helt klart

Resultat finalpasset (pågår - sista loppet damernas 50m fritt kl 19.01)
50m fritt damer semifinal
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 23.82 (bara 15/100delar över WR)
2. Cate CAMPBELL 1992 AUS CHANDLER 24.51
3. Michelle COLEMAN 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 24.81
4. Petra SENANSZKY 1994 HUN DSI DEBRECEN 24.87
50m fjärilsim damer semifinal
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 25.07
2. Mélanie HENIQUE 1992 FRA CERCLE NAGEURS MARSEILLE 25.70
3. Rikako IKEE 2000 JPN JAPAN SWIMMING FEDERATION 4 25.91
4. Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS 25.94
50m fjärilsim damer final
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 24.89
2. Mélanie HENIQUE 1992 FRA CERCLE NAGEURS MARSEILLE 25.96
50m fritt damer final
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS +0.63 23.90 971 pts
2. Cate CAMPBELL 1992 AUS CHANDLER +0.76 24.60 890 pts
_________________________________________
Det var sparsamt med svenska insatser vid förmiddagens tävlingar i Monaco. Här morgonen svenska resultat:

200m fritt herrar
25. Gustav OLSSON 2004 SUI LIMMAT SHARKS ZURICH 1:55.91
100m friott edamer
3. Michelle COLEMAN 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 55.11
15. Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS 56.82
Till allla resultat på förmiddagen - klick

2023-05-21 De gamla hjältarna är borta.
1966 på Europamästerskapen simmade Sverige till sig en bronsmedalj på 4x100m fritt. Ett lag med fyra simmare från en ungdomstid och nu ör alla borta.
Bilden ovan ör från första höstnumret av tidningen All Sport som summerade EM i simning och EM i friidrott. Till höger det svenska bronslaget med följande simmare:

Överst - Lester Eriksson
- född 1942. Vann 12 Sm-guld individuellt. Deltog på Os 1964 och 1968. Vann sina SM-guld på 100-200-400-800 fritt. Kuriosa i sammanhanget är att han vid tävlingar i Bremen 1967 satte han samma dag tre svenska rekord, på 100, 200 och 400 m fritt. Hans huvudsakliga näring under alla år var att sköta Åsö Säteri med massor av hästar. Han körde själv både som amatörtränare, travkusk och uppfödare. Familjen Eriksson har hunnit med bedriften att vinna travlopp på Solvalla i fyra generationer. Simmade mestadels för Neptun även om det fanns lite lagkappsutflykter till Sundsvall senare i karriären. Dog 2021

Nästöverst - Janne Lundin
- född 1942. Tävlade för Stockholmspolisen och personifierade den klubben mångt och mycket under 1960-talet, "Janne Ludde" var ingen tystlåten person. Han hördes och han hade åsikter och hans orange/svarta hjärta pumpade för Polisen både som simmare och ledare, EM-medaljer i lagkapp och OS-finaler 1964.

Näst underst- Ingvar Eriksson
- född 1944. Tävlade för Sundsvalls Simsällskap. 11 Sm-guld på distanser från 100m fjäril till 800m fritt. OS-finalerna 1964 och de bägge lagmedaljer på EM-66 var toppen av hans simkarriär. Drogs under många år med en besvärlig amöba som han fick på OS-68. Duktig Masterssimmare under många år. Ingvar dog 2015.

Underst - Göran Jansson
född 1947. Var bara 19 år den gången i Utrecht. Yngst i laget och simmade överraskande snabbt då 1966. Året efter vann han sitt första SM-guld. På 100m fritt och för Filipstads Simsällskap. Den säsongen hade han enbart tränat i sjöar och Molkomssjön var han hemma arena. Det blev ytterligare två Sm-guld. Då i Stockholmspolisen och på 100 och 200m fritt,
Göran gick en tragisk död till mötes när han blev skjuten - 1999.

Nu är alla borta och den där grabben som var och tittade på på SM 1966 i Helsingborg minns idolerna. Idoler som man kom närmare efterhand - bla. minns jag en härligt snack med Lester på Masters-SM i Stockholm
Idag efter alla dessa år är de lika oåtkomliga som den där dagen 1966. 

Simmas Bosse Hultén snackar med Lester Eriksson på Master-Sm i Stockhom 2015

2023-05-21 TYR Pro Series i Mission Viejo
Under de senaste dagarna har det simmats TYR Pro Swim i Mission Veijo (50m). Två svenskar fanns på plats för att simma och det gick riktigt bra.

Först Björn Seeliger som simmade 50m fritt och 100m fritt.
Han hade i försöken 49.54 och tog sig till A-finalen.
I A-finalen gick det bättre - 48.80 och en andraplats efter Ryan Held som vann på 48.74.
I försöken på 50m fritt var Björn snabbast av alla med 22.08 och han lyckades vinna finalen också med 22.11

Robin Hansson simmade också han 100m fritt.
I försöken hade han 49.92 och tog sig till B-final (9:a totalt). Robin var en hundradel långsammare i B-finalen och simmade in som tvåa med 49.93.
PÅ 200m fritt var Robin tvåa i försöken med 1:49.29 och i finalen simmade han på en femteplats med 1:48.85.
Sammantaget en bra vecka för de svenska simmarna från CAL.
Alla resultat - klick

2023-05-21 World Cup Open Water del 2
Lördag och söndag har det simmats World Cup i Open Water. Den andra tävlingen av årets säsong. Säsongen inleddes för några veckor sedan i Egypten - nu var det dags för Italien.
Platsen Golfo Arcani på Sicilien.  Kristof Rasovszky vann herrklassen och Leonie Beck tyskan vann sin andra seger i årets World Cup.
svenske Elliott Sodeman gjorde säsongspremiär och hamnade långt ner i den stora startlistan. 57:e man och fem minuter efter segraren i mål.
Herrrar 10 km
1-Kristof Rasovszky (HUN) 1:47:17.60
2-Domenico Acerenza (ITA) 1:47:20.10
3-Olivier Klemet (GER) 1:47:20.50
57-Elliott Sodeman (SWE)  1:52:05.10

Damer 10 km
1-Leonie Beck (GER) 1:56:17.40
2-Ginevra Taddeucci (ITA) 1:56:18.60
3-Giulia Gabbrielleschi (ITA) 1:56:20.50

Alla resultat - klick
Se damernas lopp från igår - klick

Foto: Monaco Natation

2023-05-20 Mare Nostrum
Kvällens tävlingar innebar massor med åttondels och kvartsfinaler där en del av svenskarna gick vidare. Det kan du se på resultaten nedan. I morgon är det först fyra stycken i semifinalen sedan är de två simmare i finalen. Men som sagt i morgon.
På de andra loppen tog Sara Junevik ett silver på 100m fjärilsim. Hennes 58.79 var ett nytt personligt rekord med 8/100-delar, Bra där. Elias Persson, Malmösimmaren persade också två gånger idag. Tangerat pers på 50m fritt i åttondelen sedan blev det 22.25 när han slogs ut i kvarten. Det är inte långt ner till internationell nivå nu.

Finalpasset lördag (segrare och svenskresultaten)
1/8-dels final 50m fjäril damer nr 1
3. Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS 26.33
1/8-dels final 50m fjäril damer nr 2
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 25.25
1/8-dels final 50m bröstsim damer nr 2
7. Emelie FAST 2004 SWE SWEDEN AQUATICS 32.25
1/8-dels final 50m frisim herrar nr 1
3. Elias PERSSON 2002 SWE SWEDEN AQUATICS 22.35 personligt rekord
1/8-dels final 50m frisim damer nr 2
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 24.23
2. Michelle COLEMAN 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 24.90
400m fritt herrar
1. Kregor ZIRK 1999 EST ESTONIAN SWIMMING FEDERATION 3:50.24
400m medley damer
1. Zsuzsanna JAKABOS 1989 HUN GYORI USZO SE 4:42.62
200m bröstsim herrar
1. Ippei WATANABE 1997 JPN JAPAN SWIMMING FEDERATION 2:09.41
100m bröstsim damer
1. Lydia JACOBY 2004 USA SEWARD TSUNAMI SWIM CLUB 1:05.99
100m fritt herrar
1. Katsuhiro MATSUMOTO 1997 JPN JAPAN SWIMMING FEDERATION 48.61
200m fritt damer
1. Siobhan-Bernadette HAUGHEY 1997 HKG HONG KONG CHINA SWIMMING ASSOCIA... 1:55.03 9
200m fjäril herrar
1. Tomoru HONDA 2001 JPN JAPAN SWIMMING FEDERATION 1:54.22
100m fjäril damer
1. Katerine SAVARD 1993 CAN SWIMMING CANADA4 58.25
2. Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS 58.79 personligt rekord
100m ryggsim herrar
1. Thomas CECCON 2001 ITA FF.OO LEOSPORT 53.45
200m ryggsim damer
1. Laura BERNAT 2005 POL POLISH SWIMMING FEDERATION 2:09.76
200m medley herrar
1. Tomoyuki MATSUSHITA 2005 JPN JAPAN SWIMMING FEDERATION  1:59.64 
1/4-dels final 50m fjäril damer
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 25.28 (vidare till i morgon)
2. Mélanie HENIQUE 1992 FRA CERCLE NAGEURS MARSEILLE25.96
3. Rikako IKEE 2000 JPN JAPAN SWIMMING FEDERATION 26.02
4. Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS 26.16 (vidare till i morgon)
1/4-dels final 50m frisim herrar
1. Ian-Yentou HO 1997 HKG HONG KONG 21.96
6. Elias PERSSON 2002 SWE SWEDEN AQUATICS 22.25 personligt rekord
1/4-dels final 50m frisim damer
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 24.03  (vidare till i morgon)
2. Cate CAMPBELL 1992 AUS CHANDLER 24.34
3. Michelle COLEMAN 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 24.53  (vidare till i morgon)
________________________________
Avslutningstävlingen i Mare Nostrum 2023 - i Monaco med några svenskar på startpallarna. Resultaten från dessa ser du nedan

Förmiddagens svenskresultat

100m fritt herrar
10. Elias PERSSON 2002 SWE SWEDEN AQUATICS 50.21  (till B-final)
200m fjäril herrar
13. Gustav OLSSON 2004 SUI LIMMAT SHARKS ZURICH 2:05.43  (till B-final)
100m fjäril damer
2. Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS 59.82  (till A-final)
50m fjäril damer
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 25.58  (vidare till 1/8-dels final)
6. Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS 26.40 (vidare till 1/8-dels final)
50m bröstsim damer
13. Emelie FAST 2004 SWE SWEDEN AQUATICS  32.21  (vidare till 1/8-dels final)
50m fritt herrar
2. Elias PERSSON 2002 SWE SWEDEN AQUATICS  22.42  (vidare till 1/8-dels final)
50m fritt damer
1. Sarah SJOESTROEM 1993 SWE SWEDEN AQUATICS  24.57   (vidare till 1/8-dels final)
3. Michelle COLEMAN 1993 SWE SWEDEN AQUATICS 24.70   ( (vidare till 1/8-dels final)  
--- Sara JUNEVIK 2000 SWE SWEDEN AQUATICS DNS dec

Till alla resultat - klick   Till streamingsidan - klick

"JLM Hlg14616 3 – Idrott", Stiftelsen Jamtlis Samlingar

Bilden ovan: Svenska 4x200-laget på Nordiska Mästerskapen i Östersund 1969. Frv: Hasse Ljungberg, Bosse Westergren, Sven von Holst och Gunnar Larsson

2023-05-19 Det var en gång......
Året var 1969 och Nordiska Mästerskapen avslutade säsongen den sommaren. Efter SM i Landskrona togs det ut ett stort svensk lag som skulle möte övriga Norden på Lövstabadet i Östersund. Simklubben Ägir var lokalarrangör.. NM var en återkommande tävling som samlade det bästa som kunde mönstras i Norden. Hög prestige och stort engagemang. Ingenm tävling som man valde bort.
Stiftelsen Jamtli har sett till att massor med bilder finns bevarade och tillgängliga från den tävlingen. Bilder som togs Hallings Foto för Östersundsposten. Vi kommer att publicera bilder från tävlingen på SIMMA framöver ocvh också minnas svenska simmare från 60-talet.

2023-05-18 Mare Nostrum Barcelona dag 2
Svensk seger på 100m fjärilsim damer genom Louise Hansson. En bra skalp tog hon genom att slå Maggi8e McNeil med några tiondelar. Bra för självförtroendet inte minst.
Hanna Rosvall den andra Helsingborgs simmerskan fortsätter att övertyga. Personligt rtekord på 100m ryggsim i morse med 1.00.63 och en tredje plats i fint sällskap med 1.00.66. Mycket pekar mot OS för Ängelholms damen! Kul.

Dagens segrare och svensk resultaten (öven försöksresultat finns i denna listan)

50m ryggsim herrar
1. KNEDLA, Miroslav 05 Czech Republic 25.15

50m bröstsim damer
1. VAN NIEKERK, Lara 03 Pretoria Aquatic Club 30.21
4. HANSSON, Sophie 98 Helsingborgs Simsallskap 31.06
18. THORMALM, Klara 98 Joenkoeping 32.63 724 försöken

50m fjäril herrar
1. SZABO, Szebasztian 96 Gyori Uszo Se 23.33
5. HOFF, Oskar 98 Landskrona Swim Team 23.71
15. LOFGREN, Albin 99 Joenkoeping 24.33 766 försöken simmar B-final

400m medley damer
1. NARITA, Mio 06 Japan Swimming Federation 4:39.22

100m fritt herrar
1. CECCON, Thomas 01 Italy 48.89 880
33. HOLMQUIST, Marcus 00 Joenkoeping 50.67 försöken
71. HASSLING, Emil 00 Landskrona Swim Team 54.09 försöken

100m ryggsim damer
1. WILM, Ingrid 98 Canada 1:00.02
2. PISKORSKA, Adela 03 Polish Swimming Federation 1:00.50
3. ROSVALL, Hanna 00 Helsingborgs Simsallskap 1:00.66 (pers i förtsöken 1.00.63)
25. FORSS, Trine 03 Joenkoeping 1:03.91
31. HEGMEGI, Annie 03 Joenkoeping 1:05.25

100m bröstsim herrar
1. MARTINENGHI, Nicolo' 99 Italy 59.98

50m fritt damerr
1. HAUGHEY, Siobhan 97 Hong Kong 24.67

200m ryggsim herrar
1. MORA, Lorenzo 98 Italy 1:59.45

200m bröstsim damer
1. JACOBY, Lydia A 04 Seward Tsunami Swim Club 2:24.03
6. HANSSON, Sophie 98 Helsingborgs Simsallskap 2:28.15
DNS THORMALM, Klara 98 Joenkoeping försöken

200m fjärilsim herrar
1. CHMIELEWSKI, Krzysztof 04 Polish Swimming  1:56.26m fj.52 

100m fjäril damer
1. HANSSON, Louise 96 Helsingborgs Simsallskap 57.52 

200m medley herrar
1. OGATA, So 03 Japan Swimming Federation 1:58.09 

200m fritt damer
1. HAUGHEY, Siobhan 97 Hong Kong China Swimming Association 1:55.56 


400m fritt herrar

2023-05-18" Janne Ludde" är död.
En av de stora simmarna på 1960-talet. Jan Lundin, har avlidit. Janne Lundin avled den 10 maj. Janne Lundin kom att under hela sin simkarriär tillhöra Stockholmspolisen och var en av landets ledande frisimmare under 1960-talet. Nu skall sägas att han kunde simma mer än frisim. SM-guld på både 200m ryggsim och 400m medley finns bland de Sm-guld han simmade hem till Polisen under åren 1961-66. Övriga kom på 200, 400 och 800m fritt.
Han deltog på de Olympiska Spelen i Tokyo 1964 där han simmade i Sveriges bägge medaljlag på 4x100m och 4x200m fritt. På meritlistan finns också lagkappsmedaljer från Eurtopamästerskapen 1962 i Leipzig och i Utrecht 1966. Janne Lundin kom långt upp i åren att fortsatt engagera sig i simningen på klubbnivå. Han blev 80 år.

Arenan i Barcelona fotocred: San Andreau Natacion

2023-05-17 Mare Nostrum Barcelona dag 1


Finalpasset - segrare och svenskresultaten
A-finalen startade 17.00 och B-finalerna är igång 19.10

50m ryggsim damer
1. WILM, Ingrid 98 Canada 27.76 918
7. ROSVALL, Hanna 00 Helsingborgs Simsallskap 28.53

50m bröstsim herrar
1. ANDREW, Michael 00 MA Swim Academy 27.36

50m fjäril damer
1. HENIQUE, Melanie 92 Cercle des Nageurs de Marseille 25.67

400m medley herrar
1. MATSUSHITA, Tomoyuki 05 Japan Swimming Federation 4:12.42

100m fritt damer
1. HAUGHEY, Siobhan 97 Hong Kong China Swimming Association 52.50

100m ryggsim herrar
1. MORA, Lorenzo 98 Italy 54.76

100m bröstsim damer
1. JACOBY, Lydia A 04 Seward Tsunami Swim Club 1:05.84
4. HANSSON, Sophie 98 Helsingborgs Simsallskap 1:07.09

50m fritt herrar
1. MANAUDOU, Florent 90 Cercle des Nageurs de Marseille 21.88

200m ryggsim damer
1. BERNAT, Laura 05 Polish Swimming Federation 2:09.86
7. ROSVALL, Hanna 00 Helsingborgs Simsallskap 2:15.94
HEGMEGI, Annie simmar i B-finalen

200m bröstsim herrar
1. WATANABE, Ippei 97 Japan Swimming Federation 2:08.48

200m fjäril damer
1. PUDAR, Lana 06 Bih 2:08.36

200m medley damer
1. GORBENKO, Anastasya 03 Israel 2:09.47 
14. BERGMAN, Hanna 01 Poseidon 2:17.39 
____________________________________________

Här är svensk resultaten från förmiddagens försökstävlingar i Barcelona. Kvällens A-finalpass startar 17.00 och B-finalpasset kl. 19.00 och det kan du följa via länkarna nederst i notisen. Vi återkommer med en sammanfattning när det är klart.


Svensk resultaten från försöken 
50m ryggsim damer
7. ROSVALL, Hanna 00 Helsingborgs Simsallskap 28.42 till A-final
18. FORSS, Trine 03 Joenkoeping 29.76

50m fjäril damer
DSQ HANSSON, Louise 96 Helsingborgs Simsallskap

400m medley herrar
10. LULEK, William 98 SK Neptun 4:25.03 

100m fritt damer
30 ASTEDT, Sofia 03 Elfsborg 56.96
34. MORTSTRAND, Elvira 03 Vaesteras 57.14

100m bröstsim damer
2. HANSSON, Sophie 98 Helsingborgs Simsallskap 1:07.53 till A-final
28. THORMALM, Klara 98 Joenkoeping 1:11.00

200m ryggsim damer
6. ROSVALL, Hanna 00 Helsingborgs Simsallskap 2:15.99 till A-final
9. HEGMEGI, Annie 03 Joenkoeping 2:16.74 till B-final

100m fjäril herrar
22. LOFGREN, Albin 99 Joenkoeping 53.93
32. HOFF, Oskar 98 Landskrona Swim Team 54.86

200m medley damer
16. BERGMAN, Hanna 01 Poseidon 2:18.97   till B-final

Här är länkar för att kunna följa tävlingarna i Barcelona.
Se tävlingarna live - klick  Resultatsidan - klick  Anmälningslistan - klick

f2023-05-16 Mare Nostrum del 2 - Barcelona
Onsdag och torsdag är det dags den andra delen av årets Mare Nostrum. Tävlingscirkusen som simmas på tre ställen med fortsättning i Monaco under kommande helg.

Här är länkar för att kunna följa tävlingarna i Barcelona.
Se tävlingarna live - klick
Resultatsidan - klick
Anmälningslistan - klick

Sport/Idrottstidningar i det förflutna
Sporttidningar har funnits i Sverige sedan urminnes tider. Redan på senare delen av 1800-talet poppade det upp diverse tidningar som beskrev idrotten i sin linda i vårt land. Men det var med Idrottsbladets inträde på arenan som sport i tidningar blev en allmän vara. Den första dagliga sportsidan i svensk press kom 1920 när Dagens Nyheter började skriva om denna del av samhället

Idrottsbladet var under många år den svenska idrottstidningens flaggskepp med Torsten Tegner vid rodret. TT som var han signatur köpte tidningen 1915 och drev den sedan under större delen av sitt liv – fram till 1967.
Tidningen kom ut två gånger per vecka för att sedan på slutet av hans redaktörstid bli tredagarstidning.
1970 kom tidningen att omvandlas till en veckotidning. Tidningen kom sedan att under 1980 talet bli till en bilsporttidning kallad ”Idrottsbladet Motorsport.”
Idrottsbladet nådde sin peak volymmässigt 1948 med 52000 exemplar per nummer.
Rekordmagasinet är en annan klassisk sporttidning. Tidningen gavs ut 1942 till 1967 och nådde sin peak under ”Ingo-eran” i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Som störst med 300.000 exemplar 1960.
Rekordmagasinet (fr 1956 Tidningen Rekord) innehöll sportartiklar men också noveller och ofta med sedlärande innehåll. Mest känd var dock tidningen för sinn lagbilder på baksidan. Alla födda på 30-40-50-talet har väl ett förhållande till denna denna klassiska utgåva.
All Sport hade samma upphovsman som Rekordmagasinet – Edwin Ahlqvist. Ahlqvist också känd som Ingemar Johansson promotor. Tidningen levde under åren 1945-67. Först i landet med sina ofta bildsatta idrottsreportage. För skrivaren av dessa rader var All Sports tecknade omslag under perioden 1950-53 det som man minns mest av. Exempel finns intill denna notis.

Andra tdningar som varit ute på den svenska marknaden är "Match" som kom i början av 60-talet med ett drygt 20-tal nummer.
Efter dessa mer allmän övergripande tidningar av den tryckta pressen mer gått åt specialisering med några få undantag – men det klassiska omslagens gyllene tid är förbi – för länge sedan. tidningar av den tryckta pressen mer gått åt specialisering med några få undantag – men det klassiska omslagens gyllene tid är förbi – för länge sedan

Oskar Hoff satte svensk rekord på 50m fjärilsim idag

2023-05-14 Mare Nostrum Canet dag med ett Svenskt Rekord

Idag fick vi se ett svenskt rekord och en svensk seger på Mare Nostrum i Canet, Frankrike. Det var OSkar Hoff Landskrona simmaren som med 6/100-delar sänkte sitt svenska rekord från 2022. Oskar som iår siktar med på 100m fjärilsim för att kunna kvala in till OS har hittills inte fått vidare betalt för dubbleringen av träningen i meter när det gäller 100 meter men styrkan finns där och han simmar fort på 50 meter. Förhoppningsvis kommer det att lossna senare unders säsongen när det gäller den olympiska distansen 100m meter också.

Sarah Sjöström vann 50m fjäril. Inte helt övertygande tidsmässigt. Tyvärr fick vi inte se henne på 100m fritt. Annars hade det kunnat bli en bra värdemätare på Hong Kongs Siobhan Haughey som nu vann på en tid under 53 sekunder. Detta i ett lopp där Michelle Coleman blev fyra på 54.26. Michelle strök ner sig i B-finalen på 100m ryggsim och nu var det bara Hanna Rosvall som simmade i den grenen. Snabbast i morse av alla men i finalen räckte hon inte riktigt till. Strax över 1.01 där - och egentligen inte så långt från segern. Bara halvsekunden. Hanna kan vara på väg mot en bra långbanesäsong och kan bli vår ryggsimmare nästa år till OS?


Segrare och svensk resultaten från finalpasset alla resultat

50m bröstsim herrar
1. ANDREW Micheal 1999 USA   MA SWIM ACADEMY 00:27.22
 
50m bröstsim damer
1. VAN NIERKERK Lara 2003 RSA   PRETORIA AQUATIC CLUB 00:30.37
13. FAST Emelie 2004 SWE   SODERTORN SS 00:31.72
15. THORMALM Klara 1998 SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP 00:32.39
 
50m fjäril herrar
 1. CARTER Dylan 1996 TTO   TRINITÉ-ET-TOBAGO 00:23.36
3. HOFF Oskar 1998 SWE   LANDSKRONA S 00:23.49 Svensk Rekord
12. LOVGREN Albin 1999 SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP 00:24.13
 
50m fjäril damer
1. SJOSTROM Sarah 1993 SWE   SODERTORN SS 00:25.24
4. JUNEVIK Sara 2000 SWE   FALU SS 00:26.19

 800m fritt herrrr
1. JONTVEDT Jon 2003 NOR   NORVÈGE 07:54.11
 
400m fritt damer
1. MARTINS Francisca-Soares 2003 POR  04:08.77
 
100m ryggsim herrar
1. NDOYE-BROUARD Yohann 2000 FRA   DAUPHINS D'ANNECY 00:54.88
 
100m ryggsim damer
1. GORBENKO Anastasia 2003 ISR   ISRAËL 01:00.50
7. ROSVALL Hanna 2000 SWE   HELSINGBORG SS 01:01.13
 
200m bröstsim herrar
1. WATANABE Ippei 1997 JPN   JAPON 02:10.08
 
200m bröstsim damer
1. BLOMSTERBERG Thea 2002 DEN   DANEMARK 02:25.80

200m fjäril herrar
1. HONDA Tomoru 2001 JPN   JAPON 01:55.09
 
200m fjäril damer
1. MITSUI Airi 2004 JPN   JAPON 02:09.13 s
15. HEGMEGI Annie 2003 SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP 02:19.66
 
100m fritt herrar
1. CARTER Dylan 1996 TTO   TRINITÉ-ET-TOBAGO 00:48.94 s
 
100m fritt
1. HAUGHEY Siobhan-Bernadette 1997 HKG   HONG KONG 00:52.85
4. COLEMAN Michelle 1993 SWE   SPARVAGEN SF 00:54.26
 
200m medley herrar
1. OGATA So 2003 JPN   JAPON 01:58.47
8. LULEK William 1998 SWE   SK NEPTUN 02:04.33
 
400m medley damer
1. LESAFFRE Fantine 1994 FRA   DAUPHINS TOULOUSE OEC 04:37.69

Svenskresultaten från försöken i Canet / Mare Nostrum söndag

Från dagens försökstävlingar noterar vi att Hanna Rosvall går från klarhet till klarhet. Leder efter försöken före en rad av världens bästa ryggsimmerskor. Final i afton


50m bröstsim damer
13.FAST Emelie2004SWE SODERTORN SS00:31.81 Kvalad till B-final
14. THORMALM Klara 1998 SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP 00:31.96 Kvalad till B-final
 
50m fjäril herrar
7.HOFF Oskar1998SWE LANDSKRONA S00:23.89 Kvalad till A-final
11. LOVGREN Albin 1999 SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP 00:24.14 Kvalad till B-final
33.KLING Jonathan1993SWE SPARVAGEN SF00:25.27
 
50m fjäril damer
3.SJOSTROM Sarah1993 SWE SODERTORN SS 00:26.06 Kvalad till A-final
7.JUNEVIK Sara2000 SWE FALU SS 00:26.46 Kvalad till A-final
 
100m ryggsim herrar
17.TORNQVIST Samuel1997 SWE SPARVAGEN SF 00:57.49
 
100m ryggsim damer
1. ROSVALL Hanna 2000 SWE   HELSINGBORG SS 01:00.98 Kvalad till A-final
15.COLEMAN Michelle1993SWE SPARVAGEN SF01:03.34 Kvalad till B-final
21.FORSS Trine2003 SWE JONKOPINGS SIMSALLSKAP 01:05.33
 
200m bröstsim damer
16.THORMALM Klara1998SWE JONKOPINGS SIMSALLSKAP 02:36.44 Kvalad till B-final
FAST Emelie2004SWE SODERTORN SS startade inte
 
200m fjäril damer
17.HEGMEGI Annie2003SWE JONKOPINGS SIMSALLSKAP 02:22.46
 
100m fritt herrar
28.HOLMQUIST Marcus2000 SWE JONKOPINGS SIMSALLSKAP 00:50.87
 
100m fritt
4.SJOSTROM Sarah1993 SWE SODERTORN SS 00:54.66 Kvalad till A-final
5.COLEMAN Michelle1993 SWE SPARVAGEN SF 00:54.86 Kvalad till A-final
 
 
28.JUNEVIK Sara2000SWE FALU SS 00:56.81
29.MORTSTRAND Elvira2003SWE VASTERAS SS 00:56.86
46.BERGMAN Hanna2001SWE SK POSEIDON 00:57.92
 
200m medley herrar
7. LULEK William 1998 SWE   SK NEPTUN 02:04.95 Kvalad till A-final

2023-05-13 Mare Nostrum Canet dag 1
Två svenska pallplatser i Canet. Bägge på damernas 50m fritt där Sarah Sjöström fortsätter att simma fort den här säsongen. Michelle Coleman också upp på prispallen med sin tredjeplats.

Finalresultaten inkl svenska resultat -  Till alla resultat - klick    

50m ryggsim damer
1.PIGREE Analia2001FRA CANET 66 NATATION00:27.92
8.ROSVALL Hanna2000SWE HELSINGBORG SS00:28.82
15. FORSS Trine 2003 SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP 00:29.98
50m ryggsim herrrar
1.RYAN Shane1994IRL SWIM IRELAND00:25.58
50m fritt damer
1.SJOSTROM Sarah 1993SWE SODERTORN SS00:24.02
2.HAUGHEY Siobhan-Bernadette1997HKG HONG KONG SWIMMING ASSOCIATION00:24.56
3.COLEMAN Michelle1993SWE SPARVAGEN SF00:24.71
50m fritt herrar
1.MANAUDOU Florent1990FRA CN MARSEILLE00:22.18
400m fritt herrrar
1.CHRISTIANSEN Henrik1996NOR NORVÈGE03:50.53
200m ryggsim damer
1.TEREBO Emma1998FRA AMIENS METROPOLE NAT.02:12.10
9. HEGMEGI Annie 2003 SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP 02:19.10
200m ryggsim herrar
1.HERLEM Antoine1999FRA DAUPHINS TOULOUSE OEC01:59.47
10.TORNQVIST Samuel1997SWE SPARVAGEN SF02:06.07
100m bröstsim damer
1.MCSHARRY Mona2000IRL SWIM IRELAND01:06.54
14.FAST Emelie2004SWE SODERTORN SS01:10.24
16.THORMALM Klara1998SWE JONKOPINGS SIMSALLSKAP01:10.89
100m bröstsim herrar
1.WIEKIERA Dawid2002POL POLOGNE01:00.79
200m medley damer
1.STEENBERGEN Marrit2000NED PAYS-BAS02:11.06
7.BERGMAN Hanna2001SWE SK POSEIDON02:16.18
400m medley herrar
1.OGATA So2003JPN JAPON04:13.67
5.LULEK William1998SWE SK NEPTUN04:24.03
100m fjäril damer
1.MAKINO Hiroko1999JPN JAPON00:58.61
5.JUNEVIK Sara2000SWE FALU SS00:59.40
100m fjäril herrar
1.HONDA Tomoru2001JPN JAPON00:52.14
200m fritt damer
1.HAUGHEY Siobhan-Bernadette1997HKG HONG KONG 01:55.42
200m fritt herrar
1.MATSUMOTO Katsuhiro1997JPN JAPON01:47.33


Här är förmiddagens resultat. I försöken redovisar vi svenska resultat - vill du ha hela bilden så klicka på länken nederst i notisen.

Svensk resultaten från lördagens försökstävlingar

50m ryggsim damer försök
7.   ROSVALL Hanna   2000   SWE   HELSINGBORG SS   00:28.52   till A-final
50m ryggsim herrar
12.   TORNQVIST Samuel   1997   SWE   SPARVAGEN SF   00:26.47 till B-final
50m fritt damer
1.   SJOSTROM Sarah   1993   SWE   SODERTORN SS   00:24.46     till A-final
2.   COLEMAN Michelle   1993   SWE   SPARVAGEN SF   00:24.99   till A-final
29.   JUNEVIK Sara   2000   SWE   FALU SS   00:26.41    
38.   MORTSTRAND Elvira   2003   SWE   VASTERAS SS   00:26.82  
50m fritt herrar
29.   HOLMQUIST Marcus   2000   SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP   00:23.40  
33.   KLING Jonathan   1993   SWE   SPARVAGEN SF   00:23.56  
45.   FALK Erik   2003   SWE   POLISEN SF   00:23.96  
51.   CHRISTIANSEN Jens Ake   2001   SWE   SIMKLUBBEN SYDSIM   00:24.11    
55.   BROLIN John   2002   SWE   HELSINGBORG SS   00:24.30    
200m ryggsim damer
11.   HEGMEGI Annie   2003   SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP   02:20.74   till B-final
100m bröstsim damer
13.   THORMALM Klara   1998   SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP   01:09.96   till B-final
14.   FAST Emelie   2004   SWE   SODERTORN SS   01:10.18   +0.66     763 pts   QFB  
200m medley damer
8.   BERGMAN Hanna   2001   SWE   SK POSEIDON   02:18.16   till A-final
400m medley herrar
4.   LULEK William   1998   SWE   SK NEPTUN   04:23.35   till A-final  
100m fjäril damer
7.   JUNEVIK Sara   2000   SWE   FALU SS   01:00.09   till A-final
100m fjäril herrar

18.   LOVGREN Albin   1999   SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP   00:54.57    
19.   HOFF Oskar   1998   SWE   LANDSKRONA S   00:54.59  
29.   CHRISTIANSEN Jens Ake   2001   SWE   SIMKLUBBEN SYDSIM   00:57.40    
200m fritt damer
25.   MORTSTRAND Elvira   2003   SWE   VASTERAS SS   02:04.33    
32.   HEGMEGI Annie   2003   SWE   JONKOPINGS SIMSALLSKAP   02:07.62  
200m fritt herrar 
28. HOLMQUIST Marcus 2000 SWE JONKOPINGS SIMSALLSKAP   01:55.16  

Till alla resultat - klick     

2023-05-12 Mare Nostrum tävling 1
I morgon lördag är det dags för årets upplaga av Mare Nostrum. Först ut det här året är tävlingarna i Canet. Som vanligt är det lite rörigt med länkar och information - man har varit väldigt dålig att saamordna detta under årens lopp och det har varit en tredje parst som har skött detta och man har sällan varit först på bollen utan man har varit väldigt ogina att dela med sig av informationen. Vi har inga större förhoppningar om att det skall bli bättre i år och med en viss munterhet kan skrivaren av dessa rader minnas tillbaka när jag ringe efter resultaten i Barcelona en gång och det var städerskan på anläggningen som svarade. Vi får som sagt se hur det går i år.
En titt på anmälningslistorna visar att Canet verkar vara med ackuratess den bästa inbjudningstävlingen i Europa i år. Högklassiga startfält.

Nedan lite info men vi kanske kommer att justera länkarna efterhand:
Tävling 1 Canet den 13-14 maj
Tävling 2 Barcelona 17-18 maj
Tävling 3 Monaco 20-21 maj

Deltävling 1 länkar

Grenordning - klick
Starlista - klick
Resultat - klick  (uppdaterat)
Streaming - klick

2023-05-10 Simpodden Hultén & Jansson med Simpanelen
Veckans Simpodden Hultén & Jansson har även med Simpanelen. De kloka tyckarna Camilla Johansson Sponseller och Marcus Wernström. Det snackas - säsongsplanering, om varifrån kommer de svenska elitsimmarna, mer eftersnack till Swim Open i Stockholm, hur går planeringen inför SM i Umeå i sommar och "vad skall du göra i sommar?"
Spela upp podden på spelaren nedan eller sök upp den på ställen där poddar finns - Spotify, Itunes och andra ställen.

Strax innan start på damernas 10 km i Egypten - foto: World Aquatic

2023-05-10 Wolrd Cup Open Water Somabay, Egypten

Det blev tysk och franskt i topp när det kom till den första deltävlingen av World Cup i långlopp. OS-ettan för herrar Florian Wellbrock vann en tuff  med en tiondel före franske Oliver. Man låg sida vid sida de sista 300-400 meterna men tysken satte i handen först.
OS-ettan för damer, Brasiliens Ana Marcella Cunha har tagit ett uppehåll i simningen och opererat axlarna i vinter men var tillbaka i toppen, åtminstone på prispallen. vann gjorde EM-ettan från i fjol Leonie Beck Tyskland. Seger för tyskarna både i dam och herrklassen.

Damernas top - 3 - alla resultat
1.Leonie Beck (GER) – 2:04:04.6
2.Sharon van Rouwendaal (NED) – 2:04:07.2
3.Ana Marcela Cunha (BRA) – 2:04:11.0

Herrarnas Top-3 -
alla resultat
1.Florian Wellbrock (GER) – 1:52:53.2
2.Marc-Antoine Olivier (FRA) – 1:52:53.3
3.Logan Fontaine (FRA) – 1:52.55.0

Se hela herrarnas lopp på 10 km - klick
Damernas lopp kan du se här - klick

2023-05-07 Oskarshamn söker Simskoleansvarig
Som simskoleansvarig har du yttersta ansvaret för planering och genomförande samt utveckling och kvalitetssäkring av klubbens simskoleverksamhet. Det innebär en arbetsledande funktion där rekrytering och samordning av våra ideella ledare ingår. I rollen har du uppgifter både i/vid bassäng och på kansliet och förväntas sköta kontakter med föräldrar och viss ............. (läs resten av annonsen här - klick
Annonsen hittar du fortsatt ute i högerspalten under rubriken LEDIGA JOBB och också strax över nyhetsblocket - där du klickar på bilden Lediga jobb inom simningen.

2023-05-07 Kvinnliga domare
Tre damer som leder en simtävling. Inte helt vanligt men så är det i Staffanstorp i helgen - på.Vårsimaden.  Tävlingsledaren Helen Larsson Biträdande Agneta Edvinsson Starter Maria Melgar.
Tävlingsresultaten hittar du här - klick Fler Simadenresultat hittar du här - klick

2023-05-07 World Cupstart för Open Water 2022
I morgon måndag startar säsongen för World Cup i Open Water. I Egeypten där vattebn är varmt och lockande. I vattnet är de allra bästa simmarna i världen som tex oS-segrarna Florian Wellbrock och Ana Cunha- från Tyskland och Brasilien.
Fakta
Länk till hemsidan - klick
Program:
Måndag 08.00 herrar 10 km   Måndag 12.00 damer 10 km  Tisdag 0900 lagkapp 4x1500m
klicka på länkarna för startlistorna.

2023-05-04 Väsby Simsällskap söker Simtränare till tävlingsverksamheten
Väsby Sim har 2000 medlemmar och nu  söker man en kvalificerad simtränare för att arbeta i tävlingsverksamheten primärt med våra mästerskapssimmare. Vi söker dig som har tidigare erfarenhet tävlingssimning på högre nivå minst Sum-Sim.
Senaste ansökningstid är den 31 maj 2023 och du hittar annonsen här - klick
Som vanligt hittar du annonsen klickbar ute i högerspalten under LEDIGA JOBB eller strax över Nyhetsblocket i rutan lediga jobb i simningen.

2023-05-04 Väggalägret 10 år anmälan senast 14 maj
Dags att anmäla till årets Väggaläger. Öppet för alla Masterssimmare !!  Så här skriver man i inbjudan:
Nu öppnar vi anmälan till årets läger med extra guldkant då vi firar tio-årsjubileum.9-11 juni, Väggabadet, Saltsjöbadsvägen 6.
Årets tränare blir en favorit i repris - simlegenden Bosse Hultén! För er som inte känner Bosse, är han rösten som initierat kommenterar simning på Eurosport, är en välkänd speaker på SM och World Cup och kommenterade även OS-simningen 2021 i öppet vatten.
Han driver också Sveriges enda oberoende simsajt, simma.nu.  Bosse har tränat MKK:s mastersgrupp i 17 år, vilket lett till flera SM-bucklor. Han har också ett förflutet som elitsimmare och simtränare i landslaget.
Bosse har gästspelat hos oss på Väggalägret förut. Han är fenomenal på att lära ut teknik och att se varje simmare. Kvalitet i stället för metrar. Bosse låter hälsa att han gärna också kör ett öppet vattenpass med genomgång av vad som skiljer denna teknik jämfört med trygga bassängsimningen.
Vi vill påpeka: du behöver inte vara i form för vårt läger. Målsättningen är att varje deltagare ska få ut så mycket simglädje som möjligt utifrån sina förutsättningar. Se lägret som en uppstart inför utesäsongen och en boost att komma vidare i din simning.
Så varmt välkomna till årets charmigaste läger med simträning, umgänge, vacker miljö och utspisning av högsta klass. Vi hoppas på stor uppslutning!
Vi simmar i Väggabadets nyrenoverade, härliga ute-50:a med SM-standard där vi disponerar tre banor.
Vi hinner också med ett pass öppet vatten i Lindenborgssjön, på gångavstånd genom bokskogen från där vi bor.
Program:
Boende: Vägga konferensanläggning, Idrottsvägen 63. Vi bor i 2-4-bäddsrum.
Torsdag 8 juni: Incheckning för de som önskar på boendet från kl 15:00.
Kl 17; Frivillig swimrun i Långasjönäs för hågade. 8 km norr om vårt boende. Här går swimruntävlingen Black Water swimrun helgen efter. Fast träningsbana på 4 km eller 7 km. Gemensam middag vid boendet på kvällen.
Fre 26 augusti:
10-11:30: simträning
Lunch Väggaröken
17-18:30 simträning
Middag Dockside. Svindlande goda pizzor som avnjuts på bryggserveringen, 500 meter från vårt boende.
Lör 27 augusti:
9:00: Avtropp mot Lindenborgssjön för simträning i denna vackra, spegelblanka insjö.
09:30-10:30: träning i öppet vatten.
Grill-lunch vid sjön.
17-18:30 simträning
19:00: Kamratmiddag på Väggaröken
Söndag 28 augusti:
9-11 simträning
Vi städar gemensamt ur boendet och säger - på återseende!
Pris: 2 200 kr
Maria Norberg, swish: 073 394 12 64 eller: Sparbanken Skåne: 8313-9504308522-3 (glöm inte ange namn).
Betala senast 14 maj. Bindande anmälan. Max antal deltagare 24 st, först till kvarn. Respektive välkomna i mån av plats.
Vi hoppas på stor uppslutning! Har du en simvän du tror passar i vårt gäng får du gärna bjuda in.
Ingår: träning, boende, frukostar, middag torsdag kväll och lunch lördag. Vi äter övriga måltider på egen bekostnad på Dockside och Väggaröken. Vi hjälps alla åt att städa boendet på söndagen. Medtag sänglinne.
Berätta gärna här på Väggas Facebooksida om du anmält dig, så underlättas kontakt för samåkning etc. Till Karlshamn kan man med fördel åka tåg, eller flyg Ronneby där vi försöker hjälpa till med hämtning.
Varmt välkomna hälsar era värdinnor Maria Norberg och Karin Elmberg.
Anmäl dig (via FB-sidan eller genom att kontakta arrangörerna på nedan stående telnr, samtal eller SMS
Tel Karin: 070 29 29 595   Maria: 073 394 12 64

Prispallen med simmar när prispengarna fördelades.

2023-05-01 Korsvirkessimningarna dag 3 - Ystad Grand Prix
Valborgsmässoafton avslutades den här deltävlingen av Ystad Grand Prix i Ystad Arena. Sveriges äldsta simtävling var aningen ojämn i sin resultatskörd men bland top-3 resultaten fanns det mycket fint att beskåda,
På herrarnas 200m fritt blev det en jämn kamp dör norske  Markus Lie kunde vinna på 1,45,81 före Elias Persson och ISak Eliasson,

Landskronas Oskar Hopp som siktar mer mot 100 än 50m fjärilsim den här säsongen, var nära svenska rekordet på 50m fjäril under lördagen var en bit ifrån det på 100m fjärilsim. Vann på 52.04 att jämföra med hans personliga rekord på 50.86.
Jämnt var det på herrarnas 50m ryggsim.  Samuel Törnqvist vann på 24.42 två hundradelar för  Anders Lie och Hopp trea med några tiondelar efter i mål.
På herrarnas 50m fritt var det ännu mer tätt, I Isak Eliasson vann bara hundradelen före Elias Persson med 22.08.
Hanna Rosvall vann två grenar under söndagen och var högt upp på prispallen när pengarnas skulle fördelas mellan simmarna som ni kan se på bilden ovan.
Ystad GP återkommer med del 2 under 2023 den 27-29 oktober och är då också Svenskt GP.

Top3 under söndagen

Resultat 22 100m Frisim Damer Tid
1 Sofia Åstedt 2003 Simklubben Elfsborg 55.38
2 Liva Stjernholm 2004 Herlev Svømning 56.40
3 Thea Brünjes 2004 Sjöbo Simsällskap 58.24

Resultat 23 200m Frisim Herrar
1 Markus Lie 1995 OI Swimming 1:45.81
2 Elias Persson 2002 Malmö Kappsimningsklubb 1:46.46
3 Isak Eliasson 1996 Spårvägen Simförening 1:46.56

Resultat 24 50m Bröstsim Damer
1 Tea Winblad 2004 Malmö Kappsimningsklubb 31.96
2 Sofie Jönsson 2007 Sjöbo Simsällskap 33.84
3 Tea Stark Friis 2006 Ystads Simsällskap 34.16

Resultat 25 100m Bröstsim Herrar
1 Gustav Englund 2001 Malmö Kappsimningsklubb 1:02.71
2 Lucas Lindblom 2000 Landskrona Simsällskap 1:04.64
3 Stefan Ivan 2007 Malmö Kappsimningsklubb 1:07.31

Resultat 26 100m Medley Damer
1 Liva Stjernholm 2004 Herlev Svømning 1:04.94
2 Clara Steen 2003 Sjöbo Simsällskap 1:05.68
3 Isabel Smideberg 2004 Landskrona Simsällskap 1:08.50

Resultat 27 100m Fjärilsim Herrar
1 Oskar Hoff 1998 Landskrona Simsällskap 52.04
2 Casper Kristensen 2005 Landskrona Simsällskap 58.33
3 Ludvig Hoff 2005 Landskrona Simsällskap 59.20

Resultat 28 100m Ryggsim Damer
1 Hanna Rosvall 2000 Helsingborgs Simsällskap 58.81
2 Emelie Ek-Wärn 2004 Landskrona Simsällskap 1:03.48
3 Tea Winblad 2004 Malmö Kappsimningsklubb 1:04.29

Resultat 29 800m Frisim Herrar
1 Anton Jansson 2002 Simklubben Poseidon 8:31.14
2 Ted Nilsson 2006 Landskrona Simsällskap 8:34.37
3 Anton Bjursell 2008 Vellinge-Näsets Simklubb 9:26.74

Resultat 30 50m Ryggsim Herrar
1 Samuel Törnqvist 1997 Spårvägen Simförening 24.42
2 Markus Lie 1995 OI Swimming 24.44
3 Oskar Hoff 1998 Landskrona Simsällskap 24.61

Resultat 31 200m Fjärilsim Damer
1 Tea Winblad 2004 Malmö Kappsimningsklubb 2:18.04
2 Sofie Jönsson 2007 Sjöbo Simsällskap 2:25.73
3 Nellie Björkqvist 2007 Sjöbo Simsällskap 2:30.99

Resultat 32 200m Medley Herrar
1 Mathias Zander Rysgaard 1998 Herlev Svømning 2:01.98
2 Gustav Englund 2001 Malmö Kappsimningsklubb 2:08.80
3 Lucas Lindblom 2000 Landskrona Simsällskap 2:12.94

Resultat 33 400m Frisim Damer
1 Kristina Orban 2004 Malmö Kappsimningsklubb 4:19.38
2 Thea Brünjes 2004 Sjöbo Simsällskap 4:20.64
3 Amelia Johansson Lindkvist 2006 Simklubben Ran 4:26.24

Resultat 34 50m Frisim Herrar
1 Isak Eliasson 1996 Spårvägen Simförening 22.08
2 Elias Persson 2002 Malmö Kappsimningsklubb 22.09
3 Christoph Fildebrandt 1989 Skåre Swim Club 22.39

Resultat 35 200m Bröstsim Damer
1 Sofie Jönsson 2007 Sjöbo Simsällskap 2:41.57
2 Tyra Rundgren 2008 Ystads Simsällskap 2:42.59
3 Ella Andersson 2006 Malmö Kappsimningsklubb 2:43.08

Resultat 36 200m Ryggsim Herrar
1 Samuel Törnqvist 1997 Spårvägen Simförening 1:55.12
2 Ivar Mengelbier 2007 Malmö Kappsimningsklubb 2:08.90
3 Marcus Kindberg 1993 Malmö Kappsimningsklubb 2:11.04

Resultat 37 50m Fjärilsim Damer
1 Hanna Rosvall 2000 Helsingborgs Simsällskap 26.93
2 Emelie Ek-Wärn 2004 Landskrona Simsällskap 28.32
3 Sofia Åstedt 2003 Simklubben Elfsborg 28.50

Resultat 38 4x100m Frisim Mixed
1 Malmö Kappsimningsklubb 1999 Malmö Kappsimningsklubb 3:39.11
2 Malmö Kappsimningsklubb lag 2 2002 Malmö Kappsimningsklubb 3:42.30
3 Sjöbo Simsällskap 2003 Sjöbo Simsällskap 3:51.80


Nio av de bästa simmarna i Ystad GP samlade utanför arenan i det solkalla vädret.
2023-05-01Simpodden Hulten & Jansson nr 227 finns ute
Ur veckans innehåll:

I veckans Simpodden Hultén & Jansson följer vi upp Thomas Janssons utspel på SIMMA om Swim Open men snackar också om hur det var rent simsmässigt.

Australien har haft mästerskap i lång bana, Hur gick det där?

VI snackar om att SOK inte vågar lita fullt ut på specialförbunden. Bara marginella ändringar av uttagningsreglerna förargar Simpodden.

SOK har skiftat ordförande nu skall RF också göra det - Karl Erik Nilsson, fotbollsordföranden är aktuell men det vore väl som att sätta djävulen som sockenpräst i byn?

Spela på spelaren nedan eller varför inte via Spotify eller Itunes tex,


Läs om Ystad GP på aprilsidan - foto: Gunnar Wismar

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick 
Go to our archive - klick

Under april 2023 kan du bl.a läsa om:
Ystad GP 1
Thopmas Jansson ifrågasätter formerna för Swim Open
Swim Open reportage.
australiska Mästerskapen
och mycket mer......

Gilla SIMMA på Facebook - klick

.