1-15 mars 2019 - vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA

2019-03-15 Jeanette Thörners krönika om Mental träning.
Sugen på att komma i kontakt med Jeanette Thörner? Hennes kontaktuppgifter hittar du här:
Jeanette Thörner Hälsofokus   www.halsofokus.se
 Telefon: 08-574 124 70   Mobil: 0739-835 195
jeanette@halsofokus.se
Idag när jag sitter och skriver veckans blogg skiner vårsolen in genom fönstret!
Våren är så smått i antågande och med den massor med energi till mitt system, älskar sol och vår det ger mig ett bra tillstånd! Så, även om gradtalet visar på -6 så väljer jag att se solen som ett varmt, energigivande inslag i min vardag! Nog är det väl också en liten vårkrokus som tittar fram i rabatten J!!
I mina tidigare bloggar har jag pratat om ankare, hur viktigt det är med balansen i både kropp och knopp samt hur det är kopplat till tillstånd.

Det tillstånd du har är nämligen helt avgörande för att du ska lyckas med det du vill. Prova att prestera på topp med ett tillstånd av nedstämdhet, förtvivlan och förvirring…nej det går ju såklart inte! Tricket är att hitta ett tillstånd som passar bäst för just den prestation du ska utföra eller den situation som du är i.
År 1994 så hade jag siktet inställt på att två år senare kvala in till OS i Atlanta…målet var klart, träningsplaneringen (på det fysiska planet) var satt och duktiga flickan tränande som hon skulle!
Nu om ni tittar i resultatlistorna från OS i Atlanta så blev det tyvärr ingen Jeanette Thörner som tävlade där trots allt, trots att jag från ett yttre perspektiv faktiskt gjorde allt jag kunde för att nå dit! Det är ju en stenhård konkurrens och även om jag då faktiskt haft de mentala verktyg jag har idag så är det ju inte tvärsäkert att jag funnits med, men jag kan lova att hade jag haft mitt tillstånd på plats så hade satsningen blivit betydligt roligare och bättre samt jag hade gett mig själv helt andra förutsättningar för att lyckas!

Det är först nu på senare år som jag förstått hur viktigt det är att istället för att sätta en målbild som i tex mitt fall ”jag ska kvala in till OS på 400 m medley om två år, då krävs det HÅRT jobb”, istället fundera över varför vill jag det? Vad ger det mig för tillstånd om jag klarar av det jag vill? För mig handlade det återigen om att få känna det maximala Flowet (både mentalt och fysiskt), känna styrka, tillit till mig själv, energi och massor med glädje!

Jag gick på det som enkelt går att ”skruva på”, mer fysisk träning, teknikdetaljer men tyvärr ännu mer prestationspress på mig själv, precis raka motsatsen till där mitt tillstånd skulle behövt vara!
Vad vill jag säga med detta då?
Jo, gå först på tillstånd för att kunna prestera på topp!

Undersök vilket tillstånd du behöver ha för att lyckas med det du vill. Kanske har du en tävling eller någon annan situation i ditt liv där allting bara kändes superbra och prestationen kom av sig själv? Det behöver inte alltid vara kopplat till simning för att hitta det tillstånd du behöver ha för att prestera. Har du en annan situation, ett annat minne där du kände dig riktigt på topp då kan du plocka fram dina sinnesbilder från det, förstärka dem och lägga in dem i den situation i nutid då du vill få full tillgång till dig själv och prestera maximalt.

Det är här det mentala jobbet kan göras! Hjärnan tänker i bilder samt vi kan förstärka vår upplevelse i vårt inre genom att koppla så många sinnen som möjligt till det tillstånd vi vill uppnå. Det bästa med hjärnan är sen att den inte vet om det är fantasi eller verklighet J så du kan faktiskt träna in och på så vis ”lura” din egen hjärna att hamna i ett tillstånd du vill vara även om de yttre faktorerna är en smula utmanande.
För att lyckas behöver dock tillståndet vara drivkraften, har du det på plats kan du koppla dina ”ramar”/träningsmallar till detta och förstärka tillståndet ytterligare. Dimper du ner och tappar ditt tillstånd, skapa ankare (se blogg vecka 2) för att plocka upp det igen och fortsätt din väg mot målet!
Vill du ha hjälp med att hitta ditt tillstånd samt koppla de träningsmallar som behövs för att förstärka det ytterligare, hör av dig så hjälper jag dig!

mer om Jeanette
Jag heter Jeanette Thörner och simmade för Södertörns simsällskap när det begav sig. Har drivit företaget Hälsofokus sen 1998. Är utbildad till Idrottskonsulent på Bosön och samlat på mig en rad utbildningar inom fysisk träning och massage. Jag är utbildad i Prestationsutveckling via Metakommunikation (med ett enklare ord Mental tränare) och på det har jag en Master i Mjuk kiropraktik/Strukturell osteopati.

Kul att du tittade in, vi hörs!
Simma klokt! J

Fler krönikor av henne hittar du här - klick
2019-03-15 Bosse på träningsläger....."Vem har inte haft världsrekord i bröstsim?"
Det kryllar av bra simmare på träningsanläggningen T3 på Teneriffa. Förutom massor med italienare finns också en hög duktiga simmare från Tyskland på plats och då inställde sig frågan ovan "Vem av herrarna ovan har inte haft världsrekord i bröstsim"? Nej det är ingen kuggfråga. Herren till höger - Glen Christiansen hade världsrekordet i kort bana på 100m bröstsim på 80-talet - 1.01.6. Mannen i mitten Marco Koch hade rekordet på 200m bröstsim mellan nov 2016 och dec 2018 - på 200m bröstsim med 2.00.44 och gubben till vänster, artikelskrivaren har definitivt inte haft ett världsrekord. I alla fall inte i simning.....
Du hade med andra ord rätt svar på dagens quiz. Grattis
2019-03-15 Bosse på träningsläger.....
När man kommer till Teneriffa så blir man speciellt glad när man stiger in i huset med simrännan. The swimming Flume som finns på träningsanläggningen T3 är en av få liknanade helt professionella anläggningar som finns i världen. Av detta fabrikat, finns det ett drygt 10-tal runt om på klotet. Det är ett tyskt fabrikat och Tyskland är naturligtvis världsledande att använda denna typ av anläggning. Bara i Tyskland finns tre stycken anläggningar bestyckade med denna sorts bassäng. Bassängen i sig levererar strömmande vatten i precis den fart du vill ha. Man kan köra den i alla kända simhastigheter och inbyggt i systemet finns tre kamerapunkter som kan filma dig ur alla vinklar. Önskar du så kan man addera ytterligare kameror.
Vitsen med simrännan är att prestera ett så jämnt vattenflöde som möjligt över hela bredden och för detta behövs "riktiga grejor". Det finns andra anläggningar mer av privatpoolsnivå som kan ge strömmande vatten men inte med den höga standard som dessa tyska system.
Den första simrännan i världen. Den har vi en bild på ovan. Den fanns på GIH i Stockholm. Bilden ovan innehåller bl.a landslagets förre testare, Magnus Kjellberg som har tillbringat en och annan timme vid poolen. Undertecknad har också lagt en hel del tid där - genom att göra ett specialarbete på GIH med EMG-tester - där rännan var en viktig beståndsdel. Rännan kom till med ekonomisk hjälp av det svenska bolaget Flygt. Det fungerade under många år och genomgick också en renovering. Men den byggdes så tidigt, för 50 år sedan drygt, att man tog inte riktigt höjd för simningens utveckling. Rännan kunde bara prestera en simhastighet motsvarande 52 sekunder/100 meter och det kan ju var och en förstå att det inte räcker till ordentligt idag.
Över denna artikel finns ett klipp från häromdagen i simrännan Teneriffa där testning och framförallt filmning med analyser pågår dagarna i ända
2019-03-14
Mellansvenska Simförbundet söker.........
Till vårt kansli i Västerås söker vi nu en administratör/kanslist på 75%, för att vara kontakt mot och stödja våra föreningar i distriktet.
 I arbetet ingår allt som är vanligt förekommande på ett kansli inom idrottsvärlden. Omfattning av tjänsten kan komma att ändras beroende på sökande, 50 – 75%.

Se hela annonsen här - klick

Som vanligt finns annonser under Lediga jobb ute i högerspalten och överst under Lediga jobb i Sverige - 30 dagar efter annonsen införande här på nyhetsplats.
2019-03-14 Bosse på träningsläger…….
Träningsläger på fjärran ort är alltid en kick i tillvaron. Speciellt om man får göra sådana dagar på Teneriffa. Allra sydligast i den svenska skärgården. Denna typen av läger ä på privat nivå vanliga idag. Folk och i det här fallet Masterssimmare (i åldern 25-65 år) tränar under sin semester och får på så sätt en meningsfull semesterperiod. När man sedan tränar i en miljö med många inspirerande beståndsdelar – som tex att ha det italienska simlandslaget (som värmer upp ovanför SIMMA-datorn på bilden) med OS-segraren Paltrineri och med namn som Detti, Pansiera, Bianchi med i gänget - är det inspirerande dagar.
Ett dagsprogram för Masterssimmaren ser ut så här:
06.45 Väckning
07.00 Frukost
07.45 Promenad till träningen
08.15 Morgonstyrka / core /yoga
09.00 Simträning
11.00 Kaffe efter träningen
13.00 Lunch
15,20 Promenad till träningen
16.00 Simträning
18.00 Upp ur vattnet
19.00 Middag
20.30 Social event
 
Inte helt på latsidan i alla fall kan man konstatera. Läger under Glen Christiansen brukar innehålla en salig blandning av simmare från olika nationer. Bara det är inspirerande och känns som en fräschör. Det tycker vi som gillar möten som berikar.
2019-03-14 Swim Open - startlistan
Det är inte mycket kvar nu till Nordic Swim Tour. Första tävlingen är i Helsingfors den 1-2 april som sedan följs av Bergen i Norge den 5-7 april och sedan Stockholm Swim Open den 12-15 april. Stockholmstävlingen är den bästa. Massor av duktiga simmare på plats i startfält som inte har funnits i Sverige sedan Vm i Göteborg år 1997.

Startlistan för Swim Open Stockholm - klick
Startlistan för Helsinki Open - klick (kommer inom kort)
Startlistan för Bergen Swim Festival - klick
2019-03-14 På träningsläger
Siommas Bosse Hultén är på träningsläger på Teneriffa. Masterssimmare, jobb 16 timmar/dag, möten, värme och simning när det är som bäst. Läger tillsammans med Mastersgurun Glen Christiansen. Här kommer några notiser om hur det kan vara på läger och lite annat. Vi börjar med något annat....


Idag, på väg tillbaka från träningen så ärt det en ung tjej som hänger på oss. Det är en bra bit till hotellet och det fanns tid att snacka.Hon frågade oss varifrån vi kom. Sverige sa jag och visade ryggsäcken. Du då, replikerade jag.
Holland, svarade hon. Eftersom jag hade simkompis Robert Jakubek med mig så sa jag – ”nu Robban kan du briljera med din holländska” och efter några år i Delft så kan han säga både det ena och det andra på holländska. Så blev det och när dom snackat färdigt frågade jag vad hon gjorde på träningsanläggningen. ”Tränar rehab” – svarade hon. ”Ajaj ” -sa jag. ”Vilken idrott håller du på med?” Gymnastik svarade hon!
Okej, vad är det för skada då? Så berättade hon hela storyn om hur länge hon hade vilat och att hon nu var igång igen. Skönt att vara träna igen, sa hon. Då ställde jag frågan - ” och hur bra är du i gymnastik?”
Svaret – ”Jag är olympisk mästarinna. Regerande” Då blev jag tyst. Det blir man ju inte så ofta. Ridå.
I vilken gren då kom det efter ett tag. Bom, svarade hon och sedan fick vi leta efter nya ingångar i samtalet. Sanne Wevers heter hon. Holländsk nationalidol. 28 år. Synnerligen sympatisk och trevlig. Så fick hon tyst på mig. Åtminstone ett tag.
Hon kommer ner och tränar simningen med oss i morgon. Hon är Det bestämde vi innan vi skiljdes. Guds skull i yngsta Mastersklassen. Kanke en talang. Vem vet?
Kul att träffa ny positiva människor.
2019-03-09 Erbjudande parkas
Parkas - alla storlekar - 799:-. Gå gärna också in på SwimStore - klick
Erbjudandet gäller till den 22 mars
2019-03-09
Två rekord av Arvidsson
Karl Arvidsson, Cal-simmaren som när han är hemma i Sverige simmar för Järfälla Simsällskap har fått ett mindre genombrott under Pac12 i Federal Way. Första dagen blev det svenskt rekord i ett extralopp på 200yards bröstsim. I gårdagens försök på 100yards bröstsim blev det återigen rekord 52.83 och då en åttonde plats. Det betydde han fick simma final i natt. Finalen gick ännu bättre med en ytterligare sänkning av det svenska rekordet till 52.68 och nu en sjätteplats.
Kvar på listan av lopp under PAc12 för Karl är nu 200yards bröstsim med försökstävlingar lördag kväll
Resultatservicen här - klick

