1-14 oktober 2018 - vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Ungdoms-OS i Buenos Aires - klick
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internatonella nyhetsservice på SIMMA
Robin Hanson tog medalj på 100m fritt på Ungdoms-OS - klick
2018-10-12 Nordiska startar idag
Idag är det dags för Öppna Nordiska Mästerskapen för Masterssimmare i Malmö. Tävlingarna pågår fredag och lördag. Vi rapporterar på Mästerskapssidan och du kan redan nu gå in och kolla startlistor och annat på sidan - klick
2018-10-12
Vi söker september månads överraskning
Då startar vi höstens alla Månadens Överraskningar med September. Känner du någon, har du sett eller hört någon, simmare göra det där lite extra under september tävlingarna? Skicka då en nominering till barbro@freker.se senast den 15 oktober. Simmaren skall vara ungdom - eller junior, och skall inte ha deltagit i seniorlandslaget så här långt i simkarriären.
Vinnaren får ett simmar-kit med lite simutrustning från Freker Sport.
Lycka till med nomineringarna!
2018-10-12 Veckans artikel av Gary Hall
Den här veckan handlar Gary Hall Sr artikel om starter. Om olika starttekniker hos duktiga simmare om hur dessa kan skilja sig åt. Du läser hela artikel på vår specialsida för Gary Halls artiklar och du hittar den här - klick
2018-01-10 Veckans lopp - 50m bröstsim damer från World Cup i Budapest
Under World Cup i Budapest slogs det några världsrekord. Det som kanske fick minst uppmärksamhet var det som slogs på damernas 50m bröstsim - av Jamaicas Atkinsson. Det finns anledning för oss att visa det. 28.56 slutade klockan på. Komihåg att det är damer som simmar i vattnet och dom simmar rysanvärt fort. Det är bara att njuta nedan !!!
2018-10-07 Victor slog svenskt

Först ut med att slå ett svenskt rekord på yards-bana den här säsongen var USC freshman - Victor Johansson som sänkte Kristian Kron rekord med dryga sekunden och landade 500y rekordet på 4.17.06. Han slog det på hemmatävlingen Trojan Swimming Invite under fredagen. Vid samma tävling noterade Louise Hansson 22.10 på 50m fritt, bara 12/100-delar över Emma Svensssons svenska rekord.
Alla svenska yardsrekord (som bara administers av SIMMA.NU och måste anmälas hit) på den här sk. Rekordsidan - klick

2018-10-07 Inför vattenpolosäsongen 18-19
Säsongen 2018-19 har för svensk del smygstartat med att Järfälla S har deltagit i, det som numera går under benämningen, ”EU Nations Cup” (EU NC). Denna turneringsform är sprungen ur det som i mitten av 1990-talet kallades för ”the North Sea Cup” (sedermera 6-nationers) och var en vänskapsturnering mellan ett antal herrlandslag kring Nordsjön. Dessa var s.k. B-nationer (initialt Belgien, England, Irland, Skottland och Sverige) inom vattenpolon som inte alltid hade sportsliga och ekonomiska förutsättningarna för att kunna ta plats i de ordinarie mästerskapsturneringarna under LEN.
 Sverige deltog med framgång i turneringen under nittiotalet och de tio första åren in på det nya milleniet men efter 2012 lades detta ner då SSF tog bort all landslagsverksamhet för seniorer och juniorer inom vattenpolon.

Sedan ett antal år tillbaka drivs nu EU N C som landslagsturneringar för herrar resp. damer för såväl juniorer och seniorer, dock utan något deltagande från Sverige. Utöver landslagsturneringar arrangeras även turneringar för klubblag (oftast respektive lands mästarklubb) numera inom ramen för EU NC. Det var vid dessa två turneringar som Järfälla deltog. Resultatmässigt blev det inga större framgångar för herrarna som slutade på 10:e och sista plats medan damerna blev 6:a av 8 lag. Det som ändå hedrar klubben är att man försöker upprätthålla ett internationellt utbyte. Utan internationellt utbyte är det svårt att se hur den inhemska elitverksamheten på junior- och seniornivå ska kunna utvecklas.
Kommande nationella säsong innehåller ungefär samma antal lag som förra. Det finns dock både positiva och negativa förändringar. Det mest positiva torde vara att damernas serie nu innehåller 6 st lag för första gången på många år. Utöver de fyra som deltog förra året så deltar även Upsala och SKK denna säsong. På herrsidan är det tyvärr tvärtom så att ett lag (Linköping) har dragit sig ur Eliserien och endast 4 lag återstår. Med endast ett hemma- & bortamöte blir det endast 6 matcher per lag i grundserien, alldeles för dåligt för att nå någon som helst utveckling tyvärr! Det är bara att hoppas på att de yngre spelarna som är på väg upp kan bidra till att fler lag vill spela i högsta serien i framtiden. Allsvenskan (andra serien) för herrar har glädjande nog ändå 10 lag (8 rena klubblag + 2 B-lag) uppdelade på två serier. Här blir det sedermera Superallsvenska och så småningom kval. Något man kanske kan hoppas på är att två av dessa lag tar steget upp så att nästa års Elitserie kan innehålla 6 lag. På sikt bör ändå målet vara att återigen ha 8 lag i högsta serien!

En unik händelse (tror inte det inträffat tidigare i ”modern tid”) är att en helt ny förening lär ha bildats och anmälts till seriesystemet i svensk vattenpolo, Simsällskapet Vattenpolo Akademin från skånska Burlövs kommun (?). 13 st unga spelare från huvudsakligen LUGI och RAN har bytt till denna klubb. Inte mycket annat har framkommit mer än att laget är anmält att ska spela i såväl Allsvenskan som Juniorserien kommande säsong. Tyvärr saknas representation även kommande säsong från Sveriges andra stad Göteborg och många andra städer/klubbar med tidigare god polokultur! Kom igen, hur svårt kan det vara, i Stockholm finns 5 aktiva poloklubbar med lag i flera serier!

Göran Kron heter vår polokommentator som är tillbaka med lagom jämna mellanrum och initierar oss i vattenpolo.
2018-10-04 World Cup i Budapest tors-/fre-/lördag
Idag torsdag till lördag simmas det WC i den ungerska huvudstaden med start 09.30 resp. 18.00. Du kan följa tävlingarna på vår specialsida för World Cup - klick
2018-10-04 Simpodden Hultén & Jansson nr 100
Simpodden Hultén & Jansson – firar sitt 100:e poddavsnitt. Herrarna har listat sina fem bästa sim minnen sedan födseln och det är massor av goa namn som florerar i den här jubileumspodden. Från Sarah Sjöström till Arne Borg. Historier om Gunnar Larsson, Stephen Holland, Filippi Magnini, Therese Alshammar, Nelson Mandela och många, många fler. Missa inte simpodden nummer 100. Lyssnas bäst i din telefon, padda eller dator – när du åker T-bana, bil, cyklar eller tar en uppfriskande promenad.

Äldre poddar hittar du här - klick
Spela dagens podd nedan eller hitta den där poddar finns (iTunes, Spoitfy mfl.
2018-10-05
Ungdoms-OS
På söndag är det dags. För Ungdoms-OS i Buenos Aires. Fem svenska simmare finns på plats för att kämpa mot övriga ungdomar i världen och följer det hela på SIMMA.

Tack till Mikael Månsson för fotot.

Du kan följa Ungdoms-OS på denna sidan - klick
2018-10-04 Täby söker Simtränare
Då vår fantastiske kollega och Chefstränare Per tar ledigt ett år för universitetsstudier, behöver vi förstärka organisationen kring våra tävlingssimmare. Därför söker vi nu en eller fler simtränare. Vi söker dig som har ett brinnande intresse för simning,
att leda och utveckla våra simmare mot sina egna och klubbens mål, samt att du vill vara med och bidra till att Täby Sim fortsätter att vara en av landets bästa simklubbar.......... läs mer här - klick

Du hittar också annonen ute i vår högerspalt under "Lediga jobb" - den närmaste månaden och överst i nyhetsstexten under "Lediga jobb i Sverige."
2018-10-04 Oimponerad av ishockeyns Trash talk. Bosse Hultén funderar.....
Nej - jag är inte imponerad av diskussionen runt ishockeyns sk "Trash talk" som har blommat upp. Den utlösande faktorn var MIF-spelaren Sylvegård som kallade en motståndare "horunge". Pappan till denne Sylvegård - som är klubbdirektör i samma hockeyklubb kom till undsättning och försvarade sonen. Ja snarare var det så att han fördömde hans uttalande men förklarade det genom att berätta hur det "på hans tid" som hockeyspelare kallade alla varandra "bögjävel" och för det fanns det en acceptens. Då??

