Göran Kron presenterar vattenpolo ur ett svenskt perspektiv för SIMMAs läsare med lagom regelbundenhet.
Vi samlar hans artiklar här - efter publiceringen på Nyhetssidan.

Reportage från polo-SM 2020 hittar du på våra ordinarie nyhetssidor. Gå hit - klick

Foto: Britta Hassler

2019-10-18
Vattenpolo – lite som hänt sedan sist och kommande

NM för klubblag 2019 (Nordic Champions League Water Polo)
En genomgående bra turnering med många jämna matcher som utvecklar spelare och lag för båda Damer och Herrar. Huvuddelen av de bästa klubblagen från Danmark, Finland, Norge och Sverige deltog. Endast FREM, Odense DAN och KUHAT, Helsingfors FIN saknades på herrsidan. På damsidan segrade förhandsfavoriterna Järfälla över Åbo med 8-5. På herrsidan hade fjolårssegrarna Polisen två oturliga uddamålsförluster i gruppspelet vilket gjorde att man inte lyckades nå semifinal utan slutade femma. Järfälla nådde dock final och ställdes mot danska vicemästarna från Slagelse. Efter en jämn och välspelad match avgick det danska laget med seger 16-15. Noteras i övrigt från turneringen var att många svenska spelare, som agerar publik vid finalmatchen, hellre hejade på di danske än på det svenska finallaget!?
Seriespelet
Seriespelet i J 20 och Allsvenskan (näst högsta serien) har kommit igång på allvar. Segrar för Linköping SF och Höganäs – Ängelholms Vattenpolare kan noteras. Troligen är dessa lag att betrakta som största rivaler till att spela om en plats i nästa års Elitserie. Detta avgörs dock inte förrän om ett drygt halvår.

Svenska cupen 2018
Simförbundets hemsida låter meddela ”2018 års Svenska Cupen final för herrar bokförs som oavgjord”. Man tackar, äntligen! Att bli mästare i kavaj har man ju hört talas om men att det ska ta nästan ett år att komma fram till ett sådant resultat måste vara något sorts rekord!

Nordic Water Polo League
För andra året kommer denna turnering att genomföras med herr lag från Finland, Litauen, Polen och Sverige. Första omgången spelas 25-27/10 i två grupper på två ställen, Stockholm och Vilnius. Hellas SK åker till Vilnius och Järfälla & Polisen spelar i Eriksdalsbadet, Stockholm.

Svenska polospelare i USA
I nästa artikel presenteras en av dessa.

2019-09-20
Inför vattenpolosäsongen 19-20

Pololedarkonferens
Helgen 7-8 september genomfördes Svensk Vattenpolos sin årliga ledarkonferens i Stockholm. Då undertecknad inte hade möjlighet att delta och inga minnesanteckningar ännu har delgivits så redovisas här det som framkommer på SSF hemsida.

Nya FINA regler
Svensk vattenpolo kommer från starten på denna säsong att följa de nya FINA reglerna som beslutades i slutet av 2018. På många punkter är det ganska stora förändringar och kan tolkas som att man bl. a. vill främja ett snabbare och mindre statiskt spel, fler försök till avslut i kontringar och bättre kontroll på onödigt hårt spel. Ett kort utdrag av de nya reglerna:
-    Anfallstiden (tid laget har på sig att komma till avslut på mål) sänks från 30 till 20 sek.
-    Byte av spelare får ske var som helst utmed sidlinjen på den egna planhalvan efter att spelarna haft handkontakt med varandra utanför planen.
-    Det är tillåtet att skjuta för målförsök efter frikast även då bollen ”dribblats” och direkt på hörnkast.
-    Målvakten får delta i anfallsspelet ända upp till motståndarens mål men betraktas då som en utespelare.
-    Antalet spelare under en match höjs från max 13 till 15.
-    ”Foul from behind” innanför 6 m ska alltid rendera i straff.