(för er som ev inte vet.... Så är Karl Arvidsson son till OS-guldmedaljören Pär Arvidsson. OS-guld 100m fjärilsim 1980)
2019-03-08 Pac 12 under helgen
Det är två dagar kvar på Pac 12 - herrar. De svenska simmarna har ju startat på bra sätt. Nu skall vi se om man kan avsluta lika bra som man startat. Fredagen innebär Karl arvidsson på 100y bröstsim . Sedan skruvar vi upp förhoppningarna under lördagen. Victor simmar - 200y fjäril i morgonpasset och sedan 1650y fritt på eftermiddagen. Karl simmar 200y bröstsim - i försöken och förhoppningsvis också i finalen.. Spännande övningar.

Sitter du uppe i natt och kollar (jo vi vet att det finns sådana) så hittar du resultatservicen här - klick
Försöken fredag kväll.......

Nytt svenskt rekord av Karl Arvidsson på 100yards bröstsim - 52.83 och en åttonde plats. Mao. finalsimning i natt. Det gamla rekordet hölls av Per Nylin, SMU - på 53.08 från 2006

2019-03-08 Att debattera och tycka.....
Det som på sportsidorna men också här på SIMMA - har kallats "Slöj-debatten" - har varit intressant att följa Speciellt när det gäller efterdyningarna. Vi har gjort det aktivt.
 Till oss på SIMMA har också en hel del människor hört av sig med kommentarer om diskussionen. Frågan till SIMMA har från ganska många varit -
"Varför har ni inte dragit upp det större?"

Nu med facit i handen - kan vi kommentera detta. Men kanske ändå inte.
Debatten i detta och liknande - ämne har en vana att ta vägar som är hart nog omöjliga att hålla i och kontrollera. Det är andra känslor och idéer som kommer fram än att diskutera själv huvudfrågan.
Har man som vi - en lagom blandning av media och social sådana krävs det ett visst ansvar för att kunna överblicka och hålla koll - så att saker och ting inte spårar ur.

Just detta - urspårande - har varit genomgående i just den här debatten. Många är dåligt pålästa om vad som sagts och skett i frågan. Det gäller både de som diskuterar och drar från höften på sociala medier och mer seriösa skribenter. Det är alltså andra drifter som styr - än att diskutera sakfrågan som står på agendan. Därför har vi på SIMMA avstått. Inte gett uttryck på något sätt om vad vi tycker i frågan och så skall det förbli.

Det handlar inte om feghet eller något annat. Det handlar om självbevarelsedrift MEN en sak kan vi säga så här på den Internationella kvinnodagen - 8 mars. Här på SIMMA har vi flickor /tjejers /kvinnor och damers bästa för ögonen - varje dag under året. Det behövs ingen 8 mars för det. Så tycker och tänker både män och kvinnor som är aktiva i den idrott som vi är.

Ha en bra helg. Alla.
2019-03 Sum-Sim till Norrköping
Det är nu klart att Norrköping och NKK kommer att arrangera Sum-Sim i lång bana i sommar. Detta efter att Stockholmsklubbarna hoppad av för ett tag sedan. Så här skriver man i sitt pressmeddelande från NKK
"Den 10-14 juli samlas den svenska ungdomseliten i simning för Svenska Ungdomsmästerskapen i simning och Norrköping står som värd för mästerskapen.
900 deltagare med 150 ledare samlas för Sveriges största ungdomstävling i simning. Det är ett stort evenemang och det har varit intensiva veckor sedan förfrågan kom från Svenska Simförbundet. Vi är glada över att det kommer till Norrköping, säger Mats Sjöstrand, Arrangemangsansvarig Norrköpings Kappsimningsklubb (NKK).
Sum-Sim, Svenska Ungdomsmästerskapen i simning i långbana, arrangeras på Centralbadet i Norrköping av Svensk Simidrott i samarbete med NKK. Mästerskapen är en av Sveriges största tävlingar inom simidrotten i stort med deltagare från hela landet. I Sum-Simtävlingarna får flickor och pojkar mellan 13 och 17 år delta.
Sum-Sim i långbana arrangeras under fyra dagar, och likt ett seniormästerskap med försök och finaler under samma dag. Norrköping har tidigare stått som värd för Sum-Sim i kortbana år 1982. Även då var NKK med och arrangerade evenemanget. Det här är dock första gången Sum-Sim i långbana hålls i Norrköping.
Norrköping som idrottsstad bara växer, och vi är glada över det goda samarbetet med Norrköpings Kappsimningsklubb som verkligen arbetat hårt för att få Svenska Ungdomsmästerskapen i simning till Norrköping. Vi räknar med ett högt antal deltagare och besökare till Norrköping under veckan, säger Göran Lindgren, t.f. VD Upplev Norrköping.
Vi är tacksamma att Norrköping kunde åta sig arrangemanget med kort varsel. Svensk Simidrott har haft ett flertal mästerskap i Norrköping under 2000talet och är trygga med att det åter kommer att bli en bra tävling på Centralbadet samt en stor upplevelse för simmare, ledare och publik säger Kenneth Magnusson, koordinator simning, Svenska Simförbundet."
2019-03-08
Dubbla svenska rekord av Victor
Först rekord i försöken med 4.14.52 och sedan ytterligare en sänkning av rekordet (tid 4.17) ner till 4.13.30 och framförallt seger - för nykomlingen Victor Johansson.
Ja det var verkligen en seger som gav eko. Victor låg två sekunder efter, efter halva loppet. Avstånden samma inför sista 100 - och så en mäktig match som avslutning som vanns till Victors fördel. Imponerande. 
Resultatlistan - klick
Svenska rekorden och dess utveckling - klick
Se Victors finallopp nedan
2019-03-08
Veckans artikel av Gary Hall Sr
Veckans artikel om simning av den amerikanske tränaren och fd. simmaren Gary Hall Sr - handlar om att jobba starter. Rena snygga starter. Något som man tränar på alldelses för lite i simningen.
Läs denna artikel och alla andra artiklar som Gary skrivit på SIMMA (och SwimSwam) skrivit det snaste året på vår specialsida om hans projekt The Race Club. Där kan du också prenumerar på fördjupningar i artiklarna och studera simteknik och annat på ett ännu bättre sätt.
Gå till vår Race Club sida - klick
2019-03-07 Svenskt Rekord av Arvidsson
När Pac12 inleddes under nattens till torsdagen så simmades det också en del extralopp. Bl.a på 200m bröstsim för herrar. Andra generationen Arvidsson, den här gången i form av Karl Arvidsson slog till med en finfin tid på 200yards bröstsim. 1.52.80. Det var en sänkning av Martin Gustavssons svenska rekord på distansen på 1.56.04 från år 2001. En riktigt rejäl sänkning och med all sannolikhet kommer det att räcka till att kvala in till NCAA. Karl återkommer senare under Pac-12 med ännu en simning på samma distans. SIMMA gratulerar till hans första svenska rekord!
(Använder man sedvanliga conventerare av tider så skulle hans motsvara - under 2.04 på 200m bröstsim i kort bassäng!)
Mer från Pac 12
Victor Johansson var i vattnet i USC på 4x200m fritt. USC var rankade femma i lagkappen men simmade något sämre än anmälningstiden och blev sjuor.
I resultatlistan finns infga splittider och i skrivande stund vet vi inte hur snabbt Victor simmade?

Resultatlistan - klick
Brandstens monter på Swimming Hall of Fame -
foto: Gunnar Larsson
2019-03-06 Olle Strömberg ur tiden

En av de färgstarkaste ledarna och profilerna i svensk simning har gått ur tiden. Olle Strömberg. Tidigare vice ordförande i Svenska Simförbundet och med ett jätteengagemang inom simningen både på nationell och lokal nivå. I klubbar som Växjö och Upsala Simsällskap gjorde han avtryck och väldigt mycket med sina barn inom simningen. Simmarfamiljen Poa, Ina och Ola Strömberg känner många till och nu har deras pappa lämnat .En energisk, sprakande och charmig människa har gått ur tiden. Svensk simning har sorg och SIMMA sällar sig till dem sänder en tacksam tanke till att vi fick uppleva Olle Strömberg. Olle Strömberg skulle fylla 85 år om några veckor..

