2017-01-31 Anmäl till Borås Speedo Meet
Nu är det bara några dagar kvar för att anmäla till tävlingen Borås Speedo Meet samt boka upp hotellrum/mat.

Gå in på tävlingssidan för att få alla detaljer du behöver för att kunna ta dig till sköna Borås 25-26 februari - klick
2017-01-31 Sarah Drill Nr 4
Veckans drill / teknikövning från Sarah Sjöström är den fjärde i raden av årets övningar som hon visar.

Fjärilsim med frisimsbenspark. Simmas utan andning 15-20 meter. Snabb kick = öka frekvensen på armarna

Se alla hennes övningar här - klick
Gilla gärna Sarahs Facebooksida - klick
2017-01-31
Svenska Simförbundets och Glen Christiansen Mastersstipendium
Stipendiet utdelas till den tränare/ledare/funktionär/eldsjäl som under föregående år eller tidigare i sitt ledarskap utfört en betydande insats av bestående karaktär för svensk Masters-simning på lokal, regional, nationell eller internationell nivå; eller till den Masters-simmare som föregående år gjort en framstående prestation och dessutom på annat sätt gjort eller gör betydande insatser för svensk Masterssimning.

Ansökan om stipendiet skall göras till Simförbundets Mastersansvarige, Hasse Nilsson - snarast - till denna epostadress - klick
Annette Philipson
stipendiemottagare 2016
Foto: Japanska Simsförbundet
2017-01-30 Ippei Watnabe under 2.07 - VÄRLDSREKORD
Japans Ippei Watnabe blev förste man under 2.07 på 200m bröstsim när han landade Världsrekordet på 2.06.67 vid den nya inbjdningstävlingen i Tokyo namnad efter förre värdsrekordhållaren Kosuke Kitajima. Mellantiderna för Watnabe blev i rekordloppet 28.95, 1:01.33 [32.38] 1:34.02 [32.69] 2:06.67 [32.65]
Du kan läsa mer här - klick (om du är en hejare på japanska)
2017-01-30 Fyra segrar för Sarah i Luxemburg
Det blev totalt fyra segerlopp för Sarah Sjöström vid Euromeet i Luxemburg. Efter snudden på det personliga rekordet på 50m fritt och på specialdistanen 50m fjärilsim på lördagen vann hon också 100m fritt och 100m fjäril på söndagen. På 100m fritt hade hon 53.21 och på 100m fjärilsim 57.12.
Samtliga hennes segertider - dvs alla fyra är det samma som världsårsbästa för 2017. Kanske inte den största meriten i slutet av januari men ändå.......

Bra säsongsstart för Sarah trots det stora uppehållet efter OS.

Resultat från Luxemburg -klick
Sarah Sjöström omgiven av fans efter simningarna
i Luxemburg på söndagskvällen.Foto: Jussi Salminen


2017-01-27 Hosszu klar för Swim Open i Stockholm
Dennis Fredriksson gästar Simpodden Hultén & Jansson och då får vi veta att en av världens bästa simmerskor, Ungerns Katinka Hosszu kommer till Swim Open i Stockholm den 8-11 april. Vi snackar också om hur tridigt skall man få simtävla, eftersnack till Idrottsgalan, och mycket mer.
Gå till poddsidan för att lyssna - klick !!!
2017-01-30 Vi sammanfattar GP
Årets enda GP-tävling är nu färdigsimmade. Malmö som har fått GP-avtalet under några år kom ifrån arrangemanget med väl godkänt. Hur var det för simmarna då?
Ja det är intressant att göra direkta jämförelser med fjolårets GP-tävlingar som gick vid samma tid i Malmö och med lite av samma förutsättningar. (Kolla dessa resultat här - klick ) Samma förutsättningar menas att det är ganska tidigt som landslagen skall tas ut, både under 2016 och 2017. I år är det ett VM som väntar, i Budapest och denna trupp tas ut i samband med Swim Open i Stockholm den 8-11 april. Det betyder att man måste vara på tå tidigt av säsongen för att komma i fråga.

Vilka var då på tå i denna arla säsongsstund som Malmö-GP utgjorde? Jo det var de etablerade landslagssimmerskorna/simmarna. Namn som Jennie Johansson, Michelle Coleman, Erik Persson, Simon Sjödin,Adam Paulsson, Christoffer Carlsen och några till verkar vara väl framme. Ungefär på samma nivå som i fjol. När det gäller Adam P så simmade han 200m fritt t.ex. - på samma tid som i fjol i Malmö men 400ingen medley gick fyra sekunder snabbare än i fjol.
Andra och oetablerade simmare är inte på den resultatnivån att vi tror att det blir strömhopp av debutanter till VM-laget som tas ut i april. Men ett och annat korn kommer från detta hållet också. Vilma Ekström var en av få simmare som tryckte till ett personligt rekord nu i januari. Bra så.

Vid GP i Malmö saknades bl.a. syskonen Hansson från Helsingborg, Louise (i USA) och Sophie. Bröstsimmaren Johannes Skagius finns i Österrike. Han finns där tillsammans med Axel Pettersson Jönköping. Jessica Eriksson finns i Australien och Sara Junevik som gladde oss på EJM och VM i fjol var inte med här. Sen fanns ju inte heller Sarah Sjöström med här i Malmö men hon visade ju klass i Luxemburg istället.

Tittar man fram i årets säsong så kommer Sverige av allt att döma få ihop ett VM och senare också ett EM-lag som kommer att vara minst på samma nivå som vid fjolårets mästerskap. Förmodligen kommer det att bli bättre. En av fundamenten i svensk simning är ju lagkapperna och där kan man känna en viss oro för att det skall bli kort om tid att täta den lucka som finns i lagkappslagen på damsidan. Fjärde damen på 4x100 och 4x200 måste hittas och det finns liksom de senaste säsongerna anledning att söka efter denna med ljus och lykta. Nu när Louise Hansson verkar hitta tillbaka till storform genom sin USA-satsning kan man våga och tro på att dessa lag kan få en bra säsong 2017 - bara någon vågar ta tag i att simma in i lagen på den fjärde platsen.
Så efter två dagar i Malmö, där lördagen kändes knackig och seg så hittade vi ljuset i tunneln och säsongen 2017 är på gång. Men tänk på att det är viktigt att vara högst på tårna under Swim Open i Stockholm om man vill vara med att leka i landslagssammanhang senare under året.2017-01-30

Läs om GP på Mästerskapssidan - klick
Gå till Lane4:s hemsida - klick
 
Ovan - Bosse Hultén snackar med förbundskaptenen Ulrika Sandmark. (Ljudet är inte bra men du kanske kan lyssna igenom detta ändå)
 
Ann Christine Hagberg och Sten Hellqvist
2017-01-30 Veckans Historiska bild
Hämtar vi från Stockholm och ett tidigt 60-tal. Frisimmerskan Ann Christine Hagberg född 1948 var svensk simdrottning mellan 1962 och några år framåt. Hon vann sju Sm-guld i simning, på 100 och 200m fritt och i lagkapper. Under 1963 slog hon tre gånger Europarekord på 100m fritt med som bäst tiden 1.01.5. 1966 var hon med i det svenska silverlaget på EM (4x100m fritt) och på OS 1964 i Tokyo blev hon sjua på 100m fritt. Hon blev 1963 utsedd till Årets Idrottskvinna i Sverige.

Sten Hellqvist var under 20 år SK Neptuns och ofta simlandslagets tränare. En av de allra största tränarprofilerna i Sverige genomtiderna. När Neptun fyllde 100 år innehöll jubelboken två sidor om Sten Hellqvist som du kan läsa här - klick
2017-01-28 Sarah snabbast
Det var inga dåliga resultat hon stod för de första två dagarna av Euro Meet i Luxemburg. Världsårsbästa kanske inte säger så mycket i januari men ändå. Här hennes resultat från lördagen:

50m fjäril - 1:a - 25.02 Världsårsbästa
50m fritt - 1:a - 24.01 Världsårsbästa
100m rygg - 3:a 1.02.26 Världsårsbästa

Alla resultat - klick
Låt Kansliet sköta din ekonomi. Klicka på bannern nedan för att få veta mer!!
Vår Rea på Lane4. 10-50% rabatt på hela sortimentet - klicka på bannern nedan!
Simon Sjödin vann två grenar dag av ett av GP i Malmö - Ida Lindborg vann en.
2017-01-28 GP i Malmö
Jennie Johansson och Erik Persson stod för de bästa resultaten under första dagen av GP - Malmö under lördagen. Läs mer på Mästerskapssidan - klick

Simtränare till simtävlings
verksamhet

Klicka på loggan för mer info.

Teamledare i SS04
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Simidrottskole
ansvarig /Ungdoms tränare
Klicka på loggan för mer info.

SK Ran söker  Tränare och instruktör till Simidrottsskola
Klicka på loggan för mer info.

Luleå Simsällskap söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Utbildnings- tjänst ledig i Helsingborgs Simsällskap
Klicka på loggan för mer info.

Södertörn söker Breddansvarig
Klicka på loggan för mer info.

Direkt till Nyheterna

Svenska USA-simmare.
Hittar du i vår förteckning här - klick

Är du intresserad av att söka Årets Glen? Klicka på bilden ovan!
Barbro Olsson Freker Sport delar ut priset till Södertäljes Björn Seeliger - som Årets Överraskning i svensk simning.
2017-01-28 Björn Seeliger Årets Överraskning
Idag har priset från Freker Sport och Simma.NU gällande Årets Överraskning i svensk simning delats ut. Utdelningen skedde i samband med GP-tävlingarna i Malmö. SIMMA fick ett sanck med Björn häromdagen och då lät det så här:

Simma
Årets överraskning i svensk simning – Grattis!
Björn
Tack så mycket !!! Mycket roligt.
Simma
Om du skulle peka ut en tävling som varit peaken för dig sim mässigt under 2016 – vilken blir det då?
Björn
Utan tvekan SM i kort bana. Jag slog två svenska juniorrekord – på 50m ryggsim och 50m fritt. Kändes stort.
Simma
Berätta för oss hur länge du simmat?
Björn
Jag är ju född i Tyskland år 2000 och kom till Sverige 2007 – som sjuåring. Då hade jag simmat redan innan jag kom hit men det var när jag kom till Södertälje jag satte igång på riktigt. Min mamma hade en bestämd åsikt att vi skulle simma och på så sätt undvika att bli dåliga i ryggen som hon blivit och det har varit mycket givande. Minst sagt.
Simma
Du snackade ingen svenska när du kom?
Björn
Nej. Mina föräldrar är ju bägge två - tyskar ursprungligen - så simningen har betytt mycket för mig. Språk, kompisar – ja simningen har varit och är en viktig del av mitt liv i Sverige.
Simma
Var du en talang från första början?
Björn
Nja, det kan man nog säga. Men jag tycker om att jobba hårt. Talangen tillsammans med hårt arbete har gett mycket. Jag har 19 Sum-sim medaljer på prishyllan och av dessa är 10 guld. Första stora framgången kom när jag som 14-åring slog Sum-Sim rekord.
Simma
Vem är din tränare?
Björn
Christian Johansson har varit min tränare de tre senaste åren.
Simma
Det bästa med simningen enligt dig och då kanske att simma just i Södertälje Simsällskap?
Björn
Jag älskar känslan att träna tillsammans. Att vara en grupp. Jag skulle inte kunna träna själv. Just att träna tillsammans är viktigt för mig. Jag tycker också mycket om det där med lagkapper.
Simma
Om du skulle plocka ut ett enda lopp som betytt mycket för dig i din karriär hittills – vilken blir det då?
Björn
Då är det försökstävlingarna på EJM i fjol. Jag slog svenskt juniorrekord och det innebar ett lyft, verkligen. Sedan var jag lite långsammare i finalen men det gjorde inte så mycket. Försöksloppet var viktigt.
Simma
Hur ser du på din simning framåt i tiden?
Björn
Vi jobbar mycket med teknik just nu. Långsiktigt satsar vi på att öka träningen, på alla sätt. Vi är inne i en fas just nu där vi snackar framtid. Jag vill också prova på att komma ut och träna. I Australien eller USA och kanske bägge länderna.
Simma
Hur fungerar det att kombinera simning och skola för dig?
Björn
Jo det går bra. Jag går ettan i gymnasiet. Har fyra år på mig och skolan går bra.
Simma
När du inte simmar och pluggar – vad är viktigt då?
Björn
Musiken är viktig. Jag spelar piano och gitarr. Tycker om att filma. Gör mycket klipp och annat som jag lägger ut tex på Instagram. Film och musik. Det är också viktigt för mig.
Simma
Då får vi önska dig stort lycka till i framtiden!
Björn
Tack snälla och ett stort tack för utmärkelsen som Årets överraskning!
Från fredagens presskonferens: Frv. Carnol LUX, Stacchiotti LUX, Koch GER, Peaty GBR, Sjöström SWE, Hosszu
HUN och Cseh HUN - foto Jussi Salminen
2017-09-11 DDR-rekorden suddas ut