Serieupplägget 2019-20
Seriespelet för ungdomarna drar igång i slutet av september. Vad gäller säsongens seriesystem så kan man skönja en liten uppgång och något ökad stabilitet. Elitseriespelet innehåller 4 lag vardera för damer och herrar, givetvis egentligen för lite men ett steg i rätt riktning! Allsvenskan samlar 10 lag i två nivåer (A och B) och juniorserierna (J20) och ungdomsserierna (U18 & U16) vardera lag från 10-12 klubbar.  

EU Nations Men Clubs
Säsongen har för svensk del, precis som förra året, smygstartat med att Järfälla S har deltagit i ”EU Nations Men Clubs Cup” i Tjeckien. I turneringen deltog 12 klubblag (företrädesvis respektive lands mästarlag) från Europas B/C-nationer. Med lite ”oflyt” i gruppspelet fick de svenske representanterna även denna gång spela om de lägre placeringarna, vilket gjordes med bravur då man avgick med 4 av 5 segrar och placerade sig på 9: plats.  

Nordic Champions League Water Polo 2019
Helgen 4-6 oktober arrangerar stockholmsklubbarna årets NM för klubblag i Eriksdalsbadet. Turneringen spelas för båda Damer och Herrar med de bästa klubblagen från Danmark, Finland, Norge och Sverige. Rapport från detta redovisas i kommande artikel.

11 maj  2019
 VATTENPOLO av Göran Kron

Polo säsongen 18-19 närmar sig slutet
EU-NATIONS CUP U 17

Då Svensk Simidrott äntligen släppt på förbudet mot landslagsspel i vattenpolo utanför Norden har det svenska U 17 landslaget för pojkar deltagit i EU-nations Cup. Turneringen spelades i påskveckan i Brno, Tjeckien. Resultatmässigt hamnade laget där man kunde förvänta sig. Det blev en 8:e plats efter segrar mot Wales, Finland och Irland samt förluster mot England (i match om 7:e plats), Tjeckien, Sydafrika och Vitryssland. Turneringen vanns av Moldavien som slog Sydafrika i finalen med 11 – 8. Förhoppningsvis vanns viktiga erfarenheter för framtiden inte minst avseende vad som krävs såväl fysiskt, tekniskt som taktiskt! Med mer kvalitativ träning och betydligt fler spelade matcher per säsong kan vi säkerligen närma oss dessa länder. Att det sedan finns 15-20 nationer till i Europa som är ännu bättre är ju en annan sak!
Ett stort plus ska ges till arrangörerna som genom bra ”live-sändningar” och snabb och innehållsrik resultatgivning gjorde det lätt att följa turneringen. Inget man kan säga om resultatgivningen inom det svenska seriesystemet direkt. Skandalöst dåligt är nog snarare omdömet. Det kan ta upp till flera veckor innan resultat kommer in på för ändamålet avsedd plats på SSF hemsida. Att det sedan många gånger saknas uppgift om vilka spelare som deltagit, domare, målgörare m.m. gör det hela ändå mer frusterande. Det verkar också som att man mörkar VO matcher genom att ”fejka” 5-0 resultat genom att delge detta som slutresultat!? Detta är inte bra och medför inte direkt att intresset att följa svensk vattenpolo ökar. Här tycks krävas en skärpning på alla nivåer från klubb till förbund!
 
Ny Nordisk polo liga
En ny positiv företeelse och också den med bra resultatåtergivning är det som går under namnet ”Nordic Water Polo League”. Tanken är att den så småningom ska innehålla de bästa lagen från alla nordiska länderna. Starten har dock begränsats till att innehålla tre lag från Finland och Sverige. En grundserie har spelats och nu följer slutspel. Polisen och Järfälla är klara för semifinal med de finska lagen Turun Uimarit (Åbo) och Cetus Espo möts i en kvartsfinal och Hellas (SWE) möter Kuhat från Helsingfors i den andra. Semifinaler och final lördag-söndag 11-12/5. Återkommer med resultat i nästa artikel.

Slutspel i högsta serierna
Slutspelet i de högsta serierna är inne i ett slutskede om att få spela SM final lördag 1 juni i Eriksdalsbadet, Stockholm. På damsidan är LUGI från Lund klara för final och får där möta segrarna mellan Järfälla och SKK (bäst av tre matcher). På herssidan är Polisen klara medan Järfälla och Hellas gör upp om den andra finalplatsen.

2019-02-23 Halva säsongen 18-19 genomförd

Slutspel i U 16 och JSM (U 20)
Säsongens första slutspel, U 16 Mix (killar och tjejer i mixade lag), avgjordes redan i helgen 11-13 januari i Eriksdalsbadet, Stockholm. Efter tidigare gruppspel under hösten och kvalomgångar under fredag och lördag så spelades placeringsmatcherna under söndagen. Favoriterna till årets titel SK Neptun vann finalen mot överraskningslaget från Höganäs-Ängelholms Vattenpolare (HÄVP). Positivt är den stora geografiska spridning som finns i denna ålderskategori med lag från Falu SS i norr till SK Ran, Malmö i söder. Det som behövs är att dessa lag kan smitta av intresset för vattenpolo i sina respektive omgivningar. För en bättre utveckling av svensk vattenpolo behöver antalet föreningar på sikt minst fördubblas. Mot idag 10 lag i denna ålderskategori behövs minst det dubbla! Här kan man inte minst hoppas på både tidigare starka vattenpolo-orter men även de som varit borta från polokartan länge nu såsom Jönköping, Örebro, Nässjö, Helsingborg, Norrköping, Sala, m.fl. Ett ”Simidrotts-Sverige” värt namnet borde kunna presentera minst 3-5 föreningar per distrikt som bedriver förbundets olika discipliner! Förekommer något sådant arbete överhuvudtaget från centralt/regionalt håll?

JSM slutspelt avgjordes detta år i Borås fina simarena med SK Elfsborg som arrangör. Bland killarna lyckades fjolårsmästarna Hellas inte förvara sin titel utan slutade trea. I finalen segrade Järfälla S (JS) med minsta marginal (10-9) mot Svenska Vattenpolo Akademin (SVA) från Burlöv. Bästa målskyttar i medaljmatcherna med 4 mål vardera, och kanske spelare att hålla ögonen på i framtiden, var Petros Ketsetzidis JS, Alan Papic SVA och Isac Holm Hellas. På tjejsidan stod åter JS som klara segrare efter vinster mot de övriga två finallagen SKK och LSF. Bästa målskyttar i turneringen var Engla Lindman-Long och Melisa Niskanen båda från JS med 10 mål vardera.

Superallsvenskan herrar
Den allsvenska serien (serien under elit) där 9 lag i 2 grupper gjort upp om 4 platser till Superallsvenskan (SA) är nu avgjord. De 4 platserna togs av HÄVP, Karlstad SS, Linköpings SF och SVA. I SA kommer de/det lag (borde vara 3) som ska spela kval till nästa års elitserie att tas fram. De lag som inte tog sig till SA spelar vidare under våren i en fortsättningsserie. De allsvenska serierna med SA och fortsättningsserien är idag att anse som svensk herrseniorpolos ryggrad. Det är här det flesta lagen finns och där de flesta matcherna och de spelmässigt jämnaste spelas. För att på sikt lyfta den svenska seniorpolon behövs att 3-5 av dessa lag/klubbar vill satsa på att gå upp i högsta serien, träna mer och hårdare och att spela fler matcher med hög kvalité. Samtidigt behöver det fyllas på med fler klubbar och 2:a – 3:e lag från elitklubbarna i allsvenskan. Med 6 – 8 lag i elitserien och 12 – 16 lag i allsvenskan (uppdelat på 2 – 3 regioner med SA och fortsättningsserie) har Svensk Simidrott den grund (behövs egentligen inte fler lag) som på sikt kan leda till att vi återigen kan komma ut på den internationella scenen.

Elit D och H
Dessa serier har nyligen dragits igång och mer kommer i nästa artikel.

EU-NATIONS CUP U 17
Svensk Simidrott (läs SSF) har äntligen släppt på förbudet mot landslagsspel i vattenpolo utanför Norden. Det svenska U 17 landslaget på killsidan ska få ”pröva sina vingar” mot 15 andra länder i EU-nations Cup som spelas i påskhelgen i Brno, Tjeckien. En slutlig uttagning till turneringen sker i samband med ett landslagsläger i Stockholm 30-31 mars. Huvuddelen av spelarna representerar vanligtvis Falu SS, SK Neptun och SVA. Ansvarig coach är Vincent Tirado. STORT LYCKA TIIL!  
Järfälla S damlag vid EU Nations Cup i Prag Fotograf: Bnengt Lidh

2018-10-07 Inför vattenpolosäsongen 18-19

Säsongen 2018-19 har för svensk del smygstartat med att Järfälla S har deltagit i, det som numera går under benämningen, ”EU Nations Cup” (EU NC). Denna turneringsform är sprungen ur det som i mitten av 1990-talet kallades för ”the North Sea Cup” (sedermera 6-nationers) och var en vänskapsturnering mellan ett antal herrlandslag kring Nordsjön. Dessa var s.k. B-nationer (initialt Belgien, England, Irland, Skottland och Sverige) inom vattenpolon som inte alltid hade sportsliga och ekonomiska förutsättningarna för att kunna ta plats i de ordinarie mästerskapsturneringarna under LEN. Sverige deltog med framgång i turneringen under nittiotalet och de tio första åren in på det nya milleniet men efter 2012 lades detta ner då SSF tog bort all landslagsverksamhet för seniorer och juniorer inom vattenpolon.

Sedan ett antal år tillbaka drivs nu EU N C som landslagsturneringar för herrar resp. damer för såväl juniorer och seniorer, dock utan något deltagande från Sverige. Utöver landslagsturneringar arrangeras även turneringar för klubblag (oftast respektive lands mästarklubb) numera inom ramen för EU NC. Det var vid dessa två turneringar som Järfälla deltog. Resultatmässigt blev det inga större framgångar för herrarna som slutade på 10:e och sista plats medan damerna blev 6:a av 8 lag. Det som ändå hedrar klubben är att man försöker upprätthålla ett internationellt utbyte. Utan internationellt utbyte är det svårt att se hur den inhemska elitverksamheten på junior- och seniornivå ska kunna utvecklas.

Kommande nationella säsong innehåller ungefär samma antal lag som förra. Det finns dock både positiva och negativa förändringar. Det mest positiva torde vara att damernas serie nu innehåller 6 st lag för första gången på många år. Utöver de fyra som deltog förra året så deltar även Upsala och SKK denna säsong. På herrsidan är det tyvärr tvärtom så att ett lag (Linköping) har dragit sig ur Eliserien och endast 4 lag återstår. Med endast ett hemma- & bortamöte blir det endast 6 matcher per lag i grundserien, alldeles för dåligt för att nå någon som helst utveckling tyvärr! Det är bara att hoppas på att de yngre spelarna som är på väg upp kan bidra till att fler lag vill spela i högsta serien i framtiden. Allsvenskan (andra serien) för herrar har glädjande nog ändå 10 lag (8 rena klubblag + 2 B-lag) uppdelade på två serier. Här blir det sedermera Superallsvenska och så småningom kval. Något man kanske kan hoppas på är att två av dessa lag tar steget upp så att nästa års Elitserie kan innehålla 6 lag. På sikt bör ändå målet vara att återigen ha 8 lag i högsta serien!

En unik händelse (tror inte det inträffat tidigare i ”modern tid”) är att en helt ny förening lär ha bildats och anmälts till seriesystemet i svensk vattenpolo, Simsällskapet Vattenpolo Akademin från skånska Burlövs kommun (?). 13 st unga spelare från huvudsakligen LUGI och RAN har bytt till denna klubb. Inte mycket annat har framkommit mer än att laget är anmält att ska spela i såväl Allsvenskan som Juniorserien kommande säsong. Tyvärr saknas representation även kommande säsong från Sveriges andra stad Göteborg och många andra städer/klubbar med tidigare god polokultur! Kom igen, hur svårt kan det vara, i Stockholm finns 5 aktiva poloklubbar med lag i flera serier!
______________________________________________________

Göran Kron heter vår polokommentator som är tillbaka med lagom jämna mellanrum och initierar oss i vattenpolo.
Från SM finalen i vattenpolo 2018 för herrar med kamp framför Järfällas målvakt Viktor Alvan-Ahlinder Foto: Britta Hassler

2018-08-08 Vattenpolosäsongen 2017-18

Säsongen 2018-19 avslutades som tidigare år med att SM i Beach-polo avgjordes i samband med SM-veckan i Landskrona. Precis som de tidigare fyra åren var det Linköpings SF som tog hem herrtiteln genom att i finalen besegra Järfälla S med 9-2. Beach-polo mästare bland damerna blev Järfälla S. Just Järfälla är också den förening som dominerat senior verksamheten inom svensk vattenpolo under säsongen såväl på dam- som herrsidan med bl a dubbla SM-guld vid finalerna som spelades i Eriksdalsbadet 9 juni. I herrfinalen besegrades Polisen med 8-5 och i dam-finalen SK Neptun med 12-11. Bronsmedaljerna gick till Linköpings SF på herrsidan och Polisen bland damerna. När det gäller junior- och ungdomssidan så har Järfälla varit dominerande bland flickorna medan Hellas haft en klar dominans bland pojkarna.

Svenska simförbundet har sedan fem år tillbaka satsat huvuddelen av tilldelade ekonomiska resurser för vattenpolon på att bredda sporten och att öka antalet utövare. Det huvudsakliga instrumentet för detta är den s.k. Poolkampen. Helt klart har verksamheten och antalet utövare ökat i serierna bland juniorer (J) och ungdomar (U). Detta har dock ännu så länge främst skett bland redan etablerade föreningar (de som hade vattenpolo innan projektet startade) då nya saknas i resultatlistorna. I en jämförelse mellan säsongerna 14/15 och 17/18 har deltagandet i serierna ökat från 24 till 34 lag representerande 11 olika föreningar. På seniorsidan här inga större förändringar skett förutom att några föreningar har försvunnit och några har tillkommit. Glädjande är att Uppsala, efter väldigt många års bortavaro, åter igen finns med i seriesystemet. Sämre är dock att tidigare starka ”fästen” för vattenpolo såsom Göteborg, Västerås, m fl saknas. (Statistikuppgifter hämtade från simförbundets hemsida.)

Nyligen avslutades EM i vattenpolo i Barcelona. På damsidan segrade Nederländerna i finalen mot Grekland med 6-4. Serbien tog återigen EM guld bland herrarna genom att efter straffläggning besegra hemmanationen Spanien. Sveriges internationella deltagande på landslagssidan är sedan 2012 nästan helt obefintlig. Förutom deltagande i Ungdoms NM med U15 och U17 lag finns ingen landslagsverksamhet. I och med detta är det givetvis svårt att idag veta vart svensk vattenpolo står. Just nu är man dock helt klart långt ifrån att i kunna representera i internationella mästerskap! Rätt snart kanske man ändå borde börja om med någon form av internationellt utbyte. Detta inte minst för att ge de bästa spelarna i landet en chans att få representera sitt land i sin idrott!

Mer om detta, nästa säsongs verksamhet och annat inom vattenpolons värld i kommande artiklar.

(artiklar med lagom regelbundhet om vattenpolo - kommer att finnas på SIMMA.NU med hjälp av Göran Kron)