Historik-Mästerskap-Personer-Platser
Här har vi samlat det som "har" hänt. Mästerskap genom tiderna på alla olika nivåer, artiklar om personer i simvärlden, vi dyker ner i speciella mästerskap där vi försöker att berätta historien lite mer djupet, vi länkar till artiklar om simklubbars historia, vi lägger ut bilder bakåt i tiden, vi berättar om simhistoriska platser och en del annat.

Mästerskap i simning här hittar du alla simmästerskap i kronologisk ordning

För alla mästerskap ovan så tar vi tacksamt emot digitala länkar, bilder, klipp, video etc som kan läggas till.
 Speciellt loggor och affischer är av stort värde. Stort tack på förhand !

Gunnar Larsson - klick
Den störste simmaren i landet - genom tiderna. Läs om hans fantastiska karriär i denna artikel från Skånsk Idrottshistoria.

Bo Westergren - klick
En av de första Sum-Simmarna från början av 60-talet, som blev svensk rekordhållare innan han fyllt 14 år, OS-deltagare, simtränare och när han fyllde 70 år skrev Bosse Hultén om honom här.

Willy den Ouden - klick
En av de största simmerskorna mellan första och andra världskriget. En spännande historia om en spännande kvinna. - klick

10 Skånska simfamiljer - klick (fr. extern media)
Simning är mycket en familjefråga. I en djupdykning i skånsk simning har Bosse Hultén hittat tio olika familjer/släkter som består av mycket simning. 

Simhopparen som blev fotbollsspelare. Läs om Frank Landqvist som tog steget i början av 1950-talet - klick (av Owe Fröberg)

Märta Norelius - klick
Historiens bästa svenskfödda simmerska. Vann tre OS-guld, slog 19 världsrekord och tjänade massor med pengar på simning. Vem var denna svenska som tävlade för USA?

Björn Borg - klick
Hade inte 2:a världskriget kommit i mellan hade BB varit en av de stora idrottslegenderna i vårt land. 1938 var han världens bäste simmare.

Birger Buhre - klick  (fr. extern media)
En av landets kanske största och mest välbekanta simledare genom tiderna. Läs om han fantastiska resa genom simning och journalistik.

Erik Bergvall - klick  (fr. extern media)
Den store idrottsledaren i svensk simning. "Svensk simnings fader" - skulle man kunna kalla honom. Läs om den mycket intressanta personen som danade den svenska simningen.
Mer om Bergvall:
Bergvall i Västerfärnebo - klick

Jason Statham är 2010-talets främste actionskådespelare. Men visste du att han också har varit en framgångsrik simhoppare?
Läs historien om Statham här - klick - i en artikel signerad Owe Fröberg.

Lars Eric Paulsson - klick
Pålle blev hans artistnamn. Tränare till många av landets simstjärnor, Gunnar Larsson, Gunilla Jonsson, Per Johansson mfl. Svensk förbundskapten och siminnovatör

Gunilla Jonsson - klick  (fr. extern media)
1970 var hon svensk simdrottning. Regentskapet varande inte så länge - annat kom i vägen. Läs den tragiska historien om Gunilla Jonsson

Tord Andersson - klick  (fr. extern media)
60 och 70-talets store manlige simhoppare i Sverige. Han gjorde simhoppningen till en konst men var också duktig i andra idrotter.

Simstjärnan Elenor Holm vann OS-guld 1932 men när hon skulle resa till OS fyra år senare lyckades hon festa bort sin OS-start. Läs mer här - klick

Bud Spencer - en av den italienska spagettivästerns största skådespelare - var den förste italienare under minuten på 100m fritt. Läs om honom här - klick

Vi tittar på några speciella simmästerskap -  En del mästerskap har betytt mer för simningen än andra. Här är artiklar om dessa.

Svenska simklubbars historia

Malmösimningen i forma av Malmö KK, Malmö Simsällskap och Luimhamns Simsällskap firade 150 år under 2019. En  200 sidor tjock med massor av artiklar. En av dessa handlade om 80 och 90-talets tränarikon Greg Conell - klick

SK Neptun - klick
Landets kanske mest framgångsrika simklubb, Simklubben Neptun från kungliga huvudstaden fyllde 100 år år 2006. Då gav man ut det största praktverket när det gäller jubileumsböcker i svensk idrott. Läs denna på länken ovan.

Helsingborgs Simsällskap - klick
Bildades 1907 och i Skånsk Idrottshistoria skrev Bosse Hultén om klubben i en artikel.

Ystad Simsällskap - klick
100 år firade man 2008. Klubben längst ner på det svenska fastlandet. Många duktiga simmare och en ärorik och spännande historia.

Länkar att följa

Foto med simmare
Bosses simmarbilder - här samlar vi en del bilder som vi själva har tagit - klick

Historiska svenska simanläggningar
Här kan du läsa artilar om historiskt intressanta simanläggningar
Ribersborgs Kallbadhus i Malmö

Sportpalatset i Stockholm

Wall of Fame
Läs om simhistoriska personer i Simningens Wall of Fame - klick

Andra länkar
Svenska medaljer (under arbete)