2019-03-06 Elenor Holm – OS-etta och rebell
Elenor Holm var en amerikansk simmerska som är allra mest berömd för att hon festade bort sin start på OS 1936.
Låt oss ta det någorlunda från början. Elenor Holm föddes 1913 i Brooklyn New York. Dotter till en brandman och hon lärde sig simma som väldigt ung. Hon segrade och vann sitt första amerikanska mästerskap i simning som 13-åring. Hon kvalade in till OS 1928 och väl där så blev det en femte plats på specialdistansen 100m ryggsim. Men det var inte bara ryggsim som hon simmade på bra nivå utan också andra simsätt. Medleytitlar och annat vann hon på amerikanska mästerskapen under -30-talet. Den gången på 300m medley.

När vi kom fram till 1932 hade hon utvecklats så pass att Los Angeles-tävlingarna såg Holm som favorit. Ännu mer efter att den regerande mästarinnan från -28, Marie Braun hade blivit biten av någon illasinnad insekt och hon var indisponerad.
Seger och OS-guld 1932 för henne och året efter gifte hon sig – 20 år gammal med en amerikansk bandledare, musiker. Med mannen uppträdde hon också som sångerska, ofta i baddräkt, cowboyhatt och höga klackar. En intressant mix.
Som Eleanor Holm-Jarrett kvalade hon in till OS I Berlin 1936. I flera grenar.

Den amerikanska truppen seglade eller kanske rättare sagt åkte båt över Atlanten till OS. SS Manhattan hette båten och en av de första kvällarna drack hon så mycket att hon mer eller mindre landade i en coma. Den amerikanske läkaren David Wallechinsky menade efteråt att Holm led av alkoholism men det förnekade hon. Basen för det amerikanska laget, Avery Brundage (senare omdiskuterad IOK-president) diskade henne från det amerikanska laget. Detta trots att Elenor Holm förklarade att hon bara hade tagit några få glas champagne och menade att Brundage hyste ett personligt agg mot henne och försökte hitta snabbast bästa lösning att utesluta henne ur truppen. Detta skedde också dagen efter denna incident. Hennes lagkamrater försökte beveka den amerikanska ledningen men lyckades inte. Guldet på 100m ryggsim gick till en holländska istället.

Efter simkarriären blev det bl.a en Tarzanfilm 1938, mot dåvarande Tarzan - Glenn Morris. 1939 skildes hon från sin man. Han anklagade henne för vänsterprassel och att hon efter OS-36 vållat honom problem. Hon gifte sig med sin impressario, Billy Rose. Strax innan kriget uppträdde hon I New York tillsammans med Tarzanerna Johnny Weismuller och Buster Crabbe. 1954 skiljde hon sig från mannen. Fick en för den tiden riklig summa i månatligt underhåll – 30000 dollar (motsvara ca 279000 dollar i dagens penningvärde). Skillsmässan gick i skvallerspressen under The War of the Roses. Rosornas krig. (googla)
1966 valdes hon in i Swimming Hall of Fame. 2004 dog hon – vid 90 års ålder. Efter att ha levt livets glada dagar i Florida de sista 40 åren av sitt liv. Elenor Holm – rebellen.
2019-03-06 Start för herrarnas Pac-12

I natt är det start för herrarnas Pac12 i Federal Way, Washington. Svensk simmare i uSC är Victor Johansson, årets simmare i vårt land 2018. Förutom USC från LA så finns universiteten från Cal Berkley, Arizona, Arizona State, Utah och Stanford på plats i Federal Way för att tävla.
Cal Berkley är solklara favoriter till att vinna titeln i Pac12 före Stanford och USC är tänkta att glida in på fjärde plats.
I kväll simmas det lagkapper som inledning på tävlingarna. Victor bör plats i USC 4x200m lagkapp och sedan simmar han 500yards frott på torsdag och 1650m fritt på lördag - enligt tänkt prognos.

Startlistan - klick
Hemsida för tävlingarna - klick

2019-03-06
Vårnyheter från awp design ab och Aquarapid
Nu kan du botanisera på awp design hemsida och hitta massa kul och intressanta badprodukter som är aktuella våren/sommaren 2019.

Du hittar deras hemsida här - klick
Du hittar också alltid länken till deras hemsida ute i vår vänsterspalt samt som annons i textmassan här på Nyhetssida. Aquarapid med den rätta italienska känslan i vattnet !

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

2019-03-04 Snabba simningar av Marcus i USA.

NKK´s Marcus Forsgren, som simmar och studerar i USA under vinterhalvåret, har simmat Atlantic 10 Championships i helgen. Han representerar LA Salle University i Philadelpia. Detta är sista tävlingen innan de Amerikanska Universitets Mästerskapen (NCAA). Sista chansen till att kvala in dit alltså.

Marcus var i storform och imponerade stort. På 100 yards bröstsim tog han guld och klarade B-kvalet till NCAA. Segrartiden skrevs till 54,08. Omräknat till 25 metersbassäng motsvarar det 59,01!!!. Det är för övrigt bara 1 sekund över det inofficiella Svenska rekordet, som innehas av NKK´s Per Nylin.
Resultat - klick
2019-03-04 Cals Teri McKeever
reflekterar över utvecklingen runt simningen sedan hon själv simmade - klippet ovan!!
2019-03-04 Det laddas......
Artikeln till höger kunde beskådas i Sydsvenskan idag men naturligtvis också Helsingborgs Dagblad (som den främst var ämnad för)
Bra att det skrivs simning i alla snöröra och kasning på blött underlag.
Louise Hansson insatser under helgen skall naturligtvis inte överskattas. Det har vi lärt oss när det gäller att transformera kortbanetider till lång bana och dra för tidiga slutsatser av detta MEN. ......
Skillnaden när det gäller just Louise kan man se om man går in och tittar på hennes lopp från Pac-12. Det är en mycket mer uthållig Hansson som är i vattnet numera. Det kan man klart se på hennes avslutningar på 100 yards fjäril men naturligtvis också på 200 yards. Klart imponerande. Det känns som om hon äntligen har växt in i sin längd och kan utnyttja hela kroppen i simningen. Detta tillsammans med lillasystern Sophies insatser förra helgen - gör ju så kan man inte annat bli än - just glad. Addera dessa två damer till, en förhoppningsvis hel och frisk Michelle Coleman och en simmerska från Södertörn, vid namn Sarah Sjöström - ja då har vi ett medleylag som heter duga inför VM och OS. Men vi har också 3/4-delar av frisimslag som inte heller de går av för hackor.
Nu gäller det för den återstående 1/4-delen att visa upp sig. Vem skall det bli och finns det någon som står i kulissen och väntar? Vi har väntat länge och hoppats mycket. Men medleylaget skall snart kunna vara klart. Det finns tre damer som kan simma ryggsimme, två damer som slåss om fjärilsimmet, tre när det gäller frisimmet och sedan får Sophie hålla formen på bröstsim så kan det här bli riktigt intressant.
Ett ljus i snömörkret.

Ytterligare kommentarer
Sophie - i ett fall och Louise i tre fall slog också svenks rekord i öppningar och i lagkapper under de här sensaste conferencetävlingarna. Dessa rekord är numera införda i rekordlistorna - klick
2019-03-03 Ny titel till Hansson
Avslutningsdagen av PAC-12 i federal Way blev det ytterligare en titel för USC Louise HAnsson. Seger på 200yards fjärilsim, dryga sekunden över NCAA-rekordet och ett ett nytt fint svenskt rekord. Hennes 1.51.13 från i fjol blev i natt till 1.50.68 och seger med 74/100-delar före Katie Drabot, Stanford. Fjärilsimstiden är den snabaste i USA den här säsongen och den femte snabbaste någonsin. Hennes simning innebar också att hon slog nytt USC-rekord. Katinka HOsszu hade det gamla.
Hon simmade till sig ännu en bronsmedalj i lagkappen - 4x100m fritt, där hon på stratsträckan noterade 47.66 - men inget svenskt rekord och på starten fick hon rejält på tafsen av Stanfords Ruck Taylor som var sekunden snabbare där.
Men sammantaget - ett riktigt bra mästerskap av Louise som förhoppningsvis nu kan vässa formen fram till NCAA och kanske kunna simma hem medaljer också där.... Hemsidan för årets NCAA som går i texas - hittar du här - klick

Slutställningen i PAC 12
1. Stanford – 1775
2. California – 1352
3. USC -  1183.5
4. Arizona State – 932.5
5. Arizona - 837
5. UCLA - 835
7. Utah – 531.5
8. Washington State – 284.5
9. Oregon State – 172
Du hittar dag 3 resultat här - klick
Tävlingarnas hemsida - klick
Svenska rekord -klick
2019-03-02 NCAA-rekord av Louise
Det blev en gren för Louise Hansson i natt på PAC-12 i feceral Way - hennes "specialdistans" 100y fjärilsim. On strök sig på den andra grenen som hon topade i anmälningslistan 100y ryggsim. Men på 100yards fjärilsin gick det desto bättre. I Hon gick in i tävlingen med sitt svenska rekord från 2018 med 49.80 och noterade i försökstävlingarna 49.80. En bra start på dagen. Sedan när det blev dags för finalsimningen visade hon sitt rätta jag och sänkte den svenska rekordtiden rejält - ner till 49.34 men det var inte bara svenskt rekord det var också ett nytt NCAA rekord och amerikanskt rekord.
Det gamla var från 2016 när Kelsi Worell simmade på 49.43 och nu var Louise 9/100-delar under den tiden.
Vilken insats av helsingborgssimmerskan som därmed kliver fram som en av de riktigt stora simmerskan på riktigt!.
En sänkning med nästan halvsekunden av det scsvenska rekordet och avståndet till tvåan i loppet var hela 1.33 sekunder
Om man konverterar tiden 49.34 - som är lite svårt - till 25 meters bassäng skulle det landa på 54.17 - som är halvsekunden bättre än Sarahs SJöströms världsrekord. Wow!
Tiden är den bästa (naturligtvis) i USA i år med Maggie MacNeil som tvåa med 49.59.

Du hittar dag 3 resultat här - klick
Tävlingarnas hemsida - klick
Svenska rekord -klick

Direkt till Nyheterna

2019-03-02 Rekord av Törnqvist
Svenskt rekord blev det av Täbysimmaren Samuel Törnqvist som vid ACC-conference, i försöken simmade 200y medley 1.43.75. En rejäl änkning av det gamla rekordet som hölls av Simon Frank.


Resultatlistan hittar du här - klick

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

2019-03-02 Erik Hinderup sätter personliga rekord

Malmösimmaren Erik Hinderup simmar för East Carolina University och deltar i American Athletic Conference AAC. Han har simmat final och persat på 100yards fjäril, blivit fyra på 50y fjäril och varit och vunnit och slagit mästerskapsrekord på 4x50m fritt. Idag lördag simmade han 100 yards fritt och leder efter försöken med 44..24 (SR Lars Frölander 42,12)
I finalen blev det en fjärdeplats för Hinderup med 44.39 !!!
Resultatlänk - klick
2019-03-02 Messa oss om resultat
Nej vi har inte koll på alla svenskresultat från Conferencesimningar. Vi behöver hjälp av dig med detta. Gärna resultat länk eller åtminstone namnet på mästerskapet - så länkar vi här på SIMMA. (obs det behöver inte vara enbart svenska rekord som ni messar om!)Skicka din mejl till simma@telia.com
Tack på förhand
2019-03-01 Svenskt Rekord och vinst
Andra dagen av Pac-12 i Weyerhaeuser King County Aquatic Center blev ännu bättre än den först - sett ur svensk synvinkel. Louise Hansson simmade 200yards medley och vann. Hennes segertid 1.52,50 är en sänkning av hennes eget svensk rekord med hela 1.22 sekunder och det rankar henne som nr fem i USA under året Collegesimningar. Hennes simning var överlägsen tvåan och trean i loppet, bägge simmande för Cal Berkley. Tvåan i loppet var 1.8 sekunder efter i mål..

Louis simmade inte 50yards fritt som hon var anmäld till men vadå - en Pac-12 seger på 200y medley räcker gott att ha med sig hem. Bra också att hon visade klass och uthållighet över 200yards. Det bådar gott inför NCAA-dagarna framöver.

Du hittar dag 2 resultat här - klick
Tävlingarnas hemsida - klick
Svesnka rekord -klick

Tipsa oss om svenskar som simmar Conference-mästerskap i USA just nu !! Messa oss på simma@telia.com - Tack på förhand !!!
2019-03-01 Simpodden 112

Simpodden 112 snackar aktuell simning i Sverige och i världen. Hur går det för USA-simmarna? Barnkonventionen 2020 - hur kommer den att påverka simningen? Simning i media! Vad händer efter ordförandeskiftet i Simförbundet? Detta och mycket annat i de senaste Simpodden Hultén & Jansson.

Lyssna på Simpodden i spelaren nedan eller på ställen där poddar finns tex Spotify !!!
Du kan också lyssna på äldre avsnitt på Spotify och andra ställen eller på vår Arkivsida för gamla poddar - klick

Läs mera:
Jeanette Thörner om Mental träning -  klick
Gary Hall om "Why I like Rikako Ikee’s Butterfly Technique" - klick
Göran Kron om Vattenpolo - klick
Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än
Hitta nyheter från den 15-28 februari 2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick