Världsmästerskapen i simning
Budapest 2022
18-25 juni   - bassängsimning
26-30 juni  - Open  water

Världsmästerskapen 2022 - dag 5
 Dag VM dag för dag: Dag 1  Dag 2  Dag 3  Dag 4  Dag 5  Dag 6  Dag 7  Dag 8  Open Water

Simpodden  Hulten & Jansson kom med en ny upplaga igår. Lyssna på den redan nu. Du hittar den här - klick

Sarah Sjöström simmar semifinal på 100m fritt ikväll - foto:Bildbyrån

Dag 5 - Onsdag 22 juni    


Försöken
Startlista och resultatlista

100m frisim damer  4. Sarah Sjöström 53,78                        
200m ryggsim herrar
200m bröstsim damer 8. Sophie Hansson  2.25.74                         
200m bröstsim herrar   4.Erik Persson    2.09.58
4x200m frisim lagkapp damer

Thomas Kommenterar -  efter tävlingspass 9
Förre förbundskaptenen Thomas Jansson ger sin syn på Sim-VM här på SIMMA.

Lars Frölander SVTs expert, har en poäng i att man skall kunna kora världens snabbaste på alla simsätt även på OS. Likaså har han en poäng i att det gynnar de stora nationerna mer, med ytterligare lagkapper, då de har reservsimmare till försöken. Men lösningen för mig är inte, att mixedlagkapperna skall bort. Niklas Nord SVTs kommentator, med gediget simkunnande, har dessutom en poäng i att flera grenar ligger nära varandra, utifrån kravbilderna på de olika grenarna.

Precis, som jag tycker det är för många mästerskap under en fyraårscykel, tycker jag också att vi har för många grenar, just av skälen som Niklas säger. Delvis har löpgrenarna i friidrott och inte minst skidorna samma problematik. Så bort med 800 frisim för både H/D. Nu skall jag också svära i kyrkan, ta bort 100 meters sträckorna i alla simsätt. Frisim har i förhållande till övriga simsätt en för stor särställning. Lagkappsutbudet är bra men tyvärr är det många nationer, som inte satsar på lagkapperna.  

Nu över till VM och några av gårdagens finaler

TV produktionen är i vissa stycken dålig. Det är för få översiktsbilder. Det är för många bilder när kameran inte är nog högt i sidled. Dessutom skall det alltid vara en tydlig översiktsbild efter 15 meter.

Semifinal på 100 frisim igår var utan Caleb Dressel, kan undra om han fick kalla fötter av att se Rumäniens David Popovici och en egen inte superform. Nej, det är nog fel tänkt av mig av mig. Se upp för Maxime Grousset i finalen!

200 fjärilsim och nytt världsrekord

Kristof Milak var obeveklig, ingen kunde hota och han var nära att bryta 1.50 vallen med sina 1.50,34!! Oj oj! Men jag undrar om inte några små korrigeringar i upplägget skulle underlätta för att krypa under 1.50. Han andades på varannan armtagscykel upp till nästan 100 meter. Visserligen i en skön rytm men så mycket syreintag han tappade. Så andning på varje och kanske hellre försöka minska antalet andningar sista 50, är ett bättre recept. Jag tycke man underskattar behovet av att andas ofta. Gäller även första 50 i 100 meterslopp.

Final på 800 frisim

Det blev så kul och spännande, som nästan bara långloppen kan bli. Jag tror det var flera tittare som räknade bort dubbla olympiska mästaren Bobby Finke ända till det var bara 25 meter kvar. Men han har den där extra motorn som väldigt få är begåvade med. Vi ser liknande avslutningar i såväl friidrott som längdskidor. Hur kan dom? Dels får man inte var helt helt slut när det är 50 kvar. Sedan som i Bobbys fall, få tekniskt väldigt bra betalt för maxinsatsen via bensparken. Sedan har förmågan att öka laktatnivån också som en hjälpmotor. Ovanpå detta, att mentalt våga bida sin tid.

Mixedfinal på 4x100 medley

Det blev USA, före Australien inte oväntat i toppen och sedan hade vi Nederländerna på tredje plats. Ett spännande land avseende simning, de finns där årtionden efter årtionden uppe i toppen men vi pratar inte så mycket om deras upplägg och förberedelser. Jag tror de har några spännande koder till framgång. Medleylagkappen blev ingen het lagkapp. Ingen av damerna som simmade frisimsträckan gav någon skrämselhicka till Sarah.

Dagens försök

Sarah Sjöström 100 frisim

En simning med låg frekvens, 53,78 och lite svår bedömt. Jag försökte tyda hennes ansiktsuttryck efter målgång, utan framgång. Hon andades mycket, hm.

Sophie Hansson 200 bröstsim

Långa fina tag första femtio på 32,96, sedan 1.09,38 vid 100. Tredje femtio på nästan 38 sekunder och en sluttid på 2.25,74. Hon är enkelt vidare till semifinal. Det blev också några vändningar där tajmningen in mot vändningen inte fungerade perfekt. Kommer hon vara med i medaljstriden när det blir finaldags, för dit kommer hon väl? Men allt detta prat om morgonsimning?! Men hon gör en klok analys av sitt lopp.

Erik Persson 200 bröstsim

Så var det dags för Erik och paradgrenen 4:a längder bröstsim.  Första femtio på 29,77 och 1.02,77, följdes av 1.35,70. Stabil simning under 2.10 och 2:a i sitt försöksheat. Han har verkligen etablerat sig i världstoppen. Lite förvånande att han relaterar till andra i sin taktik.

 Nu tar vi sats mot kvällens finaler med Sarah, Sophie och Erik!


Finalerna  
Startlista och resultatlista
Så här tippar Swimming World finalerna dag 5

200m fjärilsim damer
100m frisim damer   2.Sarah Sjöström  53.02
100m frisim herrar
50m ryggsim damer
200m bröstsim herrar  4. Erik Persson  2.08.84                     
200m IM herrar
200m bröstsim damer  Sophie Hansson
200m ryggsim herrar
4X200m frisim lagkapp damer

Bosse Hulten om finalerna 

Summer McIntosh simmar 200m fjärilsim på Juniorvärldsrekord. Ännu en stor talang från den canadensiska talangfabriken. Man är verkligen på gång med något riktigt stort. Men tänk så långt ner det är till världsrekordet från 2009. I meter räknat ca 6 meter. Kanske det mest överlägsna från den tiden.

Popovici vinner 100m fritt också. Hoppas att man har någon på hemmaplan som håller om i hampan. En 17-åring som kan bli hur bra som helst men som kanske behöver en del sanningar och vägledning? Imponerar gör han i alla fall och en ovanligt bra engelska kan han skryta med. Vältalig minst sagt!
50m ryggsim för damer. Världsrekordet innan loppet 26.98. Dagens segertid 27.31 av Kylie Masse i det kanske mest jämna loppet hittills under VM. Masse vann sitt första guld på 50 meter i internationella sammanhang.
Återigen imponerad av Maria Wallberg förmåga att samla sina intervjuobjekt. Mutar hon dem eller är det bara så att de alla vet att man får bra frågor och därför är framme hos henne direkt?
Intressant också med alla nya simmare som har vaskats fram - så här året efter OS. Det brukar ju vara så men undrar om inte andelen nya finalister är större än vanligt?

Avdelning gnäll denna onsdag..... TA på de gula badmössorna igen !!!!!

1.01.88 öppning av Erik Persson på 200m bröstsim.... i mål 2.08.84 och tvåa i det första semifinalheatet. Såg väldigt bra ut. Skall det räcka fram till prispall? Ja undrar om det inte är så. Vinner gör han inte men sedan så........
Sophie Hansson missade finalen på 200m bröstsim med nesliga 3/100-delar. Synd! Men hon är inte riktigt i form tycker hon.
Bild från 2018 - frv Bosse Hulten, Gunnar Larsson och Thomas Jansson

Det är många som reagerar på devalveringen av Simmästerskapen internationellt.
Detta klipper vi från Sydsvenskan idag/Gunnar Larsson Facebookkonto

"Simlegendaren Gunnar Larsson tycker att simsporten tar död på sig själv med alla sina mästerskap. Han har ännu inte brytt sig om att titta på VM i Budapest som startade i helgen.
– Det har gått inflation i mästerskap, tycker han.
Världsmästerskap i juni. Europamästerskap i augusti. Världsmästerskap på kortbana i december.
Så ser landslagssimmarnas kalender ut under 2022.
– Jag tyckte det blev för mycket redan för 15 år sedan. Redan då tyckte jag att mästerskapen började bli för många när alla kortbanemästerskapen också skulle in i kalendern. Jag tror inte att det är bra för sporten och även från aktivas sida kan man tolka det så eftersom inte alla de bästa kommer till mästerskapen, säger han.
Han tycker själv att man borde backa tillbaka och göra som förr. Då hölls EM precis som OS vart fjärde år. Lägger man till VM med samma intervall får man tre mästerskap på fyra år, vilket Gunnar Larsson tror skulle vara lagom.
– Då blir det en stor tävling varje år under en fyra års cykel om man lägger till en liga, som till exempelvis den nya ISL, under det mästerskapsfria året.
71-årige Gunnar Larsson ses som en av Sveriges främsta simmare genom tiderna. Hans medaljskörd är dock blygsam jämfört med dagens framgångsrika svenska simmare. Gunnar Larsson samlade ihop sju mästerskapsmedaljer. De kommer från EM i Barcelona 1970, OS i München 1972 och VM i Belgrad 1973. Det var blott de tre stora internationella mästerskapen som hölls under hans elitkarriär.
Dagens största svenska simstjärna Sarah Sjöström har redan 81 internationella mästerskapsmedaljer i prisskålen från över 20 internationella mästerskap. Therese Alshammar fick ihop 71.
– Sarah Sjöström har sina samlade i en skål medan jag har mina upphängda i ett prisskåp. Det tycker jag också beskriver hur medaljernas värde devalveras när mästerskapen är så många, säger Gunnar Larsson.
Hittills har han inte tittat på en enda av tv:s sändningar från VM i Budapest.
– Men jag har följt med lite i resultatlistorna och där reagerar jag så klart på att flera nationer inte kommer med sina bästa lag, säger han.
Att EM och VM avgör samma sommar 2022 är en konsekvens av att OS i Tokyo flyttades fram ett år på grund av pandemin.
Men att fortsätta hålla EM och VM vartannat år samtidigt som OS kompletterar vart fjärde kan Gunnar Larsson inte se som hållbart i längden.
Samtidigt ser han ingen förändring i sikte, men han hoppas i alla fall att han kan få igång en debatt för sportens bästa.
– De internationella förbunden består bara av gamla gubbar i min ålder. De har aldrig varit i ett omklädningsrum och vet inte vad det handlar om egentligen."