Artiklar om personer i simhistorien

Gunnar Larsson - klick
Den störste simmaren i landet - genom tiderna. Läs om hans fantastiska karriär i denna artikel från Skånsk Idrottshistoria.

Bo Westergren - klick
En av de första Sum-Simmarna från början av 60-talet, som blev svensk rekordhållare innan han fyllt 14 år, OS-deltagare, simtränare och när han fyllde 70 år skrev Bosse Hultén om honom här.

Willy den Ouden - klick
En av de största simmerskorna mellan första och andra världskriget. En spännande historia om en spännande kvinna. - klick

10 Skånska simfamiljer - klick (fr. extern media)
Simning är mycket en familjefråga. I en djupdykning i skånsk simning har Bosse Hultén hittat tio olika familjer/släkter som består av mycket simning. 

Simhopparen som blev fotbollsspelare. Läs om Frank Landqvist som tog steget i början av 1950-talet - klick (av Owe Fröberg)

Simhopperskan som är 100 år och hoppat för både Danmark och Sverige - klick

Märta Norelius - klick
Historiens bästa svenskfödda simmerska. Vann tre OS-guld, slog 19 världsrekord och tjänade massor med pengar på simning. Vem var denna svenska som tävlade för USA?

Björn Borg - klick
Hade inte 2:a världskriget kommit i mellan hade BB varit en av de stora idrottslegenderna i vårt land. 1938 var han världens bäste simmare.

Birger Buhre - klick  (fr. extern media)
En av landets kanske största och mest välbekanta simledare genom tiderna. Läs om han fantastiska resa genom simning och journalistik.

Erik Bergvall - klick  (fr. extern media)
Den store idrottsledaren i svensk simning. "Svensk simnings fader" - skulle man kunna kalla honom. Läs om den mycket intressanta personen som danade den svenska simningen.
Mer om Bergvall:
Bergvall i Västerfärnebo - klick

Jason Statham är 2010-talets främste actionskådespelare. Men visste du att han också har varit en framgångsrik simhoppare?
Läs historien om Statham här - klick - i en artikel signerad Owe Fröberg.

Axel Hultman - klick
Axel Hultman var den förste svenske mästaren i idrott någonsin och det var i simning! Men mest känd är han för sina skådespelartalanger men också för att han skrev en ramsa som ALLA kan, fortfarande i våra dagar .

Lars Eric Paulsson - klick
Pålle blev hans artistnamn. Tränare till många av landets simstjärnor, Gunnar Larsson, Gunilla Jonsson, Per Johansson mfl. Svensk förbundskapten och siminnovatör

Gunilla Jonsson - klick  (fr. extern media)
1970 var hon svensk simdrottning. Regentskapet varande inte så länge - annat kom i vägen. Läs den tragiska historien om Gunilla Jonsson

Tord Andersson - klick  (fr. extern media)
60 och 70-talets store manlige simhoppare i Sverige. Han gjorde simhoppningen till en konst men var också duktig i andra idrotter.

Simstjärnan Elenor Holm vann OS-guld 1932 men när hon skulle resa till OS fyra år senare lyckades hon festa bort sin OS-start. Läs mer här - klick

Bud Spencer - en av den italienska spagettivästerns största skådespelare - var den förste italienare under minuten på 100m fritt. Läs om honom här - klick