Sim Stjärnan Björn Borg

Fakta om Björn Borg

Data
Född 14 november 1919
Död 13 april 2009

Meriter och utmärkelser
Svenska Dagbladet Bragdguld 1938.
2 guld vid Europamästerskapen i London 1938.
Slog vid fem tillfällen Europarekord i olika grenar.
OS-start som 16-åring i Berlin 1936.
Smeknamnet var ”Sälhunden från Peking”.
23 SM-guld
Slog under sin simkarriär 35 svenska rekord i simning.

Länkar om Björn Borg

Till resultaten från EM i simning 1938 - klick
Björn Borg på Wikipedia - klick

Björn Borg och Jörgen Wärle - på en icke tidigare publicerad bild.

Bragdguldet 1938 och annat om Björn Borg

Europamästerskapen i simning 1938 simmades i London. Tävlingarna avgjordes på Empire Pool Wembley - en arena som också skulle inrymma Olympiska Spelen 1948.
EM-tävlingarna 1938 - tio år innan OS skulle komma ha två dominanter i bassängen. På damsidan Ragnhild Hveger - danskan som kom att bli en legend och mycket omdiskuterad under sin livstid (vi skall återkomma till henne i en senare artikel) och Björn Borg eller som han skulle bli kallad i pressen – Sälhunden från Peking. Björn Borg skulle under senare delen av 1900-talet bli ett mycket känt idrottsnamn i Sverige och i världen - men den gången strax före kriget och för många sim intresserade är namnet Björn Borg förknippat med simning och inte tennis.
Då på 30-talet fanns det ju ytterligare några Borgar i svensk simning. Glöden efter Arne Borg men också dennes tvillingbror Åke – hade ju inte falnat. Arne Borg kom ju att vara aktuell under resten av sin livstid.
Man skulle kunna säga att om inte världskriget hade kommit i mellan – med inställda Olympiska Spel 1940 och 1944 hade Borg säkert varit en av de där stora olympiska hjältarna som vi hade vårdat men så blev det inte. OS de där åren när Norrköpingssimmaren skulle vara som bäst och uppnått 21 resp. 25 år blev ju inget pga. Andra världskriget.
Lår oss rota lite i vad som föregick Björn Borgs peak som simmare. De där magiska dagarna under 1938 – när han var den störste i världen.

Björn Borg var född i Norrköping. Hans pappa var född i Norge, utbildad textilingenjör och blev chef för det stora textilföretaget Tuppen. Ett företag känt för sin produktion av framförallt lakansväv. Familjen Borg bodde i en tjänstevilla precis bredvid Norrköpings Ström.

Han upptäcktes som simmare som 13 åring. Som vanligt vid den tiden så var simsporten sammankopplad med simlärare och badmästare. Det var simläraren vid Norrköpings Kommunala Siminrättning som fick syn på honom. Badmästarens namn Gurra Andersson och denne sa bl.a – ”Grabben var omöjlig i vattnet. Han kunde inte simma bröstsim och jag testade om det skulle fungera med crawl istället. Han lärde sig crawlens teknik på några minuter och bara en vecka senare vann han skolsimningarna i staden”.

Mycket av träningen kom under sommarhalvåret genomföras i en skogstjärn uppe vid Kolmården. Där hade man monterat upp två träplankor, rep vid sidorna och i en hast hade man en 50 meters simbana. Mitt i skogen med gäddor, abborrar och andra åskådare runt sig. Mellan 3 och 5000 meter om dagen var träningsdosen när väl vattnet fått upp värmen. 1935 kom det första SM-guldet och året efter OS-året 1936, då som 16-åring - dominerade han SM-tävlingarna. Detta bl.a med segrar på 200 och 400m fritt. Året efter 1937, vann han de första Nordiska Mästerskapen – på 400 och 1500m fritt. Allt detta skulle bara  vara en förpostfäktning till EM i London 1938. Vid den sommarens SM-tävlingar på Eriksdalsbadet vann han det mesta och det var ganska uppskruvade förhoppningar som den svenska EM-truppen tog sig till London och EM.
Starten på EM för Björn del blev inte den bästa. Han kom till EM med ett personligt rekord över 100m fritt  på 59,3 och dag 1 så simmade han i försöken och tiden – över 1.02. Ingen finalplats och en stor besvikelse.
I finalen på 400m fritt så kom han i underläge de första 200 meterna. Han låg 2,5 sekunder efter ledaren efter halva loppet. Vid 300-passseringen låg han lika och väl i mål så vann han med fem sekunder före tvåan och trean.
1500 meters loppet blev en tuffare resa. Efter att ha varit i ledningen med ett stort avstånd inledningsvis var det Borg som kroknande på slutet och vinstmarginalen blev till slut bara två sekunder. Men det andra guldet var bärgat. Den stora belöningen kom i slutet på året då han erhöll Svenska Dagbladets Bradguld.
Sedan var det bara att ställa om träningen för att ladda mot OS i Tokyo 1940 men i och med krigsutbrottet 1939 blev de spelen inställda och Björn Borgs simkarriär var mer eller mindre slut. Han blev frivillig i det Finska Vinterkriget. Kom hem hel och oskadad men simningen betydde inte så mycket efter detta. Det blev dock en comeback 1942 och en hel del SM-guld. Efter detta slutade han igen för återigen komma tillbaka 1944. Samma sak igen och sedan trodde man att hans saga skulle vara all i bassängerna. Men inte. Inför EM 1947 som simmades i Monte Carlo gjorde han sin tredje stora comeback men den här gången bar det inte ända fram. Han slutade mitt i satsningen och efter det har det bara blivit träning till husbehov och affärer över jordklotet.

Under tiden som han tog EM-gulden i London 1938 så var han 18 år. Gick då på det tvååriga handelsgymnasiet I Norrköping. Tillbaka i skolan igen så blev han hyllad stort. Året efter under sista gymnasieåret så var borta ytterligare lång tid – den gången tre månader. Anledningen året efter var han deltagande i Finska Vinterkriget – 19 år gammal. Hans slapp ta igen de tre månaderna bortovaro från skolan och kunde ta studenten tillsammans med sina klasskamrater. Hjälte den gången också.

Efter studenten 1940 hoppade han på en Brandchefsutbildning – denna var klar 1944 och året efter 1945 blev han brandkapten i Helsingborg en tjänst som han uppehöll till 1947. Då knappt 30 fyllda startade han flera företag driva olika företag med namn som Borg Service AB och Borg Holding AG. Som egen företagare arbetade han bland annat med en speciell service av kraftverksångpannor, bland annat till atomkraftverk.
Slutfasen på EM-loppet 1938
Borg flyttade till Zürich i Schweiz 1959 och kom att bo där under resten av sin levnad – dvs till 2009. Han uppmärksammades av Svenska Simförbundet 2002 och fick det ovanliga priset silverplaketten som man har varit väldigt restriktiv med.

2004 höll han som 85-åring ett bejublat tacktal efter middagen på Simförbundets 100-års fest. Skarp, roligt och mycket intressant. Björn Borg hade då deltagit i debatten i media från och till med ämnet dödshjälp. Han hade under 2002 diagnostiserats med en ovanligt aggressiv cancersjukdom i ryggmärgen – multipel myelom. Redan under 80-talet hade han tagit ställning för dödshjälp och kom att flera gånger bidra med rubriker i svenska media. I juli 2008 belönades han av Norrköpings stad med en minnestavla i ett parkområde inte långt från sina vattenhål i den förra hemstaden och han dog året efter, knappt 90-år gammal.