1-15 december 2018 - vårt ständiga innehåll
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Lyssna på Simpodden Hultén & Jansson - klick
Gå till Swim Swams internationella nyhetsservice på SIMMA
Här följer du VM i simning tisdag-söndag - klick
Här följer du Sum-Sim Riks fredag-söndag - klick
2018-12-17
Simpodden 106 är här!
I den 106:e Simpodden Hultén & Jansson tar man farväl av 2018 - summerar SM, NM, VM och Sum-Sim. Snackar om den nya internationella simligan, Jenny Gustavsson Spårvägen är veckans gäst och Bosse avslöjar sina fem nyårsönskningar och naturligtvis mycket mer. Ett långt poddavsnitt som kan avnjutas i två delar. Simnörden trycker i sig hela på en gång. Vilken typ av lyssnare är du?
Lyssna på spelaren nedan eller om du vill höra äldre poddar gå till vår poddsida - klick
2018-12-14
Jag har simmat Sum-Sims Riksfinal
Niklas Nord
Yrke: Sportjournalist på Sverige Television
Född: 1982
Simklubb: Hudiksvalls Simsällskap
Tränare: Lars Börje Hellberg
Mitt första Sum-Sim gjorde jag i lång bana som 13-åring i Halmstad. Simmade normalt sätt 200m fjärilsim men hade kvalat in bara på 50m fjärilsim det året. Åkte hela vägen ner till Brottet i Halmstad, simmade en femtia och blev diskad. Det var surt. Fortfarande hävdar jag att det var grabben på banan bredvid mig som tjuvstartade och att man diskade fel simmare.

Mitt enda Sum-Sim inomhus var i Mölndal som 14 åring. 1996. Kvalade in på 100 och 200m fjärilsim. Jag blev top-8 på 200 och hade 2.29.45. På 100-ingen blev det 1.06.70. Jag vann regionsfinalen som det året gick i Mora och fick åka hela vägen till Riksfinalen. Åkte X2000 för första gången – var djupt imponerad. Jag var den ende simmaren som kom från Hudik hade därför  egen coach med mig. Stort. Fick träffa en massa prominenta personer tyckte jag och det bär jag med mig i minnet. Var mycket nervös. Ja -  supernervös helt enkelt.

Sen blev det inga fler Sum-Sim. Gjorde en start på JSM men sen blev det slut med simningen.
Jag fanns med 2010 och simmade Masters-VM i Göteborg. Gillar simning och var en riktig statistikbitare/nörd när jag var ung. Intresset sitter i. Kommenterade EM och SM i somras och förhoppningsvis blir det mer i framtiden !

Bosse Hultén har snackat med någa stycken välbekanta svenskar som har simmat Sum-Sims Riksfinal. Du hittar de andra tre längre ned på sidan!!!

2018-12-13 Sum-Sim börjar i morgon
Sum-Sim i Stockholm kommer att bli ett intressant arrangemang. För första gången skall hela videoväggar användas i simsammanhang. Här en bild på vändningssidan i 25:an. Videoväggar från IC-Control.
Vi direktrapporterar från Sum-Sim över nätet på Mästerskapssidan under helgen. Gå gärna in och kolla på Spårvägen Facebooksidan om olika saker som händer under helgen - klick

