16-30 september 2017
Lediga jobb i Sverige  -  Lediga jobb i Norge
Följ World Cup lördag 30 sept - söndag 1 okt - klick
2017-09-29 World Cup i simning 2017
Till helgen, lördag och söndag så simmas nästa sk. cluster i World Cup 2017. Vi följer tävlingarna på Worlc Cupsidan - klick
2017-09-27 Nytt om Vansbro
Sedan starten 1950 har 3000m varit standardsträcka för Vansbrosimningen. Nu satsar man på ett nytt 10 000 meterslopp. På söndag 1 oktober öppnar anmälan inför Vansbrosimningen 2018 och för första gången går det att anmäla sig till nya loppet Vansbro 10K.

På söndag den 1 oktober öppnar anmälan till Vansbrosimningen 2018 och i samband med det kan man för första gången anmäla sig till Vansbrosimningens nya lopp Vansbro 10K. Folkfesten pågår mellan den 30 juni och den 8 juli 2018 där det nya loppet går av stapeln den 1 juli.
Vansbro 10K är ett helt nytt lopp med en distans på 10 000 meter, en av OS-sträckorna. Med start i Vanån och avslutning på den traditionella Vansbrosimningssträckan är upplägget en naturskön upplevelse för den äventyrslustande simmaren som söker en större utmaning.

– Banan som lades för testet av Vansbro 10K i som­ras kommer att vara oförändrad och tanken är att simmarna ska utmanas rejält på den nya sträckan. Vi vill utnyttja terrängen som finns och vi är mycket nöjda med att ha lyckats skapa en härlig och utmanande naturupplevelse för våra deltagare, i det smala vattendraget i Vanån, säger Jan Palander, Generalsekreterare på Vansbrosimningen. ­­­­

Säkerheten är något som Vansbrosimningen fokuserar mycket på. Det handlar om allt från antalet båtar som finns i vattnet till hur många bryggor och passerkontroller som finns. Allt för att säkerheten ska vara på högsta nivå.

– Alla ska känna sig välkomna till evenemanget och vi vill att det ska upplevas som familjärt, genuint, tryggt och tillgängligt för vem som helst, säger Jan Palander.
En av dem som deltog i testloppet av Vansbro 10K i juli 2017 är Marcus Lundin. Han menar att loppet är en fysisk och psykisk kraftansträngning men samtidigt en naturupplevelse.
– Naturen är en otroligt mysig inramning på ett utmanande lopp. Man hinner tänka mycket när man ligger i vattnet så många timmar, då är naturen lugnande, säger Marcus Lundin.

På söndag öppnar anmälan för Vansbro 10K med 250 startplatser, samt till Vansbrosimningens andra lopp i öppet vatten, swimrun och triathlon.

Vansbroveckan 2018

30/6: Vansbro Triathlon
1/7: Vansbro 10K
5/7: Vansbro Swimrun
6/7: Vansbro Vattenprovet, Vansbro Halvsim, Vansbro Öppen Älv
7/7: Vansbrosimningen, Lilla Vansbrosimningen
8/7: Vansbro Kortsim, Vansbro Ungdomssim, Vansbro Tjejsim

Läs mer om Vansbro - klick
2017-09-26 FINA representationen
Efter det stora kriget i den internationella simningen i somras stod Europa som den stora förloraren. Nu verkar det som världens simning sköts från Kuwait där en av huvudpersonerna i det stora slaget bor. Staten Kuwait som dessutom inte är medlemmar i FINA. Kuwait har 5 medlemmar i den internationella simverksamheten. Det stora simlandet Oman, har tre och Norden - två stycken. Mats Lindberg i simhopp och Kurt Mikkola i masters.
Stick inte upp då försvinner du. Reglen i den internationella simningen.
Simpodden Hultén & Jansson hittar du här - klick
T.h: Mark Skimming och Andrei Vorontsov -
Foto: The University of Bath
2017-09-266 Vorontsov tillbaka i England
Andrei Vorontsov försvann från det svenska elitcentrat när man omorganiserade. Nu har han fått nytt jobb, i England. Tillbaka till landet som han kom från innan Sverige-sejouren.

Läs mer om det hela på Swim-Vortex - klick
Gå till Lane4:s hemsida - klick
2017-09-25 Sverigestatistiken
Nu har vi listat Sveriges 285 bästa simmare på lång bana under 2017. Varför då denna ojämna siffra när det gäller simmare? Jo det är det antalet simmare i landet (damer och herrar) som har presterat 650 eller fler poäng enligt den internationella poängtabellen. Man kan ju dra en hel del extrastatistik från materialet - som tex.

Antalet simmare med:
1000 poäng eller mer - 1 st
900-999 poäng - 4 st
800-899 poäng - 20 st
Tittar man på damer och herrar kan man plocka fram:
Top - 100   42 damer - 58 herrar
Top - 200   89 damer - 111 herrar
Top - 285   144 damer - 141 herrar

Se hela statistiken här - klick

Statistiken från OCTO Statistik / Svenska Simförbundet
Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!
2017-09-25 Måndagstankarna av Bo Hultén
Har varit i Budapest några dagar. Ett land som är så fyllt av simidrott så det överglänser tom. fotboll. Intressant att så kan bli fallet. Det är svårt att veta vad som är hönan eller ägget i det ungerska exemplet. Är det medias inställning eller är det kvalitén på idrotten som gör att ungrarna är intresserade av simning. Kanske en fråga som kommer att penetreras i podden den närmaste tiden - när vi skall ta pulsen på landet Ungern som simnation. Detta tillsammans med Skövdetränaren Tamas Fekete som skall hjälpa oss med den frågan.
I Sportspegeln söndag smög det in sig två stycken reportage om simning. Maria Wallberg hade varit i Turkiet och snackat med Sarah Sjöström. Bra ton och frågor. Sarah är verkligen stor nu. Hoppas att peaken för hennes simkarriär finns en bra bit framöver - trots allt bra hon gjort under bla den här säsongen. Spegeln avslutades med klipp om Arne Borg. Gamängen och rockstjärnan från 20-30-talet i svensk simning. Honom skulle man ju vilja se ett helt program om. Jens Lind skulle med SvT:s arkiv i baken kunna prestera detta? Se smer av Sarah här - klick
Läste någon idag som skrev att han (det är nästan alltid en han) hatade ett lag. En person med bra inblick (vad jag förstår) i det här med aggressioner mellan publikgrupper. Hur tänker man i det där ögonblicket när man fäster sitt tillkortakommande på en nät-sajt med några otänkta ord ???? För mig är det där att vara idrottssupporter - att man supporterar sitt lag/klubb - inte hatar någon annan klubb alt. lag.
Den amerikanska collegesäsongen är igång så smått. Swimming World spekulerar i dagarna om vilka simmerskor kommer att bli de mest intressanta under årets säsong. Katie Ledecky är naturligtvis högst upp på den 25 simmare breda listan. Men det finns en svenska på placering nr 10 - Louise Hansson från USC. Läs hela listan här och få en inblick i vilka som är mest intresanta i collegesimningen på damsidan just nu - klick

Simpodden Hultén & Jansson rusar mot allt större lyssnarsiffror. Intressant! Du kan lyssna på senaste podden här - klick
2017-09-25 Simförbundet och E-tuna mixar
Mikael Eriksson kommer från och med den 1 november att anställas i den nya rollen som Talangutvecklingsansvarig för svensk simning.
Han kommer att kombinera sin halvtidstjänst inom Svensk Simidrott med sitt arbete som chefstränare i Eskilstuna Simklubb.
 
Mikael har en lång tränarerfarenhet bakom sig och kommer närmst från ett chefstränarjobb i Wisby Simsällskap där han arbetade i fyra år. Dessförinnan arbetade Mikael 19 år i Upsala Simsällskap.
Förutom operativt ansvarig för simningens talangutvecklingsprogram med fokus på ungdom och junior kommer Mikael även vara delaktig i olika utvecklingsprojekt samt stöd avseende elitidrott och studier, i första hand NIU och RIG.
- Mikaels tränarerfarenhet på alla nivåer, från ungdomssimning till Olympiska Spel och hans arbete med såväl ungdom-, junior- och seniorlandslaget gör att vi är mycket glada
att kunna knyta honom till simningens organisation, säger Ulrika Sandmark, Sportchef/Förbundskapten.
 
Tillsammans med Ulrika Sandmark, Johan Wallberg och Carl Jenner kommer Mikael ingå i ledingsteamet för svensk simning med fokus mot kommande två OS.

- Eskilstuna Simklubb får genom detta en unik möjlighet att genom Mikaels arbete som Talangutvecklingsansvarig för svensk simning kunna ta del av ideér och arbetssätt med Sveriges bästa ungdomar och juniorer och anpassa det till en modell som fungerar på Eskilstuna Simklubb, säger Christer Magnusson, ordförande i Eskilstuna Simklubb.

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!
2017-09-20 Max Ritter Award
Adolph Kiefer får den sk Max Ritter Award som delas uta av United States Aquatic Sports - postumt för sina stora insatser för simningen. Kiefer som dog, 98 år gammal, i våras presenteras i videoklippet ovan. Kolla, lyssna och lär.
2017-09-20 Förhandsnominerade simmare till EM
13 simmare har förhandnominerats till kortbane-EM i Köpenhamn i december. Resten av truppen tas ut på SM i Jönköping (i finalerna)

Damer
Jennie Johansson SK Neptun 50 bröstsim, 100 bröstsim
Sophie Hansson Helsingborg S 50 bröstsim, 200 bröstsim
Sarah Sjöström Södertörn S 50 frisim, 100 frisim 200 frisim, 50 fjärilsim, 100 fjärilsim 100 medley
Ida Lindborg Malmö KK 50 ryggsim
Louise Hansson Helsingborg S 100 fjäril
Michelle Coleman Spårvägen SF 50 frisim, 100 frisim, 200 frisim
Sara Junevik Falu S 50 fjärilsim
Hannah Brunzell Västerås S 200 bröstsim
Jessica Eriksson Uddevalla S 50 bröstsim

Herrar
Adam Paulsson SK Elfsborg 400 frisim, 400 medley
Erik Persson Kungsbacka S 100 bröstsim, 200 bröstsim
Johannes Skagius Sundsvall S 50 bröstsim
Victor Johansson Jönköping S 1500 frisim , 400 frisim
2018-06-01 Lediga jobb inom simningen

Just finns 12 annonser på SIMMA för arbeten inom simsektorn. Klicka på länkarna nedan för att komma till resp. annons.

Annonserna finns också klickbara ute i högerspalten under Lediga jobb och överst i nyhetstexten under Lediga jobb i Sverige (kolla också under den norska fliken)

Här är alla 12 länkarna till jobben du kan söka just nu:

Stockholms Simförbund söker Kanslist - klick
SK S02 söker Breddansvarig - klick
Stockholms KK söker Simlärare - klick
Stockholms KK söker Simlärarassistent - klick
Sundsvalls Simsällskap söker Simtränare - klick
Sundsvalls Simsällskap söker Simskoleansvarig - klick
Sjöbo Simsällskap söker verksamhetsamordnare - klick
Karlstad söker en Utvecklingsledare - klick
Skuru - simning söker Simtränare. - klick
Ljungby Simsällskap söker Chefstränare - klick
Värnamo SImsällskap söker Simskoleansvarig / Kanslist - klick
Falkenberg söker en Siminstruktör - klick


Vill du/ni annonsera efter personal på SIMMA?
Skicka en mejl till simma@telia.com - så hjälper vi dig.
2017-09-20 Nådiga luntan ger 300 miljoner till simkunnighet
Regeringen vill i sin höstbudget lägga 300 miljoner per år på att simskolor runt om i landet ska kunna vara avgiftsfria.
Skolverkets rapport från 2016 visar att 95 procent av landets sjätteklassare klarade kunskapskravet för simkunnighet; att kunna simma 200 meter varav 50 i ryggläge. Det är en ökning från 2010 års siffror, men innebär fortfarande att drygt 5 500 av landets 12-åringar inte är simkunniga.
Regeringen skriver i sin proposition
- Simundervisning ska ges till alla barn inom skolans ramar, men när undervisningstiden inte räcker till för att ge tillräcklig simkunnighet och vattenvana, behöver många vända sig till avgiftsbelagda simskolor utanför skolans verksamhet. För att inte hemmets ekonomi ska styra vilka barn som lär sig simma vill regeringen därför satsa på avgiftsfria simskolor.

- Det är oerhört glädjande att regeringen valt att skjuta till pengar för denna viktiga verksamhet. För Svensk Simidrott handlar simkunnighet om att göra det möjligt för ännu fler, att så tidigt som möjligt, bli simkunniga för att kunna vara en del av gemenskapen i och kring vatten, säger styrelseordförande Ulla Gustavsson.
- Nu hoppas vi även att regeringen förstår vikten av behovet av att bygga nya simanläggningar. SKL:s rapport ”Anläggningar för kultur, idrott och fritid” från januari 2016 visar att befolkningen i Sverige ökat med 14 procent sedan 1990 samtidigt som antalet idrottsanläggningar i stort sett är oförändrat. Om anläggningsutbyggnaden skulle hållit samma takt som befolkningsutvecklingen så borde 980 nya idrottsanläggningar ha tillkommit. Många simanläggningar har idag passerat sitt bäst-före datum och framförallt i landets mer tätbefolkade delar är bassängbehovet idag akut.
2017-09-19 MKK söker Klubbchef (uppdaterad annons)

Malmö har sedan tidigare annonserat efter en ny Klubbchef. Nu uppdaterar man annonsen. Du hittar den här - klick men också ovan under "Lediga jobb i Sverig"e samt ute i högerspalten under "Lediga jobb"

2017-09-19 Masters-läger 2018
Nu har Glen Christiansen lagt ut programmet för Masters-läger under 2018. Det finns ett antal intressant övningar för dig som vill träna i Sverige eller på något varmare ställe. På hemsidan hittar du närmare information om lägren. Här är ett axplock om vad du kan välja på:
6-7 januari - Helgläger i Örebro med tävling
11-25 februari * - Läger på T3 Center - Teneriffa - bl.a med danske Anders Kilen som assistent coach
4-14 mars * - Läger på T3 Center - Teneriffa - med Bosse Hultén som assistent coach
25 mars - 8 april * - Läger på T3 Center - Teneriffa.
14-21 maj - Läger och tävling på Sicilien
Lägret 4-14 mars där man med fördel kan välja första veckan är tidigarelagt för att passa till de som vill simma Masters-SM 23-25 mars.
 Läger med * asterrisk är sk Flexläger - du väljer själv vilka dagar du är på plats.

Närmare detaljer med priser etc hittar du under CAMPS på hemsidan - klick

Kombinera idrott och studier i Umeå.
Klicka på loggan för att läsa mer!

2017-09-19 Ystad har hittat vägen
Ystad Grand Prix heter två tävlingar som man simmar om i relativt nya Ystad Arena - två gånger om året. Närmast i tur är det den andra deltävlingen i årets upplaga av Ystad GP - den heter Danone Cup och arrangeras den 7-8 oktober. 
En tävling som har lockat till sig "halva landslaget" - med simmare som Victor Johansson, Simon Sjödin, Michelle Coleman, Mattias Carlsson, Nathalie Lindborg, Ida Lindborg, Christoffer Carlsen med flera. Man lockar med bra prisbord - pengapriser, landslagssimmare får vip-behandling och hämtas och skjutas, bor på fina Ystad Saltsjöbad mm.
Man har också satsat på PPV-sändningar av tävlingarna via
Skåne-TV som i sin tur använder SolidSport som sin plattform. Det gör att man lockar relativt många att titta på simningarna hemifrån och det är också så att man får det hela att gå ihop ekonomiskt.
Den andra tävlingen i Ystad GP ligger på våren och med namnet Korsvirkessimmet är det generationer med simmare som känner igen sig. Tävlingen i sig som nästa år - 2018 - fyller 50 år och då kommer man att satsa ännu mer från Ystad Simsällskaps sida. Kanske Sveriges äldsta klubbtävling?

Prispengarna som delas ut på Danone Cup hänger samman med Korsvirkessimmet och det betyder att man får att få de riktigt stora pengarna måste deltaga på bägge tävlingarna.

Känns väldigt kul att Ystads Sim har tagit det här med simtävlingar på allvar och visar att det går att göra något extra - om man vill och när man orkar. "Arrangemangströtthet - nej det har man definitivt inte i Ystad" säger tävlingsansvarige Roland Olsson.

Sista anmälan till Danone Cip är på fredag!
Inbjudan hittar du här - klick
Till hemsidan - klick
Till Facebooksidan - klick
2017-09-18 Fjärde upplagan av WADC med spännande innehåll
I januari är det dags för den fjärde och mycket spännande upplagan av WADC. Konferensen hålls på nyrenoverade Scandic Star Hotel i Lund den 11-14 januari 2018
På WADC får du en unik möjlighet till att utvidga ditt nätverk, få ny kunskap, nya idéer och bli inspirerad av våra duktiga föreläsare och i mötet med andra deltagare. Man har intressanta föredragshållare, workshop, diskussioner, utställare och många andra möjligheter till att möte utvidga ditt närverk inom simningen.
WADC består av två spår:
Learn to Swim från 12-14 januari för simskolelärare och simskoleansvariga.
och
Competitive Swimming, 11-14 januari för tävlingstränare på alla nivåer.

Competitive Swimming kommer vi bege sig ut på en resa i simningens värden. Vad gör de i Japan för att utveckla simmare på ett så högt teknisk nivå år efter år? Vad är effekterna av Long Term Athletic Development (LTAD) i Canada? Fysiologer, läkare, styrketränare, analytiker och sports psykologer har alla nu en plats i simteamen runt om i värden. Vilken inverkan och effekt har det och hur implementerar vi de bäst i vårt program? Hur ska du som tränare tänka när en av dina simmare ska börja på college eller universitet i USA?

Se listan över föreläsare och program här - klick.

Learn to Swim har vi i år två teman; ”Sport, simning och socialt entreprenörskap” och ”Hur gör man för att skapa kvalité och engagemang i simskolan?”

Hur skapar du kvalitet och engagemang i din egen undervisning och hur engagerar och behåller ni era simskolelärare. För många är det ett kontinuerligt jobb att få tillräckligt med simskolelärare. När du har fått duktiga simskolelärare hur jobbar ni för att behålla dessa? Hur jobbar du för att hålla uppe ditt eget engagemang i din egen undervisning?
Utifrån både ett livräddningsmässigt perspektiv, men också ett kulturellt och socialt perspektiv bör alla människor få möjlighet att lära sig att simma. Men alla har inte samma möjligheterna eller samma utgångpunkt. Hur kan ni som organisation och du som simlärare jobba för att skapa detta, hur kan ni ta ett större socialt ansvar? Få mera kunskap och bli inspirerade av forskare och praktikers på området.

Scandic Star Hotell i Lund är arena för WADC också i år. Hotellet är nyrenoverat; både rum, restaurang och bar har fått en fräschare och mer modernare look. Konferensområdet är ombyggt och ger oss nya möjligheter till att skapa en ännu bättre ram runt konferensen.

Alla föredrag kommer vara på engelska.
Via Idrottslyftet stödjer Svenska Simförbundet deltagare från Svenska Simklubbar på Learn to Swim med 1000 kronor till deltagaravgiften. Stödet kommer bli utbetalt till din förening från Simförbundet efter sista anmälningsfrist har gått ut.

Kolla också om det finns möjlighet för stöd från ert distriktsidrottsförbund, eller andra ställen. Skånska föreningar får stöd via Skånes Idrottsförbund.
Anmälan dig innan 1 oktober och få Early Bird pris.

Här hittar du inbjudan - klick
Hemsidan hittar du här - klick
2017-09-16 Utmaning från Champions Crew
Nu är det dags för en ny utmaning från Champions Crew. Den här gången skall du kicka 50m eter under vattnet. Hur du skall göra - det ser du i videon ovan - där Björn Seeliger, svensk juniorrekordhållare i ryggsim visar hur det skall gå till. Sedan kan du också läsa om utmaningen här - klick
2017-09-16 Simpodden nr 74
I Simpodden Hultén & Jansson träffar du för första gången Jenny Gustavsson - simtränare i Spårvägen. Jenny som kommer att hänga med oss framåt. Vi har också en första rapport om Victor Johansson. Vår bäste distanssimmare på språng mot Tokyo 2020 och mycket annat om simning och andra företeelser i sportvärlden.
Vill du lyssna på äldre Simpoddar hittar du dem här - klick
7 lediga jobb
Läs mer här - klick
Hitta nyheter från den 1-15 september -  klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick