Simhistoria

På Simma finns en hel del Simhistoria. Du hittar du dels på denna sidan men den finns också på andra delar av vår sida.

Här är en del internlänkar:
Wall of Fame - den svenska simningens största stjärnor samlade på en sida - klick
Simfolket - här samlar vi en del bilder som vi själva har tagit - klick

Historiska svenska simanläggningar
Ribersborgs Kallbadhus
Sportpalatset

Artiklar om simhistoriska svenskar och andra
Simstjärnan Björn Borg
Simstjärnan Märta Norelius


Andra länkar

Den största ledaren i svensk simning
Svensk simnings störste ledare genom alla tider, är Erik Bergvall. Hans livsverk inom idrotten och speciellt inom simningen är enormt. Läs mycket om än inte allt, i en av våra krönikor, daterad som repris, den 6 april 2010.
Läs texten här -
klick

Mer om Bergvall:
Bergvall i Västerfärnebo - klick

Den största klubben
SK Neptun (omslaget finns på bilden ovan) har producerat den förnämsta klubbdokumentation som någon svensk idrottsförening producerat någonsin - när man fyllde 100 år 2006. Hela den tunga boken finns numera på nätet och du kan hitta alla delarna här - klick

Svenska simklubbars historia
Det finns många svenska simklubbar med en lång och ärorik historia.
Vår målsättning är att samla informtion om detta på denna hemsida i framtiden. Hjälp oss gärna med länkar, tips och annat.


Länkar till klubbhistoria
Ystad Simsällskap 100 år - klick
Helsingborgs Simsällskap 100 år - klick
Sundsvalls Simsällskap 125 år 1996 - klick

Simningens Dag 1935

Flatenbadet i södra Stockholm var ett riktigt simeldorado under 1930-talet.
Barn från innestan och andra stadsdelar bussades ut till badet, det sk, Barnflaten och fick lära sig simma under sommarmånaderna.
Den här bilden är från Simningens Dag 1935 och det återfinns tusentals ungar i stranden för att åse allehanda uppvisningar.

Simstadion i Ängelholm

1937 arrangerade Ängelholms Simsällskap simskola - precis som vanligt. Men det ovanliga var att Kanalsimmerskan och svenska mästarinnan Sally Bauer var simlärare. Simarenan i Ängelholm blev några år senare SM-arena. Då var året 1942. Numera är den borta med vinden men Sally Bauers minne lever fortfarande. Idag är hon mer eller mindre kultförklarad. Korrespondensen med mellan Ängelholms Simsällskap och Sally Bauer, när hon söker simlärarjobbet - kan du läsa här - klick

En klassisk bild av finalisterna på raka hopp vid Stockholms-OS 1912. I detta sällskapet hittar vi bland annat svensk simnings första OS-guldmedaljör - sihopperskan Greta Johansson.
Frisimmerskan Ann Christine Hagberg född 1948 var svensk simdrottning mellan 1962 och några år framåt. Hon vann sju Sm-guld i simning, på 100 och 200m fritt och i lagkapper. Under 1963 slog hon tre gånger Europarekord på 100m fritt med som bäst tiden 1.01.5. 1966 var hon med i det svenska silverlaget på EM (4x100m fritt) och på OS 1964 i Tokyo blev hon sjua på 100m fritt. Hon blev 1963 utsedd till Årets Idrottskvinna i Sverige. Sten Hellqvist var under 20 år SK Neptuns och ofta simlandslagets tränare. En av de allra största tränarprofilerna i Sverige genomtiderna. När Neptun fyllde 100 år innehöll jubelboken två sidor om Sten Hellqvist som du kan läsa här - klick på bilden
Så här såg laget ut som tog silver på på 4x200m fritt - vid VM 1997. Ett rekord som sattes i Göteborg på kortbane-VM 1997. Frv. Anders Lyrbring, Anders Holmert, Fredrik Letzler och Lasse Frölander. Tiden den gången 7.05,61. (foto: Jan-Erik Leonthin)
Frv. Malin Nilsson, JOhanna Sjöberg, Louise Jöhncke och Josefin Lillhage - foto: Jan Erik Leonthin

2017-02-13 20 år senare

I år är det 20 år sedan Sverige anordnade det senaste internationella simmästerskapet - VM i kortbane 1997 i Göteborg. Bilden ovan har vi hämtat därifrån och det är det svenska damlaget på 4x200m fritt som tog en av två svenska lagmedaljer på damsidan. Detta laget tog silvermedaljerna och laget på 4x100m fritt tog bronsmedaljerna. Laget bestod av Johanna Sjöberg 1:58.95, Josefin Lillhage 1:58.87, Louise Jöhncke 1:59.34 och Malin Nilsson 1:58.88. Den sammanlagda tiden blev 7:56.04 och var ett svenskt rekord.

Fler bilder från förr - kan du se här - klick