2020-07-30 Simklubben Neptun söker Nivåansvarig tränare för SumSim-nivån!
En engagerad, initiativrik och motiverande tränare som gillar att arbeta i team sökes till SK Neptuns tävlingsverksamhet i simning.
Tjänsten innebär att vara nivåansvarig tränare för SumSim-nivå vilket innebär att leda, säkerställa och administrera nivån och dess underliggande gruppers verksamhet som t.ex. träning, tävling och läger och dess utveckling.
Som tränare i Neptun ingår du i ett team och du jobbar i team bestående av nivåansvariga tränare, sportchef, sportkontor och ideellt arvoderade tränare.
Tjänsten är 100 %. Arbetstiderna följer verksamheten, vilket innebär att arbete förläggs delvis på kvällar och helger. Tillträde 1 september 2020 eller efter överenskommelse. SK Neptun har kollektivavtal.
Läs mer om jobbet här - klick
Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb och överst på sidan under Lediga jobb i Sverige och Norge - under de närmaste veckorna.

2020-07-30 Kalle Gårdström går till Bergensvömmerne
Jönköpings elittränare, Kalle Gårdström går till norska Bergensvömmerne och efterträder Finn Zachariasson som headcoach.

Så här skriver Bergen på sin hemsida:

Kalle kommer fra stillingen som elitetrener i Jönköping Simsällskap, en stilling han har hatt siden august 2013. I sin tid i Jönköping har Kalle utviklet klubben til å bli en av de beste klubbene i Sverige med flere svømmere på det svenske landslaget. Kalle anerkjennes som en av de beste trenerne i Sverige, og han trener noen av de beste svømmerne i Sverige som Erik Persson, Victor Johansson og Hanna Eriksson. Kalle har samarbeidet tett med det norske landslaget i flere år og har gjort seg bemerket i det norske landslagsmiljøet som en meget dyktig trener. Styret i Bergensvømmerne er sikker på at Kalle blir en positiv tilvekst til Bergensvømmerne og svømmemiljøet i Bergen. Kalle tiltrer stillingen senest 1 januar 2021 etter fullført sesong med Jönköping Simsällskap. 

«Jag ser verkligen fram emot att börja min anställning i Bergensvømmerne, har hört att det är en klubb med stora och bra framtidsutsikter, och jag känner mig både glad och hedrad att få vara en del av den framtiden.», sier Karl-Johan (Kalle) Gårdström, nyansatt hovedtrener i Bergensvømmerne. «Vi ser frem til å ønske Kalle velkommen til Bergen og Bergensvømmerne. Kalle har alle de egenskapene vi ser etter i en hovedtrener. Vi er trygg på at med Kalle som hovedtrener vil Bergensvømmerne ta nye steg, og styrke klubben sin posisjon i norsk og internasjonal svømming sammen med våre meget dyktige svømmere og trenere,» sier Thomas Macody Lund, styreleder i Bergensvømmerne. Landslagssjef Petter Løvberg kjenner godt til Kalle gjennom et sterkt samarbeid med det svenske landslaget, og han mener Bergensvømmerne har gjort en glimrende jobb ved ansettelsen av Kalle. «Slik jeg kjenner Kalle er han en svært dedikert, nysgjerrig og kunnskapssøkende trener som har en spesielt god evne til å følge opp svømmerne sine. Han har fått fram flere internasjonale svømmere, og jeg er sikker på at både Bergensvømmerne og Norge vil nyte godt av å få Kalle inn i den norske trenerfamilien.»

2020-07-30 Sim-SM för 50 år sedan
Nästa lördag kan du ta del av ett SM som simmades för exakt 50 år sedan. Då ger Bosse Hultén en personlig syn på Sim-SIM som det året arrangerades i Varberg och den unika Simstadion som fortfarande är i bruk och den gången stod som värdar för sitt tredje SM. Unika bilder som du aldrig sett innan utlovas

foto: Håkan Fredriksson Carpi Foto

2020-07-30 Torsdag i OS-veckan
Hade det nu varit som vi hade hoppats - nån gång bak i höstas - ja då skulle vi fått se Erik Persson simmat final på 200m bröstsim idag och Sarah Sjöström semifinal på 100m fritt. Det hade inte varit så dumt. Men nu är det inte så och skall man se det positiva i det hela så kan man ju säga att dessa två och alla andra också för den delen - får ytterligare ett år att förbereda sig för det som komma skall.
Detta som ett litet konstaterande efter att SIMMA har haft några dagars sommarlov. Ägnat tankarna åt annat än simning. För det är ju mest tankar om simning just nu....

Regan Smith, världens bästa ryggsimmerska och en simmerska som signat för Stanford from hösten 2020 - hoppar av detta. Tar ett sabbatsår från studierna på Stanford och tränar hemma i Minnesota istället. Hon tror sig få bättre kontinuitet genom att skjuta upp universitetssimning ett år.

2020-07-23 "Det blev en kattstädning"
Så säger Simpodden Hultén & Jansson om säsongsplaneringen i svensk simning!
Simpodden Hultén & Janssons 153 upplaga med "vår ständige gäst" Victor Johansson som är på hemmaplan på fysiskt och medialt -med snack om satsningen på Vätternsimningen och hur det varit sedan avslöjandet i Simpodden om hur han mått under vintern.
Herrar Hultén & Jansson bjuder också så simsnack med nyheter - där Jansson bl.a dissar Simförbundets styrelse för att man inte vågat ta tag i säsongsplaneringen i svensk simning på ett seriöst sätt. Det blev en "kattastädning" av tjänstemännen säger den förre förbundskapten i skarpa ordalag.

Lyssna på podden ii spelaren nedan eller där poddar finns (Itunes, Spotify etc)
se också äldre poddar - klick

2020-07-23 Idag för 40 år sedan............
Nådde Pär Arvidsson från Finspång sin peak som idrottare. Han vann OS-guldet på 100m fjärilsim i Moskvas Simstadion. Det var några dagar efter bomben i sammanhanget från just Finspång, Bengt Baron hade vunnit Os-guldet på 100m ryggsim. Hans guld var en senastion och alla tiders största simöverraskning, den gången. Men så var det inte med Pär Arvidssons start på 100m fjärilsim. Han var pappersfavoriten som inte var i bra form. Hans simningar på våren 1980 hade gett ett nytt världsrekord men väl i Moskva och inför slutträningen på plats var han inte alls i form. Men med all den power som han hade skaffat sig i träningsbassängerna överträffade han sig själv och satte dit det andra oS-guldet för en simmare från Finspång - på bara fyra dagar. Svensk idrottshistoria.
Du kan höra allt om hans livs lopp i Simpodden Hultén & Jansson nedan och du kan se loppet på Youtub-klippet ännu längre ned.

2020-07-21 Masters Swim Festival i Kungsbacka.
I mitten av september kan du som simmar Masters få uppleva en Masters Festival med träning, tävling och seminarier - i Kungsbacka nya simarena. På kanten och ibland också i vattnet hittar du Therese Alshammar, Glen Christiansen, Anders Bladh och Malin Gustavsson.
Läs mer om arrangemanget här - klick

Sydsvenska Dagbladet 2020-07-21

2020-07-21 Baron idag för 40 år sedan
Under resans gång sedan det första OS:et 1896 har endast sju svenska simmare vunnit OS-guld i simning. Det kanske mest sensationella vanns idag (21 juli 1980) av Bengt Barion vid OS i Moskva. Han hade kvalat in till semifinalen ganska knappt och grenen leddes då av den andre svernsken i loppet, Micke Söderlund. Karlskronasimmaren slog svenskt rekord i försöken men lyckades aldrig ta sig till finalen. Det gjorde Baron, från Finspång och resten är simhistoria.
Artikeln från dagens Sydsvenskan

2020-07-20 Täby söker personal
Täby Sim söker en Simskoleansvarig med kansliuppdrag. Så här står det bl.a i annonsen " Som Simskoleansvarig är du med och tar planeringsmässigt ansvar för simskoleverksamheten, som innefattar simskola på Tibblebadet, samt sommarsimskola på två ytterligare bad. Du är också ett stöd till vår breddverksamhet. I tjänsten ingår även föreningsadministration främst kring den verksamhet du ansvarar för men också andra administrativa uppgifter".

Hela annonsen hittar du här - klick

Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb och överst på sidan under Lediga jobb i Sverige och Norge - under de närmaste veckorna.

2020-07-20 Två nya klubbar och fem veckors läger?
Det har varit mycket motgångar för simningen under 2020, nationellt och internationellt. Men succéinslaget ISL - International Swimming Leauge jobbar vidare med att etablera två nya klubbar totalt tio stycken blir det då. Nya sammanhanget är Toronto och Tokyo. Man hade hoppats att det också skulle kunna bli en nordeuropeiskt konstellation men det verkar inte bli så. Preliminärt kommer de 320 simmarna att träna och tävla tillsammans i Australien under perioden mitten av oktober till tredje veckan i november. Om detta nu går att lösa för corona?

Széchy Swimming Arena, Budapest foto: Staden Budapest

2020-07-20 4-nationers i Budapest
Arena ovan -  Széchy Swimming Arena i Budapest kommer att härbärgera en Fyranationrstävling fredag till söndag. Det är hemmalaget Ungern som tar emot Österrike, Tjeckien och Polen. Alla bättre simmare de de här länderna finns med på tävlingen.
Anmälningar till tävlingen hittar du här - klick
Det här är en av de första tävlingarna av någorlunda klass som simmas under 2020 och vi kommer att följa upp den senare i veckan.

2020-07-20 Isländska Mästerskapen
Tre dagar med mästerskap har man haft på Island. Island som har varit förskonat från Coronasmittan och är ett föredöme i världen när det gäller att hejda smittspridningen (1 person död i corona tex). Alla testas och de som kommer till landet har obligatorisk testning på flygplatsen.
Detta gör att man har haft träning hela sommaren och de senaste dagarna har man arrangerat nationella mästerskap i lång bana. Tävlingar där man också har sett en del danskar. Mie NIelsen vann tex 100m ryggsom och Viktor Bromer den danske fjärilssimmaren vann specialdistansen 200m fjärilsim.
Alla resultat från tävlingarna hittar du här - klick

2020-07-20 Beställ unika sportkläder från Arena
Sum-Sim blev inställt men efterfrågan på Sum-Sim utrustning kvarstår. Nu kan du beställa unika "Sum-Sim cancelled produkter från Arena" - läs mer i denna länken av vad som finns att tillgå - klick

2020-07-20 Uppdaterat RM-resultat
Nu har vi fått uppdaterade resultatlistor från RM och Paraklassens långbanegrenar. 
Läs mer på Mästerskapssidan där resultatfilerna finns -klick

2020-07-17 Resultaten i "Jakten på bassängerna"
Så duktiga våra läsare är. Hela tretton stycken deltagare hade svarat rätt när det gäller var bassängerna finns placerade - bassänger som Thpomas Jansson har åkt runt och tävlat i. Vi var tvungna att skilja dessa tretton tävlande åt och därför gav vi dem i en följdfråga. Denna löd " Hur många minuter har Thomas Jansson sammanlagt använt på sitt snabbaste Vasalopp, Vansbrosimning och Lidingölopp?"

Rätt svar på denna frågan var 448 minuter. Delar man upp hans tider från loppen så ser det ut så här:

Vasaloppet - 4.21 = 261 min
Vansbrosimningen  -  39 min
Lidingöloppet   2.28 = 148 

Men inte heller följdfrågan kunde skilja de två bästa åt - så beslutet är att de får dela på förstapriset - mao 500:- var. Priset kommer i en telefon när er. Med er menar vi segrarnna Lena Hernö och Riitta Andrée - som bägge hade tippat på 449 minuter. 
Alla som gissade rätt på bassängerna och varit med i utslagsfrågan finns med i listan nedan:

Anastasiya Shkurdai (foto Youtube)

2020-07-16   Anastasiya Shkurdai världstvåa efter Sarah
Vitryssland eller som det skall heta också på svenska Belarus, simmar just nu sina sommarmästerskap. 2019-års Junior-VM-etta   Anastasiya Shkurdai slog till med ett nytt natiosnrekord i finalen på 100m fjärilsim idag. Med tiden 56.95 simmade hon in på andraplats efter Sarah Sjöström i världsstatistiken under året. Etta i denna statistik är Sarah Sjöström med sin simning på 56.71 från Luxemburg i januari.
Det är nästan som om man glömt hur det kan vara med en riktigt tävling. Men Belarus har ju arbtetat sig igenpom Corona-pandemin på ett synnerligen speciellt sätt med fullsatta arenor inom idrotten och ett annorlunda synsätt på tingens ordning.

Foto: Joanna Lundqvist

2020-07-16 Veckan som snart är slut
Nästa fredag den 23 juli skulle det varit invigning av OS i Tokyo. Av viss pandemi kom i vägen och nu får vi blicka fram emot OS nästa år istället. Men blir det? Optimisterna tror det men inte pessimisterna. Skrivaren av dessa rader tillhör för ovanligheten den sistnämnda kategorin. Tyvärr inget OS 2021.

Corona blossar som värst i USA och den värsta smitthärden verkar vara i Florida. Men trots att man i landet har drygt 3,5 milj coronafall (16 juli 2020) så hindrar det inte AAU att arrangera en volleybollturnering i Orlando den här veckan. En turnering som innehåller 12.000 spelare......

Vi kan också notera att SVT Sports websida inte innehåller några fejkade sk "skidnyheter" idag. Anmärkningsvärt. Skidäsongen är ju ända nära - 150 dagar eller så?

Det är verkligen lugnt på övergångsfronten i svensk simning. Inga notabla övergångar noterade på Tempus den senaste tiden. Se mer här - klick

Det är ont om simnyheter dessa dagar. Det innebär att de större simsidorna innehåller också information om vilka simmerskor som är gravida. En ny trend som vuxit fram i corona pandemins spår.

2020-07-14 Tretton personer med rätta svar
Det blev hela tretton personer som hade helt rätt svar till vår tävling "Jakten på simbassängerna" . Från Dessa tretton skall vi nu sortaera ut en segrare och därför får dessa nu en utslagsfråga med epost under onsdagen. De tretton rätta svaren har skickats in av:

Julia Karlsson, Ronny Andersson, Goran Nilsson, Göran Kron, Kajsa Rudqvist, Annica Åberg
Lena Hernö, Felix Wraken, Ann Sofie Davidsson, Robert Johsson, Philip Carlsson, Ritta Andrée och Kristina Hallman.

2020-07-13 Jakten på Bassängerna
Vi har gått igenom alla svaren på tävlingen "Jakten på bassängerna". Tretton deltagare har svarat rätt på alla frågor och facit finns nedan.
I morgon kommer vi att publicera namnen på de tretton svarat rätt på alla frågor och samtidigt får de en utslagsfråga för att skilja dem åt. 
Nedan hittar du namnen på alla bassänger som Thomas besökte både 2019 och 2020.
Allt om tävlingen hittar du här - klick

Besökta bassänger 2019
1. Fellingsbro, Fellingsbrobadet
2. Fjugesta, Sannabadet
3. Skövde, Billingehus
4. Degerberga, Forsakar
5. Simrishamn, Tobisviksbadet
6. Sjöbo, Orebadet
7. Staffanstorp, Bråhögsbadet
8. Röstånga, Röstånga Friluftsbad
9. Perstorp, Ugglebadet
10. Ljungbyhed, Ljungbyhedsbadet

Besökta bassänger 2020
11. Kumla, Djupadalsbadet
12. Mariestad, Ekudden
13. Trollhättan, Älvhögsborgsbadet
14. Skara, Vilanbadet
15. Falköping, Odenbadet
16. Huskvarna, Brunnstorpsbadet
17. Norrköping, Himmelstalundsbadet
18. Hallstahammar, Skantzöbadet
19. Arboga, Eckbacksbadet

2020-07-12  Vestkantsvømmerne søker trenere og instruktører
Vestkantsvömmerne söker tränare och instruktör med omfattning upp till heltid. Läs mer i annonsen som du hittar här - klick

Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb och överst på sidan under Lediga jobb i Sverige och Norge - under de närmaste veckorna.

__________________________________________________________________________________________

2020-07-12 Söndag i simningens värld juli 2020
Västgötaklimax kallas det när man stegrat något och sedan blir resultatet - ett antiklimax. Så har simningen sett ut sedan vi hade lagt OS i Rio till handlingarna 2016 och laddade om för spelen i Tokyo 2020. Miljoner tankar, energier, kronor och simmetrar har investerats sedan de dagarna i oktober 2016 då världseliten och prospects till denna startade att bygg upp mot OS 2020. Nu står vi där och inget är som tidigare.
De stora arenaidrotterna där pengarna är viktigare än själva idrotten är naturligtvis de som har sparkat igång först. Fotboll i en desperat jakt om att komma igång snabbare är vad som är OK och man lyckades. Nu spelas det inför tomma läktare men spelet är igång. Detta kan sägas vara desperat men kan är detta just så det skall vara. Viljan att snabbt komma tillbaka och inte tappa mark. Violl man vara elak, ja man behöver inte ens vara detta så kan man säga att svensk simning gjort tvärtom. Tävlat lite och tappat utveckling genom detta. När man skulle samla ihop till en rejäl säsongsavslutning i form av Riks Mästerskapen så svek de bästa. Eller kanske var det inte de bästa simmarna som svek - utan tränarna? Tog ut en sommarsemester istället för att utnyttja sommarträningen och gjorde på så sätt simningen en stor tjänst. Svensk simning har genom att vi haft simanläggningarna öppna under hela coronatiden (och så har det inte varit utomlands) och  skaffat sig ett stort försprång mot omvärlden. Men det spelade man bort i ett svep. Intressant!!

En som har haft det tungt är landets bäste långdistansare, Victor Johansson. Nu är han hemma och tränar. Testosteronproblem, corona och strax innan dess en krånglande rygg. Det har varit ett tufft år för Jönköpings duracellkanin. Du träffar honom i nästa upplaga av Simpodden Hultén & Jansson.

Har du lyssnat på senaste utgåvan? I så fall så har du fått en del kött på benen om hur upplägget av SIMPODDEN blir from. hösten.

Sedan noterade vi också att SvT Sport denna söndag hade ett "hemmahosreportage" hos en manlig svensk landslagsåkare på skidor....... Det börjar bli riktigt pinsamt för sportredaktionen ute på Gärdet....

Pristagaren och den rätta raden för Jakten på Simbassängerna kommer på torsdag - här på SIMMA. Håll ut!!

2020-07-09 Simpodden 152 kan du nu avnjuta !
"MItt i sommar snacket" i dagens podd handlar  om Riksmästerskapen i simning, open water
simning, aktuellt om idrott, säsongsplanering och vad herrar poddsnackare  sysslar med i sommartid.För känsliga lyssnare kan meddelas att programmet innehåller en och annan giftighet. 
Lyssna på podden via spelaren nedan eller ladda hem den via Spotify, Itunes mm.
Tidigare poddar hittar du här - klick

2020-07-09 Föreningskonsulent till Simklubben Neptun !
"Som föreningskonsulent i SK Neptun har du en viktig roll på vårt sportkontor och blir en del av vårt back office team som syftar att organisatoriskt och administrativ stötta den dagliga verksamheten.
SK Neptun går nu in i en utvecklingsfas för både organisation och verksamhet där målet är att bli en av Sveriges modernaste idrottsföreningar. Föreningen har växt storartat under flera år och vi har nu i uppdrag att möta verksamhetens krav på ett organisatoriskt plan."

Vill du läsa hela annonsen så hittar du den här - klick.
Sista ansökningsdag 17 juli
Du hittar annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb och överst på sidan under Lediga jobb i Sverige och Norge - under de närmaste veckorna.


Länkat - Vinnarna och resultaten i Active Life Challenge hittar du här - klick


2020-07-07 Jakten på simbassängerna.
Nu rasar svaren in. Tävlingen Jakten på simbassängerna är en succé. Om du går till specialsidan för tävlingen - klick - så kan du läsa in dig på det hela.
Sista svarsdag är nu på fredag - den 10 juli!!!

2020-07-06 Den bästa svenskfödda simmerskan genom tiderna
Sarah Sjöström har vunnit OS-guld i simning men det finns en svenskfödd simmerska som har vunnit tre stycken. Om henne kan du läsa här - klick (rättad länk !!!!)

Tärnholmen, Marielund - foto: Marielunds Simsällskap

2020-07-06 "Sverige är fantastiskt"
Det var ett uttryck som  Åke Gille (1920-2004) - bl.a basade för Sveriges Turistråd och mycket annat hittade på detta uttryck. Vi är många som använt det sedan 60-talet när det kom i skrift första gången. Skulle man travestera det uttrycket skulle man säga att "Svensk simning är fantastiskt". Inte i alla bitar med vissa delar och Erika Meeker som jobbar som  Utvecklingskonsulent, för Mellansvenska Simförbundet - har skildrat det genom att träffa Marielunds SImsällskap, bildat 1925 och som driver en sommarsimskola ute på Tärnholmen. Läs hennes artikel på Svenska SImförbundets hemsida - klick

2020-07-05 Resultaten från Para-Sm
Nu finns alla resultat från Riksmästerskapen Para-klassen. Du hittar alla resultat här - klick
Ovan - här är en del lagbilder från RM förra veckan som avslutning på denna tävlingen.

2020-07-05 Jakten på bassänger - dag 3
Thomas Jansson skriver så här om sista dagens bassänger i vår tävling:

"Efter 7,5 timmars skön sömn vaknade jag med funderingar på landets alla femtiometersbassänger utomhus. Det blev tio förra året och det blir nio denna tur så totalt 19 stycken. Det betyder att jag måste hålla mig simkunnig många år till för att klara av alla. 19 är ju knappt en fjärdedel. Vi får kanske höja ribban nästa år och klara 12-13 stycken och resa i 4 dagar. "


Nedan kommer de tre sista bassängerna. Längre ned på sidan hittar du bassäng 1-6 men du kan också se alla bassängerna med text på den här sidan - klick

Vi vill ha dina svar senast på fredag, den 10 juli under adress: simma@telia.com
På ämnesraden på mejlet skriver du: Jakten 2020 och inne i epostmeddelandet vill vi ha alla orter eller bassänganläggningsnamnen plus ditt namn och telefonnummer.
Bassäng nr 7

Bassäng nr 7 - På väg mot dagens första bassäng slås jag av hur fint det är i denna stad. Breda gator, pampiga alléer och de fina vagnarna som rullar fram i bästa Göteborgsanda. Behövs det fler ledtrådar för att veta var vi är? Vad sägs om Borg- anknytning och pianospelande kapten. Fyra kilometer från hotellet ligger poolen. Gratis inträde och första gången vi ser ett flertal motionärer i vattnet. Det är varmt i bassängen, 28 grader, så avsaknad av bastu spelar mindre roll. Det blir standardpasset för veckan som vi kört både tisdag morgon och onsdag morgon. Mitt bränsle var slut idag, så Anna bara susade ifrån mig. När jag skriver detta blev jag också att tänka på en simmare från denna ort som satte mycket positiva intryck på mig vid ett kortbane- EM. Han simmade bland annat lagkapp på 4x50 frisim. Vilken start och vilka imponerande vändningar han hade. Dessutom så proffsig i sitt agerande.

Bassäng nr 8

Bassäng nr 8 - Hoppas ni kläckt koden var vi simmade dagens första pass och nummer sju i ordningen. Men nu vidare, det blir knappa 2 timmar i bil norrut till nästa bassäng. En bassäng som blir helt ny för mig, kanon, då är jag snart uppe i 170 utomhusbassänger som jag simmat i. man kan samla på mycket. Vi får simma i regn men också här är vattnet varmt, dryga 26 grader. Bassängen ligger i en vinkel, lite ovanligt för en 50 meters bassäng. Den är på botten bekläd med duk, precis som många av bassängerna vi besökt varit. Känns fräscht och rent samt mjukt för fötterna. När vi simmar det som blivit standardpasset mitt på dagen, blir jag att fundera på simmare från denna ort. Namn blir allt svårare att minnas men några bra simmare är jag säker på, kommer från denna ort. Här skulle det också fungera med ett ute-SM. I några av förslagen jag nämnt som SM-bassäng har banorna bara varit 2 meter. Tycker inte det skall begränsa var vi kan hålla SM. Vår sport behöver breddas! Idag på 50-iorna simma Anna fjäril första 25, inte ens då kunde jag följa. Vilken scenändring från förra året men innebär att om jag skall klara att besöka alla landets bassänger utomhus de närmaste 5 åren måste jag sköta simträningen på vintern. Det räcker inte med skidåkning, det är för enkelt. Inser att jag hellre åker Vasaloppet otränad än simmar Vansbro. Simning är tufft och hårt.

Bassäng nr 9

Bassäng nr 9 - Idag ingen lunch efter andra bassängen utan raskt vidare till nästa bassäng, bara en dryg halvtimma bort. Den ligger i ort som kungen gjort känd genom att inte ”kunna” namnet. Om jag nu kommer ihåg rätt. Här finns ett inomhusbad i anslutning till utomhusbadet. Så såg det inte ut första gången jag var på läger där, tror det var 1978. Karlskoga och vi (Filipstad) körde tillsammans. På kvällarna var det löpning på programmet för mig och Anders Nyhlén. Det nionde och sista passet för denna tur gick inte i slowmotion utan långsammare. Jag är säker på att om någon kollade på min simning kunde man inte avgöra åt vilket håll jag var på väg. Men Anna susade på som vanligt knappt berörd av de nio passen.

Nu är vi bara 15 mil hemifrån och vi tar vägen över Fellingsbro men först lunch. Fellingsbro som förresten var med bland de rätta svaren förra året. Har ni alla rätt nu? Vår färd kan beskrivas som en cirkel med små snirklingar. Hoppas du tar chansen och skickar in ditt svar. Bengtsson vinnaren från förra året behöver utmanas. Trots allt ser jag fram mot Touren 2021!

Vi vill ha dina svar senast på fredag, den 10 juli under adress: simma@telia.com
På ämnesraden på mejlet skriver du: Jakten 2020 och inne i epostmeddelandet vill vi ha alla orter eller bassänganläggningsnamnen plus ditt namn och telefonnummer.  

Bilder från juni år 2000

2020-07-04 Öresundsbron och Broloppet firar 20 år

Simmas Bosse Hultén har snackat simning som arenaspeaker och som TV-kommentator under många år. Men han har också slirat in på en del andra sporter. Friidrott är en sådan och ett aktuellt ämne är Öresundsbron som i dagarna fyller 20 år. Läs hans krönika om detta.

Under årens lopp har jag varit speaker på massor av tävlingar och också en del udda föreställningar inom och utom idrottens värld. På CV:et står 50 senior-SM i simning, 8 Europamästerskap, 1 Världsmästerskap, 23 World Cup-tävlingar och uppemot 600 dagar av snackande inom simidrotten. Lägg därtill fem år allsvensk fotboll, Elitserien i handboll, Davis Cup i tennis, friidrottsgalor, Mästargalor, Tipslaget i fotboll, hundtävlingar och inte minst skidloppet, Gåsaloppet i Skanör. Allt detta kanske sammanlagt 800 dagar av snackande. Lägg därtill 20 år på Eurosport. För att travestera TV-programmet Lorry ”Mycket idrott har det blivit.”

Men den kanske mest minnesvärda dagen av alla dagar som speaker var kanske år 2000 och det första ”Broloppet” i Malmö.

I dagarna firas det ju 20 års jubileum av Öresundsbrons tillblivelse och för oss som lever nere i den här regionen är det kanske den viktigaste händelsen det senaste halvseklet. Hur hade det sett utan en Öresundsbro idag? Den frågan kan man ställa sig! Integrationen av samhällena på bägge sidorna om Sundet har dock inte hängt med i den takt som man hade hoppats. Hade Malmö varit svensk huvudstad så hade säkert det hela sett annorlunda ut men med ett svenskt styre med utsikt från de norra provinserna, läs Stockholm, så har Öresundsintegrationen inte fått den betydelse som den borde haft på agendan. Samspelet mellan de bägge huvudstäderna är inte det bästa. Danskt kynne contra svensk plakatpolitik har svårt att enas.

Men nu var det inte riktigt det som var grejen med de här raderna. Utan mer se tillbaka på det som hände de där dagarna i juni år 2000. Själva invigningen av Bron skedde den 1 juli men innan dess hade det arrangerats ett antal invigningsevent och för den sakens skull fanns det ju massor av sidoprojekt som skulle uppfyllas. Bl.a var uppställningen av det medicinska teamet och säkerheten, enorm. Två år tidigare hade man i Danmark haft invigning av Stora Bältbron och erfarenheterna från den övningen gjorde att man skärpte planeringen från svensk sida när det kom till invigning av Öresundsbron.. Antalet döda vid den danska invigningen 1998 räknades i tvåsiffrigt och när den ansvarige för det medicinska teamet, simprofilen och läkaren Matz Widerström (tidigare simmare och simtränare i Malmö och medlem i SSF:s styrelse) uttalade sig i TV dagarna innan invigningsloppen sa ”att enligt statistiken skall uppemot tio personer avlida i samband med invigningsarrangemangen MEN vi har en målsättning att ingen skall stryka med”. Så blev det också.
Uppbyggnaden av ett tredjedels svenskt militärsjukhus på den svenska sidan och med hundratals svenska volontärer - kom alla hem lyckligt efter brofesten. För det var ju så att det inte bara var ett lopp som firade det hela utan invigningsprogrammet innehöll:

9 juni – Bron öppen för cyklister – 40.000 människor deltog
10-11 juni – Bron öppen för gående – 300.000 människor deltog.
11 juni – Inlinelopp med 18.000 deltagare.
12 juni – 80.000 löpare sprang Broloppet.

Lägg till stora skaror av andra människor som skulle titta på – och summan av deltagare i invigningen var uppemot 750.000 personer. Ingen dog.

När jag snackade med Matz häromdagen så minns han med glädje tillbaka på dagarna i juni 2000. ”Den största utmaningen var på lördagen när massor av äldre människor hade överskattat sin förmåga att gå. Man gick de fem kilometerna ut till brons mittpunkt och tillika högsta punkt (höjdskillnad 70 meter) och sedan orkade man inte lufsa tillbaka. Vi fick i en hast organisera 80 bussar som fick gå i skytteltrafik och hämta folk ute på bron. Annars hade vi säkert fått problem med hälsoläget” säger han två decennier efter loppet.

Några dagar innan själva arrangemanget fick jag nöjet att köra ut min bil på Öresundsbron för att ta mig en titt på ”hårdvaran” i själva loppet – tillsammans med Mats Widerström och en av hans kollegor i den medicinska organisationen. Så här i efterhand ett intressant minne. Vi stannade mitt på bron och gick ned på gallertrapporna till tågnivån. Gallertrappor som var genomsiktliga till Öresundsvattnet 70 meter längre ned. Att vara ensam med bilen på Öresundsbron, stanna den och stiga ur - var ett minne för livet.

Dags för loppet – som var en halvmara med start på danska sidan och målgång nästan framme vid västra delen av Limhamnsfältet. Själva målrakan var Magasinsgatan i Limhamn. En skabbig bakgata i Limhamns industrikvarter - bakom Ljungmans Verkstäder (riktmärke för födda innan 1980).

Denna gata skulle under en dag stå i centrum för idrotten i Skandinavien och hade putsats upp. Det var nästan som att ta steget in i en Hollywood-kuliss. Fina hus ut mot gatan och någon meter in i gränden så återkom den skabbighet som tyngt ned detta område under många år.

Loppet direktsändes i TV4. Jag var arenaspeaker tillsammans med Eurosportkollegan i friidrott Stefan Olsson (sedan Friidrottens förbundskapten och Generalsekreterare). Stefan kunde det här med friidrott jämfört med mig och tog hand om mycket av den första timmen och målgången för eliten. Halvmaran vanns av Tesfaye Tola, Etiopien på 59.48. Elitklassen startartade kl. 09.00 på morgonen – Annandag pingst och var i mål en dryg timme senare.

Kl 09.00 släppte man iväg elitklassen.
09.40 startade 5000 elitmotionärer
från 10.00 till 17.00 släppte man iväg 1250 löpare var femte minut.
Transportlogistik av hög skala krävdes för genomförandet.

Starten gick i Kastrups Strandpark, leddes in på in på broöverfarten där man snabbt når den fyra kilometer långa tunneln. I denna tunnel hade man massor med frågetecken hopats innan loppet.
Skulle man frysa? Prognosen sa att det skulle bli 10 grader varmt nere i tunneln.
Det visade sig att det blev 18 grader. Diskussionerna gick också höga om att ljudet av tusentals fötter och steg i brons skulle göra löparna mer eller mindre galna. Så blev det inte.

Efter bron och stigningen från botten av Öresund upp på Pepparholm var det 4 kilometer löpning i det sterila landskap som denna ö då erbjöd. Idag är det annorlunda..

Efter Pepparholmen kom själva brodelen. Under de första fem kilometerna är det en lätt stigning upp till 70 meter över havet. När man passerar brokrönet så hade löparna sprungit 13 av de 21 kilometerna och man fick ett härligt nedförslut mot svenska s fastlandet. Tre kilometer nedför och man når land och de avslutande fem kilometerna på svensk mark.

Här under de avslutande kilometerna möter man också den stora publiken. Den fanns ju inte på bron. När man närmar sig målet på Magasinsgatan så kantas gatorna av tusentals åskådare och väl i målet så slussas de 80 000 löparna vidare till Limhamnsfältet som ligger 500 meter bort.


Min speakerplats under loppet var ovanför målgången på en bro. Kollega Stefan och jag jobbade tillsammans i några timmar men efter lunch och fram till mörkrets inbrott vill jag minnas att jag jobbade själv. Solen hade gått ner och åskådarleden hade glesnat när siste man gick i mål och fick placeringen 79 713. Det betydde av att de 91 000 anmälda var det en del som antingen inte kom till start eller bröt loppet. Det var lite av ”sistemanimål på Vasaloppet-känslan” och vi kunde packa ihop. Då hade Tv4 för många timmar sedan lagt ned sin verksamhet.

Under det drygt halva dygn som vi jobbade på kommentering av loppet blev jag informerad efter halva tiden att det fanns högtalare under hela löpsträckningen. Förhandsinformationen till mig var att jag bara snackade för målgången och en bit till - men så var inte fallet. Kul för då kunde man lägga om snacket och peppa även folket ute på bron.

Strömmen av löpare som passerade oss in i mål var tät fram till 19-tiden på dagen. Då det glesnade och som upplevelse för en speaker så var loppet obetalbart. För en påg från Malmö kanske ännu större.

Nu är det 20 år sedan. Firandet blev i år nedtonat. Inget lopp arrangerades. Det senaste loppet gick i samband med 10 års jubileet år 2010. Kanske kan man samla ihop till ett lopp år 2025 igen men det verkar som motståndet mot att stänga bron delvis för trafik har ökat med åren.

Loppet år 2000 platsar definitivt i min lista över Top-10 händelser i idrottslivet

2020-07-03 Jakten på bassängerna dag två
Thomas Jansson tar dig med på en resa med bassänger. Tre idag och ytterligare tre på söndag. Gissa var.................

Vaknade några minuter före alarmet, som var ställt på 0700. Lite mör i armarna från gårdagen, men sugen på tre nya bassänger. Staden vi lämnar har genomgått ett stålbad och en epok gick i graven. Istället är det nu lite norrut som gäller, till bassäng som också skulle kunna ha ett svenskt mästerskap även om banorna är bara 2,0 meter breda. Despotisk manager härjar i omgivningarna. Passet blev en repris från gårdagens första pass. Jag kunde pressa Anna lite på de två hårda femtiorna. När jag simmade försökte jag finna namn på någon simmare från orten. Elisabeth blev ett namn jag kände som var förknippat med orten, SM- simmare men kanske inte finalist. Kanske minnet spelar mig ett spratt 

Bassäng nr 4

Det blir kort vila till nästa bassäng, dock kaffe, en halv banan och en bulle innan avfärd. I den bassängen vi nu är på väg till hade jag med mig Filipstadsgänget 1974 i uppladdningen mot SM i Jönköping. Carina Ljungdahl som sedan fick vara med på två OS, med lagmedalj som belöning, samt svensk mästarinna var en av simmarna. Försöker minnas hur bassängen ser ut. Tror det är en separat hoppbassäng, och åtta två meters banor som väntar. Undrar om trenden med behaglig vattentemperatur står sig? Minnet stämde och bassängen var varm! Fler ledtrådar till denna ort. Gudaktigt namn på bassängen och orten har järnvägsstation. Passet blev 200 löst och 16x50, 10 vila, genomsimning. 

Bassäng nr 5

Området vi härjat i sedan igår har väldigt många utomhus femtiometersbassänger samt är en av Sveriges matbodar. Faktiskt 9-10 bassänger inom en uppskattad diameter på 6-7 mil från mittpunkten.  

Efter en kort bastu tar vi sikte på att hamna öster om Vättern, på vägen dit en lunch, som genom en slump blev på Björkhaga, en pärla ca 3 mil innan nästa pool. Det blev mycket mat så lite vila behövdes innan dagens tredje pool skall besegras. Där har jag bara varit en gång tidigare, inget läger ingen tävling där, bara ett motionspass. Från anläggningen kan man skymta en playa skymta i söder. Vättern är nog för kall, så vi håller oss kvar i poolen men jag blir att tänka på en viktig kugge för svensk simning under 60 år. Han klarade det kalla vattnet under sin färd men mina armar värker.  Nu går färden vidare till första poolen imorgon och nummer sju i ordningen. Härligt transportmedel kan vara en ledtråd att ta med.

Alla bilder och text i tävlingen Jakten på bassängerna hittar du här - klick
Nästa tre bassängerna dyker upp på SIMMA fredag och de sista på söndag.

Bassäng nr 6

2020-07-01 Jakten på utomhus 50 metersbassänger fortsätter
Thomas Jansson simmar i svenska 50 meters bassänger och du gissar var - regler och bakgrund längre ner på sidan !!! 

I förra årets tävling besökte vi 13 bassänger, varav nio av dem var 50m långa, i vår jakt på utebassänger. Vi simmade i sju av dem. Första pris gick den gången till Anders Bengtsson som prickade in alla bassänger och vann 500 kronor. I år dubblar vi, första pris är 1000 kronor och vi håller till runt Vättern kan man säga.

Klockan ringer och är 0600 men jag är lite uppspelt inför stundande jakt och vaknade redan 05.45. Anna och jag äter en stadig frukost så vi klarar dagens strapatser. Nu är klockan 09.52 och vi sitter redan i bilen på väg till bassäng nummer två. I den första blev 200 löst, 6x100 start 2 minuter, var tungt att klara under 1,40. Sedan simmade 50 löst och 2x50 hårt, farten strax under 40. Avbad eller utsim i konsekvensens namn blev 50 meter.

Bassäng nr 1

Bassäng nr 1 - Vilken bassäng tror ni är avklarad? Här några ledtrådar, bassängen är byggd i slutet av 60-talet och har en fin hoppanläggning. Klubben har exempelvis fostrat duktiga Mats, Marika, Ove och nuvarande badvakten simmade fjärilsim i ungdomslandslaget 2006. Det innebar att vi fick fin service genom att badvakten tog fram den stora klockan.

Bassäng nr 2

Bassäng nr 2 - Nu åker vi vidare mot hamnstad och bassäng nummer två. Abbamentor kan vara en ledtråd för att veta åt vilket håll vi åker men bara om du vet vilken ort bassäng nummer ett var. I denna bassäng har bland annat en medleyvirtuos härjat. Den kände tränaren verkar aldrig bli för gammal. Nu regnar det kraftigt, armarna värker redan, hur skall jag klara att på ett någorlunda anständigt sätt kunna simma 1000 meter i alla bassänger som skall avverkas. Det gick inte bra men dagens andra pass är genomfört. När vi var färdiga dök Malin upp och dök i. En simmerska som tävlar för förening på annan ort än denna bassäng. Hon har bröstsim som specialitet. Pustan kan vara en ledtråd för vilken klubb hon tävlar.

Glass och rulltårta, skulle varit pannkaka men vi tog fel från frysen, blev belöningen och tillsammans med kycklingfilé blev det en fin måltid.

Bassäng nr 3

Bassäng nr 3 - Nu vidare till filminspelning, nej men det är en ledtråd. Jag simmar 500 genomsimning i denna tredje ort, samt 10x50! Armarna värker hos mig efter tredje körningen. Den här fina bassängen är värd ett svenskt mästerskap liksom bassäng nummer ett är. Här bild nummer tre!  

Alla bilder och text i tävlingen Jakten på bassängerna hittar du här - klick
Nästa tre bassängerna dyker upp på SIMMA fredag och de sista på söndag.

2020-07-01 Jakten på 50 meters bassängerna
Ni minns i fjol sommar. Thomas Jansson simmade sig runt ett gäng bassänger i Sverige och gav ledtrådar kring vilka baljor han simmade i. I år återkommer tävlingen med start i morgon onsdag. Thomas skriver så här inledningsvis om tävlingen:

I förra årets tävling besökte vi 13 bassänger, varav nio av dem var 50m långa, i vår jakt på utebassänger. Vi simmade i sju av dem. Första pris gick den gången till Anders Bengtsson som prickade in alla bassänger och vann 500 kronor. I år dubblar vi, första pris är 1000 kronor och vi håller till runt Vättern kan man säga.

Varje dag kommer bilderna finnas på Nyhetssidan men vi kommer också lägga in alla bilderna på specialsidan om tävlingen - den hittar du här -
klick

2020-06-30 Resultaten från Riksmästerskapen är klara.
Nu kan du läsa alla resultaten från Riksmästerskapen i simning på Mästerskapssidan - klick

2020-07-01 Simpodden Hultén & Jansson nummer 151
I denna första podd efter jubelpodden för en vecka sedan - tar herrar Hultén och Jansson ett avslutningssnack med Simförbundets Talangutvecklare och Spårvägentränaren Jenny Gustavsson. Jenny som har varit en ständig gäst under två år. Det blir också ett aktuellt simnyhetsblock inför Riksmästerskapen i simning.
Podden kan du höra på spelaren nedan eller på ställen där poddar finnes (ex Spotify och Itunes etc) Lyssna på podden här - klick

 
Äldre nyheter 
Vill du läsa nyheterna från juni månad (last month) ? Gå till - klick


















































































































































































































































































































































      


























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































.