I dagens Aftonbladet har den vanligtvis sansade Kristoffer Bergström - en lång krönika/skrivning om ”att vi inte skall bry oss om orden" Ja han skriver inte så - han skriver "skit i orden" - men förmodligen är detta säkert helt ok i dessa sista av dagar. Journalisten i fråga utnämndes till Årets Sportjournalsit i fjol och då är det väl rätt att uttrycka sig på det sättet. Han menar att det inte är trash-talket mellan spelarna som är det felaktiga inom ishockeyn utan det är andra saker, som plantilldelning, träningstider etc som skapar ojämnställdheten mellan könen och det är där man skall sätta in resurserna, för förändring.
Men språket då?? Men förmodligen är jag för gammal för att riktigt förstå MEN i min värld i språket viktigt. Mycket viktigt. Då är det ingen skillnad om man är 10-20-30-50-70 år.
Jag vill gärna klippa in vad en kompis i Malmö har skrivit idag på sitt FB-konto. Lynn Ljungberg, bouleentusiast och fd. kommunalråd i Malmö för ungdom/idrott:
"Det finns mycket bra argument i artikeln för ökad jämställdhet, men negligera inte ordbruk, som är nedsättande. Föreningsidrott i Sverige handlar också om föreningsfostran inte bara idrottsfostran. Hur man pratar till varandra och kallar varandra är i allra högsta grad viktigt för hur vi ser på varandra. Inom idrotten och inom samhället i stort. Även i ett rus av vinnarskallementalitet och adrenalin, måste språkbruk stävjas, enligt min mening. Att någon skriker djävlar eller fan, är inte detsamma som att använda nedsättande språk till varandra och mot varandra. Jag tycker det är bra att idrottens olika instanser och regelverk, sätter ned foten. Det är inte upp till var och en att tycka var gränserna finns. Att kalla ishockeyn för typisk grabbsport och då måste man tåla lite mer, är riktigt illa snack. Att påstå att vi alla är vuxna och vi får säga till varandra, är faktiskt bullshit. Det är ledarna, chefen, bossen, kalla det vad du vill (som inte är nedsättande) som är de vuxna i rummet. En grupp oavsett åldersfördelningen behöver för det mesta någon som tar det extra lilla ansvaret för att hålla rent i munnarna och åsikterna. Jag tror på att alla åtgärder, även schystare språkbruk till varandra tar oss människor och idrotter framåt. "
2018-10-03 Ny artikel av Gary Hall !!
Brukar du läsa Gary Halls artiklar som presenteras varje vecka på Swim Swam och SIMMA? Det är inte alltid som de är helt lättillgängliga men många gånger är det intressanta diskussioner och resonemang som han för med sin pennar. Gary Hall som höll mycket uppskattade på Asca-Clinicen förra månaden och är en av de stora simprofilerna i USA skriver speciellt för dig - varje vecka och du läser hans artiklar här - klick
2018-10-03 Internationell Tränarkonferens i Tammerfors med bl.a Jon Rudd
Den 12 och 13 januari bjuds det på en Internatioenll tränarkonferens i Tammerfors/Tampere, Finland. En av föreläsarna är Jon Rudd som vi känner som brittisk simtränare och mannen bakom Ruta Meilutyte numera irländsk förbundskapten.
Konferensen finns länkad ute i vår högerspalt under konferensrubriken. Anmälan före 14 oktober ger lägre kostnad !!!!
Läs inbjudan här - klick
Du kan också läsa på konferensens hemsida - klick
2018-10-03 World Cup i Budapest
I morgon torsdag startar den andra delen av World Cup / Europa. Två svenska simmare finns på plats - Sarah Sjöström och pånyttfödda Michelle Coleman. Misja som kom starkt tillbaka med massor av fina simningar i Eindhoven - under helgen.

Du kan följa tävlingarna på vår specialsida för World Cup - klick
2018-10-03
Välkomna till Svensk Simnings Wall of Fame
Nu är det dags att slå upp för svensk simnings Wall of Fame. En sida med alla de stjärnor som har gjort svensk simidrott till vad det är. Sidan är inte klar - den kommer kanske aldrig att bli klar och vi hoppas på att våra läsare skall bidra med länkar, bilder och texter om de som finns med på simningen.
Där finns också förslag på hur Wall of Fame kan utvidgas och vi bidrar med förslag på vilka som kan tänkas finnas med där.
Alla sidor som handlar om Wall of Fame finns under SWE Plus - scrolla ned och du hittar startsidan där. Om du vill ha en snabblänk - klick här.
2018-10-02
Simpodden Hultén & Jansson - nr 99
Du hittar alla poddar här - klick
Nu i veckan kommer Simpodden 100 att spelas in. Missa inte den !!!
2018-10-03 Ungdoms-OS startar på lördag.

Ungdoms-OS med bl.a svenska simmare finns på plats i Argentina och Buenos Aires. Sex dagars tävlande för dessa fem simmare och vi följer naturligtvis dessa hjältar på vår specialsida - klick (SWE Nyheter/Simtävlingar/Ungdoms-OS 2018).

Brandstens monter på Swimming Hall of Fame -
foto: Gunnar Larsson

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!
Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än
Hitta nyheter från den 16-30 sep 2018-  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick