Sportpalatset Stockholm (1934-1956)

Det finns ett antal anläggningar i Simsveriges historia som man gärna vill lyfta fram. Strömbadet i Stockholm är en sådan. En 33,33 meters bassäng mitt i Stockholms ström som var i bruk fram till 1934 och som revs 1936. Denna anläggning skall vi komma tillbaka till i en artikel lite senare.
Men den anläggning som vi först skall ta oss an i Stockholm är – Sportpalatset. Sveriges första inomhus 50 meters bassäng ingående i ett större sportkomplex som byggdes 1929 till 1930 och i sin helhet öppnades 1934. Sportpalatset innebär inte bara en femtio meters bassäng utan också kulturhistoria med Bruno Liljefors ateljé och bostad, Simförbundets logga, ABBA-studion, Rollings Stones, Arne Borg – mycket samlat på en liten yta. Men låt oss ta det från början.
Svenska Dagbladet och Simfrämjandets promotion, på bilden ses Ulla Sundsten tacka promotorn, medicinalrådet John Byttner för eklövskransen - foto. Stockholmskällan

Missa INTE !!!
Se en härlig flygfilm om Sportpalatset från Heli-film genom att klicka här.
Det finns en liknande film i kvällsbelysning som du hittar här - klick

Jussi Björling, världens störste operasångare på 30 och 40-talet friade till sin fru Anna Lisa (Berg 1910-2006) under en föreställning på Sportpalatset - i en gondol som gungade kraftigt när Jussi tog i med sången.
Vår kung, Carl den XVI Gustav har tagit sina simmärken på Sportpalatset.
Arne Borg och Sally Bauer har varit simlärare på Sportpalatset.
Under många år så var Sportpalatset också en utbildningsplats. Den svenska badmästarutbildningen fanns här.
St Eriksgatan, utanför Sportpalatset var genomfartsled innan Essingeleden byggdes. Här gick gamla Riksettan - dvs Riksväg nummer 1 i Sverige.
och
På den stora fastigheten till höger det sk St Erikspalatset satt under många år en takreklam - för ABBA sill....... inte konstigt att ABBA valde fastigheten för sin inspelningsstudio på andra sidan gatan.
Skylt som sitter på ingången till Sportpalatset - foto: Stockholmskällan. (klicka på bilden så gär den lättare att läsa.
Sportpalatset till vänster och St Erikspalatset till höger - vykort från 1941
Här ett äldre vykort som verkligen visar höjden på byggnationerna runt St Eriksbron
Så här ser Sportpalatset ut i augusti 2017.
Sportpalatset (byggnaden till vänster på bilden ovan) byggdes som en pendang till fastigheten till höger. Denna fastighet - St Eriks Palatset stod färdig redan 1909 och var du landets högsta byggnad 58 meter. Mellan åren 1909 och fram till 1924 höll St Erikspalatset denna titeln. Tanken var att tomten där Sportpalatset sedemera byggdes - skulle bebyggas starx efter att St Erik Palatset stod färdigt men så blev det inte. Det hela 25 år innan detta blev en realitet.
Men när arbetet med Sportpalatset startade 1929 gick det snabbt undan och egentligen så stod hela byggnaden klar ett år senare men i kölvattnet av oroligheterna på de ekonomiska marknaden så dröjde det ytterligare fyra år och flera konkurser innan anläggningen kunde öppnas komplett.
Simhallen på Sportpalatset
Vad fanns då i det ursprungliga Sportpalatset?
Jo, en inomhus 50 meters inomhusbassäng. 12 meter bred och med 6 banor. Den var den största simanläggningen i norra Europa när den invigdes.Här fanns också en barn- och undervisningsbassäng Det var inte bara en simanläggning utan byggnaden innehöll också tennisbanor, bowlingbanor och gymnastiksalar. Vid invigningen fanns också en teater med plats för 600 sittande åskådare.
Restaurangen som också fanns med från början men denna och teater byggdes senare om till biograf. En biograf som fick namnet Rivoli. Biografen lades ned 1957. Då hade redan badet lagts ned året innan. Egentligen gick det under alla år back ekonomiskt och när nya ägarna Trygg Hansa kom till skott - lades badet ned.
Den ombyggda teatern blev biografen Rivoli - Foto: SF
Toppen av Sportpalatset kröns av Fisken - Svenska Simförbundets symbol.

Simförbundets Fisken

Högst upp på Sportpalatset fanns och finns Simförbundets symbol Fisken. En symbol som vi känner igen från Svenska Simförbundet långa historia men också som en del av designen på simmärken.
Här bredvid i en mer modern och stiliserad form men om du återgår till bilden ovanför Liljefors ja då ser du den ursprungliga fisken. Vänd också gärna blicken uppåt om du passerar St Eriksbron och beskåda denna utsmyckning på taket. Väl värd en lyftning av nacken

Bruno Liljefors ateljé och bostad
Det var inte bara en sportanläggning som stod färdig den där oktoberdagen 1934 när Sportpalatset invigdes utan byggnaden innehöll också 53 lägenheter. Allra mest pampig var lägenheten strax under den öppna lanterninen. Dvs toppen på byggnaden. Liljefors utfodrade fåglar överst i huset och allehanda flygfän kunde flyga frott in i lanterinan men också i den hans översta våning. Då hade han enkla modeller att måla av och han lät tom. en fisgjuse övervintra inne på ett element. Det var mer regel än undantag att det varje vecka kom klagomål till Sportpalatsets vaktmästare att fåglarna tappade mat på gående på St Eriksgatan, nere på gatuplanet. Mat som kom från Liljefors matning av fåglarna.
När konstnären sedan avflyttade till Uppsala fick hela topplägenheten saneras. Fågelträck hade angripit trossbotten och en rejäl renovering fick göras. Under flera år efter hans flytt hade man problem med fåglar som ville ta sig in i lägenheten.

Läktarkapaciten inne i simanläggningen uppgick till 2000 personer därav 1200 sittande.

Polarstudion

År 1978 köptes hela fastigheten av Stikkan Andersson och skivbolaget Polar. I den gamla biografen inreddes då en skräddarskydd studio för ABBA. Det blev till en vallfärdsplats för massor av världens bästa musiket. Förutom ABBA som har bl.a Rolling Stones, Led Zeppelin , Rammstein , Ramones, Roxy Music, Adam Ant, Backstreet Boys, Beastie Boys, Belinda Carlisle, Burt Bacharach, Emma Bunton, Celine Dion, Genesis , Tony Banks, Eva Dahlgren, Tomas Ledin, So What, Magnus Uggla och Roxette - spelat in i studion

Sidor på SIMMA
Ribersborgs Kallbadhus Malmö
Sportpalatset Stockholm
Strömbadet Stockholm (kommande)
Olympisk Simstadion 1912 (kommande)
Länkar till externa sidor
Mälarbadet Stockholm
(vi tar gärna emot förslag på flera liknanade anläggningar. Skick ett mejl till Bosse Hulten.

Källor
Boken om simning - Erik Bergvall 1950
Simklubben Neptun 100 - år Red. Owe Fröberg 2006
Stockholms byggnader- Andersson och Bedoire
Wikipedia
Stockholmskällan
Dvs bloggar
Brf Sportpalatset
Skivbolaget Polar

Har du??
Kompletterande information eller upplysningar om Sportpalatset? Skicka då en mejl till Bo Hulten - klick