50 år sedan Svenska Mästerskapen i Varberg - 8-12 augusti 1970

Tre av SM-tävlingarna 1970 dominanter. Frv. Anita Zarneweicki, Elisabeth Berglund o Gunilla Jonsson

av SIMMAs Bosse Hultén   foto: Varbergs Sim

SM då för femtio år sedan

Ett halvt sekel. Femtio år sedan. Två generationers tidspann. Ja när man tänker tillbaka på hur länge sedan det simmades Svenska Mästerskapen i Varberg - ja då är det ett skrämmande tidsperspektiv. Men inte desto mindre skall vi ge er lite från det årets SM - sett ur min högst personliga synvinkel.

Vid tiden för brottet - skämtsamt sagt om en simtävling i ett gammalt stenbrott - så var undertecknad 18 år fylld. Man kunde tycka att det här SM:et skulle kunna varit ett bra steg på vägen för det någorlunda lovande bröstsimmaren från Malmö. Men icke. Efter ett hyfsat Sm 1969 i Landskrona trodde jag att genombrottet skulle vara just 1970 men sjukdomar satte P för detta. Sammanlagd sjukdomstid under inledningen på året var fyra månader och jag inledde sommarträningen som ett vrak. Min klubbtränare Lars Eric Paulsson skickade iväg mig till universaldoktorn från Upsala Simsällskap, Evert Sandberg - för toppningsläger i Perstorp. Inte ens det hjälpte. Men jag fick en vän för livet i Evert. Det var lika mycket värt. Man fick lära sig mycket om simning och livet av den mannen.

I Perstorp hände det en omskakande händelse på träningen näst sista dagen. Vi låg och simmade av i Ugglebadet utebassäng, jag tror att det var Erland Sangfeldt och jag - då såg vi en tjej strax utanför simmarbanorba. Hon låg i en lite obehaglig vinkel. Inte alls som man förväntar sig att en tjej på sex år skall se ut under vattnet. Det var massor med folk runtomkring men ingen märkte hennes belägenhet. Jag och Erland tog oss ut och fiskade upp henne och drog henne på land . En badvakt var snabbt där och gjorde mun-mot-metoden och efter ett litet tag hostade hon till och vaknade upp. Kort därefter kom det en ambulans och forslade iväg henne. Vi var omskakade med nöjda med att hon piggnat till. Två dagar senare satt vi i det kalla omklädningsrummet på Varbergs Simstadion och väntade på att göra insimning dagen innan SM. Du lyssnade vi på lokalradion som var på i omklädningen och då berättade man att den lilla flickan som plockats upp i Ugglebadet i Perstorp, hade avlidit på sjukhuset. Sorgligt och ännu mer uppskakade.
SM i Varberg det här året för 50 år sedan avverkades den 8-12 augusti. Fem dagar. Efter tävlingarna skulle det simmas EM i Barcelona. Det är som man säger en helt annan historia och den återkommer vi senare till här på hemsidan.

S02 blev bästa klubb på Varbergs SM
Här syns tränaren Berndt Nilsson tillsammans med Glen Bengtsson, Göran "Moltas" Eriksson, Bengt Gingsjö, Kjell Styrén, Björn Wahlgren, Sören Karlsson, Thomas Jansson och Tommy Palstam. S02 skulle sedan rada upp en rad segrar i bästaklubbstriden  = dvs poängstriden mellan klubbarna.

 

SM i Varberg började med en skandal! 

Vid den tiden så var kommunerna inte helt vakna för det här med marknadsföring. Dagens innan SM startade och klubbarna hade anlänt till SM-staden - ja då fick alla simmare betala entré till badet. Tränare och ledare likaså. Kassarekord för den kalla sommaren 1970 och en plump i kommunens "book of records". Lite konstigt för man hade arrangerat SM tidigare i det gamla stenbrottet från 1930-talet. 

SM gick i Varberg 1945, 1957 och 1961 - men man hade väl glömt bort det den där dagen den 7 augusti 1970?
Förresten.... SM 1945 förevigades på film. Se gärna filmen här - klick

Simhoppet fanns med 1970 - här 15 åriga Ulrika Knape
 
Sundsvalls mästare på 4x100m medley till prispallen - först Lester Eriksson och sist Hasse Tegeback
Dambröstsim - frv Mona Bergqvist Polisen, Yvonne Brage Skövde och Karin Pettersson Bjärnum

Herrarnas tävlingar
Gunnar Larsson var den store dominanten på SM 1970. Sju stycken SM-guld blev det för Malmösimmaren som skulle få sitt storinternationella genombrott bara en månad senare. Men han hade förhoppningar på sig redan tidigare under säsongen. Man skall veta att den sk landsortssimningen var klart motarbetad från Stockholmshåll under den här perioden. Svensk simning hade dominerats av Stockholm under alla år sedan 1899 och det var först året innan, 1969 som en klubb utanför storstan hade blivit bästa klubb. Det hade alltså varit tufft för Gunnar Larsson att få acceptens av landslagsledningen och under 1968, när han gjorde fina resultat i Malens havsbad så sveptes detta unadan som simningar "i för snabb bassäng" för att kunna tas på allvar. Intressant konstaterande så här 50 år senare.

Thomas Jonsson, den store Skövdesimmaren som inte fått stryk av en svensk simmare på fem år - vann visserligen två titlar i bröstsim men här utmanade också Gunnar Larsson. Jonsson var i slutskedet av sin karriär men lyckdes trots anstormningen simma hem de två bröstsimsgulden. Peter Feil kom tillbaka efter ett dåligt 1969 och vann 200m fjärilsim men på halva distans kunde Polisen Bosse Westergren vinna.

Lagmässigt blev det dock S02 som vann guldet. Man vann en herrgren, 4x200m fritt och slog svenskt rekord dessutom nationsrekord. Det var EM-guld tiden från 1962 som man underskred. Detta skulle bli en början för en (ganska kort) Göteborgsdominans i svensk simning. S02 vann klubbtävlingen på SM 1970-74!

Insimningsbild med landslagssimmaren Göran Jansson längst ned.

Hasse Ljungberg vann massor med medaljer men inget guld. Här tillsammans med Gunnar Larsson. Bägge herrarna skulle ta EM-medaljer senare under säsongen

Läktarbild med funktionärer

Resultatlistor från Simsport

Minnet utsuddat
Jag satte mig ned och försökte återkalla minnet från Varbergs-SM 1970. Det var mer eller mindre blankt. Av alla de SM som jag varit med på så är nog just ute-SM 1970 det jag har minst minnen ifrån. Förmodligen för att jag simmade som en kratta och snabbt ville glömma allt som skedde i vattnet. Om man dessutom låter minnet sortera bort allt det som hände på land också. Då är det illa. Jag minns att det var kallt i vattnet. Det regnade stundtals och det där med denna lilla tjejen som dog - i Perstorp, tog mig hårt. Kanske hårdare än vad man förstod en gången. Ja minns faktiskt inte ens var vi bodde och alla historier runt detta. 

1970 var ett märkesår för svensk simning. Efter SM så lyfte simningen. Sju medaljer i Barcelona (ja vi kommer till det) gjorde att simningen fick sin första fixstjärna sedan Arne Borgs dagar i form av Gunnar Larsson. Det var också ett SM när landsorten tog över kommandot från storstaden Stockholm på riktigt. En dominans man hade haft sedan slutet på 1800-talet. Jo visserligen var det så - som jag har skrivit ovan att Malmö vann bästa klubbtävlingen året innan men det var först nu som det på riktigt allvar visade sig att klubbarna utanför storstan kunde konkurrera. Simsport skriver bl.a att den första dagen på Sm var den mörkaste i mannaminne för stockholmsklubbarna. Ja ni förstår.

Men samtidigt kan man läsa mellan raderna att simning i landsorten var trots allt simning landsorten och flickor var flickor. Inte lika bra som grabbar. Men vi skriver tidigt 70-tal och mycket har ju som sagt ändrats.

Men jag är tydligen inte den ende som har spelat över alla minnen från Varberg. När man kommer 50 år efter och frågar simmare om hur det var i Varberg den där gången - ja då är det inte många som minns. Mao ord inte lätt att få några tankar om det här med ett SM i forntiden.....

En intressant bild från SM i Varberg. Frv. segrarinnan Elisabeth Berglund på 100m fritt, i mitten vinnaren av 200m fritt Anita  Zarneowecki S02 och till höger svenska mästarinnan på 400m fritt (och 800m fritt) Gunilla Jonsson. Dessa tre vann sedan tillsammans med unga (blott 13åriga) Eva AnZarneoweckidersson Kungälv, en lagmedalj i Barcelona-EM

Damernas tävlingar
Resultaten på damsidan var väldigt strukturerade. Bröstsimmet vann av 19-åriga Yvonne Brage från Skövde. Hon hade dominerat bröstsimmet några år nu och vann 100 och 200m bröstsim. Eva Folkesson var den äldsta av tre simmande systrar från Kristianstad. Hade vunnit SM som 16-åring året innan och tog nu hem både 100 och 200m ryggsim. Eva skulle sedan också vara nära medalj i Barcelona. Ewa Wikner, Polisensimmerskan, född 1955 vann 100 och 200m fjärilsim. Tre segrare i specialsimsätten. Anita Zarneowecki vann 200 och 400m medley men kunde efter en seger på 200m fritt kalla sig SM-drottning. Två titlar simmade också Gunilla Jonsson hem, 400 och 800m fritt. Anita och Gunilla var bägge 16 år. Enda vuxna segrarinnan var Elisabeth Berglund som vann 100m fritt. Bettan hade varit och tränat i Frankrike för demontränaren Hedda Frost som i sitt stall bl.a hade Europamästarinnan Claude Mandonnaud - kom hem till Sverige och var väldigt optimistisk inför SM och EM. Polisen vann bägge danlagkapperna och vann på å sätt fyra titlar. mest av alla klubbar.

Ett sekretariat var lite mer minimalistiskt 1970 än vad det är femtio år senare. T.v. ligger ett klockbräde och till höger den dyrbara väskan men alla Minervaklockor som fraktades fram och tillbaka till hotellet varje kväll. Simförbundets (och Umeås) Roger Taflin håller en säker hand på väskan så att den inte blåser bort.

mer finalresultat

Minerva-klockan (utan mellantid) var den klocktyp som användes på 60 och början av 70-talet på SM

Svenska Mästarinnor 1970

100m fritt damer Elisabeth Berglund Sundsvalls SS 1:02.1
200m fritt damer Anita Zarnowiecki S02 Göteborg 2:15.0
400m fritt damer Gunilla Jonsson Malmö S 4:42.2
800m fritt damer Gunilla Jonsson Malmö S 9:51.1
100m ryggsim damer Eva Folkesson Kristianstads SLS 1:10.9
200m ryggsim damer Eva Folkesson Kristianstads SLS 2:34.4
100m bröstsim damer Yvonne Brage Skövde SS 1:19.6
200m bröstsim damer Yvonne Brage Skövde SS 2:47.4
100m fjärilsim damer Eva Wikner Stockholmspolisens IF 1:09.0 Tang SR
200m fjärilsim damer Eva Wikner Stockholmspolisens IF 2:34.9
200m medley damer Anita Zarnowiecki S02 Göteborg 2:33.9
400m medley damer Anita Zarnowiecki S02 Göteborg 5:26.1
4x100m fritt damer Stockholmspolisens IF 4:17.8
4x100m medley damer Stockholmspolisens IF 4:50.8

Svenska Mästare 1970

100m fritt herrar Gunnar Larsson Malmö S 55.3
200m fritt herrar Gunnar Larsson Malmö S 2:01.1
400m fritt herrar Gunnar Larsson Malmö S 4:11.5
1500m fritt herrar Gunnar Larsson Malmö S 16:41.5
100m ryggsim herrar Hans Tegeback Sundsvalls SS 1:01.8 SR
200m ryggsim herrar Gunnar Larsson Malmö S 2:15.1
100m bröstsim herrar Tomas Jonsson Skövde SS 1:10.8
200m bröstsim herrar Thomas Jonsson Skövde SS 2:35.44
100m fjärilsim herrar Bo Westergren Stockholmspolisens IF 1:00.1
200m fjärilsim herrar Peter Feil Eskilstuna SS 2:11.5
200m medley herrar Gunnar Larsson Malmö S 2:16.6
400m medley herrar Gunnar Larsson Malmö S 4:45.7
4x100m fritt herrar Stockholmspolisens IF 3:45.0
4x200m fritt herrar S02 Göteborg 8:17.1
4x100m medley herrar Sundsvalls SS 4:14.3

Vi kan notera att .....
på damsidan simmade man inte 4x200m fritt. Det skulle dröja ytterligare tio år innan damerna skulle få chansen till denna lagkappen.Dessutom simmades inga 50 meters lopp. Det skulle dröja fram till 1983 innan frisimmet på på programmet och specialsimsätten kom med först på 90-talet. Dessutom användes vid denna tiden inga hundradelar i tidtagningen. Det skulle dröja ytterligare ett år innan el-tid kom på SM (Jönköping 1971)

Svart/Vitt SM....
När man tittar på alla dessa bilder från Varberg - så känns det som en helt annan tidsålder. Det är det ju också - men det var inte långt efter som alla fotograferingen enbart slog över till färg.

Distriktsrekord
På en del resultatlistor kan man notera att det står DR efter resultaten. Då, för 50 år sedan var distriksrekord viktiga. Idag har vi monterat ner det mesta av distrikts mästerskap och distriksrekord. Ännu en ett mål att INTE sikta efter. Synd kan vi tycka som upplever att mål och statistik alla de former kan vara motiverande. Idag kan man fråga om distriketen/regionerna överhuvudtaget har rekordlistor kvar?

Hemligheterna.....
Vid den här tiden så skrevs det ofta om hur man tränade utomlands. Träningen i fjärran land var ofta omgärdad av rykten. Hemligehter som skulle vara tillägg och utöver hårt arbete i bassängen. När man läser artiklarna i Simsport om Sm 1970 så är mycket fixerat kring den tiden stora stjärna i vardande - Gunnar Larsson. Han kom till Varbergs-SM med träning i USA och hos Don Gambrill i Long Beach. Frågorna till Gunnar i intevjuerna var inlindade i det här med "träningshemligheter", Att man hade kommit på att tränings i varmt vatten skulle vara speciellt träningsbefrämjande. Man skall veta att bassängvattnet vid en här tiden i Sverige - både när det gällde inom och utomhus bassänger sällan steg över 24 garader. Det var snarare legio att 22 grader var den tepmeratur som fanns runt om i landet. Just Varbergs-SM var verkligen ingen motsats till detta. Dessutom var SM:et i Varberg ett av de kallaste i mannaminne. Regn som kom från sidan utifrån Kattegattoch en temperatur på 13-16 garader i luften. Inte alla dagar men de flesta. Två simmare till kom från uttalad utandsträning. Gunilla Jonsson som också hade varit hos Don Gambrill och Elisabeth Berglund som varit i Frankrike. Mer om Bettans syn på detta längre ned,

Ulrika Knape tog medalj....
Jo visst hon hoppade och tog guld på höga hopp. Det så klart. Men hon tog också en medalj i simning. På fjärilsimssträckan i S02:s medleylag simmade hon hem en silvermedalj. Förmodligen sista gången som simhopperskan simmad på ett SM - förutom att ta sig in till stegen i hoppbassängen.

Första dagens överraskning.....
Ja det kallade Bosse Alm i Simsport - Polisens Risto Kaipainen. Han skrev "KiCKEN MED DE UNDERBART MJUKA VRISTERNA ÄR BARA EN DETALJ SOM KOMMER GÖRA HONOM TILL EN STOR MÄSTARE". Hur stor mästare Risto till slut blev - det kan diskuteras men han tog totalt tre SM-guld i kort bana och det var gott nog.
Gunnar Larsson fick också beröm av skrivaren Alm. Gunnar själv lät antyda att det var USA-träning med handpaddlar som var orsaken till den förbättrade tekniken.

Jag kan ha fel men - framme till vänster på bilden står herrar Christer Junefelt (Jönköping) Lars Eric Paulsson (Malmö) och Åke Lindgren (Polisen) och samtalar fredligt med varandra!i

50 år senare 
Vi har talat med några av simmarna som blev svenska mästare och då låter det så här ett halvsekel efteråt....

Elisabeth Berglund säger så här:
Minnet av Varbergs-SM 1970 är en vacker och inspirerande omgivning kring bassängen. Jag kom direkt från Frankrike.Full av simglädje. Tävlade med fransk tjock badmössa. Var inte helt toppad. Hedda Frost  - min franska tränare var säker på att jag skulle ta mig vidare till EM ändå. Vann 100m fritt. Efter SM var tankarna att jag skulle åka tillbaka till hennes träning i Frankrike men så blev det inte. Jag fick inte återvända till Frankrike och Heda - utan fick trots vädjanden från franska simförbundet till Svenska Simförbundet, tvingad att åka på läger till Genève med svenska truppen! Bittra minnen av en simkarriär...... (mer om detta i vår artikel om EM)

Göran "Moltas" Eriksson skriver så här:
Inte mycket jag kommer ihåg mer än att jag den sommaren var i USA och tränade/tävlade och att jag i början på resan stukade foten och fick i stort sett hela träningsdelen förstörd. Kunde bara köra bröstsimsarmtag, inte speciellt kul. Blev dock stark i armarna och jag tror jag blev tvåa och trea på bröstsimmet, bästa prestationen så långt! 

Lena Isaksson (Käll) skriver så här:
Jag minns att Varbergs simbassäng låg liksom en "grotta" med vindar från havet på sidan. SPIF tjejer vann bägge lagkapperna och jag simmade i bägge lagen 100 frisim Tror jag kom till final 100 meter. Placering så bra att jag kom med till EM i Barcelona 

Monark syntes
När man tittar på funktionärsbilderna från Varbergs-SM så är det relativt klart att cykelfabriken Monark hade dragit sitt stå till stacken när det gällde sponsoring. Man får hoppas att det inte bara var tröjorna de skänkte?

Tony Godfrey - den förste med riktiga simglasögon
Lägg det namnet på minnet. Han hade under 1969 plockat fram ett par simglasögon för tävlingssimmare. Innan dess hade det inte förekommit simbrillor på simmare varken på träning eller tävling. Han satte dessa simglasögon på världens bäste bröstsimmare David Wilkie som började använda dem 1970. Samma år - dvs 1970 fanns dessa brillor på SM i Varberg. Ingen använde dem men många prövade dem och det skulle vara lösningen för simmare och deras klorförstörda ögon. I allmänt bruk kom inte dessa glasögon inte förrän efter något år. Godfrey simglasögon såg exakt ut som den svenska modellen "Monterbara" som kom 1974. Men som sagt den brittiska modellen kom i produktion redan 1969 och på SM i Varberg gjorde vi simmare stora ögon för dessa revolutionerande simbrillor som gjorde att vi framöver kunde åka hem från simträningen utan att ha grisskära ögon.

Bildcollaget 
Ovan tv
- SM-byrån - skulle nästan platsa även 2020? Ovan th Simhopparen Tord Andersson glädjer sin omgivning.
Nedan tv - här ses längst till höger den 15-åriga Ulrika Knape som ännu inte har fått Toivo Öhman att gråta i Munchen. Tv om henne Agneta Henriksson också göteborgsk simhoppare, nedan th delar av Simstadion i Varberg

Tack till
Annis Andersson Varbergs Sim för att du hittade fotoalbumet med alla bilder, Gunnar Larsson för att du har sån härlig ordning på alla Simsport och material som skrivits om simning, Bettan Berglund för att du minns, Thomas Jansson för att du har ditt bibliotek i bastun, Moltas för att ditt minne fortfarande sitter där det ska, Bosse Alm som skrev om simning initierat på 70-talet också.......
Resultatlistorna kommer från Simsport