Ni minns i fjol sommar. Thomas Jansson simmade sig runt ett gäng bassänger i Sverige och gav ledtrådar kring vilka baljor han simmade i. I år återkommer tävlingen med start i morgon onsdag. Thomas skriver så här inledningsvis om tävlingen:

I förra årets tävling besökte vi 13 bassänger, varav nio av dem var 50m långa, i vår jakt på utebassänger. Vi simmade i sju av dem. Första pris gick den gången till Anders Bengtsson som prickade in alla bassänger och vann 500 kronor. I år dubblar vi, första pris är 1000 kronor och vi håller till runt Vättern kan man säga.

I morgon är det dags. Vi lägger ut ledtrådarna till de tre första bassängerna i morgon kväll och det gäller att gissa på och spara svaren till du har lösningarna på alla bassängfrågorna. Missa inte SIMMA i morgon.

Bassäng 1

Bassäng nr 1 - Klockan ringer och är 0600 men jag är lite uppspelt inför stundande jakt och vaknade redan 05.45. Anna och jag äter en stadig frukost så vi klarar dagens strapatser. Nu är klockan 09.52 och vi sitter redan i bilen på väg till bassäng nummer två. I den första blev 200 löst, 6x100 start 2 minuter, var tungt att klara under 1,40. Sedan simmade 50 löst och 2x50 hårt, farten strax under 40. Avbad eller utsim i konsekvensens namn blev 50 meter.

Vilken bassäng tror ni är avklarad? Här några ledtrådar, bassängen är byggd i slutet av 60-talet och har en fin hoppanläggning. Klubben har exempelvis fostrat duktiga Mats, Marika, Ove och nuvarande badvakten simmade fjärilsim i ungdomslandslaget 2006. Det innebar att vi fick fin service genom att badvakten tog fram den stora klockan.

Bassäng 2

Bassäng nr 2 - Nu åker vi vidare mot hamnstad och bassäng nummer två. Abbamentor kan vara en ledtråd för att veta åt vilket håll vi åker men bara om du vet vilken ort bassäng nummer ett var. I denna bassäng har bland annat en medleyvirtuos härjat. Den kände tränaren verkar aldrig bli för gammal. Nu regnar det kraftigt, armarna värker redan, hur skall jag klara att på ett någorlunda anständigt sätt kunna simma 1000 meter i alla bassänger som skall avverkas. Det gick inte bra men dagens andra pass är genomfört.  När vi var färdiga dök Malin upp och dök i. En simmerska som tävlar för förening på annan ort än denna bassäng. Hon har bröstsim som specialitet. Pustan kan vara en ledtråd för vilken klubb hon tävlar.

Glass och rulltårta, skulle varit pannkaka men vi tog fel från frysen, blev belöningen och tillsammans med kycklingfilé blev det en fin måltid.

Bassäng 3

Bassäng nr 3 - Nu vidare till filminspelning, nej men det är en ledtråd. Jag simmar 500 genomsimning i denna tredje ort, samt 10x50! Armarna värker hos mig efter tredje körningen. Den här fina bassängen är värd ett svenskt mästerskap liksom bassäng nummer ett är. Här bild nummer tre!  

Bassäng nr 4

Bassäng nr 4 -  Vaknade några minuter före alarmet, som var ställt på 0700. Lite mör i armarna från gårdagen, men sugen på tre nya bassänger. Staden vi lämnar har genomgått ett stålbad och en epok gick i graven. Istället är det nu lite norrut som gäller, till bassäng som också skulle kunna ha ett svenskt mästerskap även om banorna är bara 2,0 meter breda. Despotisk manager härjar i omgivningarna. Passet blev en repris från gårdagens första pass. Jag kunde pressa Anna lite på de två hårda femtiorna. När jag simmade försökte jag finna namn på någon simmare från orten. Elisabeth blev ett namn jag kände som var förknippat med orten, SM- simmare men kanske inte finalist. Kanske minnet spelar mig ett spratt

Bassäng nr 5

Bassäng nr 5 - Det blir kort vila till nästa bassäng, dock kaffe, en halv banan och en bulle innan avfärd. I den bassängen vi nu är på väg till hade jag med mig Filipstadsgänget 1974 i uppladdningen mot SM i Jönköping. Carina Ljungdahl som sedan fick vara med på två OS, med lagmedalj som belöning, samt svensk mästarinna var en av simmarna. Försöker minnas hur bassängen ser ut. Tror det är en separat hoppbassäng, och åtta två meters banor som väntar. Undrar om trenden med behaglig vattentemperatur står sig? Minnet stämde och bassängen var varm! Fler ledtrådar till denna ort. Gudaktigt namn på bassängen och orten har järnvägsstation. Passet blev 200 löst och 16x50, 10 vila, genomsimning.

Bassäng nr 6

Bassäng nr 6 - Området vi härjat i sedan igår har väldigt många utomhus femtiometersbassänger samt är en av Sveriges matbodar. Faktiskt 9-10 bassänger inom en uppskattad diameter på 6-7 mil från mittpunkten.  

Efter en kort bastu tar vi sikte på att hamna öster om Vättern, på vägen dit en lunch, som genom en slump blev på Björkhaga, en pärla ca 3 mil innan nästa pool. Det blev mycket mat så lite vila behövdes innan dagens tredje pool skall besegras. Där har jag bara varit en gång tidigare, inget läger ingen tävling där, bara ett motionspass. Från anläggningen kan man skymta en playa skymta i söder. Vättern är nog för kall, så vi håller oss kvar i poolen men jag blir att tänka på en viktig kugge för svensk simning under 60 år. Han klarade det kalla vattnet under sin färd men mina armar värker. Nu går färden vidare till första poolen imorgon och nummer sju i ordningen. Härligt transportmedel kan vara en ledtråd att ta med.