Nr 3 Gunnar Larsson - OS-guldmedaljör mm.

2021-01-15 "Loppen jag minns" - Nr 3 Gunnar Larsson - OS-guldmedaljör mm.
Vilken härlig respons från Er läsare. Många har hört av sig och tyckt det har varit roligt att vi presenterar bekanta simprofilers bästa lopp. Ja, kanske inte deras egna bästa lopp utan snarare lopp som de sett och har sorterat in i hjärnans skrymslen av någon speciell anledning. En som har gett oss andra speciella lopp är Gunnar Larsson. den dubble OS-guldmedaljören från 1972. Han ger oss följande lopp att minnas:

Här kommer mina top 3 minnen som jag har varit med och upplevt på plats. Tar dem i årsordning. 

1) 1976 OS Montreal 400 m medley herrar.
Tim McKee leder loppet när han närmar sig mål, men blir snuvad på segern än en gång.Tiden 4.24.62 då mot 4.31.983 fyra år tidigare. Han lada av efter OS 72 och jobbade som lifeguard i Florida. Började träna i mars 1976.En person som jag verkligen unnade att få vinna ett OS-guld.

2) 1981 EM Split 1981 herrarnas 400 m frisim
med de jugoslaviska bröderna Borut och Darjan Petric på hemmaplan. Det är den högsta ljudnivå jag upplevt i en simarena. Trodde att taket skulle lyfta. Borut vann.(jfr största tystnaden var när Lars Frölander vann 100 fjärilsim före hemma favoriterna Michael Klim och Geoff Huegill på OS 2000)  

3)  OS 1988  Vladimir Salnikovs vinst på 1500 m fritt.
Hans segertid 15.00.40,  så nära att bli först under 15 minuter. 28 år gammal var han den gången och då var man gammal som simmare. Han vann 1500 m fritt redan på OS 1980 i Moskva. Missade OS 1984 pga. bojkott, annars hade det blivit tre raka OS-guld på distansen. En av de längsta stående ovationer jag varit med om. Hoppas att detta duger! Det finns många andra stora ögonblick!
Du kan se loppet här - klick


Nr 2 Robert Johnsson (Klubbchef SK Triton, EM-simmare)

2021-01-13 Loppen jag minns - Nr 2 Robert Johnsson (Klubbchef SK Triton, EM-simmare)
Andra dagen av presentationer av de loppen som våra medarbetare har upplevt som speciella. Vill du läsa alla inläggen skall du gå till den här sidan (där vi fyller på kontinuerligt) - klick. Idag är det dags för Robert Johnsson, tidigare simmare i Malmö och Norrköping, EM-medaljör i lagkapp och numera Klubbchef i SK Triton:

Robert Johnsson

1. 200m frisim damer i Berlin 2002
Jag var på plats om blev tagen av den storm av känslor som simmaren och självklart publiken i simmarens hemmaarena bjöd på. Det är det närmsta som jag varit med om att få "taket skall lyfta". Fransicka Van Almsick gjorde comeback och resten är historia.

2. Jason Lezak sista stäckan 4x100m frisim OS 2008
"On the third night of the 2008 Beijing Olympics, Jason Lezak was a super human. He split 2.50% faster than the existing world record of 47.24, which was set by Eamon Sullivan from Australia with his lead-off leg about 100 seconds earlier. 46.06 still stands today as the fastest relay split in history" - bättre kan det inte beskrivas!

3. Sarah Sjöström 50m fjärilsim 24,43 i Borås på SM
Världsrekord i 50m bassäng i svenskt vatten. Är detta det mest perfekta loppet hittills? Om 10, 20 eller 50 år vet vi kanske.


Nr 1 .Bosse Hultén - SIMMAs redaktör

2021-01-12 Loppen jag minns - Nr 1 Bo Hultén
Idag startar vår serie med "Loppen jag minns". Svenska och utländska simprofiler och simintressserade listar tre mest minnesvärda lopp genom tiderna. Tre lopp som har berört dem på olika sätt. Det kan ha varit för att man varit involverad som klubbkompis eller tränare. Det kan har varit att känslan i simhallen den dagen var så magisk eller kanske för att loppet bara så j-kla bra. Anledningarna kan vara många men det gemensamma är att man har ett klart minne om hur det hela gick till och att det sitter inpräntat i skallen på vederbörande. Först ut i gänget är SIMMA-redaktören Bosse Hultén som listar tre av sina lopp. Vi samlar sedan alla inlägg på denna sidan så kan du avnjuta dem utan att bläddra så mycket - klick

Loppen jag minns - Nr 1 Bo Hultén

Jag inleder den här skrivningen ungefär som många andra kommer att göra - "Det är svårt att välja, jag har ju sett så många" men jag skall ändå välja tre lopp som jag minns på ett speciellt vis. Jag har ju gjort några dagar som speaker under mitt liv och som arenaspeaker jag jag nog snackat till 20-30 Världsrekord och som TV-kommentator hundratals men de här loppen vill jag lyfta fram:

1. SM-finalen på 1500m fritt 1977 i Umeå.

Händelsen är ifrån 1977 och SM gick i Umeå. Norrköpingsimmaren sedermera tävlande för Kristianstad – distansdominanten Gary Andersson var simmaren. Han gjorde den gången ett formidabelt 1500m fritt som slutade i ett svenskt rekord. Segertiden den gången var 15.11.97 – 37 sekunder bättre än hans segertid året innan. Garys simning var ett riktigt lyft och vi var många som gladdes åt denna insats i Umeås Simhall. Jag minns loppet som något som många samlades runt och supporten var från alla håll riktade mot den tufft satsande simmaren i vattnet. Just när en hall fokuserar och stöttar en simmare – då är det njutbart att finnas med i sim sammanhang. Gary blev bäst i Sverige men nådde inga skyhöga höjder som internationell simmare, tyvärr. Men den kvällen han gav oss i Umeå -77, minns jag med stor värme.
2.VM-finalen på 100m fritt i Aten 2000
Therese Alshammar hade gråtit tårar i Sydney under OS år 2000. När vi sedan kom till höstens kortbanemästerskap så var det dags för revansch. Tessan simmade bättre än vad hon gjort förr eller senare. På 100m fritt var det ren poesi att se henne vinna med nästan en sekund, notera 52.17 och sätta världsrekord. Balansen och simning där och då var magisk. Hennes teknik i förhållande till vattenläge, form, vikt och mental mognad stod i zenit. Ett av tidernas vackraste lopp.

3. Extralopp i lagkapp på SM i Malmö 1989.
Kortbanerkorden skulle börja att ratificeras och benämnas riktiga världsrekord. För sakens skull så hade rikttider angivits och på herrarnas 4x100m fritt var tiden 3.15.00. När vi kom till SM i Malmö det året hade Sverige ett lag som hade chansen att slå detta rekord. Simhallen i Malmö var fullsatt. Det gick in 1200 personer men jag kan lova att det inte var under 2000 pers den kvällen när lagkappen skulle simmas som extralopp.
Cirka en minut innan start så presenterade jag de fyra herrarna som skulle simma i laget: Tommy Werner, Anders Holmertz, Michael Söderlund och Joakim Holmqvist. Sedan lyckades jag få tyst på publiken, där ALLA stod upp strax innan startens kommande. Efter det sa jag inget. Jag skrek mellantiderna efter varje simmare men ingen hörde. När jag märkte en minimal nedgång på ljudvolymen, så skrek jag ett ööhhh sedan skakade simhallen igen och när man satte handen i mål för 3.14.00 och simmat sekunden under rikttiden så lyfte taket. Dårhuset i Malmö var ett faktum. Jag har fortfarande kvar VHS-bandet och man hör absolut inget mer än en ljudmassa. Tiderna i loppet då - Tommy Werner (48.33) Anders Holmertz (49.07) Michael Söderlund och (49.10) Joakim Holmqvist (47.50) World Record !!!