Ni minns i fjol sommar. Thomas Jansson simmade sig runt ett gäng bassänger i Sverige och gav ledtrådar kring vilka baljor han simmade i. I år återkommer tävlingen med start i morgon onsdag. Thomas skriver så här inledningsvis om tävlingen:

I förra årets tävling besökte vi 13 bassänger, varav nio av dem var 50m långa, i vår jakt på utebassänger. Vi simmade i sju av dem. Första pris gick den gången till Anders Bengtsson som prickade in alla bassänger och vann 500 kronor. I år dubblar vi, första pris är 1000 kronor och vi håller till runt Vättern kan man säga.

I morgon är det dags. Vi lägger ut ledtrådarna till de tre första bassängerna i morgon kväll och det gäller att gissa på och spara svaren till du har lösningarna på alla bassängfrågorna. Missa inte SIMMA i morgon.

Bassäng 1

Bassäng nr 1 - Klockan ringer och är 0600 men jag är lite uppspelt inför stundande jakt och vaknade redan 05.45. Anna och jag äter en stadig frukost så vi klarar dagens strapatser. Nu är klockan 09.52 och vi sitter redan i bilen på väg till bassäng nummer två. I den första blev 200 löst, 6x100 start 2 minuter, var tungt att klara under 1,40. Sedan simmade 50 löst och 2x50 hårt, farten strax under 40. Avbad eller utsim i konsekvensens namn blev 50 meter.

Vilken bassäng tror ni är avklarad? Här några ledtrådar, bassängen är byggd i slutet av 60-talet och har en fin hoppanläggning. Klubben har exempelvis fostrat duktiga Mats, Marika, Ove och nuvarande badvakten simmade fjärilsim i ungdomslandslaget 2006. Det innebar att vi fick fin service genom att badvakten tog fram den stora klockan.

Bassäng 2

Bassäng nr 2 - Nu åker vi vidare mot hamnstad och bassäng nummer två. Abbamentor kan vara en ledtråd för att veta åt vilket håll vi åker men bara om du vet vilken ort bassäng nummer ett var. I denna bassäng har bland annat en medleyvirtuos härjat. Den kände tränaren verkar aldrig bli för gammal. Nu regnar det kraftigt, armarna värker redan, hur skall jag klara att på ett någorlunda anständigt sätt kunna simma 1000 meter i alla bassänger som skall avverkas. Det gick inte bra men dagens andra pass är genomfört.  När vi var färdiga dök Malin upp och dök i. En simmerska som tävlar för förening på annan ort än denna bassäng. Hon har bröstsim som specialitet. Pustan kan vara en ledtråd för vilken klubb hon tävlar.

Glass och rulltårta, skulle varit pannkaka men vi tog fel från frysen, blev belöningen och tillsammans med kycklingfilé blev det en fin måltid.

Bassäng 3

Bassäng nr 3 - Nu vidare till filminspelning, nej men det är en ledtråd. Jag simmar 500 genomsimning i denna tredje ort, samt 10x50! Armarna värker hos mig efter tredje körningen. Den här fina bassängen är värd ett svenskt mästerskap liksom bassäng nummer ett är. Här bild nummer tre!  

Bassäng nr 4

Bassäng nr 4 -  Vaknade några minuter före alarmet, som var ställt på 0700. Lite mör i armarna från gårdagen, men sugen på tre nya bassänger. Staden vi lämnar har genomgått ett stålbad och en epok gick i graven. Istället är det nu lite norrut som gäller, till bassäng som också skulle kunna ha ett svenskt mästerskap även om banorna är bara 2,0 meter breda. Despotisk manager härjar i omgivningarna. Passet blev en repris från gårdagens första pass. Jag kunde pressa Anna lite på de två hårda femtiorna. När jag simmade försökte jag finna namn på någon simmare från orten. Elisabeth blev ett namn jag kände som var förknippat med orten, SM- simmare men kanske inte finalist. Kanske minnet spelar mig ett spratt

Bassäng nr 5

Bassäng nr 5 - Det blir kort vila till nästa bassäng, dock kaffe, en halv banan och en bulle innan avfärd. I den bassängen vi nu är på väg till hade jag med mig Filipstadsgänget 1974 i uppladdningen mot SM i Jönköping. Carina Ljungdahl som sedan fick vara med på två OS, med lagmedalj som belöning, samt svensk mästarinna var en av simmarna. Försöker minnas hur bassängen ser ut. Tror det är en separat hoppbassäng, och åtta två meters banor som väntar. Undrar om trenden med behaglig vattentemperatur står sig? Minnet stämde och bassängen var varm! Fler ledtrådar till denna ort. Gudaktigt namn på bassängen och orten har järnvägsstation. Passet blev 200 löst och 16x50, 10 vila, genomsimning.

Bassäng nr 6

Bassäng nr 6 - Området vi härjat i sedan igår har väldigt många utomhus femtiometersbassänger samt är en av Sveriges matbodar. Faktiskt 9-10 bassänger inom en uppskattad diameter på 6-7 mil från mittpunkten.  

Efter en kort bastu tar vi sikte på att hamna öster om Vättern, på vägen dit en lunch, som genom en slump blev på Björkhaga, en pärla ca 3 mil innan nästa pool. Det blev mycket mat så lite vila behövdes innan dagens tredje pool skall besegras. Där har jag bara varit en gång tidigare, inget läger ingen tävling där, bara ett motionspass. Från anläggningen kan man skymta en playa skymta i söder. Vättern är nog för kall, så vi håller oss kvar i poolen men jag blir att tänka på en viktig kugge för svensk simning under 60 år. Han klarade det kalla vattnet under sin färd men mina armar värker. Nu går färden vidare till första poolen imorgon och nummer sju i ordningen. Härligt transportmedel kan vara en ledtråd att ta med.

2020-07-05 Jakten på bassänger - dag 3
Thomas Jansson skriver så här om sista dagens bassänger i vår tävling:

"Efter 7,5 timmars skön sömn vaknade jag med funderingar på landets alla femtiometersbassänger utomhus. Det blev tio förra året och det blir nio denna tur så totalt 19 stycken. Det betyder att jag måste hålla mig simkunnig många år till för att klara av alla. 19 är ju knappt en fjärdedel. Vi får kanske höja ribban nästa år och klara 12-13 stycken och resa i 4 dagar. "


Nedan kommer de tre sista bassängerna. Längre ned på sidan hittar du bassäng 1-6 men du kan också se alla bassängerna med text på den här sidan - klick

Vi vill ha dina svar senast på fredag, den 10 juli under adress: simma@telia.com
På ämnesraden på mejlet skriver du: Jakten 2020 och inne i epostmeddelandet vill vi ha alla orter eller bassänganläggningsnamnen plus ditt namn och telefonnummer.

Bassäng nr 7

Bassäng nr 7 - På väg mot dagens första bassäng slås jag av hur fint det är i denna stad. Breda gator, pampiga alléer och de fina vagnarna som rullar fram i bästa Göteborgsanda. Behövs det fler ledtrådar för att veta var vi är? Vad sägs om Borg- anknytning och pianospelande kapten. Fyra kilometer från hotellet ligger poolen. Gratis inträde och första gången vi ser ett flertal motionärer i vattnet. Det är varmt i bassängen, 28 grader, så avsaknad av bastu spelar mindre roll. Det blir standardpasset för veckan som vi kört både tisdag morgon och onsdag morgon. Mitt bränsle var slut idag, så Anna bara susade ifrån mig. När jag skriver detta blev jag också att tänka på en simmare från denna ort som satte mycket positiva intryck på mig vid ett kortbane- EM. Han simmade bland annat lagkapp på 4x50 frisim. Vilken start och vilka imponerande vändningar han hade. Dessutom så proffsig i sitt agerande.

Bassäng nr 8

Bassäng nr 8 - Hoppas ni kläckt koden var vi simmade dagens första pass och nummer sju i ordningen. Men nu vidare, det blir knappa 2 timmar i bil norrut till nästa bassäng. En bassäng som blir helt ny för mig, kanon, då är jag snart uppe i 170 utomhusbassänger som jag simmat i. man kan samla på mycket. Vi får simma i regn men också här är vattnet varmt, dryga 26 grader. Bassängen ligger i en vinkel, lite ovanligt för en 50 meters bassäng. Den är på botten bekläd med duk, precis som många av bassängerna vi besökt varit. Känns fräscht och rent samt mjukt för fötterna. När vi simmar det som blivit standardpasset mitt på dagen, blir jag att fundera på simmare från denna ort. Namn blir allt svårare att minnas men några bra simmare är jag säker på, kommer från denna ort. Här skulle det också fungera med ett ute-SM. I några av förslagen jag nämnt som SM-bassäng har banorna bara varit 2 meter. Tycker inte det skall begränsa var vi kan hålla SM. Vår sport behöver breddas! Idag på 50-iorna simma Anna fjäril första 25, inte ens då kunde jag följa. Vilken scenändring från förra året men innebär att om jag skall klara att besöka alla landets bassänger utomhus de närmaste 5 åren måste jag sköta simträningen på vintern. Det räcker inte med skidåkning, det är för enkelt. Inser att jag hellre åker Vasaloppet otränad än simmar Vansbro. Simning är tufft och hårt.

Bassäng nr 9

Bassäng nr 9 - Idag ingen lunch efter andra bassängen utan raskt vidare till nästa bassäng, bara en dryg halvtimma bort. Den ligger i ort som kungen gjort känd genom att inte ”kunna” namnet. Om jag nu kommer ihåg rätt. Här finns ett inomhusbad i anslutning till utomhusbadet. Så såg det inte ut första gången jag var på läger där, tror det var 1978. Karlskoga och vi (Filipstad) körde tillsammans. På kvällarna var det löpning på programmet för mig och Anders Nyhlén. Det nionde och sista passet för denna tur gick inte i slowmotion utan långsammare. Jag är säker på att om någon kollade på min simning kunde man inte avgöra åt vilket håll jag var på väg. Men Anna susade på som vanligt knappt berörd av de nio passen.

Nu är vi bara 15 mil hemifrån och vi tar vägen över Fellingsbro men först lunch. Fellingsbro som förresten var med bland de rätta svaren förra året. Har ni alla rätt nu? Vår färd kan beskrivas som en cirkel med små snirklingar. Hoppas du tar chansen och skickar in ditt svar. Bengtsson vinnaren från förra året behöver utmanas. Trots allt ser jag fram mot Touren 2021!

Vi vill ha dina svar senast på fredag, den 10 juli under adress: simma@telia.com
På ämnesraden på mejlet skriver du: Jakten 2020 och inne i epostmeddelandet vill vi ha alla orter eller bassänganläggningsnamnen plus ditt namn och telefonnummer.  

Rätta svaren

Besökta bassänger 2019
1. Fellingsbro, Fellingsbrobadet
2. Fjugesta, Sannabadet
3. Skövde, Billingehus
4. Degerberga, Forsakar
5. Simrishamn, Tobisviksbadet
6. Sjöbo, Orebadet
7. Staffanstorp, Bråhögsbadet
8. Röstånga, Röstånga Friluftsbad
9. Perstorp, Ugglebadet
10. Ljungbyhed, Ljungbyhedsbadet

Besökta bassänger 2020
11. Kumla, Djupadalsbadet
12. Mariestad, Ekudden
13. Trollhättan, Älvhögsborgsbadet
14. Skara, Vilanbadet
15. Falköping, Odenbadet
16. Huskvarna, Brunnstorpsbadet
17. Norrköping, Himmelstalundsbadet
18. Hallstahammar, Skantzöbadet
19. Arboga, Eckbacksbadet