Simidrotten som vi känner igen den idag – vaskades fram under de första åren av 1900-talet. De första svenska mästerskapen i simning arrangerades 1899 - året efter den första upplagan av Ribersborgs Kallbadhus / Malmö Saltsjöbad uppfördes. 1902 kom Ribban version 2.0 efter en kraftig höststorm och 1904 bildades det som vi idag känner igen som Svenska Simförbundet. Året efter detta – 1905 – arrangerades det första Svenska Mästerskapen i simning – på Ribban. Det är med snabba penseldrag, något om årtalen runt sekelskiftet mellan 18–1900-talet.
Men redan 1891 hade någon form av SM-tävlingar avverkats. Fast när de svenska mästerskaps-tävlingarna arrangerades året strax innan sekelskiftet – ja då satte svensk simning sitt första större avtryck i den idrottshistoriska boken. De första fem svenska mästerskapen i simning kom inte utanför de sk. tullarna i den kungliga huvudstaden och innan Malmö och då Ribersborg skulle stå för arrangörskapet 1905 – var man naturligtvis tvungna att ta en omväg till Göteborg och den provisoriska simarenan på Styrsö innan man lät SM-tävlingarna kunde ”komma hem” – till Malmö 1905.
Sett med dagens simglasögon var mästerskapen nådens år 1905 – inte speciellt imponerande. En simgren – herrarnas 100m fritt och så naturligtvis simhopp och konstsim. Speciellt simhoppet imponerade på den därvarande pressen. Man försnackade upp tävlingarna med att hoppen skedde från svindlande höjder – upp till 40 fot – drygt 11 meter och något liknannade hade aldrig skådats på våra breddgrader.
Segraren på 100m fritt hette Wilhelm Persson, från Stockholms Kappsimningsklubb. SKK som kort namnet är för klubben från Kungliga huvudstaden – dominerade svensk simning vid den här tiden. Mellan åren 1901 till 1914 vanns just herrarnas paradsträcka, 100m fritt av simmare från SKK. Wilhelm Persson som vann på 1.16.8 eller som det skrevs vid den tiden och man inte kunde mäta tiondelar – 1,16,4/5 minuter.
Tanken var att Baltiska Spelens simavdelning skulle bli, med dåtidens mått mätt, ett stort arrangemang. Men av detta blev intet. Danska och tyska simmare kom aldrig till start och det enda utländska inslaget var ett engelskt pololag. Svenska representationen var dock mycket stor och det var faktiskt två simmare från Malmö som drog till sig det största intresset.
Emy Machnow och den dåförtiden okände Albert Rothstein var de två som utmärkte sig mest. Machnow med ett svenskt rekord på 100m fritt för damer och Rothstein med svenskt rekord på 100m ryggsim.
Baltiska Spelen – tävlingen som marknadsfördes som ”mästerskapet mellan två olympiska spel” – blev inte den stora tillställning och idrottmanifestation som man hade hoppats. Men sett ur Ribersborgs synvinkel som arrangemang – trots allt en milstolpe. Landshövdingen och kronprinsparet förgyllde tävlingarna och stora människor massor tog sig ut till Ribban de där tävlingsdagarna under utställningssommaren 1914. Sista biten ut till arenan var en 300 meter lång brygga som alla promenerade ut på och man är i efterhand, imponerad vilka människomassor anläggningen kunde hysa.
Fast rent idrottsligt så var Malmösimmarnas prestationer som sparades till eftervärlden..
SIMMA AB © Copyrights 2023 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén SIMMA grundad år 2000