Svara senast söndag den 25 juli kl. 12.00 - läs längst ner på sidan !!!!!!!!!!

Jakten 50 meters bassänger fortsätter (2021)
Ta chansen att vinna 1000 kronor

Nu är det dags att åter igen klura på vilka bassänger Anna och jag har besökt. Det ger också en inblick i den mångfald av 50 m bassänger som finns i landet, nära sjuttio stycken. Vi har också simmat minst ett pass i dem, under de olika resorna vi gjort.

För två år sedan besökte vi 11 och förra året 9, medan det i år återigen blev 11 stycken olika utomhus (50m) bassänger. Längst ner i denna text, finner ni en uppräkning av de bassänger som var med i tävlingen 2019 och 2020. Ledtrådarna kan vara kopplade till orten, klubben eller andra företeelser. Häng med på resan i landets över 60 utomhusbassänger med 50m längd. En tävling som förhoppningsvis återkommer även nästa sommar och som kanske inte avslutas förrän 2025. Detta år är det lite SM-tema för många bassänger men några undantag finns. Namnet på bassängen måste anges i de fall fler finns i samma kommun.

Bassäng nummer 1

Anna och jag simmade olika pass i denna bassäng. För mig blev det 800 genomsimning och sedan 2 varv med 4x50 i tröskelfart. Medan Anna ”mixtrade” med såväl fenor som paddlar. Totalt för mig 1500m och 2000m för Anna.

När jag simmade mot startpallarna, jag andas åt vänster, kunde jag skönja en av ortens torn i ögonvrån. Det ingav ett lugn. Orten har haft SM i simning mer än en gång och är också känt för en ”kulinarisk” produkt. Bandy på två olika sätt sticker ut. Tvillingar med rötter i Göteborg och med OS-meriter har representerat stadens simklubb.

Bassäng nummer 2

För den historiskt bevandrade i SM-resultat, räcker det kanske med att skriva 3xEriksson på prispallen i 100m frisim, för att hamna på rätt bassäng. Vill man ta sig ett glas, av en lite ädlare dryck, kan man finna en dyr sådan på denna ort. Jag kan undra hur många som valt att bo i denna del av kommunen. Ordet bo kan också vara en ledtråd. Jag upplevde mitt värsta träningspass denna sommar i denna bassäng, jag kom knappt under 2 minuter per 100m på de 800 jag simmade. Anna susade dock fram, det är ofta som hon gör det. Tre gånger Eriksson alltså, de simmade för dels en klubb på Sveriges mitt samt två olika föreningar från huvudstaden. Bassängen har sju banor. Lite ovanligt.

Bassäng nummer 3

Vi är kvar i området men kliver ner i ytterligare en bassäng där SM avverkats. Skolan hade hunnit börja när SM avgjordes här. De två bästa i varje gren fick representera på det EM som gick av stapeln, när löven börjat gulna på många ställen i Sverige. Det var för övrigt ett succéartat EM. Exempelvis silver och brons på herrarnas 200 frisim. Sverige var också ute efter revansch på 4x100 medley från OS, laget blev ju diskat då. Vi fick dock nöja oss med ett silver. Nu börjar det bli för lätt, så sätt på en kopp kaffe och koppla av.

Bassäng nr 4

Även i denna bassäng har SM avverkats, dessutom vid flera tillfällen. När den intilliggande inomhusbassängen revs, slutade man också att sätta upp tältet över denna bassäng. Man trodde ytorna på det nya stora badkomplexet skulle räcka. Men icke! Synd kan jag tycka när det numer finns så bra tältöverbyggnader till vettiga priser. Kung Ludde härjade i denna bassäng. En era med lag och ordning hade börjat härja inom svensk simning. Starter vid tävlingar var ofta en ”sheriff” och poliser vann massor av lopp. Det hade dock klingat av när SM gick där senast.

Det var trångt i bassängen när vi simmade men det blev i alla fall 500m och Anna simmade som vanligt lite mer

Bassäng nr 5

Det står en ??? utanför denna bassäng alldeles nära entrén. I Skåne använder man ett annat namn på dessa, en gång i tiden mycket matnyttiga byggnader. Namnet på badet knyter an till namnet på byggnaden.

Bassängen var skön att simma i, varmt i vattnet. Klockan som man behöver för att ha rätt starttider satt dock lite bakvänt. Tänk att det är så svårt att sätta klockor för träning och motionssimning så att de syns från bägge ändarna av bassängen. Vi åkte inte så långt från den förra bassängen, för att komma hit till denna kommun. Jag tror att flera klubbar inom en radie av 3-4 mil känner till denna bassäng, en av dem tränar också då och då i poolen.


Bassäng nr 6

Jag simmade i denna bassäng 2006 men det är kanske ingen ledtråd även om jag bodde på orten då. En dåvarande landslagstränare (Hen har också varit med som tränare på OS) klockade mig när jag simmade 50 meter. Det blev ingen lysande tid. Namnet på bassängen har lite kunglig glans och är besjungen från en tid då en delad baddräkt inte alltid bestod av 2 delar. 0-4 är inget bra resultat men siffrorna kan vara en ledtråd ändå.

Bassäng nummer 7

Klockan är 0900 och vi har denna gång åkt 2 timmar från Filipstad till denna bassäng. Den byggdes redan 1938 men då utan rening. På orten har SM gått flera gånger. Jag vet inte om mopeden som hette Fram, kommer därifrån men det namnet kan vara en ledtråd avseende badets namn. Jag fick ihop mina 1000 meter och som vanligt blev det lite mer för Anna. Havskänsla och åtta banor kan vara en annan ledtråd.

Bassäng nummer 8

På det här passet läxade jag uppJ Anna, vi möttes på 100 meter frisim, öga mot öga. Äldst vann ganska enkelt! Jag blev inspirerad av den intilliggande bygganden, en gigantisk koloss när vi gick från parkeringen till entrén. Men man behöver inte bestiga berg för att gå sträckan, så risken att skrapa knäna och sår som varar är obefintlig. Även här har det varit SM. Bassängen är skön att simma i och har 8 banor med saltstänk

Bassäng nummer 9

Blanda namnen på ett surrande djur och ett fyrfota, så kan man få namnet på den lilla orten. Långsökt kanske? En ostsort som är välkänd finns i byn bredvid. Det är en charmig bassäng med 5 banor, unikt avseende 50m bassänger. Den går fint att träna i, det är varmt i vattnet och allmänt trivsamt. Undrar om den närliggande klubben nyttjar badet?

Ta bokstaven I som i Ingvar och lägg till 16 så är det en ledtråd till den större orten 20 km bort, där det gällde att stå i givakt. Där sattes också ett världsrekord på 90-talets slut som gav en retrobil

Bassäng 10

Det är många som tycker att denna bassäng ligger väldigt vackert, ja kanske till och med den vackraste bassängen i landet. Såvitt jag vet har ingen simmare blivit gripen där, för det är ju inte ett brott att simma i den bassängen. Jag själv har tävlat för klubben som härjar där och simmat lagfinaler på SM, dock mest tack vare lagkompisarna. En i laget dyker då och då upp i TV och pratar trafik. Vad finns mer att säga om denna bassäng? Den har varit aktuell nyligen.

Bassäng 11

På denna ort gäller det att vara lärd och det tror jag flera tränare genom åren fått erfara. Bassängen skulle mycket väl kunna härbärgera ett SM. Det är stora gräsytor runt bassängen. Jag tror att vi har skjutit oss själva i foten när regelverket blivit så hårt, att så många bra orter och bassänger inte får arrangera SM. Det krymper intresset för simning och den aspekten måste tas på allvar. Denna ort har vartannat år en imponerande konferens. Brukar vara i januari tror jag. Dessutom har man den mest tekniska bassängen (men vi var i utebassängen) för de som vill ge simmarna mer än frekvenser och vändningstider. Kunskap var ordet

Ditt svar vill vi ha:


Via mejl till simma@telia.com
Senast söndagen den 25 juli kl. 12.00
Du kan svara först när alla elva bassängerna är presenterade ovan.

Skriv ditt svar så här:
Bassäng 1 A-badet i B-kommunen
Bassäng 2 C-badet i D-kommunen
osv.


Skriv "Bassängjakten" i E-postmeddelandets meddelandefält
1000:- i pris till den som kommer med rätt svar. Vi flera lika svar sker lottning. Vi kommer att lista alla rätta svarare och dessa kommer att få en lottning via ett långlopp på OS den 26 eller 27 juli. Mer om detta upplägg senare.

Rätt svar 2021

Bassängerna

 1. Lugnet i Falun
 2. Valbobadet; Gävle
 3. Fjärranhöjder, Gävle
 4. Eriksdalsbadet, Sthlm
 5. Kvarntorpsbadet, Vallentuna
 6. Huvudstadsbadet, Solna
 7. Framnäsbadet, Lidköping
 8. Simstadion Varberg
 9. Getingebadet
 10. Brottet, Halmstad
 11. Källbybadet, Lund

Så här var det 2019 och 2020.........

Besökta bassänger 2019
1. Fellingsbro, Fellingsbrobadet
2. Fjugesta, Sannabadet
3. Skövde, Billingehus
4. Degerberga, Forsakar
5. Simrishamn, Tobisviksbadet
6. Sjöbo, Orebadet
7. Staffanstorp, Bråhögsbadet
8. Röstånga, Röstånga Friluftsbad
9. Perstorp, Ugglebadet
10. Ljungbyhed, Ljungbyhedsbadet

Besökta bassänger 2020
11. Kumla, Djupadalsbadet
12. Mariestad, Ekudden
13. Trollhättan, Älvhögsborgsbadet
14. Skara, Vilanbadet
15. Falköping, Odenbadet
16. Huskvarna, Brunnstorpsbadet
17. Norrköping, Himmelstalundsbadet
18. Hallstahammar, Skantzöbadet
19. Arboga, Eckbacksbadet