Just finns 12 annonser på SIMMA för arbeten inom simsektorn. Klicka på länkarna nedan för att komma till resp. annons.

Annonserna finns också klickbara ute i högerspalten under Lediga jobb och överst i nyhetstexten under Lediga jobb i Sverige (kolla också under den norska fliken)

Här är alla 12 länkarna till jobben du kan söka just nu:

Stockholms Simförbund söker Kanslist - klick
SK S02 söker Breddansvarig - klick
Stockholms KK söker Simlärare - klick
Stockholms KK söker Simlärarassistent - klick
Sundsvalls Simsällskap söker Simtränare - klick
Sundsvalls Simsällskap söker Simskoleansvarig - klick
Sjöbo Simsällskap söker verksamhetsamordnare - klick
Karlstad söker en Utvecklingsledare - klick
Skuru - simning söker Simtränare. - klick
Ljungby Simsällskap söker Chefstränare - klick
Värnamo SImsällskap söker Simskoleansvarig / Kanslist - klick
Falkenberg söker en Siminstruktör - klick


Vill du/ni annonsera efter personal på SIMMA?
Skicka en mejl till simma@telia.com - så hjälper vi dig.
Sarah Sjöström tävlar i helgen på Euro
Meet i Luxemburg. Foto: Jussi Salminen
2017-01-27 Sarah på Euro Meet i Luxemburg
Sarah Sjöström simmar på Euromeet i Luxemburg under helgen. Det är andra gången hon deltager på dessa jättetävlingar. Förra gången - ja det var då 2007 när Sarah skulle vinna Sum-Sim på sommaren och hade ett år kvar till genombrottet, internationellt, i Eindhoven - på EM 2008.
Nu kommer hon till Luxemburg som Os-etta och till pressen idag sa hon att hon inte hade så stora förhoppningar på att simma fort. Det långa uppehållet efter OS märks så "ha inga stora förväntningar på mig" sa hon.


Tävlingarna i Luxemburg kan du kolla på nätet via den här sidan  klick
Startlistor - klick
Resultatlistor klick
2017-01-27 Hosszu klar för Swim Open i Stockholm
Dennis Fredriksson gästar Simpodden Hultén & Jansson och då får vi veta att en av världens bästa simmerskor, Ungerns Katinka Hosszu kommer till Swim Open i Stockholm den 8-11 april. Vi snackar också om hur tridigt skall man få simtävla, eftersnack till Idrottsgalan, och mycket mer.

Klicka på spelaren nedan för att lyssna på den 59:e Simpodden Hultén & Jansson.

Vill du lyssna på tidigare poddar? Då skall du går hit - klick !!!
2017-01-27 Knut Rosén avliden
Vi saxar från Kungälvs Simsällskaps text och bild:
Knut Rosén, Kungälvs Simsällskaps grundare och babysimmets fader i Sverige, avled stilla i sitt hem 2017-01-23. Våra tankar går till sönerna Stefan, Tomas och Magnus med familjer.
I september 1965 tog Knut initiativ till bildandet av Kungälvs Simsällskap. Han ingick sedan i klubbens styrelse i närmare femtio år. Knut var också en av eldsjälarna bakom Simbadet som byggdes vid Nordre Älv 1970. Inom Simsällskapet byggde Knut upp babysimmet till en väl intrimmad enhet med stort föräldraengagemang och välutbildade ledare. Knut deltog i verksamheten och ledde själv grupper in i det sista.
Knuts engagemang och kunskaper har inspirerat alla som idag håller på med babysim i Sverige. Han hade ett omfattande internationellt kontaktnät och deltog flitigt som föreläsare vid babysimkonferenser världen över. Knuts livsgärning har haft en avgörande betydelse för utvecklingen av simkunnigheten och simsporten i Kungälv och i hela Sverige. Tack Knut för allt du gjort för Kungälvs Simsällskap!
2017-01-26 Ny klubbchef i LASS
Linköpings ASS har nu valt sin nya Klubbchef. Det blir Beatrice ”Bea” Sjölund Rahm kommer från Ängelholms SS där hon fram till nu varit verksamhetschef och huvudtränare.

Bea har flera års erfarenhet av simverksamhet på alla plan, från ledare för de yngsta simskolegrupperna till elittränare på hög nivå. Verksamhetschef har hon varit de senaste tre åren i Ängelholm.
2017-01-25 Glen Christiansen 60 år och Årets Glen !
I början av februari fyller Glen Christiansen 60 år. I linje med sitt sätt att tänka så vill han inte ha några presenter men istället för detta skapar han en fond som skall gynna svensk simning. En fond som skall belöna unga simmare - på samma sätt som han tidigare har delat ut priser i tex. Ann & Glens fond och på Masters-SM. Vi kommer att presentera bankgironummer de närmaste dagarna och då har du/ni chansen att bidra till den här fonden.

Priset kommer att heta "Årets Glen" !!!!!!!!!!!!!!!
2017-01-25 Onsdag i januari om lite av varje
Junior-VM i simning skall simmas under 2017. För första gången så simmas det ett VM (junior eller senior) i USA och det är Indianapolis som står som värdar för detta den 23-28 augusti. Ursprungligen hade man tänkt att detta mästerskap skulle simmas i Ungern men man flyttade JVM till USA när Ungern och Budapest fick senior-VM i knäet (efter att Mexica avsagt sig detta). Budapest kommer att ta mästerskapet år 2019 istället. Programmet för årets JVM hittar du här - klick

Tyvärr har vi sällan material om simhopp på SIMMA. Detta har randiga och rutiga orsaker. Kan sägas att det hade varit positivt om så hade varit fallet. Nu skall vi inte låta gnället ta över denna vackra januarimorgon utan länkar istället till den gågna helgens SM-tävlingar som gick i Karlskoga. Resultatlänken hittar du här - klick

Helgens stora tävling i Europa är Euro-Meet i Luxemburg. Simmare som Katinka HOsszu, Sarah Sjöström, Adam Peaty, Marco Koch är andra simmare som finns på plats för att göra sina första steg inför VM 2017. Du hittar startlistan till Euro-Meet här - klick

Helgen som gick arrangerades Flandern Cup i Antwerpen. Många simmare av hög kvalitet fanns på plats. En av dessa var Ruta meilutyte. Ruta som under 2016 hade ett klart sämre år än OS-året 2012. Efter 2016 avrbröts dessutom hennes samarbete med Jon Rudd, tränaren i Plymouth. Rudd har blivit irländsk headcoach och Meilutyte har återvänt till Litauen efter alla sina år i England. Säsongsdebuten innebar 30 på 50m bröstsim och 1.07 på 100. Addera till detta någ tiondelar. Alla resultat i Flandern Cup hittar du här - klick

Fran Halsall - egentligen Fransesca - trefaldig brittisk OS-simmerska och en av de allra bästa de senaste 10 åren på frisim - har beslutat sig att lägga baddräkten på hyllan. Mer om detta kan du läsa i The Guardian - klick
2017-01-25 Klubbyte
En av årets första mest uppmärksammade klubbyten sker när Jessica Eriksson lämnar Södertörn och landar i Uddevalla Sim. Jessica är klar för sin nya klubb den 26 januari.

Vill du ha koll på alla övergångar i svensk simning - så skall du titta på listan med övergångar i OCTO - klick

(foto: Svenska Simförbundet)
2017-01-25 Masters-SM 2017
Den första mästerskapstävlingen som kommer att simmas i nya Munktellbadet - är Masters-SM på kortbana. Inbjudan och den information som finns tillgängligt hittar du här och n u - klick
2017-01-25 GP i Malmö
Lördag och söndag är det dags att visa upp sig på arenan igen om man är svensk elitsimmare. Då simmas den första och enda deltävlingen i Svenskt GP under 2017. Malmö KK är arrangörer och man håller till i Hylliebadet, Malmö. De flesta svenska elitsimmare finns på plats med undantag av Sarah Sjöström som tävlar utomlands.

Vi följer GP på Mästerskapssidan - klick
Klicka här för att läsa startlistan

 
 
2017-01-24 Årets Simidrottare
Nu är det klart vilka som har blivit vinnarna i Årets Simidrottare i Sverige. Simning, polo, simhopp, konstsim - ja vi har vinnare i alla idrotter. Läs om alla vinnare - på Mästerskapssidan - klick.
2017-01-24 Alshammar på "Badanläggningar 2017"
Idag och i morgon arrangeras seminariet och utställningen "Badanläggningar 2017" - på Piperska Muren i Stockholm. Seminariet inleddes av vår storsimmerska Therese Alshammar som satte fart på tisdagmorgonen med en inspirerande föreläsning. Ett proffs inte bara i bassängen utan också som föreläsare. Härligt.
2017-01-21 TYRS stora klubbpris 2016
Liksom i fjor så kommer TYR att dela ut ett stort klubbpris på 50.000:- till Sveriges bästa Simklubb.
En jury bestående av Ola Strömberg, Bo Hulten och Louise Karlsson.

Läs om vad som gäller och hur du söker priset!!!!

Läs mer här - klick
 
2017-01-20Sarah Drill Nr 3
Veckans drill / teknikövning från Sarah Sjöström är den tredje i raden av årets övningar som hon visar. Fist-Freestyle - simmas med knuten näve och skall lära dig att använda underarmen för att skapa friktion och grepp i vattnet.

Se alla hennes övningar här - klick
Gilla gärna Sarahs Facebooksida - klick
2017-01-19 Ribersborgs Kallbadhus
Simmas Bosse Hultén har skrivit ett kapitel i det fina verket om landets mest traditionsrika kallbadhus - Ribersborg. Detta kapitel handlar om Ribersborg som simarena. En simarena som har arrangerat bl.a tre SM-tävlingar under årens lopp, SM 1905, 1919 och 1944.

Du kan läsa texterna på Bosses egen hemsida som du hittar här - klick
2017-01-18 Vem blir Årets överraskning?
Gå in på vår Facebooksida och tyck till om vem du tycker skall bli Årets Överraskning i svensk simning!
En tävling garanterat utan inblandning av hästar..........

Vinnare utses i samband med GP i Malmö den 28 januari.

Du kan välja mellan:
Erik Brandt Södertälje Sim
Viktor Fridsjö Järfälla SImsällskap
Gloria Muzito. Sundsvalls SIm
Emma Sundstrand Södertälje SIm
Björn Seeliger Södertälje Sim
Hanna Eriksson Jönköpings SIm
Julia Månsson Örebro Simallians
Robin Hansson Järfälla Sim
Wilma Johansson Jönköpings Sim
Alexander Morgan Stockholms KK

Läs mer tidigare versioner av Årets överraskning - klick
Gå till vår Facebooksida!
2017-01-18 Rio-comebacken - Anthony Ervin special
Det var ett stort ögonblick i Rio i somras. Ögonblicket då Anthony Ervin satte hand i väggen efter finalen på 50m fritt. Det innebar en av de märkligaste comebackerna i sim- och idrottsvärlden. Ervin som år 2000 vann OS-guldet (delade det) och efter det hamnade i i en lång livskris som var nära att leda honom till självmord men i en härva av droger och annat nedbrytande tog han sig upp. Rätade på ryggen och fixade till sitt liv tog den stora sportsliga revanschen genom segern på 50m fritt i Rio. Se fyra klipp nedan som handlar om detta och uppföljningen som följde på den storartade insatsen.

1. Rio comeback moment - intro
2.Finalen i Rio (vill du inte så presentationerna klicka fram till ca 4.15)
3.CBS dagens efter loppet i snack med Ervin
4.Swimming Worlds uppföljning
2017-01-17 Rekord för finska Masterssimmare
1 världsrekord och 2 europarekord blev facit i den finska Super-sprint-Masters-tävlingen Virilit Vinstat 2017 i Esbo. Man hade bara 50 meters distaner och 100m medley på programmet. I klassen för damer 40-44 år så noterade
Raakel Luoto (till väster på bilden) nytt världsrekord med 28.86. Känn på den tiden! Hon noterade också Europarekord på 100m medley med 1.04.62. I herrklassen 80-84 år blev det Europarekord med 40.03 av Lauri Malik (ej på bild). Du hittar alla resultaten från tävlingarna här - klick
2017-01-17 Idrottsgalans facit
Den som hade trott att simningen skulle kamma rent på måndagskvällen fick tji. Sarah Sjöström fick med sig titeln "Årets kvinnliga idrottare" och därmed räckte det. Årets ledarpris som en del inom simningen inkl. skrivaren av dessa rader - hade hoppats att skulle landa hos Carl Jenner visste vi på förhand inte skulle landa där eftersom Jenner aldrig blev nominerad. Nu hamnade ledarpriset istället hos Lars Lagerbäck. Han fick priset för att ha lett Islands fotbollsherrar till kvartsfinal på EM. Skall tyngden i resultatet också vägas in i sammanhanget när man utser ledarpriset - ja då är denna utnämning främst en skymf mot damfotbollen och Pia Sundhage men bägge hamnar i skuggan av Carls Jenners insats. Dessutom Carl Jenner utsedd till årets tränare inom simning - i världen.
Årets kvinnliga idrottare - blev titeln för Sarah Sjöström.
Jerringpriset är ett godtyckligt pris. Sarah har fått det två gånger. Hon fick nu lika många röster som i fjol men det räckte inte långt. Peder Fredricsson och Henrik Stensson fick massor med fler röster. Jerringpriset som inte mäter prestationen utan genomslaget i media, snarare - devalverades redan runt millennieskiftet då Magdalena Forsberg vann priset fyra gånger. Nu hade ridsporten sett till att det röstades och som det röstades. Fler röstningar än någonsin och en klar seger för silver-Peder. Inget att säga om egentligen. Peder själv var kanske den mest överraskade.

Ett pris som man till fullo instämmer i - är Sportspegelnpriset. Lena Sundqvist, C-More kommentatorn fick det. Bra tänkt. Läs mer om henne och priset här - klick

Nästa år blir det säkert en skidåkare som tar hem Jerringpriset. Man har ju VM i år och det är nästan garanterat att "Vinterstudio-effekten" drar med sig en Jerringprisvinnare efter det....

I övrigt om galan kan kanske en del annat sägas. Men vi kan skall avstå att blanda oss i det snacket. Men det plågsamma försöket att få idrottare att sjunga We are the Champions - kunde man kanske ha avstått ifrån. Årets kalkonvarning. Man måste haft otur när man tänkte där.....

Läs gärna också Åke Stolts krönika i Idrottens affärer om galan - klick
2017-01-17 GP i Malmö
Startlistan till GP-tävlingarna i Malmö finns nu på plats.
Tävlingarna arrangeras den 28-29 januari i Hylliebadet.
Vi följer GP på Mästerskapssidan - klick

Klicka här för att läsa startlistian
2017-01-16 Utveckla dina simmare med Idrottslyftet
Dags att skärpa upp förmågan hos dina simmare. Skaffa Trackstart och ryggsimstart från Swim Systems och bli lite bättre med hjälp av Idrottlyftet.

Vill du läsa mer om hur Idrottslyftet är utformat - så skall du gå till Simförbundets hemsida - klick
Där kan du också läsa in vilka produkter som omfattas av Idrottslyftet. - klick

Vill du veta priset och få ytterligare information om Trackstart och Ryggsimsstart - ring Bosse Hultén på Swim Systems Scandinavia - telefon 0709-565690
2017-01-16 Årets Överraskning
Nu har vi fått till utnämningar av tio stycken simmare för Månadens Överraskning. Nu skall vi vaska fram Årets Överraskning. Det är åttonde gången detta sker. Månadens och Årets Överraskning är ett samarbete mellan SIMMA.NU och Freker Sport.
Priset till Årets Överraskning kommer att delas ut på Svenskt GP, lördagen den 28 januari kl. 16.50.
Här är hela listan med Månadens Överraskningar 2016:
Erik Brandt Södertälje Sim
Viktor Fridsjö Järfälla SImsällskap
Gloria Muzito. Sundsvalls SIm
Emma Sundstrand Södertälje SIm
Björn Seeliger Södertälje Sim
Hanna Eriksson Jönköpings SIm
Julia Månsson Örebro Simallians
Robin Hansson Järfälla Sim
Wilma Johansson Jönköpings Sim
Alexander Morgan Stockholms KK

Om nomineringarna och listorna från 2009 och fram till dags dato hittar du på vår specialsida om Månadens Överraskning - klick
2017-01-16
Erik Brandt Månadens Överraskning i dec
Decembers Månadens Överraskning har utsetts och det blev Erik Brandt född -99, och simmandes i Södertälje. Erik simmade på NJM i Kolding, Danmark, på nytt personligtrekord på 100 frisim. Tiden blev 49,28 och förutom ett nytt PB blev det ett guld på distansen. Vi önskar Erik lycka till med fortsättningen av simningen, och Freker Sport skickar ett simmar-kit.
Måndag. Idrottsgalan ikväll. Nu kör vi. Rösta !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2017-01-16 Simpodden Nr 58
Simpodden Hultén & Jansson om Årets tränare i världen, PG:s stora insats, GP i Malmö, statistik från 2016 och hur de svenska simherrarna gått om damerna. Detta och en del annat hittar du i 2017-års första Simpodden Hultén & Jansson.

Hör podden nedan eller i vårt arkiv - klick
Hitta nyheter från den 1-15 januari- klick

Tidigare Nyheter hittar du under ARKIVET - klick