Bosse Westergren fyller 70 år den 23 maj 2020. SIMMA Gratulerar !!!

Biden till vänster - Sm-prispall i Landskrona 1969 med Bosse Westergren överst på prispallen före de övriga två medaljörerna, tv. Ingvar Eriksson och th. Leif Swärd. (Swärd senare framgångsrik ortoped inom idrotten)
Bilden ovan Bosse Westergren i semifinalen på OS 1968

Simmaren Bosse Westergren
Pappa Folke och brorsan Lasse var det banade vägen för Bosse Westergren att ta sig in i simidrotten. En av landets mest etablerade simprofiler. Den 23 maj fyller han 70 år och SIMMA vill gärna sätta strålkastaren på ”Bosse Wester” av flera anledningar.
Först för att han är en av landets yngsta elitidrottare på herrsidan genom alla tider, alla idrotter.
Men också för att har haft en lång intressant tränarkarriär som just under 2020 har börjat inflygning mot ett avslut. Bosse Westergren har inte varit den som knuffat sig längst fram i ledet bland svenska simtränare och har kanske inte fått den uppmärksamhet som han borde.
En tredje anledning är att när SIMMA, som fyller 20 år den 1 maj, gjorde sitt första reportage ute på fältet så var det när Bosse fyllde 50 år och det när med en simhemsida var något nytt och unikt. Det vill vi nu följa upp när han jubilerar igen.  Med andra ord – Bosse är som ett ”kinderägg i simformat”.

Pappa Folke hade sysslat med simhopp och brorsan Lasse hade börjat simma i Hellas. Lasse var den i familjen som nådde en SM-prispall först. SM-brons på 200m bröstsim men han också den som blev svensk mästare först i familjen. Brorsan Lasse vann SM-guldet i den numera avdöda idrottsgren livräddning år 1964. Bosse nådde inte översta SM-medaljsteget och tog SM-guld förrän 1967 men redan långt innan hade han märkts i den svenska simbassängen.

Han lärde sig simma relativt sent. Först som nioåring kunde han ta sig fram i vattnet utan för mycket understöd. Men sen gick det fort och som 11-åring simmade han hem en medalj på Sum-Sim. Silvermedalj på 25 meter under de första Sum-Sim tävlingarna i Västerås 1961. Detta uppmärksammades och jätten Gluff-Gluff i simvärlden den gången, Stockholmspolisen. Polsien knep talangen från Hellas. Som 11-åring togs han in från en allmänhetens bana på Medis i Stockholm (eg. Forsgrenska Badet) till en av de officiella träningsbanorna som Polisen och Neptun hade i den tidens centralanläggning i huvudstaden. 11-åringen hamnade i samma träningsgrupp som Janne Lundin, Rolf Möller, Håkan Bengtsson och andra stjärnor. Simmare som fanns i eller var på väg till stora landslaget under ledning av Åke Lindgrehn. Polisen profilerade simcoach.

Utvecklingen satte verklig fart i och med att han hamnade i Polisen orange/svarta stall. SM-debut som trettonåring 1963. I Polisens andralag på 4x100m fjärilsim och det blev en medalj vid första försöket. Silver efter klubbens förstalag som vann de populära specialsimslagkapperna som simmades på Inne-SM dåförtiden. 4x100m bröstsim / fjärilsim/ ryggsim.

Men SM-debuten innebar inte bara medalj i lagkapp. Den 13-årige, ja han hade inte fyllt det utan det skulle ta ytterligare ett par månader - simmade också 200m fjärilsim i debuten och blev trea. Den medaljen såg man inte komma men efter Malmö-Sm 1963 var Bosse Wester en etablerad SM-simmare. Tiden på Sm- för honom 2.28.5. SM-medalj som 12-åring. Känn på den informationen!

Ett år senare var han i vattnet på specialdistansen 200 m fjärilsim och vid en tävling i Visby på Gotland (23 feb 1964) slog han svensk rekord och noterade 2.20.0. Det är kanske den yngste någonsin som har slagit svenskt rekord i simning på herrsidan.(vi tar tacksamt emot info som påstår motsatsen)
Just 200m fjärilsim skulle de närmaste femton åren bli en riktigt svenskgren med internationella rekordslagare som Ingvar Eriksson, Peter Feil och Pär Arvidsson i vattnet. Men Bosse Westergren är den yngste av dem alla – när han lyckas knäcka det svenska rekordet.

Visserligen tog det några år innan den första SM-titeln kom - men under vägen så vann han de Europeiska Junior Mästerskapen både 1964 i Dortmund, och 1965 i Paris. EJM som de första åren var inofficiella – först i och med EJM 1967 (då det gick i Sverige och Linköping) blev det ett officiellt mästerskap.

De internationella eskapaderna skulle fortsätta för den unge Polisensimmaren. Sommaren 1965 vann han NCAA-Juniors i Washington och efter det fick han rubriker som ”världen snabbaste junior i fjärilsim”.
Sommaren efteråt (1966) var det dags för debut på internationellt seniormästerskap. Europa-mästerskapen i Utrecht. Denna gång utan någon framskjuten placering.

1967 visade Bosse Westergren att det inte bara var fjärilsim som han kunde simma. På JSM det året (i Luleå) vann han 200m medley före den ett år yngre coming talangen just på medley, Gunnar Larsson. En seger som polisensimmaren rankar högt.

Peaken i Bosse Westergren simliv kom i och med deltagandet i Olympiska Spelen i Mexico City 1968. Ett läger som hade föregåtts av massor med diskussioner om positiva resp. negativa höghöjds-varianter av simmare. En del simmare hade mer eller mindre sjunkit i bassängen under för-OS 1967. Den mexikanska huvudstaden som är belägen på 2250 meters höjd över havet gav ju också en del underliga och oväntade resultat – kopplat till just höjden över havet. Felipe Munoz var det mest överraskande segernamnet i spelens bassäng. Hans insats kom i rättan tid. Det hade gått en vecka av tävlingarna och ingen hemmamedalj alls. Då dök han upp,  Munoz och skapade det mest nationella emotionella ögonblicket under spelen (se hans lopp och lyssna på hans egna kommentarer här - klick

Men den svenska uppladdningen grundade sig på dåtidens fysiologiska rön. Den svenska simtruppen landade i Mexico City 30 dagar före spelen för att anpassa sig till höjden. Det betydde att för att kunna deltaga i OS 1968 fick man sätta av 40 dagar på plats på ort och ställe.
Bosse Westergren då. Jo det blev en semifinalplats i bassängen, på 100m fjärilsim. 59.9 i försöken och samma tid i finalen. Det hade behövts sex tiondelar bättre tid för att nå finalen den gången. Bosse simmade också i två lagkappslag, 4x100m medley och 4x100m fritt. Sverige blev utslagna i försöken i bägge lagkapperna.

Nu drygt femtio år senare är det kanske inte simningen som var de största upplevelserna i Mexiko säger Bosse. Sverige gjorde inget bra OS utani efterhand så ligger fokus mycket på det andra man uppleva. Sporthändelser som - Debuten för Fosburys flopp i friidrottens höjdhopp, Bob Beamon gigantiska längdhopp och så de amerikanska löparna Smith och Carlos och allt som skedde runt dem. Så naturligtvis också att bli bekant med den svenske friidrottssärlingen Ricky Bruch – rankar Bosse som de stora grejorna som sitter kvar i minnet idag.

Efter OS 1968 var det en knagglig simväg för Polisensimmaren. En ryggskada förstörde mycket av simningen under säsongen 1969 och också EM-året 1970. EM i Barcelona som innebar någon form av nytändning för svensk simning efter ett antal magra år. Bosse kvalade in till Barcelona

En kul grej med det som kan inrymmas i Bosse Westers simkarriär är att han gjorde sin första utlandstävling i finska Kotka 1963 och den sista var också i Kotka fast året den gången var 1972. Som simmare alltså men efter detta kom som bekant en rad av år som simtränare.

Bilderna Fr.v Bosse har fått blommor efter det första svenska rekordet, på 200m fjärilsim - inte 14 år fyllda 1964.
Idolbild i Rekordmagasinet från 1964.
Fjärilsim mot klubbkamraten Janne Lundin i Forsgrenskabadet 1963.
2019 provades OS-kostymen från 1968 och 51 år senare så passade den fortfarande - med ett visst problem att knäppa knapparna.
Vitt och grönt är det på fritiden. En av de mer inbitna Hammarby-fansen i Stockholm, numera!

Faktarutan

Namn: Bo Westergren
Födelsedata: 23 maj 1950
Född: Södra BB, Stockholm
Klubbar som simmare: Hellas, Stockholms-Polisen.
Klubbar som tränare: Kommuntränare Stockholm, SK Neptun, Simgymnasiet Hallsberg; Neptun, SKK.
Medaljer: 4 st SM-guld (två kort bassäng och två i lång), 8 silver, 6 brons (ett av dessa på 1500m fritt, 12 SM-guld i lagkapp, 2 EJM-guld ind. 4 EJM-guld i lag
OS-start: 1968 i Mexiko City med semifinal på 100m fjärilsim.

Prisutdelning vid amerikanska juniormästerskapen 1965. Bosse segrare och utnämnd till världens bäste juniorfjärilsimmare.

Tränaren Bosse Westergren.
22 år gammal som man sa den gången – 22 år ung som man skulle sagt idag – lade Bosse badbyxorna på hyllan. Det blev tränarjobb istället. Första jobbet var för Stockholms Polisen i Västertorpshallen 1972 - tillsammans med gamla simkollegan, Lasse Englund. Året efter fick han en förfrågan om att gå in och vikariera för Ronnie Paleski på den ”kommuntränartjänst” som fanns i Stockholm vid den tiden. Paleski skulle dra till Skåne och Klippans Simcenter. Ett simcentra som hade startats något år tidigare. Då med Lars Eric Paulsson som simtränare. Nu var det dags för Ronnie Paleski att komma dit och det skulle bli en inkörsport för Bosse Westergren i stockholmssimningen. Tränarjobbet innebar att man han hand om simmare från innerstadsklubbarna, Hellas, Neptun, SKK, IFK Stockholm och Polisen.

Men redan året efter blev hans tjänst flyttad till Neptun. I Neptun hade han i en första runda som tränare mellan 1974 till 1989. Svenska Simförbundet kallade även Bosse till tjänst på ett simcentra. Under sju år mellan 1989-1996 jobbade han i Hallsberg på det Simgymnasium som fanns där då.

Efter rundan i provinsen blev det åter Neptun. 1996-2009 och ett andra varv i den klubben. 2009 skiljdes Neptun och Bosse åt och Stockholms KK blev nästa hemvist och så har det varit sedan dess.

När vi ställde frågan till Bosse om vilka simmare han vill lyfta mest av dem som han har haft i träning – så är första namnet solklart.
Therese Alshammar. En simmare med nästan allt på sin repertoar och väldigt framgångsrik.
Vem var det största talangen då?  
Petter Stymne. Simmaren som kom från Skövde till Neptun men aldrig riktigt kunde göra sig själv rättvisa. Han och Tero Välimaa är de största talangerna som han sett och jobbat med.
Den största träningsprodukten då?
Svaret blev - Linus Herteus. Fantastisk att ha i vattnet som adept. Han och Mats Dänsel minns man med värme.
Första stjärnan?
Jo det var Gunilla Andersson. Som tog EM-medalj 1975.
Vem har varit viktigast utanför bassängen då?
René Tour absolut. Bröstsimmare, Neptunledare och landslagsläkare. Men René inte bara viktigt som ledare utan också som simmare.
En annan som varit viktig för mitt jobb som simtränare, säger Bosse - är Kisse König – Neptunledaren som har varit med sedan urminnes tider.
Hur har det gått för nästa generation Westergrenare i vattnet då?
Det brukar ju finns en koppling mellan generationerna när det gäller simkunskapen. Jodå. Pelle född 1985 nådde hyfsad SM-nivå. Lovisa född 1995 blev Sum-simmare. Amanda född 1997 har använt simningen i sin femkamp istället. Yngsten, Erik född 1999 har fallit utanför ramarna och lirar i Handbollsligan för Sävehof. Framgångsrikt. Men det finns också simförmåga bakåt i släkten. Svärfar Hans Erik Malmberg (1935-2019) vann SM-guld i simning. Så idrottensgener kommer från flera håll.

Simma gratulerar jubilaren!

Inter Swim läger i Corral Springs - Bosse främre raden till vänster.

Simgänget i Hallsberg 1990. Bosse längst fram till vänster