Europamästerskapen i simning, Barcelona 1970
Europamästerskapen i simning 1970 innebar en form av genombrott för svensk simning. Efter ett 60-tal som hade varit en bergochdalbana när det gäller framgångar och misslyckande kom så det soliga mästerskapet i Barcelona och för svensk del med den första riktiga världsstjärnan sedan Arne Borgs dagar - nämligen Gunnar Larsson. Denne Larsson som under åren tidigare mer eller mindre har motarbetats från det Stockholms-dominerade Simförbundet men när dt var dags för mästerskapen i Barcelona - ja då blommande han ut i full blom.
Nedan har vi återanvänt Bosse Alm texter från Simsport. Bosse som hade inblicken och rutinen och kunde skriva simning som ingen annan under den här tiden (möjligtvis Birger Buhre undantagen).
Redigering och kommentarer - Bosse Hultén
Bilder - Simsport och Gunnar Larsson
Den svenska truppen under Barcelona EM 1970
Överledare: Ernst W Lindahl
Ledare: Stickan Ohlsson
Ledare: Kerstin Buhre
Tränare: Bo Alm
Tränare: Åke Lindhgren
Tränare: Lars Eric Paulsson
Tränare hopp: Jan Lillen Engwall:
Tränare hopp: Gunnel Weinås
Ledare polo: Frille Sjöö
Tränare polo: Dimiter Konstantinov
Simmare:
Eva Andersson
Elisabeth Berglund
Monica Bergqvist
Yvonne Brage
Eva Folkesson
Elisabeth Hjort
Lena Isaksson
Gunilla Jonsson
Vera Kock
Eva Wikner
Anita Zarnowiecki
Anders Bellbring
Bengt Gingsjö
Sven von Holst
Göran Jansson
Thomas Jonsson
Gunnar Larsson
Hasse Ljungberg
Hans Tegeback
Bo Westergren
Svante Zetterlund
Simhoppare:
Agneta Henriksson
Ulrika Knape
Tord Andersson
Maths Lindberg
Vattenpolo:
Tommy Danielson
Sten Ekman
Jan Olof Fahlén
Thomas Fjärrstad
Robert Hernadi
Edgar Ingelsson
Rune Johansson
Tommy Sjöstrand
Runar Svensson
Resultat per dag hittar du nedan men här finns också en resultatlänk till alla finaler - den hittar du här - klick
Två rekord första simdagen
Eva Folkessons säger så här 50 år efter EM i Barcelona - på frågan om hur hon minns tävlingarna och tiden i Barcelona:
När det gäller Barcelona minns jag naturligtvis Gunnars prestationer m världsrekordet som topp. Gunillas silver.
Yvonne Brages finalplats naturligtvis. (Yvonne Bettan Berglund och jag delade rum).
Vidare kommer jag ihåg att den dagen jag gick till final på 100 rygg gick också Thomas vidare på nån av bröststräckorna. Jag tror att vi var i vattnet ganska tidigt i programmet för det blev en kanonstämning. Vi gav nog ganska höga odds.
Vidare lite kuriosa:
Vi var inkvarterade Castell de Fels,strax utanför Barcelona, på ett hotell precis på stranden och havet utanför fönstret. BÅDE strand och hav SKULLE undvikas.
Till maten serverades pommes vilket inte godkändes av ledningen utan vi skulle äta kokt potatis. Så blev det också och potatiskoket kom in på bordet simmande i sitt kokvatten!!
Ett annat minne är - sant eller falskt!?!,
- att östtyskarna vägrade dopingprov och slapp detta....Men vissa straffar...
Hela finalpasset från denna dagen!
Hela finalpasset från denna dagen!
Hela finalpasset från denna dagen!
Simanläggningen " Piscines Bernat Picornell byggdes till EM 1970 och
namnet kommer ifrån grundaren av det spanska simförbundet
Bernat Picornell i Richier. Arena fräschades sedan upp till OS 1992 - och kunde härbärgera 10.000 åskådare. Sedan har syncrosimning till VM 2003 arranegerats där och poloturneringen av VM 2013. Simanläggningen består av en utomhus-50ia och en dito inomhus och är belägen vägg i vägg med OS-stadion uppe på Munjuicberget.
Bosse Hultén om artikeln:
När jag läste igenom Bosse Alms texter från 1970 så fanns det ingen chans att man skulle kunna göra om det hela till nutid. Bosse var där, han skrev volymmässigt rejält och han kunde simning. Han må förlåta eller glädjas i sin himmel att vi återanvänder hans texter. Personligen är det kul att få använda vilder och broschyrer som jag sparat i 50 år enkom för detta tillfälle. Tacksam för det och hoppas att ni uppskattar sammanställningen.
Kontakt med Bo Hultén - klick
Det är inte odelat positivt om EM 1970. Medaljösen i lagkapp och finalisten på 200m fritt - Elisabeth Berglund kan känna i tagg i hjärtat när hon tänker tillbaka på mästerskapen i den katalanska huvudstaden. Hon skriver så här år 2020
EM 1970 är ett bitterljuvt minne. Jag kom till vackra Varberg – en inspirerande omgivning och miljö – direkt från träning i Frankrike. Simmade SM nästintill otoppad – en supertung fransk badmössa och laddade hårt inför EM I Barcelona. Min franska tränare Hedda Frost hade klart för sig att jag skulle ta mig till EM änd- utan att toppa ut fullt. Det var jag också övertygad om. Efter SM hade vi kommit överens om att jag skulle återvända och slutträna tillsammans inför EM. Men se det gick inte alls. Svenska Simförbundet lät mig inte - trots vädjanden från det franska dito. Jag tvingades följa med på träningslägret i Geneve.
Simtränare Paulsson och Alm hade ingen som helst förståelse för vad jag gjort i Frankrike. Tog ingen hänsyn till träningsdagböcker och meterantal jag legat på i Frankrike. Träningen med svenska laget innebar dubbelt så många meter som tidigare. Jag blev helt nertränad och hade så ont i axlarna att jag inte kunna lyfta dem.
Så JAG har ingen bra relation till svensk simning. Både Mexico-OS och EM i Barcelona satte P för det. Det är en tagg som sitter kvar, ännu idag.
Min Frankrikesatsning stod Sundsvalls Simsällskap och mina föräldrar för. Men egentligen var det franska simförbundet som var den stora sponsorn. De såg ett stort värde i att jag fanns som sparring till deras stjärna Claude Mandonnaoud. De som bjöd mig på allt. Läger, hotell, mat och resor. Vi var som mest tre veckor i Paris, sedan läger i frisk och fin luft. Allt från atlantkusten till alperna och Medelhavet. Claude Mandonnaoud och jag fann verkligen varandra och vi tränade oerhört tufft för att göra bra ifrån oss på EM. Sen satte Svenska Simförbundet krokben för detta. Jag var knäckt, Claude var oerhört knäckt.
Väl i Barcelona minns att jag mötte fransmännen, Heda och simkompisen Claude vid tåget och bara grät. Hon tog mig i taxi till en bassäng för att se hur jag simmade. Då grät hon och först efter en utskällning från Heda till ”våra svenska tränare” fick jag träna och simma för Heda inför tävlingarna.
Sedan minns jag Kerstin Buhre som en ödmjuk och fin ledare, den enda jag litade på. Hon masserade Gunilla och mig (vi bodde tillsammans) nästan varje kväll. Roligt att trots allt simma hem en medalj i laget på 4x100fritt.
PS/ Ledsen att behöva säga det men jag föredrar längdskidor låååångt före simning numera, men glädjas över Sarah S och att simningen har ledare som Ulrika Sandmark
Bilden ovan: Gunnar Larsson kramas om av de svenska simmerskorna, frv Lena Isaksson, Monika Bergqvist, Eva Folkesson, Elisabeth Hjorth
Svensk medaljer under EM
Guld
Gunnar Larsson 400m fritt
Gunnar Larsson 400m medley
Gunnar Larsson 200m medley
Silver
Gunnar Larsson 200m fritt
Gunilla Jonsson 400m fritt
Brons
Hasse Ljungberg 200m medley
Damlaget 4x100m fritt
(Elisabeth Berglund, Gunilla Jonsson, Eva Andersson Anita Zarnowiecki)
Svenska Rekorden under EM
50 år senare
Efter att ha jobbat igenom och tittat på EM 1970 ur de flesta aspekter så kan man konstatera att tävlingarna var en milstolpe i svensk simning.
För första gången i modern tid så fick simningen en superstar - Gunnar Larsson. Han har sedan fått efterföljare i Lars Frölander, Therese Alshammar och Sarah Sjöström. Den medial uppmärksamheten var stor, mycket stor. Gunnar togs emot i hemstaden Malmö som en rockstjärna. 10.000 personer fanns på Bulltofta dagen vid hemkomsten med SAS-planet Sverker Viking. Simningen var i den här delen på väg mot något modernt. Men lyssnar man runt så märker man att det då 1970 var långt kvar till det som kan betecknas likställighet. Det var idrott på grabbarnas villkor. Det skulle nästan dröja fram till 90-talet innan det blev likställt också i simidrotten.
När vi ställer frågor till de deltagare som var med så är minnet inte helt klart. 50 år senare och mycket har glidit in i dimmornas hav. För oss med mycket minne kvar och som följde det på hemmaplan är det lite av ett första modernt simmästerskap i TV. Åke Brolin kommenterade och det skiljer en del från nutidens kommentering .
Tittar man på simtekniken slås man mycket av det obefintliga undervattensarbetet. Kolla gärna Gunnar Larssons undervattensismningar på tre-treochhalv meter. Med dagens undervattensimningar hade han chockat med en 400m fritt simning på neråt 3.55-3.56. Det är det som kan kallas utveckling. Men som tidsdokument är det härligt att läsa. Bosse Alms texter är ett barn av sin tid men utan tvekan en god stilist. Tack för det Bosse och Simsport !!
SIMMA AB © Copyrights 2023 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén SIMMA grundad år 2000