Norska Emelie Lövberg väljer rätt startpall................... nedan
2018-12-12 "Jag har simmat Sum-Sims Riksfinal" -
Magdalena Andersson
nför Sum-Sims Riksfinal - som simmas till helgen - har vi snackat med några välbekanta svenskar som har varit med just på Sum-Sims Riksfinal under sina aktiva år inom simningen. Idag har turen kommit till Sveriges finansminister, Magdalena Andersson, född 1967, representerande Upsala Simsällskap. Magdalena har två Sum-Sim guld bland meriterna. Tidigare personer i denna serie, Galenskaparnas Jan Rippe och Susanne Ackum hittar du längre ned på sidan.
Bosse Hultén
Låt oss ta det från början. Hur hamnade du i simsvängen?
Magdalena Andersson
Ja det var så att Upsala Simsällskap rekryterade barn i andra klass, 8-åringar och alla fick hem en ”lapp” om att börja simma. Jag tyckte det var roligt med simning och bad och nappade direkt. Vi började på gamla Centralbadet, Centan i Uppsala. Lite senare blev det att vi fortsatte på Fyrisbadet när man fått ”Bubblan” över utebassängen.
Bosse Hultén
Det var alltså inte föräldrar påverkan som fick dig att starta?
Magdalena Andersson
Nej, utan det var klubbens ”lapp” som fick mig att sätta igång. I världens äldsta idrottsförening.
Bosse Hultén
Vem var din första simtränare?
Magdalena Andersson
Det var Ewa Malmberg och hon var jättebra. Det minns jag tydligt. Sedan var det tränade jag för Christer Johansson, och sedan landade jag uppe i Elitgruppen hos Leif ”Chappe” Eriksson.
Bosse Hultén
Ryggsimmerska vad det så?
Magdalena Andersson
O nej! Jag är alldeles för liten för det. Bröstsimmerska minsann!
Bosse Hultén
Hur fort simmade du?
Magdalena Andersson
Jag kan inte säga att jag har superkoll på mina tider direkt. Strax under 2.40 på 200m bröstsim.
Bosse Hultén
Sum-Sim som står tapeten nu för unga simmare är något som minns eller?
Magdalena Andersson
Absolut. Jag vann två Sum-Sim titlar och minns det med glädje!
Bosse Hultén
Kommer du ihåg känslan att ladda upp och träna inför Sum-Sim.
Magdalena Andersson
Den minns jag tydligt! Det var den stora tävlingen som vi laddade för inför hela året. Vi var otroligt laddade och fokuserade.
Bosse Hultén
Vilket uttryck fick det hos den unga Magdalena Andersson
Magdalena Andersson
Nej - det vara bara så att jag var otroligt laddad och fokuserad när man åkte till Sum-Sim!
Bosse Hultén
Gillade du den känslan då och gillar du den känslan idag?
Magdalena Andersson
Så är det! Jag gillar utmaningar, både då och nu! Fokusering och koncentration är viktigt. Det har jag verkligen lärt mig inom idrotten. En kunskap som jag har nytta av varenda dag på jobbet.
Bosse Hultén
Kände du att du kunde hantera nervositeten som ung simmerska – den gick aldrig överstyr?
Magdalena Andersson
Nej! Inte alls. Jag var duktigt på att använda den på rätt sätt. Jag kunde verkligen fokusera och lyckades vara bäst när det gällde.
Bosse Hultén
Du var ganska ung när du slutade?
Magdalena Andersson
Ja det blev så. Ganska många i min ålder slutade nästan samtidigt. Sedan blev jag nästan enda tjejen i SM-gruppen  som var kvar. Jag minns bl.a. att jag åkte som enda tjej i klubben till SM. Det betydde att gängkänslan försvann. Den där sköna känslan vi hade haft när vi var ett tjejgäng som åkte iväg.
 Jag var bara 14 när jag slutade. Sen började utvecklingskurvan också plana ut i den åldern, för mig.. En del jämnåriga som kom i fatt.
Bosse Hultén
Då var det inte lika roligt?
Magdalena Andersson
Det är roligare att vinna!!! Men hade det var fler tjejer i gruppen hade jag nog fortsatt!
Bosse Hultén
Simmar du fortfarande?
Magdalena Andersson
Njaa…. Jag har haft ont i en axel ett tag så det har inte blivit så mycket simning i bassäng. Men jag simmar gärna ute och i våtdräkt.
Bosse Hultén
Jaha, Swim run?
Magdalena Andersson
Nja någonting ditåt. Fast kanske mer Swim/Walk. Simma i sjö med våtdräkt är kul.
Bosse Hultén
Har du kontakt med simningen på något annat sätt?
Magdalena Andersson
Nej så är det inte. Jag bor ju inte längre i Uppsala så Facebookkontakter är det som binder samman.
Bosse Hultén
Simmar dina barn?
Magdalena Andersson
Nej tyvärr! Har försökt men inte lyckats!
Bosse Hultén
Stort tack Magdalena!
Magdalena Andersson
Tack själv!
2018-12-12 Saxat

Läs om Gunnar Larsson i dagens Expressen - klick

2018-12-10 Supersimveckan fortsätter
Efter avverkade Nordiska Mästerskapen i Uleåborg i Finland är det nu paus i två dagar innan det är dags igen - då för kortbane-VM i simning i kinesiska Hangzhou. sedan är det på fredag för den näst äldsta ungdomspropagandan i Sverige (efter TV-pucken) nämligen Sum-Sim Riksfinaler,
Vi kommer att ladda upp med att presentera någa välbekanta människor som simmat Sum-Sim under åren och höra med hur deras Sum-Sim känslor gestaltade sig men också lite annat runt deras "simkarriärer"
Länkar att kolla under veckan som varit och som kommer:
Nordiska Mästerskapen 7-9 december  Dag 1    Dag 2   Dag 3
Kortbane-VM 11-16 december - klick
Sum-Sim Riksfinal Stockholm 14-16 december - klick
2018-12-10 "Jag har simmat Sum-Sim"
Inför Sum-Sim Riksfinal har vi snackat med några välbekanta svenskar som har simmat Sum-Sim Riksfinal. Tidigare i den här serie har du mött Jan Rippe i Galenskaparna. Nu är turen kommen till Susanne Ackum - tidigare statssekreterare i Finansdepartementet (under Anders Borg), Riksrevisor och numera egen företagare. Susanne Ackum har inte bara Sum-Sim Riks på sitt "simsamvete". Hon har dessutom nio individuella SM-guld, EM-finaler på 400 och 800m fritt samt medaljer på amerikanska mästerskapen i ryggsäcken. Så här lät det när vi snackades vid:
Bosse Hultén
Hur började det här med simning för dig Susanne?
Susanne Ackum
Vi flyttade till Norrtälje 1969 och året efter blev det simning. Vi bodde nästan tvärs över gatan till simhallen och efter en tidningsannons blev det simning istället för ridning som jag hade tänkt från början.

Bosse Hultén
Minns du din första tränare?
Susanne Ackum
Nej det minns jag inte men jag vet att han var badmästare på badet i Norrtälje och många av dessa badmänniskor var engagerade i simning då. Jag kunde simma, bara ryggsim men det räckte och jag fick vara med och träna. Minns starkt träningen på söndagarna då vi simmade på bredden av bassängen. Massor med ungar som trängdes och simmade på.

Bosse Hultén
Efter den här första kontakten med simningen – hur utvecklade den sig?
Susanne Ackum
Sen blev det simning en två gången i veckan under något år och man flyttades upp i grupperna. 1972 blev det i mer strukturerad form. Jag har ett starkt minne av ett träningspass från det året. Vår tränare var Urban Nordqvist, Ubbe kallad – han blev sedan aktiv som tränare i tennisvärlden. Han lät oss vila mitt under träningspasset när Gunnar Larsson simmade finalen på 400m medley i München och vi låg i Norrtäljebassängen och lyssnade på Gunnars guld-lopp.
 
Bosse Hultén
1973 var du tolv år – då var du med på Sum-Sim?
Susanne Ackum
Ja, till Sum-Sim finalerna i Borlänge 1973 kvalade jag in. Men det var med nöd och näppe. Jag var näst sist in i finalerna, simmade på en ytterbana i B-heatet på 200m ryggsim men blev sammanlagd tvåa. Det var en stor framgång och den kom tidigt.
Bosse Hultén
Vad hände sen?
Susanne Ackum
Sen rullade det på med simningen och nästa gång jag kom till Sum-Sim Riks var i Borlänge två år senare. Då stack jag ut som simmare, i Norrtälje. Var ganska ensam i gruppen att vara duktig. När vi kom till Borlänge så tog Berth Johansson tag in mina föräldrar och tyckte att ”Susanne borde ju komma till Borlänge Simsällskap. Vi har rekryterat Lars Eric Paulsson som tränare och simmare som Gunilla Lundberg, Svante Rasmusson, Mats Åke Ohlsson skall komma till klubben och där skulle ju Susanne passa in” enligt Bert.
 
Bosse Hultén
Då blev det Borlänge direkt?.
Susanne Ackum
Ja i stort sätt. Jag flyttade hösten -75. 14 år gammal. Inte många som flyttar hemifrån som 14-åringar. Jag bodde inneboende de första åren i Borlänge sedan flyttade mina föräldrar också dit.
 
Bosse Hultén
Det var verkligen tidigt? Rena barnarovet skulle man säga i dessa dagar?
Susanne Ackum
Nej, jag upplevde inte att det var så märkligt. Mer naturligt bara och det fungerade bra. Simningen utvecklades och redan året efter som 15-åring slog jag svenskt rekord på 800m fritt. På Masdoppet i Borlänge.
 
Bosse Hultén
Hur var du som simmerska när du var i Sum-Sim åldern? Nervös?
Susanne Ackum
Jag älskade att träna. Tyckte om allt runt simningen. Gillade tuffheten i träningen. Hade lärt mig det tidigt. Tränade på morgonen redan när jag gick i sexan. Jag var orädd som simmare. Gillade den tvåkönade idrottens villkor. Hela tiden gick det bättre och bättre. Egentligen var simutvecklingen en sak som ”bara hände” och det rullade på!
Bosse Hultén
Du var aldrig nervös när det kom till finaler och mer skarpt läge?
Susanne Ackum
Nej aldrig. Vi den tiden lät jag bara det hända. Full fart - inget att bekymra sig för. Det gick så snabbt. Jag simmade Sum-Sim som femtonåring och som 16-åring började jag slå svenska rekord. Det var en snabb utvecklinfg
 
Bosse Hultén
Lars Erik Paulsson var din tränare. Vad betydde han för din simutveckling
Susanne Ackum
Han betydde allt! Jag hamnade i ett sammanhang i Borlänge med massor av bra simmare. Det var strukturerat, han införde styrketräning, han hade ett etablerat namn och vi visste att att det han sa, gällde. Han betydde verkligen mycket. Han visste vad jag skulle satsa på. Såg att jag hade fallenhet för distanssimning.
 
Bosse Hultén
Han gjorde en bra marknadsanalys för din räkning om vad du skulle satsa på?
Susanne Ackum
Ja verkligen. Ett stort tack till honom och ett stort tack till hela gänget som fanns i Borlänge. De betydde allt. Att vara delaktig i den gruppen var stort.
 
Bosse Hultén
Sen blev det EM 1977. Det gick i Jönköping och du kvalade in!
Susanne Ackum
Ja, det blev två finaler, på 400 och 800m fritt. Sexa som bäst.
 
Bosse Hultén
Då hade du tagit dig upp till internationell nivå!
Susanne Ackum
Ja - men vi hade ju ingen chans att matcha en del av öststaterna. Det var mitt i det grövsta dopningeran och att simma till sig medaljer var ouppnåeligt men att ta sig till final kändes uppnåeligt. Det var det också!
Jag var 16 år den gången – de bästa simmarna i mitten av 70-talet var yngre än så.

Det är skillnad mot idag när det ovanligt med toppsimmare under 20 år. Det känns bra att utvecklingen gått ditåt. Vi var lite för unga. Det blev skola och simning och utvecklingen vid sidan om – livet – han vi inte riktigt med. Det är bättre att det tar lite mer tid. Så som det gör idag!
Bosse Hultén

EM 1977 var det peaken i din idrottskarriär?
Susanne Ackum
Ja, det var det, tillsammans med mina insatser på AAU-mästerskapen i USA 1979. Jag kom ju över till USA 1978 och stannade där i nästan två år. Där blev jag tvåa på 500 yards och trea på 1650 yards. Resultaten på amerikanska mästerskapen rankar jag som mina bästa resultat. Efter det tappade jag motivationen och tiderna blev sämre. Våren 1980 försämrades träningsmiljön i USA och jag tyckte att det blev för tungt och tränarens idéer stämde inte överens med mina. Vi skulle mallas in i en form som inte passade och motivationen tröt - som sagt. Sista loppet gjorde jag våren 1980.
 
Bosse Hultén
Har det blivit mer simning?
Susanne Ackum
Det blev lite Masterssimning i Uppsala men inte nu längre. Jag undviker inte simning direkt men det har blivit annan träning. Ibland återfaller jag till att hjälpa lite kompisar att lära sig crawla. Det är ju poppis numera. Vi har Vandisbadet i närheten och sommartid är det en oas.
 
Bosse Hultén
Vad tränar du?
Susanne Ackum
Jag gillar att springa. Yoga blir det. Gymmar gör jag också i mellanåt. Fast just nu blir det inte mycket löpning. Jag är justerad för tillfället.
 
 Bosse Hultén
Jag hoppas att vi får utveckla det här snacket i vår Simpodden Hultén & Jansson lite senare? Hoppas att du kan vara med då? Ett stort tack för idag
Susanne Ackum
Det är jag gärna! Tack själv!

Nordiska Mästerskapen pågår just nu i Uleåborg. Du hittar länken till vår rapportering nedan !
Ovan det svenska juniorlaget från första dagemsn lagkapp.
Nordiska Mästerskapen fre-lör-söndag - klick
2018-12-08 Läs Gary Halls artikel om det moderna bröstsimmet.
Adam Peaty och Lilly King har lyft bröstsimmet till en ny nivå. Om detta skriver  Gary Hall Sr i veckans artikel från the Race Club.
Du kan läsa artikel direkt på the Race Clubs hemsida - klick men också på vår specialsida om the Race Club - klick (där du också hittar andra artiklar av Gary Hall!
2018-12-07 Shoppa inför Sum-Sim
Hej Simklubbar och samarbetspartners.
Vi skickar ut ett nytt material där vi ändrat SUM SIM logotypens färg då man har önskemål om att följa Svenska Simförbundets färgval.
Samtliga mottagna beställningar kommer levereras i ny färg så ni ska inte skicka in ny beställning.
Här kommer presentation av SUM SIM RIKS kollektionen 2018 Stockholm.
Kolla in produkterna här - klick
2018-12-06 Månadens Överraskning
Då är det dags att nominera till Månadens Överraskning i November. Din nominering skickar du till barbro@freker.sesenast den 9 december
Den du nominerar skall vara en ungdoms- eller juniorsimmare, som under november simmat lite över förväntningarna. Lycka till med nomineringarna! Vinnaren får ett simmar-kit från Freker som innehåller Original Strokemakerpaddlar, Bromsskärm för motståndsträning från StrechCordz, DMC Elite fins, glasögonfodral från Amanzi mm
2018-12-06 Nordiska Mästerskapen
Fredag morgon är det dags för Nordiska Mästerskapen i simning. Tävlingen som sedan 2014 är uppdelad i en senior och juniorklass. Tidigare fanns det dubbla juniorklasser men sedan fem år tillbaka är det specificerat en junior och en seniorklass.
Man kan slarvigt säga att de senior som inte kavlar in för VM resp. EM - istället åker till NM. De enda grenar som inte innehåller dubbla klasser är 50 meters loppen som simmas i en öppenklass med bara en åldersklass.
Det kommer att på sikt bygga NM till en allt bättre tävling och man ser redan i år att Danmark tex. - som inte ställer på på VM har sina bästa simmare med på NM.
NM-sidan hittar du på SIMMA - klick
2018-12-05 Jan Rippe i Galenskaparna
Nästa vecka är det dags för ett av simningen stora händelser. Sum-Sims riksfinaler. Tävlingarna simmas i Stockholm - på Eriksdalsbadet. För många unga simmare är det den tävlingen man har väntat på hela året. Har man då kvalat in till en av de åtråvärda finalplatserna är det ju så att man vill också prestera. Sum-Sim är ju en tävling som har "skördat många offer" när det gäller unga simmare och det är viktigt att man tar det för vad det är - bara ett steg på vägen fram till något större och viktigare. Man får misslyckas på Sum-Sim och solen går upp dagen efter misslyckandet. Också.
Men alla vi som har simmat Riksfinaler vilken tittling det finns i momentet att stå där på startpallen. Under veckan som kommer skall vi följa några personer som har blivit kända utanfär bassängerna också - men som ett steg i lvet har simmat Sum-Sim.
Idag skall vi starta med en av det här landets roligaste personer - som fortfarande har många vänner och bekanta i simvärlden och hänger med snacket (ja hur skall man få tyst på honom). Han sa apropå det här med Sum-Sim när det dök upp framför honom på Facebook:

Jo visst minns jag Sum-Sim. Jag vann regionsfinalerna i mitten på 60-talet och fick åka till klassiska Strömbadet i Gävle.
En rolig anekdot är att när vi var på turné för ca 15 år sen uppträdde vi i Gävle Konserhus. När vi kom dit fick jag en sån deja vù-upplevelse och mycket riktigt visade det sej att konserthuset låg i gamla Strömbadet som hade rivits och gett plats åt konserthuset. Grunden fanns dock kvar och min loge låg nere i gamla undervisningsbassängen.
I samband med detta uppträdande i Gävle så jag greppade första bästa ansvarig på konserthuset som snabbt bekräftade det jag trodde och tog mej på rundvandring i detta nya, fina konserthus - ”mitt” gamla Strömbadet! Och det gav mej en extra kick senare på kvällen när jag gick in på scenen...att veta att här simmade jag riksfinal i Sum-sim som 11-12-åring! Det var nostalgi av stora mått! Förmodligen lyste jag extra mycket av glädje denna kväll på scenen i det nya konserthuset!
Så nu har jag uppträtt både i bassängen och på scenen på samma plats fast lite olika hus!

(fler personer möter du här på SIMMA fram till Sum-Sim)

Sum-Sim simmas fredag till söndag nästa vecka - 14-16 december och Mästerskapssidan följer Sum-Sim för dins skull. Du hittar Mästerskapssidan här - klick
2018-12-04 Bragdguldet - enligt Bosse Hultén
Hanna Öberg tog hem Bragdguldet. Ett val som väl är ganska OK. Juryn hade väl egentligen bara två val. Skidskytteguldmedaljösen eller Armad Duplantis. Min favorit var stavhopparen. Kanske för att stavhopp är mer av en ahaa-upplevelse jämfört med lidandet ute på banan som skidskytt.

Nu vet vi ju att det underlättar om man har skidor på fötterna för att få priser á la Bragdsguld och Jerringpriset men den här gången skall sägas att skidskytteinsaten hade den sk. bragdstämpeln på sig. Annat var det när Magdalena Forsberg vann fyra Jerringpriset. Den gången urvattnades helt priset helt som ett kvalitetspris och svängde över till att bli ett popularitetspris. Notera att priset bara kan fås max två gånger. Detta som en info till simintresserade!
2018-12-04 Simpodden Hultén & Jansson nr 105
I den här 105:e upplagan av Simpodden så träffar vi Sveriges bäste distanssimmare Victor Johansson. Skadad och återbud till VM men nu på väg in i träning igen.
Försnack till Nordiska Mästerskapen, kortbane-VM och Sum-Sim samt Jansson önskeklappar inför jul och nyår.

Garanterat bara simsnack !!!

Använd spelaren nedan eller lyssna på Itunes, Podmaster, Spotify eller där poddar finns.
2018-12-03 Nordiska Mästerskapen
Nu är det dags för examen i simåret 2018. Nordiska Mästerskapen i simning 7-9 december och sedan nästa vecka är det dags för VM i simning. NM bevakar vi här på SIMMA med start på fredag. Sammanlagt sex tävlingspass med försök klockan 10.00 och finalerna kl 18.30, fredag till söndag.
Tävlingen simmas i två åldersklasser, seniorer och juniorer. Seniortävlingen växer alltmer och inneh¨åller simmare från 8 länder.
Allt om NM hittar du på vår NM-sida - klick
2018-12-03 Garys artikel
Veckans artikel från Gary Hall och hans Race Clubb hittar du på vår specialsida för detta - klickoch idag är det simteknik med betoning på kick.

Alltid intressant!
2018-12-03 Historiens bästa svenskfödda simmerska genom tiderna?
Det här är den underliga historien om en flicka som föddes i Stockholm 1909 och blev den mest framgångsrika svenskfödda simmerskan genom tiderna. Hon fick dopnamnet Märta och efternamnet Norelius. Efternamnet var inte obekant i den svenska simmarfamiljen. Pappan Charles var siminstruktör och en av stöttepelarna i den 1906 år bildade simklubben Neptun i Stockholm. Charles och hans familj skulle komma att utvandra till USA tillsammans med Ernst Brandsten (som gifte sig med Greta Johansson - landets första OS-segrare på damsidan).
Märtha och hennes familj kom till USA. Märta som ungt barn och hennes namn tappad prickarna över a:et och blev Martha Norelius. I och med landsbytet och namnbytet så fick USA en av sina bästa simmerskor genom tiderna.
1924 – som femtonåring så var hon flygfärdig i de stora sammanhangen. Kvalade in till OS i Paris och skulle simma bl.a 400m fritt. En gren som hade hennes landsmaninna Gertrude Ederle som den stora favoriten. Men Märtah simmade hem guldet och efter denna seger var hon sedan obesegrad på alla distanser från 200 yards upp till en engelsk mil under åren 1924 till 1928. Det året, 1928, adderade hon ytterligare en titel individuellt på 400m fritt samt också ett guld i lagkappen 4x100m fritt. Lägger man till detta att hon under tidsperioden simmade till sig 19 världsrekord, vann 11 amerikanska mästerskap och satte mer än 30 amerikanska rekord – ja då måste Märta Norelius rankas tillsammans med Sarah Sjöström som den bästa svenskfödda simmerskan genom tiderna.

Märta gjorde flera bejublade turnéer i det gamla hemlandet. Tillsammans med Arne Borg åkte hon landet runt för att simma och att tjäna en och annan krona. 1929 blev hon professionell simmerska och deltog bl.a. i tuggummikungen Wrigleys långsimning i Lake Ontario, Kanada. Hon vann simningen överlägset och prissumman 10 000 dollar. En astronomisk summa pengar vid den tiden. Omräknat till svenska pengar i dagens pengavärde (2018) skulle summa hamna på 1,1 miljoner kronor. Bra segerpremie.
Märta fick en dotter 1930 och därmed var hennes simkarriär avslutad. Hon avled redan 1955 i samband med en galloperation. 1967 blev hon invald i Swimming Hall of Fame.

Hennes pappa, Charles fortsatte som siminstruktör hela sitt liv. Blev hela 92 år gammal och dog först 1974. Han hade massor med intressanta träningselever. Arne och dottern Martha var två – när det gällde tävlingssimmare. Men han arbetade också som simlärare och bland hans elever märktes Barbera Hutton, en av sin tids största kändisar men också Edvard den VII – den brittiska kungen som sedermera abdikerade och var en av 30-talet och tiden framöver, mest omskrivna personer. Charles fungerade sim simlärare/tränare ända fram till sin 85 årsdag då han föll och bröt höften och detta stoppade hans yrkesliv.

Två svenskar som försvann ut i stora vida världen och inte har fått så mycket uppmärksamhet i media sedan dess. Nu har vi lyft in dem i den svenska simhistorien igen.

Några rader om hur jag ramlade på denna story. Tidningen All Sport – hade 1951 ett Bad och sim nummer. I denna tidning skrev Niklas Skoglund ofta simning under 40-50-talet. Niklas Skoglund eller rättare sagt Nils Skoglund kanske den minnesgode läsaren har noterat som en av medlemmarna i svensk simnings Wall of Fame.(läs om Niklas och andra på vår specialsida om Wall of Fame - klick) Niklas är fortfarande den yngste OS-medaljören genom tiderna på herrsidan.

Bonusmaterial
Denna artikel finns också publicerad på vår historiksida. Där finns en unik filmupptagning från Wrigleyloppet 1929 - väl värd att lägga 3 minuter på !!! Du hittar den här - klick

Nedan: Omslaget till All Sport nr 6 från 1951 (som får vara med för sin "tidstypiskhet")
2018-12-01 Senaste jobben på SIMMA
Här är de senaste tio dagars nya annonser när det gäller jobb i sim-Sverige:

Täby Sim söker en Simtränare - klick
S02 söker ett Tränarteam - klick
Alingsås söker Ledare, Tränare och Instruktörer - klick
Strängnäs Simklubb söker Ansvarig simtränare - klick
Ljungby Simsällskap söker Huvudtränare - klick

Som vanligt finns också annonserna klickbara ute i högerspalten under "Lediga jobb" samt över nyhetsflödet under länken "Lediga jobb i Sverige" - den närmaste tiden.
2018-12-01 US Winter Championships
I dagarna så simmas de sk. Winter Championships i Greensboro. Långbanemästerskap med en hel del duktiga simmare. Katie Ledecky är en av dessa. En annan är svenskan Sophie Hansson som i nattens finaler på 100m bröstsim blev tvåa och simmade halvsekunden övers sitt bästa den här säsongen. 
Andra svenskar i vattnet (och i ersultatlsitrona) är Emma Sundstedt, Klara Juliusson, Wilda Weiler, Filip Svedberg och Julian Cöster.
Du kan se 100 metrs finalen ovan och alla resultat hittar du här - klick
sista finalpasset simmas natten mellan lördag och söndag.
2018-12-01 Höstsimiaden runt om i landet
Runt om i landet simmas det Höstsimiaden. Borde kanske snarare kallas Vintersimiaden men nu är det som det är. Länkar till alla tävlingar hittar du på Livetimingen och länken dit är den här - klick
Höstsimiaden simmas i Oskarshamn, Östersund,  Piteå,  Åkersberga, Jakobsberg, Eriksdalsbadet , Strängnäs,  Säffle,  Söderhamn, Mölndal , Halmstad och Skövde. Vill du - ja just du skicka bilder till oss från ngn tävling så skickar du den till simma@telia.com - så länkar vi just den tävlingens bild till resultatlistan !!! Runt om i landet simmas det Höstsimiaden. Borde kanske snarare kallas Vintersimiaden men nu är det som det är. Länkar till alla tävlingar hittar du på Livetimingen och länken dit är den här - klick
Höstsimiaden simmas i Oskarshamn, Östersund,  Piteå,  Åkersberga, Jakobsberg, Eriksdalsbadet , Strängnäs,  Säffle,  Söderhamn, Mölndal , Halmstad och Skövde. Vill du - ja just du skicka bilder till oss från ngn tävling så skickar du den till simma@telia.com - så länkar vi just den tävlingens bild till resultatlistan !!!
Brandstens monter på Swimming Hall of Fame -
foto: Gunnar Larsson

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!
2018-12-01 Simpodden nr 104
Nu kan du lyssna på den 104:e Simpodden Hultén & Jansson. Du hittar den och alla äldre poddar här - klick
Här nedanför hittar du internationella nyheter från Swim Swam så fort de uppdateras på Swim Swams internationella sida. Det betyder att du aldrig behöver gå till något annat ställe för att hitta internationella nyheter - än
Hitta nyheter från den 16-30 november 2018-  klick
Last Months News - klick
Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick