Världsmästerskapen i simning
Budapest 2022
18-25 juni   - bassängsimning
26-30 juni  - Open  water

VM i Budapest 2022 - dag 3
 Dag VM dag för dag: Dag 1  Dag 2  Dag 3  Dag 4  Dag 5  Dag 6  Dag 7  Dag 8  Open Water

Sofia Åstedt missnöjd efter dagens 200m fritt - foto Bildbyrån

Bosse Hulten tycker på morgonen, innan den tredje dagen av VM

Jag tror inte jag är ensam om att irriteras av de svenska simmarnas färg på badmössorna. Jo det är omväxlande och fräscht med en ny färg men det är uruselt när man skall kolla simningarna på TV. Där kan man bara förväxla svenskarna med Australien i vanliga fall men med de mörka badmössorna kan man glömma dessa som igenkänningstecken.. Nej det var bättre förr - åtminstone när det gäller badmössor..... (bör nämnas att Sofia Åstedt hade GUL badmössa denna morgon)
Svensk TV år på plats och sänder. Men väldigt få svenska simmare i vattnet. Det är en ekvation som inte går ihop. Inte för mig i alla fall. Årets motto för svenska simmare verkar att vara "less is more". Jo det finns förklaringar till allt. Sommarjobb, året efter OS, det kommer fler mästerskap den här sommaren, VM-kvalreglerna är snåriga osv.
Idag tex. är det bara unga debutanten Sofia Åstedt som simmar förmiddagspasset.

Dag 3 Måndag 20 juni  

Försöken
Startlista och resultatlista
50m bröstsim herrar
200m frisim damer  27  Sofia Åstedt  2.03.22  ( personligt rekord 2.00.92)                                   
200m fjärilsim herrar
800m frisim herrar

Emelie Fast i den nya mörka badmössan - foto: Bildbyrån

Thomas kommenterar - efter pass 5

Svenskarnas badmössor är snygga, riktigt snygga, men det är betydligt svårare att upptäcka våra svenska hjältar i vattnet. 90-talets ikoniska förbundskapten Chrunak var noga med den gula färgen i olika sammanhang. Just av skälet att synas. Snyggt är bra men funktion är bättre.

Det blev en fin finalkväll igår också

Det lopp som för mig stack ut mest var finalen på 100 fjärilsim för damer. Innan loppet lyssnade jag på en intervju med Louise Hanssons tränare Ian Hulme. Hans egen simkarriär var väl som fjärilsimmare, om inte mitt minne sviker. Han kändes väldigt seriös.

Det blev ytterligare några tiondelar snabbare för Louise, 26,40 på utgången första 50, trots en liten glidfas på någon tiondel in mot vändningen. Upplevelsen för henne av situationen var större än jag kunde se. Men det är störande att vi alltför sällan får bra helikopterbilder.

Hon var med i medaljfighten hela vägen mot målet med en hemgång på 30,08. Sluttid blev 56,48 ett par tiondelar långsammare än i OS-finalen. Hon var ledsen och bedrövad och pratade i termer om kapacitet på en sekund snabbare. Men med sina 26,40 i öppning är hon nära sitt personliga på 50 meter, speciellt om hon fick glida in mot vändningen. Så tricket blir att kunna simma hem ner mot 29,00, vilket några av Pariskonkurrenterna har kapacitet för. Louise hör hemma i världseliten och befäste det, i denna final. Det skall bli intressant att se henne i medleylagkappen,om nu Sarah Sjöström skall simma frisim.

Loppet vanns av Torri Huske med personligt rekord, en mäktig tid, nosande på Sjöströms världsrekord. Jag tror inte rekordet överlever fram till OS i Paris. Det är nu nästan en handfull simmerskor som har möjligheten att straffa 55,48.

Sophie Hansson 100 bröstsim

Efter Louise var det syster Sophies tur, det blev 31,28 -1.06,30 med en simning där inte frekvensen ger fullt betalt. Det är ett riktigt getingbo när det blir finaldags. Lilly King vidare genom en diskning. Bröstsim är kanske det svåraste simsättet att kombinera kraft och effektivitet. Bemästrar hon det finns en medalj inom räckhåll.

Lars Frölander och Niklas Nord hade finfint besök av Michelle Coleman och vi fick se en repris av medleylagkappen från VM i 25m bassäng, Sverigelaget tangerade världsrekordet, mäktigt! Michelle i en huvudroll på sista sträckan. Dock är det ett svårt format att vara tre och snacka när bilderna också skall göra jobbet. Det blev nästan svårt att svälja alla ord.

50 fjärilsim herrar

Caleb Dressel vinner på 22,57 Nicholas Santos 42 år blir silvermedaljör! Häftigt!

Hanna Rosvall 100 ryggsim

Det blev ett personligt rekord för Hanna 29,39, som sedan blev 1.00,76. Bra! Dessutom gjorde hon en bra analys i intervjun efter loppet, det skapar seriositet kring vår idrott. Trots att Hanna är med svenska mått mycket duktig på undervattensdelen saknas det hastighet första 15m i jämförelse med de allra bästa. Loppet gav en 14:e plats. Kan hon pressa tiden ytterligare i medleylagkappen är det medaljvittring för laget. Eller skall Louise simma ryggsim, hon borde ha kapacitet att simma under 59,0. Det får vår nya kapten Aronsson reda ut.

För mycket snack

Jag tror inte på snacket om morgonpersonligt, säsongsbästa och nu har snacket om förstaloppet också hamnat i fokus, onödigt. Inte för en sekund kan jag tycka att det är främjande för prestationsutveckling. Ibland blir de också uppmuntrade av journalistens frågor. Problemställningen finns på klubbnivå också. Bort med detta resonemang, varför får jag utveckla i ett annat forum.

Försöken idag

Sofia Åstedt 200 frisim

Det är en svår uppgift att ta sig an den svåraste distansen av dem alla. Felar formen eller dispositionen de minsta får man betala ett dyrt pris sista 30 sekunderna av loppet. För Sofia blev det tungt. En 27:e plats och en tid av 2.03,22 som är en bit över sitt bästa jag.

Dags att sluta men härligt att höra Lars och Niklas prata om träning i detta försökspass. Det sitter djupt i idrottskulturen att hårt alltid är bättre än rätt! Oj så många vi lurat genom åren.

Nu håller vi tummarna för Sophie ikväll


Sophie HAnsson - foto: Bildbyrån

Finalerna    
Startlista och resultatlista
Så här tippar Swimming World finalerna dag 3
200m frisim herrar Final
1500m frisim damer Final
50m bröstsim herrar Semi
100m ryggsim damer Final
100m ryggsim herrar Final
200m frisim damer Semi
200m fjärilsim herrar Semi
100m bröstsim damer Final
6-  Sophie Hansson  1.06.39