16-30 september - Vårt ständiga innehåll

Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA

2019-09-27 Första matchen i ISL (International Swimming Leauge)

Nästa helg är det dags att kolla in den första omgången av ISL:s proffsliga i simning. Då möts fyra av de åtta lagen i Indianapolis i en match. Ett av lagen, Energy Standards innehåller en svenska, Sarah Sjöström.

Match i två pass den 5 och 6 oktober och sedan returmöte i Neapel veckan efter. Nästa helh möts följande lag:  Cali Condors     DC Trident     Aqua Centurions     Energy Standard

Tävlingarna sänds i Eurosport 2. Lördagen den 5 okt och söndagen den 6 oktober 20.00-22.00 (LIVE)
Länk till hemsidan för ISL - klick

2019-09-27 OS-simmare från 60-talet

En gång om året så träffas 60-talets simidrottare som deltog på OS. Deltagare i OS i Rom 1960, OS i Tokyo 1964 och OS i Mexiko 1968. Tretton simmare och hoppare har samlats på bilden i Folksamhuset, Stockholm häromdagen. Folksam som försäkrar idrottare hade under marknadsavdelningens Anna Strandbergs värdskap samlats för att umgås och snacka dåtid och nutid om simning.
Förbundskaptenen Ulrika Sandmark var bl.a där och snackade om NTC-satsningen i Stockholm - ett populärt inslag.
Mats Svensson, Elsborgssimmaren är sammanhållande tillsammans med Gunnar Larsson - hoppas kunna bygga ut gänget med och OS-simmare från 70-talet framöver.
Deltagarna som fanns med på träffen kan du läsa mer om genom att klicka på resp. namn och komma till SOK:s sida där en mer fullständig presentation finnes.

Tv: Axel Hultman poserar efter sina första SM-guld i simning 1891. 1919 kom hans bok "Idrottsminnen" uti 100 exemplar

2019-09-26
Axel Hultman – en mångsysslare som föddes för 150 år sedan - just idag

Han blev den förste någonsin i svensk idrott som kunde kallas sig svensk mästare. Idrotten han segrade i var simning.
Han skrev landets mest välkända hejarramsa och han var dessutom en firad teater- och filmskådespelare.
Hans namn var Axel Hultman

Den 26 september 1869 såg han dagens ljus. En av de märkligaste människor som uppenbarat sig i idrottsvärlden i Sverige. Idag helt okänd men han var på många sätt en riktigt intressant person. Den 26 september så är det också exakt på dagen 150 år sedan denne märklige gosse såg dagens ljus.

Han föddes på Prästgårdsgatan 3, Maria Församling i Stockholm. Fasigheten där han såg dagens ljus kallades den ”Ehlerska huset”. Efter Hultman dagar i huset – blev det uppköpt av konstnären Christian Eriksson och släkten Eriksson har funnits i det sk. ”Konstnärshuset på Maria Prästgårsdgata” i tre generationer sedan dess. Denna fastighet har sin egen historia med ett gårdshus från 1600-talet och med bakgård som rymmer en sällan skådad idyll. Där skapades en oas av ovan nämnde Eriksson och Ragnar Östberg (stadshusarkitekten) - en skulpturpark som fortfarande står kvar. Men allt detta är som det brukar heta en helt annan historia.

Axel Hultman kom tidigt att bli en allätare i idrott. Han tävlade gärna på kälke. Det som idag skulle betecknas som rodel. Gärna i omgivningarna på Söder i Stockholm men också på senare dagar i Åre. Helst i mixedklasser. Han kvinnliga partner var då Ester Blenda Nordström (aktuell i Augustbelönad bok och utställning på Skarhults slott - benämnd som Sverige första riktigt grävande kvinnliga journalist)
Skridskor var en annan idrott som han med glädje omhuldade. Han betade också av skridskosegling, bobsleigh, segling, rodd, skytte, motorsport men det var inom simningen som han skulle skriva in sig som den förste i sitt slag. 1882 hade den första kappsimningen ägt rum i Stockholm men det skulle dröja ett bra tag innan organiserade simtävlingar kom till stånd. Nio år senare skulle det första svenska mästerskapet äga rum. 9 augusti 1891. Sträckan som skulle simmas var 1000 meter. Från Stockholms Roddförenings brygg till Källhagen t.o.r. Detta lopp kunde Hultman vinna berkvämt med 15 sekunder.
Inte långt efter målgången i detta lopp efter simmades dagens andra gren. Hultman ställde upp i det också och kunde efter” att ha blivit masserad, druckit ett stort glas bourgogne” återigen hoppa i vatt5net och vinna detta mer sprinterbetonade lopp över 150 meter. Dubbla Sm-guld första och enda tävlingsdagen.

Året efter upprepades simmande om de svenska mästerskapsmedaljer. Då på 500 och 150 meter. Historien upprepade sig även om det satt hårt åt den här gången.

Efter detta fjärde Sm-guld skulle Hultman lägga sin yllebaddräkt på den s.k.. hyllan och tävlade aldrig mer i simning. Fyra lopp, fyra SM-guld – en enastående simkarriär. Hans insatser för simningen fromma var dock inte slut där. Han återfanns som funktionär i samband med OS i Stockholm 1912 - både i simning och rodd. Efter SM-gulden 1892 var det teaterkarriären som han åts upp av mer och mer. Han gick på Dramatens elevskola 1892-93 och verkade sedan på bl.a Svenska Teatern i Helsingfors, Vasateatern och Dramaten i Stockholm. Hans sista teaterengagemang var på Södra teatern och Oscarsteatern fram till 1919. Efter detta så blev det tio år av filmer. Den första kom just 1919 - ” Sången om den eldröda blomman”. Det var en Mauritz Stiller-film med bl.a Lars Hansson och Axel Hultman i rollistan. Sammanlagt 21 filmer blev det. Axel Hultman slutade sitt aktiva liv 1935 vid 66 års ålder.

Hejarramsan då. Jo, inför fotbollslandskampen 1916 mellan Sverige och Danmark utlystes en tävling om att skapa en hejarramsa. Det här med hejarramsor hade smugit fram under sommar-OS 1912 och inför den nya traditionen med fotbollslandskamper mellan Sverige och Danmark under krigsåret 1916 tyckte man att det var dags att organisera detta på riktigt. Axel Hultman vann tävlingen med sin ramsa ”Heja grabbar, friskt humör. Det är det som susen gör. Heja, heja, heja.”
Ramsan blev en succe. Inte bara för att den var så kort, kärnfull, lätt att lära sig utan också för att Sverige för första gången kunde vinna en fotbollslandskamp mot Danmark. 4-0 till blå/gult. Axel Hultman fick dessutom äran att leda hejarklacken från läktaren den dagen.

Fotnot: Efter SM-simning kom SM-traditionerna igång först 1899 och har sedan dess simmats en till två gånger (dubbla Sm sedan 1953) per år. Svenska Simförbundet bildades 1904

2019-09-25 SM närmar sig

Det laddas rejält inför SM i simning det här året. Eskilstuna SK som är arrangörer lade ut den här filmen igår för att locka dig närmare SM-arrangemanget som äger rum 13-17 november.

Några notes från dagen!
Idag är det 49 dagar kvar till SM.
25% av alla biljetter är sålda (mycket bättre än i normalfallet)
Det spännande matkonceptet under Sm har tagits emot mycket positivt. Läs mer på hemsidan.
Det finns fortfarande kvar hotellrum att boka. Kolla på hemsidan

Mer info om SM hittar du på den specieklla SM-sidan - klick

2019-09-25 Missa inte SImpodden Hultén & Jansson

Du kan lyssna på upplaga 128 av Simpodden Hultén& Jansson genom att:
A - scrolla ner till spelaren för det senaste numret som finns längre ner på denna sidan,
B - gå till vår speciella sida för för Simpodden - klick
C - eller varför inte via Spotify - klick

2019-09-23 Karin Ahlström (född Larsson) är avliden

En av de bästa simmerskorna i landet under 1950-talet, Karin Larsson är död. Karin Larsson som representerade Simklubben Ran i Malmö under sim aktiva simkarriär - erövrade sammanlagt sju individuella SM-guld och fyra i lagkapp. Hon representerade Sverige på två Olympiska Spel, 1956 och 1960. I OS nådde hon individuellt som bäst en 12:e plats 1956 på 400m fritt och vid bägge tävlingarna simmade hon i svenska lagkappslag i finalerna. Karin född den 30 augusti 1941. I de flesta av de lagkappslag som hon simmade både på nationell och internationall nivå - hade hon med sig lillasyster Kristina, KIsse kallad. Tredje syskonen i familjen - Gunnar Larsson blev några vassare som simmare än storasystrarna. Dubbel Olympisk guldmedaljör.

Till SIMMA skriver Gunnar följande idag:
Min syster Karin Larsson Ahlström somnade stilla in i lördags efter sviterna av en hjärtinfarkt i början av september. Karin deltog på OS 1956 och 1960. Hon nådde som bäst en sjätte plats.
Hennes framfart i bassängerna inspirerade mig att börja simma. Hon blev också en extra mamma för mig när vår mamma gick bort när jag endast var 9 år. Hon var mer än bara en syster och extra mamma. De senaste åren kom vi allt mer att bli kompisar. Jag har bara roliga och ljusa minnen av min syster och att vi aldrig vad jag minns bråkat. Hon sa att den finaste födelsedagspresenten någonsin fått var på hennes 31-årsdag den 30 augusti 1972. Den dagen vann jag OS-guld. Tack för allt Karin, hoppas att vi ses framöver.
Gå till Lane4:s hemsida - klick
Kortbane-SM simmas i Helsingborg 2020.Foto: Peter Trägårdh Foto

2019-09-23 Förbunds - och Mästerskapsstävlingar 2020

Nu är det klart var alla nationella topptävlingar skall simmas under nästa år - 2020. Enda undantaget är Para-SM i kort som skall simmas i Osby men datumet är inte klart i skrivande stund. Det blir sydliga tävlingsorter för mästerskapen detta år. SM-tävlingarna i Halmstad resp Helsingborg och Sum-Sim kommer att simmas i Landskrona resp. Göteborg. Ute-Sm styrs ju av att det är RF:s SM-vecka som bestämmer var när och hur - men till övrig har det varit svagt med sökande. Kortbane-Sm är kanske den tävling som normalt ger minst antal sökande. Men nu har tävlingarna hamnat på Filbornabadet i Helingborg. Den tävling som brukar locka mest sökande klubbar , Sum-Sim på långbana hade i år år fyra sökande lite mindre än vanligt. Så här ser listan för 2020 ut i nuläget.

6-8/3 GP Malmö 50m
3-6/4 Swim Open Stockholm 50m
26-30/7 SM/Para-SM/JSM Halmstad 50m
2-6/7 Sum-Sim Landskrona 50m
? oktober Para-SM 25m Osby 25 m
7-8/11 Sum-Sim reg på sex olika ställen 25m
11-15/11 SM/JSM Helsingborg  25m
11-13/12 Sum-Sim riks Göteborg  25m

2019-09-23 Speedo Meet i Helsingborg

Nu har tävlingssäsongen satt igång på riktigt. I Helsingborg simmades Speedo Meet i helgen - som av flera tävlingar i landet.
Alla resultat här - klick

Nedan hittar du ett gäng bilder som Peter Trägårdh Foto - har tagit

Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!

201201-09-23 Dagens badbalja

Den franska konstnären Benedetto Bufalino, som specialiserat sig på att förvandla motorfordon till konstinstallationer, har förvandlat en gammal buss, hämtad på en skrot - till en pool.
Projektet, som heter Le Bus Piscine / The Bus Pool , skapades i samarbete med en ingenjörstudio. Fordonet städades och tömdes, placerades på ena sidan och en skräddarsydd glasfiberbehållare placerades inuti.
Tanken är 9,1 m lång och 2,4 i den djupaste punkten. Den har plats för upp till 10 badande och övervakas ständigt av en badvakt. Installationen, komplett med omklädningsrum och duschar, är på turné i norra Frankrike och finns för närvarande i staden Lens.

2019-09-23 Nuoto.com är återuppstått

När SIMMA startade sin verksamhet den 1 maj år 2000 fanns det en handfull websidor på nätet. Det var marknadsledaren www.swimnews.com, tidningen Swimming Wolrd hade sin hemsida som då hette swiminfo.com. Det adressen kan du fortfarande söka på om du vill komma till Swimming Wolrd sida. Sedan var det också italienska www.nuoto.it. En sida som startade i december 1999. Italiens ledande hemsida för simning höll ut till år 2013 men nu har man återigen satsat och är tillbaka med sin sida www.nuoto.com. Detta är en sida som är värd at ta rygg märker vi efter att dom arbetat i någon månad.

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

2019-09-20 Simpodden Hultén & Jansson nr 128

Idag är Victor Johansson gäst och snackar om sommarens mästerskap. Om segern i Neapel och om Open Water på VM. Hultén & Jansson ger er också en del simnyheter och snack om vad som händer i höst.

Du kan lyssna på podden på spelaren  nedan eller så går du till där poddar finns, Spotify, iTunes etc
Du kan lyssna på äldre poddar här - klick

Järfälla Simsällskaps pololag vid EU Nations Men Clubs 2019 - foto: Järfälla Simsällskap
2019-09-20
Inför vattenpolosäsongen 19-20
Pololedarkonferens
Helgen 7-8 september genomfördes Svensk Vattenpolos sin årliga ledarkonferens i Stockholm. Då undertecknad inte hade möjlighet att delta och inga minnesanteckningar ännu har delgivits så redovisas här det som framkommer på SSF hemsida.

Nya FINA regler
Svensk vattenpolo kommer från starten på denna säsong att följa de nya FINA reglerna som beslutades i slutet av 2018. På många punkter är det ganska stora förändringar och kan tolkas som att man bl. a. vill främja ett snabbare och mindre statiskt spel, fler försök till avslut i kontringar och bättre kontroll på onödigt hårt spel. Ett kort utdrag av de nya reglerna:
-    Anfallstiden (tid laget har på sig att komma till avslut på mål) sänks från 30 till 20 sek.
-    Byte av spelare får ske var som helst utmed sidlinjen på den egna planhalvan efter att spelarna haft handkontakt med varandra utanför planen.
-    Det är tillåtet att skjuta för målförsök efter frikast även då bollen ”dribblats” och direkt på hörnkast.
-    Målvakten får delta i anfallsspelet ända upp till motståndarens mål men betraktas då som en utespelare.
-    Antalet spelare under en match höjs från max 13 till 15.
-    ”Foul from behind” innanför 6 m ska alltid rendera i straff.

Serieupplägget 2019-20
Seriespelet för ungdomarna drar igång i slutet av september. Vad gäller säsongens seriesystem så kan man skönja en liten uppgång och något ökad stabilitet. Elitseriespelet innehåller 4 lag vardera för damer och herrar, givetvis egentligen för lite men ett steg i rätt riktning! Allsvenskan samlar 10 lag i två nivåer (A och B) och juniorserierna (J20) och ungdomsserierna (U18 & U16) vardera lag från 10-12 klubbar.  

EU Nations Men Clubs
Säsongen har för svensk del, precis som förra året, smygstartat med att Järfälla S har deltagit i ”EU Nations Men Clubs Cup” i Tjeckien. I turneringen deltog 12 klubblag (företrädesvis respektive lands mästarlag) från Europas B/C-nationer. Med lite ”oflyt” i gruppspelet fick de svenske representanterna även denna gång spela om de lägre placeringarna, vilket gjordes med bravur då man avgick med 4 av 5 segrar och placerade sig på 9: plats.  

Nordic Champions League Water Polo 2019
Helgen 4-6 oktober arrangerar stockholmsklubbarna årets NM för klubblag i Eriksdalsbadet. Turneringen spelas för båda Damer och Herrar med de bästa klubblagen från Danmark, Finland, Norge och Sverige. Rapport från detta redovisas i kommande artikel.

2019-09-18
Sverige Top-100 - kortbana- damer

NU är det dags att kolla damernas Top-100 i Sverige under perioden 1 jan-18 september 2019. Du kan se alla grenars listor här - klick

Start i Tejejsimmet 2019 - foto: Mickan Palmqvist

2019-09-18 Vansbro 2020

År 2020 är det 70 år sedan som Einar Anselius och Mats Qvarfot satt vid badplatsen i Vansbro och planterade föret till vad som skulle bli Vansbrosimningen. Sedan dess har det simmats över 500 000 kilometer i Vanån och Västerdalälvens friska vatten. Den totala sträckan motsvarar faktiskt över 13 varv runt jordklotet. Den 8 oktober öppnar anmälan till 2020 års Vansbrosimningen.
2019 års evenemang genomfördes de två helgerna 29-30 juni och 5-7 juli. Under de fem dagarna arrangerades totalt 11 olika lopp för både stora och små. Totalt 12 733 deltagare anmälde sig till de olika loppen.

Vansbro Triathlon och Vansbro Kortsim var de två loppen som ökade i deltagarantal. I Vansbro Triathlon var det den olympiska, alltså den kortare distansen, som ökade deltagarantalet med 40%, från 124 deltagare till 209. Vansbro Kortsim ökade med 44%, från 240 deltagare till 432, mycket tack vare den nya
En Svensk Klassiker korta.
- Vi har haft en efterfrågan på en kortare klassikervariant som är öppen även för män i många år. En Svensk Klassiker Korta har därför fått ett mycket positivt mottagande, vilket märks inte minst i Vansbro. Distanserna för En Svensk Klassiker korta är ett bra insteg och lite lättare när man vill komma igång med en livsstilsförändring, säger Michael Thorén, VD En Svensk Klassiker.

Flera nyheter på programmet
Den 8 oktober öppnar anmälan till Vansbrosimningen 2020 och på programmet finns flera nyheter. Samma dag som Vansbro 10K arrangeras, den 27 juni, kommer man även få möjlighet att simma Vansbro Öppen Älv 3km.
- Vansbro Öppen Älv kommer att arrangeras som vanligt fredag den 3 juli också så lördagens lopp blir ett komplement för att möjliggöra för fler personer att delta. Vi har också valt att byta dag så att Vansbro Triathlon arrangeras på söndagen istället för lördagen, då kan man värma upp med Vansbro Öppen Älv på lördag och sedan köra triathlon på söndag, berättar Tomas Viker, generalsekreterare Vansbrosimningen.

En annan nyhet är att Vansbro Swimrun flyttas från första till andra helgen. Vansbro Swimrun startade år 2015 men har inte fått det deltagarantal som man hoppats på, nu väljer man därför att byta dag och att omforma loppet till en sprint på arenan.
- Vansbro Swimrun kommer att arrangeras på kvällen fredag den 3 juli. Loppet kommer att kortas ner, bli mer intensivt och betydligt mer publikvänligt. Som deltagare kan man delta själv, i par eller i stafettlag, berättar Tomas Viker.

Vansbroprogrammet 2020
Lörd 27 juni: Vansbro 10K. 10km
Lörd 27 juni: Vansbro Öppen Älv. 3km NYHET!
Sönd 28 juni: Vansbro Triathlon. Medeldistans och olympisk distans
Fred 3 juli: Vansbro Halvsim. 1,5km
Fred 3 juli: Vansbro Öppen Älv. 3km
Fred 3 juli: Vansbro Swimrun- Sprint NYHET!
Fred 3 juli: Vansbro Vattenprovet. 200m
Lörd 4 juli: Vansbrosimningen. 3km
Lörd 4 juli: Lilla Vansbrosimningen. 25/50m
Sönd 5 juli: Vansbro Ungdomssim. 1km
Sönd 5 juli: Vansbro Kortsim. 1km
Sönd 5 juli: Vansbro Tjejsim. 1km

mer om Vansbrosimningen här - klick

2019-09-18 Mike Andrews "A day in The Life"

Amerikanske toppsimmaren Mike Andrews har kameran med sig alltid och då menar vi alltid. Dokumenterar och spelar in. Kolla hans bidrag ovan!

2019-09-17 Falu Simsällskap söker.........

...en Breddansvarig tränare. Så här står det bl.a i annonsen: "Du kommer ha en heltidsanställning och arbeta tillsammans med vår huvudtränare och verksamhetsledare. Dina arbetsuppgifter är att ha ett övergripande ansvar för simskola och teknikskola både i den ordinarie verksamheten samt under sommarverksamheten. Du ska också verka som tränare i vår tränings- och tävlingsverksamhet tillsammans med våra andra tränare. I arbetet ingår även att planera, utveckla och säkerställa genomförandet av vår interna simtävling, Morgondagarna, som genomförs två gånger per termin för att ge våra yngre simmare möjlighet att prova på att tävla.  

Läs hela annonsen här - klick

Som vanligt finns annonsen klick bar på två ställen på vår hemsida:
Ute i högerspalten under lediga jobb
och Över neyhetstexten på den här sidan under Lediga jobb i Sverige

2019-09-17 Sverige Top-100 - kortbana- herrar

Nu är det dags att kolla igenom den aktuella statistiken på kort bana i Sverige, 25 meters bana - lagom inför kortbanesäsongen i landet.
Idag startar vi med herrarnas Top-100 under året 2019. Omfattar perioden 1 jan -16 september. Statistik från Svenska Simförbundet och Tempus. Läs alla resultat här - klick

Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än
Hitta nyheter från den 1-15 september 2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick