1-14 februari 2019 - vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA
2019-02-14 Simförbundets ordförande avgår efter "slöjdebatten"
Efter senaste dagarnas debatt kring flickor och slöjbärande inom idrotten, har Ulla Gustavsson idag valt att avgå som ordförande för Svenska Simförbundet.

– Ulla Gustavsson har ett stort hjärta för Svensk Simidrott, och vi är tacksamma för det arbete som hon har lagt ner i rörelsen, såväl nationellt som internationellt. Men Svenska Simförbundets styrelse tar den senaste tidens debatt på stort allvar, och har kommit till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar för Ulla Gustavsson att framgångsrikt leda Svenska Simförbundet, säger Stefan Persson, vice ordförande i Svenska Simförbundets styrelse. Ulla Gustavsson har därför valt att avgå som styrelseordförande. Hennes personliga uppfattningar och uttalanden står i kontrast till Svenska Simförbundets strategi och grundsyn, att alla barn ska få plats i vår verksamhet på lika villkor.
Stefan Persson, vice ordförande, går in som tillförordnad ordförande för Svenska Simförbundet fram till årsmötet våren 2020.

Så skriver alltså Simförbundet i sitt pressmeddelande idag.
2019-02-14 Simon Bank om slöjdebatten
Så här skriver Aftonbladets Simon Bank om den sk. slöjdebatten" - klick
2019-02-14 Konami Cup i Tokyo
En av de stora begivenheterna i japansk simning under året är Konami Cup. Minst sagt världsklass brukar man kunna kalla den här tävlingen. Tävlingarna simmas under lördagen och söndagen i Tokyo och du kan följa tävlingarna på den här länken:

Till tävlingarnas resultatsida - klick
Till tävlingarnas hemsida - klick
2019-02-14 Swim Open
Nya simmare in till Swim Open i Stockholm i början av april - bl.a världsmästaren på 1500m fritt i kort bana Mykhaylo Romanchuk samt hans kollegor från Energy Standards - Sergiy Frolov, Ukraina, distanssimmare med EM-emedaljer samt den store estiniske sprinttalangen Kregor Zirk. Det tar sig !!! Läs mer här - klick
2019-02-13 Onsdag i vecka 7
Ikees sjukdomsbesked
Vilken våg av medkänsla det har gått runt världens simkretsar och på andra ställen när det blev känt att Rikako Ikee drabbats av leukemi. Inte minst henns största konkurrent, Sarah Sjöström var ute och skrev en bra text, snabbt och rappt som stöd för Ikee.
Nu hoppas vi alla att hon kommer igång med "friskjobbet" så snart som möjligt.
Gustavssons slöjdiskussion
Simförbundets ordförande Ulla Gustavssons kastade sig in i debatten om det här med att ha slöja på idrottande flickor och drog långtgående slutsatser om förhållandet med att bära slöja. En debatt som utlöstes av att ett RF-förbund hade en slöjklädd flicka som sköt gevär under en provapådag i en skytteförening. Hon ådrog sig kritik, främst uttolkat att RF:s Björn Eriksson men fick också medhåll från olika håll. Gustavsson fick också skarp kritik av elitsimmerskan Michelle Coleman och i hennes Facebookflöde blev det en grogrund till all den typ av diskussion som brukar följa i spåret av detta. Rätt eller fel. Ja det är mycket svart eller vitt i denna typen av diskussion. Gustavssons uttryckte en personlig åsikt i frågan men det kan man knappast göra om man är Simförbundsordförande. Detta medförde bl.a att Simförbundet fick lägga in en notis om Simförbundets officiella hållning i frågan - på sin hemsida.
Länkar i sammanhanget:
Michelle Coleman kritisk till ordförandens uttalande - klick
Ulla Gustavsson om kritiken och näthatet runt slöjuttalandet - klick
Se inslaget denna morgon från Aftonbladet - kritik
Läs Simförbundets uttalande på hemsidan - klick
2019-02-12 Ikee diagnostiserad med leukemi
Den japanska supertalangen Rikako Ikee har diagnostiserats med leukemim skriver hon på sin egen Twitterplats. Japnaksan som var tänkt som det stora affischnamnet för japansk simning under Tokyo-OS får nu mycket annat att tänka på.

Ikee skriver så här på sin Twittersida "Efter att ha känt mig dålig skyndade jag mig tillbaka från Australien och efter tester har jag fått diagnosen leukemi. Jag kan fortfarande inte fatta det och jag är i ett förvirrat tillstånd. Om den behandlas på rätt sätt är det en sjukdom som kan besegras. Jag kommer att ägna mig åt behandling och sträva efter att bli en ännu starkare Rikao Ikee"
Det har gått en chockvåg genom simvärlden den här morgonen. En av de allra största stjärnorna i simbassängen - Rikake Ikee har drabbats av leukemi. En sjukdom som kan och skall besegras men som kommer att kräva en del och det kommer att bli mycket svårt att leva upp till allt det som Japan har förväntat av sin superstjärna på OS. Men det viktigaste är att hon blir frisk och i de här sammanhangen är idrotten av underordnad betydelse.

Länk till Ikees Twitter - klick
2019-02-10 21st annual Bluegrass Mountain Conference championship
Anna Miram från Väsby Sim är en av flera svenskar på Wingate som har simmat Conference ihelgen. Anna blev tvåa på sina 200yards ryggsim med 1.57.27 - motsvarar ca 2.10 i kort bassäng. Du kan se fl svenskars resultat här - klick
2019-02-10 Match i vattenpolo - blev inget.
Röda Stjärnan från Belgrad skulle möte Split i en vattenpolomatch. Inte lätt. Serbien mot Kroatien och alldeles för mycket känslor från fansen. Läs och se den tråkiga historien när tre kroatiska nationalister gav sig på den serbiske målvakten och han fick hopp ut i havet..... klick
2019-02-08 Meeting de Nice
Som vi rapporterade om igår så blev det stökigt för de svenska simmarna att ta sig till Nice.
Några kom iväg igår kväll, några tar sig under fredagen och tävlar bara under lördag/söndag och återigen andra stannde hemma och hoppar över Nice-tävlingen. (Inga svenskar deltog i försöken = inte heller i finalerna)
Resultatlänken till tävlingarna hittar du här - klick
2019-02-08 Olkaresor tar dig på träningsläger
Nu kan du åka på träningsläger ännu fler ställen med OLKA-resor.
Läs mer på deras hemsida som du hittar här - klick
2019-02-08 Victor i vattnet
Victor Johansson som har haft en något knagglig väg sedan i november när han blev skadad kommer att tävla under fredagen och lördagen. Hans universitet USC - University of Southren California kommer under fredagen att simma ett Dual Meet mot University of California och under lördagen mot Stanford. Intressanta simningar väntar för svenskaen som blev årets simmare i Sverige 2018
2019-02-08 Mästerskapssidan
Det blir rapporter på Mästerskapssidan även under 2019. Simmas Bosse Hultén fortsätter att göra simningens rapporter på den sidan och du kan läsa vilka tävlingar som bevakar under 2019 här - klick
2019-02-07 Tränarrekrytering i Poseidon
SK Poseidon i Lund har engagerat Nicolas Messer (Nico) som är 34 år gammal och är född i Schweiz som ny Sum-Sim-tränare. Så här skriver klubben om anställningen:
Nico har en gedigen tränarbakgrund med stora nationella framgångar men också en hel del internationella meriter. Intresset för simning har tagit honom runt om i världen, där han bland annat jobbat som assisterande tränare på det berömda Raceclub nere i Södra Florida. Nico har en 4 årig utbildning i ” Business Information Technology”, men även också mer än det som krävs av motsvarade simtränarutbildningar som vi har i Sverige.
Förutom flytande engelska pratar han också Franska och Tyska flytande. Nico kommer att tillträda den 2 april. Vi är väldigt glada över att vi har lyckats få Nico till Lund och Simklubben Poseidon. Vi är också väldigt glada över att processen varit så pass kort som den har varit för att hitta den rätta.
2019-02-07 Norwegianplan med simmare bombhotat
Det var tio svenska simmare ombord på det Norwegianplan som bombhotades kort efter starten från Arlanda - på väg till Nice idag. Planet fick vända och återgå till Stockholm. Läs om det hela på Svt :s Nyhetssida - klick
2019-02-07 Meeting de Nice
I morgon fredag startar den stora internationella tävlingen Meeting de Nice. Nästan tio svenska landslagssimmare finns på plats för att komma igång rejält med det internationella tävlandet under 2019. Info om tävlingen hittar du här - klick

Tävling simmas med en touch av minne för den tragisk omkomna franska supersimmerskan Camilla Muffat. Hon som dog i en helikopterolycka för några år sedan. (Läs mer här - klick)

Vi återkommer naturligtvis under helgen med resultat och kommentarer.
Ovan: ISL International Swimming Leagues Konstantin Grigorishin om det här med modern sport och synen på denna. Den ryske oligarken utvecklar också sin satsning på simning.
2019-02-07 Sum-Sim flyttas
Tidigare idag så meddelade vi att Sum-Sim i lång bana INTE skall simmas i Stockholm till sommaren. I vår notis då skrev vi att vi var överraskade att man drar sig ur ett redan signerat avtal. I denna skrivningen utgick vi från att avtalet var signerat eftersom det meddelats på SSF:s hemsida och att det ligger nära i tid.

MEN så var inte fallet, vilket arrangörsklubbarna påpekat för SIMMA. Inget avtal signerat men informationen ute. Nu är det bara att börja om. Vi har talat med Simförbundet i frågan och redan idag har fem nya arrangörer hört av sig till Simförbundet och SSF:s Kenneth Magnusson hoppas att allt skall vara klart inom kort.

Dessutom har besluts tagits om 2020 års arrangörer. Detta tog på styrelsemöte i SSF:s för bnågra dagar sedan men informationen dröjer till simmar-Sverige om detta tills alla avtal är klara. Detta skall kunna vara klart innnan mars månads utgång.

Det är naturligtvis viktigt att alla arrangemang finns klara i god tid. Detta för att hålla planering, kostnader och annat i trim. Sen kan man ju som betraktare av det hela att vi kanske skulle kunna hitta fler arrangörsorter än kungliga huvudstaden. SM gick ju där senast liksom kortbane-Sum-Sim men när det gällde Sm 2018 fick vi ju en sen flytt från Göteborg till Stockholm och det var ju inte bra. Nu kommer Eskilstuna och Umeåå finnas bland arrangörsorterna i år och det är ju trevligt för ett bättre fungerande sim-Sverige.

"Sum-Sim (50m) 2019 kommer tyvärr att behövas flyttas. Sum-Sim (50m) 2019 var tänkt att samarrangeras av fyra Stockholmsklubbar den 10-14 juli. Tyvärr har alla fyra klubbar fått personalbortfall/förändringar i sina respektive arrangemangsorganisationer som de inte hinner åtgärda i tid för att kunna förbereda ett arrangemang på den kvalitativa nivå som de önskar. Föreningarna har därför meddelat Svenska Simförbundet att man drar sig ur arrangemanget.
Svenska Simförbundet har inlett ett arbete att så snabbt som möjligt hitta en ny arrangör för Sum-Sim. Intresserade arrangörer kan kontakta Kenneth Magnusson kenneth.magnusson@svensksimidrott.se  tfn. 010-476 53 09"
2019-02-07 Conference-säsongen har startat
Nu har den amerikanska Conference-säsongen startat i USA. MAssor med tävlingar runt om i USA och vi på SIMMA är tacksamma om vi kan få rapporter, gärna bilder och resultatlänkar från dessa tävlingar skickade till oss.
Vi måste rekänna att det är ett mycket stort jobb att hålla koll på alla resultat och var simmare är placerade så vi är tacksamma med att få hjälp i den frågan. Skikca gärna material till oss under adressen - simma@telia.com.

Länkar på SIMMA ang USA-simmare:
Alla svenska simmare i USA - klick
Länk till svenska YARDS-rekord - klick
2019-02-06 Är du vår nästa Simtränare
Örebro Simallians önskar förstärka med en ny kollega i ledarstaben för simning. Därför söker vi nu en simtränare med huvudansvar för vår elitgrupp. Vi söker dig som har ett brinnande intresse för simning, att leda och utveckla våra simmare mot sina egna och klubbens mål, samt att du vill vara med och bidra till att Örebro Simallians fortsätter sin väg mot en av Sveriges bästa simidrottsföreningar

Själva annonsen hittar du här - klick

Annonsen hittar du klickbar ute i högerspalten under "Lediga jobb" samt uppe överst i nyhetstexten under "Lediga jobb i Sverige" - den närmaste månaden
Brandstens monter på Swimming Hall of Fame -
foto: Gunnar Larsson
2019-02-06 Katinka till Stockholm
Startfältet på Swim Open Stockholm blir allt bättre och bättre. Nu ansluter Kantinka Hosszu till Stockholm men också till de andra tävlingarna i Nordic Swim Tour.
Läs mer på Swim Open-sidan - klick2019-02-05 Månadens Överraskning i Januari
Nu kör vi igång igen. Med Månadens Överraskning.
Nytt år, och då startar vi sökandet efter Månadens Överraskning i januari.
 Har du någon simmare, är förälder, kompis eller bara helt enkelt simintresserad och i din närhet har en simmare som under januari simmat bättre än förväntat, skicka en nominering till barbro@freker.se senast den 8 februari, tillsammans med en motivering. Den som utses får sedan ett simmar-kit sänt till sig från Freker Sport.

Lycka till med nomineringarna!
2019-02-05  Får du ut din fulla potential när det verkligen gäller?
Jeanette Thörner simmade själv. SM-fyra som bäst men nådde inte ända fram. Nu skriver hon på SIMMA.NU och skriver om den mentala biten i att förbereda sig för simning - på träning och tävling. Jeanette kommer tillbaka med en krönika var 14:e dag.
Nu hittar hennes krönikor samlade här - klick och känner du får att komma i kontakt med henne?
Då finns kontaktuppgifter på hennes sida här på SIMMA.

Här är del 1:
Får du ut din fulla potential när det verkligen gäller?
Brinner du för simning och lägger ner stor del av din tid på att träna timme efter timme, slipa detaljer, drömma om det där perfekta loppet?
Målinriktad, men ibland inte riktigt få till det som du önskat trots att du gjort allt du kan?
Precis så var jag när jag simmade!

Jag vara med och nosade på ett EJM, simmade några världscuper men aldrig som etablerad i landslaget, bästa placering fyra på SM mm. mm.
Jag var en person som ofta var bäst på träning men när det kom till de lite viktigare tävlingarna så spökade det mentala så jag satte krokben för mig själv.

Det gjorde såklart att jag kämpade ännu hårdare, ännu mer målinriktat, jag var minsann en duktig flicka men tyvärr med facit i hand så kanaliserade jag ofta min energi i fel riktning. Jag hade ingen som kunde hjälpa mig att ”tänka rätt” för att kunna hålla det tillstånd jag behövde för att få ut min fulla potential.
När jag slutade simma vid 21 års ålder, mycket p.g.a. av att ryggen inte höll längre, så kunde jag inte riktigt släppa tanken. Hur kommer det sig att vissa av mina simmarkompisar, som jag visste inte var lika ”seriösa” som jag, ofta presterade bättre när det verkligen gällde?!

Nu 22 år senare har jag utvecklat min firma Hälsofokus runt just det tänket!

Få ut din fulla potential i livet!
Jag har tills nu mest arbetat med företag och privatpersoner men har många gånger funderat, vad värdefullt det hade varit om jag hade haft den kompetens jag har idag under mina år som simmare, då hade min sim karriär sett helt annorlunda ut!
Kanske kan jag hjälpa Dig nu, så du slipper lägga din energi på krångliga tankar och skador…så du i alla fall slipper göra om samma misstag som jag gjorde!

Därför kommer jag att varannan vecka fram till sommaren berätta lite mer om hur jag arbetar och tänker idag. Vad jag tex. hade kunnat göra annorlunda på den tiden jag simmade, kanske det kan ge mening även för dig så du lättare kan kanalisera din energi på rätt saker både för knopp och kropp!
Hoppas du kikar in på mina inlägg och tveka inte att höra av dig om du vill veta mer!
Bli ditt Bästa jag helt enkelt!

Jag heter Jeanette Thörner och simmade för Södertörns simsällskap när det begav sig. Har drivit företaget Hälsofokus sen 1998. Är utbildad till Idrottskonsulent på Bosön och samlat på mig en rad utbildningar inom fysisk träning och massage. Jag är utbildad i Prestationsutveckling via Metakommunikation (med ett enklare ord Mental tränare) och på det har jag en Master i Mjuk kiropraktik/Strukturell osteopati.
Kul att du tittade in, vi hörs!
Simma klokt! J
2019-02-04 Anmäl till Borås
Nu på onsdag är det sista dagen att anmäla till Borås Speed Meet i Borås. En tävlings som simmas i populära Borås Simarena. Du hittar anmälningsinformation på Elsfbors hemsida - klick

NUSS i Borås
Under helgen den 2-3 februari har det simmats NUSS i just Borås Simarena. Tävlingstätt i Borås med andra ord.. Vill du kolla in vad som hände på NUSS så hittar du information om detta här:
Resultaten finns här - klick
Slutställningen i klubbstriden hittar du här - klick
På Facebook finns det massor med bilder - klick
Vi har även i helgen genomfört NUSS-äldre 1-3/2 i Borås

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

2019-02-04 USA Resultat
Louise Hanssons USC tävlade mot Stanford i helgen och fick rejält med pisk. Inte helt oväntat. Vi fick i alla fall se helsingborgssimmerskan vinna 100yards fjärilssim.
Du kan se hela resultatlistan här - klick

Direkt till Nyheterna

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!
2019-02-04 Pernilla Lindberg Årets parasportidrottare i Sverige
Det blev många priser för simningen på gårdagens Parasportsgatan.
Andreas Jonerholm Södertälje fick priset för Årets ledare.
Motiveringen lyder så här:
Under Andreas Jonerholms ledning tar utvecklingen för svensk parasimning kontinuerliga kliv mot toppen. Jonerholms landslag har fortsatt skörda medaljer. Under VM blev det makalösa 2 guld, 2 silver och 4 brons. Som senare under säsongen kunde plussas på med sex EM-medaljer.
Årets nykomling gick till Nicola St Clair Maitland
med följande motivering: Debutanten Nicola St Clair Maitland klarade EM-kvaltiden i november 2017 och fick chansen att representera Sverige i ett internationellt mästerskap för första gången. Väl på startpallen slog hon till med två bronsmedaljer. Ett starkt debutår i konkurrensutsatt idrott vittnar om en ljus framtid.
Årets förebild inom parasporten Mikael Fredriksson
Mikael Fredriksson är en före detta paralympisk parasimmare som nu har startat egen verksamhet i Kungsbacka. Mikael är en fantastiskt person som bjuder på sig själv, stöttar sina lagkamrater och är med sin karisma en stor förebild för kommande generationer inom parasimningen.
Årets kvinnliga idrottare - Pernilla Lindberg
Motiveringen lyder så här - Jordbävningen i Mexico City skakade om allt – även planeringen av VM. Mästerskapet flyttades och mästerskapstoppningen justerades. Trots detta simmade Pernilla Lindberg hem två guld, ett silver och ett brons. Pernilla följde sedan upp framgångarna på hemmaplan med hela fem svenska rekord på SM.
Läs om alla pristagare - klick

Bilden nedan: Alla fyra simpristagare
Klippet under bilden: Andreas Jonerholm lyssnar du på här.
2019-02-03 Påskläger för Ungdomssimmare / Masterssimmare - på Teneriffa
Är du Masterssimmare eller ungdomssimmare har vi tre läger på Teneriffa under våren. På lägret under påsken - 20 till 27 apruil finns det lediga platser. Gå in och kolla om det passar dig. Träning på Europas bästa träningscentra T3 - under ledning av Glen Christiansen. Kan det bli bättre? Nej knappast!

Läs inbjudan till lägret här - klick
Gå till hemsidan för Glen Christiansens lägerverksamhet - klick
2019-02-01 Simpodden Hultén & Jansson nr 110
Simpodden Hultén & Janssons 110.e avsnitt innehåller tre olika block. Gästen Dennis Fredriksson berättar om läget för Nordic Swim Tour. Hasse Chrunak är tillbaka som gäst i podden och snackar media, på klubb och förbundsnivå. Hur skall man göra, hur frekvent och andra tips om att sprida simningens budskap runt om i världen. Avslutningsvis kan du också höra ett nyhetsblock om simning och annat i idrottsvärlden.
2019-02-01Unikt tillfälle - beställ en Powerfin Pro - Pride.
Fram till den 6 februari kan du boka en Powerfin Pro - Pride. Vid intresse önskar vi att ni skickar ett mejl till order@swimstore.se .I rubriken skriver ni ”Intresseanmälan av Powerfin Pro - Pride” och i
meddelandet skriver ni antal, storlek, namn, adress och mobilnummer.
Detta erbjudande är till simklubbar respektive privat personer.
Prisindikation 499:- kr inklusive moms.

Intresseanmälan gäller till och med 6/2–2019
Glöm inte att ange antal och vilka storlekar:

Storlekstabell   38/39       40/41     42/43     44/45   46/47
Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än

Hitta nyheter från den 1-15 januari 2019 -  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick