2018-05-31 Franska Mästerskapen
Franska Simförbundet är bäst på en sak. Göra affischer för simtävlingar. Där är man faktiskt oslagbara i Europa. Just nu pågår de franska Mästerskapen i Open Water och dagens tävlingsresultat hittar du nedan.

Överraskaningen, Florian Wellbrock från Tyskland vann. Det är han som var så bra i bassängen på Swim Open i Stockholm i år.

Resultaten från herrarnas 10 km hittar du här -
klick
2018-05-31 SM-bucklorna sedan 2005
Sedan 2005 har det simmats om de nya stora SM-bucklorna (se bilden ovan). Det har tävlats 78 gånger om dessa på följande tävlingar:

Sum-Sim ute och inne - dvs. 50 meter och 25 meter
Junior-SM ute och inne - dvs. 50 meter och 25 meter
Senior-SM ute och inne - dvs. 50 meter och 25 meter

På dessa 78 tävlingar är det bara sju klubbar som har hamnat överst på prispallen och hela listan ser ut så här:

28 segrar Helsingborgs Simsällskap
21 segrar Linköpings Allmänns Simsällskap
11 segrar Simklubben Neptun
9 segrar Jönköpings Simsällskap
5 segrar Väsby Simsällskap
2 segrar Malmö Kappsimningsklubb
2s egrar Mölndals Allmänna Simsällskap

Helsingborgs SImsällskap är alltså den klubb som är framgångsrikast med 28 segrar. I stort sett har var tredje mästerskap haft HS överst på prispallen.

Vill du se hur segrarna fördelar sig på resp. mästerskap?
Nu vill vi ha hjälp med alla segrare bakåt i tiden?
Vill du hjälpa oss?
Gå in och titta på sidan som listar alla bästa klubbar - klick

2018-05-30 Simpodden nr 92 nu ute
I den här 92:a Simpodden Hultén & Jansson snackas det ungersk simning - med senaste nytt om Katinka Hosszu, om hur man fixar läger i Ungern men det ventileras det senaste om sexövergreppen i USA-idrotten och hur idrottens skyddar sina egna. Idrottens "kåranda" som gör att många får lida i det tysta. Japanska och franska mästerskapen synas. Svenska siminsatser i USA och en hel del annat simsnack som du kan lyssna på - när du är ute och springer, är på väg till jobbet, solar i det svenska högsommaren.

Du kan lyssna på podden i spelaren nedan!
Äldre poddar hittar du här - klick
2018-05-29 England - Frankrike t.o.r
Rostislav Vitek så heter den tjeckiske Open Watersimmare i i sommar skall försöka sig på att slå rekordet att simma från England till Frankrike och tillbaka igen. Det är en sträcka på 80 km och det gamla rekordet som hålls av Philip Rush, från 1987 och lyder på 16 timmar och 10 minuter.
Rostislav Vitek vill utnyttja sin förmåga OW-simmare att sätta fingret på de stora förändringar av negativ art som sker i de stora haven - glaciärerna som smälter havet som stiger och allt det andra som händer runt om oss.
(se klippet ovan)
2018-05-29 SIM-SM i Stockholm och Eriksdalsbadet
Efter ett antal turer med arrangörsskapet när det gäller Sim-SM 2018 så är det nu klart att Stockholm och Eriksdalsbadet står som värdar för detta SM. Tidpunkten för SM blir den 14-18 november och inget annat. Arrangerande klubbar är Simklubben Neptun, Stockholmspolisens IF Simförening och Södertörns Simsällskap
Länkat
Läs om Hasse Chrunak och hans jobb med sin cancer. I Norbottens Kuriren - klick

Läs resultaten från de tyska Ungdomsmästerskapen i Berlin. Tävlingarna startade idag och håller på tom. söndag - klick

Man tävlar i åldersklasserna:
Flickor 2001-2002-2003-2004-2005
Pojkar 2000- 2001-2002-2003-2004

Tyska simstjärnan Daniela Samulski död i cancer, bara 32 år ung. Svt Sport  klick
2018-05-29 Beijing-startpallarna på Eriksdalsbadet
När man byggde Watercube i Peking inför OS 2008 så installerades en omgång kinesiska startpallar i anläggningen. När det blev dags för OS - ja då skulle de fullelektroniska Omega-pallarna in i bassängkanten. Denna nya typ av startpallar presenterades tidigt 2008 och då med ett sk. Trackstartstöd längst bak. Detta stöd var ställbart i fem lägen och meningen var att simmarna skulle starta som friidrottssprinters - dvs en fot fram och en fot bak.
Man hade redan innan införandet av Trackstartmodulen praktiserat denna typ av start - men den var problematisk eftersom det var lätt att halka.
Mats Berglund vid Erikdalsbadets Omegastartpallar. Den första permanenta uppsättningen startpallar i
Regelverket under OS 2008 godkände inte att man fick använda Trackstarten och då fick man demontera dessa från de Omega OSB 11 startpallar som skulle användas under tävlingarna. (se bild nedan)

I träningsanläggningen stod emellertid en komplett startpall på bana 9 som alla kunde testa och förtjusningen var stor. Men inga Trackstarter under tävlingarna alltså.

Efter spelen skulle de gamla startpallarna återmonteras i WaterCube och då höll sig Mats Berglund från Svenska/Nordiska IC-Control framme. Mats som arbetat med Omega-tidtagning i vår del av världen i många år kom överens med Eriksdalsbadet chef - den inte helt obekante Kjell Gyllensten att köpa loss startpallarna från Peking.
Startpallarna var då de enda setet i världen av dessa pallar och under hösten 2008 hamnade dessa på Eriksdalsbadet. Utseendet av bassängkanten i Erikdalsbadet medförde att man fick tillverka specialunderreden för att man skulle få upp dem till rätt höjd. Dvs framkanten av startpallen på 750 mm höjd över vattenytan.
På så sätt blev Sverige och Erikdalsbadet i Stockholm den första anläggningen i världen med permanenta Omegapallar inkl. Trackstartsstöd.
Så här såg Eriksdalspallarna ut under OS 2008. Bana 4:s pall sitter nu på bana 4 i Stockholm.
2018-05-28 Stockholms Simförbund söker en kanslist

Stockholms Simförbund söker en kanslist - på del- eller heltid. I arbetet ingår allt som är vanligt förekommande på ett kansli inom idrottsvärlden. En stor del av arbetet kommer att vara kring tävlings- och kursadministration, stödja våra kommittéer i deras arbete och vara styrelsens högra hand i olika sammanhang

Läs hela annonstexten här - klick

Du hittar den som vanligt - gäller alla jobblänkar - ute i högerspalten under Lediga jobb samt överst i nyhetsspalten under Lediga Jobb i Sverige - den närmaste månaden.

