Reportage från polo-SM 2020 hittar du på våra ordinarie nyhetssidor. Gå hit - klick
Pololedarkonferens
Helgen 7-8 september genomfördes Svensk Vattenpolos sin årliga ledarkonferens i Stockholm. Då undertecknad inte hade möjlighet att delta och inga minnesanteckningar ännu har delgivits så redovisas här det som framkommer på SSF hemsida.
Nya FINA regler
Svensk vattenpolo kommer från starten på denna säsong att följa de nya FINA reglerna som beslutades i slutet av 2018. På många punkter är det ganska stora förändringar och kan tolkas som att man bl. a. vill främja ett snabbare och mindre statiskt spel, fler försök till avslut i kontringar och bättre kontroll på onödigt hårt spel. Ett kort utdrag av de nya reglerna:
- Anfallstiden (tid laget har på sig att komma till avslut på mål) sänks från 30 till 20 sek.
- Byte av spelare får ske var som helst utmed sidlinjen på den egna planhalvan efter att spelarna haft handkontakt med varandra utanför planen.
- Det är tillåtet att skjuta för målförsök efter frikast även då bollen ”dribblats” och direkt på hörnkast.
- Målvakten får delta i anfallsspelet ända upp till motståndarens mål men betraktas då som en utespelare.
- Antalet spelare under en match höjs från max 13 till 15.
- ”Foul from behind” innanför 6 m ska alltid rendera i straff.
Serieupplägget 2019-20
Seriespelet för ungdomarna drar igång i slutet av september. Vad gäller säsongens seriesystem så kan man skönja en liten uppgång och något ökad stabilitet. Elitseriespelet innehåller 4 lag vardera för damer och herrar, givetvis egentligen för lite men ett steg i rätt riktning! Allsvenskan samlar 10 lag i två nivåer (A och B) och juniorserierna (J20) och ungdomsserierna (U18 & U16) vardera lag från 10-12 klubbar.
EU Nations Men Clubs
Säsongen har för svensk del, precis som förra året, smygstartat med att Järfälla S har deltagit i ”EU Nations Men Clubs Cup” i Tjeckien. I turneringen deltog 12 klubblag (företrädesvis respektive lands mästarlag) från Europas B/C-nationer. Med lite ”oflyt” i gruppspelet fick de svenske representanterna även denna gång spela om de lägre placeringarna, vilket gjordes med bravur då man avgick med 4 av 5 segrar och placerade sig på 9: plats.
Nordic Champions League Water Polo 2019
Helgen 4-6 oktober arrangerar stockholmsklubbarna årets NM för klubblag i Eriksdalsbadet. Turneringen spelas för båda Damer och Herrar med de bästa klubblagen från Danmark, Finland, Norge och Sverige. Rapport från detta redovisas i kommande artikel.
Slutspel i U 16 och JSM (U 20)
Säsongens första slutspel, U 16 Mix (killar och tjejer i mixade lag), avgjordes redan i helgen 11-13 januari i Eriksdalsbadet, Stockholm. Efter tidigare gruppspel under hösten och kvalomgångar under fredag och lördag så spelades placeringsmatcherna under söndagen. Favoriterna till årets titel SK Neptun vann finalen mot överraskningslaget från Höganäs-Ängelholms Vattenpolare (HÄVP). Positivt är den stora geografiska spridning som finns i denna ålderskategori med lag från Falu SS i norr till SK Ran, Malmö i söder. Det som behövs är att dessa lag kan smitta av intresset för vattenpolo i sina respektive omgivningar. För en bättre utveckling av svensk vattenpolo behöver antalet föreningar på sikt minst fördubblas. Mot idag 10 lag i denna ålderskategori behövs minst det dubbla! Här kan man inte minst hoppas på både tidigare starka vattenpolo-orter men även de som varit borta från polokartan länge nu såsom Jönköping, Örebro, Nässjö, Helsingborg, Norrköping, Sala, m.fl. Ett ”Simidrotts-Sverige” värt namnet borde kunna presentera minst 3-5 föreningar per distrikt som bedriver förbundets olika discipliner! Förekommer något sådant arbete överhuvudtaget från centralt/regionalt håll?
Säsongen 2018-19 har för svensk del smygstartat med att Järfälla S har deltagit i, det som numera går under benämningen, ”EU Nations Cup” (EU NC). Denna turneringsform är sprungen ur det som i mitten av 1990-talet kallades för ”the North Sea Cup” (sedermera 6-nationers) och var en vänskapsturnering mellan ett antal herrlandslag kring Nordsjön. Dessa var s.k. B-nationer (initialt Belgien, England, Irland, Skottland och Sverige) inom vattenpolon som inte alltid hade sportsliga och ekonomiska förutsättningarna för att kunna ta plats i de ordinarie mästerskapsturneringarna under LEN. Sverige deltog med framgång i turneringen under nittiotalet och de tio första åren in på det nya milleniet men efter 2012 lades detta ner då SSF tog bort all landslagsverksamhet för seniorer och juniorer inom vattenpolon.
Säsongen 2018-19 avslutades som tidigare år med att SM i Beach-polo avgjordes i samband med SM-veckan i Landskrona. Precis som de tidigare fyra åren var det Linköpings SF som tog hem herrtiteln genom att i finalen besegra Järfälla S med 9-2. Beach-polo mästare bland damerna blev Järfälla S. Just Järfälla är också den förening som dominerat senior verksamheten inom svensk vattenpolo under säsongen såväl på dam- som herrsidan med bl a dubbla SM-guld vid finalerna som spelades i Eriksdalsbadet 9 juni. I herrfinalen besegrades Polisen med 8-5 och i dam-finalen SK Neptun med 12-11. Bronsmedaljerna gick till Linköpings SF på herrsidan och Polisen bland damerna. När det gäller junior- och ungdomssidan så har Järfälla varit dominerande bland flickorna medan Hellas haft en klar dominans bland pojkarna.
Svenska simförbundet har sedan fem år tillbaka satsat huvuddelen av tilldelade ekonomiska resurser för vattenpolon på att bredda sporten och att öka antalet utövare. Det huvudsakliga instrumentet för detta är den s.k. Poolkampen. Helt klart har verksamheten och antalet utövare ökat i serierna bland juniorer (J) och ungdomar (U). Detta har dock ännu så länge främst skett bland redan etablerade föreningar (de som hade vattenpolo innan projektet startade) då nya saknas i resultatlistorna. I en jämförelse mellan säsongerna 14/15 och 17/18 har deltagandet i serierna ökat från 24 till 34 lag representerande 11 olika föreningar. På seniorsidan här inga större förändringar skett förutom att några föreningar har försvunnit och några har tillkommit. Glädjande är att Uppsala, efter väldigt många års bortavaro, åter igen finns med i seriesystemet. Sämre är dock att tidigare starka ”fästen” för vattenpolo såsom Göteborg, Västerås, m fl saknas. (Statistikuppgifter hämtade från simförbundets hemsida.)
Nyligen avslutades EM i vattenpolo i Barcelona. På damsidan segrade Nederländerna i finalen mot Grekland med 6-4. Serbien tog återigen EM guld bland herrarna genom att efter straffläggning besegra hemmanationen Spanien. Sveriges internationella deltagande på landslagssidan är sedan 2012 nästan helt obefintlig. Förutom deltagande i Ungdoms NM med U15 och U17 lag finns ingen landslagsverksamhet. I och med detta är det givetvis svårt att idag veta vart svensk vattenpolo står. Just nu är man dock helt klart långt ifrån att i kunna representera i internationella mästerskap! Rätt snart kanske man ändå borde börja om med någon form av internationellt utbyte. Detta inte minst för att ge de bästa spelarna i landet en chans att få representera sitt land i sin idrott!
Mer om detta, nästa säsongs verksamhet och annat inom vattenpolons värld i kommande artiklar.
(artiklar med lagom regelbundhet om vattenpolo - kommer att finnas på SIMMA.NU med hjälp av Göran Kron)
SIMMA AB © Copyrights 2020 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén SIMMA grundad år 2000