16-31 mars 2019 - vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA 

2019-03-29 NCAA dag 5
med Svenska rekord
Det blev svenskt rekord av Victor Johansson på 1650 yards fritt. En sänkning från 14.55.57 till 14.43.21. Inte riktigt ned till målsättningen. Placeringen blygsim - 14:e men som sagt ett rejält kliv nedåt.
Samel Thörnqvist var förste man utanfär finale på 200yards ryggsim. Hans 1.41.06 var halvsekunden över Petter Fredrikssons svenska rekord.
Karl Arvidsson var i vattnet på 200yards bröstsim. 1.54.94 var två sekunder över det gällande rekordet och placeringen blev 29:a.

Resultatlänken
Länkar att följa NCAA med!
Till tävlingarnas hemsida - klick
Livetimingen - klick
Svenska rekord - klick
Komplett startlista - klick
Till NCAA-sidan - klick
Swim Swams förhandsnack om NCAA - klick
2019-03-29 NCAA dag 3
Försöken
Svenskt rekord av Karl Arvidsson på 100yards bröstsim - 52.59. Men det räckte inte för att ta sig vidare till A eller B-final för honom under den tredje dagen av NCAA i Austin. Det var tre tiondelar ifrån en B-final.
Samuel Thörnqvist noterade 46.33 på sina 100yards ryggsim - det är tre tiondelar ÖVER Gustav Hökfelts svenska rekord. Det gav sammanlagt en 30:e plats i listan.

Länkar att följa NCAA med!
Till tävlingarnas hemsida - klick
Livetimingen - klick
Svenska rekord - klick
Komplett startlista - klick
Till NCAA-sidan - klick
Swim Swams förhandsnack om NCAA - klick
2019-03-29 - Simpodden 114
Simpodden 114 har Jenny Gustavsson, Spårvägen och numera också talangutvecklare på Svenska Simförbundet - är veckans gäst på Simpodden Hultén & Jansson. Där det också snackas om Nordic Swimtour, NCAA,man minns Sven Arne Selling Motala och Simlandslagets tränare och så tittar man på dopningens "gråszon" och kanske får sig SvT en känga (när nu inte specialförbunden har någon åsikt i debatten).
2019-03-29
Veckans artikel av Gary Hall

Som vanligt en mycket intressant artikel av Gary Hall - från the Race Club i Florida.
Du läser den på vår specialsida.
Gå till - klick

Eller varför inte gå direkt till The Race Clubs hemsida och prenumera på deras intressanta läsning - klick

2019-03-27 NCAA herrar startar idag
Idag är det dags för herrarvarianten av NCAA - de amerikanska skolmästerskapen i simning. Svenska deltagare är Victor Johansson USC (500y fritt och 1650y fritt), Karl arvidsson CAL (100-200yards bröstsim) och Samuel Thörnqvist Virginia Tech. (100y rygg, 200y rygg, 200y medley). Tävlingarna startar idag med 4x200 yards fritt - där inte de svenska simmarna är med.

(Videon ovan visar herrarnas 4x200yards fritt dag 1 av NCAA)

Resultatsidan - klick
Till tävlingarnas hemsida - klick
Livetimingen - klick
Komplett starrtlista - klick
Till NCAA-sidan - klick
Swim Swams förhandsnack om NCAA - klick
2019-03-27 Sven Arne Selling är död
Motala Simsällskaps legendariske tränare Sven Arne Selling är död. Han avled stilla i sitt hem, 76 år gammal. Under en period under senare delen av 1900-talet var han den mest framgångsrike simtränare med sitt Motala Simsällskap - där Pelle Holmertz och Anders Holmertz var de ledande simmarna i vattnet. Han var också under fyra OS, svensk landslagstränare.

Pelle Holmertz - OS-silver 100m fritt i Moskva 1980 och mycket mer i simbassängen - minns sin hemmatränare i Motala - Sven Arne Selling

Under många år som ung simmare tillbringade mer tid med Sven-Arne Selling än med någon annan vuxen. Det påverkar vad man blir för person senare i livet. Jag var den lite yngre simmaren i Motala A-grupp och hade personer som Thomas Thor, bröderna Sjöberg, bröderna Hellman, Pia B och Inger R i gruppen. Vi började i Svenkas hårda skola och jag körde morgonträning redan i 4:e klass. Hans metod var helt enkelt att träna mer och hårdare än andra.
Jag var under Sven-Arnes uppsikt från att simhallen byggdes och han kom till klubben 1971 i princip tills jag började på college i USA 1979. Många och viktiga år i en ung pojkes liv och många minnen och det finns några riktiga guldkorn.

