16-31 juli 2019 - vårt ständiga innehåll

Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA

2019-07-30 US Nationals

Under fem dagar simmas de amerikanska mästerskapen i Stanford. Naturligtvis massor med storstjärnor på plats och räkna med att det slås ett och annat världsrekord under tävlingarna.

Tävlingssidan - klick
Startlistan - klick
Streama tävlingarna (Försök och B-finaler gratis på nätet, A-finaler på NBC)
Resultatsidorna - klick  (här hittar du också heatlistorna)

2019-07-30 FINA World Cup deltävling 1 i Tokyo

Många av VM-simmarna drog från Korea till Japan och Tokyo för att simma på den första deltävlingen av World Cup 2019.
Tävlingssidan - klick
Startlistan - klick
Streama tävlingarna - klick
Resultatsidorna - klick  (länken läggs ut under onsdagen)

2019-07-31 Masters-VM

Efter VM för elitsimmarna kommer VM för Masterssimmare. På samma ställe Gwangju. Start den 12 augusti och tävlingarna pågår till den 18:e. Det är inte så många svenska simmare med den här gången - listan ser du nedan (sammanställd av Sv Simförbundet) men vi kommer naturligtvis att följa tävlingarna här på SIMMA.

Resultat och heatlistor - klick
Tävlingsprogram - klick

Svenska deltagarepå Masters-VM
Birgitta HJALMARSSON Malmö Kappsimningsklubb
Dan JOHANSSON Göteborg Sim
Anette PHILIPSSON Linköpings Allmänna SS
Linus MAGNUSSON Täby Sim
Bengt FRIBERG Göteborg Sim
Annika LORENZEN Täby Sim
Marianne RAYNAUD Simklubben Neptun
Camilla JOHANSSON SPONSELLER Umeå Simsällskap
Leif ERNSTRÖM Göteborg Sim
Ingrid LINDELÖW BERNTSSON Umeå Simsällskap
Caroline LINDBORG Göteborg Sim
Lena BRUNNBERG Upsala Simsällskap
Stefan SCHERLING Täby Sim
Ulf LEIDZEN Göteborg Sim
Caroline MAGNUSSON Täby Sim

2019-07-20 VM i simning

Idag fortsätter VM i simning 13.00 på Mästerskapssidan.
Där uppdaterar vi idag Online med det som händer i Gwangju.
Tre svenska starter i finalpasset idag.

Gå till Mästerskapssidan - klick

Läs gärna också på vår norska sida om hur vår nya redaktionen där - behandlar VM i Gwangju. Gå tiil - klick

2019-07-28 Inför OS 2020

Bosse Hultén tänker och tycker om vägen fram mot OS nästa år:

Mindre än ett år till OS

VM är avslutat och det är mindre än ett år till nästa stora avstämning. Olympiska Spelen i Tokyo. Ja alla avstämningars moder. Hur står sig svensk simning inför detta? Det är ju frågan som ställs internt och också externt – så här direkt efter VM.
Utåt sett är det svensk simning väldig mycket - Sarah Sjöström. Det är egentligen som det varit under lång tid och så har det varit under flera generationer i svensk simning. Vi lutar oss mot en simmare eller i bästa fall två. Just nu är det en simmare som är ryggraden i svensk simning, medialt sett.

Louise Hansson har haft en lång resa fram till den VM-final som hon kvalificerat sig till i år. Den har gått via SM-tävlingar som hon dominerat, över skakiga internationella mästerskap, via säsonger av universitetssimningen som skolat henne och gett ett självförtroende och föst nu vid 23 års ålder känns det som hon kläcks till en stabil simstjärna. Inte en dag för sent - med desto roligare. Nu skall hon bara fortsätta sitt fina jobb i USA. Kanske också göra samma upplägg som i år. Träna i USA under sommaren för att komma därifrån till OS i Tokyo nästa år.

Syster Sophie verkar att ha samma typ av utveckling som storasyster. Två år yngre och man skulle kunna berätta samma typ historia om hennes simutveckling. I år har hon inte fått ut sitt kunnande på VM och nästa år är det dags. Nästa år är hon 22 år och förhoppningsvis skall alla pilar peka åt samma håll då?
Michelle Coleman har länge sett ut som den stora talangen. Lika stor som Sarah i mina ögon. Storleken, tekniken, kunnandet av de fasta situationerna har varit likvärdigt Sarah. Men hon har aldrig simmat i fatt sin talang som jag ser det. Hur detta skall ske kan andra svara mycket bättre på än undertecknad men det känns som om Michelle måste djupare ner i gruvan och gräva - dvs. jobba hårt och att hon måste vara mindre rädd för att tävla. Tävling är många gånger den bästa träningen, åtminstone om man talar om fartträning. Där känns det som om hon har missat en del. Våga tävla med andra ord
Dessa fyra damer utgör grundstommen till svensk damsimning också under 2020. Till detta skall läggas simmare som Hanna Eriksson, frisimmerskan från Jönköping, Amanda Bergman, Lundatjejen som måste hållas skadefri för att kunna vara med som lagkappsstöd i Tokyo. En sjunde lagkappsimmerska som bör få finnas med inne i varmluften är Alma Thormalm. Kanske blir det hon tom. fjärde dam på 4x100m fritt nästa år.

Finns det fler? Ja, egentligen finns det ett gäng frisimmerskor som finns i clustret strax över 57 sekunder. Det verkar som om det skall är svårt att ta sats därifrån. Flera av simmerskorna har stått och stampat på den nivån ett tag nu och har svårt att komma ner under 57, under 56 etc. Skulle det bli så att bara något lyfte sig av det gänget skulle säker en ketchupeffekt uppstå.

Finns det fler då? Edit Jernstedt känns som om hon skall vara nästa som tar sig in i landslaget eller rättare sagt bör matchas in i landslaget – utan att ta genvägen via lagkapp eller som lagkappsreserv. Hon är bäst på 100 och 200m fjärilsim. Den kortare distansen är blockad på OS genom VM-finalisterna Sjöström och Hansson. Men visst borde en utveckling ner mot 2.09-2.10 kvala in hennes för OS. Wild card sett ur 2020-perspektivet med blick mot 2024 där hon stensäkert skall kunna vara en finalist i fjärilsim. Men hon måste våga ta jobbet mot 200m fjärilsim för att komma ut på de stora scenerna och acceptera att solist-rolllerna på 100 meter är upptagna ett tag till! Finns det fler som kan komma ifråga inför OS nästa år? Nej egentligen inte. Men skulle det dyka upp överraskningar under resans gång skulle ingen vara gladare än undertecknad.
 
Vi blickar över på herrarna då. Två herrar i årets VM-trupp. Den ene, Simon Sjödin skall lägga av. Kvar blir Erik Persson som är given till OS nästa år. Men bakom då? Ja - Victor Johansson skall med. Allt annat är tjänstefel. Robin Hansons 200m fritt på EJM hade räckt till semifinal på VM – 14:e plats. Inget snack om Robins OS-plats. Adam Paulssons Universiadentid på 400m medley var två sekunder från VM-final. Han skall med. Då har vi tre av fyra herrar till ett 4x200m fritt lag.

Vem satsar bakom dessa tre. Dahlman från Västerås, Isak Eliasson och Christoffer Carlsen. Vill och kan Carlsen? Två av dessa tre skall med om det skall bli ett lag. Ja vill man kvala in så man måste simma fort på EM nästa. Då har vi fem simmare på 4x200 och Erik Persson.

Finns det fler?  Hur fort måste man simma för att komma ifråga på 4x200m fritt. Ja det svenska laget bör göra runt 7.11-7.12 på EM vilket betyder 1.48 i snitt. Inte omöjligt MEN då måste OS finnas i sikte.
Har Johannes Skagius gett upp 100m bröstsim? Förmodligen inte. Kan Gustav Hökfeldt träna så att han klarar 100m ryggsim på anständig nivå? Det kan han bara svara på själv!
Årets SM-dominant, Samuel Thörnqvist kan komma ifråga. Men då kanske han måste fokusera mot någon gren. En sänkning på fyra sekunder på 200m medley behövs. Är det möjligt?
Där är lite bränsle i OS-snacket. Har du åsikter så gå gärna in på SIMMA Facebooksida och tyck till.
Gå till Lane4:s hemsida - klick

2019-07-25
Landslagsledningens VM-plump

Om vi skulle titta in i manuset till nästa Simpodden Hultén & Jansson så hittar vi bl.a något som är fäst på papper nedan.......

