Simmaren och skådisen Bud Spencer

Wikipedia om Bud Spencer:
Bud Spencer (artistnamn för Carlo Pedersoli), född 31 oktober 1929 i Neapel, död 27 juni 2016 i Rom, var en italiensk doktor i juridik, olympier, skådespelare, manusförfattare, musiker, affärsman och politiker. Han hade även flygcertifikat för helikopter samt för flygplan i linjetrafik.

Kändisskådisen som var först under minuten i Italien - av Owe Fröberg
 Under SVT:s sändningar av näst sista dagen av VM i Rom 2009 fick Hans Chrunak problem när det gällde en av prisutdelarna, vilken presenterades som Bud Spencer och som den förste Italienare att simma 100 meter under minuten. - Alltså Bud Spencer, varför klingar det . . . på något sett. Jag klingade då iväg ett mejl till Staffan Lindeborg. Strax efteråt sa Chrunak att han blivit överhopad med SMS i frågan.
Bud Spencer, föddes som Carlo Pedersoli i Neapel 1929. Italiensk skådespelare - med 62 roller på sitt CV - och filmskapare (regissör, producent och manusförfattare), som medverkat i ett stort antal filmer och tv-serier. Hans filmdebut skedde som statist i storfilmen Quo Vadis (nominerad till åtta Oscars men de fick lämna galan tomhänta) från 1951 med Robert Taylor och Deborah Kerr. Internationellt sett är Trinityfilmerna, ihop med den gode vännen Terence Hill (Mario Girotti), de mest kända.
Den 19 september 1950 blev han den förste Italienare om simmade 100 meter under minuten. 1951 vann han en silvermedalj vid Medelhavsspelen.
Vid OS 1952 blev han femma på 58.9 i den semifinal som vanns på 57.1 av den blivande guldmedaljören Clark Scholes, 57.4. Heattvåa var Göran ”Rotborsten” Larsson på 57.8. Även i Melbourne delade han, som åtta, semifinal med slutsegraren, på 55.4, Jon Henricks  – 55.7 v 59.0. Han var Italiensk mästare i vattenpolo med sin klubb S.S. Lazio. 2005 tilldelades han Guldkajmanen – Caimano d´Oro.
Han var doktor i juridik, musiker, affärsman och politiker – 2005 kandiderade han för Forza Italia i regionen Lazio, vilken inkluderar Rom, men blev inte invald. Han hade även flygcertifikat för helikopter samt för flygplan i linjetrafik. Carlo avled 2016.