Lotten Anderssons monter på Sveriges Simidrottsmuseum
klicka på bilderna så blir de större (dock inte i alla fall) !!

Donator:
Lotten Andersson född 5 januari 1950

Lotten simmade två olympiska spel för Sverige, Tokyo 1964 och Mexiko 1968 - och fanns i Simlandslaget mellan 1963-1968. Hon är född 1950 och är en av historiens yngsta svenska olympier.
Bilden föreställer en 11-årig Lotten som då simmade för Timrå AIF. Hon kom senare att representera Linköpings ASS.


Länk till Svenska Olympiska Kommitténs texter - klick
Länk till Wikipedias texter - klick

Föregångaren till EJM kallades Ungdoms-EM och de första åren skördade Sverige massor med framgångar. Från starten 1963 och framåt. 1965 blev Lotten Andersson spelens drottning när tävlingarna avgjordes i Barcelona. Tre segrar och ett förvånat Europa undrade hur Sverige var så bra i ungdomssimningen. Kunde det vara Sum-Sim månntro?

"Under hösten -66 gick jag i andra ring på latinlinjen vid S:t Lars i Linköping. Då strejkade lärarna! Vi fick plugga i egen regi. Sakta började planer snurra i mitt huvud… Jag kände ju simmare i London! Kanske kunde jag åka dit och träna och samtidigt bli riktigt bra på engelska? I början av januari, strax efter min 17:e födelsedag gav jag mig iväg. Med pengar till returresa, men utan fasta planer. Mina simmarvänner (och deras mammor!) tog hand om mig. Jag fick en au-pairplats och började träna i Crystal Palace. Så småningom fick jag t.o.m. ett stipendium av Facit och en egen lägenhet! Jag stannade ett halvår och började om i andra ring hösten 1967."

Lotten Andersson var simdrottningen på Ungdoms-EM 1965.

Det kunde skrivas simning och om simmare på 1960-talet i svenska tidningar !

Resan till OS i Tokyo gav bara den ett diplom, Eftersom det var förbjudet att flyga över Sovjet så var det andra vägen som gällde. Mellanlandning i  Anchorage.
Lotten skriver: 
Vi sov överallt på golvet i planet för det tog mer än ett dygn att ta sig dit (om jag minns rätt). Jag var 14 år och blev ändå uttagen till lagkappen 4x100 fritt, där vi kom 5:a.

Ovan
Rubriksättning i en annan tid en annan värld
Nedan
Bilden som hänger ihop med rubriken

Rubrik från 1968....
Lotten skriver:
Vi fick låna en lägenhet i Gamla stan sommaren 1968. Vilken lyx! Men texten som hör till den obehagliga rubriken handlade om att vi i stort sett bara tränade (12000 m/dag i två långa pass), åt och sov. ”Leverne” är menat att ge andra associationer.

Lotten Andersson berättar - "Ett av mina coolaste diplom. Fick det på en resa till Tasjkent, Uzbekistan i maj 1965 med simlandslaget. Tävlingarna ägde rum samtidigt som Sovjetunion ”firade” sin segerdag av Andra Världskriget – och vi vaknade förskräckta av ett oherrans liv och trodde att det hade utbrutit krig i staden. Ljudet visade sig ”bara” vara en militärparad."


Översättning av diplomet:
Diplom av andra klassen Rådet för Uzbekistans sportföreningars- och sportorganisationers förbund utmärker Lotten Anderson för andra platsen i de internationella tävlingarna i simning på distansen 100 m fjärilsim med resultatet 1.12,0. Rådets ordförande [namnteckning] 10-11 maj 1965

Lotten (och alla andra som gick i skolan då) drogs in i skolstrejken och drog ett halvår till England för att träna!

Lotten skriver:
Jag växte upp i folkhems-Sverige. Alla barn skulle lära sig simma! Pappa var badmästare och simtränare . Vi flyttade till nybyggda simhallar och de byggdes över hela landet under 50- och 60-talen.
Boden -51, Hudik -54, Timrå -56, Södertälje -64 nej, den blev aldrig av, och vi flyttade vidare, Linköping…

Sån skillnad i England, där klasskillnaderna var påtagliga och elitsimmarna ofta var från förmögna familjer, ibland med egen träningspool!  (Bobby McGregor, (bilden ovan), kom från Falkirk i Skottland. Där var det kanske lite bättre? Vi debatterade mkt han och jag!
Jag var så stolt över Sverige!)

Deltagardiplom från OS i Tokyo 1964