"Det är lätt att sitta på avstånd att tycka – när man ser VM i simning i koreanska Gwangju.Det är just det man gör nu.
Den enligt många - tunna och enligt undertecknad - alldeles för tunna truppen till VM skulle kunna varit klart bredare och mer framförallt mer genomtänkt.
Under onsdagen den 24 juli , den fjärde dagen av VM så simmade tex. inte Erik Persson, bröstsimmaren. Inte heller Michelle Coleman var i vattnet. Louise Hansson simmade ett underhållslopp i form av 50m ryggsim.Detta mest för att ”hålla igång”. Men om man i sin raceplan för Simlandslaget hade lagt in nästa års OS-gren, 4x100m medley MIX – så skulle dessa tre simmare kunnat simma i ett försökslag med tex ryggsimmaren Gustav Hökfeldt. Ja om man hade varit riktigt småländskt snål med VM-platserna skulle Simförbundsanställde Simon Sjödin kunnat simma ryggsim och laget hade förmodligen (notera utan Sarah Sjöström) kvalat in bland de 12 första i försöken och därmed varit OS-klara för Tokyo 2020. Med en i form varande Hökfeldt kunde laget också varit i final…..

40 lag deltog i Mixlagkappen. Fyra gånger fler än i en skidstafett på VM. Men mixlagkapper tar vi ju inte på allvar i Sverige. Eller hur.

2019-07-25 EYOF i Baku

Under de fyra första dagarna har det blivit fyra semifinalplatser för de svenska simmarna i EYOF. Två av dessa semifinal avgörs torsdag eftermiddag då Emelie Fast och David Falk simmar sina semifinaler på 100m bröstsim och 100m fjärilsim. Nedan hittar du alla svenska resultat tom. torsdag för middag.
Svenska resultat

100m ryggsim damer
29 LUNDGREN SONNERGREN Isa SWE 1:08.72
34  SMEDBAECK Thilde SWE  1:10.60

100m bröstsim damer
10  FAST Emelie SWE  1:12.32  q
semi simmas torsdag em

100m fjäril herrar
12  FALK David SWE  56.29  q
semi simmas torsdag em

100m fjäril damer
23  ABRAHAMSSON Sofia SWE  1:03.93  R
24  GRADINARSKA Boiana SWE  1:03.99

100m fritt damer
23  ABRAHAMSSON Sofia SWE  58.39  q
32  FAST Emelie SWE  59.21 3.44

100m frisim damer semifinalen
16  ABRAHAMSSON Sofia SWE 58.68

200m ryggsim damer
22  LUNDGREN SONNERGREN Isa SWE 2:29.82  R

200m fjäril herrar
19 FALK David SWE  2:07.59  q

200m fjäril herrar semifinalen
14 FALK David SWE  2:07.52

200m fjäril damer
29 SMEDBAECK Thilde SWE  2:27.60

200m fritt damer
31  ORBAN Kristina SWE  2:08.83

200m medley damer
7 FAST Emelie SWE 2:21.91  q

400m fritt damer
23  ORBAN Kristina SWE4:30.11
38 LITTORIN Tyra SWE  4:40.64

400m medley damer
22  BAECKSTROEM Olivia SWE 1 5:13.32

4x100m fritt damer
14  SWE SWEDEN 4:00.85 10.16
ABRAHAMSSON Sofia  58.87
ORBAN Kristina 59.58
LITTORIN Tyra  1:00.94
GRADINARSKA Boiana  1:01.46

Tilla alla resultat -klick

2019-07-22
Simpodden Hultén & Jansson

Herrar Hultén & Jansson gör sina kommentarer efter två dagar av VM-simningar i Gwangju.

Du kan höra podden på spelaren nedan eller där poddar finnes (tex på Spotify)

Läs om VM på Mästerskapssidan - klick

Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!

2019-07-20 VM i simning

I natt startar VM i simning. Gå till Mästerskapssidan och gissa segertiden på 100m fjärilsim damer - klick

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!

2019-07-18 SKK söker Elittränare

Stockholms Kappsimningsklubb söker en ny Chefs- och Elittränare.
Tjänsten är en heltidstjänst och sista ansökningsdag är den 12 augusti !
Läs hela annonsen här - klick
Som vanligt finns annonsen klickbar ute i högerspalten under Lediga jobb och överst i nyhetstexten under Lediga jobb i Sverige.

2019-07-18 VM i simning 21-28 juli

Som vanligt så bevakar vi de stora arrangemangen på Mästerskapssidan.

På Söndag startar VM i simning i koreanska Gwangju och vi följer tävlingarna åt dig.
Gå till Mästerskapssidan - klick

Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än SIMMA.NU
Hitta nyheter från den 1-15 juli2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick