Världsmästerskapen i simning
Budapest 2022
18-25 juni   - bassängsimning
26-30 juni  - Open  water

VM dag för dag: Dag 8  
 Dag VM dag för dag: Dag 1  Dag 2  Dag 3  Dag 4  Dag 5  Dag 6  Dag 7  Dag 8  Open Water

Läs idag:
Om försöken med resultatlänkar.
Bosse Hultén om mästerskap i framtiden.
Om finalerna resultat och länkar.
Thomas Jansson sammanfattning av VM 2022.

Lördag 25 juni    

Idag är det sista dagen av VM i Budapest. Vi rapporterar    under dagen från tävlingarna och en sammanfattning kommer ikväll av Thomas Jansson över årets mästerskap.

Försöken

Startlista och resultatlista
400m IM damer
4x100m Medley lagkapp herrar
4x100m Medley lagkapp damer  Hanna Rosvall,  Sophie Hansson,  Louise Hansson,  Sarah Sjöström  
3. Sverige  3,57.81  (Svenska rekordet är  3.54,27)
ROSVALL Hanna  1:01.05
HANSSON Sophie  1:06.94
HANSSON Louise 56.71
SJOSTROM Sarah 53.11 

Om VM och framöver
Nästa vecka med start på onsdag är det SM i Linköping. SM-veckan och mer simtävlingar. Efter detta är det ett litet tag av återhämtning till det är dags för Europamästerskapen i simning. Dessa simmas i Rom den 11-18 augusti. Får se hur många av VM-simmarna som finns på plats i Rom, i Foro Italico - när dessa tävlingar skall avgöras.
Årets VM sätter fokus på att simning är en idrott som man skall avnjuta lite mer sparsamt än lagsporter som fotboll och ishockey. Inflationen och kollisionerna av mästerskap är av ondo. Simningen och simmarna själva devalverar värdet av det som sker i bassängerna. De syns inte minst på det sparsamma simmande som bjudits i Budapest. Ekonomiska orsaker och giriga förbund styr sporten. Här skulle behövas ett rejält omtag av hela idrotten.
Dags att tänka och agera på internationell nivå med andra ord. Om detta kommer att ske. NEJ. Det finns inte på kartan. Tyvärr! Jag är väldigt pessimistisk när det gäller detta och kan inte se ljuset i någon form tunnel. Hur skall man göra? Ja det finns ett antal lösningar men A och O i sammanhanget är att man minskar antalet mästerskap. VM i lång bana och EM i lång (kontinentalmästerskapen) måste minskas i antal - givet under en given cykel.
Förre guldsimmaren Gunnar Larsson förespråkar en idé om OS, VM, EM och ett Mästerskapstomt år i varje olympisk cykel. En bra idé. Där skulle VM och EM-statusen höjas. Innan man skruvade upp tempot i mästerskapscirkusen och införde mästerskap vartannat år - så var EM i lång bana ett mästerskap med hög status. Då omnämndes Europamästare i simning med respekt och var välkända i samhället. Därför har undertecknad och förfäktat att den svenska Wall of Fame borde ha med alla individuella Europamästare på sin lista. Detta tycker dagens historielösa generation är fel. Klart som f-n man tycker detta. Ingen håller koll på ett EM......
Dagens ledare/makthavare har inte förstått att simmare som Björn Borg, Kate Jobson, Eskil Lundahl gjorde större avtryck i idrottsvärlden än dagens VM-medaljörer (Läs mer om detta här - klick)
Nu var inte allt bättre förr men simningen MÅSTE ta tag i den här frågan och inte skämta bort en av världens bästa och egentligen mest intressanta idrotter.
Vi kommer att återkomma i ämnet även om vårt inflytande är så nära noll man kan tänka sig!
Ha en fortsatt bra midsommar och välkommen till SM nästa vecka.
Bosse Hultén

Andra VM-guldet för Sarah Sjöström - foto: Bildbyrån

Finalerna  
Startlista och resultatlista
Så här tippar Swimming World finalerna alla dagar inkl dag 8

50m ryggsim herrar
50m bröstsim damer
1500m frisim herrar
50m frisim damer 1. Sarah Sjöström 23.98
400m IM damer
4X100m Medley lagkapp herrar
19.38 4X100m Medley lagkapp damer Sverige
Hanna Rosvall, Sophie Hansson, Louise Hansson, Sarah Sjöström

Noteringar från finaler....
Paltrineri nästan världsrekord på 1500m fritt. Vi hade unnat honom en simning under 14.30 och under Sun Yangs rekord.
Meilutyte vann 50m bröstsim. Från barnsimmerska ned OS-guld 2012 till VM-guld 2022. Kanske hela VM häftigaste grej.
Sarahs tredjemedalj. Imponerande. Tiden!! Under 24 sekunder.
Summer McIntosh - juniorvärldsrekord på 400m medley. Den nya generationens främsta  simmerska. Wow. Vilken produkt från duktiga Kanada.

Thomas Kommenterar - efter tävlingspass 16
Förre förbundskaptenen Thomas Jansson ger sin syn på Sim-VM här på SIMMA.

Åtta dagars tävlande är över! Det har varit en del härliga och iögonfallande resultat. Internationellt har det märkts att det saknats simmare, jag trodde inte det men det har märkts, tyvärr. Vad gäller svenskar och den lilla truppen, hade jag önskat att den varit större. Svenska folket hade då fått chansen att få se hur många internationellt duktiga simmare vi har. Om TV sänder, kanske man skall öka truppen i antal. Det är ju ett perfekt skyltfönster, samt ger kommentatorer och experter möjligheter till en, än bättre sändning och mer intressant för publiken. Trojkan på Svt som lotsat oss igen dessa åtta dagar får högsta betyg. Vi behöver inte gilla allt de säger men de gör det bra.  

När man lägger in mästerskapet i historieböckerna hamnar det strax över snittet avseende medaljer och strax under avseende finaler. Avdelningen personliga rekord dock lite väl lågt. Hm.

Det blir Erik Perssons medalj som blir mitt största och härligaste minne från dessa dagar. Nu skall jag försöka mig på att namnge vilken ädel skara av VM-medaljörer vi haft, på olympiska distanser och 50-meters bassäng. Det är Larsson, Gingsjö, Johansson, Arvidsson, Baron, Holmertz, Werner, Frölander, Nystrand och så Erik Persson. Kan jag ha glömt någon tro, ursäkta i så fall. På damsidan har vi Alshammar, Lillhage och Sjöström. Är det bara tre damer som tagit medalj på olympisk distans i VM-historien.  Vilket exklusivt sällskap Erik hamnat i.    

Sarah Sjöström 50 fjärilsim, midsommarafton

Vilken vinstmaskin Sarah är och vinner sitt fjärde guld på distansen. Tiden blir finfina 24,95. Hon var lite efter till 15 meter, sedan är hon den som simmar snabbast. Målgången blev inte helt perfekt, så överlägsen är hon. Hon är ensam om att vara under 25 sekunder, genom alla tider, där monstertiden 24,43 från Borås 2014 är den bästa. Den tiden är lika ikonisk, som Bolts på 100-200 löpning och Bob Beamons 8,90 i längdhopp. Bara 15 minuter efter fjärilsguldet, följer hon upp med att säkra en semifinalplats på 50 frisim. Tiden blev 24,15!

Sophie Hansson 50 bröstsim, midsommarafton

Det blev 30,56 för henne och det speglar hennes VM form. Tre individuella simningar strax över personliga rekorden från OS-året. Hoppas hon under sommaren och redan i lagkappen idag närmar sig förra årets resultatnivå. Hon är bland världens bästa bröstsimmerskor oavsett bassängens längd

Internationellt som jag tycker sticker ut de två sista finalpassen

Från näst sista dagen plockar jag in i minnesarkivet, Katie Ledeckys 800 frisim. Hon var bara tiondelar över mästerskapsrekordet och ganska nära sitt eget världsrekord. Det har varit ett imponerande fint VM för henne.

Från sista dagen blir det diskningen för segraren Justin Ress på 50 ryggsim, istället vann Hunter Armstrong. Det tråkiga var att Armstrong nästan bad om ursäkt för sin vinst. Lite synd! Man får inte vara under vattnet med hela kroppen vid målgång från 15m till målet.

På 1500 frisim fick vi se ett helt otroligt lopp av Paltrineri, världsrekordfart i 1450 meter. Men Sun Yang rekordhållarens sista 100 spolierade rekordet för Paltrineri. Men det blev ett fint Europarekord 14.32,80 och alla medaljörer var under 14.40.  

Sarah Sjöström final 50 frisim

Katarzyna Wasick eller Sjöström? Svaret blev ett solklart, Sjöström på 23,98. Hon är omutbar, ostoppbar helt omöjlig att slå trots underläge med några decimeter efter 15 meter. Men snacket om ålder på intervjun av henne kunde vi vara utan, däremot är det bra att vuxna simmare vinner.

På 400 medley får vi se Katina Hosszu fightas om en bronsmedalj i kanske sitt sista internationella lopp. Eller blir det ett EM i augusti också? Summer Mcintosh vinner med nytt juniorvärldsrekord.

Italien vinner herrarnas medleylagkapp på tangerat Europarekord med fina 3.27,51

Svenska laget på 4x100 medleylagkappen gör en fin simning med 3.55,56 och en finfin fjärdeplats. Härligt!!  

Hanna Rosvall 29,55 - 1.00,72                

Sophie Hansson 30,80 – 1.06,20

Louise Hansson 26,03 – 56,38

Sarah Sjörström 25,33 – 52,66

För övrigt är det bara att instämma i Simma.Nu och Bosse Hulténs och vår OS-hjälte Gunnar Larssons synpunkter kring simning i ett internationellt perspektiv. Simningen är på väg att bli en devalverad sport, det tröstar inte att friidrotten går åt samma håll. De har dessutom än fler mästerskap i en olympisk cykel än vad simningen har.

Tack för mig! Det har varit intressant att skriva istället för att snacka. Det har också varit kul!

Innan jag skickar denna rapport nås jag av informationen att diskningen av Ress tas tillbaka. Undrar om det spelade roll att det var stormakten i simning USA som protesterade.tillbaka till startsidan - klick