Denna vecka kommer Simpodden Hultén & Jansson ut redan på onsdag morgon.
Skall du lyssna färdigt på nr 91 av Simpodden så hittar du den här - klick

2018-05-27 S02 söker Breddansvarig
SK S02 söker nu en Breddansvarig. Tjänsten som i många klubbar anses som kanske den viktigaste. Är du den som skall kunna fylla den uppgiften? Så här står det i arbetsbeskrivningen

"Tjänsten omfattar 30-40h/veckan beroende på den anställdes möjligheter.
Du skall vara huvudansvarig för vår breddverksamhet, vara simtränare och simskolelärare.
I tjänsten ingår även sedvanliga administrativa arbetsuppgifter samt att vidareutveckla klubben tillsammans med övriga medarbetare och styrelse."

Läs hela annonstexten här - klick

Du hittar den som vanligt - gäller alla jobblänkar - ute i högerspalten under Lediga jobb samt överst i nyhetsspalten under Lediga Jobb i Sverige - den närmaste månaden.

2018-05-27 Louise Hansson och Husszu tampades
Under helgen har det simmats Speedo Grand Challenge, i Irvine. Med två simmerskor på startbryggan som har intresse för europeisk och svensk simning. Katinka Hosszu, ungerskan med miltals av reubriker den senasste säsongen. Inga rubriker med siminsasterna i fokus utan snarare motsatsen - bara om hennes personliga förehavande i sitt förhållande med sin mann och tränare.
Detta är Katinkas första tävöling den här säsongen. Louise Hansson, Helsingborgssimmerskan som har haft en bra säsong i collegesimningen för sitt USC.

Hur gick det då? Jo så här kan vi klippa ur tävlingarnas resultatlista:

200m medley
1 Katinka Hosszu 29 HUN 2:10.87
2 Louise Hansson 21 TROJ 2:14.40

50m fritt
4 Katinka Hosszu 29 HUN 25.67
10 Louise Hansson 21 TROJ 26.16

200m fritt
3 Louise Hansson 21 TROJ 2:00.81

400m medley
1 Katinka Hosszu 29 HUN 4:39.51

100m fjäril
2Louise Hansson 21 TROJ 58.82

200m ryggsim
5 Katinka Hosszu 29 HUN 2:15.56

100m ryggsim
2 Katinka Hosszu 29 HUN 1:01.46
4 Louise Hansson 21 TROJ 1:01.77 personligt rekord

Vi lägger också ut söndagens resultat av de bägge damerna från söndagens finaler.
Alla resultat hittar du här -klick

2018-05-27 Charlotte Bonnet simmade in i världstoppen
Under de senaste dagarna har det simmats franska mästerskapen i Saint Raphael. Det mest överraskande resultatet var Charlotte Bonnets simning på 100m fritt och noteringen 52.74. Hon simmade ju redan för en månad sedan under det gamla rekordet som Malia Metella hade på 53.37. Då med en notering av Bonnet på 53.36. Nu sänkte hon det ytterligare dryga halvsekunden. Hennes notering är det tredje bästa den här säsongen i världen. Tre hundradelar bättre än tex Sarah Sjöström.

Här hittar du alla resultat från Franska Mästerskapen - klick
Charlotte Bonnet
2018-05-27 Emilia Nilsson Garip fick stipendium

som gillar det här med idrott. För andra året så delar han och hans familj ut 50.000 kronor till idrottare i Malmö. Ja det är bara idrottsmän från Malmö som kan komma ifråga när det gäller detta stipendium men inte desto mindre finns det anledning att lyfta Lass men också en av stipendiaterna - simhopperskan Emilia Nilsson Garip, här på SIMMA. Lasse för att han är ett föredöme med att kanalisera pengar till idrotten och pengar till lovande idrottare som kanske inte, likt de stora arenaidrotterna hittar pengar på vägen under sin idrottsresa. Flera sådana vill vi ha inom svensk idrott. Mycket att Emilia och Lasse hamnar på SIMMA idag bygger på att Simma-redaktören Bosse Hultén är insyltad i den styresle som fördelar pengarna i Malmö. Det betyder att du som läser detta och tycker att det är dags att en idrottare som du känner för skall nås av stipendierna - hör du av dig till Bosse Hultén.
Ytterligare info om fonden hittar du på länken nedan.

Lasse Torekull skriver så här om stipendieutdelningen i lördags:
Emilia Nilsson Garip har ur Lars Torekulls stiftelse för främjande av sund ungdomsidrott i Malmö 2017 tilldelats 10 000 SEK.
Motivering:

Emilia har en unik talang för sin idrott, simhopp. Hennes tekniska färdigheter och estetiska utförande har redan som 14-åring fört henne till den svenska eliten, på seniornivå. Hennes förmåga att ta emot instruktioner och omsätta dessa i kvalitetshöjande förändringar är anmärkningsvärd. Hon tävlar i dag med den svåraste serie en svensk tjej någonsin haft i hennes ålder. 2017 blev Emilia fyra i JEM i klassen 14-15 år, i vilken hon har rätt att tävla även 2018. I SM på seniornivå har hon ett par gånger varit hårsmånen från förstaplatsen. Bedömare anser att Emilia är en av de främsta utövarna bland jämnåriga i Europa. Hon är dessutom en uppskattad kamrat både inom klubben och vid sidan om.

Stipendiet till Emilia överlämnades i Simhallsbadet i Malmö i dag, lördag, i samband med att Malmö Kappsimningsklubbs simhoppare hade säsongavslutning. Klubbens hoppare, alltifrån nybörjarna till de mest avancerade, bjöd åskådarna på en kavalkad av metoder att så elegant som möjligt att landa i vattnet från olika nivåer. Imponerande och glädjefyllt.

Vår stiftelse har nu hittat mottagare av tre stipendier på totalt
50 000 SEK gällande 2017. Om tio dagar möts styrelsen för att diskutera potentiella stipendiater 2018.

I vår minst sagt kompetenta styrelse sitter den friidrottskunniga Pia Bosdotter Olson (bakgrund i Svenska Friidrottsförbundets och MAI:s styrelser), Bosse Hultén, simorakel på bl a Eurosport,
Anette Möllerström, en av landets bästa basketpelare genom tiderna, och Max Wiman, krönikör m m på Sydsvenskan.
Dessutom ingår min fru Angela, dotter Anna och jag själv i styrelsen.

Läs mer om stiftelsen här - klick

2018-05-27 Japan Open dag 2-3-4
Som vanligt en imponerande bredd på den japanska simningen när det kommer till mönstring av allt man har. Bra klass på segertiderna även om det inte direkt duggade av nationsrekord, bra nivå på de tre prispallstiderna och som vanligt bra kvalitet ned till 8 och sista finalplats. Detta kan man främst se om man går in och tittar på resultatlistorna som du hittar längst ned i notisen. Här hittar du en engelsk resultatlista från Seiko Timing.. Här hittar du alla top-3 resultaten från de tre sista dagarna tävlingar.
Foto: Japan Swim Fed
1500m fritt herrar
1 TAKEDA SYOGO JPN 95 15:06.27 2 YAMAMOTO KOUHEI JPN 91 15:08.42 3 HIRAI AYATSUGU JPN 93 15:13.02

50m bröstsim damer
1 AOKI REONA JPN 95 31.41 2 TAKASAKI YUKI JPN 96 31.43 3 SEKIGUCHI MISAKI JPN 96 31.65

50m bröstsim herrar
 YAN Zibei CHN 95 27.38 2 WATANABE HAYATO JPN 93 27.50 2 NIIYAMA MASAKI JPN 93 27.50

400m medley damer
1 OHHASHI YUI JPN 95 4:35.03 2 TAKAHASHI MIHO JPN 92 4:38.57 3 SHIMIZU SAKIKO JPN 92 4:38.58

200m fritt damer
1 IKEE RIKAKO JPN 00 1:57.25 2 IGARASHI CHIHIRO JPN 95 1:57.48 3 SHIRAI RIO JPN 99 1:57.68

200m fritt herrar
1 MATSUMOTO KATSUHIRJPN 97 1:47.62 2 HAGINO KOSUKE JPN 94 1:48.02 3 KOBORI YUUKI JPN 93 1:48.48

100m ryggsim damer
 MORONUKI EMI JPN 92 59.77 2 SAKAI NATSUMI JPN 01 1:00.10 3 AKASE SAYAKA JPN 94 1:00.43
100m ryggsim herrar
1 HASEGAWA JUNYA JPN 93 54.44 2 SAKAI MASATO JPN 95 54.48 3 Peter MILLS AUS 96 55.32

800m fritt damer
 MORIYAMA YUKIMI JPN 96 8:33.03 2 KOBORI WAKA JPN 00 8:33.08 3 MOCHIDUKI KINUKO JPN 99 8:37.22

50m ryggsim damer
1 MORONUKI EMI JPN 92 28.18 2 KATAGIRI TAMAMI JPN 01 28.50 3 TAKAHASHI MIKI JPN 95 28.61

50m ryggsim herrar
 WON Youngjun KOR 98 25.25 2 SAKURAI HIROKI JPN 90 25.35 3 HASEGAWA JUNYA JPN 93 25.54

100m fritt damer
 IKEE RIKAKO JPN 00 53.26 2 AOKI TOMOMI JPN 94 54.59 3 IGARASHI CHIHIRO JPN 95 54.94

400m fritt herrar
1 EHARA NAITO JPN 93 3:48.32 2 MIYAMOTO YOUSUKE JPN 90 3:50.45 3 IMOTO GENTA JPN 98 3:50.52

200m fjäril damer
1 MOCHIDA SACHI JPN 99 2:08.33 2 AN Sehyeon KOR 95 2:08.42 3 HASEGAWA SUZUKA JPN 00 2:08.69
200m fjäril herrar
1 YAJIMA YUUYA JPN 96 1:54.72 2 SAKAI MASATO JPN 95 1:55.06 3 SETO DAIYA JPN 94 1:55.24

200m medley damer
1 OHHASHI YUI JPN 95 2:09.17 2 KIM Seoyeong KOR 94 2:10.74 3 TERAMURA MIHO JPN 94 2:11.03

200m medley herrar
 HAGINO KOSUKE JPN 94 1:57.31 2 FUJIMORI HIROMASA JPN 91 1:57.91 3 TAKEUCHI TOMOYA JPN 98 1:59.17

50m fritt damer
1 IKEE RIKAKO JPN 00 24.47 2 AOKI TOMOMI JPN 94 25.24 3 OUCHI SAYUKI JPN 02 25.25

50m fritt herrar
1 SHIOURA SHINRI JPN 91 22.15 2 MATSUI KOUSUKE JPN 94 22.17 3 NAKAO SYUNICHI JPN 95 22.19

200m ryggsim damer
 PENG Xuwei CHN 03 2:08.50 (repr CHINA) 2 AKASE SAYAKA JPN 94 2:09.38 3 SHIRAI RIO JPN 99 2:09.79

200m ryggsim herrar
1 HAGINO KOSUKE JPN 94 1:57.18 2 MATSUBARA HAYATE JPN 91 1:59.15 3 NAITOU RYOTA JPN 97 1:59.93
100m fjäril damer
1 IKEE RIKAKO JPN 00 56.93 2 OHHASHI YUI JPN 95 57.94 3 SOUMA AI JPN 97 58.03

100m fjäril herrar
1 KOBORI YUUKI JPN 93 51.90 2 KAWAMOTO TAKESHI JPN 95 52.20 3 UMEMOTO MASAYUKI JPN 94 52.21

200m bröstsim damer
 WATANABE KANAKO JPN 96 2:22.88 2 SUZUKI SATOMI JPN 91 2:23.49 3 AOKI REONA JPN 95 2:24.09

200m bröstsim herrar
1 WATANABE IPPEI JPN 97 2:08.30 2 WATANABE HAYATO JPN 93 2:09.75 3 TAKAHASHI YUKIHIRO JPN 92 2:10.44

Till alla resultat på engelska -
klick

2018-05-25 Två nya tjänster i SKK
Stockholms Kappsimningsklubb med ca 800 medlemmar söker personal till två projektjobb som Simklärare resp Simlärarassistent.
Du kan läsa mer om tjänsterna nedan och som vanligt finns de också klickbara överst i Nyhetsstexten under Lediga jobb i Sverige samt ute i högerspalten under Lediga jobb.

Simlärartjänsten - klick
Simlärarassistensttjänsten - klick

12 lediga jobb inom simningen finns just nu i vårt register.
Gå in och kolla alla annonser här - klick

2018-05-25
Dag 1 av Japan Open
Det blev ett nationsrekord, dag 1 av Japan Open. Detta är den andra kvaltävlingen för Pan Pacific Championships - den första simmades i april. Nationsrekordet stod den stora damstjärnan Rikako Ikee för. Sänkte nationsrekordet på 50m fjärilsim från 25.43 till 25.25. Hon närmar sigdärmed Sarah Sjöström som är etta i världen den här säsongen med sina 25.07.
Top-3 dag 1 av Japan Open
100m fritt herrar
Shinri Shioura – 48.93
Mizohata Juran – 49.21
Katsuhiro Matsumoto – 49.28

100m bröstsim herrar
Yan Zibei – 59.46 – (repr. China)
Yasuhiro Koseki – 59.48
Ippei Watanabe – 59.78 (WR på 200m bröstsim)

100m bröstsim damer
Reona Aoki – 1:06.65 (knapp seger med 1/100-del)
Satomi Suzuki – 1:06.66
Kanako Watanabe – 1:06.72
50m fjäril herrar
Nakao Shuichi- 23.47
Kengo Ida – 23.53
Miura Shin – 23.88

50m fjäril damer
Rikako Ikee – 25.25 (Nytt Nationsrekord, sänkning med 18/100)
Yukina Hirayama – 26.28
Ai Souma – 26.42
400m medley herrar
Daiya Seto – 4:08.98
Tomoya Takeuchi – 4:14.40
Kosuke Hagino – 4:14.77 (OS-ettan)

400m fritt damer
Chihiro Igarashi – 4:09.74
Kobori Yonedo – 4:10.35
Goto Mayuko – 4:11.29
2018-05-25 Junya Koga dopningavslöjad
Den japanske världsmästaren i ryggsim (200 rygg 2009 och 50 rygg 2016) har ertappats med dopning substanser vid ett "out-of-competitions-test" Testen som gjordes i mars av WADA offentliggjordes igår av det Japanska Simförbundet och han slängdes ut ur den japanska Asian-Games-truppen.
2018-05-25 Ny bakslag i Iron Lady förhållandet
På torsdagkvällen så kom det nya inspel i affären mellan Katinka Hosszu och hennes tränare. Efter en återförening för två veckor sedan kom det till en ny split igår kväll och bl.a så släcktes deras Facebooksida ned. Det berättar Katinka på sin Instagramadress. Tja, ännu är nog inte allt spel i den här affären över?

Är det dags att planera träningsläger för höstlovet 2018?

Då tycker vi att du skall ta en titt på vad OLKA kan erbjuda!

Klicka här för att läsa mer!

2018-05-23
Lidingö SK söker Huvudtränare
Lidingö Sk som siktar mot ny simhall 2021 och mot en fortsatt expansion söker dig som är redo för att bli Huvudtränare. Du kan läsa allt om arbetet i länken nedan och du hittar den som vanligt - gäller alla jobblänkar - ute i högerspalten under Lediga jobb samt överst i nyhetsspalten under Lediga Jobb i Sverige - den närmaste månaden.

Till hela annonsen - klick

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

2018-05-23
Programmet för World Cup 2018
Nu har man lagt fast programmet för Swimming Wolrd Cup 2018. Tävlingen som under många år nu har vinglat och inte fungerat viadre bra har inte fått så värst mycket bättre utseende det här året och det är klart tveksamt om den kan lyfta.
Programmet ser ut så här:
1. 7-9 September Kazan, Russia - 50 meters bana
2. 13-15 September Doha, Qatar - 50 meters bana
3. 28-30 September Eindhoven, Netherlands - 25 meters bana
4. 4-6 October Budapest, Hungary- 25 meters bana
5. 2-4 November Beijing, China- 25 meters bana
6.9-11 November Tokyo, Japan- 25 meters bana
7. 15-17 November Singapore- 25 meters bana
Lite om tävlingen:

Varje tävling består av 32 ind (på lång bana) och 34 ind. grenar (i kort bassäng) och 2 lagkapper.
Man får simma hur många grenar som helst men tillgodoräkna sig 3 grenar per deltävling.
Varje deltävling består av 3 tävlingsdagar.
Prissumman är ca 21,5 miljoner SEK.

Bosse Hultén tycker - Riv skiten och bygg och framförallt - tänk nytt!

Den döende svanen World Cup tuffar vidare i sin eviga svanesång. Det här ser inte mycket bättre ut än tidigare. Det finns anledning att tro att fiskot med WC kommer att bli ännu större i år. Tre tävlingsdagar per tävling innebär ännu mer tid åt det utspridda tävlingsprogrammet. Mer tid = lägre intresse. Sedan har man mixen med lång och kort bana. Tveksamt grepp. Man håller kvar arrangörsplatser som klarar av att betala de skyhöga kostnaderna som krävs för att beskosta WC. Arrangörer som inte är liktydiga med mycket publik och PR. Totalitära stater i flera fall som inte skyr överpriserna från FINA. Den totala tidsperioden två månader som styrs upp av WC är minst 5 veckor för mycket.

Nej man borde göra en tour som innehåller max tre tävlingsplatser och ett schema som ser ut så här:
1 resedag - 1 träningsdag - 2 tävlingsdagar - 1 resedag - 1 träningsdag - 2 tävlingsdagar -1 resedag - 1 träningsdag 2 tävlingsdagar
Sammanlagt 12 dagar. Korta reseavstånd.
Tävla år 1 i Europa, år 2 i Asien år 3 i Amerika - år 4 i Australien år 5 i Afrika.
Behåll prispengarna även i det korta fallet men avsätt 20 % för att betala top-20 simmarna på dam och herrsidan i världen att resa gratis till tävlingsplatserna. Detta för att attrahera de allra bästa simmarna att komma. Lägg tävlingarna på ställen som har simkultur. I Europa tex Berlin, Eindhoven och Glasgow.
Gör World Cup till en riktig World Cup och inte en schimär när det gäller att hålla upp i skenet av en döende svan.

Direkt till Nyheterna

2018-05-22 Sverige 20 bästa damer och herrar

Här är en dagsaktuell ranking på de svenska elitssimmarna - efter FINA-poäng. Vi kan notera att 8 damer och 13 herrar har 800 poäng eller mer på den internationella poängtabellen. Vi kan också konsttera att Erik Persson inte ligger så långt efter sarah Sjöström poängmässigt med sin notering på 200m bröstsim.
Damer
Plac-Gren-Namn-Födelseår-Klubb-Tid-Poäng
1 100m Fjärilsim Sarah Sjöström 1993 Södertörns Simsällskap 00:56.35 954
2 100m Fjärilsim Louise Hansson 1996 Helsingborgs Simsällskap 00:58.12 869
3 50m Bröstsim Sophie Hansson 1998 Helsingborgs Simsällskap 00:31.02 851
4 100m Frisim Michelle Coleman 1993 Spårvägen Simförening 00:54.96 849
5 50m Ryggsim Ida Lindborg 1994 Malmö Kappsimningsklubb 00:28.62 845
6 200m Frisim Hanna Eriksson 1999 Jönköpings Simsällskap 02:00.67 820
7 50m Bröstsim Jessica Eriksson 1993 Föreningen Uddevalla Sim 00:31.50 813
7 100m Fjärilsim Sara Junevik 2000 Falu Simsällskap 00:59.42 813
9 50m Ryggsim Eygló Òsk Gústafsdóttir 1995 Simklubben Neptun 00:29.37 782
10 200m Bröstsim Julia Månsson 2002 Örebro Simallians 02:31.37 776
11 200m Bröstsim Hannah Brunzell 2001 Västerås Simsällskap 02:31.49 774
12 50m Bröstsim Vilma Ekström 1994 Linköpings Allmänna SS 00:32.04 772
13 50m Ryggsim Trine Forss 2003 Skövde Simsällskap 00:29.55 767
14 50m Ryggsim Magdalena Kuras 1988 SK Triton 00:29.57 766
15 100m Ryggsim Hanna Rosvall 2000 Ängelholms Simsällskap 01:03.58 763
200m Frisim Hanna Bergman 2001 Simklubben Poseidon 02:03.62 763
17 50m Frisim Sofia Henell 1997 Linköpings Allmänna SS 00:26.11 745
50m Ryggsim Ida Liljeqvist 1999 Ängelholms Simsällskap 00:29.84 745
19 50m Frisim Josefin Lindkvist 1993 Väsby Simsällskap 00:26.25 738
20 200m Frisim Emma Sundstedt 1998 Spårvägen Simförening 02:05.05 737
Herrar
Plac-Gren-Namn-Födelseår-Klubb-Tid-Poäng
1 200m Bröstsim Erik Persson 1994 KUNGSBACKA 02:09.21 942
2 400m Frisim Victor Johansson 1998 JÖNKÖPING 03:47.33 907
3 400m Frisim Adam Paulsson 1995 ELFSBORG 03:51.02 864
4 100m Frisim Christoffer Carlsen 1992 HS 00:49.49 851
5 100m Ryggsim Gustav Hökfelt 1994 SK NEPTUN 00:54.76 848
6 100m Frisim Björn Seeliger 2000 SÖDERTÄLJE 00:49.57 847
7 100m Frisim Isak Eliasson 1996 SPÅRVÄGEN 00:49.79 836
8 200m Frisim Nils Liess 1996 KUNGSBACKA 01:48.60 828
9 100m Fjärilsim Simon Sjödin 1986 SK NEPTUN 00:53.10 825
10 400m Frisim Robin Hanson 2001 JÄRFÄLLA S 03:55.37 817
11 200m Frisim Gustaf Dahlman 1997 VÄSTERÅS 01:49.12 816
12 100m Fjärilsim Jesper Jonsson 1993 SÖDERTÖRN 00:53.41 811
13 50m Bröstsim Johannes Skagius 1995 SUNDSVALL 00:27.86 808
14 400m Medley William Lulek 1998 SK NEPTUN 04:23.12 795
15 100m Ryggsim Mattias Carlsson 1990 MKK 00:56.13 788
16 200m Medley Linus Kanth 1991 VÄSTERÅS 02:03.46 787
17 200m Bröstsim Olle Williamsson 1998 HS 02:17.43 783
18 50m Frisim Melker Selin 1993 ELFSBORG 00:22.70 781
19 200m Bröstsim Patric Ridell 1993 SK NEPTUN 02:17.64 779
20 100m Fjärilsim Jesper Björk 1993 HS 00:54.18 777
Statistik: Octo och Svenska Simförbundet

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!
Se en intervju med Ariana Kukors Smith på CBS - via länken längst ned i notisen. Foto: CBS
2018-05-22 Nytt sexåtal i amerikansk simning

Den tidigare världsmästarinnan i medley - Ariana Kukors Smith - lämnade på måndagen in en stämningsansökan om sin fd. simtränare - till Amerikanska Simförbundet. Han anklagas för att inlett deras förhållande med sk. grooming när hon var 13 år, kysst och tafsat på henne när hon var 16 och haft samlag med Arienne när hon var 17 år.

Hon vann VM-guldet i medley när hon var 21 år - vid ROM-VM 2009. Då var hon 21 år men enligt US Swimmings regler (Swimming's Code of Conduct)) är förhållande mellan tränare och adept fortfarande inte OK trots att åldern för bägge är på vuxennivå.

Anklagan nu riktar sig mot US Swimming som skyddat och tystat ner händelsen och det finns anledning att tro på att denna affär kommer att bli mer omfattande och mer publik än tidigare liknande historier - därför att man denna gången har att göra med en riktigt stor simstjärna.
Skydda, tysta och sopa under mattan. Vanliga åtgärder i dessa sammanhang. Även 2018.

Läs mer på - Swim Swam
Se en intervju med Ariana Kukors Smith på CBS- klick

Wiggo Frohde, SK Neptun. Månadens
överraskning i april

2018-05-21 Månadens Överraskning

Då gratulerar vi Wiggo Frohde, född 2000 och simmandes för Neptun i Stockholm, till Månadens Överraskning i April.
Wiggo simmade under Swim Open fort, så fort at han satte personligt rekord på 100, 200 och 400 frisim. På 200 frisim blev tiden 1.53,87 och där fick han också en biljett till EJM i sommar.
Stort LYCKA till med simningen framöver, och på posten kommer ett simmar-kit från Freker Sport med lite olika produkter och en påse att ha dom i.

2018-05-21 Äntligen måndag
Man kan konstatera att amerikanerna kan simma långsamt ibland. Caeleb Dressel, världens snabbaste simmare bevisade det när han och föralldel många andra också - deltog i 2018 Atlanta Classic Swim Meet som gick i helgen. Inte snabb alls. En sjätte plats på 50m fritt och rejält stryk av bl.a segraren, juniordominanten i världen Michael Andrews. Vill du spana resultatlistan så hittar du den här - klick

Att lyfta fram unga simmare i Simiadenålder är inte så lyckat. Men när man kollar in på Skåne/Belkings finaler i Simiaden (de sk Regionsfinalerna) kan man konstatera att det finns en hel del godbitar. Man kan notera att Helsingborgs SImsällskap fortsätter att producera simmare underifrån. Bra. Man kan också kolla in Malmö KK som har en hel del på gång. Där det börjar röra sig efter ett antal år av stilltje är i Lund. SK Poseidon brukar lyfta var 30 år och nu är man på väg. roligt. Hoppas man kan jobba hela vägen den här gången. Vi vet att det finns simmare på gång också längre upp i åldrarna. Kul så. Alla resultat från Skåne/Belkinge Vårsimiaden hittar du här - klick. Vill du kolla resultaten från Stockholms motsvarighet. Ja då hittar du resultaten här - klick.

Det blir inget Master-SM på Lång bana till hösten. Två anledningar. Ett att intresseskillnaden mellan lång och kort bana är så stor. Det var anledningen innan Masters-SM när det gick i Umeå senast. Fast där bjöd man på rekord i deltagande... Fast den stora anledningen är att vi kommer att arrangera Master-NM, dvs Nordiska Mästerskapen för Masterssimmare i Malmö den 12-13 oktober. Inbjudan till den tävlingen hittar du här - klick

Vad tycker unga simmare om sin egen idrott? Den frågan ställdes på Simiaden i Mellannorrland. Vad dom tyckte och hur det gick till - det kan du läsa här - klick

2018-05-20 US GP dag 4
Sista dagen av US GP i Indianapolis men varierande resultat och utfall. Katie Ledecky är definitivt den som svarat upp bästa av alla amerikanska toppsimmarna.

Idag seger på 800m fritt, på historiens och sin egen tredje bästa tid. Bara 2,5 sekunder över det gällande världsrekordet. Ledecky har återigen bevisat att hon är på väg mot en dominant säsong.
Klass visade också Chase Kalisz som vann både 200m fjärilsim och 200m medley. Den regreande v'ärldsmästaren på medley är återigen på väg mot en bra säsong. 24 åringen från Georgia som slog igenom redan 2013 på VM verkar att vara bäst på det mesta just nu.
Lilly Kings segertid på 100m bröstsim 1.05.90 tangerade världsbästatiden den här säsongen. Samma tid som Japan Aoki hade på Japan Swim 2018.

Top3 resultaten dag 4 (alla resultat från Dag 4 hittar du här - klick)
200m fjäril damer
1.Hali Flickinger, ABSC, 2:08.76
2.Kelsi Dahlia, CARD, 2:09.22
3.Cassidy Bayer, NCAP, 2:12.28

200m fjäril herrar
1.Chase Kalisz, ABSC, 1:55.72
2.Pace Clark, ABSC, 1:57.93
3.Corey Gambardella, IST, 2:00.04

100m bröstsim damer
1.Lilly King, IST, 1:05.90
2.Melanie Margalis, SPA 1.08.07
2.Emily Weiss, CARD, 1:08.07

100m bröstsim herrar
1.Kevin Cordes, TIGR, 1:00.61
2.Nic Fink, ABSC, 1:00.94
3.Cody Miller, SAND, 1:00.99
100m ryggsim damer
1.Olivia Smoliga, ABSC, 59.78
2.Ali Deloof, CW, 59.79
3.Taylor Ruck, HPCO, 1:00.13

100m ryggsim herrar
1.Matt Grevers, FORD, 53.78
2.Jacob Pebley, CAL, 53.98
3.Grigory Tarasevich, CARD, 54.42

200m medley damer
1.Melanie Margalis, SPA, 2:10.26
2.Kayla Sanchez, HPCO, 2:12.94
3.Brooke Forde, UN, 2:13.46
200m medley herrar
1.Chase Kalisz, ABSC, 1:57.63
2.Norbert Szabo, UN, 2:00.43
3.Jay Litherland, DYNA, 2:00.55

800m fritt damer
1.Katie Ledecky, STAN, 8:07.27
2.Erica Sullivan, SAND, 8:30.15
3.Ally McHugh, UN, 8:30.23

800m fritt herrar
1.Zane Grothe, MVN, 7:50.94
2.Felix Auboeck, CW, 7:58.05
3.Logan Houck, SAND, 7:58.18
2018-05-19 Laxaleken i Halmstad

På Brottet i Halmstad simmas det Laxaleken under tre dagar. SK Laxen arrangerar och du hittar länkarna tilll tävlingarna nedan.

Resultatservice hittar du här - klick
Livetimingen finns här - klick

2018-05-19 US GP dag 3
De amerikanska simmarna kommer närmare och närmare formen på lång bana även om bredden på resultaten iIndianapolis inte är av amerikanskt snitt. Storstjärnan Katie Ledecky är bättre ju längre distanen blir - just nu. Världsrekord på 1500m, sin egen näst bästa tid på 400 någonsin och idag, ja då simmade hon in på en fjärde plats på världsbästa listan för 2018 genom att notera 1.55.42. seger med tre sekunder före an annan simmerska som nu lämnat NCAA-livet och blivit vad man i USA kallar proffs - Simone Manuel. DEnne Manuel som vann 50m fritt på 24.59. Herrarnas kortaste distans vanns av stensäkre Nathan Adrian på 21.97. Resten av Top-3 resultaten hittar du nedan.
Top3 resultaten dag 3 (alla resultat från Dag 3 hittar du här - klick)
400m medley damer
1 Melanie Margalis, SPA, 4:36.81
2 Ella Eastin, UN, 4:38.43
3 Katie Ledecky, STAN, 4:38.88

400m medley herrar
1 Chase Kalisz, ABSC, 4:10.55
2 Jay Litherland, DYNA, 4:17.09
3 Daniel Sos, UN, 4:18.12
 
50m fritt damer
1 Simone Manuel, STAN, 24.59
2 Margo Geer, MVN, 24.72
3 Taylor Ruck, HPCO, 24.76
50m fritt herrar
1 Nathan Adrian, CAL, 21.97
2 Ali Khalafalla, IST, 22.14
3 Justin Ress, WOLF, 22.51

200m ryggsim damer
1 Taylor Ruck, HPCO, 2:08.11
2 Asia Seidt, KYA, 2:10.00
3 Erin Voss, UN, 2:11.05

200m ryggsim herrar
1 Jacob Pebley, CAL, 1:57.03
2 Grigory Tarasevich, CARD, 1:59.39
3 Carson Foster, RAYS, 2:00.60

200m fritt damer
1 Katie Ledecky, STAN, 1:55.42
2 Simone Manuel, STAN, 1:58.06
3 Mallory Comerford, UN, 1:58.71

200m fritt herrar
1 Blake Pieroni, IST, 1:48.19
2 Felix Auboeck, CW, 1:48.45
3 Zane Grothe, MVN, 1:48.52

2018-05-18 Helgens Tävlingar

I de största simdistrikten Stockholm och Skåne/Bleking simmas det under helgen Regionsfinaler i Simiaden. Åkeshovsbadet i Bromma och Högevallsbadet i Lund är arrangörsplatser med Spårvägen och Poseidon som arrangörsklubbar.
Norrländska Mästerskapen simmas inomhus i Umeå som en kombi med Bottnia Cup och så simmas det Laxaleken i Halmstad. Länkar hittar du nedan.

Fre-sön Laxaleken  Simstadion Simklubben Laxen 50 M - alla resultat
Sön Vårsimiaden Skåne/Blekinge final Lund SK Poseidon 25 M - alla resultat
Lör-sön Öppna Norrländska Mästerskapen/Botnia Open Umeå Umeå Sim 50 M -alla resultat
Lör-sön Vårsimiaden Stockholm final Åkeshovsbadet - 25 m - alla resultat

Så fortsätter vi naturligtvis att följa US Gp som simmas både lör- och söndag.
Startlistor och resultat för försöks och finaler lördag - klick
Startlistor och resultat för försöks och finaler söndag - klick

Ovan: Katie Ledecky efter nattens 400m fritt i Indianapolis (SwimSwam.com)

2018-05-18 US GP dag 2
Andra dagen av US GP i Indianapolis var det åter en dag av Katie Ledecky i fokus. Världsettan på damsidan satte dit en simning på 400m fritt som var sekunden över det egna världsrekordet och den näst bästa tiden genom tiderna på distansen. Bra genomfört lopp dagen efter att hon slog säsongens första världsrekord. Det på 1500m fritt. Rekordet på 1500m fritt var ovanligt såtillvida att, Ledecky är en av de allra äldsta som slagit rekord på 1500m fritt.

De senaste rekordslagarna, långt tillbaka till 40-talet, har varit under 20-år när man slagit rekorden. Den som senast var över 20 år och slog ett världsrekord på 1500m fritt damer var danskan Ragnhild Hveger som slog det 1941. (kan sorteras in i avdelningen värdelöst vetande eller klart intressant simmarknowhow)
Vi noterar också att unga kanadensiskan Ruck Taylor vann 100m fritt före OS-ettan Simone Taylor och att damtiderna är klart bättre än herrtiderna så här tidigt på säsongen.

Top3 resultaten dag 2 (alla resultat från Dag 2 hittar du här - klick)

400m fritt damer
1 Katie Ledecky, STAN, 3:57.94
2 Leah Smith, FORD, 4:06.67
3 Katie Drabot, UN, 4:08.29

100m fritt damer
1 Taylor Ruck, HPCO, 53.42
2 Simone Manuel, STAN, 53.84
3 Margo Geer, MVN, 54.40

100m fjäril damer
1 Kelsi Dahlia, CARD, 57.38
2 Mallory Comerford, UOFL, 58.51
3 Hellen Moffitt, TE, 58.94

100m fjäril herrar
1 Gunnar Bentz, DYNA, 53.03
2 Tom Shields, CAL, 53.08
3 Vini Lanza, IST, 53.12

400m fritt herrar
1 Zane Grothe, MVN, 3:48.79
2 Marwan El Kamash, UN, 3:48.92
3 Felix Auboeck, CW, 3:50.53

200m bröstsim damer
1 Melanie Margalis, SPA, 2:24.62
2 Emily Escobedo, COND, 2:24.71
3 Lilly King, IST, 2:24.95

200m bröstsim herrar
1 Daniel Roy, UN, 2:09.73
2 Chase Kalisz, ABSC, 2:09.90
3 Nic Fink, ABSC, 2:11.33

100m fritt herrar
1 Nathan Adrian, CAL, 48.69
2 Blake Pieroni, IST, 49.13
3 Justin Ress, WOLF, 49.18

Rekordutvecklingen på damernas 1500m fritt sedan 1922 (klicka gärna på bilden nedan)

2018-05-18 Bondi Beach
En av världens mest berömda simbassänger är den vid Bondi Beach, Sydney AUS. Här ett klipp som visar hur det såg ut på Bondi Beach Iceberg pool den 13 dec 2013. Klickar du dig fram till 3.47 på filmen kan du se hur det såg ut dagen efter!

i marginalen/ den 1 maj i år fyllde SIMMA 18 år.
2018-05-17 Simpodden nr 91

I den här 91:a Simpodden Hultén & Jansson gästas man av Victor Johansson som just nu tränar i Sierra Nevada bl.a tillsammans med det norska distanslandslaget. Vi har också en rapport från Ungern signerad av Skövde-tränaren Tamas Fekete. Dopning är en infekterad fråga speciellt om man har svenskar inblandade. Det och annat runt dopning behandlas. Sexövergreppen i idrotten lyfts fram och diskussionen börjar bli mer transperent men det är långt kvar. Europarankingen skall också diskuteras.

Klicka på spelaren nedan för att lyssna på det senaste avsnittet !!
Äldre poddar hittar du på på Podcastssida - klick

2018-05-17 Världsrekord i pro-debuten

Det blev ett världsrekorddirekt av Katie Ledecky när hon gjorde sin premiär som proffssimmare. På 1500m fritt och med tiden 15.20.48 sänkte hon det gamla rekordet med exakt 5 sekunder.

Alla tiders bästa 1500m fritt
Katie Ledecky (USA) – 15:20.48 (2018) Världsrekord
Lotte Friis (DEN) – 15:38.88 (2013) Europarekord
Lauren Boyle (NZL) – 15:40.14 (2015)
Kate Ziegler (USA) – 15:42.54 (2007)
Alessia Filippi (ITA) – 15:44.93 (2009)
Boglarka Kapas (HUN) – 15:47.09 (2015)
Jazmin Carlin (GBR) – 15:47.26 (2013)
Mireia Belmonte (ESP) – 15:50.89 (2017)
Top-3 1500m fritt damer - US GP
1.Katie Ledecky, Stanford, 15:20.48
2.Erica Sullivan, Sandpipers of Nevada, 16:09.88
3.Hannah Moore, Wolfpack Elite, 16:15.37
Top-3 1500m fritt herrar- US GP
Zane Grothe, Mission Viejo, 15:05.31
Logan Houck, Sandpipers of Nevada, 15:17.42
PJ Ransford, Club Wolverine, 15:24.69
Resultaten från dag 1 av Amerikanska GP - klick
2018-06-01 Lediga jobb inom simningen

Just finns 12 annonser på SIMMA för arbeten inom simsektorn. Klicka på länkarna nedan för att komma till resp. annons.

Annonserna finns också klickbara ute i högerspalten under Lediga jobb och överst i nyhetstexten under Lediga jobb i Sverige (kolla också under den norska fliken)

Här är alla 12 länkarna till jobben du kan söka just nu:

Stockholms Simförbund söker Kanslist - klick
SK S02 söker Breddansvarig - klick
Stockholms KK söker Simlärare - klick
Stockholms KK söker Simlärarassistent - klick
Sundsvalls Simsällskap söker Simtränare - klick
Sundsvalls Simsällskap söker Simskoleansvarig - klick
Sjöbo Simsällskap söker verksamhetsamordnare - klick
Karlstad söker en Utvecklingsledare - klick
Skuru - simning söker Simtränare. - klick
Ljungby Simsällskap söker Chefstränare - klick
Värnamo SImsällskap söker Simskoleansvarig / Kanslist - klick
Falkenberg söker en Siminstruktör - klick


Vill du/ni annonsera efter personal på SIMMA?
Skicka en mejl till simma@telia.com - så hjälper vi dig.
2018-05-17 Hammarsten snabba berömmelse

Jag satt läste simstatistik. Bläddrade bland alla svenska mästare i simning som vi har haft i landet. Då hittade jag hennes namn. Britt-Marie Hammarsten. Hon var en sådan där simmerska som kom fram på 50 och 60-talet. Snabbt upp i himmelen och sedan försvann hon. Två SM-guld står hon för i listan. Mycket för att jag kommer ihåg henne var att vi tillhörde samma åldersklass. Födda 1952. Britt-Marie och undertecknad tillhörde dem som strävade för att komma med på det första Europa Junior Mästerskapen i simning. De första officiella. 1967. Resan till det EJM var inte så långt. Det gick i Linköping. I Tinnerbäckbadet.

