16-31 maj 2019 - vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA

29 maj 2019 Simpodden Hultén & Jansson nr 119

Nu är det dags för Simpodden Hultén & Jansson nr 119. Denna gången träffar vi Victor Johansson på träningsläger i Flagstaff, USA och snackar om hur det gick i vintras och om hur det är att träna med det italienska landslaget och så blickar vi framåt - så klart.

Lyssna på podden i spelaren nedan eller på ställen där poddar finnse (tex Spotify)

Äldre poddar kan du hitta här - klick
29 maj 2019  Vattenpolo -U 18 Finaler
Den gångna helgen avgjordes U18 slutspelen för killar och tjejer i Tinnerbäcksbadet, Linköping. Efter gruppspel och semifinaler under lördag och söndag förmiddag spelades finalmatcherna under söndag eftermiddag. På tjejsidan möttes arrangörsklubben Linköpings SF (LSF) och SK Neptun i finalen där LSF avgick med segern (10-8). Järfälla tog brons efter storseger över Stockholms KK (SKK). Bland killarna var det relativt jämna matcher överlag i gruppspelet där bl. a Falu SS missade semifinal på målskillnad. I semifinalerna visade dock Stockholmslagen Hellas och Neptun klass och vann relativt komfortabelt. I finalen kunde Hellas avgå med segern efter 7-5.
Damfinallagen i SM-finalerna 2019 - Järfälla och LUGI. Foto: Britta Hassler resp. Karim al Kallyas (klicka på bilden så blir den stor)
29 maj 2019  Senior SM Finaler
Kommande lördag 1/6 avgörs säsongen 2018/19 års SM finaler i Eriksdalsbadet, Stockholm. För de som vill följa matcherna på plats är programmet följande:
12.00 bronsmatch damer mellan Polisen och SKK
14.00 Finalmatch damer mellan Järfälla och LUGI
16.00 Finalmatch herrar mellan Polisen och Järfälla  
Deltagande finallag
Järfälla damer - LUGI damer
Polisen herrar - Järfälla herrar

På damsidan plockades finallagen fram genom 2 semifinaler i bäst av 3 matcher där Järfälla besegrade SKK i 2 raka med (13-4 & 18-1). LUGI behövde dock 3 matcher för att besegra Polisen (12-8, 5-7 & 6-3). I finalen på damsidan får fjolårsmästarna Järfälla hållas som klara favoriter mot ett pånyttfött LUGI (hade stora framgångar då dampolon var relativt ny i Sverige). Man ska dock veta att i en final med bara en match som avgör kan allt hända.
Samma sak gäller naturligtvis även på herrsidan där det dock känns mycket mera ovisst på förhand. Fjolårmästarna Järfälla har vid flertalet tillfällen i olika cuper och seriespel fått se sig besegrade av Polisen. Båda lagen har genom flera års hårt arbete och mycket internationellt deltagande stärkt sitt spel och förväntningarna på en bra och välspelad final är stora.
Simma önskar alla finallgen lycka till och återkommer med en rapport efteråt!
Herrfinallagen i SM-finalerna 2019 - Järfälla resp Polisen. Foto: Britta Hassler och Christos Marinos (klicka på bilden så blir den stor)
28 maj 2019 Folkspel presenterar.......
Folkspel har gjort en serie filmer som man nu presenterar på social medier, SIMMA och Expressen. Veckans avsnitt handlar om en satsning där nyanlända ungdomar får ett sammanhang och gemenskap genom simhopp. Du kollar filmen på selaren ovan. (Poliseninstruktören Hedvig Ekblom är också värd uppmärksamhet)

27 maj International Swimming League.

Nu är de sju arenorna för ISL Swimming League till hösten klar. Sju arenor
 där tre av dem är placerade i USA, bara det är mycket intressant och det känns som om man kan tänka sig redan nu att det här kan bli något riktigt stort. 200 simmare, 200 av de bästa i världen är avtalade att ställa upp och det skall bli mycket intressanat följa cirkusen.
Just att USA är med på båten är extra intressant. Amerikanerna har aldrig varit riktiga supporters till World Cup och kortbanemästerskapen men nu så kanske det kan blixtra till?
Den enda tävlingen som kolliderar med någon FINA-tävling är den i Indianapolis. Men om resultaten inte gälls där och FINA bråkar! Vem bryr sig?

4-5 Oktober – IU Natatorium, Indianapolis, IN. USA
Här har simmats hundratals simtävlingar inkl 13 olympiska uttagningstävlingar - plats för 4800 åskådare

12-13 October – Piscina Felice Scandone, Neapel. Italien
Årets arena för Universiaden. - plats för 3000 åskådare

18-19 Oktober – The LISD Westside Aquatic Center, Lewisville, Texas. USA
Minsta arenan på touren med plats för 1200 åskådare

26-27 Oktober – Duna Aréna, Budapest, Ungern
VM_arenan från 2017 med plats för 5000 åskådare

15-16 November – Natatorium, College Park, Maryland. USA
Arenan placerad strax utanför Washington med plats för 2700 åskådare.

23-24 November – London Aquatics Centre, England
OS-arenan från 2012 med plats för 2800 åskådare numera.

20-21 December – Mandalay Bay Resort and Casino, Las Vegas, Nevada. USA
Välbekanta Multiarena som sköter finaltävlingarna med plats för 12000 åskådare.

27 maj Helgen i simvärlden

I Italien har det simmats GP-tävlingar. Många av de bästa italienarna fanns på plats.Tävlingsplats Neapel och du hittar resultaten från tävlingarna här - klick

Luca Urlando är ett verkligt stjärnskott i kandenisk simning. 17 år och i helgen sänkte han sitt personliga rekord på 200m fjärilsim. Tiden 1.54.35 - trea i världen i år och en perssänkning med dryga sekunden. Tävlingen var Mel Zajac Jr International Meet och du hittar resultaten här - klick

Ett litet steg utanför simvärlden är den politiska. Den är ungefär som ungdomssimningen borde vara. Dvs alla är vinnare. I Europavalet liksom i höstens riksdagsval utropade sig alla till segrarer. Visst är det fint!

Stockholm hade sitt DM under helgen. För att vara fyra veckor till SM så känns resultatnivån lite "så där". Robin Hansson, Samuel Thörnqvist och Sebastian Holmberg hade några ljuspunkter. Annars är det en del att jobba med fram till SM i MAlmö.!

Såg de två sista perioderna på VM-finalen i hockey igår. Enda två perioderna jag svalt under VM. Där visade sig återigen att hungriga idrottsmän är bättre än mätta. Kan man lära något av detta?

Det sker en del övergångar mellan klubbarna i svensk simning. Inte så många men dock. En och annan SM-simmare finns i övergångslistorna på Tempus - klick
Visst vill du ha en sådan här i sovrummet?
Prispallarna i damernas resp. herrarnas tävlingar. Foto: Christer Magnusson

24 maj Elliot Sodeman bröt

Andra deltävlingen av LEN Open Water simmades i Frankrike och en svensk fanns med på startlinjen, Elliott Sodeman från Malmö KK. Av de dryga 100 startande simmarna i herrklassen så bröt 25 stycken och svensken var en av dessa. Damtävlingen avgjordes med fler som fullföljde för att damerna kunde använda våtdräkt. När herrloppet simmades hade tem,peraturen stigit till 20.1 hrader och just vid över 20 grader så är våtdräkt inte tillåtet i dessa sammanhang - därav så många som bröt loppet.

Damresultat top-3
1. RUIZ BRAVO Paula [73] 1999 ESP 1 h 59:56.12
2. VAN ROUWENDAAL Sharon [96] 1993 NED 1 h 59:57.24
3. ANDRE Angelica [77] 1994 POR 2 h 00:34.15

Alla resultat damtävlingen 10 km - klick


Herresultat Top-3
1 AUBRY David 1996 FRA 01:54:31.
2 KYNIGAKIS Athanasios Charalampos 1998 GRE 01:54:36
3 MARTINEZ MURCIA Alberto 1998 ESP 01:54:38.

Alla resultat herrtävlingen 10 km - klick

24 maj Simpodden 118 nu på nätet

Den 118:e Simpodden Hultén & Jansson handlar naturligtvis om aktuell simning, tävlingar som varit och tävlingar som skall komma. Vi kollar hur fort simmade egentligen legendaren Per "Senan" Johansson. Varför slutar simmare strax innan skolslutet? Jansson tycker att man skall skippa kvaltiderna i svensk simning. Har SM-lagkapperna utvecklat svensk simning i det långa loppet. Detta och mycket mer i Simpodden Hultén & Jansson nr 118.
Upplaga 118 kan du lyssna på genom spelaren nedan eller som det heter - där poddar finnes - tex Spotify!
Äldre poddar kan du hitta här - klick

24 maj Ruta lämnar

Stora nyheten denna veckan var att Litauens Ruta Meilutyte lade av, bara 22 år gammal eller snarare ung. Hon slog igenom som 15 åring på OS i London, vann guld och sedan har kurvan oftast pekat nedåt. Uppvuxen som simmare i England och tränad av John Rudd, numera Irlands headcoch och ett exempel på hur just en bröstsimmerska kan slå igenom tidigt och sedan inte utvecklats. Ruta har under åren försökt sig även andra simsätt än bröstsim men det har aldrig velat sig riktigt bra. Nu slutar hon och uppmärksammats för att hon missat tre dopningtest men svaret är itsället att det är adminstrationen av hennes avslut av simningen som inte har funkat och det har gått så långt att hon ställs inför faktum att bli avstängd två år. Nu är det inte det vi skall minnas henne för utan för Litauens första OS-guld i simning och en härlig bröstsimmerska när det begav sig..

17 maj 2019 Tyr Pro Serie i Bloomington Dag 2 Fredag 
I natt kör man igång på riktigt, tänkte jag skriva MEN efter de inledande förpostfäktningarna med distansgrenarna är det nu dags för fullt program resterande dagar. Spännande tävlingar i Bloomington, Indiana. Försöken ser du gratis här - klick (15.00 svensk tid)
Du kan hitta gårdagens lopp - klick - och de kan ses utan kostnad

Kolla startlistan - klick
TV-sändningarna - klick
Resultatsidan - klick
16 maj 2019 Svenska simhoppare på VM
Sommarens Världsmästerskap i Simhoppning går i Gwanju, Sydkorea den 13-20 juli. Truppen som ska representera Sverige i simhopp är uttagen och består av följande personer:

Aktiva
Emilia Nilsson Garip, Malmö Kappsimningsklubb 1m, 3 m
Emma Görebrant Gullstrand, Jönköpings Simsällskap 1m, 3m, teamevent, mixed synchro
Ellen Ek, Malmö Kappsimningsklubb höga
Vinko Paradzik, Jönköpings Simsällskap 1m, höga, teamevent, mixed synchro

Tränare
Pär Berg, Brian Bungum och fysion Mia Selin
16 maj 2019 Tyr Pro Serie i Bloomington Dag 1 Torsdag
Idag startar den amerikanska GP-cirkusen sin maj-tävling. Denna gången i Bloomington Indiana. Tävlingarna naturligtvis intressant för de visar hur amerikansk simning står just nu. Under Champion Serie fick vi visserligen se 11 amerikanska simmare men inte någon av de allra främsta och genom att ta tempen på dem nu så kan man ha koll på dem inför VM.

Första dagens tävlingar:

1500m fritt damer
Hannah Moore (Wolfpack Elite) – 16:11.42
Kristel Kobrich (Chile) – 16:23.19
Becca Mann (Unattached) – 16:25.49

1500m fritt herrar
Zane Grothe (Boulder City Henderson) – 15:17.12
Marcelo Acosta (Louisville) – 15:28.66
Ricardo Vargas (Michigan) – 15:30.04
Mikey Calvillo (Indiana Swim Club) – 15:40.94
Kolla startlistan - klick
TV-sändningarna - klick
Resultatsidan - klick

Jobb Annonser

Västerås Simsällskap söker ny Klubbchef
Klicka på loggan för mer info

TYR söker en Sales Rep. till Finland
Klicka på loggan för mer info

Landskrona Simsällskap söker medarbetare till simkolan
Klicka på loggan för mer info

Växjö Simsällskap söker Adminstratör
Klicka på loggan för mer info

Poseidon söker Kanslist
Klicka på loggan för mer info.

Täby Sim söker Simskole
ansvarig

Klicka på loggan för mer info.

SK Neptun söker Nivåansvarig tränare för Simiadennivån
Klicka på loggan för mer info.

Kristianstad söker Klubbchef
Klicka på loggan för mer info.

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

16 maj 2019 Teamledare i SS04

Ett spännande jobb i SS02 - Solna Sundbyberg. Så här skriver man i sin annons
"Utveckling av verksamheten fortsätter och vi söker nu en ny ledare för ”Team simsport”.
I ”Team simsport” ingår verksamheten från teknikskolan till elitförberedande grupper, ungdomsgrupper med inriktning breddidrott samt grupper med inriktning motion och hälsa. Varje termin deltar ca 600 simmare i dessa verksamheter, fördelat på två badanläggningar i Solna och Sundbyberg samt ett utomhusbad på sommaren. Det vi söker är en person med lång erfarenhet av simning med förmåga att vid sidan av tränarrollen kunna leda en grupp tränare. Som Teamledare simsport är man ansvarig för drift och utveckling av föreningens simsport och samordningsansvarig för verksamheten."

Läs hela annonsen här - klick

Som vanligt så finns annonsen klickbar ute i högerspalten under rubriken "Lediga jobb" MEN också överst på den här sidan under rubriken "Lediga jobb i Sverige"
16 maj 2019 Kristianstad söker Klubbchef
Gammal topp nysatsar och satsar mot eliten igen. Så här skriver man i sin annons:
"För att möta framtidens behov söker KSLS därför en Klubbchef som vill vara med och bygga upp en helt ny organisation som kan möta alla dessa utmaningar och möjligheter. Utmaningarna med att få ett, för klubben, bra badhus på plats samt förvalta alla de möjligheter som kommer med detta.
Vi ser även att ett mer utvecklat samarbete med kommun och näringslivet ingår i ansvaret varför du som person måste gilla att skapa kontakter, nätverka samt vara bra på att marknadsföra KSLS externt"

Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt så finns annonsen klickbar ute i högerspalten under rubriken "Lediga jobb" MEN också överst på den här sidan under rubriken "Lediga jobb i Sverige"

Direkt till Nyheterna

16 maj 2019 Neptun söker.......
Simklubben Neptun i Stockholm har två lediga tränartjänster lediga!

Nivåansvarig tränare för Simiadennivån
Heltidstjänst som ansvarig för arbetet med Simiadensimmare i SK Neptun.
Läs hela annonsen här - klick
Simtränare till simtävlingsverksamhet
Halvtidstjänst med tränarjobb på olika nivåer i SK Neptun
Läs hela annonsen här - klick

Som vanligt så finns annonsen klickbar ute i högerspalten under rubriken "Lediga jobb" MEN också överst på den här sidan under rubriken "Lediga jobb i Sverige"

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!
Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än
Hitta nyheter från den 1-15 maj 2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick