Nyheter från mars 2023

2023-03-31 Danderyd söker Klubbchef
Danderyd Sim är en ideell förening som bildades 1998 efter att ha gått ur Danderyd Sport Klubb. Vi har ca 700 medlemmar. Det är en stabil förening med god ekonomi och goda fram7dsutsikter. Vår verksamhet sträcker sig från simskola till masterssimning. Vi är en familjär förening med simmare på alla nivåer: SM medaljer, masterssimmare av världsklass, motionsverksamhet och populär simskola.
Verksamheten sker på Mörbybadet och Vasabadet, 
Ansökan vill man ha senast 30 april.
Läs hela annonsen här - klick
Annonsen finns som vanligt klickbar ute i högerspalten under Lediga Jobb samt uppe över Nyhetsblocket under rutan Lediga jobb inom simningen - den närmaste månaden

2023-03-30 Skånes Sim har fått ny styrelse
Skåne Simförbund som i dessa regionstider omfattar Skåne och Blekinge har haft omsättning i sin styrelse. Den nya styrelsen skall ledas av Göran Hedbys (bilden ovan), tidigare simmare och dessutom styrelseordförande i Limhamns Simsällskap och medlem i MKK:s styrelse.

Nya i styrelsen är också Mats Westergren MKK, Martina Ranvert, Kristianstad SLS, André Berg, Poseidon, Ann-Charlotte Andersson, Ängelholm SS
Kvar från gamla styrelsen Josefine Askegården, SK Lödde/Landskrona S, Torsten Buhre, Vellinge IF och Hilde Elise Hansen, SK Poseidon.

Det ser på pappret ut som en bra styrelse och vi önskar dem lycka till!

2023-03-29 Respekt för ankorna
Intressant medialt fokus på det s.k. fotbollsbråket i TV häromkvällen. Övergår alla krig och dödsskjutningar i mediautrymme och svenskt engagemang. Vill inte kalla det ankdammsdebatt med respekt för samtliga landets ankor men sandlådedebatt måste det ändå betecknas som. Bojan Djordjic mot förbundskaptenen Janne Andersson. Spelaren som gjort 14,5 minuter i Premier League och 15 klubbar på sexton mot fotbollsledaren från gurkburkstaden.

Intressant match.

Bojan som saknar all journalistisk bakgrund hade satt sig i sinnet att jävlas och provocera Janne Andersson. Andersson som blivit allt stingsligare med åren och efter 0-3 mot Belgien inte var glad. Däremot trodde han att 5-0 i måndagsmatchen skulle höja tempen på Friends Arena

Janne tänder till och blir förbannad. Trots all mediaträning spricker topplocket. Bojan som hackar som om det var ett fyllebråk på Stureplan och avslutar med att dra rasistkortet.

Naturligtvis blir det rubriker. Ett drama som händer nära oss. Körs på ett språk som vi förstå och inte är så långt borta som det orättfärdiga kriget i Ukraina.

Bägge blev förlorare. Mediakollektivet tycket att Janne skall be om ursäkt. Lika välutbildade journalisten Elmander i SR tycker att Andersson skall avgå om han inte ber om ursäkt.

Programledare Jidhe den längre - står passiv och drog inte i Djordjic tömmar som han borde och gallan väller över.

Så kan det beskrivas. Men det finns även andra sätt att berätta om detta som hände i den varma gosiga svenska sandlådan häromkvällen. 

Förbundskapteners tålamod och polityr flagnar efterhand. Vi har sett det inom simningen där man efter några år inte orkar hålla nivån uppe. I fotbollen har grabbar som Arnesson och Hamrén tappat humöret efter några år. I simningen har tidigare kompisrelationer förbytts till tjänste-mannarelationer. Jo, jag vet.

Det är inte lätt skall sägas. När kritiken kommer så kommer den från många håll och det är inte lätt att värja sig.

Senaste veckorna har också innehållet ishockeyn årliga förvandlingsnummer från B-idrott till riktigt sport. Serielunken gick över i slutspel och helt plötsligt är det en helt annan idrott. Grundspelet gäller för lite. Så långt kan man vara överens. När sedan lag längre ner i serien har chans att kvala in till kvartsfinal och där nästan ta sig vidare - som Luleå jag då börjar hockey gräva sin egen grav.

Jag har följt Malmö Redhawks matchserie mot Brynäs. Efterspelet till detta har varit 96% tårar efter att BIF ramlar ur serien efter 63 år och inget beröm över Malmö som vann massor av matcher på slutet. Konstigt fokus. Ändå är alla sk. experter överens om att Brynäs är totalt misskött. Läste en djupare genomgång i Aftonbladet igår om deras sex senaste år och dess karusell med tränare, sportchefer och vd:ar. Inte konstigt att man ramlar ur. Ett lag med den tunna grunden hör inte hemma i SHL. Misskötsel är en svagt ord i sammanhanget.

2023-03-29 Svesnka Rankingen säsongen 2022-23 på yards'
Tommy Lindell håller koll på den svenska statistiken på yards och gör här en sammanställning på säsongen som har gått. Han skriver så här:

Här presenterar vi nu den slutliga yardsstatistiken 2022-2023. 
Tittar man på den nya sidan som Swim Swam lagt och gäller gällande convert times från yard till 50:a, så stämmer den rätt så väl. Yard till 25:a definitivt inte lika väl.
Med den som grund så har svenskarna simmat bra denna säsong. Problemet är att allt för många Svenskar lägger ner sin satsning efter Conference eller NCAA av olika anledningar. De skolor som tycker att det är viktigt och bra för skolans CV, att simmarna även presterar på sommarens Mästerskap; OS, VM, Kontinetala Mästerskap och Nationella Mästerskap, har som oftast ett bra upplägg för simmarna, även efter skolsäsongen. Det finns också skolor som inte delar det intresset. Huvudtränaren åker på recruiting trips och i bästa fall så finns det en assisterande tränare på pooldeck eller ingen alls. Då krävs det en hel del av simmarna att kunna träna själva i ca. 2 månader innan hemgång.  

Ta absolut chansen att söka en utbildning, där du får ett scholarship eller del av ett scholarship, kombinerad med simträning på ett Universitet i USA; Div. 1, Div. 2 eller Juniorcollege. 
Dock kan det vara klokt att höra efter hur träningen ser ut efter Conference/NCAA, innan du skriver på för skolan.

Läs hela Top-3 listan för USA-simmarna här - klick 

Top 8 Svenskarna NCAA Division 1, 2022-2023 (3 st. placeringar)      
3:a Björn Seeliger på 50 yard frisim      
3:a Björn Seliger på 100 yard frisim      
8:a Victor Johansson på 1650 yard frisim      

Top 8 Svenskarna NCAA Division 2, 2022-2023 (10 st. placeringar)        
7:a Tilde Morin på 50 yard Frisim        
8:a Tilde Morin på 100 yard frisim        
1:a Emilia Rönningdal på 200 yard frisim        
2:a Olivia Hansson på 500 yard frisim        
3:a Olivia Hansson på 1000 yard frisim        
3:a Mollie Morfel på 100 yard ryggsim        
5:a Emilia Rönningdal på 200 yard bröstsim        
6:a Isabelle Sering på 100 yard fjärilsim        
7:a Mellie Wijk på 200 yard fjärilsim        
1:a Emilia Rönningdal på 200 yard medley

2023-03-29 Summers rekord på 400m fritt
3,56.06 - ja så lyder det nya världsrekordet på 400m fritt damer i lång bana. Slog av Summer McIntosh på de canadensiska uttagningarna igår.
Till tävlingarnas hemsida - klick  - resultat
(klippet ovan från Swim Swams sida med deras kommentar)

2023-03-27 Tyresö söker Tränare på 50%
Tjänsten är en simtränartjänst och innehåller i huvudsak simträning och tävling med
den administration som tillhör för att kunna ha ansvar för tävlingsgrupper. Visst
ansvar för läger och tävlingsresor ingår också beroende på utformning och vilka
grupper som åker på dessa. Tjänsten är på 50 % och följer verksamheten vilket
innebär oreglerad arbetstid och innefattar morgon-, kvälls-, och helgtider. Det finns
chans till utökad tjänst på sikt.
Läs om tjänsten här - klick
Annonsen finns som vanligt klickbar ute i högerspalten under Lediga Jobb samt uppe över Nyhetsblocket under rutan Lediga jobb inom simningen - den närmaste månaden

2023-0327 Två simklubbar blir en
Två simklubbar och en ny kommer. Ja så kan man säga när baden i Lödde och Furlund kommer att ersättas av det nya badet i centralenorten Kävlinge i just Kävlinge komun. Så här skriver dena simklubben i ett pressmeddelande:

Nu blir två simklubbar en! Lagom till att det nya Harjagersbadet i Kävlinge planerar att slå upp sina portar i september blir det även premiär för simmarna i Furulund (Simsällskapet Iden) och Löddeköpinge (Simklubben Lödde) att representera sin nya klubb - Simklubben Nereus.”Arbetet med att bilda den nya klubben har pågått under flera års tid, styrelserna i SS Iden och SK
Lödde har haft ett väldigt bra samarbete och med en ny verksamhetschef på plats arbetas det för fullt med att skapa en vi-känsla även för medlemmarna” säger Elisabet Ek ordförande i SS Iden och SK Nereus.Medlemmar och tränare i SS Iden och SK Lödde har under 2022 varit delaktiga i ett omfattande värdegrundsarbete och tillsammans har vi hittat våra vägledare: Glädje & Gemenskap,
Simkunnighet & Utveckling samt Respekt i vatten och på land. Verksamhetschefen, Matthew Parsonage, kommer närmast från Malmöklubben SK Ran där han arbetat som huvudtränare och ekonomichef i många år. Han har även en bakgrund som simmare i Sydafrika och i USA.”Det är ett oerhört spännande arbete som ligger framför oss där två klubbar ska bli en och förutsättningarna mycket goda med tanke på all den erfarenhet som finns samlad i de befintliga klubbarna. Planen för den nya klubben ligger i linje med Svenska Simförbundets mål ”att simma för livet”. Vi vill bygga en klubb som ska tävla om topplaceringar i Sverige samtidigt som det tjänar samhället med en bra, säker och rolig simskola. Med detta kan vi öka simkunnigheten i samhället och utveckla nästa simgeneration.” säger Matthew Parsonage.Den nya klubben, som kommer att hålla till på det nya badhuset i Kävlinge, kommer att ha gott om tider för att erbjuda simskola, tävlingssimning samt motionssimning för såväl ungdomar som vuxna. I framtiden hoppas klubben kunna erbjuda fler vattensporter i den moderna bassängen. 

”Det nya badhuset ger oss stora möjligheter att bli en av Sveriges modernaste simklubbar. Vi ser fram emot att se många barn utvecklas i vattnet och samtidigt finna glädjen och gemenskapen i vatten och på land.” säger Matthew Parsonage.Avvecklingen av Simsällskapet Iden och Simklubben Lödde kommer att fortlöpa under 2023-2024.

Ovan final på 100y fritt -med Björn Seeliger på bana 6 (tredje nerifrån)

2023-03-26 NCAA-finalerna dag 4
CAL - University of California vann herrarnas NCAA som lag. Detta gjorde man före Arizna State på andra plats och Texas på tredje.
Björn Seeliger den mest lysande svenske simmaren under tävlingarna fick ytterligare två medaljer med sig hem. På 100y förbyttes hans silver i fjol till en bronsmedalj.
Josh Liendo från Florida ledde från början till slut och vann en överlägsen seger på 40,28 - bara Dressel har varit snabbare i simhistorien tidigare. Björn blev trea i loppet och fick stryk med en hundradel av sin lagkamrat Jack Alexy. Svenskens tid 40.93.

I Lagkappen på 4x100y fritt blev det samma avstånd till en medalj. CAL missade lagkappsguldet med en hundradel men också ett nytt NCAA-rekord. Björn simmade startsträckan i sitt lag - ett lopp som var klart långsammare än hans individuella lopp 41.50.
I lagkappen hade vi också Marcus Holmquist i vattnet för Harvard. Han simmade också han startsträckan och noterade 43.19. Det blev den 22:a plats för Harvard.
Victor Johansson simmade 1650yards frisim. Han blev femtondee man i racet med 14.48.42. En simning nio sekunder över det egna svenska rekordet.


Resultat


1650yards fritt
1 Gallant, Will JR NC State   14:28.94
15 Johansson, Victor Y Alabama 14:48.42

100yards fritt
1 Josh Liendo, Florida — 40.28
2 Jack Alexy, Cal — 40.92
3 Bjorn Seeliger, Cal — 40.93
4 Ruslan Gaziev, Ohio State — 40.98
5 Jordan Crooks/Brooks Curry — 41.03

4x100yards fritt
1 Florida 2:44.07 NCAA-rek
2 California 2:44.08
Starten - Seeliger, Bjorn 41.50
22 Harvard   2:52.68
Starten - Holmquist, Marcus 43.19

Lagtävlingen
1. California   482
2. Arizona St 430
3. Texas   384
4. Indiana   379
5. NC State 373.5
6. Florida 367.5
7. Tennessee 216.5
8. Stanford 143.5
9. Virginia Tech 133
10. Auburn 127
Liveresultat - klick  Startlistan - klick   Tävlingarnas hemsida - klick
Samtliga svenska segrar på NCAA genom tiderna - klick

Under: Final på 4x100y fritt med CAL på bana 4. Björn Seeliger på starten

2023-03-25 NCAA-final dag 3
Två lopp i gårdagens finaler för Björn Seeliger. B-final på 100y ryggsim och en andraplats med 45,00 - 28/100-delar över hans tid från i fjol och därmed det sbvenska rekordet.
Sen simmade han i CAL:s lag på 4x100y medley och simmade där frisimssträckan. 40.45 på avslutningssträckan och därmed några tiondelar under hans venska rekord på gå-start.Laget bev femmor i finalen.
I samma lagkapp blev Harvard sjuttonde lag och Marcus simmade slutsträckan med 42.36.
David Ekdal simmhopparen hade ingen lyckad dag på 3-meterssvikten och blev 52:a man och sist.

Lagtävlingen med en dag kvar
1. California 315
2 Arizona St 302
3 Texas 292
4 Indiana 259
5 Florida 251
6 NC State 246.5
7 Tennessee 144
8 Stanford 112.5
9 Auburn 96
9 Virginia Tech 96

Liveresultat - klick  Startlistan - klick   
Tävlingarnas hemsida - klick  Svenska segrare på NCAA genom tiderna - klick

2023-03-24 Dubbla medaljer till Seeliger i natt
Det blev två medaljer till Björn Seeliger i nattens NCAA-finaler. Först på 50y fritt där han blev trea på 18.67. En tid 35/100-delar över Jordan Crokks segertid och 40/100-delar över hans eget svenska rekord på distanen. Loppet kan du se ovan. Björn på bana 5.
Fen andra medaljen kom i lagkappen 4x50y friitt. Där blev CAL tvåor efter Florida som vann för andra året i rad och simmade under NCAA-rekordet liksom CALgjorde. Björn simmade starten på 18.59 - dvs snabbare än det individuella loppet tidigare i finalerna.

Top3 - 50y fritt herrar
1.Jordan Crooks, Tennessee — 18.32
2.Josh Liendo, Florida — 18.40
3.Bjorn Seeliger, Cal — 18.67

Andra svenskar i vattnet denna dag - simhopparen David Ekdahl som blev 42:a i sin NCAA-debut och så hade Victor Johansson som inte fullföljde försöken på 500y fritt. I lagkappen 4x50y fritt startade Marcus Holmquist för sitt Harvard med 19.62. Harvard blev 21:a lag.

Lagtävlingen efter två dagar
1.Cal – 184
2.Texas – 165
3.ASU – 154
4.NC State – 151.5
5.Florida – 145

2023-03-23  World Cup Open Water 2023
Under året så kommer det att simmas fem deltävlingar i Open Water Cupen plus VM i Fukuoka.
Dessa fem tävlingar är följande:
Omgång 1 - 8-9 maj Soma Bay Egypten
Omgång 2 - 20-21 maj Golfo Aranci, Italien
Omgång 3 - 27-28 maj Setubal, Portugal
Omgång 4 - 5-6 aug Paris Franskrike
Omgång 5 - 1-2 dec Eilat Israel
Vi kommer att följa dessa tävlingar på SIMMA under året oavsett om det kommer att finnas svenskt deltagande eller ej.

2023-03-25 NCAA herrar dag 1
I natt inleddes herrarnas NCAA i Minnesota med lagkapperna 4x50y medley och 4x200y fritt. Det vara bara en svensk i vattnet första passet - nämligen Björn Seeliger för CAL. Han simmade i CAL:s lag som blev fyra på 4x50y medley. Björn simmade startsträckan och noterade finalens snabbast ryggsim med 20.29 en tid två tiondelar över hans eget svenska rekord på distansen. Men det räckte bara till en fjärde plats totalt. CAL missade pallen med en tiondel. Lagkappens vanns av NC State.

Bättre gick det för CAL i lagkappen på 4x200y fritt. Där tog man sig upp på bronsplats - utan Robin Hanson i laget. Vinnare Texas.
Idag torsdag så simmas det 50y fritt och där skall det bli mycket intressant att se Björn i fight med bl.a världsmästaren Jordan Crooks. Victor Johansson simmar 500y fritt och simhopparen David Ekdal gör NCAA-debut på 1 meters svikten.

Liveresultat - klick  Startlistan - klick   
Tävlingarnas hemsida - klick  Svenska Rekord - klick

2023-03-21 Simpodden Hulten & Jansson upplaga 225
I veckans SImpodden Hulten och Jansson så kan du höra Jansson tycka till om det internationella simprogrammet. Hur kan vi utveckla det svenska Masters-programmet. GP-tävlingar i Kungsbacka och NCAA damer i USA. Jansson firar upplaga 225 med att fylla 70. Redan?? Detta och mycket mer i Simpodden!
Lyssna på eller ladda ner podden via spelaren nedan eller gå till ställen där poddar finnes - Spotify, Podmasters eller Itunes etc.
Äldre poddar hittar du här - klick

I podden ges förslag på hur det internationella programmet borde förändras. Detta program finns i text via denna länk - klick

2023-03-21 Simlärare – Sommarjobb och extrajobb – Tipsa studenter du känner
Simskolan Små Grodorna har sommarsimskola utomhus under sommaren samt simskola i bassänger resten av året. Små Grodorna grundades för att se till så att barn är säkra och lär sig simma, och undervisning sker genom lek och äventyr för barnen.

Nu söker Små Grodorna simlärare både till sommaren och höstterminen.

Under sommaren jobbar du utomhus på stränder med en grupp kollegor och de flesta barnen är 4-8 år gamla. Tillsammans lär ni ut vattenvana, simning (främst bröstsim men även andra simsätt som crawl och ryggsim) och vattensäkerhet.

Små Grodorna har en härlig stämning på stränderna och ett av målen är att skapa minnen för livet för barnen, men även för dig som simlärare.

Gå till Små Grodornas jobbportal för mer information och för att söka jobb som simlärare.

Simskolan Små Grodorna anordnar simskola i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Haninge, Huddinge, Nacka, Norrtälje, Skåne, Sollentuna, Tyresö, Täby och Uppsala.

2023-03-21 Herrarnas NCAA onsdag-lördag
Nu är det dags. Herrarnas höjdpunkt under collegesäsongen i USA - NCAA - i Minnesota. Vi följer tävlingarna hela vägen.


Svenskarna som kommer att deltaga:

Björn Seeliger University of California CAL
Robin Hanson  University of California CAL (lag)
Victor Johansson University of Alabama
Marcus Holmqvist Harvard  (lag)

Länkar för att följa tävlingarna
Liveresultat -
klick
Startlistan - klick

Tävlingarnas hemsida - klick

NCAA-renan på Uni. of Minnesota - fotocred: Uni of Minnesota

Ovan - Ett stort bildspel från Masters-Sm. Tack för bilder till Anna Hammar, Maria Norberg, Camilla Johansson Sponseller och Karin Elmberg)

2023-03-19 Masters-SM i Stenungssund fredag-söndag (vi uppdaterar)

Äntligen ett riktigt Masters igen. Drygt 50 klubbar med massor av simmare i Stenugnssund.

Under tävlingarna slogs det 37 Svenska Rekord, 13 nordiska Rekord, 1 Europarekord.
Göteborg vann Klubbstriden före Neptun och Malmö. Alltså de tre största städerna i topp. (se resultat nedan i länk.

Europarekordet slogs av Göteborgs Sims lagkappslag herrar 280 år. Tiden 1.57 med följande deltider:
Leonard Bielicz född 1951 29.25      
Glen Bengtsson född 1949 30.67            
Bernt Zarnowiecki född 1954  28.89                
Karl Justh född 1957  29.16  

Det är många grenar att skriva om och många simmare att lägga märkte till men låt oss titta på några:
Malin Nilsson, Göteborgssimmerskan som kom från Malmö ursprungligen och simmade EM-final i början på 90-talet på 200 och 400m fritt har gjort fina resultat de senaste åren. Malin förr 1973 och fyller 50 år i år vann 100m fritt på 1.02.75 och på 400m fritt satte hon svenskt rekord med 4.51.62. Dessutom seger på 50m fritt med 28.91 och guld i flera lagkapper.
Ulf Gabrielsson, Neptun och också han en simmare som tog steget upp i en ny åldersklass - 75 åringarnas vann åtta SM-guld och satte fela svenska och nordiska rekord
Anette Philipsson är fortfarande i god form. Denna nu 58-åriga tös vann fyra guld i klassen 55-59 år och 28.21 på 50m fritt och 31.76 imponerar ju också.

Ja det är massor med simmare som håller formen och det är kul att så pass många deltog på dessa mästerskap - skall det också bli långbanemästerskap för Masterssimmare?  Frågorna om organisationen av svensk Masterssimning hopar sig. Var finns svaren? Lyssna gärna på Simpodden Hulten & Jansson som tar upp frågan. Nytt nummer ute i morgon måndag alt tisdag!

Här är alla länkar du behöver för att kolla igenom alla resultat:
Resultat fredag eftermiddag - klick
Resultat lördag förmiddag - klick
Rseultat lördag eftermiddag - klick
Resultat söndag förmiddag - klick
alla resultat på samma fil - klick
Klubbpoängen totalt - klick
Se söndagens pass på YouTube - klick

2023-03-19 Damernas NCAA-finaler
Kompletta resultat - klick
Onsdag till lördag har det simmats damernas NCAA i Allan Jones Aquatic Center in Knoxville. Bäst universitet blev Virginia för tredje gången i rad.
Ovan kan du se damernas final på 50y fritt och ett nytt rekord genom Maggie McNeal på 20.79. Notera gärna hennes undervattens simningar.
Tre svenskor i vattnet under NCAA. Julia Månsson, Cecilia Viberg och Edith Jernstedt. Viberg var i lagkappsfinal på sitt Kentucky, Jernstedt i B-final på 200y fjärilsim

2023-03-12 Internationella tävlingar i Marseille
Sarah Sjöström är en av många duktiga simmare som finns med i Marseille under helgen. Efter ett världsårsbästa på 50m fjärilsim under lördagen - blev det en seger på 100m fritt i söndagens finaler. Prispallen på 100m fritt såg ut så här:

1 SJOSTROM Sarah 1993 SWE SöDERTöRNS SIMSäLLSKAP 00:53.55
2STEENBERGEN Marrit 2000 NED PAYS-BAS 00:53.84
3GASTALDELLO Béryl 1995 FRA ETOILES 92 00:53.86

Här är alla resultaten från tävlingarna - klick

Elias Persson - dubbelsegrare på söndagen - foto: Johan Andersson

2023-03-12 GP dag 3 Kungsbacka
Långbanesimning i mars. En bit ifrån den bästa formen. Så brukar det vara för svenska simmare. Förhoppningsvis har man en eller två tävlingstillfällen till innan Swim Open för att komma upp i rätt nivå. Det vat mycket ungt brittiskt överst i resultatlistorna. När stornationen England skickar 40 juniorsimmare har den svenska eliten inte riktigt chansen att hänga med.
Elias Persson (bilden) vann två lopp idag. 500 och 200m fritt. Bägge på personliga rekord men det är en bit kvar... Sophie hansson vann också hon dubbla segrar på bröstsim. Bästa loppet på 50 m bröstsim och så vann unga Emmy Hällkvist 50m fjärilsim. Där har vi fått en värdig arvtagerska til alla duktiga fjärilsimmerskor i den svenska simhistorien.
Hemmasimmaren Erik Persson vann 100m bröstsim och Samuel Törnqvist vann 200m medley herrar. Där han de svenska segrarna den här tredje dagen av snygga GP-tävlingarna i Kungsbacka som hade snygga TV-bilder från arenan. Kanske kan man täcka väggen bakom startbryggan nästa gång. Utmärkt plats för reklam.

Söndagens segrare
200m fritt herrar Elias Persson 2002 Malmö Kappsimningsklubb 1:51.98

100m fritt damer Eva Okaro 2006 Swim England 56.12
100m bröstsim herrar Erik Persson 1994 Kungsbacka Simsällskap 1:02.04
50m bröstsim damer Sophie Hansson 1998 Helsingborgs Simsällskap 30.99
100m fjäril herrar Michael Klimaszewski 2004 Swim England 54.62
100m ryggsim damer Kidiest Hodgson 2004 Swim England 1:02.91
50m ryggsim herrar Toby Hill 2004 Swim England 26.08
200m fjäril damer Lucy Fox 2006 Swim England 2:13.79
200m medley herrar Samuel Törnqvist 1997 Spårvägen Simförening 2:05.14
400m fritt damer Amelie Blocksidge 2009 Swim England 4:15.06
50m fritt herrar Elias Persson 2002 Malmö Kappsimningsklubb 22.66
200m bröstsim damer Sophie Hansson 1998 Helsingborgs Simsällskap 2:27.02
800m fritt herrar Reece Grady 2005 Swim England 8:13.26
50m fjäril damer Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 27.14
200m ryggsim herrar Toby Hill 2004 Swim England 2:04.03

Startlista - klick  Alla resultat - klick Livetiming - klick  Simidrotts-tv - klick

klicka på bilden så blir den större.

Bilden ovan: 
Från vänster: Tilde Morin, Jonathan Carlsson, Mellie Wijk, Emilia Rönningdal, Olle Williamsson, Mollie Morfelt, Isabelle Sering, Julia Augustsson, Martin Melinder, Isabella Revstedt. (saknas på bilden gör Olivia Hansson)

2023-03-12 NCAA div 2 - sista dagen i Indianapolis.
Deta blev inga medaljplatser sista dagen av NCAA i Indianapolis men väl tre individuella finalplatser. Emilia Rönningdal blev fyra på 200y bröstsim och i samma gren nådde också Halmstadsimmerskan Mellie Wijk finalen och slutade åtta. En annan Halmstadsimmerska, Tilde Morin som simmar för soliga Tampa var i finalen på 100yards fritt och simmade in på sista platsen.

100y fritt damer
8 Morin, Tilde FR Tampa 51.34
35 Sering, Isabelle JR Saint Leo 51.73
37 Hansson, Olivia FR Colorado Mesa 51.75

200y ryggsim damer
22 Morfelt, Mollie FR Nova S'eastern 2:02.58

200y ryggsim herrar
11 Carlsson, Jonatan FR Wingate 1:46.47

200y bröstsim damer
4 Ronningdal, Emilia FR Nova S'eastern 2:14.26
8 Wijk, Mellie SO Drury 2:17.93
25 Augustsson, Julia SR Tampa 2:20.22

200y bröstsim herrar
13 Williamsson, Olle SR Nova S'eastern 1:59.52

4x100m fritt damer
4 Tampa 3:21.81  1) Morin, Tilde FR 50.37
7 Drury 3:23.45     3)Wijk, Mellie SO (51.46)
8 Nova S'eastern 3:23.55  1) Ronningdal, Emilia FR 50.69   3) Morfelt, Mollie FR 50.97


Kaylee McKeown - foto: Bildbyrån
2023-03-12 Världsrekord på 200m ryggsim
Kaylee McKeown - Australien suddade ut ett av de tuffare världsrekorden på damsidan - Regan Smith’s rekord på 299m ryggsim från VM 2019. Tiden 2.03.14 var 21/100-delar snabbare än det tidigare rekordet. Hon nådde resultatet på sin motsvarighet till DM, Mästerskapen i New South Wales - som är ett förspel till nationsmästerskapen som kommer i mitten av april. 

2023-03-11 Svenskt  Grand Prix dag 2 (vi uppdaterar nu)

Dagens första herrsegrare var Isak Eliasson som vann hem 100m fritt på 49.77. Tvåa i loppet Elias Persson Malmö som lyckades pricka 50.00 i finalen efter att ha persat med halvsekunden i försöken och för första gång varit under 50 sekunder.
Unga Emmy Hällkvist vann 100m fjärilsim efter att ha simmat 42/100-delar under det personliga rekordet och simmat imål på fina 1.00.40. Nu bör siktet vara inställt på en tid under minuten på specialdistanen.

Dagens segrare:

5 200m frisim damer Phoebe Cooper 2008 Swim England 2:01.18
6 100m frisim herrar Isak Eliasson 1996 Spårvägen Simförening 49.77
7 100m bröstsim damer Sophie Hansson 1998 Helsingborgs Simsällskap 1:07.66
8 50m bröstsim herrar Jørgen Scheie Bråthen 1995 Lambertseter SK 28.45
9 100m fjärilsim damer Emmy Hällkvist 2008 Täby Sim 1:00.40
10 100m ryggsim herrar Markus Lie 1995 OI Svømming 55.99  
11 50m ryggsim damer Kidiest Hodgson 2004 Swim England 29.32  
12 200m fjärilsim herrar Charlie Broome 2004 Swim England 2:03.78
13 200m Individual Medley damer Phoebe Cooper 2008 Swim England 2:15.11
14 400m frisim herrar Reece Grady 2005 Swim England 3:59.80
15 50m frisim damer Sofia Åstedt 2003 Simklubben Elfsborg 25.72
16 200m bröstsim herrar Erik Persson 1994 Kungsbacka Simsällskap 2:12.60
17 800m frisim damer Amelie Blocksidge 2009 Swim England 8:39.14
18 50m fjärilsim herrar Nicholas Lia 2001 OI Svømming 23.63
19 200m ryggsim damer Evie Dilley 2006 Swim England 2:14.37

Startlista - klick  Alla resultat - klick Livetiming - klick  Simidrotts-tv - klick

2023-03-11 NCAA division 2 - Indianapolis
I nattens finaler på NCAA div 2 i Indianapolis fick vi se två individuella simningar i finalerna. Bäst lyckades Malmösimmerskan Mollie Morfelt på 100y ryggsim som blev tvåa med 54.24. I final också Mellie Wijk, Laxensimmerskan som tävlar för Dury på 200m fjärilsim.
Sedan hade vi tre simmerskor som alla vann resp B-final. Isabella Revstedt på 100y ryggsim (RAN), Emilia Rönningdal på 100y bröstsim (Helsingborg) och Olivia Hansson (Sjöbo) som vann 500y fritt.

Nattens svensk resultat

500y fritt damer
9 Hansson, Olivia FR Colorado Mesa 4:53.66
100y ryggsim damer
2 Morfelt, Mollie FR Nova S'eastern 54.24
9 Revstedt, Isabella JR Indy 54.60

100y bröstsim damer
9 Ronningdal, Emilia FR Nova S'eastern 1:02.28

200y fjåäril damer
4 Wijk, Mellie SO Drury 2:00.15

4x50m fritt damer
7 Tampa 1:32.77
1) Morin, Tilde FR 22.92 (starten)

18 Nova S'eastern 1:34.25
1) Morfelt, Mollie FR 23.73 (starten)

20 Saint Leo 1:34.31
1) Sering, Isabelle JR 23.35 (starten)

Till resultatsidan - klick
Svenska rekorden - klick

Fotocred; Nova Southeastern University Swimming

2023-03-10 Ny svensksegrar på NCAA B
I natt var det ytterligare tre svenska guldmedaljer på finalsimningarna på NCAA B i Indianapolis. Emiliqa Rönningdahl fortsatte att simma bra och vann 200y fritt på 1.47.11. en tid som motsvarar ungefär hennes personliga rekord på 200m fritt i kort bana - strax under 1.59.
Sedan vann hon och Mollie Morfelt medleylagkappen för sitt  Nova S'eastern: Isabelle Sering från Trelleborg var i individuell final på 100y fjärilsim där hon blev sjua.

100y fjäril damer
7 Sering, Isabelle JR Saint Leo 54.67
12 Wijk, Mellie SO Drury 54.99

200y fritt damer
1 Ronningdal, Emilia FR Nova S'eastern 1:47.11

4x100y medley damer
1 Nova S'eastern 3:38.34  
1) Morfelt, Mollie 54,11 (ryggsim) Ronningdal, Emilia FR 49.33 (fritt)
5 Drury 3:43.14
Wijk, Mellie SO 54.39 (fjäril)
15 Tampa 3:46.64
Morin, Tilde FR 50.28 (fritt)

Till resultatsidan - klick
Svenska rekorden - klick

2023-03-10 Svenskt Grand Prix i Kungsbacka
Idag är det dags för årets första GP-tävlingar - i Kungsbacka. En tävling med bl.a det engelska junior och ungdomslandslaget i bassängen. Det betyder att tävlingen når högre kvalitet än vad den brukar ha.
Start idag med första passet kl 17.00
Länkar
Startlista - klick
Alla resultat - klick
Livetiming - klick
Simidrotts-tv - klick
Tävlingstider: Fredag 17.00  Lördag 10.00-17.00  Söndag 09.00 - 16.00

2023-03-10 Swimstores erbjudande
Klicka på bilden ovan för att ta del av Swi9mstore.se erbjudande - klick

Fotocred: Nova Eastern Instagram

2023-03-09 NCAA div 2 onsdag
I nattens tävlingar på andradivisionen av NCAA fick vi se två svenskar stå överst på prispallen. Emilia Rönningdal från Hässleholm simmandes för Helsingborg vann 200y medley.
Malmöwsimmerskan Mollie Morfelt var med  Nova S'eastern segrande lag på 4x50m medley där Mollie simmade ryggsimmet. I dessa bägge grenar är det Louise Hansson som har det svenska rekordet. Kan noteras att Mollie inte var så långt ifrån Hanssons bästa tid.
Svenska rekorden - klick

1000y fritt damer
29 Hansson, Olivia FR Colorado Mesa 10:22.72

200y medley herrar
29 Williamsson, Olle SR Nova S'eastern 1:50.09

200y medley damer
1 Ronningdal, Emilia FR Nova S'eastern 1:57.78
8 Wijk, Mellie SO Drury 2:03.12

50y fritt damer
6 Morin, Tilde FR Tampa 22.94
15 Sering, Isabelle JR Saint Leo 23.28
24 Morfelt, Mollie FR Nova S'eastern 23.49
36 Revstedt, Isabella JR Indy 23.69

50y friitt herrar
31 Carlsson, Jonatan FR Wingate 20.43

4x50m medley damer
1 Nova S'eastern 1:39.90
1) Morfelt, Mollie FR 24.89 ryggsim Wingate 1:26.91

4x50m medley herrar
7 Wingate 1:26.91
1) Carlsson, Jonatan FR 22.56 ryggsim

2023-03-09 Skåne Simförbund devalverar
Skåne Simförbund har under många år delat ut priser och stipendier. Skåne Sims guldmedalj är den som har haft högst dignitet. I år kunde man inte riktigt förstå att Louise Hansson är den särklassiga vinnare av detta pris. Oomtvistat! Nej, Nu är det fyra stycken som skall ha priset. Louise, en parasimmare och två simhoppare. Snart får väl alla pris som är med?
Skärpning. Ta inte död på ett traditionell fint pris!
Inget ont om pristagarna utöver Hansson men det är en viss skillnad i kvalité !!
Sedan tog man ett beslut att SIMMA inne-DM i Osby. Sex banor och ingen avsimningbassäng, Gör om och gör rätt! Det finns massor av andra anläggningar som är bättre. Vi kan säkert rabbla 10 stycken dylika!!

2023-03-08 Perfekt på Internationella Kvinnodagen
För några veckor sedan skrev SIMMA till SvTPlay och önskade att man skulle lägga tillbaka reportaget "Guld-Greta - en hisnande kärlekshistoria". av Jens Lind. Ett av de allra finaste och bästa reportage som visats på SvT, Filmen har varit borttagen från tablån något år. Idag fick vi svar från SVT Play och där står följande:

"Hej igen,  Bosse! 
För ett tag sedan skrev du och efterfrågade dokumentären "Guld-Greta - en hisnande kärlekshistoria". Jag kan nu meddela att vi kommer att lägga ut denna på SVT Play igen idag, den 8 mars kl. 11.30  och den kommer sedan finnas tillgänglig att se där i två år, t.o.m. den 7 mars 2025."

Underbart SvT säger vi och nu måste du ta chansen att se denna ikoniska film om du inte gjort eller se om. Jens Linds filmer kan man se både tre och fyra gånger.
Se filmen här - klick

2023-03-08 Så här på Internationella kvinnodagen
Idag 8 mars är det kvinnodagen. Om det kan man säga mycket och skall också göra det. Man kan konstatera, utan att slå sig för bröstet - att om man är upptagen av simning som idrott och verkar i den så har man inte lika mycket att skämmas för i det avseendet som många andra delar av vårt samhälle. Jag kan dock konstatera att jag som får frågor om anställdes löner i simvärlden ganska ofta VET att lönemässigt är kvinnor och män inte jämställda i vår idrott. Men på många andra plan är det dock bättre.
Noterar också och det har inget med den internationella kvinnodagen att gör - att Sydsvenskan på familjesidan har två noteringar om simning (se ovan). Jag kan då konstatera att det är hela 25 år sedan SM simmades i Kristianstad. Tiden går. Dessutom skall vi också gratta Johanna Sjöberg på 45 årsdagen.

Fotocred: NCAA

2023-03-07 NCAA division 2
Tisdag till lördag är det NCAA division 2 för damer och herrar i Indianapolis. Man simmar alltså på samma tävling både när det gäller damer och herrar. Vi länkar och förhoppningsvis också kan följa upp en del svenskresultat.

Se resultatlänk strax över nyhetsblocket.

Svenskar på tävlingarna
: Mollie Morfelt, Tilde Morin, Isabelle Sering, Olivia Hansson. Isabella Revstedt, Emilia Rönningdal, Julia Augustsson. Mellie Wijk, Jonatan Carlsson, Olle Williamsson och förmodligen några till.
Startlista herrar - klick    Startlista damer-klick

James Gibson - foto: Mike Lewis ISL

2023-03-07 James Gibson anställs av World Aquatic
James Gibson, den förre brittiske landslagssimmaren och headcoach för simlaget Energy Standards har utsetts av World Aquatics (FINA) till en särskilt rådgivande position i världssimningen. Därmed känns det som han har klippt alla band med sin förre arbetsgivare, Energy Standards.

Han skall förmedla och understödja coach-roller internationellt och försöka bidra simningens totala utveckling.

2023-03-07 Simpodden Hulten & Jansson upplaga 224 med Simpanelen
Vi har nu kommit fram till nummer 224 av Simpanelen Hultén & Jansson. Simpodden som bryr sig om hela Sverige. Idag diskuterar man bl.a:
Collegemästerskapen i USA
Varför av svensk simning så Stockholm fixerad?
Anläggningarnas vara eller icke vara. 
Håller svensk simning på att dö? Storstaden slår 8i sönder landsbygdens idrott.
Mästarnas Mästare - men hur då?
Uppdrag Granskning gör nytta i svensk idrott!

Lyssna på podden i spelaren nedan eller på ställen där poddar finns - Spotify etc.

Se Björns lopp i klippet ovan

2023-03-05 Kanonlopp av Seeliger

Efter att ha startat PAC 12 småkrassligt och tom. stått över den inledande lagkappen första dagen så utvecklade sig mästerskapen till slut riktigt bra för Björn Seeliger. I nattens avslutande finaler vann han 100y fritt på storfina 40.90 vilket bara är 15/100delar över han eget svenska rekord. Nattens tid är också den snabbaste i årets collegesimning, förste man under 41 sekunder. Notabelt är att världsmästaren på 50m fritt Jordan Crooks - ligger tvåa i den statistiken. Med andra tid lovande av Björn.
Robin Hanson blev fyra i B-finalen av samma gren och hade där 42.62.

Cal vann lagkappen på 4x100y fritt före Arizona. Enda lagkappen man lyckades betviunga ASU under PAC 12. I laget simmade Björn andra sträckan och noterades för 40.87.
Det finns alltså anledning att se fram emot NCAA som för herrarna simmas den 22-254 mars i Minneapolis.   Alla resultat hittar du här - klick

2023-03-04 Öppna Skånska Mastersmästerskapen i Lund
Simklubben Poseidon i Lund har sedan många år tillbaka arrangerat Öppna Skånska Masters mästerskapen efter en bra modell med två eftermiddagspass på lördagen (ta gärna efter runt om i landet) och lockar en hel del simmare att deltaga som träning inför Masters-SM som simmas i Stenungssund om två veckor.
En del riktigt bra resultat hittar du i listan nedan - bl.a så slogs det tre norska rekord av Sverre i Kile i 70-årsklassen. I ett tidigare liv så slog Sverre Europarekord på 800m fritt och var EM-finalist på 1500m fritt. Det var då. Idag tre rekord när han steg in som debutant i 70års pojkarnas klass.

Alla resultaten hittar du här - klick

Tack till Hasse, Andrus. Johanna och Anna Lena för bilderna

2023-03-04 Hanson och Seeliger i nattens finaler
Robin Hanson simmade final i nattens 200y fritt. Resultatet blev en fjärdeplats med 1.33.21 - halv sekunden över det egna personliga och svenska rekordet  1.32.72. Det visar att formen är på väg.
Björn Seeliger gjorde två lopp under nattens finaler. Först på 100y ryggsim där han landade på 45.33 att jämföra med hans personliga rekord 44.72.
Björn simmade också i lagkappen på 4x100m medley. CAL . Arizona vann klart - över sekunden bättre än CAL och Björn noterade 40.80 på slutsträckan. Detta att jämföra med hans eget svenska rekord på 100y fritt individuellt - på 40.75.
Kommande natt avslutas tävlingarna i Federal Way

2023-03-03 Dubbla medaljer till Seeliger
Andra dagen av PAC 12 i Federal Way fick vi äntligen se Björn Seeliger i vattnet. Denna gång tre gånger om på hans specialsträcka 50yards fritt, I försöken på den individuella distansen var han snabbast med 18.87. Detta före konkurrenten Jack Dolan från ASU. I finalen var ordningen den motsatta. Dolan vann på 18.86 före Björn på 18.91.
I lagkappen 4x50m fritt simmade de bägge sprintersessen startsträckorna och återigen så pricka Björn 18.87 och var snabbast. Dolan över 19 sekunder.
Den andre svensken, Robin Hanson simmade i försöken på 560y fritt. Kvalade till C-finalen men strök sig till denna.
Robin simmade i Cals som blev tvåa på 4x200yards fritt första dagen.
Allas resultat hittar du här - klick

Foto: Janne Danielsson SvT

2023-03-03 Mästarnas Mästare
PÅ söndag börjar Mästarnas Mästare i SvT. Som vanligt tävlar man i två grupper och i den andra gruppen hittar man en simmare. Ingen mindre än Anders Holmertz. Motalasimmaren som var en av världens bästa simmare i början av 1990-talet.

Här är alla deltagare;

Nils van der Poel, skridsko
Jörgen Brink, längdskidor och skidskytte
Andreas Bergwall, bandy
Klara Svensson, boxninG
Johan Wissman, friidrott
Maria Gretzer, hästhoppning
Anders Holmertz, simning
Jonna Adlerteg, gymnastik
Elina Öhman, skotercross
Jens Byggmark, alpint

2023-03-02 SS04 - Solna Sundbyberg söker Talangutvecklare
Man skriver bl.a så här i sin annons:
Vi söker nu en elitutvecklare som vill vara med i vår fortsatta satsning att erbjuda elitidrott på högsta 
nivå. Tjänsten är formbar men innefattar i huvudsak att vara tränare för grupper med äldre SumSim-, JSM-, SM- och DM-simmare tillsammans med vår andra Elitutvecklare samt att deltaga aktivt i  teamsimsports utveckling.
Läs hela annonsen här - klick
Annonsen finns som vanligt klickbar ute i högerspalten under Lediga Jobb samt uppe över Nyhetsblocket under rutan Lediga jobb inom simningen - den närmaste månaden

2023-02-03 Tankar i klorlandet
Volodymyr  Zelenskyy har i ett Twitterinlägg inbjudit IOK-basen Thomas Bach att besöka krigsdrabbade staden Bakhmut i delrepubliken Donas för att själv bilda sig en uppfattning opm ryska idrottare skall vara med på OS o Paris nästa år, Ett intressant inlägg i debatten om det här med idrott och politik. Själv tycker jag att det är befängt att IOK-basen överhuvudtaget kan vädra en sådan tanken i och med hur det ser i världen och speciellt i den delen av världen just nu.

Brittiska Simförbundet har av domstol i Nottingham dömts att betala tillbaka ca 6000 pund till Masterssimningen. Detta efter den skandalartade behandlingen av Masterssimmare i samband med Masters-EM 2016. Ett mästerskap som präglades av oorganisation och en röra utan dess like. Rent praktisk gjorde det sig inte att betala tillbaka till alla som klagat men man har fått en summa att betala till Masters-organisationen. Frågan är dock om inte denna organisation  också stod under British Swimmings ledning. Brittisk rättvisa att få böter och själv ta emot dem. Intressant,

2023-03-02 I natt startade......
Pac 12 i Federal Way WA. Två svenskar finns ui vattnet för CAL. Robin Hanson som var med i CALs lag som blev tvåa på 4x200y fritt och Björn Seeliger som skall simma senare. Vår sprinter fanns inte med i lagkappen på 4x50m fritt  ev är han skadad?
Resultat från nattens simningar hittar du här - Livetiming

2023-03-02 Kväll för Birger Buhre
Tisdagskvällen denna veckan arrangerade Helsingborgs Idrottsmuseum en helkväll med snack runt journalist- och simlegenden Birger Buhre. Birger som var kanske den tiden grandiosaste sportjournalist i landet och under hela sitt liv också en gigant inom simningen. Hans roll i svensk simning borde för länge sedan renderat hon en plats på svensk simnings Wall of Fame. Nu kan han bara nöja sig med att som enda svensk sportjournaliust fått IOC:s guldmedalj.
Birger var mannen bakom bl.a "Plask och Lek", Babysimningen Han var också under etta antal år svensk UK-chef = Förbundskapten osv.

På kvällen som innehöll mycket skrönor runt Birger med kända sydsvenska journalister fanns också två sim-människor som snackade, SIMMAs Bosse Hulten och Sven Bertil Mattsson

Hitta tidigare nyheter.................
Då skall du gå till vårt arkiv och det hittar du här - klick 
Go to our archive - klick

Gilla SIMMA på Facebook - klick

.


.