Hammarsten kom från Robertsfors. En kommun som ligger precis norr om Umeå. Robertsfors har idag ca 6000 innevånare i hela kommunen och tätorten Robertsfors 2500 boende. Inte så stort. Men det finns en och annan kändis utöver Hammarsten som kommer från Robertsfors. Frida Hyvönen och rockgruppen Sarhara  Hotnights tex.

Man har ett badhus med en bassäng som är 16.67 meter. Britt Marie talade då och nu om hur pass bra hon blev i vändningarna - bara för att man fick vända så många gånger på träningen. Men ändå så blev hennes bästa lopp på 50 meters bana. Svensk Mästarinna på 200m ryggsim 1967 och ett upprepande 1968. Titeln första året ledde till att hon kvalade in till EJM. Väl på EJM, vann hon. Så kunde det gå till då. Året efter kom skador men det blev ändå en SM-titel. På 200m ryggsim. OS-platsen för 16 åringen skulle vara klar men så blev hon skadad. Trots skadan fick hon ett stipendium för att kunna åka med till Mexiko. Efter den resan blev det inte mer simning. Slutade som 16-åring och sagan var all.

När man hittar ett namn så här i en lista så blir i alla fall jag nyfiken. Då visar det sig att flera har varit det och ovanstående klipp från 2017 hittar vi på Facebook. Anstränger du dig lite - ja då kanske du kan läsa sidan. Så gick det för Britt Marie Hammarsten i bassängerna.
2018-05-16 Jobba i Sundsvalls Simsällskap
Nu när man snart får klart sin nya simarena i Sundsvall så siktar man på att utöka sin verksamhet och därför har man två tjänster på annons just nu:

Simtränare - så här skriver man om den tjänsten "som tränare för våra tränings- och tävlingsgrupper arbetar du med att utveckla, planera, genomföra och följa upp träning huvudsakligen i tävlingsgrupperna Sum-Sim och SM/JSM, men också som en del av det tränarteam som arbetar i träningsgrupperna Medley och Simiaden. Det ger barnen långsiktig trygghet med hjälp av kända ansikten när de avancerar i gruppstrukturen."    Läs hela annonsen här - klick

Man söker också en Simskoleansvarig. Den tjänsten beskrivs bl.a så här - "Som simskoleansvarig arbetar du med att utveckla, planera, genomföra och följa upp träning i våra simskolegrupper, men också assistera det tränarteam som arbetar i tränings- och tävlingsgrupperna Medley, Simiaden och Sum-Sim. Vi arbetar för att få en röd tråd i gruppsystemet för våra simgrupper, vilket innebär ett nära samarbete mellan grupperna och tränarna. Det ger barnen långsiktig trygghet med hjälp av kända ansikten när de avancerar i gruppstrukturen."        Läs hela annonsen här - klick

Våra JOBB-annonser ligger alltid klickbara en månad (eller mer) ute i högerspalten - under Lediga Jobb. Man kan också hitta dem precis över nyhetstexten under Lediga jobb i Sverige.
Dessutom så puffar vi för tjänster på vår Facebooksida.

Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än
2018-05-16 Nick Gillingham
Världen runtomkring kokar och det är inte en lugn stund politiskt. Men i Jazira Swimming Club - i Beirut - huvudstaden i Beirut rullar livet vidare. Klubben som har haft svenska tränare på kanten har nu fått gamle bröstsimsmästaren Nick Gillingham som headcoch. (på bilden till höger tillsammans med kompisen Glen Christiansen.
2018-05-16  Sexuella övergrepp inom idrotten

Vi har skrivit om det massor av gånger. Övergreppen inom idrotten och då speciellt inom simningen. Nu börjar diskussionen om t.ex. straffskalorna, dvs idrottens egna straffskalor är helt absurda när det gäller dessa frågor. En diskussion som idag hamnade i bl.a. P! Morgon och där RF Utvecklingsansvarige Malin Andersson fick stå till svars inför dessa frågor (vilket hon gjorde alldeles utmärkt).

Simningen, gymnastik och ridsport är ju som bekant de mest utsatta idrotta i denna sfär och i SR startar idag en serieprogram, kallade "Hästgården" som belyser förhållandet och händelserna runt den ridlärare som 1994 dömdes för ofredande av flickor på en ridskola. Ett då mycket uppmärksammat fall. Han fick 2 års avstängning och har sedan dess funnits i ridsporten åtminstone fram till 2017.

Hur detta påverkade och drabbade flickorna på hästgården belyses på ett mycket påtagligt sätt i radioserien. Helt överförbar till simidrotten när det gäller förhallande, engagemang och situation. Du som är intresserad av frågorna eller sitter i en sörja av detta skall absolut lyssna på serien.

Följ länkarna nedan:
Till SR-serien "Hästgården" - klick
Om straffskalorna inom idrotten - klick

Mer om annat under onsdagen:

Länkat från New York Times - klick (om det där med dyra baddräkter)
Mastersrankingen 2017 - klick (från Simförbundets hemsida)
Jeanette Ottesen satsar mot OS 2020. Läs i Expressen - klick
Janne Färjh - Polisen bröstsimmaren som var framgångrsik i bassängerna i slutet på 70 och början på 80-talet och sedan med en yrkeskarriär på hög nivå - har avlidit. Minnesord i Dagens Nyheter - klick

Man undrar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Simningens topp- och bakgård

Det skrivs en hel del om idrottens toppar och deras avskärmande från verkligheten. Journasliterna börjar få upp ögonen för att här finns ett helt fält av intressanta saker att gräva i. Vi hars ett de senaste dagarna då man har grävt runt hockey och hockeypamparna. I simningen fick grävandet ett abrupt slut när den främste i alla hålla i spaden - Craig Lord och hans Swim Vortex lade ned den 1 maj. Men det kommer säkert någon som tar upp hans fallna mantel i sammanhanget. Han kan ju gräva runt de ungerske fd. simordföranden som numera sitter inlåst efter anklagelser om inblandning i mord.
Läs mer här - klick

Hitta nyheter från den1-15 maj  2018-  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick