Världsmästerskapen i simning
Budapest 2022
18-25 juni   - bassängsimning
26-30 juni  - Open  water

VM dag för dag: Dag 6  
 Dag VM dag för dag: Dag 1  Dag 2  Dag 3  Dag 4  Dag 5  Dag 6  Dag 7  Dag 8  Open Water

18.00 Finalerna    
Startlista och resultatlista
Så här tippar Swimming World finalerna dag 6

klicka på länkarna nedan för att komma till hela resultatlistan i resp gren

Erik Persson silver !!!!!!

Förlåt mig.... Men det här var väl kanske den allra mest efterlängtade medaljen på många år i svenska simning. VM-silver (delat dock) för Erik Persson. Inte bara för att han är bröstsimmare, för sådana har vi inte haft en uppsjö av i medaljväg (senast Patrik Isakson i Göteborg -97 ?) Utan för att han har kämpat sååå länge, så länge. Det är nästan så att man tycker själv att man har fått en medalj. Jag har verkligen unnat denne simmare glittret han fick idag. Stort men ändå så klokt återhållsamt i sina kommetarer. Det är vi andra som svävar ut. DEt här betyder mycket för svensk herrsimning. Bra!! Svära kan man också. Skitkul!

Prispallen damernas 100m fritt - foto: Bildbyran

218.02 100m frisim damer 2. Sarah Sjöström 52.80
se Sarahs lopp - klick

100m fjärilsim herrar
200m ryggsim damer
50m frisim herrar
200m bröstsim damer
200m ryggsim herrar

19.11 50m fjärilsim damer 1. Sarah Sjöström 25.13        9.Sara Junevik  25.80
se Saras och Sarahs lopp - klick

19.28 200m bröstsim herrar Erik Persson  2.08.38
se Eriks lopp - klick

4X200m frisim lagkapp M

Bosse Hultén om finalerna torsdag

Mollie O - simmar precis så man vill att en simmerska skall simma. Växa in i loppet utan att släppa taget, accelerera strax innan vändningen och sedan vara så full med självförtroende att man kan simma ifatt och förbi de andra på slutet. Lysande lopp av henne. Lysande lopp av Sarah Sjöström också. Utnyttjar sina styrkor som hon har idag och simmar hem sin bästa tid under året. "Jag simmade så fort som jag är tränad just nu" - sa hon till SvT och det är insiktsfullt. Sveriges första VM-medalj i år.


Ben Proud är härlig och se speciellt i semifinaler där han kan vinna. Ofta gör han det och gör det klart. Skönt för en simmare att få komma loss på det sättet. Dressel saknades. Det är mycket snack om simmare som saknas. Lägg ner det! Den som är i form och preparerad finns på plats. En del är sjuka och skadade men "sånt är livet" - som det heter i en ganmmal schlager.

Sara Junevik vidare till semifinal som sexa. Foto: Bildbyrån

Torsdag 23 juni  

Försöken     
Startlista och resultatlista
100m fjärilsim herrar  38. Oskar Hoff  53,58 (personligt rekord  53.41)
se Hoffs lopp - klick

200m ryggsim damer

50m frisim herrar 27.Isak Eliasson  22.47  (personligt rekord 22.29)
se Eliassons lopp - klick

50m fjärilsim damer  2. Sarah Sjöström 25,43  (personligt rekord 24.43)        6. Sara Junevik  25.94    (personligt rekord 25.84) 
se Juneviks lopp - klick         
se Sjöströms lopp - klick 

4x200m frisim lagkapp herrar
800m frisim damer

Thomas Kommenterar - efter tävlingspass 11
Förre förbundskaptenen Thomas Jansson ger sin syn på Sim-VM här på SIMMA.

Nu går vi in i de sista dagarna av VM. De nationer som använt för mycket energi på fel saker, eller slarvat med mat, vila och dryck kommer få betala med långsammare simningar.

Vad minns jag från gårdagen då?

Sarahs semifinal såg väldigt stabil ut. Kan hon komma ut tack vare extra adrenalin en 3-4 tiondelar snabbare, samt ha samma fina hemgång kryddad av Sarah avslutning sista 10m kan det räcka. Men Mollie O'Callaghan har också fler verktyg att ta till. Oavsett utgång blir det en härlig kamp.

Erik såg också trygg ut i sin semifinal. Det är härligt att han är så stabil på de stora mästerskapen. Bröstsim är ett extra svårt simsätt avseende tekniken. Nyblivne världsrekordhållaren från Australien ser ohotad ut. Sedan är det sju simmare som alla kan ta medalj. Det är inte så många svenskar som tagit VM-medalj på lång bana och olympisk distans. Oj vad jag håller tummarna för dig Erik!!!

Sophie missade med ynka några hundradelar att nå finalen men även hon har etablerat sig även i världstoppen på 200 bröstsim. Det känns bra och nu har hon, förutom en viktig medleylagkapp, 50 bröstsim kvar. Där blir det medalj!

Internationellt då?

Summer Macintosh med nytt juniorvärldsrekord vann 200 fjärilsim, relativt enkelt! Inte lika enkelt för David Popovici , min varning att Maxime Grousset skulle utmana stämde. Det blev en så tät final som det ofta blir på 100 frisim. Lägg där till Leon Marchand enkla seger på 200 medley. Låt oss inte förblindas av ungdomarna i finalerna. Världseliten är fylld av vuxna idrottare, den utvecklingen hoppas jag har kommit för att stanna. En av landets duktiga tränare, undrade via messenger om förbundskapten Martina Aronssons uttalande, om att vår trupp var ung, stämmer. Frågan är, vilken av alla ingångar i ämnet vi skall använda. Skall vi mäta finalisternas ålder? Eller truppernas medelålder, trots att de är olika stora. Ja, ni fattar även en som det kan tyckas enkel fråga har många ingångar. Tänk er då om man skall svara på frågan hur skall man träna?

Dagens försök

Oskar Hoff 100 fjärilsim

Efter 24,59 landade han på 53,58 strax över sitt personliga rekord. Han var väldigt besviken och trodde även under loppet på en tid under 53. Jag hoppas han fortsätter sin resa mot Frölanders svenska rekord. Han gör en väldigt bra intervju och sommaren är lång, fler möjligheter.

Isak Eliasson 50 frisim

Reaktionstid 0,66 och 22,47 blev tiden. Knappa två tiondelar över sitt personliga rekord. Isaks simning rent tekniskt, ser ut att passa bättre för 100 meter. Han är en av flera vuxna och kloka simmare i vårt landslag. Det märktes inte minst i intervjun efter loppet.

Sara Junevik och Sarah Sjöström 50 fjärilsim

Bägge svenskorna vidare till semifinal, Junevik 6:a med den fina tiden 25,94, kul och bra! Sjöström med tiden 25,43. Fint tryck sista 10 meterna.        

Nu laddar vi för guld och en Persson medalj!