LASS, NKK, MSS, Finspång etc tränade ofta ihop. Några som läser detta kommer säkert ihåg de nästan brutala passen på Odenbadet i Falköping .Hur vi alla sov på brottarmattor i brottarlokalen i 2-3 veckor -flera somrar i rad.
Ett annat minne fick jag från min far som berättade hur Sven-Arne, under Ute-SM i Örebro på Gustavsviksbadet 1977, klättrade upp i en lyckstolpe längst borta på läkaren för att bättre kunna se mina sista 50 m på 200 meters loppet. Ett lopp som ledde till mitt första SM-tecken. Det var lite typiskt S-A att han inte stod långt framme och tog plats och skrek.

Ett annat fint minne är inne-SM i Malmö 1986. Jag hade börjat jobba på bank och var placerad i Luxembourg. Simningen avslutades egentligen 1984 pga av skada och jag hade sedan dess inte tränat något alls.
S-A tog kontakt hösten 1985 och bad mig vara med på SM för att bilda en lagkapp med Anders och Micke Holmertz samt Henrik Leek. Eftersom jag visste att detta var en dröm för honom tackade jag ja och tillsammans vann vi och slog ett svenskt rekord som sedan höll i över 10år.
Sven-Arne hade en underfundig humor och älskade att leka med ord även om han själv inte var översvallande med sina kommentarer. För oss som fick vara med honom så behövdes inte hejarop till peptalks. Det räckte ofta med en blick så fattade man. Nu har blicken slocknat men minnena finns kvar.

Läs mer minnen om Sven Arne Sellling
Anders Jacobsson, tidigare på Corren i Linköping skriver så här - klick
Läs också vad man skriver i Corren efter Sven Arne Sellings bortgång - klick
2019-03-27 Cobra Ultra Swipe

Arena presenterar ett par nya streamlined simglasögon med med en sk. Swipefunktion för att aktivera Anti-fog funktionen. Nytt, spännande och funktionellt. Kolla själv på Sverigepremiären på Swim Open i Stockholm 12-15 april. Läs mer här - klick

2019-03-27 Swim Open når ut bredare
Nu har man flyttat Swim Open Stockholm från Eurosport till kanal 9. Det betyder att man får en klart större och bredare publik för årets stora simarrangemang i Sverige.

Så här skriver Swim Open om det hela
"
 For commentators we will see a fantastic line-up with Roberto Vacchi, Thomas Jansson, Bo Hultén and the former swedish superstar Therese Alshammar as a guest expert, we also find the very famous Jonas Karlsson who will lead the show from poolside together with another former swedish swimming superstar star Josefin Lillhage!!!
Nordic Swim Tour på TV - Helsinki/Bergen/Stockholm

Det kommer att bli nio dagar av simning i TV den närmaste tiden. Mycket mer än vad vi är vana vid under den här perioden av året - nämligen följande:

Måndag 1 april - Helsinki Open från Helsingfors - Eurosport 1-17.30
Tisdag 2 april l - Helsinki Open från Helsingfors - Eurosport 1-17.30
Fredag 5 april - Bergen swim Festival från Bergen, NOR - Eurosport 1- 18.00
Lördag 6 april- Bergen swim Festival från Bergen, NOR - Eurosport 2- 18.00
Söndag 7 april- Bergen swim Festival från Bergen, NOR - Eurosport 2- 17.00
Fredag 12 april - Swim Open Stockholm - Kanal 9 - 18.00
Lördag 13 april- Swim Open Stockholm - Kanal 9- 18.00
Söndag 14 april- Swim Open Stockholm - Kanal 9- 18.00
Måndag 15 april- Swim Open Stockholm - Kanal 9- 18.00

2019-03-25 Österlen Swim Challenge
Ner i det sydvästrahörnet av Skåne - på Österlen så satsar man starkt på att arrangera tävlingar.

På kartan finns redan Ystad Grand Prix som simmas med två tävlingar om året - i ystad men nu har man byggt ut sitt tävlingsprogram med Österlen Swim Challenge som simmas i Tobisviksbadet i Simrishamn. Detta är en 50 meters tävling som simmas den 25.26 maj.

 Arrangörer r Ystad Simsällskap, Österlen Sim och Kiviks Simklubb.
Genom att gå till deras plats på Livetiming hittar du all information (under Filarkiv finns inbjudan) - klick
2019-03-25 Simpodden 113
Nu är den 113:e Simpodden Hultén & Jansson ute på nätet. Den 113:e Simpodden Hultén & Jansson där vi snackar med Victor Johansson inför NCAA, kollar med Dennis Fredriksson hur det ser ut för Swim OPen Stockholm och sedan blir det ett stort nyhetsblock om simning.

Lyssna på podden i spelaren nedan eller hitta den här poddar finns - tex Spotify, Acast mm

2019-03-24 Masters-SM

Idag är det Masterssimmarna stora högtidsdag. Masters-SM i kort bana. Vi följer tävlingarna på Mästerskapssidan och tävlingarna sätter igång kl 17.00 ikväll.    
Till Mästerskapssidan - klick
Årets NCAA-svenskor i Austin. Frv. Sofia Henell Linköping/Akron,
Louise Hansson USC/Helsingborg, Sop
2019-03-29
Får du ut din fulla potential när det verkligen gäller?
Go fredag till dig!
Vad har du för tillstånd/känsla i kroppen idag?
Har du nu till denna veckas blogg tagit reda på i vilket tillstånd du ska vara när du ska prestera på topp?
Behöver du vara avslappnad och lugn eller kanske du ska vara rejält taggad och nervös för att hitta rätt spänningsläge för prestation?
När du nu hittat det tillstånd som du behöver ha för att Bli Ditt Bästa Jag, då kan vi börja koppla det till mentala träningsmallar för att bli bra på att behålla det tillståndet trots att det i skarpt läge kan komma in störningsmoment.
Det är faktiskt precis som att träna upp en muskel men denna gång ska vi träna ”muskeln” hjärnan och den tränar vi på ett lite annorlunda sätt.
Låt säga att du får för dig att byta sport och bli duktig i slalom istället för simning. Då kan du inte träna simning hela dagarna för du behöver fokusera på helt andra muskelgrupper samt träna på ett annat sätt för att lyckas i slalom. Det är ju ganska självklart eller hur…precis lika självklart är det med den mentala träningen bara det att träningen för hjärnan fungerar på ett annat sätt och du behöver vet hur du ska träna och framförallt varför, annars köper inte hjärnan träningsupplägget!
Så här tränar du mentalt med hjälp av en av många träningsmallar:
Bestäm först vilket tillstånd du vill ha (jmfr vilken sport ska du utföra i det fysiska) sen tar vi hjälp av alla våra sinnen samt kopplar dem till ”ankare” för att bli stark i att hålla just det tillståndet/känslan (jmfr,. vilka muskler behöver du träna i det fysiska).
När du använder dina sinnen för att förstärka ditt tillstånd så kan du med fördel göra det i en trygg miljö där du kan fokusera på dig själv till att börja med. Ju bättre du blir/starkare du blir i ditt tillstånd så kan du till slut göra det i vilken miljö du än må vara och ändå hålla fokus, det är det som är målet.
När du jobbar mentalt med dina sinnen kopplat till tillståndet så börjar du med att isolera sinne för sinne som ska förstärka ”känslan/tillståndet” du valt i din kropp.
Låt säga att du har en bild/visuellt för ditt inre som får dig att känna ditt tillstånd som du valt. Om du tex vill ha ett tillstånd/känsla av glädje. Plocka då fram en bild med massor av glädje från ditt inre. Jobba på att förstärka den bilden, tänka på den massor med gånger och koppla ihop den till ditt tillstånd. Ju fler gånger desto bättre. Ett ”ankare” är skapat! (se blogg vecka två om Ankare)
Då är det dags att ta nästa sinne. Finns det något ljud du kan koppla till att hitta ditt tillstånd. Kanske du rent av har en speciell låt som lättare får dig att hamna i rätt känsla eller är det något ljud du har i ditt inre som du kan ta fram. Ett till ”ankare” är skapat!
Fortsätt så sinne för sinne…syn, hörsel, känsel, lukt och smak! Förstärk, kanalisera in varje sinne så du skapar starka ankare för det tillstånd du vill ha. På så vis skapar du tankebanor i rätt riktning, den riktning du vill ha för att få rätt tillstånd i kroppen för just den prestation du ska utföra. På så vis tar du kommandot över dig själv istället för att bli offer för omständigheterna. Varefter du blir bättre, så kopplar du ihop sinnena och förstärker känslan ytterligare!
…och du, träna MÅNGA gånger! Det räcker inte med att du gör det en gång, där kommer vi till jmfr. med de fysiska musklerna igen. Ska du bli bra på simning behöver du träna simning…ska du bli stark mentalt behöver du träna mentalt men det underlättar om du vet hur du ska träna!
Vill du få hjälp med din mentala träning hör av dig så berättar jag mer. Jag håller även kurser där du får en inblick i hur sambandet kropp och knopp fungerar och varför det är så värdefullt att veta för att du ska kunna Bli Ditt Bästa Jag!

Läs fler artiklar om mental träning av Jeanette Thörner - klick

Jag heter Jeanette Thörner och simmade för Södertörns simsällskap när det begav sig. Har drivit företaget Hälsofokus sen 1998. Är utbildad till Idrottskonsulent på Bosön och samlat på mig en rad utbildningar inom fysisk träning och massage. Jag är utbildad i Prestationsutveckling via Metakommunikation (med ett enklare ord Mental tränare) och på det har jag en Master i Mjuk kiropraktik/Strukturell osteopati.
Kul att du tittade in, vi hörs!
Simma klokt! J
 
Jeanette Thörner Hälsofokus www.halsofokus.se
 Telefon: 08-574 124 70 Mobil: 0739-835 195 jeanette@halsofokus.se

2019-03-23 Dag 3 NCAA  Ny titel för Louise Hansson
En mycket bra simning borgade för den NCAA-segern för Louise Hansson den här säsongen. Hon har vuxit sig starkare och starkare och idag kunde hon betvinga rekordhållaren på 200yards medley, Ella Eastin Stanford med två tiondelar och vinna sin andra titel med nya svenska rekordet 1.50.28.
Länkar
Tävlingarnas hemsida - klick
Startlistan för alla grenar - klick
Hela tävlingsprogrammet - klick
svenska rekord på yardsdistanser - klick
Förhandssnacket på Swim Swam för alla grenar - klick
Du kan också följa en massa via Colleges Swimming - klick


En mycket stark insats och detta här gör Louise Hansson mycket intressant inför OS nästa år. Det borde kunna bli något riktigt bra. Något som har varit på gång i många år men just den här säsongen har hon äntligen kommit i fas med talang, träning och simförmåga.

Det blev inte sämre att den andra Hansson, Sophie satte dit en ny fin simning. Denna gång på 200yards bröstsim. Svenskt rekord med halvsekunden och 2.06.18. Bronsmedalj, tre sekunder efter segarinnan, OS-ettan Lilly King.
I lagkappen 4x100yards fritt, vann USC B-finalen före NC-State och systrana Hansson fanns i resp lag.

Resultatlänken - klick

Försöken
Louise Hansson till final på 200 yards fjäril och Sophie Hansson på 200yards bröstsim.
Bägge damerna dessutom i lagkapp, B-final, 4x100 yards fritt. Sofia Henells lag ut efter försöken.
Skall det bli nya svenska medaljer i natt. Mycket tyder på det!

Resultatlänken - klick
2019-03-21 Dag 2 NCAA
Drömfinaler för de svenska simmarna på NCAA
Seger och amerikanskt rekord för Louise Hansson. Segertiden 49.26 - en sänkning av det gamla rekordet med 8/100-delar. Detta var Louise Hansson andra raka seger på 100 fjäril på NCAA och nu sällar hon sig till en exklusiv skara som har dubbeltriumfer just på 100y fjäril.
Addera dessutom Sophie Hansson på 100yards bröstsim med 57.90 som gav en bronsmedalj i hennes NCAA-debut och vi hade en toppenkväll för Helsingborg och familjen Hansson i Austin, Texas.
Ytterligare plus i kanten är att Klara Thormalm från San Diego och Jönköping vann B-finalen på 100yards bröstsim med det nya personliga rekordet 58.93 och därmed simmade hem fina poäng till sitt universitet.

Resultatlänken - klick
Länkar
Tävlingarnas hemsida - klick
Startlistan för alla grenar - klick
Hela tävlingsprogrammet - klick
svenska rekord på yardsdistanser - klick
Förhandssnacket på Swim Swam för alla grenar - klick
Du kan också följa en massa via Colleges Swimming - klick
Brandstens monter på Swimming Hall of Fame -
foto: Gunnar Larsson
2019-03-21 Dag 2 NCAA
Bra försök av svenskorna
Försöken fredag
Det var en bra försöksdag av de svenska simmerskaorna på NCAA idag. Louise Hansson enda simmerska under 50 sekunder på 100yards fjärilsim och favorit till segern i natt.
Sophie Hansson har tufft motstånd på 100y bröstsim - OS-ettan Lilly King men det ser bra ut för Sophie. Tillsammans med King enda simmerskorna under 58 sekunder i försöken.
Bra simmat också av Kalara Thormalm på bröstsimmet. Inte så långt ifrån A-final men ett rejält pers blev det - med 59.24 och en plats i B-finalen. Kul.

Resultatlänken - klick
Länkar
Tävlingarnas hemsida - klick
Startlistan för alla grenar - klick
Hela tävlingsprogrammet - klick
svenska rekord på yardsdistanser - klick
Förhandssnacket på Swim Swam för alla grenar - klick
Du kan också följa en massa via Colleges Swimming - klick
2019-03-21 Dag 2 NCAA
Rekord av Louise Hansson
Finalapasset dag 2
Fjärde plats på 200m medley och svenskt rekord för Louise Hansson. Ja det blev det fina facit andra nattens finaler i Austin. Den nya rekordtiden skrivs till 1.52.14. Louise tid var den andra bästa som någon USC simmare gjort. Bara Katinka Hosszu med sina 1.51.80 har simmat snabbare.

Till detta skall adderas Sophie Hanssons fina simning på 100 yards bröstsim i NC States lag som blev fyra i medleylagkappen. Sophie tid 57.37 - fyra tiondelar bättre än hennes eget svenska rekord.
Louise Hansson simmade i B-finalen på samma lagkapp för sitt USC. USC som inte gjorde en bra försökssimning vaknade nu till och sänkte sin försökstid rejält och på starten var Hansson den äldre fyra tiondelar över sitt rekord. Hennes tid på starten 51.04

I övrigt
Abbey Weitzeil simmade fort på 50 yards fritt. NCAA-rekord ner till 21.02 - en sänkning med en tiondel.
Ella Eastin som vann 200yards medley var tiondelen över - sitället. Hennes seger tid som var 1.50.79 mot det egna rekord från i fjol som var 1.50.67.

Resultatlänken - klick
Se Louise lopp i Twtterlänken under denna notis !!!

Länkar
Tävlingarnas hemsida - klick
Startlistan för alla grenar - klick
Hela tävlingsprogrammet - klick
svenska rekord på yardsdistanser - klick
Förhandssnacket på Swim Swam för alla grenar - klick
Du kan också följa en massa via Colleges Swimming - klick


Ställningen mellan lagen efter två dagar
1. Stanford 173.5 2. California 173 3. Michigan 129 4. Louisville 100 5. Texas 87
6. NC State 86 7. Southern Cali 83 8. Minnesota 76 9. Tennessee 69 10. Virginia 66
11. Indiana 54 12. Auburn 52 13. Arizona 48.5 14. Texas A&M 44 14. Wisconsin 44
16. Kentucky 31.5 17. UCLA 31 18. Arkansas 29 19. Georgia 28 20. Arizona St 25
21. Florida 21 22. Ohio St 18 23. Duke 16 24. Missouri 14 25. South Carolina 13.5
26. Lsu 13 27. Kansas 11 28. Purdue 7 29. University of Miami 3 30. UNC 2

Försöken torsdag (start 09.00 lokal tid)
Sofia Henell var första svensk i vattnet. I lagkappen 4x50m fritt simmade hon 2:a sträckan för sitt Akron och var snabbast i laget med 22.04. Hon har ett personligt rekord på 22.46.
Louise Hansson simmade till sig en fjärdeplats på 200m medley. sekunden över det svenska rekordet men hon kan mycket väl vara med och leka om medaljerna i nattens finaler.
I medleylagkappen gick Sophie Hanssons NC State till finalen med svenskan simmandes bröstsimmet på 57.93 - lite över det svenska rekordet. Louise USC blev däremot utslagna. Louise simmade det inledande ryggsimmet dryga halvsekunden över tiden från Pac12.

Inför torsdagens tävlingar
Idag så är det dags för Louise Hansson att gå i vattnet på 200yards medley försök och förhoppningsvis också i finalen. Hon ligger femma inför tävlingarna. Sofia Henell simmar lag 4x50y fritt. Louise simmar också i USC lag på 4x100y medley och syrran Sophie i NC State
2019-03-21 Bassängproblem
Vi kan notera tre bassängproblem. Bellahöj Simstadion i Köpenhamn har nåtts av bakterier. Danish Open åker ut och får simmas någon annanstans.
(Vilken tur att den inte finnns med i Nordic SwimTour)

Simhallen i Filipstad stängdes akut förra veckan. Hur det går i framtiden? Ingen vet.
Säffle gamla Simhall skall stänga 6 månader innan den nya öppnar. Hur tänkte man där?
Hagforshallen skall stängas för reperationer under 12 månader.

Det är inte lätt att vara simhall..........
2019-03-21 Efterlysning av "Bästa klubb på SM/JSM/Sum-Sim"
Vi har en komplett statistik på vilka klubbar som har blivit bästa klubb på Junir-Sm, Stora Sm och Sum-Sim, både ute och inne sedan 2005. Nu vill vi gå vidare med hjälp av dig. Hjälp oss! Du kan läsa mer om detta på den här sidan - klick
Messa oss gärna - om du så bara har en uppgift! Du skickar ditt mejl till simma@telia.com

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Där kan du se Louise Hanssons startsträcka där hon vinner den med en kroppslängd på bana 6

2019-03-21 Dag 1 Damernas NCAA

Damernas NCAA inleddes traditionsenligt med lagkappen på 4x200yards fritt. Det blev en enkel seger för Stanford som vann tre sekunder före Cal/Berkley och trea i mål, svensklaget USC med Louise Hansson. Segertiden var 1,6 sekunder över rekordet som just Stanford har sedan 2017. Notabelt var att STanford sistatjej simmade 250 yards - annars kanske rekordet hade fått sig en knuff.
Canadensiskan Ruck Taylor var den avgörande skillnaden mellan lagen. Hennes (1:39.83) på tredje sträckan avgjorde. Louise Hansson vann startsträckan på 1.41.95 - som är 14 hunderadelar över hennes eget svenska rekord på distansen.
I natt börjar de individuella loppen och då ser vi Louise i 200m medley där hon ligger femma. Det är också en inledning i den korta lagkappen där vi kanske får se Sophie Hansson och också Sofia Henell för Akron University. Klara Thormalm, Jönköpingssimmerskan skall också simma på NCAA. Nämligen på 100yards bröstsim där hon är 20:e rankad.
Länkar från NCAA
Nattens resultatlista - klick
Tävlingarnas hemsida - klick
Startlistan för alla grenar - klick
Hela tävlingsprogrammet - klick
Förhandssnacket på Swim Swam för alla grenar - klick
Resultatlistan - klick
Du kan också följa en massa via Collegs Swimming - klick
2019-03-20
Köp biljetter till Swim Open
Det finns biljetter kvar till Swim Open i Stockholm den 12-15 april. Men ni minns hur det gick i fjol ? Utsålt. Biljetter hittar du här - klick
2019-03-20
Masters-SM fredag till söndag
På fredag startar Masters-SM i Eskilstuna. Vi kommer att följa det på Mästerskapssidan hela helgen. Gå gärna dit för att kolla startlistan redan nu - klick
2019-03-20 Damernas NCAA onsdag till lördag
I natt startar damernas NCAA i USA. Närmare bestämt i Austin - Texas.
Vi har två svenskar på plats - bägge från Helsingborg, syskonen Louise och Sophioe Hansson och bägge med stora chanser till framskjutna placeringar. Ja det är ju tom. så att Louise är första rankad i en gren och det finns anledning att tro att hon kan vara med och slåss om medaljer i flera grenar. Detta liksom syrran Sophie. Nedan hittar du en mass värdefulla länkar som du har nytta av under tävlingarnas lopp. Nattens första och enda gren är 4x200 yards fritt.

Tävlingarnas hemsida - klick
Startlistan för alla grenar - klick
Hela tävlingsprogrammet - klick
Förhandssnacket på Swim Swam för alla grenar - klick
Resultatlistan - klick
Du kan också följa en massa via Collegs Swimming - klick

Direkt till Nyheterna

2019-03-20 Vi söker Månadens Överraskning för februari
Vi söker nomineringar för Månadens Överraskning i simning. Den du vill nominera skall vara ungdoms- eller junior simmare, och som gjort något speciellt bra under februari månad, som du berättar för oss senast på torsdag den 22 mars.
Välkomna med dina nomineringar ( ja du får lov att nominera fler än en simmare) Månadens Överraskning får ett simmar-kit skickat till sig från Freker Sport.
(kom ihåg att det är snabb ansökningstid för att komma ifråga för Månadens Överraskning !!!)

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

2019-03-20 Veckans artikel från Gary Hall i "The Race Club"

Physiology for Swimmers, Coaches and Parents
Part III Muscle Composition
Whether we turn out to be a better sprinter or endurance athlete is largely determined by the composition of our muscle fibers.
There are three types of fibers; slow-twitch (type I) and two types of fast-twitch (types IIa and IIb). Slow twitch fibers are more suitable for endurance events and fast twitch fibers are better suited for short bursts of power and speed. Type IIa fibers have the ability to convert more toward an endurance function (similar to type I) or toward a power function (similar to type IIb), depending on how we train them.
 
While our composition of muscle fibers is largely genetically determined, we have the ability to increase the size (hypertrophy) and numbers of muscle fibers (muscle mass) and to a smaller degree, alter the function of our type IIa fibers through appropriate training and nutrition. Larger and/or more type II muscle fibers will increase the contractile strength of the muscle. More type I fibers increases our ability to sustain contractions over a longer time.
 
The paradox of building too much muscle mass is that it can begin to affect our shape (morphology), making us bigger, which increases frontal drag forces.  In most sports, getting bigger and stronger will make us better. In swimming, that is not always the case. At some point, if we continue getting bigger, we will get slower. The additional power will not overcome the additional drag force we create from the added size.

In summary, a simplified understanding of the physiology for swimmers, coaches and parents includes the following:
 
1.     Identify the anatomical composition of the swimmer’s muscles (this can be estimated by experience in racing or training or by doing a vertical jump)
2.     Build the energy systems according to the duration of the events to be swum (most of the swimming events require a robust aerobic system, while sprinting requires more attention to the anaerobic system and stored energy)
3.     Teach swimmers to use an appropriate respiratory rate to properly utilize the aerobic system (when required)
4.     Design appropriate training in and outside of the pool to improve the composition and size of swim-specific muscle fibers for the targeted events
 
In the past 2 weeks we have released 3 webisodes on appropriate dryland and strength training for swimmers featuring Indiana University coach Coley Stickels and some of his outstanding post-grad swimmers. Lane 1-4 subscribers will find a great video on strength training, while those in Lanes 3 and 4 will also find a video on boxing for swimmers and another video on some unusual dynamic warm up exercises. We hope you will enjoy these new webisodes!

Yours in Swimming, Gary Sr.
 *Special thanks to Dave Costill, PhD for his contributions to this article
 
Se veckans video här - klick (med uppvärmning och styrkeövningar för simmare)
Fler artijklar från The Race Club och Gary Hall hittar du här - klick

2019-03-20 Ljungby Simsällskap söker Tränare

Ljungby Simsällskap är en klubb med fina förutsättningar med bl.a bassänger. Inomhus 25:a och utomhus 50:a på samma ställe och nu erbjuder man en heltidstjänst som simtränare med start 19 augusti 2019.

Läs hela annonsen här - klick

Våra jobb annonser hittar du som vanligt ute i högerspalten under Lediga jobb och överst på Nyhetssidan under Lediga jobb i Sverige - 30 dagar efter att annonsen finns här i Nyhetstexten
2019-03-20 Lena Cederholm avliden
Bosse Hultén skriver så här om en skånsk simtränare som på sin tid var pionjär och som han gillade högt och rent:

En av de bästa och finaste inom simningen har gått bort. Simtränaren Lena Cederholm. Lena avled vid en ålder av nästan 89 år och var unik på många sätt. För det första var hon kvinnlig simtränare och det var minsann inte vardagsmat på 60-70-80 och 90-talet. Lena var aktiv till sin 75 årsdag och det är massor av skånska simmare som minns henne med stor värme.  Själv hade jag aldrig Lena som simtränare utan vi samarbetade i många olika sammanhang på bassängkanten. Lena som föddes i Trelleborg och långt in i ålderdomen hade kvar kontakten med den sydligaste landsändan genom sommarboende i en av grevarna Thotts sk. ”undantag” vid sjön Yddingen vid Bökeberg.
Studierna gick via flickskola i Malmö, hushållsskola i Apelryd till lanbruksskolan i Svalöv och sedan också Veterinärhögskolan i Stockholm. Hon hade med andra ord massor med erfarenhet och utbildning inför sina simtränaruppdrag som inleddes redan Kristianstad mellan 1956 till 1960 sedan blev det Vinslövs Simsällskap fram till när simhallen i Hässleholm var klar 1971 hon rekryteras som S71:s första huvudtränare. Där fanns hon fram till 1989 då hon varvade ner i Tyringe Simäsllskap.
Lena minns jag mest från Skåneläger under 70-talet men också under 15 månader under åren 1973-74 när jag gjorde lumpen i Hässleholm och hjälpte Lena med träningen. Skåneläger som under just 70-talet var mycket frekventa gjorde att man kunde vara ute flera helger om året och jag kamperade ihop med Lena många gånger. Jag besökte henne också under sommaren på sommarstället och vi fiskade i de underbara omgivningarna av Yddingen.
Lena visste var hon ville. Höjde aldrig tonen och var synnerligen vänlig att dela med sig kunskap till en tjugo år yngre påg från Malmö. Det uppskattade man då - men också efteråt.
Lena var en bra människa som jag gillade högt och rent. Hon tog sin mats ur skolan på den internationella kvinnodagen och vi är många som minns henne med värme.
2019-03-19
Florent Manaudou gör comeback i simningen
Den franske OS-segraren och världsrekordhållaren Florent Manaudou gör comeback i simningen. Sedan Rio-OS har han spelat handboll men nu är det dags att komma igen i simning. Han har anslutit till tränaren James Gibsons träningsgäng - Energy Standards - där bl.a Sarah Sjöström återfinnes. Siktet naturligtvis inställt på oS 2020. Under resans lopp har han gjort några få lopp. Mest i kort v´bana. Bl.a gjorde han under hösten 20.62 i en lagkapp. Manaudou som har en ogjort inom simningen meddelade detta till sporttidningen L’Equipe, idag.

2019-03-19 Kenneth To dog efter träning

Den Australien/Hongkong bördige Kenneth To, dog efter träning i Florida igår. To som kom fram runt 2010 som en lovande junior simmade för Australien till 2017 - i VM finaler på medley och var världigt framgångsrik i World Cup. Sedan 2017 har han representerat Hong-Kong och har under den här perioden fullkomlig krossat landets rekordlistor. HAn dog vid en ålder av 26 år.
Du kan läsa en utförligare artikel om det hela på Swim Swam - klick
2019-03-09 Erbjudande parkas
Parkas - alla storlekar - 799:-. Gå gärna också in på SwimStore - klick
Erbjudandet gäller till den 22 mars
2019-03-19 Norska Sara - en av de stora (Bosse på träningsläger)
Det finns många historier att berätta. Många historier om simmare. En av dem är Sara Rung. Numera 29 år och tävlande för Madla i Stavanger. Norges bästa Paralympiker med dubbla OS guld både i London och Rio. Hon har simmat sedan hon var liten. När hon 2008 skulle göra en relativt enkel operation i ryggen för att undgå en framtida skevhet - så misslyckades den. Hon blev totalförlamad i benen. 
Nu är hon en stor personlighet i norsk idrott och det har varit ett nöje att träffa henne de senaste dagarna och att se henne vattnet. Du kan se henne simma på Nordic Swimtour i Helsinki och i Bergen. I Stockholm på Swim Open fick hon inte plats! Hon och andra Parasimmare. Den förklaringen skulle man vilja höra......
Text till klippet ovan

2019-03-16
Kom åt dina trigger punkter.

Tittar du på klippet ovan med tyska simmerskan Reva Foos så ser du ett sätt att komma åt sina triggerpunkter med boll. Hon har en specialboll men det dugger med en tennisboll eller två.
Du kan hitta olika övningar - skönt för dig som tränar annat simning också- Rombmusklerna på ryggen är alldeles utmärkta att komma åt med bollar. Testa hemma!

Du hittar mer om detta här - klick
och ännu mer här -klick
2019-03-16
Bosse på träningsläger
Idag, på väg tillbaka från träningen så ärt det en ung tjej som hänger på oss. Det är en bra bit till hotellet och det fanns tid att snacka.Hon frågade oss varifrån vi kom. Sverige sa jag och visade ryggsäcken. Du då, replikerade jag. Holland, svarade hon. Eftersom jag hade simkompis Robert Jakubek med mig så sa jag – ”nu Robban kan du briljera med din holländska” och efter några år i Delft så kan han säga både det ena och det andra på holländska. Så blev det och när dom snackat färdigt frågade jag vad hon gjorde på träningsanläggningen.
”Tränar rehab” – svarade hon. ”Ajaj ” -sa jag. ”Vilken idrott håller du på med?” Gymnastik svarade hon!
Okej, vad är det för skada då? Så berättade hon hela storyn om hur länge hon hade vilat och att hon nu var igång igen. Skönt att vara träna igen, sa hon. Då ställde jag frågan - ” och hur bra är du i gymnastik?”
Svaret – ”Jag är olympisk mästarinna. Regerande” Då blev jag tyst. Det blir man ju inte så ofta. Ridå.
I vilken gren då kom det efter ett tag. Bom, svarade hon och sedan fick vi leta efter nya ingångar i samtalet. Sanne Wevers heter hon. Holländsk nationalidol. 28 år. Synnerligen sympatisk och trevlig. Så fick hon tyst på mig. Åtminstone ett tag.
Hon kommer ner och tränar simningen med oss i morgon. Hon är Det bestämde vi innan vi skiljdes. I yngsta Mastersklassen. Kanske en talang. Vem vet?
Kul att träffa ny positiva människor och alla skall simma.....
Läs mera:
Jeanette Thörner om Mental träning -  klick
Gary Hall om "Why I like Rikako Ikee’s Butterfly Technique" - klick
Göran Kron om Vattenpolo - klick
Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än
Hitta nyheter från den 1-15 mars 2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick