Februari månad 2021

Max Burman Hawaii/Jönköping vann 3 m svikten i MPSF Championship gick i San Luis Obispo Kalifornien

2021-02-28 Max vann 3 meters svikten
Max Burman som hoppar för Hawaii i USA och Jönköping på hemmaplan vann förra helgen  MPSF Championship som gick i San Luis Obispo Kalifornien. Segerpoängen 418.10 p som var den näst högsta i tävlingarnas historia. På 1 meters svikten gick det sämre. Max satte en nolla i ett hopp och sammanlagt en femteplats.
Resultaten ser du här - klick

2021-02-27 Sportlovet över
Efter några dagar i webskugga är vi nu tillbaka och kör vidare med SIMMA - efter sportlovet. Imorgon startar intressanta conferencetävlingar i USA för svensk del - vi återkommer med mer om detta i morgon söndag. Idag är vi mitt inne i den som man kallar VM-månaden i TV, dvs enutportionering av skididrott som aldrig har varit större. Ni som följer SIMMA vet att vi har vissa  kritiska synpunkter på den journalistiska bevakningen av detta i den svenska statstelevisionen och Thomas Jansson (som älskar skidor) har idag några tankar formulerade nedan - sedan har vi en artikel om Bud Spencer...... läs den. Skriven av Owe Fröberg.

2021-02-27 Olika regler och förutsättningar, SVT sviktar och sviker
Jag har haft förmånen att både upplevt på nära håll samt fått rapporterat till mig att dölja reklamen vid intervjusituationer. Man har också ofta klippt bilden vid halsen så att ingen reklam skall synas. Det har gällt oavsett om vi varit i Eriksdalsbadet eller i Istanbul på ett mästerskap. Samma mönster ser jag hos andra idrotter. De redan fattiga idrotterna, fattiga på TV-tid i den skattefinansierade kanalen och fattiga avseende reklamkontrakt måste verkligen tycka det är märkligt när man ser intervjuerna avseende längdåkning.

Då klipps inte bilden vid halsen, man tillåts att ha med skidorna och stavarna och visa upp alla reklammärken. Jag såg på nätet att en representant från SVT försvarade (ytterst förvånande och direkt skrämmande) deras hållning med argument som tydligen inte gäller för andra idrotter.

SVT måste låta andra idrotter få samma chans eller intervjua inte skidåkarna med all utrustning och klipp bilden, håll kameran så inte vi matas med upp till 7-8 varumärken.

Jag har många gånger haft synpunkter på hur SVT, trots skattefinansiering inte uppfyller kraven på jämlikhet mellan idrotterna.

Avseende jämlikhet hur kan 35 världscup varje vinter, ca 350 lopp de senaste åren passerat utan att den mossiga längdskidåkningen fått stå till svars för att män och kvinnor inte åker samma sträckor. Här har journalisterna ett ansvar på SVT- sport, kultur som allmänreportrarna att gräva. Gräva för att stoppa förminskandet av kvinnor. Inte förvånande för mig, då det dröjde ända till 80-talet innan kvinnor fick åka Vasaloppet och det är bara för några år sedan som den kvinnliga vinnaren av Vasaloppet fick samma prischeck som den manliga. Skidorna spelar i samma skamvrå som fotbollen och ishockeyn.
Thomas Jansson  

2021-02-27 Kändisskådisen som var först under minuten i Italien - av Owe Fröberg
 Under SVT:s sändningar av näst sista dagen av VM i Rom 2009 fick Hans Chrunak problem när det gällde en av prisutdelarna, vilken presenterades som Bud Spencer och som den förste Italienare att simma 100 meter under minuten. - Alltså Bud Spencer, varför klingar det . . . på något sett. Jag klingade då iväg ett mejl till Staffan Lindeborg. Strax efteråt sa Chrunak att han blivit överhopad med SMS i frågan.
Bud Spencer, föddes som Carlo Pedersoli i Neapel 1929. Italiensk skådespelare - med 62 roller på sitt CV - och filmskapare (regissör, producent och manusförfattare), som medverkat i ett stort antal filmer och tv-serier. Hans filmdebut skedde som statist i storfilmen Quo Vadis (nominerad till åtta Oscars men de fick lämna galan tomhänta) från 1951 med Robert Taylor och Deborah Kerr. Internationellt sett är Trinityfilmerna, ihop med den gode vännen Terence Hill (Mario Girotti),  de mest kända.
Den 19 september 1950 blev han den förste Italienare om simmade 100 meter under minuten. 1951 vann han en silvermedalj vid Medelhavsspelen.
Vid OS 1952 blev han femma på 58.9 i den semifinal som vanns på 57.1 av den blivande guldmedaljören Clark Scholes,  57.4. Heattvåa var Göran ”Rotborsten” Larsson på 57.8. Även i Melbourne delade han, som åtta, semifinal med slutsegraren, på 55.4, Jon Henricks  – 55.7 v 59.0. Han var Italiensk mästare i vattenpolo med sin klubb S.S. Lazio. 2005 tilldelades han Guldkajmanen – Caimano d´Oro.
Han var doktor i juridik, musiker, affärsman och politiker – 2005 kandiderade han för Forza Italia i regionen Lazio, vilken inkluderar Rom, men blev inte invald. Han hade även flygcertifikat för helikopter samt för flygplan i linjetrafik. Carlo avled 2016.

2021-02-23 Anders Holmertz del 1 - i Simpodden Hultén & Jansson
Anders Holmertz och Arne Borg har bägge simmat hem 5 OS-medaljer. Mest i svensk simidrott. Anders toppar listan på flest SM-guld, har vunnit VM och EM och är en de allra största i den svenska simhistorien. Du möter honom i två delar av Simpodden Hultén & Jansson. Ett avsnitt som du inte vill missa. Här del 1.
Du kan spela uppavsnittet via spelaren nedan - eller gå ditt poddar finnes Spotify, Podcaster, Itunes etc.
Älder Simpoddar hittar du här - klick

2021-02-23 Simhopparen som blev fotbollsspelare
Det är inte ofta simmare eller rättare simidrottare går från en framgångsrik idrottskarriär till en annan. En sådan unik person var Frank Landqvist - simhoppare i Karlskoga som gick till slutligen allsvenska Degerfors som fotbollsspelare. Läs om honom i en artikel signerad Owe Fröberg - klick

2021-02-22 Nytt rekord av Sophie Hansson
Andra svenska rekordet av Sophie Hansson i yardsbassängerna i Greensboro. Den här gången på 200 yards bröstsim och tiden 2.04.87 (se resultatlista - klick)
Hon har inlett säsongen bra där borta i USA. Bäst i USA på 100 yards bröstsim och tvåa efter helgen simning på 200 yard. Det kan bli dubbla finaler på NCAA och kanske med medaljer också?

Svenskt rekord i natt av Sophie Hansson - foto: Lars Olof Hansson

2021-02-20 Årets första svenska simrekord
Vilken smakstart på tävlingssäsongen för Sophie Hansson. Svenskt rekord i tävlingsdebuten för året och en sänkning av hennes eget svenska rekord på 100 yards bröstsim. Ny rekordtiden är 57.45 och det var också nytt mästerskapsrekord för ACC Championships.
Tävlingarna simmas i Greensboro och Helsingborgssimmerskan som bara har varit i USA fem veckor efter den nio månader långa träningsperioden på hemmaplan i Helsingborg har varit i vattnet ett antal gånger de senaste dagarna. Idag lördag och i natt simmas det 200 yards bröstsim och det skall bli kul att se om utvecklingen står sig på 200 bröstsim också?
Noteras också att tiden 57.45 är den snabbaste tiden i USA i år och den sjätte bästa genom tiderna i USA på 100 yards bröstsim. Skulle man använda en converter mellan yards och meter när det gäller tiden motsvarar det 1.03.76 - sekunden bättre än Jennie Johansson svenska rekord på 100m bröstsim - men det verktyget är något trubbigt.

2021 ACC Women's Championship
Tävlingsplats: Greensboro Aquatic Center, Greensboro, NC
Resultatsida - klick 

Sophie resultat så här långt:
4x50m medley - 2. NC State - Sophie Hansson bröstsim 26.31
50y fritt försök 9. -Sophie Hansson 22.51
50y fritt final - 9. Sophie Hansson 22.40
4x50m fritt - 2. NC State - Sophie Hansson tredje sträckan 21.83
100y bröstsim försök - 2.Sophie Hansson 58.01
100y bröstsim final - 1.Sophie Hansson 57.45 Svensk Rekord
Klara Thormalm vann 100 yards bröstsim Foto: Jack Spitser/Spitser Photography

2021-02-20 Mountain West Conf Championships
Klara Thormalm simmade också fort på 100 yards bröstsim i morse. Vid  Mountain West Conf Championships noterade hon i försöken 59.14 för att sedan simma något långsammare i finalen men också där klart först i mål. Hennes försökslopp kan du se här - klick

2021-02-18 Delseger för danska simklubbar
Den danske simordföranden  Lars R. Aa. Jørgensen lämnar in sin avskedsansökan. Detta efter att 26 danska klubbar krävt inte bara hans avgång utan att hela danska simstyrelsens avgång.
Det hela började med en TV-dokumentär - klick - där det visade sig att man under många år har mörkat information och som ansvarig för detta ställdes Pia Holmen - vd i dansk simning. Hon fick efter avslöjandet i TV-dokumentären avgå men supportades av den danska styrelsen att väljas in i LEN, Europeiska Simförbundets styrelse. (ett var som fick support också från svensk och norskt simning). "Det är inte främst affären med Pia Holmens inval i LEN som vi vänder oss emot utan en lång tids misskötsel från Danska Simförbundets styrelse" säger en klubbledarna  Fritz Ganzhorn om att man nu vill löpa linan ut och att inte bara ordförande Jörgensen skall lämna utan hela styrelsen skall ställa sina platser till förfogande.

Läs hans avskedsbrev till dansk simning här - klick
Läs också om saken på DR sporten - klick 
Sportshoppen i simarenan Chengdu, Kina

2021-02-17 Onsdagsnotiser
I söndags slog det ett Asiatiskt rekord på kort bana. Det var den 20-åriga japanskan  Waka Kobori som noterade  15:44.84 - en sänkning av det egna japanska rekordet med sju sekunder och därmed också en sänkning av det äldsta japanska nationsrekordet. Bonus alltså med asiatiskt rekord. Simningen skedde i Yokohama, strax utanför Tokyo.

Bara för att ingen skall glömma. Gör man under 8.30 på 800m fritt för damer eller under 15.00 på 1500m fritt för herrar - på lång bana - så belönas man med 100.000 kronor. Allt efter ett styrelsebeslut i samband med Simförbundets 100-års jubileum 2004. Träna på!


Jeff Grace heter SwimSwam yogaexpert. Vill du utveckla simspecifik yoga kan du kolla in det här på Swim Swam - klick. Jeff är på väg att flytta till Sverige (gift med en svenska) så det kanske blir fler träffar med honom.

Det tävlas överallt numera. Testtävlingar med begränsat antal simmare. Men det tävlas. UNgerska eliten har simmat igår och idag i Budapest. Läs deras resultat här- klick

20-26 augusti skall det simmas Universiaden i kinesiska Chengdu. Om det nu blir av? De svenska uttagningskriterierna hittar du här - klick. Chengdu är Kinas fjärde största stad med ca 15 miljoner invånare. Lätt att ta sig till. Just staden Chengdu är KLM:s asiatiska hubb och med direktflight från Amsterdam kommer man dit på nio timmar. Staden ligger precis på andra sidan av Himalaya och har ett rätt trevligt sommarklimat. (bilden ovan notiserna är just från simarenan i Chengdu som SIMMA-redaktören besök för massor av år sedan)

2021-02-16 Scott Miller fast i knarkrazzia.
Den dubble OS-medaljören Scott Miller Australien åkte i morse fast i en knarkrazzia. Silvermedaljören på 100m fjärilsim från Atlanta har tidigare varit i delo med polisen åtskilliga gånger men nu verkar det som om han har krånglat till det mer än lovligt för sig själv när arresterades i natt

2021-02-16 Ny dansk bok om simmare
"Svömmegigerne der forförte Danmark på 1930-talet" har kommit ut i dagarna. Författaren är Tommy Heisz som tidigare har skrivit andra böcker i sport-genren.
Kammersgaard, Hveger och Inge Sörensen var nationalhjältar i sitt land och dess första kvinnliga storstjärnor. Vi återkommer med kommentarer när genomläsningen är klar. Kul i alla fall att det skrivs böcker om simmare med annat innehåll en bara simteknik och träningstips.

Sjöström och Hosszu långt ner på Swim Swams ranking - foto: ISL

2021-02-16 Swim Swam dissar Sarahs OS-chanser
Web-sidan Swim Swam räknar ner Sarah Sjöströms OS-chanser efter fallolyckan och det brutna armbågen. Det framgår när man har rankat världens 100 bästa simmerskor och deras chanser inför OS 2021. Förtroendet för Katie Ledecky är stort och hon rankas som världsetta just nu av sidan.

Top-10 listan ser ut så här:

1: Katie Ledecky, USA
2: Regan Smith, USA
3: Kaylee McKeown, Australien
4: Lilly King, USA
5: Simone Manuel, USA
6: Cate Campbell, Australien
7: Yulia Efimova, Russia
8: Maggie MacNeil, Canada
9: Zhang Yufei, China
10: Ariarne Titmus, Australien
27: Sarah Sjöström, Sweden

Se Swim Swam lista med simmare nr 1-10 - klick
Se Swim Swam lista med simmare nr 11-20 - klick
Se Swim Swam lista med simmare nr 21-30 - klick

2021-02-15 Simpodden Hultén & Jansson nr 169

Simpanelen snackar om det förslag som man har presenterat för Svensk simning och speciellt den del som handlar om ett framtida Lag-SM. Är detta intressant för dig skall du absolut lyssna. Det snackas också om Swim Open och en del annat. Simpodden Hultén & Jansson nr 169 med Simpanelen

Läs mer här (tidigare publicerade underlag för motion till Svenska Simförbundet)
Motion om ang. Svensk simnings säsongsplanering - klick
Tävlingskalender - klick
Åldersindelning - klick
Lagtävling för att kora Bästa svenska simklubb - klick

Louise Hansson vann 100m fjäril i Manchester under söndagen

2021-02-15 Manchester International Swim Meet (50m)
I helgen har det simmats rejält med brittiska simmare i Manchester. Men det fanns också utländska inslag i bassängen. Brexit har inte slagit ut  det internationella utbytet i simningen helt. Bl.a fanns en av de svenska OS-klara simmarna på plats, Louise Hansson och hon fick en bra genomkörare. Vi noterar från hennes resultatrad simningen på 100m fjärilsim i försöken på 57.53 - som inte så långt över hennes personliga rekord 57.10 också i finalen hade hon under 58 sekunder. Alla Hansson lopp finns dokumenterade nedan och sedan hittar du också en länk till alla andra grenar.

50m ryggsim försök  1. Georgia Davies 31 Swansea Uni 28.52  2. Louise Hansson 25 Sweden 29.08 3. Lauren Cox 20 Co Coventry 29.36
50m ryggsim final  1. Georgia Davies 31 Swansea Uni 28.56  2. Louise Hansson 25 Sweden 28.60  3. Lauren Cox 20 Co Coventry 29.16
50m fritt försök  1. Anna Hopkin 25 Ealing 24.99  2. Marie Wattel 24 France 25.04  3. Freya Anderson 20 Bath NC 25.45  6. Louise Hansson 25 Sweden 26.15
50m fritt final  1. Marie Wattel 24 France 24.75  2. Anna Hopkin 25 Ealing 25.19  3. Freya Anderson 20 Bath NC 25.22  4. Louise Hansson 25 Sweden 25.85
50m fjärilsim  1. Marie Wattel 24 France 26.06  2. Louise Hansson 25 Sweden 26.24  3. Harriet Jones 24 Co Cardiff 26.63
50m fjäril final  1. Marie Wattel 24 France 25.51  2. Louise Hansson 25 Sweden 26.05  3. Harriet Jones 24 Co Cardiff 26.34
100m fritt damer  försök  1. Anna Hopkin 25 Ealing 54.90  2. Marie Wattel 24 France 55.12  3. Louise Hansson 25 Sweden 55.31
100m fjäril försök  1. Louise Hansson 25 Sweden 57.59   2. Marie Wattel 24 France 58.44  3. Harriet Jones 24 Co Cardiff 58.95
100m fritt final  1. Marie Wattel 24 France 53.40 908 25.78  2. Anna Hopkin 25 Ealing 54.99 831 25.94  3. Louise Hansson 25 Sweden 55.02 830 26.57
100m fjäril damer final  1. Louise Hansson 25 Sweden 57.83   2. Harriet Jones 24 Co Cardiff 58.52  3. Laura Stephens 22 Plymouth Lea 59.28

Alla resultat från Manchester - klick
Vill du se Louise 100m fjärilsim final så hittar du detta på denna Youtubelänk - klick (scrolla fram till ca 28.15 min)

2021-02-15 Emma Sundstrand persade
Numera känns det uppiggande att se folk simma under tävlingslika förhållande. Emma Sundstrand simmar i Miami och hemmavid för Södertälje var i och persade på 100 yards bröstsim i helgen. Hennes 1.00.31 är årets tvåa i USA för svenskor. Sophie Hansson är den snabbast. Simmar DU i USA - hör gärna av dig med resultat och info. Vi villl gärna ha länkar till Conferencetävlingar så kan dina klubbkompisar på hemmaplan och andra också följa dina sekapader. Skicka info till simma@telia.com. Är ni flera svenskar på samma tävling? Skicka du ett gruppfoto med er namn till samma adress !!! Vi tycker det är kul att följa Er - skall ni veta.

2021-02-13 Sverige Top 100
Tillsammans med Svenska Simförbundet/Tempus/ ICC Media & Sport kan SIMMA presentera Sverige Top 100.
Omfattande 12 februari 2020 till 12 februari 2021.
Sveriges 100 bästa simmare med ett resultat/simmare.
Läs hela listan här - klick

2021-02-13 OS-basen avgår.
Yoshiro Mori - Tokyos OS-bas sedan sju år avgick på fredagen. Detta efter hans fatala uttalande om kvinnor och deras funktion i OS-organisationen som han kläckte för någon vecka sedan. Den 83-årige OS-basen ansåg att han blivit felciterad av media men kunde förstå att han var tvungen att avgå sedan 500 volontärer meddelat att man lämnar tillbaka sin utrustning och att staden Tokyo fått tusentals negativa brev i frågan.

Foto. Screenshot Townhall Media / Julio Rosas

2021-02-12 Snaran dras åt för Keller
Klete Keller (dubbla OS-guld) som arresterades i samband med stormningen av Capitol Hill anklagades för tre olika brottsrubriceringar som sammanlagt kunde ges 15 års fängelse men när en "Grand Jury" nu tar uppanklagelserna mot honom så visar det sig att han anklagas för ytterligare brott och nu skärps det hela och han kan riskera 30 års fängelse för det där som hände den 6 januari. Detta samtidigt som riksrättsåtalet mot den förre presidenten Donald Trump fortsätter och de visar sig att mobben i Capitolium var väldig nära att nå sitt mål för angreppet. Det var bara sekunder som skilde att man skulle få tag på vicepresidenten Pence.

Bild på arenan i Elkhart - foto GLVC
2012-02-12 Amerikanska Conferences
Den första conference vi plockar upp i USA är GLVC som simmas i Elkhart Health & Aquatics Center, Elkhart, IN.
Där finns vad vi vet fem svenskar med. Lukas Steiner, Isabella Revstedt , Martin Melinder Melker Olsson och Samuel Rudqvist.
Du kan hitta resultaten här - klick

Du som läsare får väldig gärna tipsa oss om tävlingar där svenskar finns med. Det är nästan omöjligt att hålla koll på var och när alla dessa svenskar simmar. Skicka gärna ett mejl till simma@telia.com. Simmarnamn, conferencenamn och gärna resultatlänk - så underlättar det !!!

2021-02-11 Italiensk ortoped inte så pessimistisk
Den italienske sportortopeden  Gianluca Camillieri  säger så här till SIMMAs systersida i Italien:
”Sjöström? Tre månaders pessimistisk prognos, möjlig full återhämtning på 40 dagar "
Läs hela artikeln här - klick (sv. översättning startar automatiskt)

2021-02-11 EM skall gå som planerat...
Europaordförande Paolo Barelli, uttalade sig igår om EM i Budapest senare i vår - "om att det skall gå helt som planerat. Är det någon stad som kan genomföra detta är det Budapest" menar han i ett uttalande på LENS:s hemsida. Om det är en killgissning eller bara är något som kan tänkas i en fantasi av internationellt peppsnack - ja det vet vi naturligtvis inte på långliga tider.

De tänkta datumen för EM är 10-23 maj.
Länk till uttalandet - klick
Till tävlingarnas hemsida - klick

2021-02-11 Sveriges dyraste bassäng
680:-/bantimme i en 25 meters bassäng det vill badbolaget som driver Gustavsbergsbadet ha av kommunen för att släppa till simträning. Sedan fakturerar kommunen klubben med 160 kronor. Undrar hur mycket det kostar att hyra en hel fotbollsplan? Det kommunala badbolaget verkar ha gjort sin omvärldsanalys dåligt eller kanske inte alls.
Vi noterar att om man är fem år och är "privatperson" och skall gå in på badet så kostar ett besök 85 kronor. Tidigare har man haft en Facebookgrupp som krävt relevanta priser på badet. en grupp med tusentals medlemmar.
I jämförelse med Gustavsbergsbadet är ju ett glas vin på krogen i Norge billigt.
Värmdö Kommun är det som äger anläggningen skulle kanske ta en dag internutbildning med sin personal för att upptäcka att det finns en värld utanför kontorsrummen?

Support från sim/fjärilsimkollegan Rikako Ikee, Japan (som inte haft den lättaste vägen heller)

2021-02-08 Sarah opererad
Det gick bra, hon ligger på uppvak, kommer hem i morgon eftersom hon sövdes, inget gips, om tre veckor skall det vara läkt och hon kan gå i vattnet, 12 veckor innan allt är som vanligt igen - detta var det som kom fram vid presskonferensen hos Simförbundet idag kl. 17.00.
Klart och koncist genomförd av Simförbundets läkare René Tour. Han liksom vi och Sarah bör andas optimism inför fortsatt OS-satsning.

2021-02-08 Kan skadan bli en fördel i OS-satsningen?
Det kan så att Sarah Sjöström skadan kan ge henne ytterligare kick i satsningen mot OS. Simpodden Hultén & Jansson ser optimistiskt på Sveriges bästa idrottskvinnas väg mot OS.
Lyssna i denna korta extrapodd från Hultén & Jansson som kan lyssnas på spelaren nedan eller på ställen där poddar finnes.(Spotify, Itunes, Podcaster m.fl)
Äldre poddar hittar du här - klick

2012-02-08 Några reflektioner om perspektiv - Thomas Jansson en måndagförmiddag
Jag tror alla simintresserade önskar att simning syns och märks mycket mer än det gör. För det finns väl ingen styrelseledamot i Svenska Simförbundet, de olika distrikten eller föreningarna runt om i landet som inte tycker att vi släpar efter.

De senaste dagarna har det kommit ännu mer i fokus, dels genom förutsättningarna för Swim Open men också ur perspektivet media generellt. Se mitt inspel om media på Simma.NU.

I lördags var det ett trevligt och viktigt reportage på sportnyheterna i SVT. Sarah var i fokus angående uppehåll i tävling samt kommande OS-planering ur ett Corona perspektiv. Sedan en liten skvätt med Michelle och Simon, försökte förresten hitta resultatlista och se om det var andra som simmade också. Men tyvärr!

Nu över till det intressanta och som är kanske kärnan i problemet att simningen inte syns. Tiderna som Sarah görs jämförs inte med världsnivå på samma sätt som ex när Armand Duplantis hoppar stav. Eller som i skidor när det kallas världsnivå hela tiden utan att vi kan kontrollera. Deras enkla värld bygger bara på en resultatlista.

Sarahs 24,06 i lördags var 1,6% från världsrekordet. Bara 1,6%!!! Det nämndes bara i förbigående i reportaget. Det följdes inte upp i TV4 sport bevakning ej heller i de två största ”kvällstidningarna”. Det fick inte heller plats på SVTs textsida som faktiskt har över 1,5 miljoner besökare varje dag. Däremot blev det tvärtom för Duplantis, trots att han var 2,4% från världsrekordet. Både Sarah och Armand är två världsartister som hela tiden nosar på världsrekord.

Vi måste alltså utbilda vår omgivning, jag kan ju tycka det är märkligt att inte det journalistiska kunnandet förstår att värdera korrekt, så alla kan förmedla åt alla håll att en STOR idrottsprestation skett. Vi borde gått ”bananas” i lördags över hennes tid.

När jag skriver detta nås jag av nyheten att Sarah halkat och förstört sin armbåge och att den måste opereras. Så trist men hoppet om OS-medaljer är inte kört. Lyssna gärna på extrapodden Bosse och jag kör med anledning av olyckshändelsen. (kommer runt lunch måndag)

Sarah Sjöström Instagramkonto

2021-02-07 Sarah Sjöström bröt armbågsleden
Efter att ha simmat årets första träningstävling under simmat bättre på 50m fritt än segertiden vid OS 2016 och noterat världsårsbästa på 50m fritt - halkade Sarah Sjöström på en isfläck och bröt armen. Klockan 18.00 idag kommer SSF ha en presskonferens och genom förbundsläkaren Rene Tour ge en kommentar av skadan.
(Vi noterar Sarahs humor-touch när hon nämner hårstylisten. Det finns hopp)

Från kvällens presskonferens där René Tour förklarar skadans omfattning.

2021-02-06 Dennis Fredriksson Swim Open Generalen svarar!
Dennis Fredriksson, Swim Open Generalen bemöter SIMMAs inlägg från igår med kritik om att Stockholms Stad borde stänga Eriksdalsbadet för allmänheten för att ge helt plats för Swim Open arrangemanget under början av april. Så här skriver han:

Det är bara i motvind en drake stiger
Vi lever alla i en utmanade miljö numera, det gäller även för oss som intensivt jobbar med planering och genomförande för årets Swim Open.

Det enklaste i år hade varit att ställa in, de flesta internationella arrangörer har valt det. Även vi känner lite motvind kanske, men vi väljer att kämpa för att köra. Alternativet är sämre för alla.

Beslutet är noga taget, trots de utmanande åtgärder som krävs såväl ekonomiskt, organisatoriskt och operativt på plats, även för deltagarna.

En situation som med nuvarande restriktioner och regler även adderas med utmaningar i plats & utrymme och anpassning för anläggningens krav i nuvarande läge. Så blir det, bara att gilla läget, vi kör.
Eriksdalsbadet, vi är mycket tacksamma över det goda samarbete vi har med dem idag, ett framgångsrikt samarbete som har fördjupats senaste åren. De är en partner i Swim Open arrangemangen och hade inte fjolårets tävling ställts in hade alla förundrats över de ytor samarbetet hade mynnat ut i för Swim Open. Hade man sett allmänhet då så hade det i princip varit några enstaka motionssimmare men i övrigt bara folk i gymmet och på löpbanden. En situation avsevärt bättre än alla andra år, och sjumilakliv bättre än under World Cup perioden. För partners ser nytta i utveckling, vi har fått bevisa tävlingens behov och status under några år, och ett arrangemang 2020 hade visat vad vårt partnerskap med Eriksdalsbadet och Sthlm Stad hade mynnat ut i, men tyvärr fick det ställas in.

Vi har själva valt att jobba med just Eriksdalsbadet för detta arrangemang, det har varit framgångsrikt trots att vi inte kan äga alla ytor och göra som vi själva skulle vilja i 5-6 dagar i landets mest besökta simanläggning. Men annat överväger just det, även i år. Med det sagt, det blir förändringar på årets Swim Open, bland annat avsim i en hoppbassäng som inte är 25 m lång. Men det kommer inte att märkas i yta, andra restriktioner gör att fåtalet personer delar på den ytan. I ett större sammanhang med de utmaningar vi jobbat med de senaste tre månaderna känns det i nuet som en relativt obetydlig fråga. 

Men frågan är viktig för andra så klart och skall inte förringas, det kommer att bli utmaningar på plats för alla. Så känner man att man kommer att sura på plats och sprida negativ energi för att man måste simma av i en mindre bassäng, att man får stå i kö en kort stund för att få beträda en viss plats, att man måste bära munskydd, anpassa sig till enkelriktade gå-filer samt en del annat man inte känner igen och inte gillar. Ja då skall man definitivt stanna hemma, för årets Malmsten Swim Open Stockholm blir spännande men annorlunda, och är därför endast för dem som är anpassningsbara och positiva till tävlingens genomförande trots utmaningarna.  

Om två månader möts taggade simmare och tränare från 16 länder på Swim Open.
De bär solsken i blick och leenden under sina munskydd, de kämpar och lyfter trots lite motvind, vi i Swim Open organisationen gör detsamma och ser fram emot att träffa dem igen! 

Med vänlig hälsning Dennis Fredriksson

2021-02-05 Skämmigt för Svensk simning och skämmigt för Stockholms Stad
När mästerskap arrangeras i Eriksdalsbadet, Stockholm, så är badet samtidigt öppet för allmänhetens åkning. Det gäller under de numera årligen återkommande Swim Open tävlingarna men har också gällt under World Cup, SM-tävlingar. Detta har ofta, speciellt när tävlingarna går i 25 meters bassängen, tagit intressanta uttryck när allmänheten har stått mitt i den direktsända  TV-bilden.
I år skall badet också vara öppet men simmarna skall simma av i hoppbassängen (under tävlingstiderna). Allmänheten skall använda 25 meters bassängen. Detta för att separera grupperna i coronatider. Varför inte stänga badet för allmänheten under tävlingstid. Undrar man. Det skulle vara organisatoriskt lättare sett ur coronasynpunkt. Dessutom mindre pinsamt för Svensk simning och Stockholms Stad. Staden borde tänka om och tänka rätt.
Att låta simmarna simma av (och in) i den runda bassängen är ju som att låta Djurgården värma upp i en barnhage innan allsvenska matcher.
Simmakrönikören Thomas Jansson gick i taket när han fick hör detta och skriver så här:

Nu är måttet rågat

Swim Open behandlas lika styvmoderligt som simningen gör generellt. Under flera år har jag i olika artiklar eller tillsammans med min poddkollega Bosse Hultén efterlyst kraftigare åtgärder och motstånd mot hur simningen behandlas i olika sammanhang. Jag tänker på förhållanden i både träning och tävling, oftast får vi dela arenan med allmänheten. Det vore spännande att se om fotboll, hockey med flera skulle acceptera likartade förhållande. Jag har efterlyst strejk från hela simrörelsen till dess förhållandena kraftigt förbättras. I det stora hela uppträder vi helt ryggradslöst när vi accepterar hur det.

Nu hörde jag och läste att Swim Open drabbats, avsimning skall ske i den lilla hoppbassängen. Hallå, avsimning i hoppbassängen när det är en stor internationell tävling. Lika illa förresten om det bara vore en nationell tävling. Ryktet säger att Eriksdalsbadets 25m bassäng skall vara öppen för allmänheten. Tänk er själva en friidrottsgala på stadion, tävlingarna pågår på banorna samtidigt som allmänheten kan sparka fotboll på innerplan. Tänk er själva att allmänheten skulle kunna använda hockeyarenan i periodpauserna eller under uppvärmning. Ni har fattat! Det måste bli ett stopp på dessa dumheter.

Nu är det dags, passar perfekt i dessa Coronatider att sätta ner foten. Simningens status och arbetsförhållanden måste upp på regeringsnivå. Allt annat måste läggas åt sidan nu.

Måttet är rågat! MÅTTET ÄR RÅGAT!!!!!

2021-02-05 Simhopparen som blev 2010-talets störste actionskådespelare
Vi tycker om att hitta kopplingar på personer i samhället - som idag är kända för en sak men bakåt i tiden har en koppling tillbaka i tiden med simidrott. En sådan person är 2010-talets störste actionskådespelare Jason Statham som var en riktigt framstående simhoppare en gång i tiden. Owe Fröberg har signerat en artikel om honom och du hittar den här - klick

2021-02-04 Det svenska 4x200m fritt laget.....
Det är nästan som om man glömt hur bra Sverige har varit på herrlagkappen 4x200m fritt. T.o.m. skrivaren av dessa rader invaggas i känslan, var det verkligen sant att Sverige simmade final i herrlagkappen då och då? Det är nästan som det där ni vet om att "hände det verkligen i Harrisburg.
Men så är det faktiskt. Sverige har varit en stornation i herrlagkappen på 4x200m fritt. Senast vi simmade final på OS var 1996 och då tog vi (eller laget snarare) silver efter att två år tidigare vunnit VM (1994) och vid OS i Barcelona hade vi också simmat hem ett silver. Skall vi koka ner fakta i målet när det gäller 4x200m fritt gäller följande:

- 4x200m fritt herrar har simmats 25 gånger på OS.
- av dessa 25 tävlingar har Sverige varit i final 16 gånger.
- tre gånger har vi tagit medalj 1992-96 silver och 1924 brons.
- de  senaste 5 Olympiska Spelen har vi inte simmat final (2000-2016)
- från 1996 och bakåt under sammalgat tio OS så simmade vi final i grenen.
- räknar vi från 1956 och bakåt - så har grenen simmats 9 gånger och vi finalsimmade fem gånger.

Tittar vi alla tiders lista på 200m fritt (dock i kort bassäng) så är det sju simmare som är aktiva fortfarande. (osäker på Andreasson) men tar vi bort honom och Simon Sjödin (som borde varit med så har vi fem simmare kvar.
Robin Hanson, Victor Johansson, Isak Eliasson, Marcus Holmqvist och Adam Paulsson. Den som har stampat lite de senaste åren är Eliasson - som dock har potentialen plus då Victor Johansson som har varit sjuk och skadad. Men med dessa plus lovande Hanson, Holmqvist och fortfarande uppgående Paulsson vore väl det inte omöjligt att ha ett lag till OS 2024?
Fler borde komma till.....
Tycker det är synd att Dahlman och Ekström inte finns kvar. Där hade det funnits mer att elda med. Se gärna listan ovan där Holmström från Ran/Helsingborg fått epitet överraskning. Hade inte klart för mig att han var inne på 20-listan med det imponerar. Imponerar gör också gamlingarna på listan, medaljörerna från 1992-94, Holmertz och Frölander.
Spekulera går ju men går det att få till ett lag också? Det kan andra svara på mycket bättre än jag....

2021-02-04 Svenska Simförbund

Svenska Simförbundet eller skall det heta Svensk Simidrott? Frågorna är många när jag sitter och betraktar den idrott jag älskar, den idrott som delvis försörjt mig från och till, den idrott som är en världsidrott men som inte syns.

Jag har försökt mäta hur många minuter simning det är på sportspegeln under ett år, 52 sändningar gånger 30 minuter som är 1560 minuter. Kommer vi upp till 20 minuter? Knappt! Alltså vi syns inte. Under året är det 7000 minuter sportnyheter, hur stor del har vi där? 1 procent?

Jag har också gått igenom årskrönikor under massor av år, ofta en timma och i snitt en dryg minut simning. Allt detta är inte (men en hel del) SVT-sports prioriteringar skuld till. Utan mycket faller tillbaka på oss alla hur vi säljer in simning i alla olika sammanhang.

Till allt detta skall läggas alla evenemang som SVT sänder, hur stor del av detta är simning på årsbasis. En promille?

I länstidningar har vi gått från att vara en idrott som ofta synts, till en mer blygsam tillvaro. Numer kan man inte ens läsa om distriktsmästerskap i dessa länstidningar runt om i landet. Men där har vi själva skjutit oss i foten. Det finns ju inga distriktsmästerskap.

Bläddrar man i lokaltidningar ser det lika illa ut med få undantag. Tidigare kunde vi i alla fall trösta oss med att vi vara stora i de lokala medierna. Det är inte heller sant numer.

Det finns ju en risk i att om vi inte sätter saker i perspektiv och historiska sammanhang, så ser vi inte försämringen. Vi tar dagens status som ett naturligt tillstånd och därmed sänker vi  ribban och kraven på oss.

Reflektionerna blev tydliga idag när man kunde läsa att Friidrottsförbundet eller heter det Svensk Friidrott, tecknat ett 5 årigt avtal med SVT. Vi är ju också en världsidrott, vi har i stort sett samma utbud som de har. Tur att Eurosport/Discovery i alla fall sänt Swim Open under 4 år.

De som arbetar på olika nivåer med dessa så centrala mediafrågor måste känna lust, ha ambition och vara beredd i varje given sekund, sälja in simning.

En konsument av idrott skall inte se ut som en fågelholk om man nämner namnet Erik Persson, han är bara drygt en sekund från världsrekordet på 127 sekunders arbete. Det är liktydigt med att en svensk 80o meters löpare sänker svenska rekordet med över 2 sekunder.

Mediafrågorna måste finnas på allas läppar, vara högst prioriterad på alla möten. Den avgör framtiden för simningen som en viktig idrott i Sverige.

(Thomas Jansson är tidigare simtränare, tid medlem i SSF organisation som Simkommittéordförande, Förbundskpaten mm)
Vill du läsa mer vad "Jansson tycker"?. Besök då denna sidan - klick

2021-02-03 LASS  söker assisterande breddansvarig
Ny är det en tjänst ledig i LASS/Linköping. Man skriver så här i sin annons bla.:

Linköpings Allmänna Simsällskap söker en vikarie för vår assisterande breddansvarig som kommer att vara föräldraledig från maj 2021 och ca ett år framåt. Vi söker någon som är serviceinriktad och som brinner för att undervisa barn och vuxna (fr 3 månader –ålderns höst) i bassängen samt har ett stort föreningshjärta. Du kommer att vara en av fem i teamet som driver LASS breddverksamhet. Vi förväntar oss att du är bra på att ta ansvar, kan fatta beslut som gynnar verksamheten, ta egna initiativ när så krävs och vill jobba aktivt i en växande förening. Du kommer att arbeta främst inom följande verksamheter: Baby-och minisim, simskola, sommarsimskola, lovaktiviteter, vuxenverksamhet och föreningsadministration.

Du kan läsa hela annonsen här - klick

Du hittar den också ute i högerspalten under Lediga Jobb samt under den orange knappen överst i nyhetstexten - "Lediga jobb i Sverige/Norge" - den närmaste månaden

2021-02-02 Så här blir Swim Open
"Plan B av vårt upplägg accepterades av nästan 100% av våra anmälda deltagare och vi räknar med att genomföra Swim Open i Stockholm den 8-11 april 2021. Vi har sänkt antalet deltagare till 350 vilket betyder 218 internationella och 132 nationella simmare. Antalet deltagare är 50/50 damer och herrar och 35% av simmarna kommer att finnas i juniorålder." - detta säger Swim Open Generalen Dennis Fredriksson när vi snackade med honom på måndagen. "Toppnamnet på årets Swim Open är Sarah Sjöström, Marco Koch, OS-ettan Pernille Blume, tyske Philip Heintz, Europamästaren Andreas Vazaios, Marie Wattel - mfl."
"Med en sänkning av antalet deltagare och med en plan på coronasäkring hoppas vi att det skall kunna gå att genomföra tävlingarna. Vi hoppas på en fortsatt postiv utveckling av smittoläget och 5 mars kommer att bli en sista avstämning om vi kör eller ej men just nu känns det mycket positivt" - säger Dennis som avslutning.

Länkar
Anmälda internationella simmare - klick
Anmälda svenska simmare - klick
Hemsidan för tävlingarna - klick
Inbjudan på svenska - klick

2021-02-02 Salla OS-ansökan
Finlands kallaste stad - Salla - presenterar sin OS-ansökningsvideo ovan. Den släpptes i förra veckan och skall ses som ett skarpt i inslag i miljödebatten. Ansökan/video stöd bl.a av "Fridays for Future" - en organisation där bl.a Greta Thunberg är verksam. 
Inlägget av den arktiska staden tål att ses både en och två gånger och ställer miljöfrågan på sin spets utifrån en idrottshumoristiskt vinkel. Salla 2032 !!!

2021-02-01 Måndagsnotiser
Sophie Hansson vann 100 yards bröstsim i Duel Meet mellan  North Carolina State University och Virgina Tech. Hennes segertid 1.01.30. Hon simmade dessutom 100yards fjärilsim och i en lagkapp. Hela resultatlistan hittar du här - klick. NC State vann bägge matcherna, både på herr- som damsidan.

Magnus Engström - tidigare simmare I Mölndal och tränare i Ludvika och SK Ena avled den 10 januari. Magnus var vid sitt frånfälle 44 år och efterlämnar fyra egna barn och två fosterbarn.

Artikeln om den holländska storstjärnorna  Willemijntje "Willy" den Ouden och Hendrika "Rie" Mastenbroek från 1930-talet har vi gjort en del tillägg till. Läs den gärna efter tillägg och rättningar. Verklig simhistoria av Owe Fröberg. Du hittar den här - klick

2021-02-01 Sista avsnittet av "Lopp jag minns" nr 19 Camilla Johansson Sponseller och Marcus Wernström nr 20
Avslutningsskribenter i vår succéfyllda serie, "Lopp jag minns" är landets bästa Masterssimmare 2019 , klubbchefen i Umeå Simsällskap Camilla Johansson Sponseller och Motalatränaren Marcus Wernström - bägge två medlemmar i Simpoddens Simpanel fö.
så här skriver de bägge:


Nr 19 Camilla Johansson Sponseller


1)  Min första favorit är när Patrik Isaksson vann 100 m bröstsim på VM i Göteborg. Han låg på bana 1, och hade knappt kvalat in till finalen. Men han ledde från första armtag till sista och blev dessutom första svensk att komma under minuten på 100 bröstsim (59.99). VM i Göteborg var en fantastisk simmarfest och nog bland de roligaste jag har varit med om i simmarväg. Stämningen var otrolig och man kunde riktig känna hur publiken lyfte Patrik hela vägen i mål och fram till guldet. Själv simmade jag 200 ryggsim och vann B-finalen, endast ett par hundradelar från mitt nysatta svenska rekord från ett par veckor innan. Tänk om vi kunde få en sådan här simmarfest till Sverige igen!

Se loppet på Öppet Arkiv SvT - klick (ca 6 minuter in i sändningen)

2)     Lars Frölanders guldlopp från Sydney OS år 2000 var ett sådant lopp som etsar in sig i själen. Jag hade fått det stora förtroendet att själv delta på detta mästerskap och kunde således se loppet på plats i Sydney Aquatic Arena tillsammans med den svenska delegationen. Och vilken fantastisk upplevelse det var! Jag minns att jag pratade med Lasse innan loppet och frågade hur han kände och svaret som jag fick var att han kände sig ganska bra. Och då blev jag riktigt orolig för Lasse brukade alltid säga att han hade ont någonstans, inte var i form etc och ju mer ”gnäll” desto bättre lopp brukade det bli. Så det var ett oväntat svar. När det var dags för loppet var det olidligt spännande. Australien hade redan räknat hem guldet. Frågan vara bara vilken av de två australiensarna som skulle vinna, Mikael Klim eller Geoff Huigeill. Båda var favoriter, men Mikael Klim, som hade världsrekordet var väl simmaren att slå. Lasse hade en bra start och en fin första femtia och vände som trea. På läktaren började vi vädra medalj. Sen började han knapra in på de två australiensarna och vid 75 m var han förbi! Vi stod bara och vrålade! Och så kom målgången och Lasse hade satt händerna först i kaklet! I 1 sekund var det helt knäpptyst i arenan av chocken. Man kunde till och med höra vattnet skvalpa i bassängen. Sen lyfte taket! Otroligt, otroligt lopp!
Du kan se loppet på SvT Play - klick

3)  Damernas 4x100 medley lagkapp på SM i kortbana i Linköping 1993. Detta är utan tvekan mitt favoritminne och bästa idrottsupplevelse i hela min karriär. Året är som sagt 1993 och som lite bakgrund så simmade jag för Växjö simsällskap. Min tränare Sven-Rune ”Senne” Malmberg hade lyckats få fram ett otroligt duktigt gäng simmare som rensade rent på SM och var med i olika landslaget. Vi var kända för att vara otroligt starka i lagkapper och vårt motto var att slog man inte pers i laget hade man inte ansträngt sig tillräckligt...

Sommaren 1993 vann vi 4x100 medley i långbane-SM i Landskrona. Men vi delade guldet med Södertörn. Så när det var dags för SM i kortbana samma år så var vi oerhört sugna på att få stå överst på pallen ensamma. Senne började prata om att det fanns en liten, liten chans att slå svenskt rekord, men då var alla tvungna att överträffa oss själva. Svaga sträckan var fjärilet där vi slängde i det oprövade kortet Viktoria Gadd och höll tummarna. Mästerskapet gick väldigt bra för Växjö och det var speciellt vår bröstsimmare Hanna Jaltner som utmärkte sig genom att vinna alla bröstsimssträckor. Själv vann jag 200 ryggsim och tog medalj på både 50 och 100 rygg. Så när det var dags att simma medley lagkappen (sista grenen på mästerskapet) så visste jag och Hanna att vi var tvungna att ge vår fjärilssimmare en stor ledning för att vi skulle ha en chans. 

Starten gick och efter mitt ryggsim så ledde vi. Hanna gjorde ett fenomenalt lopp och efter två sträckor så kunde Viktoria hoppa i med stor ledning. Här väntade vi på att de andra lagen, speciellt Södertörn, skulle börja ta i fatt. Men till vår stora förvåning så gjorde de inte det! Vid 50 meter slog Viktoria sitt 50 m pers med 1.5 sekunder och vi var helt säkra på att hon skulle stendö på vägen hem. Men Viktoria gjorde en heroisk insatts och höll hela vägen in i mål (och slog pers med över 4 sekunder kan jag tillägga). Nu var det dags för Malin Ulveklint att hoppa i på frisimmet och hon körde så att det rök! Med en ledning på över 15 meter tog hon sig i mål. Och det svenska rekordet blev förpassat till historien. Inte nog med det, vi slog även nationsrekord. Vi simmade alltså snabbare än vad landslaget hade gjort. Och det året var vi 1:a i världsrankingen bland klubblaget på 4x100 medley! Efter loppet var det tårar, glädje och bara ren lycka. På ett dammigt VHS band finns loppet inspelat som sändes i sportspegeln. Men tyvärr är det inte konverterat till medier som man kan spela idag. Och det är synd, för att det är svårt att fånga loppet med bara ord. Man ser inte glädjefnatten hos alla våra föräldrar och tränare, eller hör Malins skrik när hon går i mål och inser att det blev svenskt rekord. Men i minnet är jag där och får än i dag rysningar när jag tänker på det. För mig är detta simning när det är som bäst. Oförglömligt.
och så...... (missa inte länken nedan Reds. kommentar)
Jag har även inkluderat en ”runner up” i min lista. Det är Eric ”the Eel” från Sydney OS. För att sport kan vara så härligt och transformerande! Detta loppet kan du se här - klick


Nr 20 Marcus Wernström
3. OS 2004 i Aten och Sydafrikas totala knock out på övriga världen när de ledde 4x100fr från start till mål efter en galen förstasträcka av Roland Schoemann (48.17) som han vann med en kroppslängd. Ett försprång de övriga tre Ferns, Townsend och Neethling höll hela vägen in i mål. Det var aldrig något snack, Sydafrikanerna simmade in på nytt världsrekord 3.13.17. Jag tyckte det var häftigt att det inte gjordes av stormakterna USA eller Australien och sättet det gjordes på. 

 2. SM 1988 Rosenlundsbadet, då utomhus i Jönköping. Mitt första SM. Jag var 11år och var på plats för att se brorsan simma sistasträckan för Motala SS i lagkappen över 4x200fr. Johan som han heter var ett oprövat kort, inte fyllda 16 och inte ens JSM-kvalad. Brorsan växlade i ledning före alla "köpelag" efter en världstid av Anders Holmertz på förstasträckan. Micke Holmertz och Henrik Leek höll sedan undan på mittensträckorna. Johan fick se sig passerad av MKK och Uppsala men höll undan för övriga och bärgade ett SM-brons till Motala. Jag har nog aldrig varit så nervös. Men jag minns än idag gåshuden jag fick när han klarade medaljen. 

 1. Bragden 94. Nej jag syftar inte på fotbollsbronset, utan guldet i Rom på 4x200fr med Anders Holmertz på slutsträckan. Han var så värd det, att få sätta handen först i kaklet på ett VM. Jag hade förmånen att få träna med gänget varje sommar då alla mästerskapsförberedelser i början av 90-talet gjordes i Motala under ledning av Sven Arne Selling. Jag minns också att jag snodde en löpsedel på en mack dagen efter med en bild på Anders och rubriken "ÄNTLIGEN".

Alla "Lopp jag minns" hittar du här - klick

Äldre nyheter 
Under Januari månad hittar du massor med avsnitt av vår serie "Loppen jag minns" (du hittar dem arkiverade här också - klick
Tre Simpodden Hulten & Jansson ligger där ( och här - klick)
Vi har dessutom statistik från simåret 2020 som du kan bläddra genom plus en massa annat.

Vill du läsa nyheterna från januari månad (last month) ?
Gå till - kick

Gilla SIMMA på Facebook - klick






















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































'















































































































































































































































































































































.