Pålle minns - bilder från ett simmar och tränarliv
Pålle är 10 artiklar publicerade på SIMMA i mars/april 2020
2020-04-15 Pålle minns - första bilden
Lars Eric Paulsson har gjort en hel del avtryck i den svenska simsagan. Först som tränare i Malmö med Gunnar Larsson som den store adepten, sedan som tränare i Sabadell i Spanien fast du med lite avstånd till den svenska ankdammen, följt av uppgiften som den förste tränaren i Klippan och på deras Simcenter, framgångsrik simtränare i Borlänge Simsällskap och avslutningsvis också som svensk förbundskapten i simning. Han har också under årens lopp i SIMMA.NU historia skrivit och tyckt till i våra spalter och nu är det dags att plocka en del i hans fotoarkiv.
Först ut är den här bilden från Lugnet i Falun, Per Senan Johansson, dubbel olympisk medaljör på 100m fritt (1980 och 84) samt dubbelmästare på EM och samma distans (1981-83) - här tillsammans med Pålles dotter Karin. Karin som lyckades pressa sig under minuten på 100 fritt och nästan var snabbare än vad farsan var på 50-talet.
När man för Per Johansson på tal med Pålle så menar han med emfas i rösten, ”att hade inte Rowdy Gaines tjuvstartat i OS-finalen 1984, i hemmabaljan – hade Per Johansson tagit hem loppet och blivit OS-segrare. Nu vågade man inte blåsa av loppet (man fick tjuvstarta två gånger den gången) efter den solklara tjuven och ”Senan” som Per Johansson kallades fick nu simma det där loppet i känslan av att det var tjuvstart och kom aldrig till sin rätt. Han var snabbaste mannen på 100m fritt 1984 och det visade han inte minst i lagkappen senare”.
Senan och Karin gillade varann högt och rent och det syns också på bilden ovan som är den första vi publicerar ur Pålles fotosamling under SIMMA:s jubileumsveckor.
2020-04-16 Pålle minns - andra bilden - SIMMA.NU 20 år 2020
Lars Eric Paulsson fick en simuppfostran i Göteborgs KK men det första uppdraget som simtränare fick han i Limhamns Simsällskap. Stoppet i LSS blev relativt kortvarigt och ganska snabbt kom han till Malmö Simsällskap och blev kollega med simlegenden Birger Buhre. Två herrar som balanserade på bassängkanten under många år tillsammans. I början med Birger som tränare för damerna i klubben och Pålle som tränare för yngre simmare med företrädesvis pojkar men också några flickor. Samarbetet mellan Birger och Pålle var inte alltid friktionsfritt. Två herrar med viljor och tankar som inte alltid gick hand i hand. Det var hårda uppgörelser i emellanåt och som ung simmare lärde man sig argumentationsteknik som både var hög och låg. Men samarbetet gav frukt och 1969 kunde man lotsa Malmö Simsällskap till landets bästa SM-klubb. Detta som första klubb utanför Stockholm, någonsin. Men när bilden ovan togs, 1963 var det många år kvar till var ett faktum. Här står MS-simtrupp uppställd för att göra en tur och ett utbyte i spanska Valencia. Fint uppklädda i kappor och rockar. Pastell för damerna och mörkare nyanser för herrarna. Längst till vänster står Birger Buhre och blickar ut över truppen. Längst till höger står en 12-årig Gunnar Larsson i nyinköpt mörk trenchcoatoch kamera i handen. Den observante kan också notera att det finns en och annan gästartist. Bakre raden tvåa från höger ser vi den på 17-årige Göran Jansson från Filipstad. EM-medaljör 1966 och storebror till SImpoddens Thomas Jansson. I rosa kappa Marie Nilsson som var en av de största talangerna i simningen under den här tiden, mörkt hår i bakre raden Mariann Sjöström - då svensk mästarinna i bröstsim mfl.
Bilden tagen på gamla Bulltofta flygplats i Malmö. Nästan mitt inne i staden om man ser utifrån dagens geografi, men då startade man man DC-3or och Metropolitan plan här. För flighter som denna till Valencia men också med världens kortaste reguljära flight - Malmö till Köpenhamn. Nio minuter lång och då ingick hörselskydd.
2020-04-17 Pålle minns bilder omgång nr 3
Här plockar vi fram bild nummer tre i ordningen av Lars Eric Paulssons
minnesbilder från ett långt simmarliv. Ett collage av tre bilder från
Göteborgstiden under 50-talet. Lars Eric Paulssons bildsummering startade här
på SIMMA den 15 april (bläddra gärna dit först för närmare presentation).
Pålle har funnits med hela vägen från det svart/vita
50-talet fram till färgbildernas tid. Aktuell som simmare under 50-talet, på
inte den allra högsta nivån visserligen - sedan som tränare under 60-70-80 talet
för att under 90-talet inta någon form av grå eminens efter avslutat
Förbundskaptensarbete.
Dagens lilla bildserie består av tre bilder. Överst en bild av Göteborgs Kappsimningsklubbs
pololag från mitten av 50-talet. GKK är omspolat och utvecklat en del av det som idag är Föreningen Göteborgs Sim.
Den här lagbilden innehåller en hel drös glada grabbar och så två stycken som
inte ser lika glada ut. Bägge dessa blev sedan simtränare på hög nivå, kanske
är det därför de ser lite oroliga ut. Längst bak till vänster Lars Eric
Paulsson som tittar lite ängsligt ut ur bilden och bredvid honom Berndt Nilsson
som senare skulle bli duktig bröstsimmare och tränare i S02. Nilsson med bästa
klubbtiteln som främsta skalp i bältet. Bägge alltså vid det här laget återhållsamma
i sitt minspel. Lite mer extroverta kanske vi uppfattade dem senare i livet
framförallt under 70-talet när man jobbade ihop en del i landslaget.
På andra bilden hittar vi Pålle själv. Elegant skrudad i GKK-overall. Platsen är Rostock och 50-talet. En stad som länge och väl låg inom DDR:s gränser. Östersjöveckan var ett sportarrangemang som dåförtiden lockade många svenskar. Rostock skulle långt fram i tiden under många år vara ett resmål för svensk simning. Skrivaren av dessa rader har tex. Varit på tävlingar under luciaperioden 12–13 gånger sammanlagt och alltid lika spännande att få tävla i DDR. Verkligen speciella minnen. Mer om det en annan gång.
Tredje bilden är egentligen aningen osannolik med dagens
mått mätt. GKK hade utbyte med en Hamburgklubb under 50-talet. Ni som var med
då men också fick chansen att simma i Tyskland under 60-talet minns att
Tyskland under många, många år var pinat och plågat av minnena och resterna av Andra
Världskriget. När man reste i landet, långt in på 60-talet fanns delar av
städer som inte var uppbyggda, tiggare med krigsskador i gathörnen och långt
ifrån det Tyskland som vi känner igen idag.
Men en sak som alltid varit av högsta klass och som inget krig, då eller nu
kunnat slå sönder är den tyska ölen. Så när Hamburgerklubben kom till Göteborg, där bilden är tagen – så medföljde en öltunna med innehåll. En tunna som skulle
inmundigas på kamratfesten efter tävlingarna. Inte riktig comme-il-faut idagens simvärld - men
då var det finaste tyskarna kunde bjuda på.
2020-04-20 Pålle minns bilder omgång nr 4
Ni vet hur det är. Man rotar i simfotoalbum. Hittar en bild. Fördjupar sig över vem det som finns med på bilden och så kan man hälften av namnen! Känner du igen det?
Bilden ovan togs på ett träningsläger på Puerto Rico 1982. Trettioåtta år sedan. Det var ett sådant där läger som innehåll simmare från massor av klubbar och arrangerades av Lars Eric Paulsson. Inget landslagsläger utan ett samarbetsläger där klubbarna fick köpa in sig på platser och skicka med aktiva. Ofta sina bästa simmare. Träning i varmt klimat och med god sparring i vattnet och bra tränare. Seriöst minst sagt. Detta märks också eftersom inte alla kunde vara med på lagbilden för lägret togs. Distanssimmarna under ledning av Linköpings distanstränare Björn Pettersson höll fortfarande på i baljan.
Tränare på lägret var Lars Eric Paulsson Borlänge, Björn Pettersson Linköping och Åke Hansson Älvsbyns Simgymnasium. Ledare och doktor under lägret var den legendariske Bengt Eriksson.
När man sitter nästan 40 år senare och skall rota fram vilka som finns med på bilden är det inte helt lätt. Bilden har gått en vända på Facebook för några år sedan och då hjälpte några till och rabblade namn. Dessa namn har jag lagt till nedan men vill ju gärna göra namnlistan komplett. Jag har också lagt till klubbnamnen och det är inte säkert att detta stämmer. Dvs om man simmade just för den klubben, just det året osv.
Men det är så det är - man minns eller så minns man inte. Oftast minns man inte helt ut.
Men när bilden låg ute på FB som kom det en del kommentarer runt resan. De kan också bli fler: Per Johansson noterade att när man lämnade hemmet i Borlänge var det minus 40 grader och på Puerto Rico var det plus 40. En viss skillnad, minst sagt. Han skriver också
"
Norberg som jag bodde med hade ett foto på flickvännen som han pussade febrilt på varje kväll. Fotot gömde vi och då blev det kris."
Bengt Eriksson, Il dottore, var ju den som väckte alla och hans höga gälla röst hördes minst fem minuter innan han knackade på rummen. En lång och ambitiös väckningsprocedur.
Helena Ödmark (Uhlbäck) minns när en stor råtta grävdes sig in på hennes och Annette Philipssons rum via garderoben. Sofia Kraft (Sjöström) minns att bröstsimmarna (så klart) redan var klara med passet och inte finns med på bilden.
Ja så kan det låta när man hittar en bild och funderar runt den. Man minns många andra situationer på ett simläger. En del som inte skall berättas för omvärlden men återigen andra historier som borde berättats. Tittar man på bilden så finns det massor med namn som under en räcka år förgyllde svensk simning. Namn som tagit 100-tals SM-guld sammanlagt och visst skulle det kunnat berättas många, många fler historier om denna bild.
Allra längst bak: Per Johansson
Bilden bakre rad frv: Anders Pettersson Mariestad,
Tommy Pettersson Korrugal, ?nr 1?, Eva Lundahl Järfälla, Pelle Wickström Borlänge,Christina Andersson Varberg, ?nr2?, ?nr3?, Ann Carlsson Skövde, Henrik Leek Motala, ?nr4?
Sittande: Jörgen Lindborg Ran, Micke Söderlund Karlskrona, Hans Fredin Södertörn, Helena Ödmark, Borlänge, Anders Norberg, ?nr5?, ?nr6? Ann Axelsson Karlstad, Annika Uvehall Umeå, Sofia Kraft Götene, ?nr7?
På marken; Jonas Hansson, Lars Eric Paulsson, Kalle Paulsson
Foto: Åke Hansson
Här skall finnas flera men Kalle Elias och Annette Philipson låg tydligen fortfarande kvar i vattnet och simmade. Saknas gör också bröstsimmarna Peter Berggren, Glen Christiansen och Hasse Bergqvist. Men ryktet säger att de redan fanns i bastun om det nu fanns en sådan på Puerto Rico?
Dessutom saknar vi namn på några. Kan du hjälpa oss. The missing swimmers har fått nummer under bilden. Mejla namnen till oss - klick
2020-04-21 Pålle minns 05
Det har skrivits spaltmil om hur Birger Buhre värvade Gunnar Larsson från
Simklubben Ran, där hans bägge olympiska systrar Karin och Kisse simmade till
Malmö Simsällskap. Värvningspengen var i de flesta skrönor en glasspinne men
andra gånger har det varit en chokladkaka. Vilket som är sanning eller om det ä
något annat är egalt. Men Gunnar tog det förbjudna steget i Malmös simvärld.
Samtidigt värvade Birger Buhre simtränaren Lars Eric Paulsson till MS från den
andra grannklubben Limhamns Simsällskap och så var succé duo Larsson och
Paulsson skapad. Men det var ingen succé från första dagen. Nej det var en lång
match där motståndarna var många.
Birger Buhre var ofta på samma sida om nätet som Lars Eric, alias Pålle men inte alltid. Dessa herrar hade ett temperament som det slog gnistor om och eftersom Birger oftast också stod på bassängkanten när han inte var landets ledande (ibland) idrottsjournalist, TV-snackare, samhällsdebattör och mycket annat.
Pålle fick stundtals jobba i fred för Birger men då kunde han ha Gunnar att kämpa emot. Dessa två herrar med viljor av stål men också ohyggligt tjuriga emellanåt - kunde också tycka olika. Det finns de som säger att "det var tur att Gunnar kunde sila Pålles träningspass på sitt eget sätt, annars hade han inte blivit något" Lite ligger det kanske i det. Men de allra flesta dagarna kunde de bägge matcha varandra till stordåd.
Sedan hade Pålle också landslagsledningen i Stockholm att fightas mot. Svenska Simförbundet gick den gången i början under namnet Svenska Neptunförbundet nere i Skåneland. UK-basen Sven Håkan Paulsson (inte släkt med Malmötränaren) dissade Gunnars simresultat när de blev för bra. Några simningar i Malens havsbad betecknades som gjorda i "en för snabb bassäng". Så lät det inte när Ann Christine Hagberg, Neptun slog Europarekord på 100m fritt i samma bassäng och vann hem en sommarstuga till egna klubben. Bör också nämnas att Pålle inte fick ingå i VM-truppen 1973. Ansvarige tränaren Åke Lindgrehn ville att skulle vara på plats men ingå i truppen var det blankt nej till.....
Men när alla fighter var vunna och Gunnar kröntes till svensk och europeisk simkung i Barcelona 1970 så stod den dynamiska duon på toppsteget i karriären, Ja det var bara det sista steget som skulle tas. Det upp i de olympiska höjderna. Detta steg togs 1972 och allt var vunnet. Nästan. Det var bara det att man hade man bestämt att det första VM:et i simning skulle simmas året efter. 1973 i Belgrad och dit skulle ju Gunnar helst ta sig. Men det var si och så med träningen efter OS 1972 och när man kom till våren 1973 var Gunnar inte i form. För många kilo på kroppen och för få meter i bassängen. Men med en vilja större än någonsin fixade han det. Han var inte tränad för att vinna VM men gjorde det ändå. Ha lade av 22 år gammal - som man sa då. Idag hade det hetat 22 år ung. Den 22-årige Gunnar Larsson sågs som en nästan överårig i bassängerna. Idag hade han ansetts vara ung och lovande.
Gunnar Larsson var den mest framgångsrika simmaren som Lars Eric Paulsson matchat men det skulle finnas fler. Per Johansson, frisimssprintern från Borlänge, Pelle Wickström och en förnämlig landslagssprinter, Gunilla Jonsson EM-medaljör från Malmö och andra. Det är få svenska simtränare förunnat att ha en sådan ”record-list” av simmare i CV:et så något låg det kanske i att Lars Eric Paulsson hade något i bakfickan när det gällde simträning. Fortsättning följer.
Bilderna ovan: Andreu assistentcoach i
klubben, Magdalena Camps gör en lunchpakke i Borlänge 1974, potatissimning i
form av lagkapp med sked och potatis,
Santiago Esteva och Jorge Comas, lokaltidningen efter rekryteringen av
Paulsson till Sabadell, Gunnar Larsson kommer till VM-träning i Sabadell 1973
och skriver en autograf till blivande landslagssimmerskan Magda Camps, tejejgänget vid sidan av poolen i lite mer
tygutrustade baddräkter än år 2020,
Paulsson höjer rösten under träningen vid poolen.
Äventyret i Sabadell – Pålle minns del 06
För Lars Eric Paulssons del har simningen forslat honom runt jordklotet mer än en gång. Men tränargärningarna har varit inte fullt så globala. Men en rejäl utländsk utflykt fick han vara med om och det var tränarjobbet i spanska klubben Sabadell eller som den egentligen heter på spanska Club Natació Sabadell Ett tränarjobb som varade i nästan två år och i efterhand kanske borde varit längre med tanke på framgångarna och mottagandet som han erbjuds i klubben. Redan vid rekryteringen i Munchen 1972 skickade man hela styrelsen inklusive stadens borgmästare för att värva Pålle till klubben som också idag är en jätteförening med flera sektioner och 10.000 medlemmar. Storstilat och proffsigt från dag 1.
Andreu
(se bild) var en 25-årig simtokig kille som kom att fungera som Pålles assistentcoach
under vistelsen i klubben. Men inte bara det - han kom också att fungera som
språklärare. Andreu blev fast med simningen och stannade i klubben ända fram
tills sin pensionering. Kontakten mellan headcoach och assistenscoach
upprätthålls fortfarande.
Det dök upp en rad duktiga simmare i Sabadell. Olympiska simmare som Santiago Esteva, ryggsimmare och frisimmare, Magdalena "Magda" Camps fjärilsimmerska med OS-deltagande. Magda var flera gånger i Sverige och tom. undertecknad hade nöjet att ha henne i träning under en sommar. (1975). Jorge Comas var ytterligare en av simmarna i Sabdall som nådde internationell ryktbarhet
Sabadall avancerade under
den här period till Spaniens bästa klubb och det blev till mycket spanska
känslor när Pålle tog beslutet att vända kosan till Sverige igen efter två år.
Comas låste in sig två dagar på sitt rum och var så besviken på att bli av med
sin tränare.
Malmö, Sabadell och Borlänge tillsammans med jobbet i det svenska landslaget är
det som Paulsson gjort de starka avtrycken med. Både för sig själv och för
omgivningen.
Bilden ovan: Från ett sammanträde i Falun med Svenska Simförbundets Simkommitté. 1 juli 1988.
Frv. Bengt Eriksson, Torsten Buhre, Lars Eric Paulsson, Pelle Holmertz, Jan Olof Fahlén, Lennart Gullstrand, Paul Alfons (SSF:s styrelse) och Bo Hultén.
2020-04-24 Pålle Minns del 07
Fram till början av 1990-talet innebar förbundskaptensjobbet i Svenska Simförbundet, inte bara att leda simlandslaget utan man var också ordförande i Simkommittén. SK som egentligen styrde och ställde när det gällde all simning i landet. Dock hamnade fokus mest på elitsimning och speciellt landslaget. På den tiden var det ideella krafter som satt i SK för att senare under Hasse Chrunaks tid övergå mer till en form av tjänstemannastyre - något som finns kvar i dagens organisation. Fördelen med kommittéerna var att många fler människor var involverade i verksamheten, utan lön. Dock fanns det andra kostnader som skulle bäras. Lars Eric Paulsson var ordförande i SK och bilden ovan är tagen i Falun, på Studio 54 - Pålles reklambyrå. Tidpunkten säkert vald för att just då simmades Svenska Simspelen i Falun. Ett tävlingskoncepet som nådde hög status och lockade till sig ett kvalitativt startfält.
Läser man i sig på medlemmarna i den tiden s SK förstår man att det fanns många starka viljor och mycket tankar som bollades över borden. Det var inte alltid friktionsfritt. Diskussionsnivån var kanske en aning högre vad den är idag?
Bilden nedan föreställer Lars Åke Lindqvist. Lars Åke kom in som en frisk vind i svensk simning med en egen nystartad tidning vid namn "Simjournalen". Denna tidning tog från starten 1984 ett stadigt grepp om simintresserades läshunger och den gamla tidningen Simsport utsattes för spott och spe. Ganska snart kom man fram till att Simsport och Simjournalen skulle slås samman under namnet Simsport och verksamheten fortsatte med Lars Åke Lindqvist och Anders Wernersten som medarbetare från företaget förlagspoolen i Göteborg. Under de här åren var Lars Åke Lindqvist också pressansvarig och hade bra snurr på informationen till media. Pålle och Lars-Åke var duktiga att producera nyheter. Efterträdaren Hasse Chrunak var inte mycket sämre när han tog över FK-jobbet.
Pålle och Lars Åke hade ett gott samarbete under flera år. Lars Åkes samarbete med SvT och främst nye simreportern Staffan Lindeborg var dock inte lika friktionsfritt. Tiden rullade på och efter ett antal turer med Simsport efter Pålles förbundskaptenstid fick Lars Åke Lindqvist med medarbetare släppa Simsport och Lindqvist fick en alldeles för tidig bortgång efter hjärtproblem.
2020-04-27 Pålle minns del 8
Livet är inte bara en dans på rosor. När man skall summera något längs en tidsaxel är det lätt att bara plocka upp det som känns positivt. Enklare att kommunicera - men livet är så mycket annat också. Sorg och förtvivlan som skapas under resans lopp. När Lars Eric Paulsson summerar sitt liv runt simningen är det också en resa med toppar och dalar. En del saker ligger långt tillbaka annat ligger lite närmare ochman blir förvånad när händelser som nästan upplevs som "de hände igår" - i själva verket ligger deccenier tillbaka. Minnen kan vara starka och suddas inte ut i första taget. Ett sådant är minnet av simmaren Mats Åke Ohlsson.
"Måke" som han kallades - fick sin simuppfostran i Umeå Simsällskap men som året 1976 kom till Borlänge Simsällskap. BSS som under den här perioden var marknadsledande i svensk simning. Simmare som Måke, Per Johansson, Pelle Wickström, Uffe Kaustinen kunde simma hem SM-guld i lagkapper och Måke kom att bli en grundbult i dessa lag. Han nådde inte överst på SM-prispallen individuellt i specialsimsättet fjärilsim men två SM-brons blev det. I lagkapp glittrade desto mer om medaljerna.
Åren 1976-77 var hans peak i simlivet. Året efter, 1978 skulle han delta i ett skidlopp och blev akut sjuk efter det loppet. Det skulle visa sig att han aldrig skulle kunna komma tillbaka till aktiv simning men jobb på kanten blev det. Han återkom till ett normalt liv och fungerade bra som man kan göra ibland när man drabbas av leukemi. Men 1982 så smög sig sjukdomen tillbaka och han kunde inte freda sig den här gången och dog bara 23 år gammal.
Lars Eric Paulsson skrev den gången " Men mitt i allt detta underbara bär jag en sorg som är tung. En förlust som är monumental i sin meningslöshet. Jag syftar naturligtvis på Mats Åke Ohlssons bortgång. En kompis, en fighter och en härlig människa som mitt i sin ungdoms blomstring vissnar ner och dör utan att vi kunde göra något för att hindra det."
Så är känslan när någon alldeles för ung måste lämna det här livet. Vi som har stått de levandes sida efter en sådan händelse vet hur mycket förtvivlan som växer.
Pålle efteråt säger att denna händelse var den djupaste svacka han upplevde under alla år med simningen.
När Måke dog startade Borlänge Simsällskap startade en fond i hans namn. En fond som fortfarande lever vidare. Man har delat ut ca 800.000 kronor under årens lopp och tillgångarna idag överstiger en miljon kronor .Idag är det Måkes gamla lagkompis Per "Senan" Johansson som är den som håller i pengarna som kassör i Måkes Minnesfond. En fond som är öppen för unga människor som drabbats av leukemi. Fonden hälsar gärna drabbade simmare välkomna att söka ur fonden.
Bilderna ovan: Övre raden tv: Glen Christiansen assist coach, th. Seoul 1988 Kjell Persson Marie stad, Sven Arne Selling Motala, nedre raden tv. Bengt Eriksson, th överlastade läktare vid invigningen av OS i Mexiko 1968
2020-04-29 Pålle minns - del 9 - Landslaget
Vi börjar komma till slutet av Lars Eric Paulssons minnen från ett långt liv i simningens tjänst. Simlandslaget kom att bli en stor del av hans liv i simningen vid sidan om jobbet inom reklamens värld och med simning i klubbregi. På 60-talet kom de första uppdragen med OS-uppdraget 1968 som det stora under det decenniet. Där ingick Pålle i en stab med rutinerade tränare som Åke Johansson, Åke Lindgrehn. En lagom tuff omgivning för att skaffa sig rutin. Mexiko kom att bli en tuff period. Man åkte till OS-stan redan fyra veckor innan spelen eftersom Mexiko City ligger på 2500 meters höjd och anpassningstiden och ideerna om detta kom att forma upplägget. Åke Johansson sa till Pålle dag ett i Mexiko att han förmodligen var för ung att finnas på OS. 34-årig pojkvasker.
Men efter eldprovet i OS blev det en snabbt uppåtgående kurva för Pålle som tränare och rådgivare över EM 1970 och fram till OS 1972. Gunnar Larsson och lagets framgångar innebar en helt annan roll än i Mexiko -68. Under den här perioden och fram kom Pålle att samarbeta med barnläkaren Bengt Eriksson som syns utslängd på en badstrand på bilderna ovan. Bengt skulle visa sig vara en fixare av rang och inte bara en doktor att backa upp med. Dr Eriksson fick senare en internationell simkarriär inom LEN och FINA. Men ränderna och förmågan att kunna fixa fram en pina colada till tränarstaben gick aldrig ur honom.
Pålle omgav sig med tränare som bl.a Sven Arne Selling (bilden ovan). Tuff och krävande tränare från Motala men ständigt med ett leende på läpparna. Ursprungligen från Karlskoga med en flock värmländska rävar bakom öronen. S-A och Kjelle Persson var lojala och engagerade medarbetare säger Pålle med blick i backspegeln. "Men ett av de stora trauman under just OS i Seoul var den svenska behandlingen av Jan Bidrman. Den tjeckiske simmaren som hade kommit till Sverige. Tagit steget upp till att bli näst intill svensk simkung. Blev svensk medborgare, fanns i Seoul, med i startlistan och på resultattavlan - MEN där SOK fick kalla fötter och agerade fegt och förbjöd Bidrman att starta. Hela historien om detta är en svart fläck i svensk simnings historia och en skamfläck för SOK." - säger Paulsson med emfas drygt 30 år senare.
Men där fanns också tränare som Glen Christiansen. En tränare som Pålle uppskattade. Kanske mer än andra. Glen som kanske var mer göteborgare än andra och hade tagit steget ut i simvärlden tidigt. Något som uppskattade av Pålle. Kanske var just ursprunget från Sveriges framsida som först kopplade samman dem? Om detta och mycket annat kunde man skriva om länge. Men inte här, just nu. Kanske kommer det mer senare!
I nästa avsnitt om Paulsson tar vi upp en del om hans internationella vänner och annat.
2020-05-01 Pålle minns omg. 10 – några
rader om några bilder.
Idag avslutar vi vår tillbakablick på bilder och klipp ur Lars Eric Paulssons liv inom
simningen. En tillbakablick på 50 års verksamhet i vattnet, runt bassängerna, i
TV-mediat.
Varför har det då varit lite extra kul att skärskåda denna man – nu några år efter att han har slutat sin verksamhet med dagliga klorstänk.
Jo Pålle har varit
intressant under många år - för att han har stuckit ut. Han har påstått saker. Hagft åsikter och tankar. Inte alltid rätt och inte definitivt inte alltid politiskt rätt. Lite av en rebell långt upp i
åldern. Han har behövts i svensk simning. Han var en del av en generation
simtränare som var något högröstade - minst sagt. Hans medspelare runt bassängerna var på
samma nivå men skillnaden mellan Pålle och flera av de andra var att han vågade och
kunde dokumentera det han tyckte och stod för. PÅ så sätt har hans verksamhet inte blivit, steg på en sandstrand.
Som sagt inte alltid rätt ute men aldrig utan åsikt. Den typen av människor
saknar vi lite av inom dagens simning. Kanske var Pålles generation en hämsko
för dem som kom efteråt. Idag är simtränare mer återhållsamma. Intoverta och bjuder definitivt inte på sig själva som man gjorde tidigare.
När jag snackade med Pålle om det som varit - kom han flera gånger tillbaka till
gamle simmarkompisen, Hans Erik Malmberg från Göteborg. Hans Erik kom från S02
som var den akademiska simklubben i Göteborg vid den tiden i motsats till GKK
som Pålle representerade. GKK var mer ”arbetarnas klubb”. Trots detta fann de
bägge varann och höll ihop länge innan man skingrades för livets vindar. För
att sedan träffa varann igen ett halvsekel senare. Hans Erik som blev svensk
mästare i simning individuellt gjorde något i bassängerna som Pålle inte lyckades
med - vinna mästerskap.
H-E dog under 2019 (och har kopplingar in i nutidens simning via svärsonen
Bosse Westergren mm) och Pålle hade gärna fortsatt snacket med gamle vännen –
om nu inte det där med livets förgänglighet hade kommit mellan.
Andra goda vänner som försvunnit syns på stora bilden ovan. Peter Daland, den klassiske USC-tränaren som blev vad man kallade ”Sverigevän” och var i vårt land första gången 1964 efter Tokyo-OS. Då var han här bl.a med sin OS-medaljören Carl Robie. Skrivaren av dessa rader minns gärna en träningskväll i gamla Simhallsbadet i Malmö där jag fick en USA-pin av Robie och efter att ha simmat 50m bröstsim framför ögonen på Daland, blev det också en T-shirt från USC. Detta upprepades 1968 och med ett löfte att komma över till USA om utvecklingen stod sig i bassängen. Nu gjorde den inte det - så nästa gång vi träffades, 1999 var det i Istanbul och en tredje USC-tröja överlämnades. Då i större storlek – nu är detta parenteser i detta sammanhang. Pålle hade massor med snack med ”simfanatiker” Daland under årens lopp och de möttes på massor av ställen, världen över.
Lite mer nära var de bägge andra herrarna på bilden, Bosse Alm och
Hasse Hellbrandt. Göteborgs Posten och Borås Tidning skulle man sätta som hemvist
för dessa herrar men de var mycket mer än så. Bosse som var med i Mexiko 1968
som tränare - var simtränaren som blev journalist och till slut också kom att
skriva Simförbundets 100-års bok. Hasse Hellbrant djup engagerad i simningen i
Borås.
Av yngre herrar som fastnat i Pålles kamera är Jönköpingssimmaren Joakim Holmqvist.
Inte som simmare direkt utan mer som nyårsfirare i Puerto Rico 1981.
Pålle är ett barn av fotografins svart/vita period men dokomenterades inte så. Det kunde vara färgglatt ibland också.
Ett klipp med Lester
Eriksson och Elisbaeth Berglund på ett (ovanligt) färguppslag i Expressen från
60-talet. Lester, 60-talets simkung och Bettan Berglund EM-bronstjej i
Barcelona -70 är ett par av många simmare som Pålle stötte på under årens lopp.
Som sagt Pålle hade en egenhet som han delade på Hasse Chrunak. Bägge var duktiga att marknadsföra sig själv. Det gör att de stack ut och man minns dem, starkt. Men hade inte den egna marknadsföringen inte varit i paritet med deras kunnande och framgångar – hade Pålle och också Hasse C. varit glömda för länge sedan. Nu minns vi dem och skriver gärna OM dem – men nu är den här 10 notiser långa serien om reklammakaren, ja han var ju en sådan för brödfödan i vardagen, slut och vi önskar honom och SIMMA som fyller 20 år – en fin seglats framöver.
SIMMA AB © Copyrights 2023 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén SIMMA grundad år 2000