Världsmästerskapen i simning
Budapest 2022
18-25 juni   - bassängsimning
26-30 juni  - Open  water

VM i Budapest 2022 - dag 4
 Dag VM dag för dag: Dag 1  Dag 2  Dag 3  Dag 4  Dag 5  Dag 6  Dag 7  Dag 8  Open Water

Bosse Hultén en tisdag morgon i juni - lite gubbgrinig men det har sagts innan....

Det har gått tre dagar av VM. Årets stora simbegivenhet i världen och i Sverige.
Det borde i alla fall ha varit det?!
Man är lite frågande dock när man konstaterar att det svenska startfältet är tunt - det finns tydligen orsaker till detta men man kan också konstatera att förberedelserna inför mästerskapen är lite tveksamma. Det finns en del av simmarna som inte har gjort något eller bara några få lopp på de distanser som man skall simma under VM, på lång bana under säsongen.
Frågan är hur många lopp måste man göra för att ha låtit kurvan peka uppå och för att det skall kännas tillfredställande innan man ställer sig på en startpall på ett VM?.
Ett, två eller tre. För tre eller fyra lopp är max vad simmarna har gjort hittills under säsong. Oftast under bara två tävlingsdagar men försök och final samma dag. Men det finns simmare som inte simmat något lopp alls.
Tävlingar är den ultimata formen av träning - dvs träning i maxfart och så har man inte utnyttjat den träningsmöjlighten fullt ut.
J de allra flesta fall har simmarna haft en kortbanesäsonngen - men lång och kort bana är inte det samma. Det är som skillnaden i fotboll att spela på handbollsplan inomhus och spela på 11-mannaplan ute. Tveksamt om en fotbollsspelare skulle få chansen i ett svensk fotbollslandslag utan någon match under året på stor plan.
Jag har sagt det innan och säger det igen. Man måste tävla på lång bana för att komma i form och att formen just för den banlängden är en färskvara.

Robin Hanson simmar 100m fritt idag - foto: Tobias Hanson

Dag 4 - Tisdag 21 juni kl 09.00 

Försöken
Startlista och resultatlista
50m ryggsim damer  Louise Hansson (personligt rekord 28,24)    
21 HANSSON Louise SWE 28.67                    
100m frisim herrar  Robin Hanson (personligt rekord 48.93)
43 HANSON Robin SWE 50.06                        
200m IM herrar
200m fjärilsim damer
4x100m Medley lagkapp mixed                                

Mitt i myllret, Louise Hansson efter 50m ryggsim - foto: Bildbyrån

Thomas Kommenterar
Förre förbundskaptenen Thomas Jansson ger sin syn på Sim-VM här på SIMMA.

VM-rapportering efter tävlingspass 7

Igår blev det min första simtur utan våtdräkt, vilken härlig frihetskänsla, huden mot vattnet!

Vad sitter då kvar i huvudet från gårdagskvällens finaler? Inte helt överraskande, att det är Thomas Ceccon 100 ryggsim som satte nytt världsrekord. Det blev en intensiv kamp mellan honom och Ryan Murphy. Ryan i ledning upp mot 50 och vid 75 var Thomas ikapp. Italienaren är i en sagolikt bra form. Efter loppet var han i ett enda stort känslosvall.

Det andra som sitter kvar är Sophies lopp. Hon hade 30,78 till 50 och en sluttid på 1.06,39, alltså 35,61 på andra 50. Den borde ligga flera tiondelar under 35. Men som jag skrivit tidigare, är min upplevelse att varje arm-bentag ger för lite betalt. Men det har de som mäter förstås full koll på. Jag tror det är lättare att lära sig simma hem en sekund snabbare, än att jaga tiondelar första delen av loppet.

Finalen var jämn, oerhört jämn, sju simmare inom en halv sekund. Benedetta Pilato segrade medan Lilly King inte är i normal form. Fin comeback av Ruta Meilutyte, det blir spännande att följa hennes resa fram emot OS i Paris.

VM håller mycket god klass, så det kan bli fler världsrekord kommande dagar. Kanske av Sarah på 50 frisim. Hon startar sin VM-resa på onsdag.

Från förmiddagens försök

Louise Hansson 50m ryggsim damer

Hon var nästan först efter 15 meter under vattnet. Tyvärr stämmer inte simningen frekvensmässigt, detta enligt henne själv. Hon påstod också att rutin saknades, det förstod jag inte riktigt. Det blev en 21:a plats och inte i närheten av den nivå hon håller i 25m bassäng. Med det här loppet, så befästs, hur medleylaget skall se ut på detta VM.

Robin Hanson 100m frisim herrar
Det blev 23,7-50,06 för Robin som inte alls speglar loppet i lagkappen första dagen. Då hade han i princip simmade sekunden snabbare, växlingsvinsten inkluderad. Trodde nog på en tid under 49. Första dagens lagkapp var lovande men resan mot en olympisk final på 4x100 frisim blir lång för de svenska killarna. Lyssnar på Robin när eminenta Maria Wallberg intervjuar honom. Många frågetecken hamnar i mitt huvud, hans känsla speglade inte farten. Det blir något att bita i för analysteamet.

4x100m Medley lagkapp mixed

Ingen svensk start, synd! Här var det fler lag anmälda. Jag blir än mer övertygad att det borde vara fler svenska simmare på plats i Budapest!

Finalerna ikväll

Inga svenskar i finalpasset, något som nästan aldrig sker. Synd för TV-publiken men för oss simnördar finns massor av godis i kvällens finalpass!!Finalerna   kl. 18.00
Startlista och resultatlista
Så här tippar Swimming World finalerna dag 4
800m frisim herrar
200m frisim damer
100m frisim herrar
50m ryggsim damer
200m fjärilsim herrar
50m bröstsim herrar
200m fjärilsim damer
200m IM herrar
4X100m Medley lagkapp mixed

Tillbaka till startsidan - klick