På dessa 78 tävlingar är det bara sju klubbar som har hamnat överst på prispallen och hela listan ser ut så här:
28 segrar Helsingborgs Simsällskap
21 segrar Linköpings Allmänns Simsällskap
11 segrar Simklubben Neptun
9 segrar Jönköpings Simsällskap
5 segrar Väsby Simsällskap
2 segrar Malmö Kappsimningsklubb
2s egrar Mölndals Allmänna Simsällskap
Helsingborgs SImsällskap är alltså den klubb som är framgångsrikast med 28 segrar. I stort sett har var tredje mästerskap haft HS överst på prispallen.
Vill du se hur segrarna fördelar sig på resp. mästerskap?
Nu vill vi ha hjälp med alla segrare bakåt i tiden?
Vill du hjälpa oss?
Gå in och titta på sidan som listar alla bästa klubbar - klick
Stockholms Simförbund söker en kanslist - på del- eller heltid. I arbetet ingår allt som är vanligt förekommande på ett kansli inom idrottsvärlden. En stor del av arbetet kommer att vara kring tävlings- och kursadministration, stödja våra kommittéer i deras arbete och vara styrelsens högra hand i olika sammanhang
Läs hela annonstexten här - klick
Du hittar den som vanligt - gäller alla jobblänkar - ute i högerspalten under Lediga jobb samt överst i nyhetsspalten under Lediga Jobb i Sverige - den närmaste månaden.
Denna vecka kommer Simpodden Hultén & Jansson ut redan på onsdag morgon.
Skall du lyssna färdigt på nr 91 av Simpodden så hittar du den här - klick
Läs hela annonstexten här - klick
Du hittar den som vanligt - gäller alla jobblänkar - ute i högerspalten under Lediga jobb samt överst i nyhetsspalten under Lediga Jobb i Sverige - den närmaste månaden.
100m fjäril
2Louise Hansson 21 TROJ 58.82
200m ryggsim
5 Katinka Hosszu 29 HUN 2:15.56
100m ryggsim
2 Katinka Hosszu 29 HUN 1:01.46
4 Louise Hansson 21 TROJ 1:01.77 personligt rekord
Vi lägger också ut söndagens resultat av de bägge damerna från söndagens finaler.
Alla resultat hittar du här -klick
som gillar det här med idrott. För andra året så delar han och hans familj ut 50.000 kronor till idrottare i Malmö. Ja det är bara idrottsmän från Malmö som kan komma ifråga när det gäller detta stipendium men inte desto mindre finns det anledning att lyfta Lass men också en av stipendiaterna - simhopperskan Emilia Nilsson Garip, här på SIMMA. Lasse för att han är ett föredöme med att kanalisera pengar till idrotten och pengar till lovande idrottare som kanske inte, likt de stora arenaidrotterna hittar pengar på vägen under sin idrottsresa. Flera sådana vill vi ha inom svensk idrott. Mycket att Emilia och Lasse hamnar på SIMMA idag bygger på att Simma-redaktören Bosse Hultén är insyltad i den styresle som fördelar pengarna i Malmö. Det betyder att du som läser detta och tycker att det är dags att en idrottare som du känner för skall nås av stipendierna - hör du av dig till Bosse Hultén.
Ytterligare info om fonden hittar du på länken nedan.
Emilia har en unik talang för sin idrott, simhopp. Hennes tekniska färdigheter och estetiska utförande har redan som 14-åring fört henne till den svenska eliten, på seniornivå. Hennes förmåga att ta emot instruktioner och omsätta dessa i kvalitetshöjande förändringar är anmärkningsvärd. Hon tävlar i dag med den svåraste serie en svensk tjej någonsin haft i hennes ålder. 2017 blev Emilia fyra i JEM i klassen 14-15 år, i vilken hon har rätt att tävla även 2018. I SM på seniornivå har hon ett par gånger varit hårsmånen från förstaplatsen. Bedömare anser att Emilia är en av de främsta utövarna bland jämnåriga i Europa. Hon är dessutom en uppskattad kamrat både inom klubben och vid sidan om.
Stipendiet till Emilia överlämnades i Simhallsbadet i Malmö i dag, lördag, i samband med att Malmö Kappsimningsklubbs simhoppare hade säsongavslutning. Klubbens hoppare, alltifrån nybörjarna till de mest avancerade, bjöd åskådarna på en kavalkad av metoder att så elegant som möjligt att landa i vattnet från olika nivåer. Imponerande och glädjefyllt.
Vår stiftelse har nu hittat mottagare av tre stipendier på totalt
50 000 SEK gällande 2017. Om tio dagar möts styrelsen för att diskutera potentiella stipendiater 2018.
I vår minst sagt kompetenta styrelse sitter den friidrottskunniga Pia Bosdotter Olson (bakgrund i Svenska Friidrottsförbundets och MAI:s styrelser), Bosse Hultén, simorakel på bl a Eurosport,
Anette Möllerström, en av landets bästa basketpelare genom tiderna, och Max Wiman, krönikör m m på Sydsvenskan.
Dessutom ingår min fru Angela, dotter Anna och jag själv i styrelsen.
Läs mer om stiftelsen här - klick
12 lediga jobb inom simningen finns just nu i vårt register.
Gå in och kolla alla annonser här - klick
Är det dags att planera träningsläger för höstlovet 2018?
Då tycker vi att du skall ta en titt på vad OLKA kan erbjuda!
Klicka här för att läsa mer!
Simtränare till simtävlings
verksamhet
Klicka på loggan för mer info.
Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.
SK Ran söker Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.
SK Ran söker Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.
Varje tävling består av 32 ind (på lång bana) och 34 ind. grenar (i kort bassäng) och 2 lagkapper.
Man får simma hur många grenar som helst men tillgodoräkna sig 3 grenar per deltävling.
Varje deltävling består av 3 tävlingsdagar.
Prissumman är ca 21,5 miljoner SEK.
Den döende svanen World Cup tuffar vidare i sin eviga svanesång. Det här ser inte mycket bättre ut än tidigare. Det finns anledning att tro att fiskot med WC kommer att bli ännu större i år. Tre tävlingsdagar per tävling innebär ännu mer tid åt det utspridda tävlingsprogrammet. Mer tid = lägre intresse. Sedan har man mixen med lång och kort bana. Tveksamt grepp. Man håller kvar arrangörsplatser som klarar av att betala de skyhöga kostnaderna som krävs för att beskosta WC. Arrangörer som inte är liktydiga med mycket publik och PR. Totalitära stater i flera fall som inte skyr överpriserna från FINA. Den totala tidsperioden två månader som styrs upp av WC är minst 5 veckor för mycket.
Nej man borde göra en tour som innehåller max tre tävlingsplatser och ett schema som ser ut så här:
1 resedag - 1 träningsdag - 2 tävlingsdagar - 1 resedag - 1 träningsdag - 2 tävlingsdagar -1 resedag - 1 träningsdag 2 tävlingsdagar
Sammanlagt 12 dagar. Korta reseavstånd.
Tävla år 1 i Europa, år 2 i Asien år 3 i Amerika - år 4 i Australien år 5 i Afrika.
Behåll prispengarna även i det korta fallet men avsätt 20 % för att betala top-20 simmarna på dam och herrsidan i världen att resa gratis till tävlingsplatserna. Detta för att attrahera de allra bästa simmarna att komma. Lägg tävlingarna på ställen som har simkultur. I Europa tex Berlin, Eindhoven och Glasgow.
Gör World Cup till en riktig World Cup och inte en schimär när det gäller att hålla upp i skenet av en döende svan.
Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick
Den tidigare världsmästarinnan i medley - Ariana Kukors Smith - lämnade på måndagen in en stämningsansökan om sin fd. simtränare - till Amerikanska Simförbundet. Han anklagas för att inlett deras förhållande med sk. grooming när hon var 13 år, kysst och tafsat på henne när hon var 16 och haft samlag med Arienne när hon var 17 år.
Hon vann VM-guldet i medley när hon var 21 år - vid ROM-VM 2009. Då var hon 21 år men enligt US Swimmings regler (Swimming's Code of Conduct)) är förhållande mellan tränare och adept fortfarande inte OK trots att åldern för bägge är på vuxennivå.
Anklagan nu riktar sig mot US Swimming som skyddat och tystat ner händelsen och det finns anledning att tro på att denna affär kommer att bli mer omfattande och mer publik än tidigare liknande historier - därför att man denna gången har att göra med en riktigt stor simstjärna.
Skydda, tysta och sopa under mattan. Vanliga åtgärder i dessa sammanhang. Även 2018.
Läs mer på - Swim Swam
Se en intervju med Ariana Kukors Smith på CBS- klick
Då gratulerar vi Wiggo Frohde, född 2000 och simmandes för Neptun i Stockholm, till Månadens Överraskning i April.
Wiggo simmade under Swim Open fort, så fort at han satte personligt rekord på 100, 200 och 400 frisim. På 200 frisim blev tiden 1.53,87 och där fick han också en biljett till EJM i sommar.
Stort LYCKA till med simningen framöver, och på posten kommer ett simmar-kit från Freker Sport med lite olika produkter och en påse att ha dom i.
Att lyfta fram unga simmare i Simiadenålder är inte så lyckat. Men när man kollar in på Skåne/Belkings finaler i Simiaden (de sk Regionsfinalerna) kan man konstatera att det finns en hel del godbitar. Man kan notera att Helsingborgs SImsällskap fortsätter att producera simmare underifrån. Bra. Man kan också kolla in Malmö KK som har en hel del på gång. Där det börjar röra sig efter ett antal år av stilltje är i Lund. SK Poseidon brukar lyfta var 30 år och nu är man på väg. roligt. Hoppas man kan jobba hela vägen den här gången. Vi vet att det finns simmare på gång också längre upp i åldrarna. Kul så. Alla resultat från Skåne/Belkinge Vårsimiaden hittar du här - klick. Vill du kolla resultaten från Stockholms motsvarighet. Ja då hittar du resultaten här - klick.
Det blir inget Master-SM på Lång bana till hösten. Två anledningar. Ett att intresseskillnaden mellan lång och kort bana är så stor. Det var anledningen innan Masters-SM när det gick i Umeå senast. Fast där bjöd man på rekord i deltagande... Fast den stora anledningen är att vi kommer att arrangera Master-NM, dvs Nordiska Mästerskapen för Masterssimmare i Malmö den 12-13 oktober. Inbjudan till den tävlingen hittar du här - klick
Vad tycker unga simmare om sin egen idrott? Den frågan ställdes på Simiaden i Mellannorrland. Vad dom tyckte och hur det gick till - det kan du läsa här - klick
Idag seger på 800m fritt, på historiens och sin egen tredje bästa tid. Bara 2,5 sekunder över det gällande världsrekordet. Ledecky har återigen bevisat att hon är på väg mot en dominant säsong.
Klass visade också Chase Kalisz som vann både 200m fjärilsim och 200m medley. Den regreande v'ärldsmästaren på medley är återigen på väg mot en bra säsong. 24 åringen från Georgia som slog igenom redan 2013 på VM verkar att vara bäst på det mesta just nu.
Lilly Kings segertid på 100m bröstsim 1.05.90 tangerade världsbästatiden den här säsongen. Samma tid som Japan Aoki hade på Japan Swim 2018.
200m fritt damer
1 Katie Ledecky, STAN, 1:55.42
2 Simone Manuel, STAN, 1:58.06
3 Mallory Comerford, UN, 1:58.71
200m fritt herrar
1 Blake Pieroni, IST, 1:48.19
2 Felix Auboeck, CW, 1:48.45
3 Zane Grothe, MVN, 1:48.52
I de största simdistrikten Stockholm och Skåne/Bleking simmas det under helgen Regionsfinaler i Simiaden. Åkeshovsbadet i Bromma och Högevallsbadet i Lund är arrangörsplatser med Spårvägen och Poseidon som arrangörsklubbar.
Norrländska Mästerskapen simmas inomhus i Umeå som en kombi med Bottnia Cup och så simmas det Laxaleken i Halmstad. Länkar hittar du nedan.
Fre-sön Laxaleken Simstadion Simklubben Laxen 50 M - alla resultat
Sön Vårsimiaden Skåne/Blekinge final Lund SK Poseidon 25 M - alla resultat
Lör-sön Öppna Norrländska Mästerskapen/Botnia Open Umeå Umeå Sim 50 M -alla resultat
Lör-sön Vårsimiaden Stockholm final Åkeshovsbadet - 25 m - alla resultat
Ovan: Katie Ledecky efter nattens 400m fritt i Indianapolis (SwimSwam.com)
De senaste rekordslagarna, långt tillbaka till 40-talet, har varit under 20-år när man slagit rekorden. Den som senast var över 20 år och slog ett världsrekord på 1500m fritt damer var danskan Ragnhild Hveger som slog det 1941. (kan sorteras in i avdelningen värdelöst vetande eller klart intressant simmarknowhow)
Vi noterar också att unga kanadensiskan Ruck Taylor vann 100m fritt före OS-ettan Simone Taylor och att damtiderna är klart bättre än herrtiderna så här tidigt på säsongen.
400m fritt damer
1 Katie Ledecky, STAN, 3:57.94
2 Leah Smith, FORD, 4:06.67
3 Katie Drabot, UN, 4:08.29
100m fritt damer
1 Taylor Ruck, HPCO, 53.42
2 Simone Manuel, STAN, 53.84
3 Margo Geer, MVN, 54.40
100m fjäril damer
1 Kelsi Dahlia, CARD, 57.38
2 Mallory Comerford, UOFL, 58.51
3 Hellen Moffitt, TE, 58.94
100m fjäril herrar
1 Gunnar Bentz, DYNA, 53.03
2 Tom Shields, CAL, 53.08
3 Vini Lanza, IST, 53.12
400m fritt herrar
1 Zane Grothe, MVN, 3:48.79
2 Marwan El Kamash, UN, 3:48.92
3 Felix Auboeck, CW, 3:50.53
200m bröstsim damer
1 Melanie Margalis, SPA, 2:24.62
2 Emily Escobedo, COND, 2:24.71
3 Lilly King, IST, 2:24.95
200m bröstsim herrar
1 Daniel Roy, UN, 2:09.73
2 Chase Kalisz, ABSC, 2:09.90
3 Nic Fink, ABSC, 2:11.33
100m fritt herrar
1 Nathan Adrian, CAL, 48.69
2 Blake Pieroni, IST, 49.13
3 Justin Ress, WOLF, 49.18
Rekordutvecklingen på damernas 1500m fritt sedan 1922 (klicka gärna på bilden nedan)
I den här 91:a Simpodden Hultén & Jansson gästas man av Victor Johansson som just nu tränar i Sierra Nevada bl.a tillsammans med det norska distanslandslaget. Vi har också en rapport från Ungern signerad av Skövde-tränaren Tamas Fekete. Dopning är en infekterad fråga speciellt om man har svenskar inblandade. Det och annat runt dopning behandlas. Sexövergreppen i idrotten lyfts fram och diskussionen börjar bli mer transperent men det är långt kvar. Europarankingen skall också diskuteras.
Klicka på spelaren nedan för att lyssna på det senaste avsnittet !!
Äldre poddar hittar du på på Podcastssida - klick
Det blev ett världsrekorddirekt av Katie Ledecky när hon gjorde sin premiär som proffssimmare. På 1500m fritt och med tiden 15.20.48 sänkte hon det gamla rekordet med exakt 5 sekunder.
Just finns 12 annonser på SIMMA för arbeten inom simsektorn. Klicka på länkarna nedan för att komma till resp. annons.
Annonserna finns också klickbara ute i högerspalten under Lediga jobb och överst i nyhetstexten under Lediga jobb i Sverige (kolla också under den norska fliken)
Jag satt läste simstatistik. Bläddrade bland alla svenska mästare i simning som vi har haft i landet. Då hittade jag hennes namn. Britt-Marie Hammarsten. Hon var en sådan där simmerska som kom fram på 50 och 60-talet. Snabbt upp i himmelen och sedan försvann hon. Två SM-guld står hon för i listan. Mycket för att jag kommer ihåg henne var att vi tillhörde samma åldersklass. Födda 1952. Britt-Marie och undertecknad tillhörde dem som strävade för att komma med på det första Europa Junior Mästerskapen i simning. De första officiella. 1967. Resan till det EJM var inte så långt. Det gick i Linköping. I Tinnerbäckbadet.
Man söker också en Simskoleansvarig. Den tjänsten beskrivs bl.a så här - "Som simskoleansvarig arbetar du med att utveckla, planera, genomföra och följa upp träning i våra simskolegrupper, men också assistera det tränarteam som arbetar i tränings- och tävlingsgrupperna Medley, Simiaden och Sum-Sim. Vi arbetar för att få en röd tråd i gruppsystemet för våra simgrupper, vilket innebär ett nära samarbete mellan grupperna och tränarna. Det ger barnen långsiktig trygghet med hjälp av kända ansikten när de avancerar i gruppstrukturen." Läs hela annonsen här - klick
Våra JOBB-annonser ligger alltid klickbara en månad (eller mer) ute i högerspalten - under Lediga Jobb. Man kan också hitta dem precis över nyhetstexten under Lediga jobb i Sverige.
Dessutom så puffar vi för tjänster på vår Facebooksida.
Vi har skrivit om det massor av gånger. Övergreppen inom idrotten och då speciellt inom simningen. Nu börjar diskussionen om t.ex. straffskalorna, dvs idrottens egna straffskalor är helt absurda när det gäller dessa frågor. En diskussion som idag hamnade i bl.a. P! Morgon och där RF Utvecklingsansvarige Malin Andersson fick stå till svars inför dessa frågor (vilket hon gjorde alldeles utmärkt).
Simningen, gymnastik och ridsport är ju som bekant de mest utsatta idrotta i denna sfär och i SR startar idag en serieprogram, kallade "Hästgården" som belyser förhållandet och händelserna runt den ridlärare som 1994 dömdes för ofredande av flickor på en ridskola. Ett då mycket uppmärksammat fall. Han fick 2 års avstängning och har sedan dess funnits i ridsporten åtminstone fram till 2017.
Hur detta påverkade och drabbade flickorna på hästgården belyses på ett mycket påtagligt sätt i radioserien. Helt överförbar till simidrotten när det gäller förhallande, engagemang och situation. Du som är intresserad av frågorna eller sitter i en sörja av detta skall absolut lyssna på serien.
Följ länkarna nedan:
Till SR-serien "Hästgården" - klick
Om straffskalorna inom idrotten - klick
Länkat från New York Times - klick (om det där med dyra baddräkter)
Mastersrankingen 2017 - klick (från Simförbundets hemsida)
Jeanette Ottesen satsar mot OS 2020. Läs i Expressen - klick
Janne Färjh - Polisen bröstsimmaren som var framgångrsik i bassängerna i slutet på 70 och början på 80-talet och sedan med en yrkeskarriär på hög nivå - har avlidit. Minnesord i Dagens Nyheter - klick
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.
Det skrivs en hel del om idrottens toppar och deras avskärmande från verkligheten. Journasliterna börjar få upp ögonen för att här finns ett helt fält av intressanta saker att gräva i. Vi hars ett de senaste dagarna då man har grävt runt hockey och hockeypamparna. I simningen fick grävandet ett abrupt slut när den främste i alla hålla i spaden - Craig Lord och hans Swim Vortex lade ned den 1 maj. Men det kommer säkert någon som tar upp hans fallna mantel i sammanhanget. Han kan ju gräva runt de ungerske fd. simordföranden som numera sitter inlåst efter anklagelser om inblandning i mord.
Läs mer här - klick
SIMMA AB © Copyrights 2020 email: simma@telia.com telefon: 0046-(0)709-565690 kontakt: Bo Hultén